Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0786

2011/786/EU: Kommissionens beslut av den 29 november 2011 om de säkerhetskrav som Europastandarder för cyklar, barncyklar och pakethållare ska uppfylla i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG Text av betydelse för EES

EUT L 319, 2.12.2011, p. 106–111 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/786/oj

2.12.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 319/106


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 29 november 2011

om de säkerhetskrav som Europastandarder för cyklar, barncyklar och pakethållare ska uppfylla i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG

(Text av betydelse för EES)

(2011/786/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG av den 3 december 2001 om allmän produktsäkerhet (1), särskilt artikel 4.1 a, och

av följande skäl:

(1)

Enligt direktiv 2001/95/EG ska Europastandarder fastställas av de europeiska standardiseringsorganen. Dessa standarder bör garantera att produkterna överensstämmer med de allmänna säkerhetskraven i direktivet.

(2)

Enligt direktiv 2001/95/EG ska en produkt antas vara säker om den uppfyller sådana icke bindande nationella standarder som överför Europastandarder för vilka kommissionen har offentliggjort hänvisningar i Europeiska unionens officiella tidning.

(3)

I artikel 4 i direktiv 2001/95/EG fastställs förfarandet för hur Europastandarder ska utarbetas. Enligt det förfarandet ska kommissionen fastställa vilka särskilda säkerhetskrav som Europastandarderna bör uppfylla och därefter ge de europeiska standardiseringsorganen i uppdrag att utarbeta standarderna.

(4)

Kommissionen offentliggör hänvisningarna till de antagna Europastandarderna i Europeiska unionens officiella tidning.

(5)

Enligt artikel 4.2 andra stycket i direktiv 2001/95/EG får hänvisningar till de Europastandarder som antagits av de europeiska standardiseringsorganen innan det direktivet trädde i kraft offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning även om kommissionen inte utfärdat något mandat, om standarderna säkerställer att de allmänna säkerhetskraven i direktivet uppfylls.

(6)

Genom beslut 2006/514/EG (2) offentliggjorde kommissionen hänvisningar till Europastandarderna EN 14764:2005 om cyklar för allmänt bruk, EN 14766:2005 om terrängcyklar, EN 14781:2005 om racercyklar och EN 14872:2006 om pakethållare i Europeiska unionens officiella tidning.

(7)

Kommissionen har inte utfärdat något mandat i enlighet med artikel 4.1 i direktiv 2001/95/EG för de fyra Europastandarderna i beslut 2006/514/EG.

(8)

Europeiska standardiseringskommittén (CEN) har meddelat att Europastandarderna EN 14764:2005, EN 14766:2005, EN 14781:2005 och EN 14872:2006 kommer att revideras. Efter revideringen kan hänvisningar till de nya utgåvorna av dessa standarder offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning endast om kommissionen har utfärdat ett mandat med angivande av särskilda säkerhetskrav.

(9)

Kommissionen bör därför fastställa särskilda säkerhetskrav för cyklar och pakethållare i syfte att ge de europeiska standardiseringsorganen mandat att utarbeta Europastandarder på grundval av dessa krav.

(10)

Barncyklar anses inte vara leksaker i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet (3), och om de inte är säkra kan de ge barn allvarliga skador i huvud, bröstkorg, mage, armar och ben, särskilt vid fall.

(11)

Cyklande barn skadar sig oftast när de leker med cykeln eller cyklar för fort (4). De är särskilt utsatta för fall, dels därför att deras motorik inte är färdigutvecklad, dels därför att de ännu inte riktigt har lärt sig att använda cykeln, så att de t.ex. kan väja för hinder, fotgängare eller andra cyklister. Dessa faktorer, och det faktum att barns tyngdpunkt sitter högre upp, gör det svårt för dem att hålla balansen.

(12)

Enligt EU:s skadedatabas drabbade 37 % av cykelolyckorna i EU barn mellan 5 och 9 år (5). En stor del av dessa olyckor är vägolyckor, men många olyckor sker också när barnen leker med cykeln, genom att de kolliderar med föremål eller andra människor eller helt enkelt ramlar av cykeln. I Förenade kungariket uppskattas det att över 2 000 barn/år behöver uppsöka sjukhus efter en cykelolycka i närheten av hemmet och 21 000 efter olyckor i t.ex. parker och lekparker (6).

(13)

Europastandard EN 14765: 2005 + A1:2008 innehåller säkerhetskrav och provningsmetoder för barncyklar, som inte omfattas av direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet. Standarden har dock inte utarbetats efter mandat från kommissionen.

