Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22014D0503

    2014/503/EU: Beslut nr 1/2014 av gemensamma kommittén för den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung av den 21 maj 2014 om antagande av kommitténs arbetsordning

    EUT L 222, 26.7.2014, p. 22–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/503/oj

    26.7.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 222/22


    BESLUT nr 1/2014 AV GEMENSAMMA KOMMITTÉN FÖR DEN REGIONALA KONVENTIONEN OM EUROPA–MEDELHAVSTÄCKANDE REGLER OM FÖRMÅNSURSPRUNG

    av den 21 maj 2014

    om antagande av kommitténs arbetsordning

    (2014/503/EU)

    GEMENSAMMA KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung, särskilt artikel 3, och

    av följande skäl:

    (1)

    Den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung (nedan kallad konventionen) trädde i kraft den 1 december 2012.

    (2)

    Genom artikel 3.1 i konventionen inrättas en gemensam kommitté, där varje fördragsslutande part ska vara företrädd.

    (3)

    Enligt artikel 3.4 i konventionen ska gemensamma kommittén anta sin egen arbetsordning.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Härmed antas arbetsordningen för gemensamma kommittén för den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung, som återfinns i bilagan till detta beslut.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    Utfärdat i Bryssel den 21 maj 2014.

    På gemensamma kommitténs vägnar

    P.-J. LARRIEU

    Ordförande


    BILAGA

    ARBETSORDNING FÖR DEN GEMENSAMMA KOMMITTÉ SOM INRÄTTATS GENOM DEN REGIONALA KONVENTIONEN OM EUROPA–MEDELHAVSTÄCKANDE REGLER OM FÖRMÅNSURSPRUNG

    Artikel 1

    Sammansättning

    1.   Gemensamma kommittén (nedan kallad kommittén) ska vara sammansatt av företrädare för

    de fördragsslutande parter som avses i artikel 1.3 i den regionala konventionen om Europa–Medelhavstäckande regler om förmånsursprung (nedan kallad konventionen) för vilka konventionen har trätt i kraft, och

    de fördragsslutande parter som i praktiken anslutit sig till konventionen i enlighet med artikel 5.6 i konventionen,

    nedan kallade de fördragsslutande parter för vilka konventionen har trätt i kraft.

    De fördragsslutande parter för vilka konventionen har trätt i kraft, ska ha rösträtt. De ska ha en röst per fördragsslutande part.

    2.   De fördragsslutande parter som avses i artikel 1.3 i konventionen för vilka konventionen ännu inte har trätt i kraft och de tredjeländer som inbjudits av kommittén att ansluta sig till konventionen ska ha observatörsstatus i kommittén i enlighet med artikel 5.9.

    Dessa fördragsslutande parter, nedan kallade fördragsslutande parter med observatörsstatus, ska inte ha rösträtt. De kan emellertid aktivt delta i kommitténs diskussionsforum och lägga fram förslag.

    3.   Sekretariaten för Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta), Agadiravtalet och Centraleuropeiska frihandelsavtalet (Cefta) ska också ha observatörsstatus i kommittén. Dessa observatörer ska inte ha rösträtt. De kan emellertid aktivt delta i kommitténs diskussionsforum och lägga fram förslag.

    Vid behov kan kommittén besluta att bjuda in ytterligare observatörer vid enstaka tillfällen, såvida inte någon fördragsslutande part motsätter sig detta. Dessa observatörer ska inte ha rösträtt. De kan emellertid aktivt delta i kommitténs diskussionsforum.

    4.   Före varje möte i kommittén ska de kommittéledamöter som avses i punkterna 1–3 (nedan kallade kommittéledamöterna) skriftligen meddela sekretariatet om sin delegations sammansättning. Antalet delegater ska som regel vara begränsat till tre per delegation. Eventuella ändringar i sammansättningen ska anmälas skriftligen till sekretariatet senast sju kalenderdagar före mötet.

    Artikel 2

    Ordförande

    Kommitténs ordförande ska vara en företrädare för Europeiska kommissionen (nedan kallad kommissionen).

    Artikel 3

    Sekretariat

    Kommissionen ska svara för sekretariatet för kommittén och, vid behov, för de underkommittéer och arbetsgrupper som inrättas enligt artikel 13.

