Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0173

    Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2021/173 av den 12 februari 2021 om inrättande av Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö, Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, Europeiska genomförandeorganet för forskning, Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag, Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet och Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur samt om upphävande av genomförandebesluten 22013/801/EU, 2013/771/EU, 2013/778/EU, 2013/779/EU, 2013/776/EU och 2013/770/EU

    C/2021/953

    EUT L 50, 15.2.2021, p. 9–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 15/02/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/173/oj

    15.2.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 50/9


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2021/173

    av den 12 februari 2021

    om inrättande av Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö, Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, Europeiska genomförandeorganet för forskning, Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag, Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet och Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur samt om upphävande av genomförandebesluten 22013/801/EU, 2013/771/EU, 2013/778/EU, 2013/779/EU, 2013/776/EU och 2013/770/EU

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 58/2003 av den 19 december 2002 om stadgar för de genomförandeorgan som ansvarar för vissa uppgifter som avser förvaltningen av gemenskapsprogram, särskilt artikel 3 (1), och

    av följande skäl:

    (1)

    Enligt artikel 6 i förordning (EG) nr 58/2003 får kommissionen delegera befogenheter till genomförandeorgan för förvaltningen av hela eller delar av ett unionsprogram eller unionsprojekt, för dess räkning och under dess ansvar och enligt artikel 3 i samma förordning får kommissionen besluta om att inrätta eller vid behov avveckla genomförandeorgan.

    (2)

    Meddelandet till kommissionen med titeln Governance in the European Commission (2) ger ytterligare upplysningar om genomförandeorganens ställning i kommissionens övergripande förvaltning och deras förbindelser med kommissionen.

    (3)

    Syftet med att anförtro genomförandeorganen programförvaltningen är att kommissionen ska kunna inrikta sig på kärnverksamhet och kärnuppdrag som inte kan läggas ut på andra, men samtidigt behålla kontrollen av och det slutliga ansvaret för den verksamhet som förvaltas av genomförandeorganen.

    (4)

    Delegeringen av uppgifter som avser programförvaltning till ett genomförandeorgan kräver en tydlig åtskillnad mellan programplaneringsstadiet, som medger handlingsfrihet i de val som styrs av politiska överväganden och därför utförs av kommissionen, och förvaltningen av programmet, som kommissionen kan anförtro ett genomförandeorgan.

    (5)

    För programperioden 2021–2027 har kommissionen omformat unionsprogrammen. Vissa nya unionsprogram är direkta efterträdare till befintliga unionsprogram, fast med en annan struktur, andra program har slagits samman och en del är helt nya. Omformningen kräver en översyn av genomförandeorganens ansvarsområden.

    (6)

    En kostnads- och lönsamhetsanalys gjordes av kommissionens avdelningar i enlighet med artikel 3.1 i förordning (EG) nr 58/2003 för att bland annat beakta möjligheterna att göra besparingar inom ramen för Europeiska unionens allmänna budget. Resultaten visade att det både med avseende på kostnadseffektivitet och kvalitet är mer effektivt att delegera program till genomförandeorgan än att förvalta dem inom kommissionen. Genomförandeorganen drar nytta av sin specialisering på programförvaltning. När de blir tillräckligt stora kan väsentliga stordriftsfördelar uppnås. Att ansvarsområdena är tematiskt organiserade ger också synergier mellan program på liknande områden och ger unionens prioriteringar bättre synlighet.

    (7)

    När nya uppdrag bestäms bör ansvarsområdena därför så långt som möjligt sammanföras per politiskt ämnesområde för att ge genomförandeorganen en tydlig profil.

    (8)

    Vid fördelningen av ansvarsområden bör man i möjligaste mån undvika att i onödan överföra redan delegerade program mellan genomförandeorganen, men inte heller tveka att gruppera delar av samma program i samma genomförandeorgan, sammanföra alla program från ett och samma delegerande generaldirektorat till ett enda genomförandeorgan eller gruppera program inom samma ämnesområde i ett enda genomförandeorgan. En sådan fördelning av ansvarsområdena bör säkerställa att varje genomförandeorgan når tillräcklig storlek utan att öka antalet genomförandeorgan.

    (9)

    Därför bör alla program som avser klimat- och miljömål styras till samma genomförandeorgan, alla program som avser digitala frågor styras till samma genomförandeorgan och alla program som avser hälsa styras till samma genomförandeorgan, medan verksamheten vid Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor bör överföras till organ med säte i Bryssel med liknande tematisk verksamhet eller programverksamhet. I fråga om Horisont Europa bör man, för att undvika fragmenterat genomförande och dubbelarbete, se till att fördelningen av ansvarsområden för varje kluster hålls samman vid ett enda genomförandeorgan.

    (10)

    De nya organen bör ersätta och efterträda de befintliga organ som inrättats genom kommissionens genomförandebeslut 2013/801/EU (3), 2013/771/EU (4), 2013/778/EU (5), 2013/779/EU (6), 2013/776/EU (7) respektive 2013/770/EU (8). För att uppnå ett ambitiöst och integrerat förhållningssätt till hälsa och digitala frågor kommer programmen på detta område att sammanföras till det nya Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor. Med anledning av den uttömmande kostnads- och lönsamhetsanalysen, och med tanke på kommissionens meddelande av den 29 april 2020 om den framtida allokeringen av program till genomförandeorgan (9), bör det luxemburgbaserade genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor avvecklas och de program som för närvarande förvaltas av organet överlämnas till genomförandeorgan i Bryssel för att säkerställa att unionsprogrammen genomförs så effektivt som möjligt. Detta föranleds av de omfattande synergier och effektivitetsvinster som kan uppnås genom att liknande program sammanförs till ett enda genomförandeorgan, samt den bevisade nyttan av att genomförandeorganen ligger nära kommissionens avdelningar. Detta möjliggör en mer konsekvent hantering av genomförandeorganets uppgifter, ger alla genomförandeorgan en verkningsfull storlek och ger möjligheter att utveckla synergier även mellan genomförandeorganen, såväl med avseende på programförvaltning som administrativa uppgifter. Särskilda åtgärder bör vidtas för personal som påverkas av denna avveckling.

    (11)

    För att säkerställa att arbetsuppgifterna överförs smidigt mellan genomförandeorganen och att verksamheten inleds snabbt, bör Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, som är ett nyinrättat organ, först etableras innan personal, program och tillgångar faktiskt överförs till det. Detta bör göra det möjligt att vidta de förberedelser som etableringen av Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor kräver, i god tid innan förvaltningsverksamheten tas över.

    (12)

    Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö bör anförtros ett ansvarsområde som ger organet en tydlig klimat- och miljöprofil, såsom Lifeprogrammet, innovationsfonden, infrastrukturverksamhet inom ramen för Fonden för ett sammanlänkat Europa – Transport och Fonden för ett sammanlänkat Europa – Energi, kluster 5 inom Horisont Europa (som gäller klimat, energi och mobilitet), lånefaciliteten för den offentliga sektorn inom mekanismen för en rättvis omställning samt Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden.

    (13)

    Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor bör ägna sig åt all hälsorelaterad verksamhet, däribland det nya programmet EU för hälsa, den hälsoforskningsinriktade delen av Horisont Europa, samt hälsodelarna av inremarknadsprogrammet. Till organet bör även de digitala programmen föras, för att säkerställa Europas inträde i den digitala åldern, däribland program som inriktas på industrin och rymden.

    (14)

    Till Europeiska genomförandeorganet för forskning bör olika delar av programmet Horisont Europa föras, för att få bättre tematisk konsekvens inom det programmets nya struktur. Tyngdvikten bör ligga kvar på forskningsverksamhet, med tillägg av programmet för säljfrämjande åtgärder inom jordbruket.

