Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31984R2261

    Rådets förordning (EEG) nr 2261/84 av den 17 juli 1984 om allmänna bestämmelser om beviljande av stöd för framställning av olivolja och stöd till organisationer för producenter av olivolja

    EGT L 208, 3.8.1984, p. 3–10 (DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2005; upphävd genom 32004R0865

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1984/2261/oj

    31984R2261

    Rådets förordning (EEG) nr 2261/84 av den 17 juli 1984 om allmänna bestämmelser om beviljande av stöd för framställning av olivolja och stöd till organisationer för producenter av olivolja

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 208 , 03/08/1984 s. 0003 - 0010
    Spansk specialutgåva: Område 03 Volym 31 s. 0232
    Portugisisk specialutgåva: Område 03 Volym 31 s. 0232
    Finsk specialutgåva Område 3 Volym 17 s. 0252
    Svensk specialutgåva Område 3 Volym 17 s. 0252


    RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2261/84 av den 17 juli 1984 om allmänna bestämmelser om beviljande av stöd för framställning av olivolja och stöd till organisationer för producenter av olivolja

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning nr 136/66/EEG av den 22 september 1966 om den gemensamma organisationen av marknaden för oljor och fetter(), senast ändrad genom förordning nr (EEG) nr 2260/84(), särskilt artikel 5.4 till denna,

    med beaktande av kommissionens förslag, och

    med beaktande av följande:

    Genom artikel 5 i förordning nr 136/66/EEG införs en form av produktionsstöd för olivolja. Detta stöd för områden som är planterade med olivträd på ett visst datum beviljas odlare som är medlemmar av de producentorganisationer som anges i artikel 20c.1 i förordning nr 136/66/EGG och vars genomsnittliga produktion är minst 100 kg olja per regleringsår och till andra odlare på grundval av antalet olivträd samt produktionspotentialen och avkastningen från dessa träd, fastställd enligt en standardmetod, och under förutsättning att de odlade oliverna verkligen har skördats.

    I avvaktan på upprättandet av ett register för olivodling, bör stödet till de berörda odlarna beräknas på grundval av den genomsnittliga avkastningen av olivträd.

    För att säkerställa att stödsystemet fungerar på rätt sätt är det nödvändigt att bestämma för vilka typer av olivolja stöd skall beviljas.

    För att säkerställa att stödsystemet fungerar på rätt sätt bör rättigheterna och skyldigheterna för alla berörda parter, nämligen odlare, producentorganisationer och sammanslutningar av producentorganisationer samt de berörda medlemsstaterna, fastställas.

    Ett system med skördedeklarationer från odlarna bör utgöra grunden i systemet.

    De organisationer för olivoljeproducenter som avses i artikel 20c.1 i förordning nr 136/66/EEG bör bestå av ett minimiantal av medlemmar eller utgöras av en minsta procentuell andel av odlare eller av oljeproduktion. Dessa minsta antal eller procentuella andelar skall fastställas på nivåer som, å ena sidan, överensstämmer med organisationernas behov av effektivitet och, å andra sidan, med de kontrollmöjligheter som finns i de producerande medlemsstaterna. För att säkerställa en effektiv verksamhet hos organisationerna, bör vissa ytterligare villkor fastställas som skall uppfyllas av odlare i medlemsländerna.

    De sammanslutningar av organisationer för olivoljeproducenter som avses i artikel 20c.2 i den förordningen bör bestå av ett minimiantal av grupper eller representera en minsta procentuella andel av den inhemska produktionen. Dessa minsta antal eller andelar bör fastställas på en nivå som gör det möjligt att utföra det speciella samordnings- och kontrollarbete som dessa sammanslutningar är skyldiga att utföra på ett effektivt sätt.

    I artikel 20c i den förordningen anges att producentorganisationer och sammanslutningar av producentorganisationer bör utföra vissa kontroll- och samordningsuppgifter. Dessa uppgifter bör därför exakt anges.

