Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22019D1599

    Beslut nr 1/2019 av associeringsrådet EU–Ukraina av den 8 juli 2019 vad gäller ändringen av bilaga XXVII till associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan [2019/1599]

    ST/1051/2019/INIT

    EUT L 248, 27.9.2019, p. 88–98 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/1599/oj

    27.9.2019   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 248/88


    BESLUT nr 1/2019 AV ASSOCIERINGSRÅDET EU–UKRAINA

    av den 8 juli 2019

    vad gäller ändringen av bilaga XXVII till associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan [2019/1599]

    ASSOCIERINGSRÅDET EU–UKRAINA HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, särskilt artikel 463, och

    av följande skäl:

    (1)

    Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (1) (nedan kallat avtalet), undertecknades den 21 mars och den 27 juni 2014 och trädde i kraft den 1 september 2017.

    (2)

    Ingressen till avtalet klargör parternas önskan att dels främja reform- och tillnärmningsprocessen i Ukraina, och därigenom bidra till en gradvis ekonomisk integration och fördjupning av den politiska associeringen, dels uppnå ekonomisk integration, genom en omfattande tillnärmning av regelverket. Ingressen hänvisar även till parternas beslutsamhet att stärka energitryggheten bland annat genom ökad marknadsintegration och tillnärmning av regelverket till centrala delar av EU:s regelverk.

    (3)

    I det bilaterala samförståndsavtalet om ett strategiskt partnerskap på energiområdet mellan EU och Ukraina av den 24 november 2016 sägs även att målet med ett intensifierat samarbete på energiområdet och en reform av energisektorn är full integration av energimarknaderna i unionen och Ukraina.

    (4)

    Artikel 1 i avtalet hänvisar till målet att stödja Ukrainas ansträngningar för att slutföra omställningen till en fungerande marknadsekonomi, bland annat genom att gradvis närma landets lagstiftning till unionslagstiftningen.

    (5)

    Enligt artikel 273 i avtalet ska parterna anpassa sin lagstiftning, enligt bilaga XXVII till avtalet, för att säkerställa att förutsättningarna för transport av elektricitet och gas är objektiva, rimliga och öppna och icke-diskriminerande.

    (6)

    Vidare, för att göra framsteg på vägen mot marknadsintegration föreskrivs i artikel 337 i avtalet att parterna ska fortsätta och intensifiera sitt nuvarande samarbete om energifrågor, inklusive genom gradvis tillnärmning inom energisektorn.

    (7)

    I artikel 341 i avtalet föreskrivs att den gradvisa tillnärmningen inom energisektorn ska fortskrida i överensstämmelse med en tidsplan som anges i bilaga XXVII till avtalet.

    (8)

    I artikel 474 i avtalet upprepas Ukrainas allmänna åtagande att gradvis närma sin lagstiftning tillunionsrätten, inklusive inom energisektorn.

    (9)

    EU:s regelverk inom energisektorn har utvecklats väsentligt sedan förhandlingarna om avtalet avslutades, på samma sätt som Ukrainas åtaganden som följer av genomförandet av avtalet och landets anslutning till fördraget om upprättande av en energigemenskap. Utvecklingen bör återspeglas i bilaga XXVII till avtalet, varför denna bilaga behöver uppdateras.

    (10)

    I artikel 475 i avtalet fastställs grunden för en fortlöpande bedömning av Ukrainas framsteg med att närma sitt lands lagstiftning tillunionsrätten, även med avseende på genomförandet och efterlevnaden. Artikeln föreskriver att rapporteringen och bedömningen ska ta hänsyn till särskilda förfaranden som fastställts i avtalet eller i beslut av de institutionella organ som inrättats enligt avtalet.

    (11)

    För att säkerställa ett mer effektivt genomförande av reformerna i Ukraina bör övervakningsmekanismen för reformen inom energisektorn stärkas så att de inledda reformerna blir av oåterkallelig art och därmed på ett bestående sätt bidrar till moderniseringen av energisektorn.

