Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0784

    Rådets beslut 2010/784/Gusp av den 17 december 2010 om Europeiska unionens polisuppdrag för de palestinska territorierna (Eupol Copps)

    EUT L 335, 18.12.2010, p. 60–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2013: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2012

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/784/oj

    18.12.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 335/60


    RÅDETS BESLUT 2010/784/GUSP

    av den 17 december 2010

    om Europeiska unionens polisuppdrag för de palestinska territorierna (Eupol Copps)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 28 och 43.2, och

    av följande skäl:

    (1)

    Den 14 november 2005 antog rådet gemensam åtgärd 2005/797/Gusp om Europeiska unionens polisuppdrag för de palestinska territorierna (1) (Eupol Copps) för en period på tre år. Eupol Copps operativa fas inleddes den 1 januari 2006.

    (2)

    Uppdraget förlängdes senast genom rådets beslut 2009/955/Gusp (2) och löper ut den 31 december 2010.

    (3)

    Den 17 november 2010 rekommenderade kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) att uppdraget skulle förlängas med ytterligare en tolvmånadersperiod till och med den 31 december 2011.

    (4)

    Uppdragets ledningsstruktur bör inte påverka uppdragschefens kontraktuella ansvar gentemot Europeiska kommissionen för uppdragsbudgetens genomförande.

    (5)

    Vaktkapaciteten bör aktiveras för uppdraget.

    (6)

    Uppdraget kommer att genomföras i en situation som kan komma att försämras och som skulle kunna inverka menligt på målen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken enligt artikel 21 i fördraget.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Uppdrag

    1.   Europeiska unionens polisuppdrag för de palestinska territorierna, nedan kallat Europeiska unionens samordningskontor för stödet till den palestinska polisen (Eupol Copps), inrättat genom gemensam åtgärd 2005/797/Gusp, ska fortsätta från och med den 1 januari 2011.

    2.   Eupol Copps ska genomföras i enlighet med uppdragsbeskrivningen i artikel 2.

    Artikel 2

    Uppdragsbeskrivning

    Syftet med Eupol Copps är att bidra till upprättandet av hållbara och effektiva polisiära strukturer under palestinskt egenansvar i enlighet med bästa internationella normer, i samarbete med unionens institutionsbyggande program och andra internationella insatser i ett större säkerhetsperspektiv, inklusive straffrättsliga reformer.

    I detta syfte ska Eupol Copps

    a)

    bistå den palestinska civila polisen med att genomföra utvecklingsprogrammet för polisen genom rådgivning och detaljerad vägledning till den palestinska civila polisen, särskilt högre tjänstemän på distrikts-, högkvarters- och ministernivå,

    b)

    samordna och underlätta biståndet från EU och medlemsstaterna och, vid behov, internationellt bistånd till den palestinska civila polisen,

    c)

    ge råd i straffrättsliga frågor som rör polisen,

    d)

    ha en projektcell för att fastställa och genomföra projekt. Uppdraget ska, i tillämpliga fall, samordna, underlätta och ge råd om projekt som medlemsstater och tredjestater genomför på eget ansvar på områden som rör uppdraget och stöder dess mål.

    Artikel 3

    Översyn

    En översyn var sjätte månad kommer att göra det möjligt att vid behov anpassa Eupol Copps storlek och räckvidd i överensstämmelse med bedömningskriterierna i det operativa konceptet (Conops) och insatsplanen (Oplan) samt med hänsyn till utvecklingen på fältet.

    Artikel 4

    Organisation

    Vid genomförandet av uppdraget ska Eupol Copps ha följande sammansättning:

    1.

    Uppdragschef/polischef.

    2.

    Rådgivande enhet.

    3.

    Samordningsenhet för programmet.

    4.

    Administrationsenhet.

    5.

    Rättsstatsenhet.

    Sammansättningen ska utformas inom det operativa konceptet och insatsplanen. Rådet ska godkänna det operativa konceptet och insatsplanen.

    Artikel 5

    Civil operationschef

    1.   Direktören för den civila planerings- och ledningskapaciteten (CPCC) ska vara den civila operationschefen för Eupol Copps.

