Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1274

    Kommissionens förordning (EG) nr 1274/2008 av den 17 december 2008 om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002, med avseende på Internationell redovisningsstandard (IAS) 1 (Text av betydelse för EES)

    EUT L 339, 18.12.2008, p. 3–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/10/2023; tyst upphävande genom 32023R1803

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1274/oj

    18.12.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 339/3


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1274/2008

    av den 17 december 2008

    om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002, med avseende på Internationell redovisningsstandard (IAS) 1

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpningen av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 (2) antogs vissa internationella standarder och tolkningar som förelåg per den 15 oktober 2008.

    (2)

    Den 6 september 2007 offentliggjorde International Accounting Standards Board (IASB) sin omarbetade internationella redovisningsstandard (IAS) 1, Utformning av finansiella rapporter, nedan kallad den omarbetade IAS 1. Genom den omarbetade IAS 1 ändras vissa av kraven på utformningen av finansiella rapporter och det införs krav på ytterligare information under vissa omständigheter. Även några andra redovisningsstandarder ändras genom omarbetningen. Den omarbetade IAS 1 ersätter den internationella redovisningsstandarden (IAS 1), Utformning av finansiella rapporter (omarbetad 2003 och ändrad 2005).

    (3)

    Överläggningarna med EFRAG:s (European Financial Reporting Advisory Group) tekniska expertgrupp ger stöd för att den omarbetade IAS 1 uppfyller de tekniska kriterier för antagande som anges i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002. I enlighet med kommissionens beslut 2006/505/EG av den 14 juli 2006 om inrättande av en granskningsgrupp för redovisningsstandarder med uppgift att bistå kommissionen med yttranden om objektivitet och opartiskhet i rekommendationer från European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) (3) har granskningsgruppen för redovisningsstandarder granskat EFRAG:s rekommendation om godkännande och meddelat Europeiska kommissionen att den är objektiv och välavvägd.

    (4)

    Förordning (EG) nr 1126/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (5)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning överensstämmer med yttrandet från föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    I bilagan till förordning (EG) nr 1126/2008 ska 2003 års omarbetning av den internationella redovisningsstandarden IAS 1, Utformning av finansiella rapporter (ändrad 2005) ersättas med 2007 års omarbetning av samma standard enligt bilagan till denna förordning.

    Artikel 2

    Alla företag ska tillämpa IAS 1 i 2007 års omarbetning, enligt bilagan till denna förordning, senast från och med den första dagen av det första räkenskapsår som inleds efter den 31 december 2008.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 17 december 2008.

    På kommissionens vägnar

    Charlie McCREEVY

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

    (2)  EUT L 320, 29.11.2008, s. 1.

    (3)  EUT L 199, 21.7.2006, s. 33.


    BILAGA

    INTERNATIONELLA REDOVISNINGSSTANDARDER

    IAS 1

    ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (omarbetad 2007)”

    Mångfaldigande tillåtet inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Alla rättigheter förbehålles utanför EES, med undantag för rätten att mångfaldiga för enskilt bruk eller annars i överensstämmelse med god sed. Ytterligare information från IASB kan hämtas från webbplatsen www.iasb.org

    INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARD 1

    Utformning av finansiella rapporter

    SYFTE

    1

    Denna standard föreskriver grunden för utformning av generella finansiella rapporter för att säkerställa jämförbarhet både med företagets egna finansiella rapporter för tidigare perioder och med andra företags finansiella rapporter. Den innehåller övergripande krav avseende de finansiella rapporternas utformning, riktlinjer för deras struktur och minimikrav på innehållet i dem.

    TILLÄMPNINGSOMRÅDE

    2

    Ett företag ska tillämpa denna standard vid upprättande och utformning av generella finansiella rapporter enligt International Financial Reporting Standards (IFRS).

    3

    Andra IFRS innehåller krav på redovisning, värdering och upplysning för särskilda transaktioner och andra händelser.

    4

    Denna standard tillämpas inte på strukturen och innehållet i delårsrapporter i sammandrag, upprättade enligt IAS 34 Delårsrapportering. Punkterna 15–35 gäller dock sådana finansiella rapporter. Denna standard tillämpas i lika mån av alla företag, inklusive dem som utformar koncernredovisning och dem som utformar separata finansiella rapporter enligt definition i IAS 27 Koncernredovisning och redovisning av innehav i dotterföretag.

    5

    I denna standard används terminologi som passar vinstdrivande företag, inklusive affärsdrivande företag i den offentliga sektorn. Om företag med aktiviteter utan vinstsyfte inom den privata sektorn eller offentliga sektorn tillämpar standarden kan de behöva ändra beteckningarna på vissa poster i de finansiella rapporterna och på de finansiella rapporterna i sig.

    6

    På motsvarande sätt kan företag som saknar eget kapital enligt definition i IAS 32 Finansiella instrument: Klassificering (exempelvis vissa ömsesidiga fonder) och företag vars aktiekapital inte är eget kapital (exempelvis vissa kooperativa företag) behöva anpassa utformningen i de finansiella rapporterna av medlemmars eller andelsinnehavares andelar.

    DEFINITIONER

    7

    I denna standard används följande begrepp med de innebörder som anges nedan:

    Generella finansiella rapporter (kallas ”finansiella rapporter”) är sådana rapporter som är avsedda att tillgodose behoven hos användare som inte har sådan ställning att de kan kräva att ett företag upprättar rapporter som är anpassade till deras speciella informationsbehov.

    Praktiskt ogenomförbart Det är praktiskt ogenomförbart att tillämpa ett krav när företaget inte kan tillämpa det trots att det gjort varje rimlig ansträngning att göra det.

    International Financial Reporting Standards (IFRS) är standarder och tolkningar som fastställts av International Accounting Standards Board (IASB). De består av

    (a)

    International Financial Reporting Standards (IFRS),

    (b)

    International Accounting Standards (IAS), och

    (c)

    tolkningar som utvecklats av International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) eller dess föregångare Standing Interpretations Committee (SIC).

    Väsentlig Utelämnanden eller felaktigt redovisade poster är väsentliga om de, var för sig eller gemensamt, kan påverka de beslut som användare fattar på basis av de finansiella rapporterna. Väsentlighet beror på utelämnandets eller felaktighetens storlek och karaktär, bedömt utifrån de rådande omständigheterna. Postens storlek eller karaktär, eller en kombination av dem, kan vara den avgörande faktorn.

    Bedömningen av huruvida ett utelämnande eller en felaktighet kan påverka användares ekonomiska beslut, och därmed vara väsentligt, kräver överväganden avseende dessa användares egenskaper. I punkt 25 i Föreställningsram för utformning av finansiella rapporter står att det ”förutsätts att användarna har en rimlig kunskap om affärsverksamhet, ekonomi och redovisning samt att de är beredda att studera informationen med rimlig noggrannhet”. Därför behöver bedömningen beakta hur användare med sådana egenskaper rimligen kan väntas bli påverkade i sina ekonomiska beslut.

    Noter innehåller information utöver den som presenteras i rapporten över finansiell ställning, rapporten över totalresultat, den separata resultaträkningen (om sådan lämnas), rapport över förändringar i eget kapital och rapport över kassaflöden. Noter innehåller beskrivningar eller uppdelningar av poster som redovisas i dessa rapporter och information om poster som inte uppfyller kraven på att redovisas i dessa rapporter.

    Övrigt totalresultat består av intäkts- och kostnadsposter (inklusive omklassificeringsjusteringar) som inte redovisas i resultatet enligt vad som krävs eller tillåts enligt andra IFRS.

    Komponenterna i övrigt totalresultat innefattar

    (a)

    förändringar i omvärderingsreserv (se IAS 16 Materiella anläggningstillgångar och IAS 38 Immateriella tillgångar),

    (b)

    aktuariella vinster och förluster för förmånsbestämda planer som redovisas enligt punkt 93A i IAS 19 Ersättningar till anställda,

    (c)

    vinster och förluster som uppkommer vid omräkning av en utlandsverksamhets finansiella rapporter (se IAS 21 Effekterna av ändrade valutakurser),

    (d)

    vinster och förluster vid omvärdering av finansiella tillgångar som kan säljas (se IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering),

    (e)

    den effektiva delen av vinster och förluster på säkringsinstrument i en kassaflödessäkring (se IAS 39).

    Ägare är innehavare av instrument som klassificeras som eget kapital.

    Resultat är intäkter minus kostnader, exklusive komponenterna i övrigt totalresultat.

    Omklassificeringsjusteringar är belopp som omklassificeras till resultatet i den aktuella perioden, som redovisades i övrigt totalresultat i den aktuella eller i tidigare perioder.

    Summa totalresultat är förändringen i eget kapital under en period till följd av transaktioner och andra händelser, utöver sådana förändringar som är följden av transaktioner med ägare i deras egenskap av ägare.

    Summa totalresultat består av alla komponenter i ”resultat” och ”övrigt totalresultat”.

    8

    Även om begreppen ”övrigt totalresultat”, ”resultat” och ”summa totalresultat” används i denna standard kan ett företag använda andra begrepp för att beskriva summorna så länge innebörden är tydlig. Exempelvis kan ett företag använda begreppet ”nettoresultat” för att beskriva resultatet.

    FINANSIELLA RAPPORTER

    Finansiella rapporters syfte

    9

    Finansiella rapporter är ett strukturerat återgivande av ett företags finansiella ställning och finansiella resultat. Syftet med finansiella rapporter är att ge information om ett företags finansiella ställning, finansiella resultat och kassaflöden, som är användbar för en rad olika kategorier av användare vid ekonomiska beslut. Av de finansiella rapporterna framgår också resultaten av företagsledningens förvaltning av de resurser som anförtrotts den. För att uppnå detta syfte innehåller finansiella rapporter information om ett företags

    (a)

    tillgångar,

    (b)

    skulder,

    (c)

    eget kapital,

    (d)

    intäkter och kostnader, inklusive vinster och förluster,

    (e)

    tillskott av och värdeöverföring till ägare i deras egenskap av ägare, och

    (f)

    kassaflöden.

    Denna information, tillsammans med annan information i noterna, underlättar för användare av finansiella rapporter att förutsäga företagets framtida kassaflöden och, i synnerhet, deras tidpunkt och säkerhet.

    Fullständiga finansiella rapporter

    10

    Fullständiga finansiella rapporter utgörs av

    (a)

    en rapport över finansiell ställning per periodens slut,

    (b)

    en rapport över totalresultat för perioden,

    (c)

    en rapport över förändringar i eget kapital för perioden,

    (d)

    en rapport över kassaflöden för perioden,

    (e)

    noter, som består av en sammanfattning av betydande redovisningsprinciper och annan förklarande information, och

    (f)

    en rapport över finansiell ställning per början av den tidigaste jämförelseperiod när ett företag tillämpar en redovisningsprincip retroaktivt eller gör en retroaktiv omräkning av poster i sina finansiella rapporter, eller när det omklassificerar poster i sina finansiella rapporter.

    Ett företag kan använda andra benämningar på rapporterna än dem som används i denna standard.

    11

    Ett företag ska med samma vikt redovisa samtliga finansiella rapporter i sina fullständiga finansiella rapporter.

    12

    Enligt vad som är tillåtet i punkt 81 kan ett företag redovisa komponenterna i resultatet antingen som del av en enda rapport över totalresultat eller i en separat resultaträkning. När en resultaträkning redovisas är den del av de fullständiga finansiella rapporterna och ska visas direkt före rapporten över totalresultat.

    13

    Många företag lämnar, vid sidan av de finansiella rapporterna, en ekonomisk översikt i vilken företagsledningen beskriver och förklarar huvuddragen i företagets finansiella resultat och finansiella ställning samt de viktigaste osäkerhetsfaktorerna företaget står inför. En sådan översikt kan inbegripa en genomgång av

    (a)

    de viktigaste faktorerna som bestämmer finansiellt resultat, inklusive omvärldsförändringar inom företagets verksamhetsområde, företagets åtgärder med anledning av dessa förändringar och effekten därav, samt företagets policy för investeringar för bibehållande och förbättring av finansiellt resultat inklusive företagets utdelningspolitik,

    (b)

    företagets finansieringskällor och mål för skuldsättningsgrad, och

    (c)

    de av företagets resurser som inte redovisas i rapporten över finansiell ställning enligt IFRS.

    14

    Många företag lämnar även rapporter och redogörelser vid sidan av de finansiella rapporterna, såsom miljörapporter och förädlingsvärdesanalyser. Detta gäller i synnerhet i branscher i vilka miljöfaktorer är betydande och då personalen betraktas som en viktig användargrupp. Rapporter och redogörelser som lämnas vid sidan av de finansiella rapporterna omfattas inte av IFRS.

    Allmänna drag

    Rättvisande bild och förenlighet med IFRS

    15

    Finansiella rapporter ska ge en rättvisande bild av ett företags finansiella ställning, finansiella resultat och kassaflöden. Rättvisande bild kräver ett korrekt återgivande av transaktioners effekter, andra händelser och förhållanden enligt de definitioner av och redovisningsvillkor för tillgångar, skulder, intäkter och kostnader som framställs i föreställningsramen. Tillämpningen av IFRS, med ytterligare upplysning där så krävs, förutsätts leda till finansiella rapporter som ger en rättvisande bild.

    16

    Ett företag vars finansiella rapporter följer IFRS ska göra ett uttryckligt uttalande utan förbehåll om sådant iakttagande i noterna. Ett företag ska inte beskriva finansiella rapporter som att de följer IFRS såvida de inte följer samtliga krav i IFRS.

    17

    Under praktiskt taget alla omständigheter uppnår ett företag en rättvisande bild genom iakttagande av tillämpbara standarder. En rättvisande bild kräver också att ett företag

    (a)

    ska välja och tillämpa redovisningsprinciper enligt IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel. IAS 8 innehåller en hierarki med auktoritativ vägledning som företagsledningen överväger i avsaknad av en IFRS som särskilt gäller en post,

    (b)

    ska redovisa information, inklusive uppgifter om redovisningsprinciper, på ett sätt som ger relevant, tillförlitlig, jämförbar och begriplig information,

    (c)

    ska lämna ytterligare upplysningar när tillämpning av de särskilda kraven i IFRS inte är tillräcklig för att göra det möjligt för användarna att förstå inverkan av vissa transaktioner, andra händelser och förhållanden på företagets finansiella ställning och finansiella resultat.

    18

    Ett företag kan inte korrigera olämpliga redovisningsprinciper genom vare sig upplysning om de redovisningsprinciper som använts eller noter eller förklaringar.

    19

    I de ytterst sällsynta fall där företagsledningen kommer fram till att iakttagande av ett krav i en IFRS skulle vara så missvisande att det skulle strida mot de finansiella rapporternas syfte, såsom det framställs i föreställningsramen, ska företaget avvika från kravet på det sätt som anges i punkt 20 om det relevanta tillsynsregelverket kräver, eller i annat fall inte förbjuder, en sådan avvikelse.

    20

    När ett företag avviker från ett krav i en IFRS enligt punkt 19 ska det upplysa om

    (a)

    att företagsledningen kommit fram till att de finansiella rapporterna ger en rättvisande bild av företagets finansiella ställning, finansiella resultat och kassaflöden,

    (b)

    att det har följt tillämpliga IFRS, förutom att det avvikit från ett visst krav i syfte att uppnå en rättvisande bild,

    (c)

    titeln på den IFRS från vilken företaget har avvikit, avvikelsens karaktär, inklusive den behandling som skulle krävas enligt denna IFRS, anledningen till att den behandlingen skulle vara så missvisande i detta fall att det skulle strida mot finansiella rapporters syfte såsom det framställs i föreställningsramen samt den behandling som använts, och

    (d)

    för varje redovisad period, avvikelsens effekt på varje post i de finansiella rapporterna som skulle ha redovisats enligt kravet.

    21

    När ett företag har avvikit från ett krav i en IFRS under en tidigare period och denna avvikelse påverkar de belopp som redovisas i de finansiella rapporterna för den aktuella perioden, ska det lämna upplysningarna om detta enligt punkt 20 (c) och (d).

    22

    Punkt 21 tillämpas exempelvis när ett företag i en tidigare period gjorde en avvikelse från ett krav i en IFRS avseende värderingen av tillgångar eller skulder och denna avvikelse påverkar den värdering av förändringar i tillgångar och skulder som redovisas i den aktuella periodens finansiella rapporter.