    (12)

    I enlighet med artikel 463.1 och 463.3 i avtalet ska associeringsrådet ha befogenhet att fatta beslut för att målen i avtalet ska uppnås. Associeringsrådet får uppdatera eller ändra bilagorna till avtalet, med beaktande av utvecklingen hos unionsrätten och de tillämpliga standarder som fastställts i internationella instrument som parterna anser vara relevanta.

    (13)

    Associeringsrådet ska därför ändra bilaga XXVII till avtalet för att fastställa närmare bestämmelser om övervakning av tillnärmningen av den ukrainska lagstiftningen till unionsrätten om energisektorn. I detta syfte bör lämpliga bestämmelser som stärker övervakningsmekanismen föras in i bilaga XXVII till avtalet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Bilaga XXVII till avtalet ska ersättas med bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och i Ukrainas officiella tidning.

    Artikel 3

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i Bryssel den 8 juli 2019.

    På associeringsrådets vägnar

    V. GROYSMAN

    Ordförande


    (1)  EUT L 161, 29.5.2014, s. 3.


    BILAGA

    ”BILAGA XXVII TILL KAPITEL 1

    ENERGISAMARBETE INBEGRIPET KÄRNENERGIFRÅGOR

    BILAGA XXVII-A

    ÖVERVAKNING AV TILLNÄRMNINGEN INOM ENERGISEKTORN

    För att stärka övervakningen av hur Ukrainas nationella lagstiftning tillnärmas EU:s regelverk på energisektorn och på ett varaktigt sätt modernisera Ukrainas energisektor ska parterna tillämpa nedanstående särskilda förfaranden i enlighet med artikel 475.2 i avtalet. Dessa förfaranden ska inte påverka någondera partens rättigheter eller skyldigheter som följer av dess medlemskap i fördraget om upprättande av en energigemenskap.

    Faktiskt genomförande av EU:s regelverk

    1.

    Europeiska kommissionen ska utan dröjsmål informera Ukraina om alla förslag från kommissionen som ska antas eller ändras och om alla unionsrättsakter som ändrar EU:s regelverk i förteckningen i bilagan.

    2.

    Ukraina ska säkerställa faktisk tillämpning av den tillnärmade inhemska lagstiftningen och ska vidta de åtgärder som krävs för att återspegla utvecklingen av unionsrätten i den inhemska lagstiftningen inom energisektorn i enlighet med förteckningen i bilaga XXVII-B. I fråga om nedanstående typer av akter gäller följande:

    a)

    En akt som motsvarar en EU-förordning eller ett EU-beslut ska göras till en del av Ukrainas interna rättsordning.

    b)

    För en akt som motsvarar ett EU-direktiv ska de ukrainska myndigheterna bestämma form och metod för införlivandet.

    c)

    En akt som motsvarar Europeiska kommissionens förordningar om nätföreskrifter i el- eller gassektorerna ska göras till en del av Ukrainas interna rättsordning utan andra ändringar av förordningens struktur eller text än översättning, om inte sådana ändringar anges som nödvändiga av Europeiska kommissionen.

    3.

    Ukraina ska avhålla sig från att agera på ett sätt som skulle undergräva syftet med eller resultatet av tillnärmningen av landets inhemska lagstiftning till EU:s regelverk inom energisektorn i enlighet med förteckningen i bilaga XXVII-B.

    4.

    Ukraina ska upphäva inhemsk lagstiftning eller praxis som är oförenlig med unionsrätten eller den inhemska lagstiftning som tillnärmats unionsrätten inom energisektorn i enlighet med förteckningen i bilaga XXVII-B.

    Samråd

    5.

    Ukraina ska samråda med Europeiska kommissionen om förenligheten med EU:s regelverk hos lagstiftningsförslag på de områden som ska tillnärmas de EU-rättsakter som förtecknas i bilaga XXVII-B, innan förslagen träder i kraft. Skyldigheten att samråda avser även förslag till ändring av redan tillnärmad inhemsk lagstiftning, oavsett aktens rättsliga form.

    6.