    2.   Den civila operationschefen ska, under politisk kontroll och strategisk ledning av Kusp samt under överinseende av unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, utöva ledning av Eupol Copps på strategisk nivå.

    3.   Den civila operationschefen ska säkerställa att rådets och Kusps beslut genomförs på ett korrekt och effektivt sätt, inklusive genom att vid behov ge instruktioner på strategisk nivå till uppdragschefen och ge denne råd och tekniskt stöd.

    4.   Den fullständiga ledningen över all utstationerad personal ska kvarstå hos de nationella myndigheterna i den berörda utstationerande staten eller unionsinstitutionen. De nationella myndigheterna ska överföra den operativa ledningen (Opcon) av sin personal, sina grupper och sina enheter till den civila operationschefen.

    5.   Den civila operationschefen ska ha det övergripande ansvaret för att säkerställa att unionens aktsamhetsförfaranden fullgörs på ett korrekt sätt.

    6.   Den civila operationschefen och Europeiska unionens särskilda representant (nedan kallad den särskilda representanten) ska samråda vid behov.

    Artikel 6

    Uppdragschef

    1.   Uppdragschefen ska ansvara för och utöva ledning av uppdraget på insatsområdet.

    2.   Uppdragschefen ska utöva ledning av personal, grupper och enheter från de bidragande staterna på uppdrag av den civila operationschefen och även ha det administrativa och logistiska ansvaret, inklusive för tillgångar, resurser och information som ställs till uppdragets förfogande.

    3.   Uppdragschefen ska ge instruktioner till all uppdragspersonal för ett effektivt genomförande av Eupol Copps på insatsområdet, och ansvara för den dagliga förvaltningen i enlighet med instruktioner på strategisk nivå från den civila operationschefen.

    4.   Uppdragschefen ska ansvara för genomförandet av uppdragets budget. I detta syfte ska uppdragschefen teckna ett avtal med kommissionen.

    5.   Uppdragschefen ska ansvara för den disciplinära kontrollen av personalen. När det gäller utstationerad personal, ska disciplinära åtgärder vidtas av berörda nationella myndigheter eller av den berörda unionsinstitutionen.

    6.   Uppdragschefen ska företräda Eupol Copps i uppdragsområdet och ska se till att uppdraget synliggörs på lämpligt sätt.

    7.   Uppdragschefen ska vid behov samordna verksamheten med andra unionsaktörer på fältet. Uppdragschefen ska, utan att befälsordningen åsidosätts, få lokal politisk ledning från den särskilda representanten.

    Artikel 7

    Eupol Copps-personal

    1.   Eupol Copps-personalen ska till storlek och i fråga om kvalifikationer överensstämma med uppdragsbeskrivningen i artikel 2 och den organisation som anges i artikel 4.

    2.   Eupol Copps-personalen ska huvudsakligen bestå av personal som avdelas av medlemsstater eller unionsinstitutioner. Varje medlemsstat eller unionsinstitution ska svara för kostnaderna för all personal som den avdelar, inbegripet löner, sjukersättningar, resekostnader till och från uppdragsområdet och andra traktamenten än tillämpliga dagtraktamenten samt ersättning för påfrestande arbete och risker.

    3.   Medborgare i medlemsstaterna ska rekryteras på kontraktsbasis av Eupol Copps om det behövs, för det fall att de nödvändiga tjänsterna inte tillhandahålls av personal som utstationerats av medlemsstaterna.

    4.   Eupol Copps ska också vid behov rekrytera lokalanställda.

    5.   Tredjestater kan också vid behov utstationera uppdragspersonal. Varje utstationerande tredjestat ska svara för kostnaderna för den personal som den avdelar, inbegripet löner, sjukersättningar, traktamenten, högriskförsäkring och resekostnader till och från uppdragsområdet.

    6.   All personal ska utföra sina uppgifter och agera i uppdragets intresse. All personal ska tillämpa de säkerhetsprinciper och miniminormer som fastställs i rådets beslut 2001/264/EG av den 19 mars 2001 om antagande av rådets säkerhetsbestämmelser (3).