    (15)

    Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag bör ha en tydlig inriktning på innovation och den inre marknaden. Organet bör kunna skapa omfattande synergier som främjar den europeiska ekonomins återhämtning, genom att all verksamhet avseende Europeiska innovationsrådet och programmen för små och medelstora företag sammanförs i ett enda genomförandeorgan. Europeiska innovationsrådet och de interregionala innovationsinvesteringarna kommer att säkerställa ökad synlighet för innovation, vilket är centralt för att främja modernisering och hållbarhet i den europeiska ekonomin.

    (16)

    Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet är ett särskilt organ för Europeiska forskningsrådet, som bör inriktas på förvaltningen av forskningsrådets åtgärder inom ramen för Horisont Europa.

    (17)

    Den tematiska inriktningen på Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur bör ligga kvar på utbildning och kultur och andra projekt som står allmänheten nära.

    (18)

    För att skapa synergi och effektivitetsvinster bör alla genomförandeorgan ha möjlighet att använda finansiering från andra unionsprogram, eller delar av dessa, utöver den finansiering organet redan hanterar, om sådan ytterligare finansiering är tillåten enligt de grundläggande rättsakterna för deras program. Det bör på samma sätt vara möjligt för alla genomförandeorgan att använda finansiering som överförs från den delade förvaltningen, om detta är tillåtet enligt den grundläggande rättsakten. Sådana medel bör användas enligt de relevanta arbetsprogrammen och på de villkor som fastställs i delegeringsinstrumenten.

    (19)

    Genomförandeorganen bör vidare få förvalta sådana pilotprojekt och förberedande åtgärder som avses i artikel 58.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (10), på de villkor som fastställs i delgeringsinstrumenten.

    (20)

    Organen uppmanas att ytterligare främja synergi och effektivitetsvinster genom att dela resurser, öka samarbetet, flitigt använda servicenivåavtal och stabilisera sina icke-lönerelaterade utgifter genom att skära ner kostnaderna, exempelvis med hjälp av nya arbetsmetoder, såsom distansarbete.

    (21)

    Det borde vara möjligt att i vissa genomförandeorgan sammanföra särskilda uppgifter avseende programförvaltningen och låta de berörda programmen dela administrativa och logistiska stödtjänster.

    (22)

    För att säkerställa arbetskontinuiteten vid genomförandeorganen fram till dess att de program som delegerats till dem faktiskt slutförts, bör de organ som inrättas genom detta beslut existera ett år längre än den fleråriga budgetramen. Kommissionen kan komma att lägga fram ett förslag om förlängning av ett eller flera genomförandeorgans verksamhet med högst tre år för att göra det möjligt att avsluta de delegerade programmen, med grund i de utvärderingar som avses i artikel 25 i förordning (EG) nr 58/2003, däribland en kostnads- och lönsamhetsanalys som jämför utfallet av den inledande kostnads- och lönsamhetsanalysen enligt artikel 3.1 i samma förordning med det faktiska genomförandet.

    (23)

    För att säkerställa en konsekvent tillämpning av detta beslut och de berörda programmen bör man se till att genomförandeorganen kan utföra sina arbetsuppgifter avseende programförvaltningen, under förutsättning att programmen träder i kraft, från och med dagen för programmens ikraftträdande.

    (24)

    Vid överlämning av program från ett genomförandeorgan till ett annat bör det organ som inrättas genom detta beslut genom subrogation överta det tidigare organets rättigheter och skyldigheter i fråga om programförvaltningen, även när det gäller förvaltningen av det berörda programmets avtal och budget. Personal som arbetar med berörda program bör förflyttas till det genomförandeorgan som inrättas genom det här beslutet utan att deras rättigheter och skyldigheter påverkas.

    (25)

    Den utvärdering av alla genomförandeorgan som avses i artikel 25 i förordning (EG) nr 58/2003 bör göras på ett samordnat sätt. Så snart detta beslut blir tillämpligt bör utvärderingen inledas av Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö, Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, Europeiska genomförandeorganet för forskning, Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag, Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet samt Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur. En samordnad utvärdering av återstående, ännu inte utvärderade, delar från programperioden 2014–2020 ska göras av Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor, Genomförandeorganet för innovation och nätverk, Genomförandeorganet för forskning, det tidigare Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet, Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt Genomförandeorganet för små och medelstora företag. Utvärderingen av uppdragen 2021–2027 bör bland annat innehålla en resultatanalys av besparingsåtgärder och produktivitetsökande insatser enligt den kostnads- och lönsamhetsanalys som gjorts i enlighet med artikel 3.1 i förordning (EG) nr 58/2003. Utvärderingarna bör läggas fram för genomförandeorganens styrelser samt för Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten.

    (26)

    Enligt rekommendationen i revisionsrättens särskilda rapport 14/2014 (11) bör genomförandeorganen med tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2009 (12) ansöka om registrering i unionens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas). I enlighet med kommissionens insatser för den gröna given (13) uppmanas genomförandeorganen att ansluta sig till kommissionens ansträngningar för klimatneutralitet till år 2030.

    (27)

    De bestämmelser som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté för genomförandeorgan som inrättas genom artikel 24 i förordning (EG) nr 58/2003.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    AVSNITT I

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    Artikel 1

    Syfte

    Detta beslut inrättar de genomförandeorgan som ska förvalta unionens program under den nya budgetramen 2021–2027, fastställer deras uppgifter och ansvarsområden samt allmänna bestämmelser för deras verksamhet, samt fastställer den rättsliga ramen för överlämning mellan genomförandeorganen, respektive mellan kommissionen och genomförandeorganen.

    Artikel 2

    Definitioner

    I detta beslut gäller följande definitioner:

    a)

    allmänt administrativt och logistiskt stöd: stödtjänster med anknytning till genomförandet av flera program som centraliseras till ett eller flera genomförandeorgan.

    b)

    äldre verksamhet: sådan återstående verksamhet som följer av kvarvarande åtaganden avseende förvaltningen av unionsprogram under den fleråriga budgetramen 2014–2020 eller äldre budgetramar.

    AVSNITT II

    INRÄTTANDE, UPPGIFTER OCH ANSVAROMRÅDEN

    Artikel 3

    Inrättande och varaktighet

    1.   Följande genomförandeorgan inrättas från och med den 1 april 2021 till och med den 31 december 2028:

    a)

    Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö

    b)

    Europeiska genomförandeorganet för forskning

    c)

    Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag

    d)

    Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur

    e)

    Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet.

    2.   Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor inrättas från och med den 16 februari 2021 till och med den 31 december 2028.

    Artikel 4

    Säte

    Genomförandeorganen ska ha säte i Bryssel.

    Artikel 5

    Uppgifter

    Genomförandeorganen ska utföra följande uppgifter avseende de delar av unionens program och de verksamheter som delegerats till dem:

    a)

    Förvalta vissa eller alla delar av programmens genomförande och vissa eller alla faser av särskilda projekt under deras löptid, på grundval av de arbetsprogram som antas av kommissionen.

    b)

    Förvalta pilotprojekt och förberedande åtgärder i enlighet med artikel 58.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 i förekommande fall.

    c)

    Tillhandahålla allmänna administrativa och logistiska stödtjänster vid behov.

    d)

    Anta bestämmelser om genomförande av budgeten, inkomster och utgifter samt vidta alla åtgärder som programförvaltningen kräver.

    e)

    Ta fram information om programförvaltningen till stöd för kommissionens beslutsfattande.

    f)

    Förvalta medel som anförtrotts dem

    från andra unionsprogram, eller delar av dessa, om den grundläggande rättsakt för det program som redan förvaltas av byrån tillåter sådan ytterligare finansiering till programmet, eller delar av det, för användning i enlighet med arbetsprogrammet eller andra riktlinjer och på de villkor som fastställs i delegeringsinstrumenten,

    genom överföring från delad förvaltning av andra unionsprogram, om den grundläggande rättsakt för det program som redan förvaltas av byrån tillåter sådan överföring till programmet, eller delar av det, för användning i enlighet med arbetsprogrammet eller andra riktlinjer och på de villkor som fastställs i delegeringsinstrumenten.

