EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ansvarsfull handel med mineraler från högriskområden och konfliktområden

Ansvarsfull handel med mineraler från högriskområden och konfliktområden

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2017/821 om skyldigheter för importörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Syftet med Europeiska unionens förordning är att

  • säkerställa att EU-importörer av tenn, volfram, tantal och guld (3TG) uppfyller de internationella standarder för ansvarsfull anskaffning som fastställts av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)
  • säkerställa att globala och EU-baserade smältverk och raffinaderier* anskaffar 3TG på ett ansvarsfullt sätt,
  • hjälpa till att bryta kopplingen mellan konflikter och illegal exploatering av mineraler,
  • hjälpa till att få slut på exploatering och kränkningar av lokalbefolkningar, däribland gruvarbetare, och stödja lokal utveckling.

VIKTIGA PUNKTER

  • I politiskt instabila områden kan handel med mineraler som tenn, volfram, tantal och guld användas för att finansiera väpnade grupper, leda till tvångsarbete och andra kränkningar av mänskliga rättigheter, samt stödja korruption och pengatvätt.
  • Dessa konfliktmineraler används sedan i vardagsprodukter som mobiltelefoner och bilar eller till smycken.

Tillbörlig aktsamhet

  • Termen tillbörlig aktsamhet innebär att man agerar med rimlig försiktighet och undersöker en fråga innan man tar ett beslut. Det är en fortlöpande både proaktiv och reaktiv process genom vilken företag inrättar system och förfaranden för att identifiera, hantera och rapportera om risker i deras leveranskedjor.
  • När det gäller de mineraler som förordningen omfattar betyder det att företagen måste kontrollera att det de köper har anskaffats på ett ansvarsfullt sätt och att det inte bidrar till konflikter eller andra närliggande illegala verksamheter.
  • Företag som utövar tillbörlig aktsamhet kontrollerar först hur riskfyllt det är att anskaffa råvaror från ett instabilt eller konfliktdrabbat område. De bedömer hur troligt det är att dessa råvaror skulle kunna finansiera en konflikt, tvångsarbete eller någon annan risk som anges i förordningen. Genom att kontrollera sin leveranskedja kan de säkerställa att de hanterar dessa risker på ett ansvarsfullt sätt.
  • Förordningen bygger på OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet för ansvarsfulla leveranskedjor för mineraler från konfliktdrabbade områden och högriskområden från 2011, i vilken man fastställer det internationella riktmärket för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan, samt det gemensamma meddelandet ”Ansvarsfull anskaffning av mineraler från konfliktdrabbade områden och högriskområden: mot en integrerad EU-strategi” från 2014.

Enligt förordningen måste EU:s importörer av mineraler

  • kartlägga och bedöma riskerna i sin leveranskedja,
  • genomföra en strategi för att hantera dessa risker,
  • utföra en oberoende extern granskning av tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan,
  • årligen rapportera om sina åtgärder för en ansvarsfull anskaffning av råvaror.

De behöriga myndigheterna i EU:s medlemsstater måste genomföra kontroller för att säkerställa att EU-importörer av mineraler och metaller lever upp till sina skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet.

System för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan

  • Regeringar, branschorganisationer och grupper av berörda organisationer som infört system för tillbörlig aktsamhet kan ansöka om att Europeiska kommissionen ska erkänna att deras system följer förordningen. I den delegerade akten fastställer den delegerade förordningen (EU) 2019/429 metod och kriterier för kommissionens bedömning av huruvida system för tillbörlig aktsamhet avseende tenn, tantal, volfram och guld uppfyller kraven i förordning (EU) 2017/821 och för att erkänna sådana system.
  • Kommissionen kommer att upprätta ett register över erkända system för tillbörlig aktsamhet, som finns tillgängligt på internet, och en lista över globala ansvarsfulla smältverk och raffinaderier.

Riktlinjer

I samråd med Europeisk avdelning för yttre åtgärder och OECD har kommissionen utarbetat icke-bindande riktlinjer för ekonomiska aktörer för att på bästa sätt förklara hur kriterierna för identifiering av konfliktdrabbade områden och högriskområden ska tillämpas. I bilagan till rekommendation (EU) 2018/1149 anges icke-bindande riktlinjer för att identifiera konfliktdrabbade områden och högriskområden och andra risker i leveranskedjan enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821.

Översyn

Senast den 1 januari 2023 och därefter vart tredje år ska kommissionen se över tillämpningen och ändamålsenligheten i det nya systemet, och dess effekt. Dessutom kommer man att föreslå nya åtgärder för att säkerställa en fortsatt ansvarsfull global leveranskedja för mineraler.

Ändring i förordning (EU) 2017/821

Genom den delegerade förordningen (EU) 2020/1588 ändras bilaga I till förordning (EU) 2017/821 genom att ange volymtröskelvärden för tantalmalm eller niobmalm, även anrikad, guldmalm, även anrikad, tennoxider och tennhydroxider, tantalater samt tantalkarbider.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 1 januari 2021.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Smältverk och raffinaderier. Individer eller företag som utövar former av utvinningsmetallurgi med olika bearbetningsled i syfte att producera en metall från ett mineral.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 av den 17 maj 2017 om fastställande av skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för unionsimportörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden (EUT L 130, 19.5.2017, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2017/821 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/429 av den 11 januari 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 när det gäller metod och kriterier för bedömning och erkännande av system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för tenn, tantal, volfram och guld (EUT L 75, 19.3.2019, s. 59).

Kommissionens rekommendation (EU) 2018/1149 av den 10 augusti 2018 om icke-bindande riktlinjer för att identifiera konfliktdrabbade områden och högriskområden och andra risker i leveranskedjan enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 (EUT L 208, 17.8.2018, s. 94).

Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet – Ansvarsfull anskaffning av mineraler från konfliktdrabbade områden och högriskområden: mot en integrerad EU-strategi (JOIN(2014) 8 final, 5.3.2014).

Bedömning av kommissionens arbetsdokument del I (konsekvensbedömning) som åtföljer förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett unionssystem för självcertifiering av tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan hos ansvarstagande importörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden (SWD(2014) 53 final, 5.3.2014).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet – Råvaruinitiativet: att uppfylla våra kritiska behov av tillväxt och arbetstillfällen i Europa (KOM(2008) 699 slutlig, 4.11.2008).

Senast ändrat 19.10.2021

Top