    Artikel 8

    Status för Eupol Copps-personal

    1.   Statusen för Eupol Copps-personalen, inbegripet eventuella privilegier, immunitet och andra garantier som behövs för att Eupol Copps utan hinder ska kunna fullföljas, ska vara föremål för ett avtal i enlighet med förfarandet i artikel 37 i fördraget.

    2.   Den medlemsstat eller unionsinstitution som har avdelat en anställd ska handlägga alla anspråk från eller rörande denne i samband med utstationeringen. Den berörda medlemsstaten eller unionsinstitutionen ska ha ansvaret för att i förekommande fall väcka talan mot den utstationerade personen.

    3.   Anställningsvillkor, rättigheter och skyldigheter för internationell och lokal personal ska fastställas i avtalen mellan uppdragschefen/polischefen och den anställde.

    Artikel 9

    Befälsordning

    1.   Eupol Copps ska, såsom varande en krishanteringsinsats, ha en enhetlig befälsordning.

    2.   Kusp ska på rådets och den höga representantens ansvar utöva politisk kontroll och strategisk ledning av Eupol Copps.

    3.   Den civila operationschefen ska, under politisk kontroll och strategisk ledning av Kusp och under överinseende av den höga representanten, vara chef för Eupol Copps på strategisk nivå och ska som sådan ge instruktioner till uppdragschefen samt ge denne råd och tekniskt stöd.

    4.   Den civila operationschefen ska rapportera till rådet genom den höga representanten.

    5.   Uppdragschefen ska utöva ledning av Eupol Copps på insatsområdet och ska vara direkt ansvarig inför den civila operationschefen.

    Artikel 10

    Politisk kontroll och strategisk ledning

    1.   Kusp ska utöva den politiska kontrollen och den strategiska ledningen av uppdraget på rådets och den höga representantens ansvar. Rådet bemyndigar härmed Kusp att fatta lämpliga beslut för detta i enlighet med artikel 38 tredje stycket i fördraget. Detta bemyndigande ska innefatta befogenheten att utnämna uppdragschef på förslag från den höga representanten och att ändra det operativa konceptet och insatsplanen. Det ska även innefatta befogenheter att fatta senare beslut om utnämning av uppdragschefen. Befogenheterna att fatta beslut avseende uppdragets mål och avslutande ska ligga kvar hos rådet.

    2.   Kusp ska regelbundet rapportera till rådet.

    3.   Kusp ska regelbundet och i mån av behov erhålla rapporter från den civila operationschefen och uppdragschefen om frågor inom deras ansvarsområden.

    Artikel 11

    Tredjestaters deltagande

    1.   Utan att det påverkar självständigheten i unionens beslutsfattande och unionens enhetliga institutionella ram får tredjestater inbjudas att bidra till Eupol Copps, förutsatt att de ansvarar för kostnaderna för den personal som de avdelar, inbegripet löner, sjukersättningar, traktamenten, högriskförsäkring och resekostnader till och från uppdragsområdet, och att de på lämpligt sätt bidrar till driftskostnaderna för Eupol Copps.

    2.   Tredjestater som lämnar bidrag till Eupol Copps ska ha samma rättigheter och skyldigheter när det gäller den fortlöpande ledningen av uppdraget som medlemsstaterna.

    3.   Rådet bemyndigar härmed Kusp att fatta lämpliga beslut om godkännande av de föreslagna bidragen och om inrättande av en kommitté bestående av de bidragande länderna.

    4.   De närmare villkoren för tredjestaters deltagande ska fastställas i ett avtal som ska ingås i enlighet med artikel 37 i fördraget och i den mån det är nödvändigt ytterligare tekniska arrangemang. När unionen och en tredjestat ingår ett avtal om ramarna för denna tredjestats deltagande i unionens krishanteringsinsatser, ska bestämmelserna i ett sådant avtal tillämpas inom ramen för Eupol Copps.

    Artikel 12

    Säkerhet

    1.   Den civila operationschefen ska leda uppdragschefens planering av säkerhetsåtgärder och se till att de genomförs på ett korrekt och effektivt sätt för Eupol Copps i enlighet med artiklarna 5 och 10, i samordning med rådets säkerhetsavdelning.