    För att förvaltningen skall fungera på rätt sätt skall producentorganisationer och sammanslutningar av dessa hos de behöriga nationella myndigheterna ansöka om godkännande i god tid före regleringsårets början. Den behöriga medlemsstaten bör besluta om dessa ansökningar inom en skälig tid.

    Enligt artikel 20d.1 i den förordningen får en del av stödbeloppet behållas för att täcka de utgifter som producentorganisationer och sammanslutningar av dessa ådrar sig för att utföra kontrollarbetet. Åtgärder bör vidtas för att säkerställa att dessa belopp endast används för att betala för de arbetsuppgifter som avses i artiklarna 20c.1 och 20c.2 i den förordningen.

    Artikel 20d.2 i den förordningen fastställer att endast sammanslutningar skall vara berättigade till förskottsbetalning av stödbeloppet. För att förvaltningen skall skötas på ett riktigt sätt bör detta förskott inte överstiga en viss procentuell andel av stödet.

    För att säkerställa att systemet med produktionsstöd till odlare som tillhör producentorganisationer fungerar på rätt sätt, bör bestämmelser införas om att stöd endast bör utbetalas för de kvantiteter som erhålls från godkända fabriker. För att bli godkända bör fabrikerna i fråga uppfylla flera villkor.

    Ifrågavarande stöd är till stor fördel för oljeproducenterna och utgör en finansiell börda för gemenskapen. För att säkerställa att stödet endast beviljas för olja som är berättigad till det, bör bestämmelser fastställas om inrättandet av ett lämpligt system för administrativa kontroller.

    För att stödsystemet skall fungera på rätt sätt, bör medlemsstaterna bestämma vilken kvantitet av olja som är berättigad till stöd i de fall då den verkliga produktionen av olivolja är oklar.

    Erfarenheten har visat, att trots de många särskilda kontroller som införts är en noggrann och effektiv kontroll och verifiering svår att genomföra, på grund av det stora antalet odlare som skall kontrolleras. Dessa svårigheter måste lösas genom att ett dataregister upprättas i varje medlemsstat som innehåller all nödvändig information för att underlätta kontrollen och snabbt upptäcka oegentligheter.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser

    Artikel 1

    Från och med regleringsåret 1984/1985 skall de allmänna bestämmelser som fastställs i denna förordning tillämpas vid beviljande av produktionsstöd för olivolja enligt artikel 5 i förordning nr 136/66/EEG.

    Artikel 2

    1. Produktionsstöd skall beviljas för olivolja under förutsättning att den uppfyller de krav som fastställs i punkt 1 och 4 i bilagan till förordning nr 136/66/EEG att de områden som brukas för olivodling omfattas av deklarationen enligt artikel 1.1 i förordning (EEG) nr 1590/83() eller uppfyller villkoren i artikel 1.2 i den förordningen.

    2. Stödet skall beviljas till olivodlare med hemvist i medlemsstaterna. Vid tillämpningen av denna förordning skall en olivodlare anses vara en odlare av oliver som används för att framställa olja.

    3. Stödet skall beviljas efter ansökan från de berörda parterna till den medlemsstat i vilken oljan har framställts.

    4. För olivodlare som är medlemmar i en producentorganisation enligt artikel 20c.1 i förordning nr 136/66/EEG och vars normala produktion inte är mindre än 100 kg olivolja per regleringsår, skall stödet beviljas enligt artikel 5.2 första strecksatsen i den förordningen för den kvantitet olja som verkligen framställts vid en godkänd fabrik, om inte annat följer av artikel 7.

    För andra olivodlare skall stödet beviljas enligt artikel 5.2 andra strecksatsen i förordning nr 136/66/EEG, och stödet skall motsvara det stöd som erhålls om avkastningen från oliver och olivolja, fastställd enligt den standardmetod enligt artikel 18, tillämpas för antalet olivträd i produktion.

