EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0242

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/242 av den 9 oktober 2014 om närmare bestämmelser om de rådgivande nämndernas funktion inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken

EUT L 41, 17.2.2015, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 08/03/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/242/oj

17.2.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 41/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/242

av den 9 oktober 2014

om närmare bestämmelser om de rådgivande nämndernas funktion inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG (1), särskilt artikel 45.4, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EU) nr 1380/2013, särskilt artikel 43, innehåller bestämmelser om inrättande av rådgivande nämnder med syfte att främja att alla berörda parter inom sektorn för fiske och vattenbruk företräds på ett väl avvägt sätt liksom att bidra till att målen för den gemensamma fiskeripolitiken uppnås.

(2)

Rådgivande nämnder får lämna rekommendationer och förslag till kommissionen och berörda medlemsstater i frågor som rör fiskeriförvaltning liksom socioekonomiska aspekter och bevarandeaspekter av fiske och vattenbruk. De får informera kommissionen och medlemsstaterna om problem som rör förvaltning liksom socioekonomiska aspekter och bevarandeaspekter av fiske och vattenbruk inom respektive geografiska område eller behörighetsområde, och i nära samarbete med forskare bidra till insamling, tillhandahållande och analys av de data som behövs för bevarandeåtgärdernas utveckling.

(3)

Genom rådets beslut 2004/585/EG (2) inrättas sju regionala rådgivande nämnder, medan bilaga III till förordning (EU) nr 1380/2013 också omfattar de fyra nya rådgivande nämnder som inrättas genom den förordningen.

(4)

Eftersom nya rådgivande nämnder inrättas genom förordning (EU) nr 1380/2013 är det nödvändigt att fastställa förfarandet för att de ska kunna inleda sin verksamhet.

(5)

Mot bakgrund av den viktiga roll som de rådgivande nämnderna väntas spela i den regionaliserade gemensamma fiskeripolitiken och i överensstämmelse med principerna om god styrning i artikel 3 b och f i förordning (EU) nr 1380/2013 är det också nödvändigt att, i enlighet med artikel 43.1 i den förordningen, säkerställa att deras struktur garanterar en väl avvägd representation från alla legitima berörda parter på fiskeområdet, inbegripet småskaliga flottor, och i tillämpliga fall, på vattenbruksområdet.

(6)

Småskaligt fiske spelar en viktig social, ekonomisk, miljömässig och kulturell roll i många kustsamhällen i hela Europeiska unionen. Det är därför nödvändigt att säkerställa att de på ett effektivt sätt deltar i de rådgivande nämndernas arbete, bland annat genom att det ges bidrag för de kostnader och inkomstbortfall som ett sådant deltagande kan medföra.

(7)

För att kunna fungera och samarbeta effektivt med berörda parter från tredjeländer, bör de rådgivande nämnderna ha möjlighet att anpassa sitt arbetssätt och betala ut ersättning för kostnader i enskilda fall.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

I denna förordning fastställs närmare bestämmelser om funktionen för de rådgivande nämnder som avses i artikel 43 i förordning (EU) nr 1380/2013.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.    berörd medlemsstat : en medlemsstat med ett direkt förvaltningsintresse i den mening som avses i artikel 4.1 led 22 i förordning (EU) nr 1380/2013 inom behörighetsområdet för en rådgivande nämnd enligt artikel 1 i bilaga III till förordning (EU) nr 1380/2013; när det gäller rådgivande nämnden för vattenbruk och rådgivande nämnden för marknader avses med ”berörd medlemsstat” alla medlemsstater i unionen.

2.    branschorganisationer : organisationer som företräder fiskare och, när det gäller rådgivande nämnden för vattenbruk, aktörer inom vattenbrukssektorn och företrädare för berednings- och saluföringssektorerna.

3.    andra intressegrupper : andra företrädare för de grupper som berörs av den gemensamma fiskeripolitiken än branschorganisationer, särskilt miljöorganisationer och konsumentgrupper.

Artikel 3

Start av de nya rådgivande nämndernas verksamhet

1.   Branschorganisationer och andra intressegrupper med ett intresse i en av de rådgivande nämnder som avses i artikel 43.2 i förordning (EU) nr 1380/2013 ska till kommissionen lämna in en gemensam ansökan angående starten av respektive rådgivande nämnds verksamhet. Den gemensamma ansökan ska vara förenlig med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer, så som de fastställs i förordning (EU) nr 1380/2013, särskilt artikel 43.1 och bilaga III, och ska innehålla följande:

a)

Mål.

b)

Verksamhetsprinciper.

c)

Arbetsordning.

d)

En förteckning över branschorganisationer och andra intressegrupper.