    Artikel 6

    Delegerade unionsprogram under den nya budgetramen 2021–2027

    1.   Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö anförtros förvaltningen av återstående (delar av) följande EU-program:

    a)

    Innovationsfonden. (14)

    b)

    Fonden för ett sammanlänkat Europa: Transport (inklusive militär rörlighet och Sammanhållningsfondens bidrag) samt Energi.

    c)

    Horisont Europa, pelare II, kluster 5: Klimat, energi och mobilitet.

    d)

    Lifeprogrammet: natur och biologisk mångfald, cirkulär ekonomi och livskvalitet, begränsning av och anpassning till klimatförändringar, övergång till ren energi.

    e)

    Finansieringsmekanismen för förnybar energi. (15)

    f)

    Lånefacilitet för den offentliga sektorn under mekanismen för en rättvis omställning.

    g)

    Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (med direkt förvaltning) samt obligatoriska bidrag till regionala fiskeriförvaltningsorganisationer och andra internationella organisationer.

    2.   Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor anförtros förvaltningen av följande EU-program (eller delar därav):

    a)

    Programmet EU för hälsa.

    b)

    Horisont Europa, pelare II, kluster 1: Hälsa.

    c)

    Inremarknadsprogrammet – Livsmedelssäkerhet: mänsklig hälsa, djurhälsa och växtskydd i livsmedelskedjan samt bättre utbildning för säkrare livsmedel.

    d)

    Programmet för ett digitalt Europa.

    e)

    Fonden för ett sammanlänkat Europa: digitala frågor.

    f)

    Horisont Europa, pelare II, kluster 4: Digitala frågor, industri och rymden.

    3.   Europeiska genomförandeorganet för forskning anförtros förvaltningen av följande EU-program (eller delar därav):

    a)

    Horisont Europa, pelare I: Marie Skłodowska-Curie-åtgärder samt forskningsinfrastruktur.

    b)

    Horisont Europa, pelare II, kluster 2: Kultur, kreativitet och inkluderande samhällen; kluster 3: Civil säkerhet för samhället; kluster 6: Livsmedel, bioekonomi, naturresurser, jordbruk och miljö.

    c)

    Horisont Europa, delen ”Breddning av deltagandet och förstärkning av det europeiska forskningsområdet”: ”Spridning av spetskompetens och bredare deltagande”, ”Reformering och förstärkning av det europeiska forsknings- och innovationssystemet”.

    d)

    Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter. (16)

    e)

    Forskningsprogram under Kol- och stålforskningsfonden. (17)

    4.   Europeiska genomförandeorganet för forskning ska även vara ansvarigt för allmänna administrativa och logistiska stödtjänster, särskilt följande:

    a)

    Central validering (Sedia-applikationen).

    b)

    Planering av förslagsinfordran för alla program och tjänster via eGrants.

    c)

    Förvaltning av experttjänster.

    5.   Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag anförtros förvaltningen av (delar av) följande EU-program:

    a)

    Horisont Europa, pelare III: Europeiska innovationsrådet (EIC) och europeiska innovationsekosystem.

    b)

    Interregionala innovationsinvesteringar.

    c)

    Inremarknadsprogrammet: Cosmeprogrammet, den inre marknaden, stöd till standardiseringsverksamhet samt konsumentfrågor.

    6.   Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur anförtros förvaltningen av följande EU-program (eller delar därav):

    a)

    Kreativa Europa.

    b)

    Erasmus.

    c)

    Europeiska solidaritetskåren.

    d)

    Medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden.

    e)

    Instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete (NDICI).

    f)

    Instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA III).

    7.   Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet anförtros förvaltningen av följande delar av Horisont Europa-programmet: Horisont Europa, pelare I: Europeiska forskningsrådet (EFR).

    8.   Punkterna 1–7 ska gälla under förutsättning att programmen träder i kraft och från och med dagen för programmens ikraftträdande.

    Artikel 7

    Äldre verksamhet

    1.   Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö anförtros förvaltningen av återstående (delar av) följande äldre EU-program:

    a)

    Fonden för ett sammanlänkat Europa: Energi och transport (inklusive Sammanhållningsfondens bidrag) (18), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av det genomförandeorgan kommissionen inrättade i genomförandebeslut 2013/801/EU (Genomförandeorganet för innovation och nätverk).

    b)

    Horisont 2020: del III, Samhällsutmaningar 3: säker, ren och effektiv energi (19), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för innovation och nätverk, det genomförandeorgan kommissionen inrättade i genomförandebeslut 2013/771/EU (Genomförandeorganet för små och medelstora företag) samt av kommissionen.

    c)

    Horisont 2020: del III, Samhällsutmaningar 4: smart, grön och integrerad transport, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för innovation och nätverk samt av kommissionen.

    d)

    Horisont 2020: del III, Samhällsutmaningar 5: klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    e)

    Lifeprogrammet: Klimatåtgärder och miljö (20), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag.

    f)

    Europeiska havs- och fiskerifonden (21), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag.

    2.   Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor anförtros förvaltningen av (delar av) följande äldre EU-program:

    a)

    Horisont 2020: del III, Samhällsutmaningar 1: hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av kommissionen.

    b)

    Fonden för ett sammanlänkat Europa: Telecom (22), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för innovation och nätverk samt av kommissionen.

    c)

    Horisont 2020: del II, det särskilda målet ”Ledarskap inom möjliggörande teknik och industriteknik” inom programmen för IKT, NMBP och rymden (23), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag, det genomförandeorgan kommissionen inrättade i genomförandebeslut 2013/778/EU (Genomförandeorganet för forskning) samt av kommissionen.

    d)

    Horisont 2020: del III, Samhällsutmaningar 5: klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    e)

    Sjunde ramprogrammet för forskning: det tematiska målet ”rymden” inom det särskilda samarbetsprogrammet för sjunde ramprogrammet (24), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning.

    f)

    Den gemensamma finansieringsramen för livsmedels- och fodersäkerhet inklusive utbildningsprogrammet bättre utbildning för säkrare livsmedel (25), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av det genomförandeorgan som inrättades i kommissionens genomförandebeslut 2013/770/EU (26) (Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor).

    g)

    Tredje programmet för unionens åtgärder på hälsoområdet (2014–2020) (27), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor samt av kommissionen.

