Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0709

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/709 av den 26 januari 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för att specificera villkoren för tillämpning av undantagen för valutor med begränsningar för de likvida tillgångarnas tillgänglighet (Text av betydelse för EES)

    C/2016/0270

    EUT L 125, 13.5.2016, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/709/oj

    13.5.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 125/1


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2016/709

    av den 26 januari 2016

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för att specificera villkoren för tillämpning av undantagen för valutor med begränsningar för de likvida tillgångarnas tillgänglighet

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 419.5, och

    av följande skäl:

    (1)

    Baselkommittén för banktillsyn har fastställt internationella standarder när det gäller likviditetstäckningsgraden och övervakningsverktyg för likviditetsrisk (2).

    (2)

    För att säkerställa effektiv tillsyn och tillämpning av de undantag som anges i artikel 419.2 i förordning (EU) nr 575/2013 och effektiv övervakning av institutens efterlevnad av de krav som gäller för dessa undantag, i linje med Baselkommitténs standarder, bör instituten anmäla till de behöriga myndigheterna att de avser att tillämpa dessa undantag eller att de har för avsikt att göra en väsentlig förändring i tillämpningen av dessa undantag.

    (3)

    Baselkommitténs standarder innehåller vägledande principer för tillsynsmyndigheter i jurisdiktioner med otillräckliga likvida tillgångar av hög kvalitet. I enlighet med princip 3 i de vägledande principerna för tillsynsmyndigheter bör instituten, innan de tillämpar undantag och för att visa att behovet är motiverat, vidta rimliga åtgärder, så långt det är praktiskt möjligt, för att se till att högkvalitativa likvida tillgångar används och minska sin totala likviditetsrisknivå för att förbättra efterlevnaden av likviditetstäckningskravet.

    (4)

    I linje med principerna 1 och 4 i de vägledande principerna för tillsynsmyndigheter enligt Baselkommitténs standarder är det nödvändigt att säkerställa att institut inte tillämpar undantag som ett ekonomiskt val för vinstmaximering genom att välja ut alternativa likvida tillgångar av hög kvalitet främst med tanke på avkastning. I enlighet med dessa principer är det också nödvändigt att inrätta en mekanism som gör att tillämpningen av undantag begränsas, för att minska risken för att de alternativa tillgångarna blir nödlidande. Med beaktande av Baselkommitténs standarder är det också nödvändigt att föreskriva lämpliga nedsättningar vid tillämpningen av undantaget i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013, och att fastställa bestämmelser för avgiften i samband med undantaget i artikel 419.2 b i samma förordning. Särskilt vad gäller undantaget i artikel 419.2 b i förordning (EU) nr 575/2013 bör avgiften bestå av två delar för att garantera att det pris som betalas av ett institut till en centralbank för en kreditram är rättvist. Den första delen bör kompensera för den högre avkastningen för de tillgångar som innehas för att säkra kreditramen, i syfte att säkerställa att prissättningen speglar de fördelar som uppstår oberoende av storleken på den kredit som för närvarande utnyttjas. Den andra delen bör återspegla storleken på den kredit som utnyttjats.

    (5)

    I enlighet med princip 2 i de vägledande principerna för tillsynsmyndigheter enligt Baselkommitténs standarder bör tillämpningen av undantag begränsas för alla institut med exponeringar i den aktuella valutan. Enligt artikel 419.3 i förordning (EU) nr 575/2013 ska de undantag som tillämpas stå i omvänd proportion till tillgängligheten för de berörda tillgångarna. Tillämpning av undantagen bör därför begränsas till en procentandel av ett kreditinstituts nettolikviditetsutflöden i den aktuella valutan, motsvarande den aktuella bristen på likvida tillgångar i den valutan.

    (6)

    Denna förordning baseras på det förslag till tekniska standarder för tillsyn som Europeiska bankmyndigheten (EBA) har överlämnat till Europeiska kommissionen.

    (7)

    EBA har genomfört ett öppet offentligt samråd om de förslag till tekniska standarder för tillsyn som denna förordning grundar sig på, analyserat de möjliga kostnaderna och fördelarna och begärt ett yttrande från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (3).

    (8)

    I enlighet med förfarandet i artikel 15 i förordning (EU) nr 1093/2010 har kommissionen godkänt med ändringar det förslag till teknisk standard för tillsyn som bankmyndigheten har överlämnat, efter att ha sänt tillbaka förslaget till myndigheten med angivande av skälen till ändringarna. Bankmyndigheten har lämnat ett formellt yttrande som stöder dessa ändringar.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning fastställs villkoren för tillämpning av de undantag som anges i artikel 419.2 i förordning (EU) nr 575/2013 för valutor med begränsningar för de likvida tillgångarnas tillgänglighet.

