Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31997R0669

    Rådets förordning (EG) nr 669/97 av den 14 april 1997 om öppnande och förvaltning av gemenskapstullkvoter och gemenskapstulltak, inrättande av gemenskapsövervakning för viss fisk och vissa fiskeriprodukter med ursprung på Färöarna och fastställande av närmare regler för ändring och anpassning av dessa åtgärder samt om upphävande av förordning (EG) nr 1983/95

    EGT L 101, 18.4.1997, p. 1–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/09/2008

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/669/oj

    31997R0669

    Rådets förordning (EG) nr 669/97 av den 14 april 1997 om öppnande och förvaltning av gemenskapstullkvoter och gemenskapstulltak, inrättande av gemenskapsövervakning för viss fisk och vissa fiskeriprodukter med ursprung på Färöarna och fastställande av närmare regler för ändring och anpassning av dessa åtgärder samt om upphävande av förordning (EG) nr 1983/95

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 101 , 18/04/1997 s. 0001 - 0011


    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 669/97 av den 14 april 1997 om öppnande och förvaltning av gemenskapstullkvoter och gemenskapstulltak, inrättande av gemenskapsövervakning för viss fisk och vissa fiskeriprodukter med ursprung på Färöarna och fastställande av närmare regler för ändring och anpassning av dessa åtgärder samt om upphävande av förordning (EG) nr 1983/95

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av den Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 113 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag, och

    med beaktande av följande:

    1. I artiklarna 3 och 8 i avtalet mellan Europeiska gemenskapen, å ena sidan, och Danmarks regering och Färöarnas landsstyre, å andra sidan, vilket undertecknades den 6 december 1996 (1), föreskrivs att tullarna på import till gemenskapen av viss fisk och vissa fiskeriprodukter, som anges i protokoll nr 1 till avtalet, skall avskaffas.

    2. Avskaffandet skall genomföras inom ramen för gemenskapens tullkvoter och tulltak och, såvitt avser vissa av produkterna, gemenskapens statistiska övervakning. De nämnda gemenskapstullkvoterna och gemenskapstulltaken för de nämnda produkterna med ursprung på Färöarna bör därför öppnas för de mängder som anges i bilagorna I respektive II till denna förordning och en statistisk övervakning för gemenskapen bör upprättas för de produkter som anges i bilaga III.

    3. De förmånstullar som anges i bilagorna I, II och III tillämpas endast då priset fritt gränsen, fastställt av medlemsstaterna i enlighet med artikel 22 i rådets förordning (EEG) nr 3759/92 av den 17 december 1992 om den gemensamma organisationen av marknaden för fiskeri- och vattenbruksprodukter (2), minst är lika med det referenspris som har satts eller kommer att sättas av gemenskapen för de berörda produkterna eller produktkategorierna.

    4. För enkelhets skull bör kommissionen ges möjlighet att efter yttrande från den genom artikel 247 i förordning (EEG) nr 2913/92 (3) inrättade Tullkodexkommittén göra de ändringar och den tekniska anpassning i bilagorna till denna förordning som blir nödvändiga till följd av ändringar i Kombinerade nomenklaturen eller i Taric-nummer och anpassa mängder, perioder för tullar och kvotsatser som härrör från rådets eller kommissionens beslut.

    5. Av samma skäl är det lämpligt att föreskriva att detta förfarande får tillämpas i fall av ändring av nämnda avtal i den mån de överenskomna ändringarna närmare anger vilka produkter som kan komma i fråga för tullkvoter eller som omfattas av tulltak, statistisk övervakning, kvotvolymer, tullar och perioder för tullar liksom, i förekommande fall, villkor för beviljande härav.

    6. Avtalet föreskriver tullkvoter, tulltak och statistisk övervakning för obestämd tid. På grund härav och för att göra genomförandet av de ifrågavarande åtgärderna effektivare och enklare bör denna förordning tillämpas på flerårsbasis.

    7. Vad beträffar de produkter som kan komma i fråga för gemenskapskvoter och som återfinns i bilaga I bör alla gemenskapsimportörer särskilt garanteras lika och fortlöpande tillgång till de satser som föreskrivs för dessa kvoter, vilka bör tillämpas utan uppehåll på all import av produkten i fråga tills kvoterna är förbrukade.