    23

    I de ytterst sällsynta fall där företagsledningen kommer fram till att iakttagande av ett krav i en IFRS skulle vara så missvisande att det skulle strida mot de finansiella rapporternas syfte såsom det framställs i föreställningsramen, men det relevanta tillsynsregelverket förbjuder avvikelse från kravet ska företaget, i största möjliga mån, minska de upplevda missvisande aspekterna av att följa kravet genom att upplysa om

    (a)

    titeln på den IFRS det gäller, kravets karaktär och anledningen till att företagsledningen har kommit fram till att iakttagande av det kravet är så missvisande under omständigheterna att det strider mot de finansiella rapporternas syfte såsom det framställs i föreställningsramen, och

    (b)

    för varje redovisad period de justeringar av varje post i de finansiella rapporterna som företagsledningen har kommit fram till skulle vara nödvändiga för att ge en rättvisande bild.

    24

    Vad gäller punkterna 19–23 skulle information strida mot de finansiella rapporternas syfte när den inte utgör ett korrekt återgivande av transaktionerna, andra händelser och förhållanden som den antingen görs gällande att den återger eller rimligen kunde antas utvisa, och följaktligen skulle informationen sannolikt påverka ekonomiska beslut som fattas av användare av finansiella rapporter. Vid bedömning av huruvida iakttagande av ett visst krav i en IFRS skulle vara så missvisande att det skulle strida mot finansiella rapporters syfte såsom det framställs i föreställningsramen överväger företagsledningen

    (a)

    varför finansiella rapporters syfte inte uppnås under dessa särskilda omständigheter, och

    (b)

    hur företagets omständigheter skiljer sig från dem som föreligger för andra företag som följer kravet. Om andra företag med liknande omständigheter följer kravet, gäller såvida inte annat kan påvisas att företagets iakttagande av kravet inte skulle vara så missvisande att det skulle strida mot finansiella rapporters syfte såsom det framställs i föreställningsramen.

    Fortlevnadsprincipen

    25

    Vid upprättande av finansiella rapporter ska företagsledningen göra en bedömning av ett företags förmåga att fortsätta verksamheten. Ett företag ska upprätta finansiella rapporter utifrån fortlevnadsprincipen, såvida företagsledningen inte antingen har för avsikt att avveckla företaget eller att upphöra med verksamheten eller inte har något annat realistiskt alternativ än att göra det. När företagsledningen vid sin bedömning känner till väsentliga osäkerhetsfaktorer rörande händelser eller förhållanden som kan ge upphov till betydande tvivel beträffande företagets förmåga att fortsätta verksamheten, ska företaget lämna upplysning om dessa osäkerhetsfaktorer. När ett företag inte upprättar finansiella rapporter utifrån fortlevnadsprincipen, ska det upplysa om detta, jämte om den grund enligt vilken de finansiella rapporterna upprättats samt skälet till att företaget inte anses kunna fortsätta sin verksamhet.

    26

    Vid bedömning av om antagandet om fortlevnad är lämpligt beaktar företagsledningen all tillgänglig information om framtiden, vilken är minst, men inte begränsas till, tolv månader efter rapportperiodens slut. Omfattningen av överväganden beror på förhållandena i varje enskilt fall. När ett företag har haft en lönsam verksamhet under en längre tid och har säkerställd finansiering, kan företaget fastställa att fortlevnadsprincipen är lämplig, utan en detaljerad analys. I andra fall kan företagsledningen behöva beakta en rad olika faktorer, rörande aktuell och förväntad lönsamhet, amorteringsplaner och potentiella källor till ersättningsfinansiering innan den är övertygad om att fortlevnadsprincipen är lämplig.

    Periodiseringsprincipen

    27

    Ett företag ska, med undantag för information om kassaflöden, upprätta sina finansiella rapporter genom tillämpning av periodiseringsprincipen.

    28

    När periodiseringsprincipen används redovisar ett företag poster som tillgångar, skulder, eget kapital, intäkter och kostnader (de finansiella rapporternas huvudgrupper) när de motsvarar definitionerna och uppfyller redovisningskriterierna för dessa huvudgrupper i föreställningsramen.

    Väsentlighet och sammanslagningar

    29

    Ett företag ska separat redovisa varje väsentlig kategori av likartade poster. Ett företag ska separat redovisa poster av olikartad karaktär eller funktion såvida de inte är oväsentliga.

    30

    Finansiella rapporter är resultatet av bearbetningar av ett stort antal transaktioner eller andra händelser som slagits samman i kategorier beroende på karaktär eller funktion. Den sista etappen i denna process av sammanslagning och klassificering består i att utforma klassificerade uppgifter i sammandrag, som utgör poster i finansiella rapporterna. Om en post i sig inte är väsentlig, slås den samman med andra poster antingen i dessa rapporter eller i noterna. En post som inte är tillräckligt väsentlig för att anges separat i dessa rapporter kan behöva anges separat i noterna.

    31

    Ett företag behöver inte lämna särskild upplysning som krävs av en IFRS om informationen inte är väsentlig.

    Kvittning

    32

    Ett företag ska inte kvitta tillgångar och skulder eller intäkter och kostnader såvida detta inte krävs eller är tillåtet enligt en IFRS.

    33

    Ett företag redovisar såväl tillgångar och skulder som intäkter och kostnader var för sig. Kvittning i rapporterna över totalresultat eller finansiell ställning eller i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas) minskar användarnas möjligheter både att förstå transaktionerna, andra händelser och förhållanden som har inträffat och att bedöma företagets framtida kassaflöden, utom när kvittning återspeglar den ekonomiska innebörden av transaktionen eller annan händelse. Värdering av tillgångar netto efter avdrag för värdereglering – exempelvis för inkurans i varulager eller för osäkra fordringar – är inte kvittning.

    34

    I IAS 18 Intäkter definieras begreppet intäkt samt krävs att ett företag värderar den till det verkliga värdet av vad som erhållits eller kommer att erhållas, med hänsyn tagen till av företaget lämnade handelsrabatter och mängdrabatter. Ett företag genomför, i den ordinarie verksamheten, andra transaktioner som inte genererar intäkt, men som har betydelse för den huvudsakliga intäktsgenererande verksamheten. Ett företag redovisar resultaten av sådana transaktioner, när denna redovisning återspeglar transaktionens eller annan händelses innebörd, genom att eventuell intäkt kvittas mot de kostnader som uppkommer vid transaktionen i fråga. Exempelvis

    (a)

    redovisar ett företag vinster och förluster vid avyttring av anläggningstillgångar, inklusive placeringar och rörelsetillgångar, genom att från erhållna intäkter dra tillgångens redovisade värde och därtill hänförliga försäljningskostnader, och

    (b)

    ett företag kan nettoredovisa utgifter hänförliga till en avsättning som redovisas enligt IAS 37 Avsättningar, eventualförpliktelser och eventualtillgångar och som ersätts enligt avtal med tredje part (exempelvis en leverantörsgaranti) mot den hänförliga ersättningen.

    35

    Dessutom nettoredovisar ett företag vinster och förluster som härrör från en grupp likartade transaktioner, exempelvis valutakursvinster och valutakursförluster eller vinster och förluster på finansiella instrument som innehas för handel. Ett företag redovisar emellertid sådana vinster och förluster var för sig om de är väsentliga.

    Rapporteringsfrekvens

    36

    Ett företag ska avge fullständiga finansiella rapporter (inklusive jämförande information) minst en gång per år. När ett företag ändrar slutet på rapportperioden och utformar finansiella rapporter för en period som är längre eller kortare än ett år ska ett företag upplysa om, utöver vilken period de finansiella rapporterna omfattar

    (a)

    anledningen till att en längre eller kortare period används, och

    (b)

    det faktum att beloppen som redovisas i de finansiella rapporterna inte är helt jämförbara.

    37

    Normalt upprättar ett företag konsekvent finansiella rapporter för en period på ett år. Vissa företag föredrar emellertid av praktiska skäl att rapporterna omfattar exempelvis en period om 52 veckor. Denna standard förhindrar inte detta.

    Jämförande information

    38

    Förutom när IFRS tillåter eller kräver annat ska ett företag lämna jämförande information för den föregående perioden avseende alla redovisade belopp i den aktuella periodens finansiella rapporter. Ett företag ska lämna jämförande information i de kommenterande och beskrivande avsnitten när detta är av betydelse för förståelsen av den aktuella periodens finansiella rapporter.

    39

    Ett företag som lämnar jämförande information ska utforma minst två rapporter över finansiell ställning, två vardera av de andra rapporterna samt hänförliga noter. När ett företag tillämpar en redovisningsprincip retroaktivt eller gör en retroaktiv omräkning av poster i sina finansiella rapporter eller när det omklassificerar poster i sina finansiella rapporter ska det redovisa minst tre rapporter över finansiell ställning, två vardera av de andra rapporterna samt hänförliga noter. Ett företag redovisar rapporter över finansiell ställning per

    (a)

    den aktuella periodens slut,

    (b)

    den föregående periodens slut (som är samma som den aktuella periodens början), och

    (c)

    den tidigaste jämförelseperiodens början.

    40

    I vissa fall är kommentarerna i de finansiella rapporterna beträffande tidigare period eller tidigare perioder relevanta även för den aktuella perioden. Exempelvis lämnar ett företag under den aktuella perioden uppgifter om en rättstvist vars utgång var oviss vid slutet av den omedelbart föregående rapportperioden och som fortfarande inte är avgjord. Användare är betjänta av uppgift om att ovissheten förelåg i slutet av den omedelbart föregående rapportperioden och om de åtgärder som har vidtagits under perioden för att avlägsna ovissheten.

    41

    När företaget ändrar uppställningen eller klassificeringen av poster i sina finansiella rapporter, ska företaget omklassificera jämförelsetalen såvida omklassificering inte är praktiskt ogenomförbar. När företaget omklassificerar jämförelsetal ska företaget upplysa om

    (a)

    omklassificeringens karaktär,

    (b)

    beloppet för varje post eller kategori av poster som omklassificeras, och

    (c)

    anledningen till omklassificeringen.

    42

    När det är praktiskt ogenomförbart att omklassificera jämförelsetal, ska ett företag upplysa om

    (a)

    anledningen till att jämförelsetalen inte omklassificeras, och

    (b)

    karaktären på de justeringar som skulle ha genomförts om jämförelsetalen hade blivit omklassificerade.

    43

    Förbättrad jämförbarhet av information mellan perioder hjälper användare när de fattar ekonomiska beslut, särskilt genom att möjliggöra bedömning av trender i ekonomisk information i prognossyfte. I vissa fall är det inte praktiskt genomförbart att omklassificera jämförande information för en viss tidigare period för att uppnå jämförbarhet med den aktuella perioden. Exempelvis kan det förekomma att ett företag inte har samlat in grunduppgifter under den tidigare perioden eller de tidigare perioderna på ett sätt som möjliggör en omklassificering och det kan vara praktiskt ogenomförbart att återskapa informationen.

    44

    I IAS 8 anges de justeringar som måste göras av den jämförande informationen när ett företag byter redovisningsprincip eller rättar ett fel.

    Konsekvent utformning

    45

    Ett företag ska behålla uppställningen och klassificeringen av posterna i de finansiella rapporterna från en period till nästa såvida inte

    (a)

    det är uppenbart, efter en betydande förändring av verksamhetens karaktär eller en översyn av företagets finansiella rapporter, att en annan utformning eller klassificering skulle vara mer lämplig med avseende på kriterierna för val och tillämpning av redovisningsprinciper i IAS 8, eller

    (b)

    en IFRS kräver en ändring av utformningen.

    46

    Exempelvis kan ett betydande förvärv eller avyttring eller en översyn av utformningen av de finansiella rapporterna tyda på att de finansiella rapporterna behöver utformas på annat sätt. Ett företag ändrar de finansiella rapporternas utformning endast om ändringen leder till information som är tillförlitlig och mer relevant för användare av de finansiella rapporterna och det är troligt att den förändrade strukturen är bestående, så att den inte leder till en försämrad jämförbarhet. När sådana förändringar av utformningen genomförs omklassificerar företaget den jämförande informationen för tidigare perioder enligt punkt 41 och 42.

    STRUKTUR OCH INNEHÅLL

    Inledning

    47

    I denna standard krävs vissa upplysningar i rapporten över finansiell ställning eller över totalresultatet, i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas) eller i rapporten över förändringar i eget kapital samt upplysning om andra poster antingen i dessa rapporter eller i noterna. I IAS 7 Rapport över kassaflöden anges krav på uppställningen av information om kassaflöden.

    48

    I denna standard används ibland begreppet ”upplysning” i vid bemärkelse och omfattar då poster som redovisas i de finansiella rapporterna. Upplysningar krävs också enligt andra IFRS. Såvida annat ej anges på annan plats i denna standard eller i annan IFRS kan sådana upplysningar lämnas i de finansiella rapporterna.

    Identifiering av de finansiella rapporterna

    49

    Ett företag ska tydligt identifiera och särskilja de finansiella rapporterna från annan information i samma publicerade dokument.

    50

    IFRS är tillämpliga enbart på finansiella rapporter och inte nödvändigtvis på annan information som lämnas i en årsredovisning, handling som inlämnas till tillsynsmyndighet eller i ett annat dokument. Det är därför viktigt att användarna kan särskilja information som är upprättad enligt IFRS från annan information som kan vara användbar för användare men som inte behandlas i dessa krav.

    51

    Ett företag ska tydligt identifiera varje finansiell rapport och noterna. Dessutom ska ett företag lämna följande information på ett tydligt sätt och vid behov upprepa den för att den redovisade informationen ska vara begriplig

    (a)

    namnet på det rapporterande företaget eller annan identifiering av detta samt varje förändring i denna information sedan den föregående rapportperiodens slut,

    (b)

    huruvida de finansiella rapporterna avser ett enskilt företag eller en koncern,

    (c)

    datumet för rapportperiodens slut eller för den period som de finansiella rapporterna eller noterna omfattar,

    (d)

    rapporteringsvalutan, enligt definition i IAS 21, och

    (e)

    den mätstorhet med vilken beloppen är angivna i de finansiella rapporterna.

    52

    Ett företag uppfyller kraven i punkt 51 genom att ange lämpliga rubriker på sidor, rapporter, noter, spalter och liknande. Bedömning krävs för att avgöra det bästa sättet att presentera denna information. När ett företag exempelvis presenterar sina finansiella rapporter elektroniskt, används inte alltid sidindelning – ett företag presenterar då ovanstående uppgifter för att säkerställa att informationen i de finansiella rapporterna är begriplig.

    53

    Ett företag gör ofta finansiella rapporter mer begripliga genom att presentera information i tusental eller miljontal av rapporteringsvalutan. Detta är acceptabelt om företaget upplyser om den mätstorhet med vilken beloppen är angivna och om väsentlig information inte utelämnas.

    Rapport över finansiell ställning

    Information som ska redovisas i rapporten över finansiell ställning

    54

    Rapporten över finansiell ställning ska minst innefatta poster som visar följande belopp

    (a)

    materiella anläggningstillgångar,

    (b)

    förvaltningsfastigheter,

    (c)

    immateriella tillgångar,

    (d)

    finansiella tillgångar (exklusive belopp enligt (e), (h) och (i)),

    (e)

    placeringar redovisade enligt kapitalandelsmetoden,

    (f)

    biologiska tillgångar,

    (g)

    varulager,

    (h)

    kundfordringar och andra fordringar,

    (i)

    likvida medel,

    (j)

    summan av alla tillgångar klassificerade som att de innehas för försäljning och tillgångar som ingår i avyttringsgrupper klassificerade som att de innehas för försäljning enligt IFRS 5 Anläggningstillgångar som innehas för försäljning och avvecklade verksamheter,

    (k)

    leverantörsskulder och andra skulder,

    (l)

    avsättningar,

    (m)

    finansiella skulder (exklusive belopp enligt (k) och (l)),

    (n)

    skulder och fordringar för aktuell skatt, enligt definition i IAS 12 Inkomstskatter,

    (o)

    uppskjutna skatteskulder och uppskjutna skattefordringar, enligt definition i IAS 12,

    (p)

    skulder som ingår i avyttringsgrupper klassificerade som att de innehas för försäljning enligt IFRS 5,

    (q)

    minoritetsintressen, redovisade i eget kapital, och

    (r)

    emitterat kapital och annat eget kapital hänförligt till ägare av moderföretaget.