    5. För regleringsåren 1984/85 och 1985/86 skall de producerande medlemsstaterna bestämma vilka olivodlare, med en genomsnittlig produktion av minst 100 kg olja per regleringsår, som är berättigade att erhålla stöd, beviljat efter den kvantitet av olja som verkligen har framställts, genom användning av avkastningen av oliver och olivolja fastställd enligt artikel 18, i förhållande till antalet olivträd i produktionen.

    6. Före den 31 mars 1986 skall rådet med kvalificerad majoritet på förslag av kommissionen fastställa de kriterier som skall tillämpas från och med regleringsåret 1986/87 vid bestämmande av de olivodlare som normalt framställer minst 100 kg olja per regleringsår.

    KAPITEL 2 Olivodlares skyldigheter

    Artikel 3

    1. Varje olivodlare skall vid början av regleringsåret och före en fastställd dag till de behöriga myndigheterna i medlemsstaten i fråga inge en skördedeklaration, som vid första tillfället det inges skall innehålla:

    - närmare uppgifter om de olivträd som odlas och var de finns,

    - en kopia av den deklaration som lämnats för sammanställning av registret över olivodling. Denna deklaration får, när det gäller Grekland och till dess att registret över olivodling är sammanställt i den medlemsstaten, ersättas av den deklaration som anges i artikel 1.1 i förordning (EEG) nr 1590/83.

    2. Under de följande regleringsåren skall varje olivodlare, före en dag som skall fastställas, inge en kompletterande deklaration, i vilken odlaren uppger alla förändringar som har skett eller att den tidigare lämnade skördedeklarationen fortfarande är tillämplig.

    3. Olivodlare som är medlemmar i en producentorganisation skall, på en dag som skall fastställas, till den organisation som de tillhör lämna en ansökan om individuellt stöd med ett bevis på att oliverna är pressade eller bearbetade, eller en faktura för oliverna eller båda dokumenten.

    4. De olivodlare som avses i punkt 3 skall lämna skördedeklarationen och ansökan om stöd via sin organisation.

    5. En olivodlare får inte vara medlem i mer än en producentorganisation för de områden som ligger i ett visst förvaltningsområde och får inte lämna mer än en skördedeklaration och en ansökan om stöd för de områdena.

    Om en olivodlare lämnar organisationen före slutet av den tid som anges i artikel 20c.1 g första strecksatsen, i förordning 136/66/EEG, får denne inte bli medlem i en annan organisation som föreskrivs i denna förordning under den återstående tiden.

    Producentorganisationerna skall till den behöriga medlemsstaten anmäla namnen på de olivodlare som avses i andra stycket.

    6. För de olivodlare som inte är medlemmar i en producentorganisation skall den inlämnade individuella skördedeklarationen anses som en ansökan om stöd, förutsatt att den före en dag som skall fastställas kompletteras med:

    - en deklaration om att de har skördat sina oliver för regleringsåret i fråga, och

    - upplysningar om den avsedda användningen av oliverna.

    7. Olivodlare som försummar att uppfylla förpliktelserna i denna artikel skall inte beviljas stöd.

    KAPITEL 3 Producentorganisationer

    Artikel 4

    1. Med beaktande av de andra kraven i artikel 20c.1 i förordning nr 136/66/EEG får en producentorganisation inte godkännas enligt den förordningen om den inte

    a) i fråga om organisationer som producerar och ökar marknadsvärdet av oliver och olivolja, består av minst 700 olivodlare,

    eller

    b) i övriga fall, består av minst 1 200 olivodlare. Skulle en eller flera organisationer som producerar och ökar marknadsvärdet av oliver och olivolja vara medlemmar i organisationen i fråga, skall de berörda odlarna beaktas individuellt vid beräkning av det minsta antalet odlare som fordras,

    eller

    c) företräder minst 25 % av olivodlarna eller produktionen av olivolja i den ekonomiska region där den har upprättats.