    Ukraina får samråda med Europeiska kommissionen om förenligheten med EU:s regelverk hos alla förslag till genomförandebestämmelser som avser lagstiftning inom energisektorn som har tillnärmats eller kommer att tillnärmas EU:s regelverk i förteckningen i bilaga XXVII-B. Om Ukraina beslutar att samråda med Europeiska kommissionen om sådana bestämmelser ska punkt 7 tillämpas.

    7.

    Ukraina ska avhålla sig från att tillämpa någon lagstiftning som förelagts för samråd i enlighet med punkterna 5 och 6 innan Europeiska kommissionen har bedömt om lagstiftningsförslaget är förenligt med EU:s relevanta regelverk och när Europeiska kommissionen har kommit fram till att ett förslag är oförenligt med EU:s relevanta regelverk.

    8.

    Europeiska kommissionens bedömning av förenligheten får omfatta rekommendationer avseende lagstiftningsförslaget eller delar därav som Europeiska kommissionen anser är oförenliga med EU:s regelverk. För bedömningen får Europeiska kommissionen höra energigemenskapens sekretariat eller anordna expertgruppbesök om den anser att det är lämpligt. Bedömningen av förenligheten ska avslutas inom tre månader från den dag då en engelsk version av lagstiftningsförslaget mottogs, eller en längre period som Europeiska kommissionen och Ukraina kan komma att enas om. Om Europeiska kommissionen inte svarar inom utsatt tid får Ukraina börja tillämpa lagstiftningsförslaget. Att Europeiska kommissionen inte svarat inom utsatt tid innebär inget medgivande i fråga om lagstiftningsförslagets förenlighet med EU:s regelverk.

    9.

    Ukraina ska tillställa Europeiska kommissionen slutversionen av alla akter på de områden som ska tillnärmas EU:s regelverk i förteckningen i bilaga XXVII-B eller akter som ändrar tillnärmad inhemsk lagstiftning på dessa områden.

    10.

    Ukraina får uppmärksamma Europeiska kommissionen på andra akter eller förslag inom energisektorn vilka omfattas av detta avtal och begära ett icke-bindande yttrande om aktens förenlighet med EU:s regelverk i förteckningen i bilaga XXVII-B.

    11.

    Parterna ska utbyta information i enlighet med bilagan via associeringskommitténs sekretariat.

    Rapporter till associeringsrådet

    12.

    Europeiska kommissionen ska inför det årliga mötet informera associeringsrådet om alla yttranden som begärts av och utfärdats för Ukraina enligt bilagan avseende förenligheten av landets inhemska rättsakter med EU:s regelverk.

    13.

    Ukraina ska tre månader före det årliga mötet skriftligen rapportera till associeringsrådet om vilka framsteg som gjorts med genomförandet inom energisektorn med avseende på EU:s regelverk i förteckningen i bilaga XXVII-B. Rapporten ska i detalj redogöra för hur Ukraina beaktat Europeiska unionens yttranden och rekommendationer i de antagna rättsakterna samt innehålla information om den faktiska tillämpningen av de antagna lagarna.

    14.

    Resultaten av övervakningsverksamheten ska diskuteras i alla berörda organ som inrättas inom ramen för detta avtal, även för utarbetande av sådana rekommendationer som avses i artikel 475.4 i avtalet.

    BILAGA XXVII-B

    UKRAINAS ÅTAGANDEN AVSEENDE TILLNÄRMNING INOM ENERGISEKTORN

    Ukraina åtar sig att gradvis närma sin lagstiftning till följande EU-lagstiftning inom de fastställda tidsramarna:

    1.

    EU:s regelverk som Ukraina åtagit sig att tillnärma inom ramen för fördraget om upprättande av en energigemenskap. De tidsfrister som överenskommits där ska även tillämpas på denna bilaga.