    8. Det åligger gemenskapen att öppna tullkvoter för fullgörandet av sina internationella åtaganden. Ingenting hindrar dock att medlemsstaterna för att säkerställa effektiviteten i den gemensamma förvaltningen av dessa kvoter tillåts att från kvotvolymerna dra de nödvändiga kvantiteter som motsvarar den faktiska importen. Detta förvaltningssätt förutsätter dock ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen, som måste kunna övervaka förbrukningstakten för dessa kvoter och informera medlemsstaterna om denna.

    9. Såvitt avser de produkter som anges i bilaga II och som omfattas av gemenskapstulltak, kan en gemenskapsövervakning uppnås genom en förvaltningsmetod som innebär att importen av produkterna i fråga på gemenskapsnivå efterhand räknas av mot taken allt eftersom produkterna företes i tullen och deklareras för fri omsättning. Denna förvaltningsmetod bör göra det möjligt att återinföra tullar så snart de nämnda taken har nåtts på gemenskapsnivå.

    10. Denna förvaltningsmetod förutsätter ett nära och särskilt snabbt samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen, som måste kunna övervaka ställningen vad gäller avräkningen av importen mot taken och informera medlemsstaterna om detta. Detta samarbete bör vara så mycket närmare som kommissionen måste kunna vidta lämpliga åtgärder för att återinföra tullarna då ett av taken har nåtts.

    11. För de produkter som anges i bilaga III bör det system för statistisk övervakning som administreras på kommissionsnivå i enlighet med bestämmelserna i förordningarna (EG) nr 1172/95 (4) och (EEG) nr 2658/87 (5), användas.

    12. Förordning (EG) nr 1983/95 (6), som satte i kraft de åtgärder som gällde med stöd av det förutvarande avtalet, bör upphävas.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Från och med den 1 januari till och med den 31 december varje år skall de tullar som är tillämpliga på import till gemenskapen av de produkter med ursprung på Färöarna vilken anges i bilaga I suspenderas på de nivåer och inom de gränser för gemenskapens tullkvoter som anges där.

    Artikel 2

    De tullkvoter som avses i artikel 1 skall förvaltas av kommissionen, som får vidta varje lämplig förvaltningsåtgärd för att säkerställa en effektiv förvaltning.

    Artikel 3

    Om en importör i en medlemsstat lämnar in en deklaration om övergång till fri omsättning för en produkt som anges i denna förordning åtföljd av

    - en begäran om förmånsbehandling, och

    - ett varucertifikat, som överensstämmer med reglerna i protokollet om definitionen av begreppet ursprungsvaror och metoderna för administrativt samarbete, som bilagts beslut 97/126/EG (7),

    och om denna deklaration godtas av tullmyndigheten, skall den berörda medlemsstaten, genom underrättelse till kommissionen, från den aktuella kvoten dra en kvantitet som motsvarar behovet.

    Ansökningar om dragningar skall med uppgift om den dag då deklarationerna godtogs utan dröjsmål översändas till kommissionen.

    Dragningar skall beviljas av kommissionen på grundval av den dag då deklarationerna om övergång till fri omsättning godtogs av den berörda medlemsstatens tullmyndigheter, i den mån som den tillgängliga återstoden tillåter det.

    Om en medlemsstat underlåter att utnyttja de dragna kvantiteterna, skall den så snart som möjligt återföra dem till motsvarande tullkvot.

    Om de begärda kvantiteterna överstiger den tillgängliga återstoden av kvotvolymen skall tilldelningen göras i förhållande till vad som begärs. Medlemsstaterna skall informeras av kommissionen om de dragningar som gjorts.

    Artikel 4

    1. Från och med den 1 januari till och med den 31 december varje år skall importen till gemenskapen av vissa produkter med ursprung på Färöarna, vilka anges i bilagorna II och III, omfattas av tulltak respektive gemenskapsövervakning.

    Beskrivningen av de produkter som avses i första stycket, tulltakens nivåer och tillämpliga tullar anges i de nämnda bilagorna.

    2. Dragningar i förhållande till taken görs allt eftersom produkterna företes i tullen tillsammans med deklarationer för övergång till fri omsättning, åtföljda av ett varucertifikat, så som anges i artikel 3 första stycket andra strecksatsen.

    En vara får endast dras från taket om varucertifikatet företes före den dag då uppbörden av tullen återupptas.

    Ställningen vad gäller utnyttjandet av taken skall fastställas på gemenskapsnivå på grundval av den import som dras av enligt de villkor som anges i första och andra styckena.

    Medlemsstaterna skall informera kommissionen om den import som sker i enlighet med de villkor som anges ovan med de intervall och inom de frister som anges i punkt 4.