    55

    Ett företag ska redovisa ytterligare poster, rubriker och delsummor i rapporten över finansiell ställning när så är relevant för förståelsen av företagets finansiella ställning.

    56

    När ett företag delar in omsättnings- och anläggningstillgångar samt kort- och långfristiga skulder separat i rapporten över finansiell ställning ska det inte klassificera uppskjutna skattefordringar (-skulder) som omsättningstillgångar (kortfristiga skulder).

    57

    I denna standard föreskrivs vare sig ordningsföljd eller format för hur ett företag redovisar poster. Punkt 54 innehåller endast en förteckning över poster som är så skilda i karaktär eller funktion att de motiverar separat redovisning i rapporten över finansiell ställning. Dessutom

    (a)

    inkluderas poster när en posts storlek, karaktär eller funktion eller graden av sammanslagning av likartade poster är sådan att separat redovisning är relevant för en förståelse av företagets finansiella ställning, och

    (b)

    kan beteckningar och posters ordningsföljd eller graden av sammanslagning av likartade poster ändras enligt företagets karaktär och dess transaktioner, för att tillhandahålla den information som är relevant för en förståelse av företagets finansiella ställning. Ett finansiellt institut kan exempelvis ändra ovanstående beskrivningar för att lämna information som är relevant för ett finansiellt instituts verksamhet.

    58

    Ett företag gör bedömningen om huruvida det ska redovisa ytterligare poster separat grundat på en bedömning av

    (a)

    tillgångars karaktär och likviditet,

    (b)

    tillgångars funktion i företaget, och

    (c)

    belopp, karaktär och betalningstidpunkt för skulder.

    59

    Användandet av olika värderingsgrunder för olika slags tillgångar tyder på att de har olika karaktär eller funktion och att ett företag därför ska redovisa dem som separata poster. Exempelvis kan olika slag av materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde eller till omvärderade belopp enligt IAS 16.

    Gränsdragning mellan omsättnings- och anläggningstillgångar samt mellan kortfristiga och långfristiga skulder

    60

    Ett företag ska klassificera omsättnings- och anläggningstillgångar samt kort- och långfristiga skulder separat i rapporten över finansiell ställning enligt punkterna 66–76 förutom när en klassificering som bygger på likviditet ger information som är tillförlitlig och mer relevant. När detta undantag tillämpas ska ett företag ta upp alla tillgångar och skulder i likviditetsordning.

    61

    Oavsett vilken presentationsmetod som används ska ett företag upplysa om det belopp som väntas bli återvunnet eller reglerat efter mer än tolv månader för varje tillgångs- och skuldpost som kombinerar belopp som väntas bli återvunna eller reglerade

    (a)

    inte mer än tolv månader efter rapportperioden, och

    (b)

    mer än tolv månader efter rapportperioden.

    62

    När ett företag tillhandahåller varor och tjänster inom en tydligt identifierbar verksamhetscykel ger en uppdelning i rapporten över finansiell ställning av tillgångarna i omsättningstillgångar och anläggningstillgångar, och av skulderna i kortfristiga och långfristiga skulder, värdefull information genom att särskilja de nettotillgångar som kontinuerligt omsätts som rörelsekapital från dem som används långsiktigt i företaget. En sådan uppdelning åskådliggör också vilka tillgångar som förväntas bli realiserade under den aktuella verksamhetscykeln och vilka skulder som förfaller till betalning under samma period.

    63

    För vissa företag, såsom finansiella institut, ger en indelning av tillgångar och skulder i stigande eller fallande likviditetsordning information som är tillförlitlig och mer relevant än en uppdelning i omsättnings- och anläggningstillgångar och i kort- och långfristiga skulder eftersom företaget inte tillhandahåller varor eller tjänster i en tydligt identifierbar verksamhetscykel.

    64

    När punkt 60 tillämpas tillåts ett företag redovisa vissa av sina tillgångar och skulder genom att klassificera dem som omsättnings- eller anläggningstillgångar och kort- och långfristiga skulder och andra i likviditetsordning när detta ger information som är tillförlitlig och mer relevant. Behovet av en blandad utformning kan uppstå när ett företag bedriver olikartade verksamheter.

    65

    Information om förväntade datum för realisation av tillgångar och skulder är användbar vid bedömning av ett företags likviditet och betalningsförmåga. IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar kräver upplysningar om förfallodagar för finansiella tillgångar och finansiella skulder. Finansiella tillgångar innefattar kundfordringar och andra fordringar och finansiella skulder innefattar leverantörsskulder och andra skulder. Information om den förväntade tidpunkten för återvinning av icke-monetära tillgångar såsom varulager och den förväntade tidpunkten för reglering av skulder såsom avsättningar är också användbar, oavsett om tillgångar delas in i omsättningstillgångar och anläggningstillgångar och skulder delas in i kort- och långfristiga skulder eller om sådan indelning inte görs. Exempelvis upplyser ett företag om de lagervärden som förväntas bli omsatta efter mer än tolv månader efter rapportperioden.

    Omsättningstillgångar

    66

    Ett företag ska klassificera en tillgång som omsättningstillgång när

    (a)

    det förväntas realisera tillgången, eller avser att sälja eller förbruka den, under företagets normala verksamhetscykel,

    (b)

    det innehar tillgången primärt för handelsändamål,

    (c)

    det förväntas realisera tillgången inom tolv månader efter rapportperioden, eller

    (d)

    tillgången utgörs av likvida medel (enligt definition i IAS 7) såvida inte tillgången omfattas av restriktioner vad gäller att bytas eller användas för att reglera en skuld i minst tolv månader efter rapportperioden.

    Ett företag ska klassificera alla andra tillgångar som anläggningstillgångar.

    67

    I denna standard används begreppet ”anläggningstillgångar” som beteckning för materiella, immateriella och finansiella tillgångar av långfristig karaktär. Standarden förbjuder inte användning av alternativa beteckningar så länge innebörden är tydlig.

    68

    Ett företags verksamhetscykel är den tid som förflyter från det att företaget anskaffar tillgångar för bearbetning till dess att företaget erhåller likvida medel för dem. När företagets normala verksamhetscykel inte är tydligt identifierbar antas den uppgå till tolv månader. Omsättningstillgångar innefattar tillgångar (såsom varulager och kundfordringar) som säljs, förbrukas eller realiseras som en del av den normala verksamhetscykeln, även när de inte förväntas bli realiserade inom tolv månader räknat från rapportperioden. Omsättningstillgångar omfattar också tillgångar som främst innehas för handelsändamål (finansiella tillgångar i denna kategori klassificeras som att de innehas för handel enligt IAS 39) och den kortfristiga delen av långfristiga finansiella tillgångar.

    Kortfristiga skulder

    69

    Ett företag ska klassificera en skuld som kortfristig när

    (a)

    det förväntas reglera skulden under den normala verksamhetscykeln,

    (b)

    det innehar skulden primärt för handelsändamål,

    (c)

    skulden förväntas bli reglerad inom tolv månader efter rapportperioden, eller

    (d)

    företaget inte har en ovillkorad rättighet att senarelägga skuldens reglering i minst tolv månader efter rapportperioden.

    Ett företag ska klassificera alla andra skulder som långfristiga.

    70

    Vissa kortfristiga skulder, såsom leverantörsskulder och vissa upplupna personalkostnader och andra rörelsekostnader, är en del av det rörelsekapital som används i företagets normala verksamhetscykel. Ett företag klassificerar sådana rörelserelaterade poster som kortfristiga skulder, även om de förfaller till betalning efter mer än tolv månader efter rapportperioden. Samma normala verksamhetscykel används vid klassificeringen av ett företags tillgångar och skulder. När företagets normala verksamhetscykel inte är tydligt identifierbar antas den uppgå till tolv månader.

    71

    Andra kortfristiga skulder regleras inte inom ramen för den normala verksamhetscykeln, utan förfaller till betalning inom tolv månader efter rapportperioden eller innehas främst för handelsändamål. Exempel är finansiella skulder som klassificeras som att de innehas för handel enligt IAS 39, checkräkningskrediter och den kortfristiga delen av långfristiga skulder, obetalda utdelningar, inkomstskatter och andra icke rörelserelaterade skulder. Finansiella skulder som utgör långfristig finansiering (det vill säga som inte ingår i det rörelsekapital som används i företagets normala verksamhetscykel) och som inte förfaller till betalning inom tolv månader efter rapportperioden är långfristiga skulder, och omfattas av punkterna 74 och 75.

    72

    Ett företag klassificerar sina finansiella skulder som kortfristiga skulder när de förfaller till betalning inom tolv månader efter rapportperioden även om

    (a)

    den ursprungliga löptiden översteg tolv månader, och

    (b)

    en överenskommelse om långfristig refinansiering eller om en långfristigt ändrad amorteringsplan träffas efter rapportperioden och innan de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande.

    73

    Om ett företag förväntar sig, och har rätt, att refinansiera eller förlänga en förpliktelse i minst tolv månader efter rapportperioden enligt en befintlig kreditlimit, klassificerar det förpliktelsen som långfristig även om den i annat fall skulle förfalla inom en kortare tidsperiod. När företaget inte har rätt till refinansiering eller förlängning av förpliktelsen (om det exempelvis inte finns något avtal om refinansiering) överväger emellertid företaget inte möjligheten till refinansiering av förpliktelsen och klassificerar förpliktelsen som kortfristig.

    74

    När ett företag bryter ett villkor i ett långfristigt låneavtal vid eller före rapportperiodens slut med effekten att skulden blir betalbar vid anfordran klassificeras skulden som en kortfristig skuld även om långivaren, efter rapportperioden och innan de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande, gick med på att inte kräva betalning till följd av avtalsbrottet. Ett företag klassificerar skulden som kortfristig eftersom det, vid rapportperiodens slut, inte har en ovillkorad rättighet att senarelägga skuldens reglering i minst tolv månader efter detta datum.

    75

    Ett företag klassificerar emellertid skulden som långfristig om långivaren vid rapportperiodens slut gick med på att erbjuda anstånd i minst tolv månader efter rapportperioden, under vilket företaget kan korrigera avtalsbrottet och under vilket långivaren inte kan begära omedelbar betalning.

    76

    Vad gäller lån som klassificeras som kortfristiga skulder gäller att om följande händelser inträffar mellan rapportperiodens slut och det datum de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande, lämnas upplysning om dessa händelser som händelser efter rapportperioden som inte beaktas, enligt IAS 10 Händelser efter rapportperioden

    (a)

    långsiktig refinansiering,

    (b)

    korrigering avseende ett brott mot ett långfristigt låneavtal, och

    (c)

    beviljande av anstånd från långivaren för att korrigera ett brott mot ett långfristigt låneavtal som förfaller minst tolv månader efter rapportperioden.

    Information som ska redovisas antingen i rapporten över finansiell ställning eller i noterna

    77

    Ett företag ska, antingen i rapporten över finansiell ställning eller i noterna, göra en underindelning av de redovisade posterna på ett lämpligt sätt med hänsyn till företagets verksamhet.

    78

    Detaljnivån i underindelningarna beror på kraven i IFRS och berörda belopps storlek, karaktär och funktion. Ett företag använder också de faktorer som anges i punkt 58 för att bestämma grunden för underindelningen. Upplysningarna varierar för varje post, exempelvis

    (a)

    delas materiella anläggningstillgångar upp i slag enligt IAS 16,

    (b)

    delas fordringar upp i kundfordringar, fordringar på närstående, förskottsbetalningar och andra belopp,

    (c)

    delas varulager, enligt IAS 2 Varulager, in i undergrupper såsom handelsvaror, produktionsförnödenheter, råvaror, produkter i arbete och färdiga varor,

    (d)

    delas avsättningar upp i avsättningar för ersättningar till anställda och andra poster, och

    (e)

    delas eget kapital upp i olika klasser, såsom inbetalt eget kapital, överkurs och reserver.

    79

    Ett företag ska antingen i rapporten över finansiell ställning eller i rapporten över förändringar i eget kapital, eller i noterna, upplysa om följande

    (a)

    för varje slag av aktiekapital

    (i)

    beslutat antal aktier,

    (ii)

    antalet emitterade och fullt betalda aktier och emitterade icke fullt betalda aktier,

    (iii)

    nominellt värde per aktie, eller att aktierna inte har något nominellt värde,

    (iv)

    en avstämning av antalet utestående aktier vid periodens början och vid periodens slut,

    (v)

    de rättigheter, förmånsordningar och restriktioner som är hänförliga till respektive aktieslag, inklusive restriktioner avseende rätten till utdelning och till återbetalning av kapital,

    (vi)

    aktier i företaget som innehas av företaget självt eller av dess dotterföretag eller intresseföretag, och

    (vii)

    aktier som är reserverade för emission enligt optionsavtal och andra försäljningsavtal avseende aktier, med uppgift om villkor och belopp, och

    (b)

    en beskrivning av karaktären hos och syftet med varje reserv under eget kapital.

    80

    Ett företag utan aktiekapital, såsom ett handelsbolag eller en stiftelse, ska lämna information som motsvarar den som krävs enligt punkt 79 (a), med angivande av förändringar under perioden för varje slag av eget kapital och de rättigheter, förmånsordningar och restriktioner som är hänförliga till varje slag av eget kapital.

    Rapport över totalresultat

    81

    Ett företag ska presentera alla intäkts- och kostnadsposter som redovisats för en period

    (a)

    i en enda rapport över totalresultat, eller

    (b)

    i två rapporter: en rapport med komponenterna i resultatet (separat resultaträkning) och en andra rapport som inleds med resultatet och som innehåller komponenterna i övrigt totalresultat (rapport över totalresultat).

    Information som ska redovisas i rapporten över totalresultat

    82

    Rapporten över totalresultat ska minst innefatta poster som visar följande belopp för perioden

    (a)

    intäkter,

    (b)

    finansieringskostnader,

    (c)

    andel av resultat i intresseföretag och joint ventures redovisade med tillämpning av kapitalandelsmetoden,

    (d)

    skattekostnad,

    (e)

    ett enda belopp som utgör summan av

    (i)

    resultatet efter skatt av avvecklade verksamheter och

    (ii)

    det resultat efter skatt som redovisats vid värderingen till verkligt värde efter avdrag för försäljningskostnader eller vid avyttringen av de tillgångar eller den avyttringsgrupp (de avyttringsgrupper) som utgör den avvecklade verksamheten.

    (f)

    resultat,

    (g)

    varje komponent i övrigt totalresultat klassificerad efter karaktär (exklusive belopp i (h)),

    (h)

    andel av det övriga totalresultatet i intresseföretag och joint ventures redovisad med tillämpning av kapitalandelsmetoden, och

    (i)

    övrigt totalresultat.

    83

    Ett företag ska upplysa om följande poster i rapporten över totalresultat som fördelning av periodens resultat

    (a)

    periodens resultat hänförligt till

    (i)

    minoritetsintressen, och

    (ii)

    ägare till moderföretaget,

    (b)

    summa totalresultat för perioden hänförligt till

    (i)

    minoritetsintressen, och

    (ii)

    ägare till moderföretaget.

    84

    Ett företag kan i en separat resultaträkning (se punkt 81) redovisa posterna i punkt 82 (a)–(f) och upplysningarna i punkt 83 (a).

    85

    Ett företag ska redovisa ytterligare resultatposter, rubriker och delsummor i rapporten över totalresultat och i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas) när så är relevant för en förståelse av företagets finansiella resultat.

    86

    Eftersom effekterna av ett företags olika aktiviteter, transaktioner och andra händelser skiljer sig åt i fråga om frekvens, möjlighet till vinst eller förlust och förutsägbarhet, hjälper upplysningar om komponenterna i resultatet användare att förstå det uppnådda finansiella resultatet samt att göra prognoser över framtida finansiellt resultat. Ett företag innefattar ytterligare poster i rapporten över totalresultat och i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas) och ändrar de använda beskrivningarna och posternas ordning när detta erfordras för att förklara delarna i det finansiella resultatet. Ett företag beaktar faktorer som innefattar intäkts- och kostnadsposters väsentlighet, karaktär och funktion. Exempelvis kan ett finansiellt institut ändra beskrivningarna för att lämna information som är relevant för ett finansiellt instituts verksamhet. Ett företag kvittar inte intäkts- och kostnadsposter såvida inte villkoren i punkt 32 är uppfyllda.