    2. Endast olivodlare med följande kännetecken får tillhöra en organisation: olivodlare som äger en olivodling som de brukar eller olivodlare som har brukat en olivodling under minst tre år.

    För att uppnå detta skall olivodlare överlämna de upplysningar som behövs till de producentorganisationer som de tillhör för att fastställa att de brukar en olivodling samt uppgifter om alla förändringar som skett sedan de ansökte om medlemsskap.

    3. I detta direktiv avses med ekonomisk region ett område som, enligt kännetecken som skall fastställas av den berörda medlemsstaten, har likartade produktionsvillkor med avseende på olivodling.

    4. Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att uppmuntra inrättandet av de producentgrupper som anges i förordning (EEG) nr 1360/78 () eller andra organisationer för att framställa och öka marknadsvärdet av oliver och olivolja, vilka kan godkännas som producentorganisationer enligt denna förordning.

    Artikel 5

    1. Producentorganisationer som önskar bli erkända från början av ett regleringsår skall ansöka hos den behöriga myndigheten i medlemsstaten i fråga senast den 30 juni under det föregående regleringsåret.

    2. Senast den 15 oktober skall den behöriga myndigheten, efter att ha mottagit ansökan, fatta beslut om denna efter att ha kontrollerat, om organisationen uppfyller kraven enligt artikel 20c.1 i förordning nr 136/66/EEG och enligt artikel 4, och genast anmäla detta till den berörda organisationen och till kommissionen.

    Tillståndet skall träda i kraft från början av det regleringsår som följer efter ansökningsåret.

    3. Godkända producentorganisationer skall senast den 30 juni varje år anmäla alla ändringar som skett i deras organisationer efter deras godkännande eller sedan den sista årliga deklarationen inlämnades och anmäla alla mottagna återkallelser av eller ansökningar om medlemskap till den behöriga myndigheten.

    Den behöriga myndigheten skall på grundval av denna anmälan och andra lämpliga undersökningar förvissa sig om att villkoren för godkännande fortfarande är uppfyllda.

    Om villkoren inte längre uppfylls eller om organisationens struktur inte gör det möjligt att kontrollera medlemmarnas produktion, skall den behöriga myndigheten snarast och senast före det följande regleringsårets början återkalla godkännandet och anmäla sitt beslut om detta till kommissionen.

    Artikel 6

    1. Godkända producentorganisationer skall

    - lämna in skördedeklarationer från alla sina medlemmar enligt artikel 3.1,

    - utföra kontroller på plats av de upplysningar som lämnats, i en viss del av dessa deklarationer, vilken skall fastställas,

    - en gång i månaden överlämna medlemmarnas ansökningar om stöd i ett standardformat som kan användas vid den databearbetning som anges i artikel 16. Stöd skall begäras för den kvantitet som framställts av de medlemmar som har avslutat sin oljeproduktion, förutsatt att de kontroller som anges i artikel 8 har utförts och att de skyldigheter som följer av dessa har uppfyllts.

    Alla ansökningar som gäller produktionen från ett enda regleringsår skall, med risk för uteslutning, inlämnas före en fastställd dag.

    2. Om en producentorganisation tillhör en sammanslutning av dessa organisationer, skall skördedeklarationerna och ansökningarna om stöd från de olivodlare som är medlemmar överlämnas av sammanslutningen.

    Artikel 7

    Den kvantitet av olja för vilken stöd erhålls får inte vara större än den kvantitet som fastställs genom standardmetoden enligt artikel 18, dvs. att den fastställda skörden av oliver och olja tillämpas för antalet olivträd i produktionen, om en olivodlare som är medlem i en producentorganisation

    - även har arrenderat olivodlingar för mindre än tre år,

    - har sålt antingen delar av eller hela sin produktion av olja, och

    - har blivit medlem i organisationen under regleringsåret.