    3.   Europeiska genomförandeorganet för forskning anförtros förvaltningen av återstående (delar av) följande äldre EU-program:

    a)

    Horisont 2020: del I, Marie Skłodowska-Curie-åtgärder samt forskningsinfrastruktur (28), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Europeiska genomförandeorganet för forskning samt av kommissionen.

    b)

    Horisont 2020: del III, Samhällsutmaningar 2: livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, havs-, sjöfarts- och inlandsvattenforskning samt bioekonomi; Samhällsutmaningar 5: klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror; Samhällsutmaningar 6: Europa i en föränderlig värld: inkluderande, innovativa och reflekterande samhällen; Samhällsutmaningar 7: säkra samhällen – att skydda Europas frihet, säkerhet och medborgare, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning och Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    c)

    Horisont 2020: del IV, Spridning av spetskompetens och bredare deltagande, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning samt av kommissionen.

    d)

    Horisont 2020: del V, Vetenskap med och för samhället, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning samt av kommissionen.

    e)

    Sjunde ramprogrammet för forskning: åtgärderna ”forskning för små och medelstora företag” samt ”forskning för sammanslutningar av små och medelstora företag” i det särskilda programmet ”kapaciteter” (29), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning.

    f)

    Sjunde ramprogrammet för forskning: det tematiska målet ”säkerhet” inom det särskilda samarbetsprogrammet för sjunde ramprogrammet (30), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning.

    g)

    Det särskilda programmet ”människor” (31) för sjunde ramprogrammet, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning.

    h)

    Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter (32), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor.

    i)

    Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram (33), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av kommissionen.

    4.   Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag anförtros förvaltningen av återstående (delar av) följande EU-program:

    a)

    Horisont 2020: del I, Programmet för framtida och ny teknik samt delarna ”Open” och ”Pro-Active” (även sådana som betecknas som Europeiska innovationsrådets pilotprojekt) (34), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning samt av kommissionen.

    b)

    Horisont 2020: del II, Tillgång till riskkapital (inklusive Europeiska innovationsrådets pristävlingar) samt innovation för små och medelstora företag, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    c)

    Horisont 2020: del II och III, Snabbspåret till innovation, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    d)

    Horisont 2020: del II och III, Instrumentet för små och medelstora företag, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    e)

    Övriga pristävlingar med anknytning till Europeiska innovationsrådet, såsom iCapital (H2020 SC 6 WP) och Women Innovators’ Prize (H2020 SWAFs WP) som under programperioden 2014–2020 förvaltades av kommissionen.

    f)

    All övrig verksamhet som sedan 2018 ingår i Europeiska innovationsrådets pilotdel av arbetsprogrammet för Horisont 2020 om innovativa små och medelstora företag, som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för forskning, Genomförandeorganet för små och medelstora företag samt av kommissionen.

    g)

    Cosmeprogrammet och ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (35), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för små och medelstora företag.

    h)

    Inre marknaden och stöd till standardiseringsverksamhet (36), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av kommissionen.

    i)

    Konsumentprogrammet (37) som under programperioden 2014–2020 förvaltades av genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor.

    5.   Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur anförtros förvaltningen av återstående (delar av) följande äldre EU-program:

    a)

    Programmet kreativa Europa (38), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av det genomförandeorgan kommissionen inrättade i genomförandebeslut 2013/776/EU (Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur).

    b)

    Erasmus+ (39), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur.

    c)

    Den europeiska solidaritetskåren (40), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur.

    d)

    Programmet ”Ett Europa för medborgarna” (41), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur.

    e)

    EU-frivilliga för humanitärt arbete (42), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt av kommissionen.

    f)

    Instrument för stöd inför anslutningen (IPA II) (43) ,,, varav bidraget till Erasmus+ som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt av kommissionen.

    g)

    Europeiska grannskapsinstrumentet (44), varav bidraget till Erasmus+ som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt av kommissionen.

    h)

    Finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete (45), varav bidraget till Erasmus+ som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt av kommissionen.

    i)

    Partnerskapsinstrument för samarbete med tredjeländer (46), varav bidraget till Erasmus+ som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt av kommissionen.

    j)

    Den tionde och elfte Europeiska utvecklingsfonden (47), varav bidraget till Erasmus+ som under programperioden 2014–2020 förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur.

    k)

    Följande program som tidigare förvaltades av Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur för perioden 2000-2013:

    i)

    Samarbetsprogrammet med Amerikas förenta stater inom högre utbildning och yrkesutbildning (2006–2013). (48)

    ii)

    Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Kanadas regering om fastställande av en ram för samarbete inom högre utbildning, yrkesinriktad utbildning och ungdomsfrågor (2006–2013). (49)

    iii)

    Handlingsprogram för livslångt lärande (2007–2013). (50)

    iv)

    Programmet Kultur (2007–2013). (51)

    v)

    Programmet Ett Europa för medborgarna, som syftar till att främja ett aktivt europeiskt medborgarskap (2007–2013). (52)

    vi)

    Programmet Aktiv ungdom (2007–2013). (53)

    vii)

    Stödprogrammet för den europeiska audiovisuella sektorn (Media 2007) (2007–2013). (54)

    viii)

    Handlingsprogrammet Erasmus Mundus II (2009–2013) för att höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja interkulturell förståelse genom samarbete med tredjeländer. (55)

    ix)

    Programmet för audiovisuellt samarbete med yrkesverksamma från tredjeländer (Media Mundus) (2011–2013). (56)

    x)

    Projekt inom högre utbildning som kan finansieras med stöd av bestämmelserna om bistånd till ekonomiskt samarbete med utvecklingsländerna i Asien. (57)

    xi)

    Projekt inom högre utbildning och ungdomsfrågor som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i instrumentet för stöd inför anslutningen. (58)

    xii)

    Projekt inom skolutbildning och högre utbildning samt ungdomsfrågor som kan finansieras med stöd av bestämmelserna om det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet. (59)

    xiii)

    Projekt inom högre utbildning som kan finansieras med stöd av finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete. (60)

    xiv)

    Projekt inom högre utbildning och ungdomsfrågor som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i finansieringsinstrument för samarbete med industriländer och andra höginkomstländer och territorier. (61)

    6.   Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet anförtros förvaltningen av återstående (delar av) följande EU-program:

    a)

    Horisont 2020: del I, Stärka spetsforskningen genom Europeiska forskningsrådets verksamhet (62), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av det genomförandeorgan som inrättades i kommissionens genomförandebeslut 2013/779/EU (det tidigare Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet).

    b)

    Sjunde ramprogrammet för forskning: det särskilda programmet ”Idéer” (63), som under programperioden 2014–2020 förvaltades av det tidigare Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet.

    AVSNITT III

    BESTÄMMELSER OM VERKSAMHETEN

    Artikel 8

    Styrelse och direktör

    1.   Ledamöterna i varje genomförandeorgans styrelse ska i princip utses på två år.

    2.   Genomförandeorganens respektive direktörer ska i princip utses på fyra år.

    Artikel 9

    Utstationering av tjänstemän

    1.   Tjänstemän ska utstationeras till ett genomförandeorgan från motsvarande post i kommissionen antingen efter offentliggörande av tjänsten och ett urvalsförfarande eller efter omplacering i tjänstens intresse i enlighet med artikel 7.1 i tjänsteföreskrifter för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna (tjänsteföreskrifterna) och anställningsvillkor för övriga anställda i Europeiska unionen (anställningsvillkoren). (64)

    2.   Om genomförandeorganet godkänner utstationering ska tjänstemannen erbjudas möjlighet till placering i tjänstens intresse på motsvarande tjänst vid organet i enlighet med artiklarna 37 a och 38 i tjänsteföreskrifterna. (65) Tjänstemannen ska höras i enlighet med artikel 38 a i tjänsteföreskrifterna.

    3.   Tjänstemannen ska erbjudas ett anställningsavtal enligt artikel 2a i tjänsteföreskrifterna.

    4.   Med förbehåll för antalet tjänster i organets tjänsteförteckning ska organet erbjuda den utstationerade tjänstemannen anställning i samma lönegrad, löneklass och tjänstetid i lönegraden och löneklassen som tjänstemannen hade vid kommissionen. Anställningsavtalet ska ändras för att avspegla alla förändringar i tjänstemannens karriärutveckling vid kommissionen.