(14)

Därför måste man fastställa säkerhetskrav och kräva att det utarbetas Europastandarder i enlighet med kraven för barncyklar, som inte anses vara leksaker i den mening som avses i direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet.

(15)

När relevanta standarder väl är tillgängliga, och förutsatt att kommissionen beslutar att offentliggöra en hänvisning till dem i Europeiska unionens officiella tidning enligt förfarandet i artikel 4.2 i direktiv 2001/95/EG, antas cyklar, barncyklar och pakethållare som uppfyller kraven i dessa standarder också uppfylla de allmänna säkerhetskraven i direktiv 2001/95/EG såvitt avser säkerhetskrav som omfattas av standarderna.

(16)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 15 i direktiv 2001/95/EG. Varken Europaparlamentet eller rådet har motsatt sig dem.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I detta beslut avses med

a)   cykel: fordon med två hjul som enbart eller huvudsakligen framdrivs med muskelkraft, utom fordon med två eller flera sadlar,

b)   barncykel: cykel med en maximal sadelhöjd på mer än 435 mm och mindre än 635 mm som är avsedd för personer med en medelvikt på 30 kg,

c)   cykel för allmänt bruk: cykel med en maximal sadelhöjd på minst 635 mm för användning på allmän väg, även oasfalterad väg,

d)   terrängcykel: cykel med en maximal sadelhöjd på minst 635 mm för användning i terräng, på allmän väg och på allmän gång- och cykelväg, utrustad med förstärkt ram och andra förstärkta komponenter, kraftiga dobbade däck och många växlar,

e)   racercykel: cykel med en maximal sadelhöjd på minst 635 mm för användning i hög fart på allmän väg, vanligtvis avsedd att användas på asfalterad väg,

f)   pakethållare: anordning eller behållare, utom cykelkärror, som är monterad och permanent anbringad ovanför och/eller vid sidan av cykelns bakhjul (pakethållare bak) eller framhjul (pakethållare fram) och uteslutande är avsedd för transport av bagage eller barn i cykelsits.

Artikel 2

Bilagan till detta beslut innehåller de särskilda säkerhetskrav som Europastandarder för cyklar, barncyklar och pakethållare ska uppfylla i enlighet med artikel 4 i direktiv 2001/95/EG.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 29 november 2011.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EGT L 11, 15.1.2002, s. 4.

(2)  EUT L 200, 22.7.2006, s. 35.

(3)  EUT L 170, 30.6.2009, s. 1.

(4)  Se http://www.rospa.com/roadsafety/info/cycling_accidents.pdf

(5)  Skadedatabasen 2006–2008.

(6)  Se http://www.capt.org.uk/resources/talking-about-cycle-safety


BILAGA

DEL I

Särskilda säkerhetskrav för cyklar

AVSNITT 1

Säkerhetskrav för alla typer av cyklar

1.   Allmänna bestämmelser

Alla typer av cyklar ska vara utformade för att passa den avsedda användarens fysiska egenskaper och förmåga att cykla. Detta är särskilt viktigt vid utformning av barncyklar.

Skaderisken eller hälsorisken vid cykling ska vara den minsta möjliga risk som är förenlig med rimlig och förutsebar användning av produkten och som kan anses som godtagbar och förenlig med en hög skyddsnivå för hälsa och säkerhet.

Inga delar som är åtkomliga för användaren under normal eller avsedd användning ska kunna ge fysiska skador.

Användarna ska informeras om möjliga risker och faror och hur de kan undvikas (se ”Information om produktsäkerhet”).

Cyklar ska vara utrustade med belysning och reflexanordningar framtill, baktill och på sidan så att cykeln och cyklisten är väl synliga. Dessa anordningar ska vara förenliga med de tillämpliga bestämmelserna i det land där produkten saluförs.

Tillverkaren ska ange rekommenderad högsta tillåtna belastning (dvs. cyklistens och passagerarens vikt, bagage, pakethållare osv.) för cykeln.

Tillverkaren ska ange huruvida cykeln är lämplig för montering av pakethållare och/eller cykelsits.

2.   Fysikaliska egenskaper

Manövrering

En färdigmonterad cykel ska vara stabil vid cykling, inbromsning, svängning och styrning. Det ska gå att cykla med endast en hand på styret (t.ex. för att kunna signalera med den andra handen) utan att cykeln blir svår att framföra eller farlig att använda.

Stabilitet

Samtliga delar på en cykel ska vara konstruerade så att cykeln uppfyller kraven på stabilitet för den avsedda användarens normala användning.

