Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62017TJ0391

    Tribunalens dom (andra avdelningen) av den 24 september 2019.
    Rumänien mot Europeiska kommissionen.
    Institutionell rätt – Europeiskt medborgarinitiativ – Skydd av nationella och språkliga minoriteter – Främjande av kulturell och språklig mångfald – Delvis registrering – Principen om tilldelade befogenheter – Inte uppenbart att kommissionen saknar lagstiftningsbefogenhet – Motiveringsskyldighet – Artikel 5.2 FEU – Artikel 4.2 b i förordning (EU) nr 211/2011 – Artikel 296 FEUF.
    Mål T-391/17.

    Court reports – general – 'Information on unpublished decisions' section

    ECLI identifier: ECLI:EU:T:2019:672

    Mål T‑391/17

    Rumänien

    mot

    Europeiska kommissionen

    Tribunalens dom (andra avdelningen) av den 24 september 2019

    ”Institutionell rätt – Europeiskt medborgarinitiativ – Skydd av nationella och språkliga minoriteter – Främjande av kulturell och språklig mångfald – Delvis registrering – Principen om tilldelade befogenheter – Inte uppenbart att kommissionen saknar lagstiftningsbefogenhet – Motiveringsskyldighet – Artikel 5.2 FEU – Artikel 4.2 b i förordning (EU) nr 211/2011 – Artikel 296 FEUF”

    1. Unionsmedborgarskap – Unionsmedborgares rättigheter – Framläggande av ett medborgarinitiativ – Förordning nr 211/2011 – Villkor för registrering – Förslaget måste avse åtgärder som omfattas av kommissionens befogenheter – Kommissionens prövning – Medborgarinitiativ avseende antagande av rättsakter som syftar till att förbättra skyddet för nationella och språkliga minoriteter och stärka unionens kulturella och språkliga mångfald – Förslag som är ägande att förverkliga nämnda mål som fastställts för unionens åtgärder på det relevanta kompetensområdet – Omfattas – Delvis registrering av det föreslagna medborgarinitiativet

      (Artiklarna 2, 3.3, 5.2 och 13.2 FEU; Europaparlamentets och rådets förordning nr 211/2011, skälen 1 och 2 samt artikel 4.2 b och bilaga II)

      (se punkterna 35, 36, 39, 41, 42, 44–47, 49, 50, 53, 56, 59, 72 och 85)

    2. Institutionernas rättsakter – Motivering – Skyldighet – Omfattning – Kommissionens beslut att registrera ett föreslaget medborgarinitiativ – Allmän motivering i fråga om kommissionens lagstiftningsbefogenhet med avseende på de föreslagna åtgärderna – Tillåten

      (Artikel 296 FEUF; Europaparlamentets och rådets förordning nr 211/2011, artikel 4.3 andra stycket)

      (se punkterna 88, 91 och 92)

    Resumé

    I det mål som avgjordes genom domen av den 24 september 2019, Rumänien/kommissionen (T‑391/17), ogillade tribunalen Rumäniens talan om ogiltigförklaring av kommissionens beslut ( 1 ) att delvis registrera ett föreslaget medborgarinitiativ med rubriken ”Minority SafePack – One million signatures for diversity in Europe”. Syftet med medborgarinitiativet var att uppmana Europeiska unionen att förbättra skyddet av personer som tillhör nationella och språkliga minoriteter och att främja den kulturella och språkliga mångfalden i unionen.

    En medborgarkommitté lade fram medborgarinitiativet för kommissionen den 15 juli 2013. Genom beslut av den 13 september 2013 avslog kommissionen ansökan om registrering av det föreslagna europeiska medborgarinitiativet med motiveringen att det var uppenbart att detta låg utanför kommissionens befogenheter att lägga fram förslag till unionsrättsakter för att genomföra fördragen. Kommittén väckte talan vid tribunalen som ogiltigförklarade ( 2 ) beslutet med motiveringen att kommissionen hade åsidosatt sin motiveringsskyldighet. Den 29 mars 2017 antog kommissionen det angripna beslutet om delvis registrering av det aktuella medborgarinitiativet. Enligt kommissionen var det uppenbart att de två förslagen som det europeiska medborgarinitiativet hänvisade till föll utanför dess befogenhet att genomföra fördragen.