    Artikel 10

    Tillfälligt anställda och kontraktsanställda

    Genomförandeorganet ska direktanställa tillfälligt anställda i enlighet med artikel 2f i anställningsvillkoren och kontraktsanställda i enlighet med artikel 3a i anställningsvillkoren.

    Artikel 11

    Kontroll och rapportering

    Genomförandeorganen ska övervakas av kommissionen och ska regelbundet rapportera om genomförandet av de unionsprogram eller delar av dem som genomförandeorganet ansvarar för, i de former och inom de tidsfrister som fastställs i besluten om delegering av befogenheter i enlighet med artikel 6.3 i förordning (EG) 58/2003 till de organ som inrättas genom detta beslut.

    Artikel 12

    Utvärdering

    1.   En samordnad utvärdering i enlighet med artikel 25 i förordning (EG) nr 58/2003 ska göras av Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor, Genomförandeorganet för innovation och nätverk, Genomförandeorganet för forskning, det tidigare Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet, Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur samt Genomförandeorganet för små och medelstora företag. Utvärderingarna ska avse genomförandeorganens återstående uppdrag för programperioden 2014–2020 som ännu inte utvärderats. Utvärderingsperioden ska sluta dagen före den dag då detta beslut blir tillämpligt.

    2.   Utvärderingarna enligt artikel 25 i förordning (EG) nr 58/2003 av organ som inrättas genom beslut ska inledas den dag detta beslut blir tillämpligt. Organen ska utvärderas på att samordnat sätt.

    3.   I enlighet med artikel 25.1 i förordning (EG) nr 58/2003 ska utvärderingarna av organens uppdrag 2021–2027 läggas fram för genomförandeorganens styrelser samt för Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten.

    Artikel 13

    Deltagande i kommissionens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas)

    1.   Genomförandeorganen ska registrera sig som deltagare och tillämpa miljölednings- och miljörevisionsordningen (Emas). De kan välja att delta i kommissionens registrering i Emas, om de har sin verksamhet i byggnader som förvaltas av kommissionen.

    2.   Genomförandeorganens registrering i kommissionens Emas-system kräver ett skriftligt åtagande från ordföranden från kommissionens styrkommitté för Emas, som inrättas genom kommissionens beslut C(2013)7708 (66), och från genomförandeorganen; åtagandet ska godkännas av det behöriga organet för Emas i Belgien.

    Artikel 14

    Genomförande av driftsbudgeten

    Genomförandeorganen ska förvalta sina respektive driftsbudgetar enligt kommissionens förordning (EG) nr 1653/2004. (67)

    AVSNITT IV

    ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

    Artikel 15

    Allmänt övertagande

    1.   Utan att det hindrar tillämpningen av artiklarna 16–20 ska de genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut rättsligt och fullständigt efterträda de organ de ersätter i enlighet med detta beslut, i synnerhet med avseende på alla skyldigheter i fråga om avtal och bidragsavtal samt förvärvad egendom.

    2.   Vid tillämpningen av punkt 1 gäller följande:

    a)

    Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö ska efterträda och ersätta Genomförandeorganet för innovation och nätverk.

    b)

    Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag ska efterträda och ersätta Genomförandeorganet för små och medelstora företag.

    c)

    Europeiska genomförandeorganet för forskning ska efterträda och ersätta Genomförandeorganet för forskning.

    d)

    Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur ska efterträda och ersätta Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur.

    e)

    Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet ska efterträda och ersätta det tidigare Genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet.

    Artikel 16

    Överlämning av äldre verksamhet mellan genomförandeorgan respektive mellan kommissionen och genomförandeorganen

    1.   När äldre verksamhet överlämnas mellan genomförandeorgan eller från kommissionen till ett genomförandeorgan i enlighet med artikel 7 ska alla akter och rättsliga åtaganden genom detta beslut automatiskt övertas av det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut. Genomförandeorganet ska genom subrogation överta alla motsvarande rättigheter och skyldigheter.

    2.   När kommissionen med tillämpning av artikel 7 delegerar genomförandet av unionsprogram till ett genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut förbehåller sig kommissionen rätten att

    a)

    godkänna intyg om metod,

    b)

    utföra kontroll, granskning eller revision,

    c)

    göra mellanliggande utvärderingar och slutliga utvärderingar av åtgärdens verkan i förhållande till programmets mål,

    d)

    överlämna uppgifter om resultaten till andra EU-institutioner, organ och byråer samt till medlemsstater eller associerade stater,

    e)

    använda mottagarnas material, handlingar eller uppgifter i enlighet med bestämmelserna i bidragsavtalet,

    f)

    göra avräkning i enlighet med artikel 102.1 i budgetförordningen, och

    g)

    anta ett verkställbart beslut avseende organets krav i enlighet med artikel 299 i fördraget.

    Artikel 17

    Förflyttning mellan genomförandeorgan av utstationerade tjänstemän

    1.   När ett genomförandeorgan efterträder och ersätter ett tidigare genomförandeorgan i enlighet med artikel 15 ska kommissionstjänstemän som utstationerats i tjänstens intresse till det genomförandeorgan som upphört att existera fortsätta utstationeras i tjänstens intresse i enlighet med artikel 38 i tjänsteföreskrifterna på motsvarande tjänst vid det genomförandeorgan dit uppgifterna överlämnas.

    2.   Om äldre verksamhet överlämnas mellan genomförandeorganen i enlighet med artikel 16 ska tjänstemän som utstationerats till det genomförandeorgan som upphört att existera, och överlämnat sina uppgifter till ett genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut, utstationeras i tjänstens intresse i enlighet med artiklarna 37 a och 38 i tjänsteföreskrifterna på motsvarande tjänst vid det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut. Tjänstemannen ska höras i enlighet med artikel 38 a i tjänsteföreskrifterna.

    3.   Det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut ska godkänna utstationeringen utan offentliggörande eller urvalsförfarande.

    4.   Den berörda tjänstemannen ska erbjudas ett anställningsavtal enligt artikel 2a i tjänsteföreskrifterna.

    5.   Med förbehåll för antalet tjänster i tjänsteförteckningen för det organ som inrättas genom detta beslut, ska organet erbjuda det anställningsavtal som avses i punkt 4 med samma lönegrad, löneklass och tjänstetid i lönegraden och löneklassen som tjänstemannen har vid kommissionen. Anställningsavtalet ska vid behov ändras för att avspegla alla förändringar i tjänstemannens karriärutveckling vid kommissionen.

    6.   Om överlämnandet av uppgifter enligt artiklarna 15 och 16 skulle leda till att två eller flera tjänstemän utplaceras från samma motsvarande tjänster till det organ som inrättas genom detta beslut, ska kommissionen utan hinder av punkterna 1 och 2 besluta vilken av de tjänstemän som avses i punkterna 1 och 2 som ska utplaceras till genomförandeorganet, på förslag från det ursprungliga generaldirektoratet, eller om det finns flera generaldirektorat, på förslag från det generaldirektorat som är huvudansvarigt för genomförandeorganet. Kommissionen får avsluta utplaceringen av andra berörda tjänstemän.

    7.   Direktören för Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor ska återinsättas i tjänst vid kommissionen.

    Artikel 18

    Förflyttning mellan genomförandeorgan av tillfälligt anställda i enlighet med artikel 2f i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen och av kontraktsanställda i enlighet med artikel 3a i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen

    1.   När ett genomförandeorgan efterträder och ersätter ett tidigare genomförandeorgan i enlighet med artikel 15 ska anställningsavtalen för tillfälligt anställda enligt artikel 2f i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen och för kontraktsanställda enligt artikel 3a i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen kvarstå oförändrade vid det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut.