Det ska gå att cykla med endast en hand på styret (t.ex. för att kunna signalera med den andra handen) utan att cykeln blir svår att framföra eller farlig att använda. En cykel med lastad pakethållare ska vara stabil vid cykling, inbromsning, svängning och styrning.

Hållbarhet / materialutmattning

Alla cykelns delar ska vara säkra för den avsedda användaren under produktens hela livslängd. Vid behov ska de olika delarna vara försedda med en slitageindikator som visar när de måste bytas ut.

Vädrets inverkan (t.ex. vid regn) på bromssystemen ska begränsas till ett minimum.

Bromssystem

Cykeln ska vara utrustad med minst två av varandra oberoende bromssystem, varav minst ett för framhjulet och ett för bakhjulet. Bromssystemet ska vara konstruerat så att det är säkert vid inbromsning på såväl torrt som vått underlag.

Valet av hand- eller fotbromssystem för bakhjulet bör ske i enlighet med lagstiftningen eller seder och bruk i det land som cykeln levereras till.

Vassa kanter

Sådana exponerade kanter som kan komma i kontakt med användaren under normal cykling, normal hantering eller normalt underhåll får inte vara vassa.

Fastklämning

Cykeln får inte medföra några risker för fastklämning som kan undvikas genom att cykeln konstrueras på rätt sätt.

Om det finns risk för fastklämning vid normal användning eller normalt underhåll ska det anges i bruksanvisningen och/eller på cykeln.

Utskjutande delar

Det får inte finnas några utskjutande delar som kan skada användaren.

3.   Mekaniska egenskaper

Fällmekanismer

Fällmekanismerna ska vara funktionella, stabila och säkrade mot oavsiktligt öppnande under användning av cykeln och får inte orsaka skador.

Fästanordningar

För att undvika skador ska alla fästanordningar, skruvar, ekrar och nipplar på en cykel ha rätt dimensioner och vara tillverkade av lämpligt material.

Alla fästanordningar och skruvar som används på säkerhetsrelevanta delar av cykeln ska vara säkrade så att de inte oavsiktligt lossnar.

Justering och kontroll

Cykeldelar som är utformade så att de kan justeras efter användarens storlek eller kroppsform, t.ex. sadeln eller styret, ska lätt kunna hanteras utan risk för användaren. Det ska framgå av bruksanvisningen vilket verktyg som bör användas med hänsyn till den avsedda användaren. Alla kontrolldelar ska vara lätt och säkert åtkomliga under normala användningsförhållanden. De ska vara konstruerade och monterade så att användaren har kontroll över cykeln. Cyklisten ska framför allt kunna bromsa och växla med endast en hand på styret.

4.   Kemiska egenskaper

Föremål som kommer i kontakt med cyklisten får inte medföra någon risk för förgiftning, särskilt inte när det gäller barncyklar.

5.   Provningsmetoder

Standarden ska innehålla en beskrivning av stabilitetsprov, funktionsprov för att bedöma högsta belastning, prov av drivsystem, bromsar, styrfunktion och ramdelarnas hållbarhet samt utmattningsprov.

6.   Information om produktsäkerhet

Produktsäkerhetsinformationen ska vara skriven på språket eller språken i det land där produkten saluförs.

Det ska lämnas produktsäkerhetsinformation för alla typer av cyklar. Informationen ska vara läsbar, begriplig och så uttömmande som möjligt, men ändå koncis.

Visuella hjälpmedel som piktogram och illustrationer ska vara väl synliga i produktsäkerhetsinformationen.

Säkerhetsinformationen ska innehålla köpinformation, bruksanvisning, anvisningar för rengöring, kontroll och underhåll, märkning och varningstexter, och där ska anges vilka risker som kan uppstå och vilka försiktighetsåtgärder som ska iakttas för att förhindra olyckor.

Säkerhetsinformationen ska omfatta anvisningar om var reflexer och belysning ska placeras för maximal synlighet, i enlighet med de tillämpliga bestämmelserna i det land där produkten saluförs.

Säkerhetsinformationen som medföljer produkten får inte vara oförenlig med normal användning av produkten.

Ramen ska vara tydligt och varaktigt märkt med ramnummer på väl synlig plats och med namn och adress till det företag som har monterat cykeln (eller dess representant).

AVSNITT 2

Ytterligare säkerhetskrav för olika typer av cyklar

Förutom säkerhetskraven i avsnitt 1 ska cyklar som ingår i detta avsnitt uppfylla följande krav:

1.   Barncyklar

Gränsen för maximal sadelhöjd och viktgränsen bygger på antropometriska uppgifter (medelvikt och genomsnittlig benlängd i förhållande till åldern). Barncyklar ska uppfylla följande krav:

Ingen typ av snabbkoppling får användas.