    Artikel 8

    1. Varje producentorganisation skall, före överlämnandet av ansökningan om stöd, kontrollera den kvantitet av olivolja för vilken stöd söks för var och en av dess medlemmar. Organisationen skall särskilt kontrollera:

    - att den produktion av oliver, av varje odlare deklarerad som pressad i en godkänd fabrik, stämmer överens med de uppgifter som lämnats i hans skördedeklaration, på grundval av kännetecken som skall fastställas,

    - att de uppgifter som lämnats av varje odlare i fråga om de kvantiteter av oliver som pressats och de kvantiteter av olja som erhållits stämmer överens med de kvantiteter av oliver och olja som uppgivits i bokföringen hos de godkända fabrikerna.

    2. Producentorganisationer skall överlämna sina medlemsregister till de behöriga myndigheterna i den berörda medlemsstaten i följande fall:

    - Om de upplysningar som anges i punkt 1 första strecksatsen inte förefaller att stämma överens, efter det att organisationen har erhållit alla stöddokument och alla upplysningar som kan användas för att fastställa den kvantitet som verkligen producerats.

    - Om de upplysningar som anges i punkt 1 andra strecksatsen inte förefaller att stämma överens.

    - Om upplysningarna i skördedeklarationen inte stämmer med vad som framkommit vid kontrollerna.

    KAPITEL 4 Sammanslutningar av producentorganisationer

    Artikel 9

    1. Med beaktande av kraven i artikel 20c.2 i förordning nr 136/66/EEG får en sammanslutning inte godkännas om den inte består av minst 10 producentorganisationer, godkända enligt artikel 5, eller ett antal organisationer som svarar för minst 5 % av den olivolja som framställs i den berörda medlemsstaten.

    De producentorganisationerna som innefattas i en sammanslutning skall dock komma från minst två ekonomiska regioner.

    2. Bestämmelserna om godkännande och återkallande av godkännande enligt vad som anges i artikel 5 skall även tillämpas för sammanslutningar.

    Artikel 10

    De sammanslutningar som avses i artikel 20c.2 i förordning nr 136/66/EEG

    - skall samordna arbetet i de organisationer som de består av och säkerställa att detta arbete är förenligt med bestämmelserna i denna förordning och skall framförallt snarast kontrollera, enligt ett procenttal som skall bestämmas, på vilket sätt de kontroller som anges i artiklarna 6 och 8 har genomförts,

    - skall överlämna de skördedeklarationer och ansökningar om stöd som inlämnats till dem av de organisationer som de består av till de behöriga myndigheterna,

    - skall ta emot förskott av produktionsstödet, såsom anges i artikel 12, och saldot på stödbeloppen från den berörda medlemsstaten och skall snarast dela upp dem mellan de producenter som är medlemmar i de organisationer som tillhör dem.

    KAPITEL 5 Gemensamma bestämmelser för organisationer av olivoljeproducenter och sammanslutningar av dessa

    Artikel 11

    1. Det belopp som innehållits enligt artikel 20d.1 i förordning nr 136/66/EEG skall användas på följande sätt:

    a) Ett belopp som skall fastställas skall utbetalas till varje sammanslutning på grundval av antalet medlemmar i de producentorganisationer som tillhör den.

    b) Saldot skall utbetalas till alla producentorganisationer på grundval av

    - antalet individuella ansökningar om stöd som inges till varje organisation av dess medlemmar,

    - kontroller som utförts enligt förfarandet för erhållande av stöd.

    2. De medlemsstater i vilka olivolja framställs skall garantera att de summor som överlämnats till sammanslutningarna och producentorganisationerna vid tillämpningen av punkt 1 endast används av dem för att finansiera den verksamhet som de är ansvariga för enligt denna förordning.

    3. Om beloppen inte används, helt eller delvis, såsom anges i punkt 2 skall de återbetalas till den behöriga medlemsstaten och avräknas från de utgifter som finansieras av EUGFJ.