    Elektricitet

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/72/EG av den 13 juli 2009 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om upphävande av direktiv 2003/54/EG

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 714/2009 av den 13 juli 2009 om villkor för tillträde till nät för gränsöverskridande elhandel och om upphävande av förordning (EG) nr 1228/2003

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1227/2011 av den 25 oktober 2011 om integritet och öppenhet på grossistmarknaderna för energi

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/89/EG av den 18 januari 2006 om åtgärder för att trygga elförsörjning och infrastrukturinvesteringar

    Kommissionens förordning (EU) nr 838/2010 av den 23 september 2010 om fastställande av riktlinjer för kompensationsmekanismen mellan systemansvariga för överföringssystemen och för gemensamma regler för överföringsavgifter

    Kommissionens förordning (EU) nr 543/2013 av den 14 juni 2013 om inlämnande och offentliggörande av uppgifter på elmarknaderna och om ändring av bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 714/2009

    Kommissionens förordning (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016 om fastställande av nätföreskrifter för anslutning av förbrukare

    Kommissionens förordning (EU) 2016/631 av den 14 april 2016 om fastställande av nätföreskrifter med krav för nätanslutning av generatorer

    Kommissionens förordning (EU) 2016/1447 av den 26 augusti 2016 om fastställande av nätföreskrifter med krav för nätanslutning av system för högspänd likström och likströmsanslutna kraftparksmoduler

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1952 av den 26 oktober 2016 om europeisk statistik om naturgas- och elpriser och om upphävande av direktiv 2008/92/EG

    Gas

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG av den 13 juli 2009 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas och om upphävande av direktiv 2003/55/EG

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2009 av den 13 juli 2009 om villkor för tillträde till naturgasöverföringsnäten och om upphävande av förordning (EG) nr 1775/2005

    Rådets direktiv 2004/67/EG av den 26 april 2004 om åtgärder för att säkerställa en tryggad naturgasförsörjning

    Kommissionens förordning (EU) 2015/703 av den 30 april 2015 om fastställandet av nätföreskrifter med regler för driftskompatibilitet och informationsutbyte

    Kommissionens förordning (EU) 2017/459 av den 16 mars 2017 om fastställandet av nätföreskrifter för mekanismer för kapacitetstilldelning i överföringssystem för gas och om upphävande av förordning (EU) nr 984/2013

    Kommissionens förordning (EU) 2017/460 av den 16 mars 2017 om fastställandet av nätföreskrifter för harmoniserade tariffstrukturer för överföring av gas

    Förnybara energikällor

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG av den 23 april 2009 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor och om ändring och ett senare upphävande av direktiven 2001/77/EG och 2003/30/EG

    Olja

    Rådets direktiv 2009/119/EG av den 14 september 2009 om skyldighet för medlemsstaterna att inneha minimilager av råolja och/eller petroleumprodukter

    Energiinfrastruktur

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 347/2013 av den 17 april 2013 om riktlinjer för transeuropeiska energiinfrastrukturer och om upphävande av beslut nr 1364/2006/EG och om ändring av förordningarna (EG) nr 713/2009, (EG) nr 714/2009 och (EG) nr 715/2009

    Energieffektivitet

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/27/EU av den 25 oktober 2012 om energieffektivitet, om ändring av direktiven 2009/125/EG och 2010/30/EU och om upphävande av direktiven 2004/8/EG och 2006/32/EG

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 av den 4 juli 2017 om fastställande av en ram för energimärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU

    Genomförandeförordningar:

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 518/2014 av den 5 mars 2014 om ändring av kommissionens delegerade förordningar (EU) nr 1059/2010, (EU) nr 1060/2010, (EU) nr 1061/2010, (EU) nr 1062/2010, (EU) nr 626/2011, (EU) nr 392/2012, (EU) nr 874/2012, (EU) nr 665/2013, (EU) nr 811/2013 och (EU) nr 812/2013 vad gäller märkning av energirelaterade produkter på internet,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/254 av den 30 november 2016 om ändring av delegerade förordningar (EU) nr 1059/2010, (EU) nr 1060/2010, (EU) nr 1061/2010, (EU) nr 1062/2010, (EU) nr 626/2011, (EU) nr 392/2012, (EU) nr 874/2012, (EU) nr 665/2013, (EU) nr 811/2013, (EU) nr 812/2013, (EU) nr 65/2014, (EU) nr 1254/2014, (EU) 2015/1094, (EU) 2015/1186 och (EU) 2015/1187 vad gäller användningen av toleranser i kontrollförfaranden,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1060/2010 av den 28 september 2010 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av kylar och frysar för hushållsbruk,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 65/2014 av den 1 oktober 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av ugnar och köksfläktar för hushållsbruk,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 626/2011 av den 4 maj 2011 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av luftkonditioneringsapparater,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 874/2012 av den 12 juli 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av elektriska lampor och armaturer,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1059/2010 av den 28 september 2010 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av diskmaskiner för hushållsbruk,