    Artikel 4

    Korrespondens

    1.   Korrespondens som rör kommittén ska sändas till kommissionen, ställd till kommitténs ordförande, i princip på elektronisk väg.

    2.   Korrespondens till kommittéledamöterna ska sändas till dem av sekretariatet, i princip på elektronisk väg.

    Artikel 5

    Möten

    1.   Kommittén ska sammankallas av ordföranden, antingen på ordförandens eget initiativ eller på begäran av en fördragsslutande part.

    2.   Mötena ska äga rum i Bryssel eller, såvida inte någon fördragsslutande part motsätter sig detta, på annan plats.

    3.   Ordföranden ska göra sitt yttersta för att undvika att möten sammankallas under en fördragsslutande parts allmänna helgdagar. För detta ändamål kan de fördragsslutande parterna anmäla datum för sina officiella helgdagar under följande år till sekretariatet, senast i slutet av varje kalenderår.

    4.   En kallelse till ett möte ska skickas till samtliga kommittéledamöter minst en månad före mötet.

    5.   Om kommittén inte beslutar annorlunda, ska dess möten inte vara offentliga.

    Artikel 6

    Dagordning

    1.   Ordföranden ska upprätta en preliminär dagordning för varje möte.

    2.   Den preliminära dagordningen ska sändas till samtliga kommittéledamöter i regel senast en månad före mötet.

    3.   Ytterligare punkter får tas med bland huvudpunkterna på dagordningen om de anmälts till ordföranden senast 15 kalenderdagar före mötet. Ytterligare punkter får tas med i den preliminära dagordningen som "Övriga frågor" om detta begärs före dagordningens antagande.

    4.   Dagordningen ska antas av kommittén i början av varje möte, såvida inte någon fördragsslutande part motsätter sig detta.

    Artikel 7

    Protokoll

    1.   Ordföranden ska ansvara för att ett protokoll upprättas för varje möte. Protokollet ska visa kommitténs rekommendationer och slutsatser för varje punkt på dagordningen och ska, i bilagorna till protokollet, innehålla handlingar som lagts fram vid mötet samt en förteckning över deltagarna.

    2.   Ordföranden ska utan dröjsmål och senast en månad efter mötet översända utkastet till protokoll till kommittéledamöterna.

    Kommittéledamöterna ska skriftligen meddela ordföranden eventuella synpunkter på protokollutkastet senast en månad efter det att det översänts. Om det råder oenighet ska frågan diskuteras i kommittén. Om kommittén inte kan enas ska de berörda synpunkterna föras in i en bilaga till det slutliga protokollet.

    Artikel 8

    Genomförande och tvistlösning

    1.   De fördragsslutande parter för vilka konventionen har trätt i kraft ska diskutera de erfarenheter som gjorts och de problem som uppstått vid genomförandet och tillämpningen av konventionen.

    2.   I enlighet med artikel 33 i tillägg 1 till konventionen ska kommittén försöka finna en gemensamt godtagbar lösning på tvister angående tolkningen av konventionen.

    Artikel 9

    Förvaltning av konventionen

    1.   De fördragsslutande parter för vilken konventionen har trätt i kraft ska till kommittén anmäla frihandelsavtal som de ingått med varandra och som rör konventionen, och ska informera sekretariatet om dagen för tillämpning av konventionen i förhållande till dessa frihandelsavtal.

    Sekretariatet ska vidta nödvändiga åtgärder för offentliggörandet av tillkännagivanden om uppfyllande av de nödvändiga villkoren för tillämpning av kumulation i Europeiska unionens officiella tidning.

    2.   De fördragsslutande parter för vilken konventionen har trätt i kraft ska informera kommittén om eventuella ändringar av frihandelsavtal mellan de fördragsslutande parterna som kan påverka villkoren för tillämpning av diagonal kumulation.

    Artikel 10

    Nya fördragsslutande parters anslutning

    1.   Kommittén ska ta ställning till tredjeländers skriftliga begäran om anslutning som lämnats av depositarien, i princip vid det möte som följer efter mottagandet av en sådan begäran.

    2.   Kommittén ska överväga om övergångsbestämmelser är nödvändiga i avvaktan på ingåendet av frihandelsavtal mellan den anslutande fördragsslutande parten och andra fördragsslutande parter, i synnerhet för att undvika osäkerhet om kumulering med den anslutande fördragsslutande parten.