    3. Så snart taken har nåtts får kommissionen, genom att anta en förordning, till kalenderårets utgång återuppta uppbörd av de tullar som är tillämpliga på tredje land.

    4. Medlemsstaterna skall senast den femtonde dagen i varje månad underrätta kommissionen om omfattningen av de dragningar som gjorts under föregående månad.

    5. Den statistiska övervakning som föreskrivs för de produkter som anges i bilaga III skall på villkor som anges i punkt 2 första stycket utföras på gemenskapsnivå på grundval av dragen import och meddelas till Europeiska gemenskapernas statistikkontor med tillämpning av bestämmelserna i förordningarna (EG) nr 1172/95 och (EEG) nr 2658/87.

    Artikel 5

    1. Nödvändiga bestämmelser för att tillämpa denna förordning, särskilt

    a) alla tekniska ändringar och all teknisk anpassning i den mån de är nödvändiga till följd av ändringar i Kombinerade nomenklaturen och i Taric-nummer,

    b) all nödvändig anpassning som härrör från en ändring av avtalet EG-Färöarna, vilken godkänts genom en av rådet antagen rättsakt,

    skall antas i enlighet med det förfarande som anges i artikel 6.2.

    2. Bestämmelser som antas i enlighet med punkt 1 bemyndigar inte kommissionen att

    - överföra förmånskvantiteter från en kvotperiod till en annan,

    - ändra de tidtabeller som anges i avtalen eller protokollen,

    - överföra kvantiteter från en kvot till en annan,

    - öppna och förvalta kvoter som är en följd av nya överenskommelser,

    - anta lag som påverkar förvaltningen av kvoter som omfattas av importcertifikat.

    Artikel 6

    1. Kommissionen biträds av Tullkodexkommittén.

    2. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är. Kommittén skall fatta sitt beslut med den majoritet som enligt artikel 148.2 i fördraget skall tillämpas vid beslut som rådet skall fatta på förslag av kommissionen. Vid omröstning i kommittén skall medlemsstaternas företrädares röster vägas enligt fördragets artikel 148.2. Ordföranden får inte rösta.

    Kommissionen skall besluta med omedelbar verkan. Om beslutet inte är förenligt med kommitténs yttrande skall kommissionen emellertid genast underrätta rådet. I sådana fall får kommissionen uppskjuta verkställandet av de beslutade åtgärderna under tre månader, räknat från den dag då rådet underrättades.

    Rådet får fatta ett annat beslut med kvalificerad majoritet inom den tid som anges i föregående stycke.

    3. Kommittén får granska varje fråga som rör tillämpningen av denna förordning, som tas upp av ordföranden, antingen på eget initiativ eller på begäran av en medlemsstat.

    Artikel 7

    De tullsatser som anges i bilagorna I, II och III skall endast tillämpas då priset fritt gränsen, beslutat av medlemsstaterna i enlighet med bestämmelserna i förordning (EEG) nr 3759/92 är åtminstone lika med det referenspris som har satts, eller kommer att sättas, av gemenskapen för de ifrågavarande produkterna eller produktkategorierna.

    Artikel 8

    Kommissionen skall i nära samarbete med medlemsstaterna vidta alla lämpliga åtgärder för att tillämpa denna förordning.

    Artikel 9

    Förordning (EG) nr 1983/95 upphävs.

    Artikel 10

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Den skall tillämpas från och med den 1 januari 1997.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Luxemburg den 14 april 1997.

    På rådets vägnar

    J. VAN AARTSEN

    Ordförande

    (1) EGT nr L 53, 22.2.1997, s. 2.

    (2) EGT nr L 388, 31.12.1992, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 3318/94 (EGT nr L 350, 31.12.1994, s. 15).

    (3) EGT nr L 302, 19.10.1992, s. 1.

    (4) EGT nr L 118, 25.5.1995, s. 10.

    (5) EGT nr L 256, 7.9.1987, s. 1.

    (6) EGT nr L 192, 15.8.1995, s. 1.

    (7) EGT nr L 53, 22.2.1997, s. 1.

    BILAGA I

    Fiskeriprodukter som omfattas av tullkvoter

    >Plats för tabell>

    BILAGA II

    Fiskeriprodukter som omfattas av gemenskapstulltak

    >Plats för tabell>

    BILAGA III

    Fiskeriprodukter som omfattas av statistisk övervakning

    >Plats för tabell>

    Top