    87

    Ett företag ska inte redovisa några intäkts- och kostnadsposter som extraordinära poster, vare sig i rapporten över totalresultat eller i resultaträkningen (om sådan lämnas), eller i noterna.

    Periodens resultat

    88

    Ett företag ska redovisa alla intäkts- och kostnadsposter för en period i resultatet såvida inte en IFRS kräver eller tillåter annat.

    89

    I vissa IFRS anges omständigheter när ett företag redovisar vissa poster utanför resultatet för den aktuella perioden. IAS 8 behandlar två sådana omständigheter: rättelsen av fel och effekten av byten av redovisningsprinciper. I andra IFRS krävs eller tillåts att komponenter i övrigt totalresultat som motsvarar föreställningsramens definition av intäkt eller kostnad exkluderas från resultatet (se punkt 7).

    Periodens övriga totalresultat

    90

    Ett företag ska lämna upplysning om det inkomstskattebelopp som är hänförligt till varje komponent i övrigt totalresultat, inklusive omklassificeringsjusteringar, antingen i rapporten över totalresultat eller i noterna.

    91

    Ett företag kan redovisa komponenter i övrigt totalresultat antingen

    (a)

    efter avdrag för hänförliga skatteeffekter, eller

    (b)

    före hänförliga skatteeffekter med ett belopp som visar det sammanlagda inkomstskattebelopp som är hänförligt till dessa komponenter.

    92

    Ett företag ska upplysa om omklassificeringsjusteringar hänförliga till komponenter i övrigt totalresultat.

    93

    I andra IFRS anges huruvida och när belopp som tidigare redovisats i övrigt totalresultat omklassificeras till resultatet. Sådana omklassificeringar kallas i denna standard för omklassificeringsjusteringar. En omklassificeringsjustering inkluderas med den hänförliga komponenten i övrigt totalresultat i den period där justeringen omklassificeras till resultatet. Exempelvis inkluderas vinster som realiseras vid avyttrandet av finansiella tillgångar som kan säljas i den aktuella periodens resultat. Dessa belopp kan ha redovisats i övrigt totalresultat som orealiserade vinster i de aktuella eller föregående perioderna. Dessa orealiserade vinster måste dras från övrigt totalresultat i den period i vilken de realiserade vinsterna omklassificeras till resultatet för att undvika att de inkluderas två gånger i det sammanlagda totalresultatet.

    94

    Ett företag kan redovisa omklassificeringsjusteringar i rapporten över totalresultat eller i noterna. Ett företag som redovisar omklassificeringsjusteringar i noterna redovisar komponenterna i övrigt totalresultat efter hänförliga omklassificeringsjusteringar.

    95

    Omklassificeringsjusteringar uppkommer exempelvis vid avyttrande av en utlandsverksamhet (se IAS 21), vid borttagande från rapporten över finansiell ställning av finansiella tillgångar som kan säljas (se IAS 39) och när en säkrad prognostiserad transaktion påverkar resultatet (se punkt 100 i IAS 39 avseende kassaflödessäkringar).

    96

    Omklassificeringsjusteringar uppkommer inte vid förändringar i omvärderingsreserv som redovisas enligt IAS 16 eller IAS 38 eller vid aktuariella vinster eller förluster på förmånsbestämda planer som redovisas enligt punkt 93A i IAS 19. Dessa komponenter redovisas i övrigt totalresultat och omklassificeras inte till resultatet under efterföljande perioder. Förändringar i omvärderingsreserv kan överföras till balanserade vinstmedel i efterföljande perioder när tillgången används eller när den tas bort från rapporten över finansiell ställning (se IAS 16 och IAS 38). Aktuariella vinster och förluster redovisas i balanserade vinstmedel i den period där de redovisas som övrigt totalresultat (se IAS 19).

    Information som ska redovisas i rapporten över totalresultat eller i noterna

    97

    När intäkts- eller kostnadsposter är väsentliga ska ett företag lämna separat upplysning om deras karaktär och belopp.

    98

    Omständigheter som skulle ge upphov till separat upplysning om intäkts- och kostnadsposter innefattar

    (a)

    nedskrivningar av varulager till nettoförsäljningsvärde eller av materiella anläggningstillgångar till återvinningsvärde samt återföringar av sådana nedskrivningar,

    (b)

    omstruktureringar av ett företags aktiviteter och återföringar av eventuella avsättningar för omstruktureringsutgifterna,

    (c)

    avyttringar av materiella anläggningstillgångar,

    (d)

    avyttringar av placeringar,

    (e)

    avvecklade verksamheter,

    (f)

    uppgörelser vid rättstvister, och

    (g)

    övriga återföringar av avsättningar.

    99

    Ett företag ska redovisa en analys av de kostnader som redovisats i resultatet med en klassificering som antingen bygger på kostnadernas karaktär eller på deras funktion i företaget, beroende på vilket som ger information som är tillförlitlig och mer relevant.

    100

    Företag uppmuntras att redovisa analysen i punkt 99 i rapporten över totalresultat eller i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas).

    101

    Kostnader delas in i syfte att belysa komponenter i det finansiella resultatet som kan variera i fråga om frekvens, vinst- eller förlustpotential och förutsägbarhet. Denna analys tillhandahålls i en av två uppställningar.

    102

    Den första uppställningen är kostnadsslagsindelning. Ett företag slår inom resultatet samman kostnader utifrån deras karaktär (exempelvis avskrivning, materialinköp, transportkostnader, ersättningar till anställda och reklamkostnader) och omfördelar dem inte på funktioner i företaget. Denna metod kan vara enkel att använda eftersom inga fördelningar av kostnader på funktioner krävs. Nedan följer ett exempel på klassificering enligt kostnadsslagsindelning:

    Intäkter

     

    X

    Övriga intäkter

     

    X

    Förändring av lager av färdiga varor och produkter i arbete

    X

     

    Råvaror och förnödenheter

    X

     

    Kostnad för ersättningar till anställda

    X

     

    Avskrivningar

    X

     

    Övriga kostnader

    X

     

    Summa kostnader

     

    -X

    Resultat före skatt

     

    X

    103

    Den andra uppställningen kallas funktionsindelning eller kostnad för sålda varor och klassificerar kostnader utifrån deras funktion, som del av kostnader för sålda varor, eller, exempelvis, kostnader för distribution eller administration. Ett företag ska enligt denna uppställning upplysa minst om kostnaden för sålda varor skild från andra kostnader. Denna metod kan ge användarna mer relevant information än klassificeringen av kostnader efter deras karaktär, men fördelningen av kostnader på funktioner kan kräva godtyckliga fördelningar och inbegripa betydande mått av bedömning. Nedan följer ett exempel på en klassificering enligt funktionsindelning:

    Intäkter

    X

     

    Kostnad för sålda varor

    -X

     

    Bruttoresultat

    X

     

    Övriga intäkter

    X

     

    Distributionskostnader

    -X

     

    Administrationskostnader

    -X

     

    Övriga kostnader

    -X

     

    Resultat före skatt

    X

     

    104

    Ett företag som klassificerar kostnader efter funktion ska lämna ytterligare information om kostnadernas karaktär, inklusive kostnad för avskrivningar och kostnad för ersättningar till anställda.

    105

    Valet mellan funktions- och kostnadsslagsindelning beror på historiska faktorer och branschfaktorer samt på företagets karaktär. Båda metoderna ger en indikation om vilka kostnader som kan variera, direkt eller indirekt, med företagets försäljnings- eller produktionsnivå. Eftersom varje uppställningsform har fördelar för olika typer av företag, kräver denna standard att företagsledningen väljer den utformning som är tillförlitlig och mer relevant. Eftersom information om kostnaders karaktär är värdefull när framtida kassaflöden prognostiseras krävs dock att ytterligare upplysningar lämnas när den funktionsindelade uppställningen används. I punkt 104 har ”ersättningar till anställda” samma innebörd som i IAS 19.

    Rapport över förändringar i eget kapital

    106

    Ett företag ska redovisa en rapport över förändringar i eget kapital som ska innehålla

    (a)

    totalresultat för perioden, med separat angivelse av de sammanlagda belopp som är hänförliga till ägare till moderföretaget och till minoritetsintresse,

    (b)

    för varje komponent i eget kapital, effekterna av retroaktiv tillämpning eller retroaktiv omräkning redovisade enligt IAS 8.

    (c)

    beloppen för transaktioner med ägare i deras egenskap av ägare, med tillskott från och värdeöverföring till ägare separat angivna, och

    (d)

    för varje komponent i eget kapital, en avstämning mellan det redovisade värdet vid periodens början och slut med varje förändring separat redovisad.

    107

    Ett företag ska, antingen i rapporten över förändringar i eget kapital eller i noterna, upplysa om utdelning som redovisats som värdeöverföring till ägare under perioden samt hänförligt belopp per aktie.

    108

    I punkt 106 innefattar komponenterna i eget kapital exempelvis varje slag av tillskjutet eget kapital, det ackumulerade saldot för varje kategori i övrigt totalresultat samt balanserade vinstmedel.

    109

    Förändringar i ett företags eget kapital mellan rapportperiodens början och slut återspeglar ökningen eller minskningen av dess nettotillgångar under perioden. Med undantag för förändringar som är en följd av transaktioner med ägare i deras egenskap av ägare (såsom kapitaltillskott, återköp av företagets egetkapitalinstrument och utdelningar) och transaktionskostnader som är direkt hänförliga till sådana transaktioner, motsvarar den sammanlagda förändringen i eget kapital under en period totalbeloppet av intäkter och kostnader, inklusive vinster och förluster, som företagets verksamhet genererat under perioden.

    110

    IAS 8 kräver retroaktiva justeringar för att åstadkomma byten av redovisningsprinciper, i den mån detta är praktiskt genomförbart, förutom när övergångsbestämmelserna i en annan IFRS kräver annat. IAS 8 kräver också retroaktiva omräkningar för att rätta fel, i den mån detta är praktiskt genomförbart. Retroaktiva justeringar och retroaktiva omräkningar är inte förändringar av eget kapital utan justeringar av ingående balans för balanserade vinstmedel, förutom när en IFRS kräver retroaktiv justering av annan komponent i eget kapital. Punkt 106 (b) kräver upplysning i rapporten över förändringar i eget kapital om den totala justeringen av varje komponent i eget kapital, uppdelat på vad som avser byten av redovisningsprinciper och vad som avser rättelser av fel. Upplysning lämnas om dessa justeringar för varje tidigare period och för periodens början.

    Rapport över kassaflöden

    111

    Information om kassaflöden ger de finansiella rapporternas användare ett underlag för att bedöma företagets förmåga att generera likvida medel och dess behov av att utnyttja dessa kassaflöden. I IAS 7 anges krav på uppställningen av och upplysning om kassaflödesinformation.

    Noter

    Struktur

    112

    Noterna ska

    (a)

    innehålla information om grunden för upprättandet av de finansiella rapporterna samt de särskilda redovisningsprinciper som används enligt punkterna 117–124,

    (b)

    innehålla den information som krävs enligt IFRS som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna, och

    (c)

    tillhandahålla information som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna, men som är relevant för en förståelse av någon av rapporterna.

    113

    Ett företag ska, så långt det är praktiskt genomförbart, presentera noterna på ett systematiskt sätt. Ett företag ska för varje post i rapporterna över finansiell ställning och totalresultat, i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas), och i rapporterna över förändringar i eget kapital och över kassaflöden ange hänvisningar till eventuell hänförlig information i noterna.

    114

    Ett företag redovisar normalt noterna i nedanstående ordningsföljd, för att underlätta för användare att förstå de finansiella rapporterna och att jämföra dem med andra företags finansiella rapporter

    (a)

    uttalande om att IFRS iakttas (se punkt 16),

    (b)

    översikt över betydande redovisningsprinciper som tillämpas (se punkt 117),

    (c)

    tilläggsinformation för poster som redovisas i rapporterna över finansiell ställning och totalresultat, i den separata resultaträkningen (om sådan lämnas), och i rapporterna över förändringar i eget kapital och över kassaflöden, i den ordning i vilken varje rapport och post redovisas, och

    (d)

    andra upplysningar, inklusive

    (i)

    eventualförpliktelser (se IAS 37) och oredovisade avtalsenliga åtaganden, och

    (ii)

    icke-finansiella upplysningar, såsom företagets mål och riktlinjer för riskhanteringen (se IFRS 7).

    115

    Under vissa omständigheter kan det vara nödvändigt eller önskvärt att ändra ordningsföljden mellan vissa poster i noterna. Exempelvis kan ett företag kombinera information om förändringar av verkligt värde som redovisas i resultatet med information om finansiella instruments löptider, även om de förra upplysningarna hör till rapporten över totalresultat eller den separata resultaträkningen (om sådan lämnas) och de senare till rapporten över finansiell ställning. Ett företag bibehåller dock en systematisk struktur i noterna så långt det är praktiskt genomförbart.

    116

    Ett företag kan redovisa noter med information om grunden för upprättande av de finansiella rapporterna samt särskilda redovisningsprinciper som en separat del av de finansiella rapporterna.

    Upplysning om redovisningsprinciper

    117

    Ett företag ska i sammanställningen över betydande redovisningsprinciper upplysa om

    (a)

    den värderingsgrund (eller de värderingsgrunder) som använts vid upprättandet av de finansiella rapporterna, och

    (b)

    de övriga använda redovisningsprinciper som är relevanta för en förståelse av de finansiella rapporterna.

    118

    Det är viktigt för ett företag att informera användare om den värderingsgrund eller de värderingsgrunder som använts i de finansiella rapporterna (exempelvis anskaffningsvärde, återanskaffningsvärde, nettoförsäljningsvärde, verkligt värde eller återvinningsvärde) eftersom den grund ett företag använder vid upprättandet av de finansiella rapporterna på ett betydande sätt påverkar användares analys. När ett företag använder mer än en värderingsgrund i de finansiella rapporterna, exempelvis när vissa tillgångsslag omvärderas, behöver företaget bara ge en indikation om de slag av tillgångar och skulder som varje värderingsgrund tillämpats på.

    119

    När företagsledningen avgör om den ska lämna upplysning om en särskild redovisningsprincip beaktar den huruvida upplysning skulle underlätta för användarna att förstå hur transaktioner, andra händelser och förhållanden återspeglas i redovisat finansiellt resultat och finansiell ställning. Upplysningar om särskilda redovisningsprinciper är särskilt användbara för användare när dessa principer utgör tillåtna alternativ i IFRS. Ett exempel är upplysning om huruvida en samägare redovisar sin andel i ett gemensamt styrt företag genom tillämpning av klyvnings- eller kapitalandelsmetoden (se IAS 31, Andelar i joint ventures). Vissa IFRS kräver uttryckligen upplysning om särskilda redovisningsprinciper, inklusive företagsledningens val mellan olika tillåtna principer. Exempelvis krävs enligt IAS 16 upplysning om de värderingsgrunder som används för olika slag av materiella anläggningstillgångar.

    120

    Varje företag överväger vilken karaktär hos dess verksamheter och vilka principer som användarna av företagets finansiella rapporter skulle förvänta sig upplysning om för den typen av företag. Exempelvis skulle användare vänta sig att ett företag som ska betala inkomstskatt upplyser om sina redovisningsprinciper för inkomstskatter, inklusive dem som gäller uppskjutna skatteskulder och uppskjutna skattefordringar. När ett företag har betydande verksamhet i utlandet eller transaktioner i utländska valutor, skulle användare vänta sig upplysningar om principer för redovisningen av valutakursvinster och valutakursförluster.

    121

    En redovisningsprincip kan vara betydande på grund av karaktären på företagets verksamheter även om belopp för aktuella och tidigare perioder inte är väsentliga. Det är också lämpligt att lämna upplysning om varje betydande redovisningsprincip som inte särskilt krävs enligt IFRS, men som företaget väljer och tillämpar enligt IAS 8.

    122

    Ett företag ska, i sammanställningen över betydande redovisningsprinciper eller i andra noter, upplysa om de bedömningar, förutom dem som innefattar uppskattningar (se punkt 125), företagsledningen har gjort när den har tillämpat företagets redovisningsprinciper och som har den mest betydande effekten på de redovisade beloppen i de finansiella rapporterna.