    2.   Om äldre verksamhet överlämnas mellan genomförandeorganen eller mellan kommissionen och genomförandeorganen i enlighet med artikel 16 ska tillfälligt anställda enligt artikel 2f i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen och kontraktsanställda enligt artikel 3a i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen förflyttas till det nya genomförandeorganet, om de vid det genomförandeorgan som upphör att existera förvaltade sådana program som överlämnas till det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut.

    3.   Den personal som avses i punkt 2 ska förflyttas till det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut med oförändrade anställningsavtal. Bytet av genomförandeorgan ska inte likställas med tillträdande av tjänst och alla aspekter på en obruten karriärsutveckling ska säkerställas.

    4.   Den personal som avses i punkt 2 ska uppmanas att inom 15 arbetsdagar räknat från den formella underrättelsen besluta om de önskar förflyttas till det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut för att där fortsätta förvalta de program som överlämnats. Om en av de berörda anställda inom utsatt tid skriftligen vägrar, ska dennes anställningsavtal sägas upp av genomförandeorganet på de villkor som anges i artikel 47 i anställningsvillkoren.

    5.   När det gäller Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor ska den period som avses i punkt 4 löpa i två månader.

    Artikel 19

    Förflyttning mellan genomförandeorgan av stödpersonal utan anknytning till ett specifikt program

    1.   Artiklarna 17.2–17.6 och 18.2–18.5 ska tillämpas på stödpersonal vid genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor utan anknytning till ett specifikt program. De ska överföras efter eget val och i förhållande till hur många tjänster som tilldelats Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag respektive Europeiska genomförandeorganet för forskning.

    2.   Beroende på hur många tjänster som tilldelats Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor ska artikel 17.2–17.6 och artikel 18.2–18.4 tillämpas på sådan personal vid Genomförandeorganet för små och medelstora företag och det tidigare Genomförandeorganet för forskning som utför stöduppgifter med anknytning till program som överlämnats till Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor.

    3.   Beroende på hur många tjänster som tilldelats Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö ska artikel 17.2–17.6 och artikel 18.2–18.4 tillämpas på sådan personal vid Genomförandeorganet för små och medelstora företag som utför stöduppgifter med anknytning till program som överlämnats till Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö.

    Artikel 20

    Förflyttning från kommissionen till genomförandeorgan av utstationerade tjänstemän, kontraktsanställda och tillfälligt anställda

    1.   Om äldre verksamhet överlämnas från kommissionen till ett genomförandeorgan i enlighet med artikel 16, får kommissionen erbjuda tjänstemän vars arbetsuppgifter överlämnas till ett genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut möjlighet att i tjänstens intresse utstationeras till genomförandeorganet, i samma tjänstekategori, i enlighet med artikel 38 i tjänstevillkoren.

    2.   Vid tillämpningen av punkt 1 i denna artikel ska artikel 17.3–17.5 vara tillämplig.

    3.   Om äldre verksamhet överlämnas från kommissionen till ett genomförandeorgan i enlighet med artikel 16, ska det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut erbjuda kommissionens kontraktsanställda möjlighet att utan offentliggörande och urvalsförfarande ingå ett nytt anställningsavtal i enlighet med artikel 3a i anställningsvillkoren, i samma tjänstegrupp, för att säkerställa uppdragets kontinuitet, under förutsättning att

    a)

    deras uppgifter överförs från kommissionen till det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut, och

    b)

    de har fullgjort ett fullständigt urvalsförfarande för kontraktsanställd personal anordnat av Europeiska rekryteringsbyrån (Epso) eller för dess räkning.

    4.   Anställningsvillkoren för personal som avses i punkt 3 ska fastställas i enlighet med de tillämpliga bestämmelserna för det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut. När ett nytt anställningsavtal godtas i enlighet med punkt 3, ska anställningsavtalet med kommissionen avslutas och en ny provanställningsperiod börja löpa.

    5.   Om en anställd som avses i punkt 3 inte godtar anställningsavtalet från det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut, kan kommissionen säga upp dennes anställning i enlighet med artikel 47 i anställningsvillkoren.

    6.   Om äldre verksamhet överlämnas från kommissionen till ett genomförandeorgan i enlighet med artikel 16, ska Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag erbjuda sådana personer, som i enlighet med kommissionskollegiets beslut av den 10 april 2019 (68) erbjudits tillfällig anställning vid kommissionen som programförvaltare för Europeiska innovationsrådets fördjupade pilotprojekt, möjlighet att utan offentliggörande och urvalsförfarande ingå ett anställningsavtal i enlighet med artikel 2f i anställningsvillkoren, i samma tjänstegrupp och tjänstegrad, för att säkerställa uppdragets kontinuitet, med förbehåll för bestämmelserna i artikel 53 andra stycket i anställningsvillkoren, och under förutsättning

    a)

    att deras uppgifter överförs från kommissionen till Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag, och

    b)

    att de berörda tjänsterna kan finansieras via budgeten för Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag.

    7.   Anställningsvillkoren för tillfälligt anställda som avses i punkt 6 ska fastställas i enlighet med de tillämpliga bestämmelserna för Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag. När ett nytt anställningsavtal godtas i enlighet med punkt 6, ska anställningsavtalet med kommissionen avslutas och en ny provanställningsperiod börja löpa.

    8.   Om en anställd som avses i punkt 6 inte godtar anställningsavtalet från det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut, kan kommissionen säga upp dennes anställning i enlighet med artikel 47 i anställningsvillkoren.

    Artikel 21

    Avveckling av Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor samt övergångsåtgärder

    1.   Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor ska upphöra att existera från och med den 1 april 2021 och ska därefter avvecklas i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EG) nr 58/2003 samt punkterna 2–5 i den här artikeln.

    2.   Personalen vid Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor ska förflyttas i enlighet med artiklarna 17.2–17.7, 18.2–18.5 och 19. Denna personal ska ha rätt att arbeta på distans på heltid från sin bostadsort från och med den 1 april 2021 till och med den 30 september 2021. Personal som vägrar flytta till det genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut, och som under den uppsägningstid som avses i artikel 47 i anställningsvillkoren fortsätter utföra de arbetsuppgifter som övertagits av det nya organet, ska ha rätt att arbeta på distans på heltid från sin bosättningsort från och med den 1 april 2021 fram till dess att uppsägningstiden löper ut.

    3.   Utan att det hindrar tillämpningen av artikel 19.1 ska Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor från Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor ta över all stödverksamhet utan anknytning till ett specifikt program.

    4.   Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag samt Europeiska genomförandeorganet för forskning ska överta alla tillgångar och förpliktelser som rör de arbetsuppgifter som övertagits från Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor samt alla tillgångar och förpliktelser som rör den stödverksamhet som avses i punkt 3.

    5.   De två förvaltare som utses av kommissionen i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EG) nr 58/2003 ska kontrollera och bekräfta att all verksamhet vid Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor antingen avvecklats eller överlämnats och att alla kvarstående tillgångar och förpliktelser övertagits av Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor, Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag samt Europeiska genomförandeorganet för forskning. Förvaltarna ska fastställa nettoresultat efter avveckling av Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor. Därefter ska de bekräfta att organet avvecklats.

    Artikel 22

    Övergångsperiod för Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor

    1.   Kommissionen ska förvalta Europeiska genomförandeorganet för hälsofrågor och digitala frågor till dess att organet har operativ kapacitet att genomföra sin egen budget.

    2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska generaldirektören vid generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet fungera som tillförordnad direktör och utföra alla arbetsuppgifter som åligger direktören.