    4. För att underlätta verksamheten i sammanslutningar och producentorganisationer är medlemsstaterna behöriga att i början av varje regleringsår betala dem ett förskott, som skall beräknas på grundval av en enhetstaxa för antalet medlemmar.

    5. De producerande medlemsstaterna skall fastställa bestämmelser om tilldelningen av stödbelopp och tidsbegränsningar för betalning till olivodlare.

    Artikel 12

    1. De producerande medlemsstaterna skall ha rätt att till sammanslutningar av producentorganisationer utbetala ett förskott på de yrkade stödbeloppen.

    2. Under regleringsåren 1984/1985, 1985/1986 samt 1986/1987 skall det förskott som avses i punkt 1 till varje odlare inte överstiga

    - det belopp som erhålls genom tillämpning av skörden av oliver och olja, fastställd enligt artikel 18, för antalet olivträd i produktion enligt skördedeklarationen eller det belopp som erhålls för den uppgivna kvantiteten i ansökan, om den kvantiteten är mindre än den som anges ovan,

    eller

    - 50 % av det belopp som erhålls vid beräkning av ett genomsnitt av de stödbelopp som betalats under de två föregående regleringsåren.

    Artikel 13

    1. Medlemsstaterna skall endast godkänna fabriker vars ägare

    a) till medlemsstaten i fråga, enligt bestämmelser som skall fastställas, har överlämnat fullständiga upplysningar om fabrikens tekniska utrustning och nuvarande pressningskapacitet samt alla ändringar av dessa uppgifter,

    b) har samtyckt till att genomgå alla kontroller som föreskrivs enligt stödförfarandet och till att godkänna alla kontroller som anses nödvändiga i sina lokaler samt att tillåta alla kontroller av deras bokföring,

    c) under det föregående regleringsåret inte blivit föremål för åtgärder beroende på oriktigheter som upptäckts vid kontroller enligt artikel 14 och denna artikel, beträffande godkännande för regleringsåret 1984/1985,

    - inte blivit föremål för åtgärder rörande oriktigheter som upptäckts vid kontroller gjorda för regleringsåret 1983/1984 enligt artikel 7 och 9 i förordning (EEG) nr 2959/82(), och

    - inte har fått sitt godkännade indraget för en tid som sträcker sig efter den 31 oktober 1984 enligt den förordningen,

    d) samtycka till att föra en standardiserad lagerredovisning enligt kriterier som skall fastställas.

    2. Medlemsstaterna skall innan de beviljar ett godkännande kontrollera om villkoren för ett godkännande är uppfyllda och skall särskilt på platsen kontrollera den tekniska utrustningen och den faktiska pressningskapaciteten i fabrikerna.

    3. Under regleringsåren 1984/1985 och 1985/1986 får de berörda medlemsstaterna bevilja tillfälligt godkännande till den berörda fabriken, så snart en ansökan om godkännande innehållande de upplysningar som anges i punkt 1 har överlämnats.

    Detta tillfälliga godkännande skall bli definitivt så snart den berörda medlemsstaten har förvissat sig om att de villkor för godkännande som fastställs i punkt 1 är uppfyllda.

    Om det visar sig att ett av de villkor som anges i punkt 1 inte är uppfyllt, skall det tillfälliga godkännandet återkallas.

    4. I de fall då ett av villkoren för godkännande enligt punkt 1 inte längre är uppfyllt skall godkännandet återkallas för den tid som är beroende av hur allvarlig överträdelsen är.

    5. I de fall godkännandet återkallas i enlighet med punkt 3 eller 4 får ingen ny ansökan om godkännande under den tid då godkännandet är återkallat beviljas.

