Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0613

    2004/613/EG: Kommissionens beslut av den 6 augusti 2004 om inrättande av en rådgivande grupp för livsmedelskedjan, djurhälsa och växters sundhet

    EUT L 267M, 12.10.2005, p. 89–91 (MT)
    EUT L 275, 25.8.2004, p. 17–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/07/2022; upphävd genom 32022D0119

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/613/oj

    25.8.2004   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 275/17


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 6 augusti 2004

    om inrättande av en rådgivande grupp för livsmedelskedjan, djurhälsa och växters sundhet

    (2004/613/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och

    av följande skäl:

    (1)

    I vitboken om styrelseformerna i EU (1) som antogs den 25 juli 2001 åtar sig kommissionen att göra beslutsprocessen öppnare, så att fler människor och organisationer involveras i arbetet med att utforma och genomföra EU:s politik.

    (2)

    Kommissionen antog den 11 december 2002 meddelandet ”Allmänna principer och miniminormer för kommissionens samråd med berörda parter” (2) i syfte att säkerställa en enhetlig metod för samråd vid samtliga kommissionens avdelningar och öka insynen i hur samråden genomförs.

    (3)

    Det är nödvändigt att kommissionen samråder med och informerar konsumenterna och de socioekonomiska aktörer som berörs av frågorna kring märkning och presentation av livsmedel och foder, livsmedels- och fodersäkerhet, nutrition i förhållande till livsmedelslagstiftning, djurs hälsa och välbefinnande samt växters sundhet.

    (4)

    I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (3) föreskrivs offentligt samråd som är öppet och medger insyn, antingen direkt eller via representativa organ, i utarbetandet, utvärderingen och översynen av livsmedelslagstiftningen, utom när detta inte är möjligt på grund av sakens brådskande natur.

    (5)

    Enligt vitboken om livsmedelssäkerhet (4) som kommissionen antog den 12 januari 2000 skall det inrättas en rådgivande kommitté för livsmedelssäkerhet genom rationalisering av de nuvarande rådgivande kommittéerna (åtgärd 81).

    (6)

    Den rådgivande livsmedelskommittén inrättades genom kommissionens beslut 80/1073/EEG (5).

    (7)

    Andra rådgivande kommittéer har inrättats på den gemensamma jordbrukspolitikens område genom kommissionens beslut 98/235/EEG (6).

    (8)

    De hittillsvarande erfarenheterna visar på nödvändigheten av att omgruppera och omorganisera de befintliga rådgivande kommittéerna med ansvar för frågor som rör livsmedelskedjan, djurhälsa och växters sundhet och att göra dem mer effektiva.

    (9)

    Det är angeläget att inrätta en permanent ordning för det offentliga samrådet på europeisk nivå för utarbetandet, utvärderingen och översynen av gemenskapens livsmedelslagstiftning.

    (10)

    Med hänsyn tagen till behovet av en övergripande strategi för livsmedelskedjan, djurhälsan och växters sundhet för att skydda konsumenterna är det viktigt att samrådsordningen omfattar samtliga frågor som rör livsmedelslagstiftningen, däribland märkning och presentation av livsmedel och foder, livsmedels- och fodersäkerhet, nutrition i förhållande till livsmedelslagstiftning, djurhälsa, inklusive djurs välbefinnande, samt olika aspekter av växters sundhet, såsom växtskydd, växtskyddsmedel och rester av dessa samt villkor för saluföring av utsäde och förökningsmaterial, däribland biologisk mångfald och industriell äganderätt och tillhörande frågor.

    (11)

    Samråden omfattar ett mycket brett ämnesområde och därmed ett stort antal berörda parter, och för att säkerställa att den permanenta samrådsordningen är effektiv bör man därför genomföra offentliga samråd via organ som representerar intressen inom livsmedelskedjan, djurhälsan och växters sundhet på europeisk nivå, även om det direkta samrådet med medborgarna bör var möjligt.

    (12)

    De berörda socioekonomiska aktörerna, däribland konsumentorganisationerna i medlemsstaterna, har bildat organisationer på EU-nivå som har som syfte att på denna nivå företräda intressen som är kopplade till livsmedelskedjan, djurhälsan och växters sundhet.

    (13)

    Kvaliteten på samrådsordningen beror på om kommissionen och de representativa europeiska organen kan utbyta åsikter direkt inom ramen för strukturerade sammanträden i en rådgivande grupp, i synnerhet när det gäller kommissionens arbetsprogram på livsmedelsområdet.

    (14)

    Av praktiska skäl i samband med organiseringen av sammanträden bör den rådgivande gruppens storlek vara begränsad; intressegrupperna inom livsmedelskedjan, djurhälsa och växters sundhet bör dock vara korrekt representerade. Eftersom gruppen i första hand kommer att samråda om kommissionens arbetsprogram är det av avgörande betydelse att de representativa organ som på europeisk nivå bäst kan bevaka allmänna intressen som rör livsmedelskedjan, djurhälsa och växters sundhet är företrädda.