    Artikel 23

    Datum för personalförflyttning

    1.   Den personal som avses i artiklarna 17–21 ska förflyttas till motsvarande genomförandeorgan med verkan från och med den 1 april 2021.

    2.   Med hänsyn till den uppsägningstid som avses i artikel 47 i anställningsvillkoren ska kontraktsanställda och tillfälligt anställda som avses i artiklarna 18, 19 och 21, och som vägrar flytta till motsvarande genomförandeorgan som inrättas genom detta beslut, överföras till det organet och fortsätta utföra sina arbetsuppgifter fram till dess att uppsägningstiden löper ut.

    AVSNITT V

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 24

    Upphävande

    1.   Kommissionens genomförandebeslut 2013/801/EU, 2013/771/EU, 2013/778/EU, 2013/779/EU, 2013/776/EU och 2013/770/EU upphävs med verkan från och med den 1 april 2021.

    2.   Hänvisningar till de upphävda besluten ska anses som hänvisningar till det här beslutet.

    Artikel 25

    Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Det ska tillämpas från och med den 1 april 2021. Artiklarna 3.2 och 22 ska dock tillämpas från och med den 16 februari 2021.

    Utfärdat i Bryssel den 12 februari 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EGT L 11, 16.1.2003, s. 1.

    (2)  C(2020) 4240 final [ej översatt till svenska].

    (3)  Kommissionens genomförandebeslut 2013/801/EU av den 23 december 2013 om inrättande av genomförandeorganet för innovation och nätverk och om upphävande av beslut 2007/60/EG ändrat genom beslut 2008/593/EG (EUT L 352, 24.12.2013, s. 65).

    (4)  Kommissionens genomförandebeslut 2013/771/EU av den 17 december 2013 om inrättande av genomförandeorganet för små och medelstora företag och om upphävande av besluten 2004/20/EG och 2007/372/EG (EUT L 341, 18.12.2013, s. 73).

    (5)  Kommissionens genomförandebeslut 2013/778/EU av den 13 december 2013 om inrättande av genomförandeorganet för forskning och om upphävande av beslut 2008/46/EG (EUT L 346, 20.12.2013, s. 54).

    (6)  Kommissionens genomförandebeslut 2013/779/EU av den 17 december 2013 om inrättande av genomförandeorganet för Europeiska forskningsrådet och om upphävande av beslut 2008/37/EG (EUT L 346, 20.12.2013, s. 58).

    (7)  Kommissionens genomförandebeslut 2013/776/EU av den 18 december 2013 om inrättande av genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur och om upphävande av beslut 2009/336/EG (EUT L 343, 19.12.2013, s. 46).

    (8)  Kommissionens genomförandebeslut 2013/770/EU av den 17 december 2013 om inrättande av genomförandeorganet för konsument-, hälso- och livsmedelsfrågor och om upphävande av beslut 2004/858/EG (EUT L 341 18.12.2013, s. 69), ändrat genom kommissionens genomförandebeslut 2014/927/EU av den 17 december 2014 som omvandlade genomförandeorganet för konsument-, hälso- och livsmedelsfrågor till genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor (EUT L 363, 18.12.2014, s. 183).

    (9)  C(2020) 2880 final.

    (10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

    (11)  Särskild rapport nr 14/2014 Hur beräknar, minskar och kompenserar EU:s institutioner och organ sina växthusgasutsläpp?, Revisionsrätten.

    (12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2009 av den 25 november 2009 om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas) och om upphävande av förordning (EG) nr 761/2001 och kommissionens beslut 2001/681/EG och 2006/193/EG.

    (13)  Meddelande COM(2019) 640 från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommitté samt Regionkommittén.

    (14)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/856 av den 26 februari 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG vad gäller driften av innovationsfonden (EUT L 140, 28.5.2019, s. 6).

    (15)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1294 av den 15 september 2020 om unionens finansieringsmekanism för förnybar energi (EUT L 303, 17.9.2020, s. 1).

    (16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1144/2014 av den 22 oktober 2014 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 3/2008 (EUT L 317, 4.11.2014, s. 56).

    (17)  Rådets beslut nr 2008/376/EG av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program (EUT L 130, 20.5.2008, s. 7).

    (18)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1316/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa, om ändring av förordning (EU) nr 913/2010 och om upphävande av förordningarna (EG) nr 680/2007 och (EG) nr 67/2010 (EUT L 348, 20.12.2013, s. 129).

    (19)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104). Rådets beslut 2013/743/EU av den 3 december 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut 2006/971/EG, 2006/972/EG, 2006/973/EG, 2006/974/EG och 2006/975/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (20)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1293/2013 av den 11 december 2013 om inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life) samt om upphävande av förordning (EG) nr 614/2007 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 185).

    (21)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014 av den 15 maj 2014 om Europeiska havs- och fiskerifonden och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2328/2003, (EG) nr 861/2006, (EG) nr 1198/2006 och (EG) nr 791/2007 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1255/2011 (EUT L 149, 20.5.2014, s. 1).

    (22)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1953/2017 av den 25 oktober 2017 om ändring av förordningarna (EU) nr 1316/2013 och (EU) nr 283/2014 vad gäller främjande av internetuppkoppling i lokala samhällen (EUT L 286, 1.11.2017, s. 1). Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1316/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa, om ändring av förordning (EU) nr 913/2010 och om upphävande av förordningarna (EG) nr 680/2007 och (EG) nr 67/2010 (EUT L 348, 20.12.2013, s. 129).

    (23)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104). Rådets beslut 2013/743/EU av den 3 december 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut 2006/971/EG, 2006/972/EG, 2006/973/EG, 2006/974/EG och 2006/975/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (24)  Rådets beslut 2006/971/EG av den 19 december 2006 om det särskilda programmet Samarbete för genomförande av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013) (EUT L 400, 30.12.2006, s. 86).

    (25)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 652/2014 av den 15 maj 2014 om fastställande av bestämmelser för förvaltningen av utgifter för livsmedelskedjan, djurhälsa, djurskydd, växtskydd och växtförökningsmaterial, och om ändring av rådets direktiv 98/56/EG, 2000/29/EG och 2008/90/EG, Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 178/2002, (EG) nr 882/2004 och (EG) nr 396/2005, Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG samt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009, och om upphävande av rådets beslut 66/399/EEG, 76/894/EEG och 2009/470/EG (EUT L 189, 27.6.2014, s. 1).

    (26)  Ändrat genom kommissionens genomförandebeslut 2014/927/EU av den 17 december 2014 som omvandlar genomförandeorganet för konsument-, hälso- och livsmedelsfrågor till genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor (EUT L 363, 18.12.2014, s. 183).

    (27)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 282/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett tredje program för unionens åtgärder på hälsoområdet (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1350/2007/EG (EUT L 86, 21.3.2014, s. 1).

    (28)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104). Rådets beslut 2013/743/EU av den 3 december 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut 2006/971/EG, 2006/972/EG, 2006/973/EG, 2006/974/EG och 2006/975/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (29)  Rådets beslut 2006/974/EG av den 19 december 2006 om det särskilda programmet ”kapaciteter” för genomförande av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013) (EUT L 400, 30.12.2006, s. 299).

    (30)  Rådets beslut 2006/971/EG av den 19 december 2006 om det särskilda programmet Samarbete för genomförande av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013) (EUT L 400, 30.12.2006, s. 86).

    (31)  Rådets beslut 2006/973/EG av den 19 december 2006 om det särskilda programmet ”Människor” för genomförande av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013) (EUT L 400, 30.12.2006, s. 270).

    (32)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1144/2014 av den 22 oktober 2014 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 3/2008 (EUT L 317, 4.11.2014, s. 56).