    123

    När företagsledningen tillämpar företagets redovisningsprinciper, gör den olika bedömningar, förutom sådana som innefattar uppskattningar, som kan ha en betydande inverkan på de belopp som företaget redovisar i de finansiella rapporterna. Exempelvis gör företagsledningen bedömningar när den fastställer

    (a)

    huruvida finansiella tillgångar är investeringar som hålls till förfall,

    (b)

    när i huvudsak alla de betydande risker och fördelar som ett ägande av finansiella tillgångar och leasing av tillgångar medför överlåts på andra företag,

    (c)

    huruvida, till sin innebörd, vissa försäljningar av varor är finansieringsavtal och därför inte ger upphov till någon intäkt, och

    (d)

    huruvida innebörden i relationen mellan företaget och ett företag för särskilt ändamål (SPE) tyder på att företaget har ett bestämmande inflytande över detta SPE.

    124

    Vissa av de upplysningar som lämnas enligt punkt 122 krävs enligt andra IFRS. Exempelvis krävs enligt IAS 27 att ett företag lämnar upplysning om anledningarna till att företagets ägarandel inte medför ett bestämmande inflytande, vad gäller ett investeringsobjekt som inte är ett dotterföretag, även om över hälften av dess röster eller potentiella röster ägs direkt eller indirekt via dotterföretag. Enligt IAS 40 Förvaltningsfastigheter krävs upplysning om de kriterier som företaget tagit fram för att skilja förvaltningsfastigheter från rörelsefastigheter och från fastigheter som är avsedda att säljas i den löpande verksamheten, när denna gränsdragning är svår att göra.

    Källor till osäkerhet i uppskattningar

    125

    Ett företag ska upplysa om de antaganden det gör om framtiden, och andra viktiga källor till osäkerheter i uppskattningar vid rapportperiodens slut, som innebär en betydande risk för en väsentlig justering av de redovisade värdena för tillgångar och skulder under nästkommande räkenskapsår. Vad gäller dessa tillgångar och skulder, ska noterna innefatta uppgifter om

    (a)

    deras karaktär, och

    (b)

    deras redovisade värde vid rapportperiodens slut.

    126

    Att fastställa vissa tillgångar och skulders redovisade värde kräver uppskattning av effekterna av osäkra framtida händelser på dessa tillgångar och skulder vid rapportperiodens slut. Exempelvis är, i avsaknad av nyligen observerade marknadspriser, framåtriktade uppskattningar nödvändiga för att beräkna återvinningsvärdet på slag av materiella anläggningstillgångar, effekten av teknisk inkurans på varulagret, avsättningar som beror på det framtida utfallet av pågående rättstvister och långfristiga skulder för ersättningar till anställda, såsom pensionsförpliktelser. Dessa uppskattningar innefattar antaganden om sådana poster som riskjusteringen av kassaflöden eller diskonteringssatser, framtida förändringar av löner och framtida förändringar i priser som påverkar andra utgifter.

    127

    De antaganden och andra källor till osäkerhet i uppskattningar som företaget lämnar upplysning om enligt punkt 125 sammanhänger med de uppskattningar som kräver företagsledningens svåraste, mest subjektiva eller mest komplexa bedömningar. När antalet variabler och antaganden som påverkar det möjliga framtida utfallet av osäkerheten ökar, blir dessa bedömningar mer subjektiva och komplexa och potentialen för en väsentlig följdjustering av de redovisade värdena för tillgångar och skulder stiger därmed vanligen.

    128

    Upplysningarna i punkt 125 krävs inte för tillgångar och skulder för vilka det föreligger en betydande risk att deras redovisade värden kan förändras väsentligt under nästkommande räkenskapsår om, vid rapportperiodens slut, de värderas till verkligt värde baserat på nyligen observerade marknadspriser. Sådana verkliga värden kan förändras väsentligt under nästkommande räkenskapsår men dessa förändringar skulle inte ha sitt ursprung i antaganden eller andra källor till osäkerhet i uppskattningar vid rapportperiodens slut.

    129

    Ett företag utformar upplysningarna i punkt 125 på ett sätt som hjälper användare av finansiella rapporter att förstå de bedömningar som företagsledningen gör avseende framtiden och andra källor till osäkerhet i uppskattningar. Den lämnade informationens karaktär och omfattning varierar enligt antagandets karaktär och andra omständigheter. Exempel på de typer av upplysningar ett företag lämnar är

    (a)

    karaktär på antagandet eller annan osäkerhet i uppskattningen,

    (b)

    redovisade värdens känslighet för metoderna, antagandena och uppskattningarna som beräkningen av dessa värden bygger på, inklusive anledningarna till känsligheten,

    (c)

    det förväntade utfallet av en osäkerhet och intervallet av rimligt möjliga utfall under nästkommande räkenskapsår avseende de redovisade värdena för de berörda tillgångarna och skulderna, och

    (d)

    en förklaring av ändringar som gjorts av tidigare antaganden rörande dessa tillgångar och skulder, om osäkerheten kvarstår.

    130

    Standarden kräver inte att ett företag lämnar budgetinformation eller prognoser i upplysningarna enligt punkt 125.

    131

    Det är ibland praktiskt ogenomförbart att upplysa om omfattningen av de möjliga effekterna av ett antagande eller annan källa till osäkerhet i uppskattningarna vid rapportperiodens slut. I sådana fall upplyser företaget om att det är rimligen möjligt, baserat på befintlig kunskap, att utfall under nästkommande räkenskapsår som skiljer sig från antagandet skulle kunna kräva en väsentlig justering av det redovisade värdet för berörd tillgång eller skuld. I samtliga fall lämnar företaget upplysning om karaktären på och redovisat värde för den tillgång eller skuld (eller det slag tillgångar eller skulder) som påverkas av antagandet i fråga.

    132

    Upplysningarna i punkt 122 om vissa bedömningar som företagsledningen gjorde när den tillämpade företagets redovisningsprinciper sammanhänger inte med upplysningarna om viktiga källor till osäkerhet i uppskattningarna i punkt 125.

    133

    Enligt andra IFRS krävs upplysning om vissa av de antaganden som annars skulle krävas enligt punkt 125. Exempelvis krävs enligt IAS 37 upplysningar, enligt angivna omständigheter, om viktiga antaganden rörande framtida händelser som påverkar olika slag av avsättningar. Enligt IFRS 7 krävs upplysning om betydande antaganden som företaget använder vid uppskattning av de verkliga värdena för finansiella tillgångar och finansiella skulder som redovisas till verkligt värde. Enligt IAS 16 krävs upplysning om betydande antaganden som företaget använder vid uppskattning av verkliga värden för omvärderade materiella anläggningstillgångar.

    Kapital

    134

    Ett företag ska lämna upplysningar som hjälper användare av dess finansiella rapporter att bedöma företagets mål, riktlinjer och processer för hantering av kapital.

    135

    För att uppfylla punkt 134 lämnar företaget upplysningar om följande

    (a)

    kvalitativ information om sina mål, riktlinjer och processer för hantering av kapital, inklusive

    (i)

    en beskrivning vad det hanterar som kapital,

    (ii)

    när ett företag omfattas av externt ålagda kapitalkrav, karaktären på dessa krav och hur dessa krav införlivas i hanteringen av kapital, och

    (iii)

    hur det uppfyller sina mål för hantering av kapital.

    (b)

    översiktliga kvantitativa uppgifter om vad det hanterar som kapital. Vissa företag betraktar vissa finansiella skulder (exempelvis vissa former av efterställda lån) som del av kapital. Andra företag betraktar kapital som exklusive vissa delar av eget kapital (exempelvis komponenter som har sitt ursprung i kassaflödessäkringar).

    (c)

    alla förändringar i (a) och (b) från föregående period.

    (d)

    huruvida det under perioden iakttog några externt ålagda kapitalkrav som det omfattas av.

    (e)

    när företaget inte har iakttagit sådana externt ålagda kapitalkrav, följderna av att inte göra det.

    Företaget bygger dessa upplysningar på den information som tillhandahålls internt till nyckelpersoner i ledande ställning.

    136

    Ett företag kan hantera kapital på olika sätt och omfattas av ett antal olika kapitalkrav. Exempelvis kan ett konglomerat innefatta företag som bedriver försäkringsverksamhet och bankverksamhet och dessa företag kan bedriva verksamhet i flera jurisdiktioner. När sammanslagna upplysningar om kapitalkrav och om hur kapital hanteras inte skulle utgöra användbar information eller skulle förvränga en användares förståelse av ett företags kapitalresurser ska företaget separat upplysa om varje kapitalkrav som företaget omfattas av.

    Övriga upplysningar

    137

    Ett företag ska i noterna lämna upplysning om

    (a)

    beloppet för utdelning som har föreslagits eller tillkännagivits innan de finansiella rapporterna godkändes för utfärdande, men som inte redovisas som värdeöverföring till ägare under perioden, och hänförligt belopp per aktie, och

    (b)

    beloppet för eventuell ej redovisad kumulativ företrädesrätt till utdelning.

    138

    Ett företag ska lämna följande upplysningar, om dessa inte ingår någon annanstans i den information som publiceras tillsammans med de finansiella rapporterna

    (a)

    företagets säte och rättsliga form, vilket land företaget registrerats i och adressen till företagets huvudkontor (eller huvudsakliga verksamhetsort, om denna är en annan än den där företagets huvudkontor ligger),

    (b)

    en beskrivning av verksamhetens karaktär och av företagets huvudsakliga aktiviteter, och

    (c)

    namnet på moderföretaget och det yttersta moderföretaget för koncernen.

    ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER OCH IKRAFTTRÄDANDE

    139

    Ett företag ska tillämpa denna standard för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar denna standard för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta.

    UPPHÄVANDE AV IAS 1 (OMARBETAD 2003)

    140

    Denna standard ersätter IAS 1 Utformning av finansiella rapporter som omarbetades 2003, och som ändrades 2005.

    Bilaga

    Ändringar i andra uttalanden

    Ändringarna i denna bilaga ska tillämpas för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar denna standard för en tidigare period, ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.

    A1   [Ändringen är inte tillämplig på formella, numrerade standarder]

    A2   [Ändringen är inte tillämplig på formella, numrerade standarder]

    A3   I International Financial Reporting Standards (inklusive International Accounting Standards och tolkningar), samt i inledningen till IFRS, ändras följande hänvisningar enligt nedan, såvida inte annat anges i denna bilaga.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    ”resultaträkning” ändras till ”rapport över totalresultat”.

    ”balansräkning” ändras till ”rapport över finansiell ställning”.

    ”kassaflödesanalys” ändras till ”rapport över kassaflöden”.

    ”balansdag” ändras till ”rapportperiodens slut”.

    ”efterföljande balansdag” ändras till ”den efterföljande rapportperiodens slut”.

    ”varje balansdag” ändras till ”varje rapportperiods slut”.

    ”efter balansdagen” ändras till ”efter rapportperiodens slut”.

    ”balansdag” ändras till ”rapportperiodens slut”.

    ”varje balansdag” ändras till ”varje rapportperiods slut”.

    ”senaste årsredovisningen” ändras till ”senaste räkenskapsårets slut”.

    ”innehavare” ändras till ”ägare” (förutom i IAS 33 Resultat per aktie).

    ”tas bort från eget kapital och redovisas i resultaträkningen” och ”togs bort från eget kapital och redovisades i resultaträkningen” ändras till ”omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering” och ”omklassificerades från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering”.

    ”Standard eller tolkning” ändras till ”IFRS”.

    ”en standard eller tolkning” ändras till ”en IFRS”.

    ”standarder och tolkningar” ändras till ”IFRS” (förutom i punkt 5 i IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel).

    Hänvisningar till den aktuella versionen av IAS 7 Kassaflödesanalys ändras till IAS 7 Rapport över kassaflöden.

    Hänvisningar till den aktuella versionen av IAS 10 Händelser efter balansdagen ändras till IAS 10 Händelser efter rapportperioden.

    IFRS 1   Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas

    A4   IFRS 1 ändras enligt nedan.

    Punkterna 6 och 7 ändras enligt nedan:

    ”6

    Ett företag ska upprätta och redovisa en rapport över ingående finansiell ställning enligt IFRS vid tidpunkten för övergång till IFRS. Den utgör utgångspunkten för dess redovisning enligt IFRS.

    7

    Ett företag … Dessa redovisningsprinciper ska vara i överensstämmelse med varje IFRS som gäller per slutet av den första rapportperioden enligt IFRS, förutom vad som anges i punkterna 13–34B och 37.”

    Exemplet efter punkt 8 ändras enligt nedan.

    Hänvisningar till åren ”2003” till ”2005” ändras till ”20X3” till ”20X5”.

    Punkterna Bakgrund och Tillämpning av krav ändras enligt nedan:

    ”Bakgrund

    Slutet på företag A:s första rapportperiod enligt IFRS är den 31 december 20X5. Företag A beslutar att i dessa finansiella rapporter presentera jämförande information för endast ett år (se punkt 36) …

    Tillämpning av krav

    Företag A … det

    (a)

    upprättar sin rapport över ingående finansiell ställning enligt IFRS per 1 januari 20X4, och …”

    Punkterna 10, 12 (a) och 21 ändras enligt nedan:

    ”10

    Förutom vad som anges i punkterna 13–34B ska ett företag i sin rapport över ingående finansiell ställning enligt IFRS …

    12

    I denna IFRS anges två kategorier av undantag från principen att ett företags rapport över ingående finansiell ställning enligt IFRS ska uppfylla kraven i varje IFRS

    (a)

    enligt punkterna 13–25I medges undantag från vissa av kraven i andra IFRS.

    21

    Enligt IAS 21 Effekterna av ändrade valutakurser ska ett företag

    (a)

    redovisa vissa omräkningsdifferenser i övrigt totalresultat och ackumulera dessa i en separat komponent i eget kapital, och

    (b)

    vid avyttring av en utlandsverksamhet omklassificera den ackumulerade omräkningsdifferensen för den utlandsverksamheten (inklusive, i tillämpliga fall, vinster och förluster från säkringar som är hänförliga till den) från eget kapital till resultatet, som del av vinsten eller förlusten vid avyttringen.”

    I punkt 32 ändras hänvisningar till åren ”2003” och ”2004” till ”20X4” och ”20X5”.

    Punkterna 32, 35 och 36 ändras enligt nedan:

    ”32

    Ett företag … I stället ska företaget återspegla den nya informationen i resultatet (eller, i tillämpliga fall, i övrigt totalresultat) för det år som slutade den 31 december 20X4.

    35

    Förutom vad som anges i punkt 37 tillåts enligt denna IFRS inga undantag från kraven på klassificering och upplysning i andra IFRS.

    36

    För att uppfylla kraven i IAS 1 ska ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS innefatta minst tre rapporter över finansiell ställning, två rapporter över totalresultat, två separata resultaträkningar (om sådana avges), två rapporter över kassaflöden och två rapporter över förändringar i eget kapital samt hänförliga noter, inklusive jämförande information.”

    Punkterna 36A–36C och rubrikerna ovanför dem stryks.

    Punkterna 39 och 45 (a) ändras enligt nedan:

    ”39

    För att vara i överensstämmelse med punkt 38, ska ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS innefatta: …

    (a)

    (ii)

    slutet … enligt tidigare redovisningsprinciper.

    (b)

    en avstämning mot företagets totalresultat enligt IFRS för den senaste perioden i företagets senaste årsredovisning. Startpunkten för denna avstämning ska vara totalresultat enligt tidigare redovisningsprinciper för samma period eller, om ett företag inte redovisade en sådan summa, resultatet enligt tidigare redovisningsprinciper.

    (c)

    45

    Om ett företag …

    (a)

    Varje sådan delårsrapport ska, om företaget upprättade en delårsrapport för motsvarande delårsperiod under det omedelbart föregående räkenskapsåret, innefatta

    (i)

    en avstämning av dess eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper i slutet av denna jämförande delårsperiod mot eget kapital enligt IFRS vid den tidpunkten, och

    (ii)

    en avstämning mot dess totalresultat enligt IFRS för denna jämförande delårsperiod (aktuell och hittills under året). Startpunkten för denna avstämning ska vara totalresultat enligt tidigare redovisningsprinciper för den perioden eller, om ett företag inte redovisade en sådan summa, resultat enligt tidigare redovisningsprinciper.”