    Artikel 2

    Anmälan av undantaget

    1.   Kreditinstituten ska anmäla sin avsikt att tillämpa ett av eller båda undantagen i artikel 419.2 i förordning (EU) nr 575/2013 till den behöriga myndigheten. Denna anmälan ska göras skriftligen, 30 dagar före undantagets första tillämpningsdag.

    Om ett institut avser att göra en väsentlig förändring i sin tillämpning av det eller de undantag som anmälts i enlighet med första stycket, ska det anmäla detta till den behöriga myndigheten 30 dagar före förändringens första tillämpningsdag.

    I undantagsfall där det, på grund av plötsliga marknadsförändringar, idiosynkratiska händelser eller andra faktorer som ligger utanför institutets kontroll, inte är möjligt att anmäla en väsentlig förändring till de behöriga myndigheterna 30 dagar före den första tillämpningsdagen, ska instituten göra en preliminär anmälan till de behöriga myndigheterna före tillämpningen av en väsentlig förändring. Den preliminära anmälan ska innehålla en beskrivning av den väsentliga förändringen och också ange i hur stor utsträckning det planerade undantaget får tillämpas, uttryckt som en procentandel av de likvida tillgångar som institutet måste inneha för att uppfylla sitt likviditetstäckningskrav. Den preliminära anmälan ska kompletteras med en anmälan i enlighet med andra stycket inom 30 dagar efter ett undantags första tillämpningsdag.

    Instituten ska årligen anmäla till de behöriga myndigheterna huruvida de avser att fortsätta att tillämpa det undantag som anmälts i enlighet med första stycket.

    2.   Den anmälan som avses i punkt 1 första stycket ska innehålla följande uppgifter:

    a)

    Huruvida anmälan avser det undantag som anges i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013 eller det undantag som anges i artikel 419.2 b i samma förordning, eller båda.

    b)

    Bekräftelse av att villkoren i artikel 419.3 i förordning (EU) nr 575/2013 och kraven i artikel 3 i denna förordning är uppfyllda.

    c)

    Om anmälan avser det undantag som anges i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013, bekräftelse på att kraven i artikel 4 i denna förordning är uppfyllda.

    d)

    Om anmälan avser det undantag som anges i artikel 419.2 b i förordning (EU) nr 575/2013, bekräftelse på att kraven i artiklarna 5 och 6 i denna förordning är uppfyllda.

    e)

    En uppskattning av institutets framtida tillämpning av undantag med uppgift om undantag som väntas tillämpas, uttryckt i procent, och dess variation över tiden, tillsammans med en jämförelse mellan institutets likviditetsställning vid tillämpning av undantag enligt artikel 419.2 i förordning (EU) nr 575/2013 och dess likviditetsställning om det inte tillämpar undantag enligt den artikeln.

    Artikel 3

    Bedömning av motiverade behov

    Ett institut ska anses ha motiverade behov av likvida tillgångar enligt artikel 419.3 i förordning (EU) nr 575/2013 endast om följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Det har genom sund likviditetsförvaltning minskat behovet av likvida tillgångar inom alla sina verksamhetsområden.

    b)

    Dess innehav av likvida tillgångar är i linje med tillgången på dessa tillgångar i den aktuella valutan.

    Artikel 4

    Tillämpning av det undantag som anges i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013

    1.   Ett institut ska vidta alla rimliga åtgärder för att uppfylla det likviditetstäckningskrav som anges i artikel 412 i förordning (EU) nr 575/2013 innan det tillämpar det undantag som anges i artikel 419.2 a i den förordningen.

    2.   Ett institut ska säkerställa att det löpande har möjlighet att operationellt identifiera de likvida tillgångar som används för att uppfylla kraven på likviditetstäckning i utländsk valuta och de likvida tillgångar som innehas till följd av tillämpning av undantaget i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013.

    3.   Ett institut ska säkerställa att dess system för valutariskhantering uppfyller följande villkor:

    a)

    Valutaobalanser till följd av tillämpningen av undantaget i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013 kan mätas, övervakas, kontrolleras och motiveras på ett korrekt sätt.

    b)

    Likvida tillgångar som avviker från fördelningen per valuta för likviditetsutflöden efter avdrag för likviditetsinflöden kan realiseras i valutan i den berörda behöriga myndighetens medlemsstat om så är nödvändigt.

    c)

    Det finns historiska bevis avseende stressperioder som stöder bedömningen att institutet snabbt kan realisera de tillgångar som avses i led b.