    Kommissionens direktiv 96/60/EG av den 19 september 1996 om genomförande av rådets direktiv 92/75/EEG om energimärkning av kombinerade tvättmaskiner/torktumlare för hushållsbruk,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 392/2012 av den 1 mars 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av torktumlare för hushållsbruk,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1061/2010 av den 28 september 2010 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av tvättmaskiner för hushållsbruk,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 665/2013 av den 3 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av dammsugare,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 812/2013 av den 18 februari 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av varmvattenberedare, ackumulatortankar och paket med varmvattenberedare och solvärmeutrustning,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 811/2013 av den 18 februari 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU avseende energimärkning av pannor och värmepumpar för rumsuppvärmning, pannor och värmepumpar med inbyggd tappvarmvattenberedning, paket med pannor och värmepumpar för rumsuppvärmning, temperaturregulator och solvärmeutrustning samt paket med pannor eller värmepumpar med inbyggd tappvarmvattenberedning, temperaturregulator och solvärmeutrustning,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1062/2010 av den 28 september 2010 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av tv-mottagare,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1254/2014 av den 11 juli 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av luftkonditioneringsapparater,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1094 av den 5 maj 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av kylskåp och frysar för professionellt bruk,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1186 av den 24 april 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av rumsvärmare,

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1187 av den 27 april 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av värmepannor för fastbränsle och paket med en värmepanna för fastbränsle, tillsatsvärmare, temperaturregulatorer och solvärmeutrustning.

    2.

    EU:s regelverk som ska genomföras av Ukraina, utöver Ukrainas åtaganden inom ramen för fördraget om upprättande av en energigemenskap.

    Gas

    Kommissionens förordning (EU) nr 312/2014 av den 26 mars 2014 om fastställandet av nätföreskrifter för balansering av överföringsnät för gas

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras senast den 31 december 2019.

    Prospektering efter och undersökning av kolväten

    Direktiv 94/22/EG om villkoren för beviljande och utnyttjande av tillstånd för prospektering efter samt undersökning och utvinning av kolväten

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska genomföras inom tre år efter avtalets ikraftträdande med hänsyn till artiklarna (279 och 280) i de handelsrelaterade energibestämmelser som omfattas av kapitel 11 (Handelsrelaterad energi) i avdelning IV (Handel och handelsrelaterade frågor).

    Energieffektivitet och byggnaders energiprestanda

    Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 244/2012 av den 16 januari 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU om byggnaders energiprestanda genom fastställande av en ram för jämförelsemetod för beräkning av kostnadsoptimala nivåer för minimikrav avseende energiprestanda för byggnader och byggnadselement

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras senast den 30 juni 2019.

    Energieffektivitet – ekodesign

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktiv 2009/125/EG ska genomföras inom tre år från avtalets ikraftträdande.