    Punkt 47C stryks.

    Punkt 47H läggs till enligt nedan:

    ”47H

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 6, 7, 8 (Exempel), 10, 12 (a), 21, 32, 35, 36, 39 (b) och 45 (a), Bilaga A och punkt B2 (i) i Bilaga B, och punkterna 36A–36C och 47C ströks. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    I Bilaga A ändras de definierade begreppen enligt nedan:

    ”första rapportperiod enligt IFRS

    Den senaste rapportperiod som täcks av ett företags första finansiella rapporter enligt IFRS.

    International Financial Reporting Standards (IFRS)

    Standarder och tolkningar som fastställts av International Accounting Standards Board (IASB). De består av

    (a)

    (b)

    (c)

    tolkningar som utvecklats av International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) eller dess föregångare Standing Interpretations Committee (SIC).”

    I Bilaga A ändras definitionen av ingående balans enligt IFRS enligt nedan:

    ”rapport över ingående finansiell ställning enligt IFRS

    Ett företags rapport över finansiell ställning vid tidpunkten för övergång till IFRS.”

    I bilaga A stryks definitionen av rapporteringsdag.

    I Bilaga B ändras punkt B2 (i) enligt nedan:

    ”B2

    Om en förstagångstillämpare …

    (i)

    Om förstagångstillämparen redovisade goodwill som en minskning av eget kapital enligt tidigare redovisningsprinciper

    (i)

    ska det inte redovisa denna goodwill i sin rapport över ingående finansiell ställning enligt IFRS. Vidare ska det inte omklassificera denna goodwill till resultatet om det avyttrar dotterföretaget eller om investeringen i dotterföretaget skrivs ned.”

    IFRS 4   Försäkringsavtal

    A5   I IFRS 4 ändras punkterna 30 och 39A (a) enligt nedan:

    ”30

    I vissa redovisningsmodeller … Följdjusteringen av försäkringsskulden (eller förutbetalda anskaffningskostnader eller immateriella tillgångar) ska redovisas i övrigt totalresultat endast om de orealiserade vinsterna eller förlusterna redovisas i övrigt totalresultat. Denna metod …

    39A

    I enlighet med …

    (a)

    en känslighetsanalys som utvisar hur resultatet och eget kapital hade påverkats om det hade skett rimligt möjliga förändringar i den relevanta riskvariabeln vid rapportperiodens slut, de metoder och antaganden som använts vid upprättandet av känslighetsanalysen samt alla förändringar i använda metoder och antaganden sedan föregående period. Om …”

    Punkt 41B läggs till enligt nedan:

    ”41B

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 30. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IFRS 5   Anläggningstillgångar som innehas för försäljning och avvecklade verksamheter

    A6   IFRS 5 ändras enligt nedan.

    I punkt 3 stryks ”(enligt omarbetning 2003)”.

    I punkt 28 ändras ”under samma rubrik i resultaträkningen” till ”under samma rubrik i rapporten över totalresultat”.

    Punkt 33A läggs till enligt nedan:

    ”33A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) utformas ett avsnitt som identifieras som hänförligt till avvecklade verksamheter i denna separata resultaträkning.”

    I punkt 38 ändras ”redovisats direkt mot eget kapital” till ”redovisats i övrigt totalresultat”.

    Punkt 44A läggs till enligt nedan:

    ”44A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 3 och 38 och punkt 33A lades till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    I Bilaga A ändras definitionen av omsättningstillgång enligt nedan:

    ”Ett företag ska klassificera en tillgång som omsättningstillgång när

    (a)

    det förväntas realisera tillgången, eller avser att sälja eller förbruka den, under företagets normala verksamhetscykel,

    (b)

    det innehar tillgången primärt för handelsändamål,

    (c)

    det förväntas realisera tillgången inom tolv månader efter rapportperioden, eller

    (d)

    tillgången utgörs av likvida medel (enligt definition i IAS 7) såvida inte tillgången omfattas av restriktioner vad gäller byte eller att användas för att reglera en skuld i minst tolv månader efter rapportperioden.”

    IFRS 7   Finansiella instrument: Upplysningar

    A7   IFRS 7 ändras enligt nedan.

    Den rubrik som föregår punkt 20 ändras enligt nedan:

    ”Rapport över totalresultat”

    Punkt 20 ändras enligt nedan:

    ”20

    Ett företag ska lämna upplysning om följande intäktsposter, kostnadsposter, vinster eller förluster antingen i rapporten över totalresultat eller i noterna

    (a)

    nettovinster eller nettoförluster avseende

    (i)

    (ii)

    finansiella tillgångar som kan säljas, med separat angivelse av det vinstbelopp eller förlustbelopp som redovisats i övrigt totalresultat under perioden och det belopp som omklassificerats från eget kapital till resultat för perioden.

    (iii)

    …”

    Punkt 21 ändras enligt nedan:

    ”21

    Enligt punkt 117 i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) ska ett företag, i sammanställningen över betydande redovisningsprinciper, upplysa om den värderingsgrund (eller de värderingsgrunder) som använts vid upprättandet av de finansiella rapporterna och de övriga redovisningsprinciper som använts, som är relevanta för en förståelse av de finansiella rapporterna.”

    Punkterna 23 (c) och (d) ändras enligt nedan:

    ”23

    Vid kassaflödessäkringar ska ett företag lämna upplysning om …

    (c)

    det belopp som redovisades i övrigt totalresultat under perioden,

    (d)

    det belopp som omklassificerades från eget kapital till resultatet för perioden, utvisande det belopp som innefattats i varje post i rapporten över totalresultat, och …”

    I punkt 27 (c) ändras ”mot eget kapital” till ”i övrigt totalresultat”.

    Punkt 44A läggs till enligt nedan:

    ”44A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändras punkterna 20, 21, 23 (c) och (d), 27 (c) och B5 i bilaga B. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    Punkt B5 ändras enligt nedan:

    ”B5

    … Enligt punkt 122 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) ska företag också, i sammanställningen över betydande redovisningsprinciper eller i andra noter, upplysa om de bedömningar företagsledningen har gjort, förutom dem som innefattar uppskattningar, när den har tillämpat företagets redovisningsprinciper, och som har den mest betydande effekten på de redovisade beloppen i de finansiella rapporterna.”

    I punkt B14 i Bilaga B ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    IFRS 8   Rörelsesegment

    A8   I IFRS 8 ändras punkterna 21 och 23 (f) enligt nedan:

    ”21

    För att uppfylla … Avstämningar av beloppen i rapporterna över finansiell ställning för segment för vilka information ska lämnas mot beloppen i företagets rapport över finansiell ställning krävs för varje datum per vilket en rapport över finansiell ställning utformas. Information om tidigare perioder ska räknas om enligt beskrivning i punkterna 29–30.

    23

    Ett företag ska …

    (f)

    upplysningar om väsentliga intäkts- och kostnadsposter enligt punkt 97 i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007),”

    Punkt 36A läggs till enligt nedan:

    ”36A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 23 (f). Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 7   Rapport över kassaflöden

    A9   IAS 7 ändras enligt nedan.

    Titeln ändras till ”Rapport över kassaflöden”.

    Efter titeln (efter ändring) ovanför Syfte läggs en fotnot till enligt nedan: ”I september 2007 ändrade IASB titeln på IAS 7 från Kassaflödesanalys till Rapport över kassaflöden till följd av omarbetningen av IAS 1 Utformning av finansiella rapporter under 2007.”

    I punkt 32 ändras ”resultaträkningen” till ”resultatet”.

    IAS 8   Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel

    A10   IAS 8 ändras enligt nedan.

    Punkt 5 ändras enligt nedan:

    I definitionen av International Financial Reporting Standards (IFRS), ändras ”tagits fram” till ”utvecklats”.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    IAS 10   Händelser efter rapportperioden

    A11   IAS 10 ändras enligt nedan.

    Titeln ändras till ”Händelser efter rapportperioden”.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    IAS 11   Entreprenadavtal

    A12   I IAS 11, punkterna 26 och 28, ändras ”resultaträkningen” till ”resultatet”. [Ändringen av punkt 38 är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    IAS 12   Inkomstskatter

    A13   IAS 12 ändras enligt nedan.

    Tredje stycket i ”Syfte” i IAS 12 ändras enligt nedan:

    ”… Skatteeffekterna av transaktioner och andra händelser som redovisas utanför resultatet (antingen i övrigt totalresultat eller direkt i eget kapital) ska också redovisas utanför resultatet (antingen i övrigt totalresultat eller direkt i eget kapital).”

    I punkterna 22 (b), 59, 60 och 65 ändras ”resultaträkningen” till ”resultatet” och i punkt 81 (g) (ii) ändras ”resultaträkningen” till ”resultatet”.

    Punkt 23 ändras enligt nedan:

    ”23

    … Enligt punkt 61A redovisas den uppskjutna skatten direkt mot optionens redovisade värde. Enligt punkt 58 redovisas efterföljande förändringar av den uppskjutna skatteskulden i resultatet som en uppskjuten skattekostnad (eller en uppskjuten skatteintäkt).”

    I punkt 52, i anmärkningarna i slutet av exempel B och exempel C ändras ”punkt 61” till ”punkt 61A” och ”redovisas direkt mot eget kapital” till ”redovisas i övrigt totalresultat”.

    Den rubrik som föregår punkt 58 samt punkt 58 ändras enligt nedan:

    ”Poster som redovisas i resultatet

    58

    Aktuell skatt och uppskjuten skatt ska redovisas som intäkt eller kostnad och inkluderas i periodens resultat. Undantag gäller för skatt som hänför sig till

    (a)

    en transaktion eller händelse som redovisas, i samma eller annan period, utanför resultatet, antingen i övrigt totalresultat eller direkt i eget kapital (se punkterna 61A till 65), …”

    I punkt 60 ändras ”redovisats mot eget kapital” till ”redovisats utanför resultatet”.

    I rubriken som föregår punkt 61 ändras ”Redovisning direkt mot eget kapital” till ”Redovisning utanför resultatet”.

    Punkt 61 stryks och punkt 61A läggs till enligt nedan:

    ”61A

    Aktuell skatt och uppskjuten skatt ska redovisas utanför resultatet om skatten är hänförlig till poster som redovisas, i samma eller annan period, utanför resultatet. Därför ska aktuell skatt och uppskjuten skatt som är hänförlig till poster som redovisas, i samma eller annan period

    (a)

    i övrigt totalresultat redovisas i övrigt totalresultat (se punkt 62).

    (b)

    direkt i eget kapital redovisas direkt i eget kapital (se punkt 62A).”

    Punkt 62 och 63 ändras och punkt 62A läggs till enligt nedan:

    ”62

    International Financial Reporting Standards kräver eller tillåter att vissa poster redovisas i övrigt totalresultat. Exempel på sådana poster är

    (a)

    en förändring i redovisat värde som härrör från omvärderingen av materiell anläggningstillgång (se IAS 16), och

    (b)

    [struken],

    (c)

    valutakursdifferenser som härrör från omräkningen av de finansiella rapporterna för en utlandsverksamhet (se IAS 21),

    (d)

    [struken]

    62A

    International Financial Reporting Standards kräver eller tillåter att vissa poster redovisas direkt mot eget kapital. Exempel på sådana poster är

    (a)

    en justering av ingående balans för balanserade vinstmedel till följd av antingen ett byte av redovisningsprincip som tillämpas retroaktivt eller rättelsen av ett fel (se IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel), och

    (b)

    belopp som härrör från första redovisningen av egetkapitalkomponenten i ett sammansatt finansiellt instrument (se punkt 23).

    63

    Det kan i undantagsfall vara svårt att bestämma det belopp avseende aktuell och uppskjuten skatt som är hänförligt till poster som redovisas utanför resultatet (antingen i övrigt totalresultat eller direkt i eget kapital). Så är exempelvis fallet när

    (a)

    (b)

    en förändring av skattesatsen … en post som tidigare redovisades utanför resultatet, eller

    (c)

    ett företag … och uppskjuten skattefordran (helt eller delvis) avser en post som tidigare redovisades utanför resultatet.

    I sådana fall bestäms aktuell och uppskjuten skatt avseende poster som redovisas utanför resultatet genom en rimlig fördelning av aktuell och uppskjuten skatt för skattesubjektet i den aktuella jurisdiktionen eller med någon annan metod som ger en med hänsyn till omständigheterna mer lämplig fördelning.”

    I punkt 65 ändras ”mot eget kapital” till ”i övrigt totalresultat”.

    Punkt 68C ändras enligt nedan:

    ”68C

    Enligt vad … (a) en transaktion eller händelse som redovisas, i samma eller annan period, utanför resultatet eller (b) ett rörelseförvärv. …”

    Punkt 77 stryks och punkt 77A läggs till enligt nedan:

    ”77

    Periodens skattekostnad eller skatteintäkt, hänförlig till intäkter och kostnader i ordinarie verksamhet, ska redovisas i rapporten över totalresultat.

    77A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) redovisar det skattekostnad (skatteintäkt) hänförlig till resultatet för ordinarie verksamhet i denna separata resultaträkning.”

    Punkt 81 ändras enligt nedan:

    ”81

    Separat upplysning ska också lämnas om följande:

    (a)

    Det sammanlagda beloppet av aktuell och uppskjuten skatt hänförlig till poster som redovisas direkt mot eget kapital (se punkt 62A),

    (ab)

    det inkomstskattebelopp som är hänförligt till varje komponent i övrigt totalresultat (se punkt 62 och IAS 1 (enligt omarbetning 2007)),

    (b)

    [struken], …”

    Punkt 92 läggs till enligt nedan:

    ”92

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 23, 52, 58, 60, 62, 63, 65, 68C, 77 och 81, ströks punkt 61 och lades punkterna 61A, 62A och 77A till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 14   Segmentrapportering

    A14   IAS 14 ändras enligt nedan.

    Punkterna 2, 52A och 54 ändras enligt nedan:

    ”2

    Fullständiga finansiella rapporter innefattar en rapport över finansiell ställning, en rapport över totalresultat, en rapport över kassaflöden, en rapport över förändringar i eget kapital samt noter, enligt IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007). När en separat resultaträkning redovisas enligt IAS 1 utgör den del av dessa fullständiga rapporter.

    52A

    Ett företag … alla verksamheter som hade klassificerats som avvecklade per slutet av den senaste redovisade rapportperioden.

    54

    Ett exempel på ett resultatmått, som i rapporten över totalresultat kommer före resultatet i ett segment, är bruttoresultat i förhållande till omsättningen. Exempel på resultatmått som kommer efter resultatet i ett segment i rapporten över totalresultat är resultat från ordinarie verksamhet (antingen före eller efter skatt) och resultatet.”

    Punkt 85 läggs till enligt nedan:

    ”85

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 2. Ett företag ska tillämpa IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 16   Materiella anläggningstillgångar

    A15   IAS 16 ändras enligt nedan.

    Punkterna 39 och 40 ändras enligt nedan:

    ”39

    Om en tillgångs redovisade värde ökar till följd av en omvärdering, ska ökningen redovisas i övrigt totalresultat och ackumuleras i eget kapital under rubriken omvärderingsreserv. Dock …

    40

    Om en tillgångs … Dock ska minskningen redovisas i övrigt totalresultat till den del det finns något befintligt kreditsaldo i omvärderingsreserven vad gäller den tillgången. Minskningen som redovisas i övrigt totalresultat minskar det belopp som ackumulerats i eget kapital under rubriken omvärderingsreserv.”

    I punkt 73 (e) (iv) ändras ”redovisas eller återförs direkt mot eget kapital” till ”redovisas eller återförs i övrigt totalresultat”.

    Punkt 81B läggs till enligt nedan:

    ”81B

    IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 39, 40 och 73 (e) (iv). Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 19   Ersättningar till anställda

    A16   IAS 19 ändras enligt nedan.

    I punkt 69 ändras ”vid varje efterföljande balansdag” till ”vid varje efterföljande rapportperiods slut”.

    Punkterna 93A–93D ändras enligt nedan:

    ”93A

    Om, enligt vad som är tillåtet enligt punkt 93, ett företag inför en princip där det redovisar aktuariella vinster och förluster i den period där de inträffar, kan det redovisa dem i övrigt totalresultat, enligt punkterna 93B–93D, förutsatt att …

    93B

    Aktuariella vinster och förluster som redovisas i övrigt totalresultat enligt vad som tillåts i punkt 93A ska redovisas i rapporten över totalresultat.