    (15)

    För att säkerställa att gruppen kan arbeta effektivt och öppet bör reglerna för verksamheten medge organisation av sammanträden i arbetsgrupper som vid behov kan utvidgas till att omfatta andra berörda personer och organ.

    (16)

    Av tydlighetsskäl bör beslut 80/1073/EEG upphöra att gälla.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Härigenom inrättas en rådgivande grupp för livsmedelskedjan, djurhälsa och växters sundhet (nedan kallad ”gruppen”), som sorterar under kommissionen.

    Artikel 2

    Uppgifter

    1.   Kommissionen skall samråda med gruppen om sitt arbetsprogram på följande områden:

    Livsmedels- och fodersäkerhet.

    Märkning och presentation av livsmedel och foder.

    Nutrition i förhållande till livsmedelslagstiftning.

    Djurs hälsa och välbefinnande.

    Frågor som rör växtskydd, växtskyddsmedel och rester av dessa samt villkor för saluföring av utsäde och förökningsmaterial, däribland biologisk mångfald och industriell äganderätt och tillhörande frågor.

    2.   Härutöver kan kommissionen samråda med gruppen om samtliga åtgärder som den skall vidta eller föreslår på dessa områden.

    Artikel 3

    Sammansättning

    1.   I gruppen skall ingå högst 45 företrädare för representativa organ på europeisk nivå. Dessa organ skall ha som mål att bevaka intressen på de områden som nämns i artikel 2.1 och uppfylla följande kriterier: de bevakar allmänna intressen, de företräder intressen i samtliga eller i de flesta medlemsstater och de har inrättats som permanenta organ på gemenskapsnivå med direkt tillgång till medlemmarnas sakkunskap och därigenom möjlighet att reagera koordinerat och snabbt.

    2.   Inom en månad från den dag då detta beslut antas skall kommissionen uppmana de organ som vill delta i gruppen att meddela detta inom en månad och förklara varför de är intresserade och på vilket sätt de motsvarar de ovannämnda kriterierna.

    3.   Kommissionen skall välja ut de organ som bäst uppfyller kriterierna och upprätta en förteckning över dessa, som skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

    4.   De utvalda organen skall ansvara för koordineringen av sin egen samråds- och informationsverksamhet så att de kan lägga fram synpunkter som är så representativa som möjligt för de intressen de företräder.

    Artikel 4

    Organisation

    1.   Gruppen skall i princip sammanträda två gånger per år i kommissionens lokaler och när kommissionen anser det vara nödvändigt.

    2.   Arbetsgrupper kan bildas för att undersöka specifika frågor på grundval av ett mandat från gruppen eller när detta anses vara nödvändigt.

    3.   Kommissionen får bjuda in experter eller observatörer, inklusive representativa organ från tredjeländer, att delta i gruppens eller arbetsgruppernas arbete när detta anses lämpligt och nödvändigt.

    4.   Gruppen och arbetsgrupperna skall sammanträda vid tider och under former som avgörs av kommissionen. Kommissionen skall vara ordförande vid sammanträdena.

    5.   Gruppen skall upprätta sin arbetsordning på grundval av ett utkast som läggs fram av kommissionen. Kommissionens avdelningar skall tillhandahålla sekretariatstjänster för sammanträdena och gruppens, inklusive arbetsgruppernas, arbete.

    6.   Kommissionen skall offentliggöra resultatet av gruppens arbete.

    Artikel 5

    Sekretess

    Gruppens medlemmar, tillfälliga experter samt alla andra personer som inbjudits till gruppens sammanträden i egenskap av observatörer förpliktar sig att inte lämna ut upplysningar som de fått kännedom om genom arbetet i gruppen eller arbetsgrupperna, om kommissionen meddelar att det rör sig om förtroliga uppgifter. I sådana fall får kommissionen besluta att sådana uppgifter endast lämnas till gruppens medlemmar och att endast dessa får delta i sammanträdena.

    Artikel 6

    Slutbestämmelse

    Kommissionens beslut 80/1073/EEG om nya stadgar för Rådgivande livsmedelskommittén skall upphöra att gälla.

    Artikel 7

    Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 6 augusti 2004.

    På kommissionens vägnar

    David BYRNE

    Ledamot av kommissionen


    (1)  KOM(2001) 428 slutlig.

    (2)  KOM(2002) 704 slutlig.

    (3)  EGT L 31, 1.2.2002, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1642/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 4).

    (4)  KOM(1999) 719 slutlig.

    (5)  EGT L 318, 26.11.1980, s. 28.

    (6)  EGT L 88, 24.3.1998, s. 59.


    Top