    Genomförandeförordningar:

    Kommissionens förordning (EU) 2016/2282 av den 30 november 2016 om ändring av förordningar (EG) nr 1275/2008, (EG) nr 107/2009, (EG) nr 278/2009, (EG) nr 640/2009, (EG) nr 641/2009, (EG) nr 642/2009, (EG) nr 643/2009, (EU) nr 1015/2010, (EU) nr 1016/2010, (EU) nr 327/2011, (EU) nr 206/2012, (EU) nr 547/2012, (EU) nr 932/2012, (EU) nr 617/2013, (EU) nr 666/2013, (EU) nr 813/2013, (EU) nr 814/2013, (EU) nr 66/2014, (EU) nr 548/2014, (EU) nr 1253/2014, (EU) 2015/1095, (EU) 2015/1185, (EU) 2015/1188, (EU) 2015/1189 och (EU) 2016/2281 vad gäller användningen av toleranser i kontrollförfaranden

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) 2016/2281 av den 30 november 2016 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter, vad gäller ekodesignkrav för produkter för ventilationsvärme, produkter för kylning, processkylaggregat av högtemperaturtyp och fläktkonvektorer

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) 2015/1189 av den 28 april 2015 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller ekodesignkrav för värmepannor för fastbränsle

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) 2015/1188 av den 28 april 2015 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller ekodesignkrav för rumsvärmare

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) 2015/1185 av den 24 april 2015 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller ekodesignkrav för rumsvärmare för fastbränsle

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) 2015/1095 av den 5 maj 2015 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för kylskåp och frysar för professionellt bruk, snabbnedkylningsskåp, kondensoraggregat och processkylaggregat

    Kommissionens förordning (EU) nr 1253/2014 av den 7 juli 2014 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG avseende krav på ekodesign för ventilationsenheter

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 548/2014 av den 21 maj 2014 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller små, medelstora och stora krafttransformatorer

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 66/2014 av den 14 januari 2014 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG med avseende på krav på ekodesign för ugnar, hällar och köksfläktar för hushållsbruk

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 813/2013 av den 2 augusti 2013 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG med avseende på krav på ekodesign för pannor och värmepumpar för rumsuppvärmning samt pannor eller värmepumpar med inbyggd tappvarmvattenberedning

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 814/2013 av den 2 augusti 2013 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG med avseende på krav på ekodesign för varmvattenberedare och ackumulatortankar

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 666/2013 av den 8 juli 2013 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller ekodesignkrav för dammsugare

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 617/2013 av den 26 juni 2013 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för datorer och datorservrar

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 932/2012 av den 3 oktober 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för torktumlare för hushållsbruk

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 622/2012 av den 11 juli 2012 om ändring av förordning (EG) nr 641/2009 vad gäller krav på ekodesign för fristående cirkulationspumpar utan axeltätning och produktintegrerade cirkulationspumpar utan axeltätning

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 641/2009 av den 22 juli 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG vad gäller krav på ekodesign för fristående cirkulationspumpar utan axeltätning och produktintegrerade cirkulationspumpar utan axeltätning

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 547/2012 av den 25 juni 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller ekodesignkrav för vattenpumpar

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 206/2012 av den 6 mars 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG med avseende på krav på ekodesign för luftkonditioneringsapparater och komfortfläktar

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 327/2011 av den 30 mars 2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG när det gäller krav på ekodesign för motordrivna fläktar med ineffekt mellan 125 W och 500 kW

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 1016/2010 av den 10 november 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för diskmaskiner för hushållsbruk

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 1015/2010 av den 10 november 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för tvättmaskiner för hushållsbruk

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) 2015/1428 av den 25 augusti 2015 om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 244/2009 vad gäller ekodesignkrav för rundstrålande lampor för hushållsbruk och kommissionens förordning (EG) nr 245/2009 vad gäller krav på ekodesign för lysrör utan inbyggt förkopplingsdon, urladdningslampor med hög intensitet samt förkopplingsdon och armaturer som kan driva sådana lampor och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/55/EG och kommissionens förordning (EU) nr 1194/2012 vad gäller ekodesignkrav för riktade lampor, ljusdiodlampor och tillhörande utrustning

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 245/2009 av den 18 mars 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG när det gäller krav på ekodesign för lysrör utan inbyggt förkopplingsdon, urladdningslampor med hög intensitet samt förkopplingsdon och armaturer som kan driva sådana lampor och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/55/EG, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras inom tre år efter detta avtals ikraftträdande.