    2.   Uppdragschefen ska ansvara för insatsens säkerhet och se till att minimisäkerhetskraven för insatsen följs i enlighet med unionens säkerhetsstrategi för personal som utstationeras utanför unionen i en operativ insats enligt avdelning V i fördraget samt därtill hörande instrument.

    3.   Uppdragschefen ska bistås av en säkerhetstjänsteman för uppdraget (nedan kallad säkerhetstjänstemannen), som ska rapportera till uppdragschefen och som även ska ha ett nära funktionellt förhållande till rådets säkerhetsavdelning.

    4.   Eupol Copps personal ska genomgå obligatorisk säkerhetsutbildning innan de inleder sitt uppdrag i enlighet med insatsplanen. Personalen ska också regelbundet genomgå fortbildning i insatsområdet som organiseras av säkerhetstjänstemannen.

    Artikel 13

    Finansiella arrangemang

    1.   Det finansiella referensbelopp som är avsett att täcka utgifterna för Eupol Copps för perioden 1 januari 2011–31 december 2011 ska vara 8 250 000 EUR.

    2.   Alla utgifter ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som gäller för unionens allmänna budget.

    3.   Medborgare från deltagande tredjestater och från grannländer ska tillåtas att lämna anbud. Med förbehåll för kommissionens godkännande får uppdragschefen ingå tekniska arrangemang med medlemsstaterna, deltagande tredjestater och andra internationella aktörer vad avser tillhandahållande av utrustning, tjänster och lokaler till Eupol Copps.

    4.   Uppdragschefen/polischefen ska utförligt rapportera till kommissionen och stå under dess överinseende när det gäller den verksamhet som denne bedriver inom ramen för sitt kontrakt.

    5.   De finansiella arrangemangen ska utformas med hänsyn till de operativa kraven för Eupol Copps, vilket inbegriper kompatibel utrustning och samverkansförmåga mellan arbetslagen.

    6.   Utgifter ska berättiga till bidrag från och med den dag då detta beslut träder i kraft.

    Artikel 14

    Utlämnande av sekretessbelagda uppgifter

    1.   Den höga representanten bemyndigas att, om det är lämpligt och alltefter uppdragets operativa behov samt i överensstämmelse med rådets säkerhetsbestämmelser, lämna ut sådana sekretessbelagda EU-uppgifter och EU-handlingar som uppdraget gett upphov till upp till sekretessgraden ”RESTREINT UE” till de tredjestater som är associerade till detta beslut.

    2.   I de fall då det föreligger ett bestämt och omedelbart operativt behov bemyndigas den höga representanten också att, i överensstämmelse med rådets säkerhetsbestämmelser, till de lokala myndigheterna lämna ut sådana sekretessbelagda EU-uppgifter och EU-handlingar upp till sekretessgraden ”RESTREINT UE” som uppdraget gett upphov till. I alla övriga fall ska sådana uppgifter och handlingar lämnas ut till de lokala myndigheterna i enlighet med förfaranden som är lämpade för den nivå på vilken dessa samarbetar med unionen.

    3.   Den höga representanten bemyndigas att till tredjestater som är associerade till detta beslut och till de lokala myndigheterna lämna ut icke-sekretessbelagda EU-handlingar med anknytning till rådets överläggningar om uppdraget, vilka omfattas av sekretess enligt artikel 6.1 i rådets arbetsordning (4).

    Artikel 15

    Vaktkapacitet

    Vaktkapaciteten ska aktiveras för Eupol Copps.

    Artikel 16

    Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Det upphör att gälla den 31 december 2011.

    Utfärdat i Bryssel den 17 december 2010.

    På rådets vägnar

    S. VANACKERE

    Ordförande


    (1)  EUT L 300, 17.11.2005, s. 65.

    (2)  EUT L 330, 16.12.2009, s. 76.

    (3)  EGT L 101, 11.4.2001, s. 1.

    (4)  Rådets beslut 2009/937/EU av den 1 december 2009 om antagande av rådets arbetsordning (EUT L 325, 11.12.2009, s. 35).


    Top