    Rumänien väckte den 28 juni 2017 talan om ogiltigförklaring av detta beslut med åberopande dels av att kommissionen hade åsidosatt principen om tilldelade befogenheter, ( 3 ) dels av att den i fördraget föreskrivna motiveringsskyldigheten hade åsidosatts. ( 4 )

    Tribunalen fann för det första att talan inte kunde vinna bifall på den grunden att kommissionen hade åsidosatt principen om tilldelade befogenheter. Tribunalen erinrade om att i enlighet med de mål som eftersträvas med medborgarinitiativet, vilka är att främja medborgarnas deltagande och att göra unionen mer lättillgänglig, ska kommissionens tolkning av villkoret för registrering av ett föreslaget europeiskt medborgarinitiativ underlätta medborgarnas tillgång till ett sådant initiativ.

    Enligt lydelsen av artikel 4.2 b i förordning nr 211/2011 ( 5 ) ska kommissionen, innan någon registrering görs, göra en första prövning av det föreslagna europeiska medborgarinitiativets ämne och mål på grundval av de uppgifter som den har tillgång till, för att försäkra sig om att de åtgärder som avses i det föreslagna europeiska medborgarinitiativet inte uppenbart faller utanför dess befogenheter. En mer fullständig prövning ska göras för det fall förslaget registreras. Tribunalen erinrade i detta sammanhang om att kommissionens beslut att registrera ett föreslaget europeiskt medborgarinitiativ, vilket förutsätter en första bedömning av detta på det rättsliga planet, inte påverkar innehållet i det meddelande som kommissionen kommer att anta med stöd av artikel 10.1 c i förordning nr 211/2011 och i vilket kommissionen slutgiltigt tar ställning till huruvida ett förslag till rättsakt ska läggas fram som svar på det europeiska medborgarinitiativet.

    Tribunalen konstaterade att det i förevarande fall är uppenbart att de rättsakter som räknas upp i bilagan till förslaget till medborgarinitiativ dels syftar till att förverkliga unionens allmänna mål att säkerställa respekten för rättigheter för personer som tillhör minoriteter, dels syftar till att direkt uppnå det allmänna målet att respektera och främja den kulturella och språkliga mångfalden i unionen.

    Tribunalen preciserade i detta sammanhang att det inte av kommissionens beslut framgår att denna har tillerkänt unionen en allmän lagstiftningsbefogenhet vad gäller rättigheter för personer som tillhör nationella minoriteter, utan endast att respekten för minoriteters rättigheter samt stärkandet av den kulturella och språkliga mångfalden, vilka ingår bland unionens värderingar och mål, ska beaktas när unionen vidtar åtgärder inom de områden som det föreslagna medborgarinitiativet avser. Tribunalen påpekade att det inte finns något som hindrar kommissionen från att lägga fram förslag till specifika rättsakter som, såsom i förevarande fall, syftar till att komplettera unionens åtgärder på unionens kompetensområden för att säkerställa respekten för de värderingar som anges i artikel 2 FEU och rikedomen i dess kulturella och språkliga mångfald, såsom föreskrivs i artikel 3.3 fjärde stycket FEU.

    Efter en ingående analys underkände tribunalen därefter Rumäniens argument att de olika förslag till rättsakter som anges i det föreslagna europeiska medborgarinitiativet inte skulle kunna bidra till att förverkliga de mål som fastställts för unionens åtgärder på det relevanta kompetensområdet.

    Vad gäller motiveringen av det angripna beslutet, påpekade tribunalen bland annat att även om den motivering som krävs enligt artikel 296 FEUF i princip inte innebär att den som fattat ett beslut ska ange skälen till att den grundar sig på en bestämd tolkning av den relevanta rättsregeln och även om det är tillräckligt att kommissionen redogör för de faktiska omständigheter och rättsliga överväganden som är av väsentlig betydelse för beslutets systematik, redogjordes det i det angripna beslutet under alla omständigheter i tillräcklig utsträckning för de skäl som legat till grund för bedömningen att det föreslagna medborgarinitiativet delvis skulle registreras.


    ( 1 ) Kommissionens beslut (EU) 2017/652 av den 29 mars 2017 om det föreslagna medborgarinitiativet med rubriken ”Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe” (EUT L 92, 2017, s. 100).

    ( 2 ) Tribunalens dom av den 3 februari 2017, Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe/kommissionen (T-646/13, EU:T:2017:59).

    ( 3 ) Artikel 5.2 FEU och artikel 4.2 b i förordning nr 211/2011.

    ( 4 ) Artikel 296 andra stycket FEUF.

    ( 5 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 211/2011 av den 16 februari 2011 om medborgarinitiativet (EUT L 65, 2011, s. 1).

    Top