2.   Efter att ha kontrollerat att den gemensamma ansökan är förenlig med bestämmelserna i förordning (EU) nr 1380/2013, särskilt bilaga III, och med bestämmelserna i denna förordning, ska kommissionen översända ansökan till de berörda medlemsstaterna inom två månader efter det att den mottagits. Kommissionen får föreslå ändringar av den gemensamma ansökan för att se till att alla krav som avses i denna artikel uppfylls.

3.   De berörda medlemsstaterna ska fastställa huruvida ansökan är undertecknad av representativa branschorganisationer och andra intressegrupper och ska informera kommissionen om sitt godkännande inom en månad från mottagandet av den gemensamma ansökan. På grundval av synpunkterna från dessa medlemsstater får kommissionen begära ytterligare ändringar eller förtydliganden.

4.   Kommissionen ska i C-serien av Europeiska unionens officiella tidning offentliggöra ett meddelande om starten av varje ny rådgivande nämnds verksamhet. Den ska inte offentliggöra denna information förrän alla krav som avses i punkt 1 är uppfyllda. Den rådgivande nämnden ska inleda sin verksamhet den dag som anges i meddelandet, och denna dag får inte inträffa tidigare än den dag då meddelandet offentliggörs.

Artikel 4

De rådgivande nämndernas struktur och organisation

1.   De rådgivande nämndernas struktur och organisation ska överensstämma med bestämmelserna i artiklarna 43.1 och 45.1–3 i förordning (EU) nr 1380/2013 samt dess bilaga III liksom med punkterna 2–6 i denna artikel.

2.   En rådgivande nämnds generalförsamling ska

a)

anta den rådgivande nämndens arbetsordning,

b)

sammanträda minst en gång per år för att godkänna den rådgivande nämndens årsrapport, årliga strategiska plan och årliga budget.

3.   Generalförsamlingen ska utse en verkställande kommitté med upp till 25 medlemmar. Efter samråd med kommissionen får generalförsamlingen besluta att utse en verkställande kommitté med upp till 30 medlemmar för att säkerställa en lämplig representation från småskaliga flottor.

4.   Generalförsamlingen ska säkerställa rättvisa medlemsavgifter, som möjliggör en väl avvägd och bred representation från alla berörda parter med beaktande av deras ekonomiska kapacitet.

5.   Den verkställande kommittén ska

a)

styra och sköta den rådgivande nämndens uppgifter i enlighet med artikel 44.2 och 44.3 i förordning (EU) nr 1380/2013,

b)

utarbeta årsrapporten, den årliga strategiska planen och den årliga budgeten,

c)

anta rekommendationer och förslag som avses i artikel 44.2 i förordning (EU) nr 1380/2013.

6.   Generalförsamlingen och den verkställande kommittén ska säkerställa en väl avvägd och bred representation från alla berörda parter, med tyngdpunkt på småskaliga flottor i förekommande fall. Antalet företrädare för småskaliga flottor bör återspegla andelen småskaliga flottor inom fiskesektorn i den berörda medlemsstaten.

Artikel 5

Arbetssätt

Varje rådgivande nämnd ska när den beslutar som sitt arbetssätt sträva efter att säkerställa effektivitet och fullt deltagande från alla medlemmars sida genom användning av moderna IT-kommunikationsmedel och tillhandahållande av översättnings- och tolkningstjänster.

Artikel 6

Ekonomiska bidrag från rådgivande nämnder

1.   Varje rådgivande nämnd ska erbjuda ytterligare ersättning till fiskare som företräder småskaliga flottorganisationer för deras faktiska bidrag till nämndens arbete utöver ersättning för kostnader för resor och uppehälle. Denna ersättning ska vederbörligen motiveras i varje enskilt fall.

2.   När observatörer från tredjeländer bjuds in enligt punkt 2 k i bilaga III till förordning (EU) nr 1380/2013, får de rådgivande nämnderna bidra till kostnaderna för resor och uppehälle för dessa observatörer enligt samma villkor som de tillämpar för sina medlemmar.

Artikel 7

Stöd från medlemsstaterna

Medlemsstaterna får tillhandahålla lämpligt tekniskt, logistiskt och ekonomiskt stöd för att underlätta de rådgivande nämndernas funktion.

Artikel 8

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 9 oktober 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG (EUT L 354, 28.12.2013, s. 22).

(2)  Rådets beslut 2004/585/EG av den 19 juli 2004 om inrättande av regionala rådgivande nämnder inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken (EUT L 256, 3.8.2004, s. 17).


Top