    - samma fysiska eller juridiska person som förestår fabriken i fråga,

    eller

    - någon fysisk eller juridisk person som önskar förestå fabriken i fråga, om inte den personen tillfredsställande kan bevisa för den berörda medlemsstaten att ansökan om nytt godkännande inte är ämnad att kringgå den påförda sanktionen.

    6. Om återkallandet av fabrikens tillstånd skulle få allvarliga konsekvenser för möjligheterna till pressning i ett visst produktionsområde, får fabriken godkännas enligt speciella kontrollförfaranden.

    KAPITEL 6 Kontrollsystem

    Artikel 14

    1. Varje producerande medlemsstat skall tillämpa ett kontrollsystem för att säkerställa att den produkt för vilken stöd beviljas är berättigad till detta stöd.

    2. Producerande medlemsstater skall kontrollera verksamheten i varje producentorganisation och sammanslutning och framförallt kontrollera att kontrollförfarandena har genomförts av dessa organ.

    3. Under varje regleringsår och framför allt under den tid då oljan pressas, skall de producerande medlemsstaterna på plats kontrollera verksamheten och bokföringen hos en viss procent av de godkända fabrikerna, vilken skall fastställas.

    De utvalda fabrikerna skall vara representativa för pressningskapaciteten i ett produktionsområde.

    4. Om den olivolja som anges i punkt 1 i bilagan till förordning nr 136/66/EEG framställts av odlare som inte är medlemmar i en producentorganisation, skall kontrollen innebära provtagning på plats som skall bekräfta

    - att skördedeklarationerna är riktiga,

    - att de skördade oliverna skall användas för att framställa olja och, om möjligt, att de faktiskt har bearbetats till olja.

    Kontrollerna skall ske hos en procentuell andel av odlarna och denna andel skall fastställas på grundval av framför allt företagens storlek.

    5. Medlemsstaterna skall bl. a. använda de dataregister som föreskrivs i artikel 16 för dessa kontroller och verifieringar.

    Dessa register skall användas som stöd i den kontrollverksamhet som skall förekomma enligt punkt 1 4.

    Artikel 15

    1. Medlemsstaterna skall besluta vilken kvantitet av olja är berättigad till stöd på grundval av de ansökningar som överlämnas enligt artiklarna 3 och 6, med hänsyn tagen till alla dithörande fakta och särskilt till alla kontroller och godkännanden som föreskrivs i denna förordning.

    Den kvantitet olivolja som avses i punkt 4 i bilagan till förordning nr 136/66/EEG för vilken stöd får medges skall bestämmas på grundval av den typ av olja som anges i punkt 1 i den bilagan.

    2. För producenter vars bokföringsuppgifter har överlämnats till medlemsstaten av deras organisationer enligt artikel 8.2 skall medlemsstaten besluta för vilken kvantitet av olja stödet skall ges.

    3. Om resultaten av de kontroller som anges i artiklarna 13 och 14 inte överensstämmer med uppgifterna i lagerbokföringen i en godkänd fabrik, skall den ifrågavarande medlemsstaten, med beaktande av alla sanktioner som får åläggas fabriken, fastställa den kvantitet olja för vilken stöd får beviljas för varje producent som är medlem i en organisation som har pressat sin olivskörd i fabriken i fråga.

    4. Som underlag för bestämmandet av den kvantitet som är berättigad till stöd, i de fall som omfattas av punkt 2 och 3, skall medlemsstaten framför allt använda skörden av oliver och olja, fastställd enligt den standardmetod som anges i artikel 18.

    Artikel 16

    1. Varje producerande medlemsstat skall upprätta och underhålla permanenta dataregister innehållande uppgifter om produktionen av oliver och olivolja.

    2. Dessa register skall innehålla minst följande information:

    a) För varje olivodlare och för varje regleringsår som en ansökan om stöd har inlämnats

    - de upplysningar som finns i den skördedeklaration som föreskrivs i artikel 3.