    93C

    Ett företag som redovisar aktuariella vinster och förluster enligt punkt 93A ska också redovisa varje justering som uppkommer på grund av begränsningsregeln i punkt 58 (b) i övrigt totalresultat.

    93D

    Aktuariella vinster och förluster samt justeringar som uppkommer på grund av begränsningsregeln i 58 (b), som har redovisats i övrigt totalresultat, ska omedelbart redovisas i balanserade vinstmedel. De ska inte omklassificeras till resultatet i en efterföljande period.”

    I punkt 105 och i tredje stycket i Exempel som illustrerar punkt 106 ändras ”resultaträkningen” till ”resultatet”.

    Punkt 120A ändras enligt nedan:

    ”120A

    Ett företag ska lämna följande upplysningar om förmånsbestämda planer: …

    (h)

    sammanlagt belopp som redovisas i övrigt totalresultat för var och en av följande …

    (i)

    för företag som redovisar aktuariella vinster och förluster i övrigt totalresultat enligt punkt 93A det ackumulerade belopp för aktuariella vinster och förluster som redovisas i övrigt totalresultat.”

    Punkt 161 läggs till enligt nedan:

    ”161

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 93A–93D, 106 (exempel) och 120A. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 20   Redovisning av statliga bidrag och upplysningar om statliga stöd

    A17   IAS 20 ändras enligt nedan.

    I punkterna 14 och 15 ändras ”resultaträkningen” till ”resultatet”.

    I punkt 28 ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    Punkt 29A läggs till enligt nedan:

    ”29A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) redovisar det bidrag hänförliga till resultatet enligt vad som krävs i punkt 29 i denna separata resultaträkning.”

    Punkt 42 läggs till enligt nedan:

    ”42

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom lades punkt 29A till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 21   Effekterna av ändrade valutakurser

    A18   IAS 21 ändras enligt nedan.

    I punkt 7 ändras ”redovisas i kassaflödesanalysen …” till ”redovisas i rapporten över kassaflöden …”

    I rubriken som föregår punkt 23 ändras ”Redovisning vid efterföljande balansdagar” till ”Redovisning vid efterföljande rapportperioders slut”.

    I punkt 27 ändras ”första redovisningstillfället redovisas i eget kapital” till ”första redovisningstillfället redovisas i övrigt totalresultat”.

    I punkterna 30 och 31 ändras ”redovisas direkt mot eget kapital” och ”redovisas mot eget kapital” ändras till ”redovisas i övrigt totalresultat”.

    I punkt 32 ändras ”första redovisningstillfället redovisas som en separat komponent i eget kapital” till ”första redovisningstillfället redovisas i övrigt totalresultat och omklassificeras från eget kapital till resultatet”.

    I punkt 33 ändras ”omklassificeras till den separata komponenten i eget kapital” till ”redovisas i övrigt totalresultat”.

    Punkt 37 ändras enligt nedan:

    ”37

    Effekten … Valutakursdifferenser som uppkommer vid omräkning av en utlandsverksamhet och som tidigare redovisats i övrigt totalresultat enligt punkterna 32 och 39 (c) omklassificeras inte från eget kapital till resultatet förrän verksamheten avyttras.”

    I punkt 39 (a) ändras ”till balansdagskursen per respektive balansdag” ändras till ”till stängningskursen per datumet för den rapporten över finansiell ställning”.

    I punkt 39 (b) ändras ”varje resultaträkning” till ”varje rapport över totalresultat eller separat resultaträkning som utformas”.

    I punkt 39 (c) ändras ”som en separat komponent i eget kapital” till ”i övrigt totalresultat”.

    Punkterna 41, 45, 46, 48 och 52 ändras enligt nedan:

    ”41

    De valutakursdifferenser som punkt 39 (c) hänvisar till är följden av

    (a)

    att intäkts- och kostnadsposter räknas om till transaktionsdagens kurs, medan tillgångar och skulder räknas om till stängningskurs.

    Dessa valutakursdifferenser redovisas inte i resultaträkningen eftersom ändringarna i valutakurserna har begränsad eller ingen direkt inverkan på aktuella eller framtida kassaflöden från verksamheten. Det ackumulerade beloppet för valutakursdifferenserna redovisas i en separat komponent i eget kapital fram till att utlandsverksamheten avyttras. När valutakursdifferenserna hänför sig till en icke helägd utlandsverksamhet som omfattas av koncernredovisningen, …

    45

    Införlivandet av … Därför fortsätter det rapporterande företaget att redovisa en sådan valutakursdifferens i resultatet för koncernen, eller, om valutakursdifferenser uppkommit under omständigheter som beskrivs i punkt 32, redovisas den i övrigt totalresultat och ackumuleras i en separat komponent i eget kapital fram till att utlandsverksamheten avyttras.

    46

    Om … enligt IAS 27 tillåtet att använda ett annat datum under förutsättning att skillnaden inte överstiger tre månader och att justeringar görs för effekterna av eventuella betydande transaktioner eller andra händelser som inträffar mellan de olika datumen. …

    48

    Vid avyttring av en utlandsverksamhet ska det ackumulerade beloppet för de kursdifferenser som är hänförliga till den utlandsverksamheten, som redovisats i övrigt totalresultat och ackumulerats i en separat komponent i eget kapital, omklassificeras från eget kapital till resultatet (som en omklassificeringsjustering) när vinsten eller förlusten vid avyttringen redovisas (se IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)).

    52

    Ett företag ska lämna följande upplysningar: …

    (b)

    nettot av de valutakursdifferenser som redovisats i övrigt totalresultat och ackumulerats i en separat komponent i eget kapital, och en avstämning av beloppet för sådana valutakursdifferenser per periodens början och slut.”

    Punkt 60A läggs till enligt nedan:

    ”60A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 27, 30–33, 37, 39, 41, 45, 48 och 52. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 24   Upplysningar om närstående

    A19   I IAS 24, i punkt 19, ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    IAS 27   Koncernredovisning och separata finansiella rapporter

    A20   IAS 27 ändras enligt nedan.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska översättningen].

    Punkterna 26, 27, 30 och 40 (e) ändras enligt nedan:

    ”26

    De finansiella rapporterna för moderföretaget och dess dotterföretag som används vid upprättande av koncernredovisningen, ska upprättas per samma datum. Om moderföretagets och dotterföretagets rapportperioder slutar på olika datum upprättar dotterföretaget, i koncernredovisningssyfte, ytterligare finansiella rapporter per samma datum som moderföretagets finansiella rapporter, såvida detta inte är praktiskt ogenomförbart.

    27

    Om … ett dotterföretags finansiella rapporter, som används vid upprättandet av koncernredovisningen, upprättas per ett annat datum än moderföretagets, ska justeringar göras för att kompensera effekten av betydande transaktioner eller händelser som inträffar mellan detta datum och datumet för moderföretagets finansiella rapporter. Under alla omständigheter ska skillnaden mellan rapportperiodens slut för dotterföretaget och moderföretaget inte överstiga tre månader. Rapportperiodernas längd och eventuella skillnader mellan när rapportperioderna slutar ska vara oförändrade från en period till en annan.

    30

    Ett dotterföretags … redovisas i övrigt totalresultat enligt IAS 21 Effekterna av ändrade valutakurser omklassificeras till koncernens resultat som en omklassificeringsjustering som vinsten eller förlusten avseende avyttringen av dotterföretaget.

    40

    Följande upplysningar …

    (e)

    rapportperiodens slut för ett dotterföretags finansiella rapporter, när sådana finansiella rapporter används för att upprätta koncernredovisning och upprättas per ett datum eller för en period som skiljer sig från moderföretagets, och anledningen till att annat datum eller annan period används, …”

    Punkt 43A läggs till enligt nedan:

    ”43A

    IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 30. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar på räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas på denna tidigare period.”

    IAS 28   Innehav i intresseföretag

    A21   IAS 28 ändras enligt nedan.

    Punkterna 11, 24, 25, 37 (e) och 39 ändras enligt nedan:

    ”11

    Enligt kapitalandelsmetoden … Det kan också vara nödvändigt att justera det redovisade värdet för att återspegla förändringar i ägarföretagets andel i investeringsobjektet som uppstår vid förändringar i investeringsobjektets övriga totalresultat. Sådana förändringar innefattar förändringar som uppkommit vid omvärdering av materiella anläggningstillgångar och vid valutakursdifferenser. Ägarföretagets andel av sådana förändringar redovisas i ägarföretagets övriga totalresultat (se IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)).

    24

    Vid tillämpning av … Om ägarföretagets och intresseföretagets rapportperioder slutar på olika datum upprättar intresseföretaget, för ägarföretagets användning, finansiella rapporter per samma datum som ägarföretagets finansiella rapporter såvida detta inte är praktiskt ogenomförbart.

    25

    Om … ett intresseföretags finansiella rapporter som används vid tillämpning av kapitalandelsmetoden upprättas per ett annat datum än ägarföretagets … Under alla omständigheter ska skillnaden mellan rapportperiodens slut för intresseföretaget och för ägarföretaget inte överstiga tre månader. Rapportperiodernas längd och eventuella skillnader mellan rapportperiodernas slut ska vara oförändrade från en period till en annan.

    37

    Följande upplysningar …

    (e)

    rapportperiodens slut för ett intresseföretags finansiella rapporter, när sådana finansiella rapporter används vid tillämpning av kapitalandelsmetoden och är upprättade per ett datum eller för en period som skiljer sig från ägarföretagets, och anledningen till att annat datum eller annan period används,

    39

    Ägarföretagets andel av förändringar som redovisas i övrigt totalresultat av intresseföretaget ska av ägarföretaget redovisas i övrigt totalresultat.”

    Punkt 41A läggs till enligt nedan:

    ”41A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 11 och 39. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 29   Redovisning i höginflationsländer

    A22   IAS 29 ändras enligt nedan.

    I punkt 27 ändras ”poster i resultaträkningen” till ”poster i rapporten över totalresultat”.

    I punkt 28 ändras ”poster i resultaträkningen” till ”intäkts- och kostnadsposter”.

    I punkt 36 ändras ”balansdag” till ”slut på rapportperioder” och ”per balansdagen” till ”per datumet”.

    IAS 32   Finansiella instrument: Rapportering

    A23   IAS 32 ändras enligt nedan.

    I punkt 18 ändras ”i balansräkningen” till ”i företagets rapport över finansiell ställning”.

    I punkt 29, sista meningen, ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    I punkt 40 ändras ”resultaträkningen” till ”i rapporten över totalresultat eller i separat resultaträkning (om sådan lämnas)” (två gånger).

    Punkt 97A läggs till enligt nedan:

    ”97A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 40. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    Vägledning vid tillämpning ändras enligt nedan.

    I punkt VT31 ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    I punkt VT39 ändras ”i ett företags balansräkning” till ”i ett företags rapport över finansiell ställning”.

    IAS 33   Resultat per aktie

    A24   IAS 33 ändras enligt nedan.

    I punkt 4 ändras ”i den separata resultaträkningen” till ”i rapporten över totalresultat”.

    Punkt 4A läggs till enligt nedan:

    ”4A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) redovisar det resultat per aktie endast i denna separata resultaträkning.”

    I punkt 13 stryks ”Utformning av finansiella rapporter”.

    Punkt 67 ändras enligt nedan: ”… dubbla redovisningen göras på en rad i rapporten över totalresultat.”

    Punkterna 67A, 68A, 73A och 74A läggs till enligt nedan:

    ”67A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) redovisar det resultat per aktie före och efter utspädning, enligt vad som krävs i punkterna 66 och 67, i denna separata resultaträkning.

    68A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) redovisar det resultat per aktie före och efter utspädning för den avvecklade verksamheten, enligt vad som krävs i punkt 68, i denna separata resultaträkning eller i noterna.

    73A

    Punkt 73 gäller även ett företag som upplyser om, utöver resultat per aktie före och efter utspädning, belopp per aktie med användning av en annan redovisad komponent i den separata resultaträkningen (enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) än vad som krävs enligt denna standard.

    74A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom lades punkterna 4A, 67A, 68A och 73A till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska dessa ändringar tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 34   Delårsrapportering

    A25   IAS 34 ändras enligt nedan.

    Punkterna 4, 5 och 8 ändras enligt nedan:

    ”4

    En delårsrapport innehåller antingen fullständiga finansiella rapporter (enligt beskrivning i IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)) eller sådana rapporter i sammandrag (enligt beskrivning i denna standard) för en delårsperiod.

    5

    Enligt IAS 1 (enligt omarbetning 2007) består fullständiga finansiella rapporter av

    (a)

    en rapport över finansiell ställning per periodens slut,

    (b)

    en rapport över totalresultat för perioden,

    (c)

    en rapport över förändringar i eget kapital för perioden,

    (d)

    en rapport över kassaflöden för perioden,

    (e)

    noter, som består av en sammanfattning av betydande redovisningsprinciper och annan förklarande information, och

    (f)

    en rapport över finansiell ställning per början av den tidigaste jämförelseperiod när ett företag tillämpar en redovisningsprincip retroaktivt eller gör en retroaktiv omräkning av poster i sina finansiella rapporter, eller när det omklassificerar poster i sina finansiella rapporter.

    8

    En delårsrapport ska innefatta …

    (a)

    en rapport över finansiell ställning i sammandrag,

    (b)

    en rapport över totalresultat i sammandrag, utformad antingen som

    (i)

    en enskild rapport i sammandrag, eller

    (ii)

    en separat resultaträkning i sammandrag och en rapport över totalresultat i sammandrag,

    (c)

    en rapport över förändringar i eget kapital i sammandrag,

    (d)

    en rapport över kassaflöden i sammandrag, och

    (e)

    vissa upplysningar i noter.”

    Punkt 8A läggs till enligt nedan:

    ”8A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) redovisar det delårsinformation i sammandrag från denna separata resultaträkning.”

    Punkt 11 ändras enligt nedan:

    ”11

    I den rapport som innehåller komponenterna i resultatet för en delårsperiod ska ett företag redovisa resultat per aktie före och efter utspädning för den perioden.”

    Punkt 11A läggs till enligt nedan:

    ”11A

    Om ett företag redovisar komponenterna i resultatet i en separat resultaträkning enligt beskrivning i punkt 81 i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) redovisar det resultat per aktie före och efter utspädning i denna separata resultaträkning.”

    Punkt 12 ändras enligt nedan:

    ”12

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innehåller vägledning om finansiella rapporters struktur. …”

    Punkt 13 stryks.

    I punkt 16 (j) ändras ”den senaste balansdagen””det senaste räkenskapsårets slut”.

    Punkt 20 ändras enligt nedan:

    ”20

    De finansiella rapporter …

    (a)

    … räkenskapsår.

    (b)

    Rapporter över totalresultat för den aktuella delårsperioden och ackumulerat för det aktuella räkenskapsåret hittills, med jämförelserapporter över totalresultat för motsvarande delårsperioder under (aktuell period och hittills under året) närmast föregående räkenskapsår. Enligt vad som är tillåtet i IAS 1 (enligt omarbetning 2007) kan en delårsrapport för varje period innehålla antingen en enda rapport över totalresultat, eller en rapport utvisande komponenterna i resultatet (separat resultaträkning) och en andra rapport som börjar med resultatet och utvisande komponenter i övrigt totalresultat (rapport över totalresultat).

    (c)

    En rapport över ackumulerade förändringar i eget kapital … föregående räkenskapsår.

    (d)

    …”

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska översättningen.]

    I punkt 30 (b) ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    I punkt 31 ändras ”både vid års- och delårsbokslut” till ”vid slutet av rapportperioder för både räkenskapsår och delår”.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska översättningen.]

    Punkt 47 läggs till enligt nedan:

    ”47

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 4, 5, 8, 11, 12 och 20, ströks punkt 13 och lades punkterna 8A och 11A till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 36   Nedskrivningar

    A26   IAS 36 ändras enligt nedan.

    Punkterna 61 och 120 ändras enligt nedan:

    ”61

    En nedskrivning av en tillgång som inte omvärderats redovisas i resultatet. En nedskrivning avseende en omvärderad tillgång redovisas emellertid i övrigt totalresultat till den del nedskrivningen inte överstiger det belopp som finns i omvärderingsreserven för tillgången i fråga. Sådan nedskrivning av en omvärderad tillgång minskar omvärderingsreserven för den tillgången.