    (33)  Rådets beslut nr 2008/376/EG av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program (EUT L 130, 20.5.2008, s. 7).

    (34)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104). Rådets beslut 2013/743/EU av den 3 december 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut 2006/971/EG, 2006/972/EG, 2006/973/EG, 2006/974/EG och 2006/975/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (35)  Europaparlamentets och rådets förordning nr 1287/2013 om inrättande av ett program för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1639/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 33).

    (36)  Genomförandet av denna verksamhet regleras i följande bestämmelser: beslut C(2019)8928 av den 17/12/2019 för år 2020, beslut C(2019)76 av den 16/1/2019 för år 2019, beslut C(2017)7379 av den 9/11/2017 för år 2018, beslut C(2017)204 av den 23/1/2017 för år 2017, beslut C(2015)8547 av den 7/12/2015 för år 2016.

    (37)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 254/2014 av den 26 februari 2014 om ett flerårigt konsumentprogram för åren 2014–2020 och om upphävande av beslut nr 1926/2006/EG (EUT L 84, 20.3.2014, s. 42).

    (38)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1295/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av programmet Kreativa Europa (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1718/2006/EG, nr 1855/2006/EG och nr 1041/2009/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 221).

    (39)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1288/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av ”Erasmus+”: Unionens program för allmän utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott och om upphävande av besluten nr 1719/2006/EG, nr 1720/2006/EG och nr 1298/2008/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 50).

    (40)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1475 av den 2 oktober 2018 om fastställande av den rättsliga ramen för den europeiska solidaritetskåren och om ändring av förordning (EU) nr 1288/2013, förordning (EU) nr 1293/2013 och beslut nr 1313/2013/EU (EUT L 250, 4.10.2018, s. 1).

    (41)  Rådets förordning (EU) nr 390/2014 av den 14 april 2014 om inrättande av programmet ”Ett Europa för medborgarna” för perioden 2014–2020 (EUT L 115, 17.4.2014, s. 3).

    (42)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 375/2014 av den 3 april 2014 om inrättande av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd (initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete) (EUT L 122, 24.4.2014, s. 1).

    (43)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 447/2014 av den 2 maj 2014 om särskilda tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 231/2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (IPA II) (EUT L 132, 3.5.2014, s. 32).

    (44)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 232/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett europeiskt grannskapsinstrument (EUT L 77, 15.3.2014, s. 27).

    (45)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 233/2014 av den 11 mars 2014 om upprättande av ett finansieringsinstrument för utvecklingssamarbete för perioden 2014–2020 (EUT L 77, 15.3.2014, s. 44).

    (46)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 234/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett partnerskapsinstrument för samarbete med tredjeländer (EUT L 77, 15.3.2014, s. 77).

    (47)  Rådets förordning (EG) nr 617/2007 av den 14 maj 2007 om genomförande av tionde Europeiska utvecklingsfonden enligt AVS–EG-partnerskapsavtalet (EUT L 152, 13.6.2007, s. 1). Rådets förordning (EU) 2015/322 av den 2 mars 2015 om genomförandet av elfte Europeiska utvecklingsfonden (EUT L 58, 3.3.2015, s. 1).

    (48)  Projekt som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta stater om förlängning av samarbetsprogrammet inom högre utbildning och yrkesinriktad utbildning (2006–2013), vilket ingicks genom rådets beslut 2006/910/EG (EUT L 346, 9.12.2006, s. 33).

    (49)  Projekt som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Kanadas regering om fastställande av en ram för samarbete inom högre utbildning, yrkesinriktad utbildning och ungdomsfrågor (2006–2013), vilket ingicks genom rådets beslut 2006/964/EG (EUT L 397, 30.12.2006, s. 14).

    (50)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1720/2006/EG om inrättande av ett handlingsprogram för livslångt lärande (2007–2013) (EUT L 327, 24.11.2006, s. 45).

    (51)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1855/2006/EG om inrättande av programmet Kultur (2007–2013) (EUT L 372, 27.12.2006, s. 1).

    (52)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1904/2006/EG om inrättande av programmet Ett Europa för medborgarna för åren 2007–2013 i syfte att främja ett aktivt europeiskt medborgarskap (EUT L 378, 27.12.2006, s. 32).

    (53)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1719/2006/EG om inrättande av programmet Aktiv ungdom för perioden 2007–2013 (EUT L 327, 24.11.2006, s. 30).

    (54)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1718/2006/EG om genomförandet av ett stödprogram för den europeiska audiovisuella sektorn (Media 2007) (2007–2013) (EUT L 327, 24.11.2006, s. 12).

    (55)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1298/2008/EG om inrättande av handlingsprogrammet Erasmus Mundus II (2009–2013) för att höja kvaliteten i den högre utbildningen och främja interkulturell förståelse genom samarbete med tredjeländer (EUT L 340, 19.12.2008, s. 83).

    (56)  Europaparlamentets och rådets beslut nr 1041/2009/EG om inrättande av ett program för audiovisuellt samarbete med yrkesverksamma från tredjeländer (Media Mundus) (2011–2013) (EUT L 288, 4.11.2009, s. 10).

    (57)  Rådets förordning (EEG) nr 443/92 om finansiellt och tekniskt bistånd till och ekonomiskt samarbete med utvecklingsländerna i Asien (EGT L 52, 27.2.1992, s. 1).

    (58)  Projekt inom högre utbildning och ungdomsfrågor som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i rådets förordning (EG) nr 1085/2006 om upprättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (EUT L 210, 31.7.2006, s. 82).

    (59)  Projekt inom skolutbildning och högre utbildning samt ungdomsfrågor som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1638/2006 om ett europeiskt grannskaps- och partnerskapsinstrument (EUT L 310, 9.11.2006, s. 1).

    (60)  Projekt inom högre utbildning som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1905/2006 om upprättande av ett finansieringsinstrument för utvecklingssamarbete (EUT L 378, 27.12.2006, s. 41).

    (61)  Projekt inom högre utbildning och ungdomsfrågor som kan finansieras med stöd av bestämmelserna i rådets förordning (EG) nr 1934/2006 om inrättande av ett finansieringsinstrument för samarbete med industriländer och andra höginkomstländer och territorier (EUT L 405, 30.12.2006, s. 41).

    (62)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104). Rådets beslut 2013/743/EU av den 3 december 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut 2006/971/EG, 2006/972/EG, 2006/973/EG, 2006/974/EG och 2006/975/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

    (63)  Rådets beslut 2006/972/EG av den 19 december 2006 om det särskilda programmet Idéer för genomförande av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013) (EUT L 400, 30.12.2006, s. 243).

    (64)  Rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 av den 29 februari 1968 om fastställande av tjänsteföreskrifter för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkor för övriga anställda i dessa gemenskaper (EGT L 56, 4.3.1968, s. 1).

    (65)  Rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 av den 29 februari 1968 om fastställande av tjänsteföreskrifter för tjänstemännen i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkor för övriga anställda i dessa gemenskaper (EGT L 56, 4.3.1968, s. 1).

    (66)  Kommissionens beslut av den 18 november 2013 om tillämpning av miljölednings- och miljörevisionsordningen (Emas) vid kommissionens tjänsteställen.

    (67)  Kommissionens förordning (EG) nr 1653/2004 av den 21 september 2004 om standardbudgetförordning för genomförandeorgan som ansvarar för vissa uppgifter som avser förvaltning av gemenskapsprogram (EUT L 297, 22.9.2004, s. 6).

    (68)  Administrativa och budgetrelaterade beslut som fattades vid det 2291:a sammanträdet den 10 april 2019.


    Top