    Kommissionens förordning (EU) nr 1194/2012 av den 12 december 2012 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG vad gäller krav på ekodesign för riktade lampor, ljusdiodlampor och tillhörande utrustning

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 244/2009 av den 18 mars 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG när det gäller ekodesignkrav för rundstrålande lampor för hushållsbruk, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras inom tre år efter detta avtals ikraftträdande.

    Kommissionens förordning (EG) nr 859/2009 av den 18 september 2009 om ändring av förordning (EG) nr 244/2009 i fråga om ekodesignkrav för ultraviolett strålning från rundstrålande lampor för hushållsbruk

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 347/2010 av den 21 april 2010 om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 245/2009 när det gäller ekodesignkrav för lysrör utan inbyggt förkopplingsdon, urladdningslampor med hög intensitet samt förkopplingsdon och ljusarmaturer som kan driva sådana lampor

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 643/2009 av den 22 juli 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG vad gäller krav på ekodesign för kylar och frysar för hushållsbruk

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 642/2009 av den 22 juli 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG vad gäller krav på ekodesign för tv-mottagare

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EU) nr 4/2014 av den 6 januari 2014 om ändring av förordning (EG) nr 640/2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG avseende krav på ekodesign för elektriska motorer

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 640/2009 av den 22 juli 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG avseende krav på ekodesign för elektriska motorer + Corrigendum EUT L 46, 19.2.2011

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kommissionens förordning (EG) nr 278/2009 av den 6 april 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG när det gäller krav på ekodesign för externa nätaggregats elförbrukning vid noll-last och deras genomsnittliga verkningsgrad, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras inom tre år efter detta avtals ikraftträdande.

    Kommissionens förordning (EG) nr 107/2009 av den 4 februari 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG avseende krav på ekodesign för enkla digitalboxar, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras inom tre år efter detta avtals ikraftträdande.

    Kommissionens förordning (EG) nr 1275/2008 av den 17 december 2008 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG om krav på ekodesign för elektriska och elektroniska hushålls- och kontorsprodukters elförbrukning i standby- och frånläge, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Bestämmelserna i förordningen ska genomföras inom tre år efter detta avtals ikraftträdande.

    Rådets direktiv 92/42/EEG av den 21 maj 1992 om effektivitetskrav för nya värmepannor som eldas med flytande eller gasformigt bränsle, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska införlivas inom tre år efter avtalets ikraftträdande.

    Kommissionens förordning (EG) nr 643/2009 av den 22 juli 2009 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG vad gäller krav på ekodesign för kylar och frysar för hushållsbruk, i dess ändrade lydelse

    Tidsplan: Tidsplanen för genomförande av bestämmelserna i förordningen ska fastställas senast den 31 december 2021.

    Kärnenergi

    Rådets direktiv 2013/59/Euratom av den 5 december 2013 om fastställande av grundläggande säkerhetsnormer för skydd mot de faror som uppstår till följd av exponering för joniserande strålning, och om upphävande av direktiven 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom och 2003/122/Euratom

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska införlivas inom fyra år efter avtalets ikraftträdande.

    Rådets direktiv 2006/117/Euratom av den 20 november 2006 om övervakning och kontroll av transporter av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska införlivas inom två år efter avtalets ikraftträdande.

    Rådets direktiv 2009/71/Euratom av den 25 juni 2009 om upprättande av ett gemenskapsramverk för kärnsäkerhet vid kärntekniska anläggningar

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska införlivas inom tre år efter avtalets ikraftträdande.

    Rådets direktiv 2014/87/Euratom av den 8 juli 2014 om ändring av direktiv 2009/71/Euratom om upprättande av ett gemenskapsramverk för kärnsäkerhet vid kärntekniska anläggningar

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska införlivas inom tre år efter avtalets ikraftträdande.

    Rådets direktiv 2011/70/Euratom av den 19 juli 2011 om inrättande av ett gemenskapsramverk för ansvarsfull och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall

    Tidsplan: Bestämmelserna i direktivet ska införlivas inom tre år efter avtalets ikraftträdande.


    Top