Fotremmar och tåstöd får inte monteras på cykeln.

Frambromsarnas bromskraft ska begränsas för att förhindra att barnet tappar kontrollen över cykeln på grund av hjulblockering.

Det ska gå att montera eller avlägsna stödhjul utan att lossa fästet till bakhjulsaxeln.

Barncyklar får oavsett sadelinställning inte medföra någon risk för fastklämning.

Barncyklar ska vara utrustade med minst två av varandra oberoende bromssystem, ett fram och ett bak.

2.   Terrängcyklar

På terrängcyklar ska alla säkerhetskomponenter vara konstruerade för att motstå all kraftpåverkan som vid normal användning är större än för andra typer av cyklar (t.ex. vibration och stötar orsakade av ojämnt väglag, hårdare belastning på drev, styrkomponenter och bromsar) och för att motstå bromsutmattning.

3.   Racercyklar

På racercyklar ska alla säkerhetskomponenter vara konstruerade för att motstå all kraftpåverkan som vid normal användning är större än för andra typer av cyklar (t.ex. högre hastighet och hårdare belastning på drev, styrkomponenter och bromsar).

DEL II

Särskilda säkerhetskrav för pakethållare

1.   Allmänna bestämmelser

Särskilda krav och provningsmetoder för pakethållare ska garantera användarens säkerhet och barnets säkerhet när det transporteras på cykeln. Produkten ska klara provningar av stabilitet och hållbarhet samt provningar av motståndskraft mot utmattning och mot temperatur.

2.   Klassificering

Pakethållare ska delas in i olika lastkapacitetsklasser, beroende på avsedd användning och var på cykeln pakethållaren kommer att fästas.

3.   Storlek

Pakethållare som är avsedda för att kunna användas med cykelsitsar ska vara dimensionerade för sådan användning.

4.   Stabilitet

Alla delar av pakethållaren ska vara utformade för att ge tillräcklig stabilitet vid de avsedda användarnas normala användning.

Pakethållarens delar ska vara ordentligt monterade och fästa med hjälp av de fästanordningar som medföljer eller anges av tillverkaren, i enlighet med tillverkarens anvisningar.

Alla fästanordningar ska ha rätt dimensioner.

Vädrets inverkan på pakethållarens säkerhet ska begränsas till ett minimum.

5.   Vassa kanter

Sådana exponerade kanter som kan komma i kontakt med cyklisten eller det transporterade barnet under normal cykling, normal hantering eller normalt underhåll får inte medföra någon risk för skada. Kanter ska vara rundade eller försedda med kantskydd.

6.   Utskjutande delar

För att avvärja eller minimera risken för användaren eller det transporterade barnet ska utskjutande delar undvikas eller vara utformade på lämpligt sätt.

7.   Synlighet

Pakethållaren ska vara konstruerad på ett sådant sätt att cykeln är synlig även i mörker eller vid dålig sikt.

8.   Information om produktsäkerhet

Oberoende av om pakethållaren säljs separat som tillbehör eller redan är monterad på cykeln ska den innehålla minst följande konsumentinformation:

a)

Anvisningar för montering av pakethållaren på cykeln.

b)

En permanent anbringad angivelse om hur hög belastning pakethållaren klarar och om att denna belastning inte får överskridas.

c)

Angivelse om huruvida pakethållaren är lämplig för cykelsits.

d)

Angivelse om att bagage endast kan transporteras säkert på pakethållaren.

e)

Angivelse om att pakethållaren inte får modifieras.

f)

Angivelse om att fästanordningar ska vara säkrade och kontrolleras ofta.

g)

Angivelse om att cykelns köregenskaper (särskilt styrning och bromsning) kan påverkas när pakethållaren är lastad.

h)

Angivelse om att bagage eller en cykelsits som monterats på pakethållaren måste vara ordentligt fastsatt i enlighet med tillverkarens anvisningar, och angivelse om att det inte får finnas några löst hängande remmar som kan fastna i något av hjulen.

i)

Angivelse om var reflexer och belysning ska placeras för bästa synlighet, särskilt när t.ex. pakethållaren är lastad.

j)

Synlig, lätt läsbar och permanent anbringad uppgift om namn och adress till tillverkare, importör eller deras representant, märke, modell och partinummer eller referens.

k)

Uppgift om för vilken typ av cyklar pakethållaren är avsedd, om inte pakethållaren är en del av cykeln och redan är monterad.


Top