    4.   Institut som använder likvida tillgångar i en annan valuta än valutan i den berörda behöriga myndighetens medlemsstat för att täcka likviditetsbehovet i den senare valutan ska tillämpa en nedsättning på 8 % av värdet av de tillgångarna, utöver eventuella nedsättningar som tillämpas i enlighet med artikel 418 i förordning (EU) nr 575/2013.

    När de likvida tillgångarna är utställda i en valuta som omfattas av aktiv handel på de globala valutamarknaderna ska den ytterligare nedsättningen motsvara det högsta av 8 % och den största månatliga växelkursrörligheten mellan de båda valutorna under de tio åren före den relevanta rapporteringsreferensdagen.

    Om valutan i den relevanta behöriga myndighetens medlemsstat är formellt knuten till en annan valuta enligt en mekanism där båda valutornas centralbanker är bundna att stödja valutapariteten, får institutet tillämpa en nedsättning motsvarande växelkursbandet.

    Artikel 5

    Tillämpning av det undantag som anges i artikel 419.2 b i förordning (EU) nr 575/2013

    1.   Ett institut ska vidta alla rimliga åtgärder för att uppfylla det likviditetstäckningskrav som anges i artikel 412 i förordning (EU) nr 575/2013 innan de tillämpar det undantag som anges i artikel 419.2 b i den förordningen.

    2.   Ett institut ska från centralbanken erhålla en kreditram för valutor med begränsningar för de likvida tillgångarnas tillgänglighet som uppfyller följande villkor:

    a)

    Kreditramen ska ange att institutet har en juridiskt bindande rättighet att få tillgång till kreditfaciliteter och denna rättighet ska regleras i ett skriftligt avtal.

    b)

    Det ska inte krävas något kreditbeslut av centralbanken för att få tillgång till kreditfaciliteterna efter beslutet att bevilja en kreditram.

    c)

    Instituten ska kunna utnyttja kreditfaciliteterna utan dröjsmål och senast en dag efter att ha meddelat centralbanken.

    d)

    Kreditramen ska vara löpande tillgänglig under en period som överstiger trettiodagarsperioden för det likviditetstäckningskrav som anges i artikel 412.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    3.   Ett institut ska ställa full säkerhet i centralbanken som, efter eventuell nedsättning som centralbanken tillämpar, löpande ska vara lika med eller större än det högsta belopp som kan dras inom kreditramen.

    Artikel 6

    Avgift för beviljande av kreditram

    1.   Ett institut ska betala en avgift som fastställts av centralbanken. Avgiften för kreditramen enligt artikel 5.2 i denna förordning ska bestå av två delar och säkerställa att ingen ekonomisk fördel eller nackdel följer av tillämpningen av det undantag som anges i artikel 419.2 b i förordning (EU) nr 575/2013, jämfört med institut som inte tillämpar undantaget.

    2.   Den avgift som ett institut ska betala för kreditramen ska vara summan av följande delar:

    a)

    Ett belopp baserat på storleken på den kredit som utnyttjats.

    b)

    Ett belopp som approximativt motsvarar skillnaden mellan följande:

    i)

    Avkastningen på de tillgångar som används för att säkra kreditramen.

    ii)

    Avkastningen på en representativ portfölj med tillgångar av den typ som anges i punkterna a–d i artikel 416.1 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Det belopp som avses i led b i första stycket får anpassas för att ta hänsyn till eventuella väsentliga skillnader i fråga om kreditrisk mellan de tillgångstyper som avses i den punkten.

    Artikel 7

    Begränsningar för tillämpningen av undantag

    1.   Vid tillämpningen av de undantag som anges i artikel 419.2 i förordning (EU) nr 575/2013 ska instituten inte överskrida den procentsats som fastställts för en valuta genom de tekniska standarder för genomförande som antagits enligt artikel 419.4 i förordning (EU) nr 575/2013.

    2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska instituten, när de tillämpar de undantag som anges i artikel 419.2 i förordning (EU) nr 575/2013, beräkna procentsatsen som den procentuella andel som x utgör av y där

    a)

    ”x” är summan av värdet av alla likvida tillgångar som omfattas av undantaget i artikel 419.2 a i förordning (EU) nr 575/2013, efter eventuella nedsättningar, och det högsta belopp som kan utnyttjas inom en kreditfacilitet som omfattas av undantaget i artikel 419.2 b i förordning (EU) nr 575/2013,

    b)

    ”y” är det belopp av likvida tillgångar som ett institut måste inneha för att uppfylla sitt krav på likviditetstäckning enligt artikel 412 i förordning (EU) nr 575/2013.

    Artikel 8

    Slutbestämmelser

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 26 januari 2016.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 176, 27.6.2013, s. 1.

    (2)  Baselkommittén för banktillsyn – Basel III: The Liquidity Coverage Ratio and liquidity risk monitoring tools, januari 2013.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).


    Top