    120

    En återföring av en nedskrivning av en omvärderad tillgång redovisas i övrigt totalresultat och ökar omvärderingsreserven för den tillgången. Till den …”

    I punkt 126 och 129 ändras ”direkt mot eget kapital” till ”i övrigt totalresultat”.

    Punkt 140A läggs till enligt nedan:

    ”140A

    IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 61, 120, 126 och 129. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 37   Avsättningar, eventualförpliktelser och eventualtillgångar

    A27   IAS 37 ändras enligt nedan.

    I punkt 25 ändras ”poster i balansräkningen” till ”poster i rapporten över finansiell ställning”.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    IAS 38   Immateriella tillgångar

    A28   IAS 38 ändras enligt nedan.

    Punkterna 85 och 86 ändras enligt nedan:

    ”85

    Om en immateriell tillgångs redovisade värde stiger till följd av en omvärdering, ska ökningen redovisas i övrigt totalresultat och ackumuleras i eget kapital under rubriken omvärderingsreserv. Dock …

    86

    Om en immateriell … Dock ska minskningen redovisas i övrigt totalresultat till den del det finns något kreditsaldo i omvärderingsreserven vad gäller den tillgången. Minskningen som redovisas i övrigt totalresultat minskar det belopp som ackumulerats i eget kapital under rubriken omvärderingsreserv.”

    I punkt 87 ändras ”över resultaträkningen” till ”över resultatet”.

    I punkt 118 (e) (iii) ändras ”direkt mot eget kapital” till ”i övrigt totalresultat”.

    Punkt 130B läggs till enligt nedan:

    ”130B

    IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 85, 86 och 118 (e) (iii). Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 39   Finansiella instrument: Redovisning och värdering

    A29   IAS 39 ändras enligt nedan.

    Hänvisningar till:

    ”redovisas i eget kapital” och ”redovisas direkt i eget kapital” ändras till ”redovisas i övrigt totalresultat”, och ”redovisats i eget kapital” och ”redovisats direkt i eget kapital” ändras till ”redovisats i övrigt totalresultat”.

    ”separat balanspost” ändras till ”separat post i rapporten över finansiell ställning”.

    I den sista meningen i punkt 11 ändras ”i de finansiella rapporterna” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    I punkt 12 ändras ”vid en efterföljande balansdag” till ”i slutet av en efterföljande rapportperiod”.

    I punkt 14 ändras ”i balansräkningen” till ”i rapporten över finansiell ställning”.

    Punkterna 54 och 55 ändras enligt nedan:

    ”54

    Om, till följd … Eventuella tidigare vinster eller förluster avseende tillgången, som har redovisats i övrigt totalresultat enligt punkt 55 (b) ska redovisas enligt nedan:

    (a)

    När det gäller … Om den finansiella tillgången därefter skrivs ned, redovisas vinst eller förlust som har redovisats i övrigt totalresultat i resultatet enligt punkt 67.

    (b)

    När det gäller en finansiell tillgång som inte har en fast löptid, ska vinsten eller förlusten redovisas i resultatet när den finansiella tillgången säljs eller på annat sätt avyttras. Om den finansiella tillgången därefter skrivs ned, omklassificeras tidigare vinst eller förlust som har redovisats i övrigt totalresultat från eget kapital till resultatet enligt punkt 67.

    55

    En vinst eller förlust … ska redovisas enligt följande

    (a)

    (b)

    En vinst eller förlust på en finansiell tillgång i kategorin finansiella tillgångar som kan säljas ska redovisas i övrigt totalresultat, förutom vad gäller nedskrivningar (se punkterna 67-70) och valutavinster och valutaförluster (se bilaga A, punkt VT83) fram till att den finansiella tillgången har tagits bort från rapporten över finansiell ställning. Per den tidpunkten ska den ackumulerade vinsten eller förlusten som tidigare redovisats i övrigt totalresultat omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering (se IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)). Dock …”

    I punkt 68 ändras ”tas bort från eget kapital och redovisas i resultaträkningen” till ”omklassificeras från eget kapital till resultatet”.

    I punkt 95 (a) ändras ”redovisas direkt mot eget kapital via redogörelsen över förändringar i eget kapital (se IAS 1)” till ”redovisas i övrigt totalresultat”.

    I punkt 97 ändras ”omklassificeras och redovisas i resultaträkningen” till ”omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering (se IAS 1 (enligt omarbetning 2007))”.

    Punkterna 98 och 100 ändras enligt nedan:

    ”98

    Om en säkring …

    (a)

    Det omklassificerar och redovisar de hänförliga vinster och förluster som redovisats i övrigt totalresultat enligt punkt 95 till resultatet som en omklassificeringsjustering (se IAS 1 (omarbetad 2007)) i samma period eller samma perioder under vilken eller vilka den förvärvade tillgången eller påtagna skulden påverkar resultatet (såsom i de perioder där avskrivningskostnad eller kostnad för sålda varor redovisas). Om ett företag väntar sig att hela eller del av förlust som redovisats i övrigt totalresultat inte kommer att återvinnas i en eller flera framtida perioder ska det emellertid omklassificera från eget kapital till resultatet det belopp som inte väntas bli återvunnet som en omklassificeringsjustering.

    (b)

    Det tar bort de hänförliga vinster och förluster som redovisats i övrigt totalresultat enligt punkt 95 …

    100

    För alla kassaflödessäkringar förutom dem som omfattas av punkt 97 och 98 ska belopp som hade redovisats i övrigt totalresultat omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering (se IAS 1 (omarbetad 2007)) i samma period eller samma perioder under vilken eller vilka den säkrade prognostiserade transaktionen påverkar resultatet (exempelvis när en prognostiserad försäljning inträffar).”

    I punkt 101 ändras ”kvarstår redovisad direkt i eget kapital” till ”har redovisats i övrigt totalresultat”, [ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen], och ”redovisas i resultaträkningen” till ”omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering”.

    Punkt 102 ändras enligt nedan:

    ”102

    Säkringar av en nettoinvestering …

    (a)

    den del av vinst eller förlust på säkringsinstrumentet som bestämts vara en effektiv säkring (se punkt 88) ska redovisas i övrigt totalresultat, och

    (b)

    den ineffektiva delen ska redovisas i resultatet.

    Den vinst eller förlust på säkringsinstrumentet som är hänförlig till den effektiva delen av säkringen och som redovisats i övrigt totalresultat ska omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering (se IAS 1 (omarbetad 2007)) vid avyttring av utlandsverksamheten.”

    Punkt 103C läggs till enligt nedan:

    ”103C

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkterna 26, 27, 34, 54, 55, 57, 67, 68, 95 (a), 97, 98, 100, 102, 105, 108, VT4D, VT4E (d) (i), VT56, VT67, VT83 och VT99B. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    Punkterna 105 och 108 ändras enligt nedan:

    ”105

    När … För varje sådan finansiell tillgång ska företaget redovisa alla ackumulerade förändringar i verkligt värde i en separat komponent i eget kapital fram till efterföljande borttagande från rapporten över finansiell ställning eller nedskrivning, då företaget ska omklassificera denna ackumulerade vinst eller förlust från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering (se IAS 1 (omarbetad 2007)). Företaget …

    108

    Ett företag ska inte justera det redovisade värdet på icke-finansiella tillgångar och icke-finansiella skulder för att utesluta vinster och förluster som är hänförliga till kassaflödessäkringar som inkluderats i det redovisade värdet före början av det räkenskapsår när denna standard tillämpas första gången. I början av den räkenskapsperiod i vilken denna standard tillämpas första gången ska varje belopp som redovisas utanför resultatet (i övrigt totalresultat eller direkt under eget kapital) för en säkring av ett bindande åtagande som enligt denna standard redovisas som en säkring av verkligt värde omklassificeras som tillgång eller skuld, förutom när det gäller en säkring av valutarisk som fortsätter att behandlas som en kassaflödessäkring.”

    Bilaga A, Vägledning vid tillämpning, ändras enligt nedan.

    [Ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    I punkt VT25 ändras ”varje efterföljande balansdag” till ”vid varje efterföljande rapportperiods slut”.

    I punkt VT51 (a) ändras ”i sin balansräkning” till ”i sin rapport över finansiell ställning”.

    I punkt VT67 ändras ”Nästa balansdag” till ”Rapportperiodens slut”.

    Punkt VT99B ändras enligt nedan:

    ”VT99B

    Om en säkring av en prognostiserad koncernintern transaktion uppfyller villkoren för säkringsredovisning ska varje vinst eller förlust som redovisas i övrigt totalresultat enligt punkt 95 (a) omklassificeras från eget kapital till resultatet som en omklassificeringsjustering i samma period eller perioder under vilken eller vilka den säkrade transaktionens valutarisk påverkar koncernens resultat.”

    I punkt VT129 ändras ”balansräkningen” till ”rapporten över finansiell ställning”.

    IAS 40   Förvaltningsfastigheter

    A30   I IAS 40 ändras punkt 62 enligt nedan:

    ”62

    Fram till den tidpunkt … Med andra ord

    (a)

    redovisas eventuell minskning av fastighetens redovisade värde i resultatet. I den mån ett belopp redovisas som omvärderingsreserv för den fastigheten, redovisas emellertid minskningen i övrigt totalresultat och minskar omvärderingsreserven i eget kapital.

    (b)

    behandlas eventuell ökning av redovisat värde enligt följande:

    (i)

    (ii)

    Eventuell kvarstående del av ökningen redovisas i övrigt totalresultat och ökar omvärderingsreserven i eget kapital. Vid efterföljande …”

    Punkt 85A läggs till enligt nedan:

    ”85A

    IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 62. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IAS 41   Jord- och skogsbruk

    A31   I punkt 24 (a) i IAS 41 ändras ”en balansdag” till ”en rapportperiods slut”.

    IFRIC 1   Förändringar i befintliga skyldigheter avseende nedläggning, återställande och liknande åtgärder

    A32   IFRIC 1 ändras enligt nedan.

    I avsnittet ”Referenser” ändras ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter” till ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)”.

    Punkt 6 ändras enligt nedan:

    ”6

    Om den hänförliga tillgången värderas enligt omvärderingsmetoden

    (a)

    ändrar förändringar i skulden … så att

    (i)

    en minskning av skulden ska (med förbehåll för (b)) redovisas i övrigt totalresultat och öka omvärderingsreserven i eget kapital, …,

    (ii)

    en ökning av skulden ska redovisas i resultatet, förutom att den ska redovisas i övrigt totalresultat och minska omvärderingsreserven i eget kapital till den del …

    (b)

    (c)

    en förändring … Varje sådan omvärdering ska beaktas vid fastställandet av de belopp som ska redovisas i resultatet eller i övrigt totalresultat under (a). Om en omvärdering är erforderlig ska alla tillgångar i det tillgångsslaget omvärderas.

    (d)

    Enligt IAS 1 krävs upplysning i rapporten över totalresultat för varje komponent i övrigt totalresultat. För att följa detta krav ska den förändring i omvärderingsreserven som härrör från en förändring i skulden separat identifieras och upplysning lämnas om den.”

    Punkt 9A läggs till enligt nedan:

    ”9A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 6. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    IFRIC 7   Tillämpning av inflationsjusteringsmetoden enligt IAS 29 Redovisning i höginflationsländer

    A33   IFRIC 7 ändras enligt nedan.

    I punkt 3, ändras ”rapporteringsperiodens sista balansdag” till ”rapportperiodens slut”.

    I punkt 4 ändras ”rapporteringsperiodens sista balansdag” till ”rapportperiodens slut” och ”datum för periodens sista balansdag” till ”rapportperiodens slut”.

    IFRIC 10   Delårsrapportering och nedskrivningar

    A34   IFRIC 10 ändras enligt nedan.

    I punkt 1 ändras ”varje rapporteringstillfälle” till ”varje rapportperiods slut”, ”varje balansdag” till ”varje rapportperiods slut” och ”en senare redovisnings- eller balansdag” till ”en efterföljande rapportdags slut”.

    I punkt 7 ändras ”en påföljande balansdag” till ”en efterföljande rapportperiods slut”.

    IFRIC 14   IAS 19 – Begränsningen av en förmånsbestämd tillgång, lägsta fonderingskrav och samspelet dem emellan

    A34A   IFRIC 14 ändras enligt nedan.

    I punkt 10 ändras ”poster i balansräkningen” till ”poster i rapporten över finansiell ställning”.

    I punkt 26 (b) ändras ”redogörelsen över redovisade intäkter och kostnader” till ”övrigt totalresultat”.

    Punkt 27A läggs till enligt nedan:

    ”27A

    IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 26. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    SIC-7   Införande av euro

    A35   SIC-7 ändras enligt nedan.

    I avsnittet ”Referenser” läggs ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)” till.

    Punkt 4 (b) ändras enligt nedan:

    ”4

    Detta innebär att

    (a)

    (b)

    ackumulerade valutakursdifferenser som är hänförliga till omräkning av utlandsverksamheters finansiella rapporter, redovisade i övrigt totalresultat, ska ackumuleras i eget kapital och ska omklassificeras från eget kapital till resultatet först när nettoinvesteringen i utlandsverksamheten avyttras, och …”

    Under rubriken ”Ikraftträdande” läggs en ny punkt till efter ”IAS 8” enligt nedan:

    ”IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 4. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    SIC-10   Statliga stöd – inget uttryckligt samband med företagets löpande verksamhet

    A36   [Ändringen är inte tillämplig på den svenska versionen.]

    SIC-13   Överföring av icke-monetära tillgångar från en samägare till ett joint venture i form av ett gemensamt styrt företag

    A37   I SIC-13 ändras i punkt 3 (a) ”resultaträkningen” till ”resultatet”.

    SIC-15   Förmåner i samband med teckning av operationella leasingavtal

    A38   I SIC-15, i avsnittet ”Referenser” ändras ”IAS 1, Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2003)” till ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)”.

    SIC-25   Inkomstskatter – konsekvenser av en förändring av skattestatus

    A39   SIC-25 ändras enligt nedan.

    I avsnittet ”Referenser” läggs ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)” till.

    Punkt 4 ändras enligt nedan:

    ”4

    En förändring av ett företags, eller dess aktieägares, skattestatus ger inte upphov till poster som ska redovisas utanför resultatet. Om förändringen ger upphov till en ökning eller minskning av aktuella eller uppskjutna skattefordringar eller skatteskulder ska detta påverka periodens resultat såvida inte ökningen/minskningen hänför sig till transaktioner eller händelser som, antingen i samma eller annan period ska redovisas direkt mot eget kapital eller i belopp som redovisas i övrigt totalresultat. De skattekonsekvenser som är hänförliga till ändringar i det redovisade värdet för eget kapital, i samma eller en annan period (inte innefattad i resultatet), ska debiteras eller krediteras direkt mot eget kapital. De skattekonsekvenser som är hänförliga till belopp som redovisas i övrigt totalresultat ska redovisas i övrigt totalresultat.”

    Under rubriken ”Ikraftträdande” läggs en ny punkt till efter ”IAS 8” enligt nedan:

    ”IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 4. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”

    SIC-29   Upplysningar om koncessioner för samhällsservice Upplysningar

    A40   I SIC-29, i avsnittet ”Referenser” ändras ”IAS 1, Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2003)” till ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)”.

    SIC-32   Immateriella tillgångar – utgifter för webbplats.

    A41   SIC-32 ändras enligt nedan.

    I avsnittet ”Referenser” ändras ”IAS 1, Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2003)” till ”IAS 1 Utformning av finansiella rapporter (enligt omarbetning 2007)”.

    Punkt 5 ändras enligt nedan:

    ”5

    Denna tolkning … När ett företag ådrar sig utgifter avseende en Internetleverantör som tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för företagets webbplats, ska dessutom utgifterna redovisas som kostnad, enligt punkt 88 i IAS 1 och i föreställningsramen, när tjänsterna erhålls.”

    Under rubriken ”Ikraftträdande” läggs en andra punkt till enligt nedan:

    ”IAS 1 (enligt omarbetning 2007) innebar en ändring av terminologin i alla IFRS. Dessutom ändrades punkt 5. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2009 eller senare. Om ett företag tillämpar IAS 1 (enligt omarbetning 2007) för en tidigare period ska ändringarna tillämpas för denna tidigare period.”


    Top