    Artikel 11

    Ändringar av arbetsordningen och konventionen

    1.   Kommitténs arbetsordning kan ses över på begäran av en fördragsslutande part för vilken konventionen har trätt i kraft.

    2.   Om en särskild bestämmelse som återspeglas i tillägg II till konventionen ändras av de berörda fördragsslutande parterna eller om en sådan särskild bestämmelse antas av två fördragsslutande parter ska de senare informera sekretariatet om ändringen.

    3.   Sekretariatet ska meddela ändringar av konventionen, inbegripet dess tillägg, som antagits av kommittén till depositarien och de fördragsslutande parterna.

    Artikel 12

    Beslut och rekommendationer

    1.   Beslut och rekommendationer antas genom omröstning bland de fördragsslutande parter för vilka konventionen har trätt i kraft, och som är närvarande eller företrädda vid kommitténs möte. Beslutförhet föreligger om minst 2/3 av dessa fördragsslutande parter är närvarande.

    Nedlagda röster ska inte hindra kommitténs antagande av akter som kräver enhällighet.

    En fördragsslutande part för vilken konventionen har trätt i kraft får företräda högst en annan fördragsslutande part för vilken konventionen har trätt i kraft. Den fördragsslutande part som låter sig företrädas ska skriftligen informera ordföranden om detta före mötet.

    De fördragsslutande parter för vilka konventionen har trätt i kraft ska fästa största vikt vid yttranden som framförs av fördragsslutande parter med observatörsstatus.

    2.   Kommitténs beslut och rekommendationer ska förses med nummer och datum för antagande och ha titel som hänvisar till innehållet.

    3.   Varje fördragsslutande part får på sitt/sina respektive officiella språk och i sin/sina officiella tidskrift(er) och i enlighet med sina interna regler offentliggöra de beslut och rekommendationer som antas av kommittén.

    4.   När ett ärende är brådskande och ett möte inte kan sammankallas får kommittén fatta beslut eller utfärda rekommendationer genom ett skriftligt förfarande, om de avtalsslutande parterna för vilka konventionen har trätt i kraft enas om detta. Punkt 1 ska vara tillämplig på ett sådant skriftligt förfarande.

    Ordföranden får använda det skriftliga förfarandet särskilt för att inhämta kommitténs godkännande i de fall ett utkast till beslut eller rekommendation redan har diskuterats vid ett kommittémöte.

    I sådana fall ska ordföranden skicka ut det föreslagna utkastet till beslut eller rekommendation för godkännande och fastställa en tidsfrist för inlämnande av synpunkter och ståndpunkter med hänsyn till hur brådskande frågan är.

    De fördragsslutande parter för vilka konventionen har trätt i kraft ska underrätta sekretariatet om att de samtycker till eller motsätter sig antagandet av beslutet eller rekommendationen inom den fastställda tidsfristen. En fördragsslutande part för vilken konventionen har trätt i kraft som inte invänder mot utkastet till beslut eller rekommendation före utgången av denna tidsfrist ska anses ha gett sitt underförstådda samtycke till det föreslagna utkastet till beslut eller rekommendation.

    Ordföranden ska utan dröjsmål och senast 14 kalenderdagar efter det att tidsfristen har löpt ut informera de fördragsslutande parterna om resultatet av ett skriftligt förfarande.

    Artikel 13

    Underkommittéer och arbetsgrupper

    1.   En underkommitté eller arbetsgrupp som inrättats i enlighet med artikel 3.5 i konventionen får ge rekommendationer, förbereda beslut och utföra alla andra uppgifter som delegerats till den av kommittén.

    2.   Underkommittéer och arbetsgrupper ska regelbundet rapportera till kommittén, minst en månad före varje möte i kommittén.

    3.   Fördragsslutande parter med observatörsstatus och observatörer som avses i artikel 1.3 kan representeras med samma observatörsstatus i underkommittéer eller arbetsgrupper.

    Artikel 14

    Officiellt språk

    1.   Kommitténs arbetsspråk ska vara engelska och franska.

    2.   Utkast till beslut som hänskjuts till kommittén ska skrivas på både franska och engelska.

    Artikel 15

    Ikraftträdande

    Denna arbetsordning träder i kraft samma dag som den antas.


    Top