Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE)

Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 1922/2006 om inrättande av ett europeiskt jämställdhetsinstitut

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Genom denna förordning inrättades Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) som har till uppgift att hjälpa EU-institutionerna och EU:s medlemsstater med att integrera principen om jämställdhet i alla politiska åtgärder och att bekämpa diskriminering på grund av kön.

VIKTIGA PUNKTER

Syftet med EIGE

Jämställdhetsinstitutet bidrar med teknisk sakkunskap till Europeiska unionens (EU:s) institutioner och medlemsstater för att

  • främja och stärka jämställdheten,
  • införa ett jämställdhetsperspektiv inom all EU-politik och i den nationella politik som följer av EU-politiken,
  • bekämpa könsdiskriminering,
  • öka EU-medborgarnas medvetenhet om jämställdhet och hur viktigt det är att bekämpa våld mot kvinnor,

Vad arbetar EIGE med?

  • I sitt arbete utgår jämställdhetsinstitutet från objektiva, jämförbara och tillförlitliga uppgifter på EU-nivå.
  • Institutet ansvarar för att samla in, analysera och sprida uppgifter om jämställdhet.
  • Jämställdhetsinstitutet ska
    • utveckla metoder för att förbättra objektiviteten, jämförbarheten och tillförlitligheten hos uppgifter som samlas in på EU-nivå genom att ställa upp kriterier så att uppgifterna blir konsekventa och så att ett genusperspektiv kommer med,
    • skapa dialog och samverkan med icke-statliga organisationer och jämställdhetsorganisationer, universitet och sakkunniga, forskningsinstitut, arbetsmarknadens parter och andra organ som arbetar aktivt för jämställdhet på nationell och europeisk nivå.
  • Jämställdhetsinstitutet utvecklar, analyserar, utvärderar och sprider metoder och verktyg för att göra det lättare att få med ett jämställdhetsperspektiv inom all politik på EU- och medlemsstatsnivå.
  • Jämställdhetsinstitutet genomför undersökningar om situationen för jämställdheten inom EU.
  • Jämställdhetsinstitutet anordnar möten med sakkunniga för att stärka institutets forskningsverksamhet och uppmuntrar till ett informationsutbyte bland forskare och till att de inför ett genusperspektiv i sin forskning.
  • Jämställdhetsinstitutet sprider information om positiva exempelicke-stereotypa roller för kvinnor och män inom livets alla skeden och presenterar sina resultat och initiativ så att de uppmärksammas och kan ligga till grund för ett fortsatt utvecklingsarbete.
  • För att öka EU-medborgarnas medvetenhet om jämställdhet anordnar jämställdhetsinstitutet konferenser, kampanjer och möten på europeisk nivå och driver ett resurs- och dokumentationscentrum som allmänheten har tillgång till.

Hur bedriver EIGE sin verksamhet?

  • Jämställdhetsinstitutets ska arbeta oberoende och vara öppet för insyn.
  • Institutets leds av en styrelse och av en direktör och bistås av ett rådgivande expertforum.
  • Institutet har sitt säte är i Vilnius, Litauen.
  • Jämställdhetsinstitutet har ett nära samarbete med framför allt Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (se sammanfattning), Europeiska arbetsmiljöbyrån (se sammanfattning), Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop) (se sammanfattning) och Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (se sammanfattning).

EIGE:s budget

  • Varje år utarbetar jämställdhetsinstitutet ett förslag till budget med alla intäkter och utgifter som måste vara i balans. Detta budgetförslag, som även ska innehålla ett förslag till tjänsteförteckning, ska styrelsen senast den 31 mars ha lämnat in till Europeiska kommissionen. Kommissionen skickar sedan vidare budgetförslaget till EU:s budgetmyndighet (som består av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd) tillsammans med ett preliminärt förslag till budget för hela EU. Baserat på budgetförslaget från jämställdhetsinstitutet bedömer kommissionen vilka intäkter och utgifter som institutet behöver för sin tjänsteförteckning och vilket bidrag institutet ska få via EU:s allmänna budget. Den allmänna budgeten överlämnas sedan till budgetmyndigheten.
  • I enlighet med den fleråriga budgetramen för tidsperioden i fråga beslutar budgetmyndigheten om hur stort det årliga bidraget ska vara som institutet ska få från EU:s allmänna budget.
  • Jämställdhetsinstitutets budget antas sedan av institutets styrelse och blir slutgiltig när EU:s allmänna budget också har antagits. Budgeten justeras sedan vid behov.
  • Andra källor till intäkter för jämställdhetsinstitutet kan vara t.ex. ersättning för utförda tjänster, ekonomiska bidrag från internationella organisationer eller länder utanför EU samt frivilliga bidrag från medlemsstaterna.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 19 januari 2007.

BAKGRUND

  • Jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet enligt Lissabonfördraget och utgör ett av EU:s prioriterade politikområden. För att verklig jämställdhet ska uppnås i såväl arbetslivet som privat krävs dock ytterligare framsteg. Här har Europeiska jämställdhetsinstitutet en viktig roll att spela genom att erbjuda den sakkunskap som krävs för att stödja arbetet med att utforma åtgärder för jämställdhet inom hela EU.
  • Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1922/2006 av den 20 december 2006 om inrättande av ett europeiskt jämställdhetsinstitut (EUT L 403, 30.12.2006, s. 9).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1922/2006 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/126 av den 16 januari 2019 om inrättande av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 2062/94 (EUT L 30, 31.1.2019, s. 58).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/127 av den 16 januari 2019 om inrättande av Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound) och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1365/75 (EUT L 30, 31.1.2019, s. 74).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/128 av den 16 januari 2019 om inrättande av ett europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop) och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 337/75 (EUT L 30, 31.1.2019, s. 90).

Rådets förordning (EG) nr 168/2007 av den 15 februari 2007 om inrättande av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (EUT L 53, 22.2.2007, s. 1).

Senast ändrat 14.12.2021

Top