    - de kvantiteter av producerad olja, för vilka en ansökan om produktionsstöd har inlämnats samt den kvantiteten för vilken stöd har utbetalats,

    - uppgifter som erhållits vid de kontroller på plats som gjorts hos olivodlaren.

    b) För producentorganisationer och sammanslutningar av dessa: all information som behövs för att kontrollera deras verksamhet i samband med det nuvarande stödsystemet samt även resultaten av de kontroller som utförts av medlemsstaterna.

    c) För fabriker som framställer olivolja och för varje regleringsår: de uppgifter som finns i lagerbokföringen, information om den tekniska utrustningen och pressningskapaciteten samt resultaten av de kontroller som utförts enligt denna förordning.

    d) De förväntade årliga skördarna för varje enhetligt produktionsområde.

    Artikel 17

    1. De register som anges i artikel 16 skall vara konfidentiella.

    Följande organ skall ha tillgång till dem:

    - De nationella myndigheter som är bemyndigade av medlemsstaten.

    - Kommissionens tjänstemän i samarbete med de behöriga tjänstemännen i medlemsstaterna och enligt förordning (EEG) nr 729/70(), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 3509/80(), särskilt med tanke på de fastställda förfarandena.

    - Producentorganisationer och sammanslutningar av dessa, i fråga om de aspekter som medlemsstaterna anser vara nödvändiga för att effektivt kontrollera sina respektive medlemmar.

    2. De dataregister som upprättas och de program som används för att hantera dem skall vara kompatibla med de datasystem som används för registrering av olivodlingen i varje producerande medlemsstat.

    KAPITEL 7 Slutbestämmelser

    Artikel 18

    De skördar av oliver och olja som anges i artikel 5.2 första stycket andra strecksatsen i förordning nr 136/66/EEG skall fastställas för enhetliga produktionsområden, senast den 31 maj varje år på grundval av uppgifter som de producerande medlemsstaterna lämnar senast den 30 april varje år.

    Artikel 19

    Tillämpningsföreskrifter för denna förordning skall antas enligt förfarandet i artikel 38 i förordning nr 136/66/EEG.

    Följande uppgifter skall fastställas enligt samma förfarande:

    - De skördar som anges i artikel 18.

    - De belopp som anges i artikel 11.1 a.

    Artikel 20

    För att möjliggöra en smidig övergång från den gällande ordningen till den som fastställs enligt denna förordning, får kommissionen besluta om nödvändiga åtgärder för regleringsåret 1984/85, enligt förfarandet i artikel 38 i förordning nr 136/66/EEG.

    För att säkerställa syftena med denna förordning och med tanke på de särskilda problem som kan uppstå i vissa medlemsstater vid tillämpningen av dessa bestämmelser, får den berörda medlemsstaten, efter samråd med kommissionen, och med beaktande av ytterligare kriterier under en övergångstid av tre regleringsår från och med regleringsåret 1984/1985 bevilja tillfälliga godkännanden till de producentorganisationer och sammanslutningar av dessa som begär detta.

    Artikel 21

    Före slutet av det tredje året under vilket denna förordning tillämpas skall kommissionen överlämna en rapport till rådet om den verksamhet som fastställs i denna förordning tillsammans med förslag om hur rådet skall ändra verksamheten.

    Artikel 22

    Medlemsstaterna skall anmäla de åtgärder som genomförs enligt denna förordning till kommissionen.

    Artikel 23

    Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 17 juli 1984.

    På rådets vägnar

    A. DEASY

    Ordförande

    () EGT nr 172, 30.9.1966, s. 3025/66.

    () EGT nr L 208, 3.8.1984, s. 1.

    () EGT nr L 163, 22.6.1983, s. 39.

    () EGT nr L 166, 23.6.1978, s. 1.

    () EGT nr L 309, 5.11.1982, s. 30.

    () EGT nr L 94, 28.4.1970, s. 2.

    () EGT nr L 367, 31.12.1980, s. 87.

    Top