Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Undantag för vertikala avtal om produktion och distribution (från 2022)

Undantag för vertikala avtal om produktion och distribution (från 2022)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2022/720 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) på grupper av vertikala avtal och samordnande förfaranden

Artikel 101 i EUF-fördraget – Gemensamma regler om konkurrens, beskattning och tillnärmning av lagstiftning – Kapitel 1 – Konkurrensregler – Avsnitt 1 – Regler tillämpliga på företag

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN OCH ARTIKEL 101 I EUF-FÖRDRAGET?

  • I artikel 101.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt förbjuds avtal mellan företag som kan påverka handeln mellan Europeiska unionens (EU) medlemsstater och som förhindrar, begränsar eller förvränger konkurrensen. Genom artikel 101.3 i EUF-fördraget undantas dock avtal som medför tillräckliga fördelar för att uppväga de konkurrenshämmande effekterna från förbudet.
  • I förordningen beviljas ett gruppundantag från artikel 101.1 till vertikala avtal* – på vissa villkor.

VIKTIGA PUNKTER

Villkor för tillämpningen av förordningen

Förordningen gäller vertikala avtal under förutsättning att

  • både leverantören och köparen har en marknadsandel på högst 30 %, och
  • det vertikala avtalet inte innehåller vissa allvarliga konkurrensbegränsningar (särskilt allvarliga konkurrensbegränsningar).

Särskilt allvarliga begränsningar

Om ett vertikalt avtal omfattar någon av följande allvarliga konkurrensbegränsningar undantas hela avtalet från gruppundantaget:

  • Begränsningar av köparens möjligheter att bestämma försäljningspriset, även om leverantören kan fastställa ett högsta försäljningspris eller rekommendera ett försäljningspris.
  • Begränsningar av det område inom vilket, eller av de kunder till vilka köparen får sälja varor eller tjänster som omfattas av det vertikala avtalet, med vissa undantag som gör det möjligt för leverantören att driva exklusiva eller selektiva distributionssystem.
  • Begränsningar av korsvisa leveranser mellan medlemmarna i ett selektivt distributionssystem.
  • Begränsningar som hindrar köparen från att effektivt använda internet för att sälja varor eller tjänster som omfattas av det vertikala avtalet.
  • Begränsningar av en komponentleverantörs möjlighet att sälja komponenter som reservdelar till slutanvändare, verkstäder, grossister eller andra tjänsteleverantörer.

Uteslutna begränsningar

I förordningen utesluts följande begränsningar från gruppundantaget:

  • Konkurrensklausuler* som är på obestämd tid eller överstiger fem år.
  • Skyldigheter för köparen att inte tillverka, köpa eller sälja varor eller tjänster efter det att avtalet har löpt ut.
  • Förbud för medlemmarna i ett selektivt distributionssystem att sälja konkurrenternas varumärken.
  • Skyldigheter för medlemmarna i ett selektivt distributionssystem att inte sälja vissa konkurrerande leverantörers varumärken.
  • Skyldigheter för köpare av onlinebaserade förmedlingstjänster att inte erbjuda varor eller tjänster till slutanvändare på gynnsammare villkor via konkurrerande onlinebaserade förmedlingstjänster.

Även om dessa begränsningar är undantagna från gruppundantaget kan resten av det vertikala avtalet fortsätta att omfattas av detta undantag, förutsatt att det kan fungera utan de uteslutna begränsningarna.

Återkallelse av rätten att omfattas av gruppundantaget

Europeiska kommissionen och medlemsstaternas konkurrensmyndigheter får i enskilda fall återkalla gruppundantaget om de anser att vissa vertikala avtal ändå har verkningar som är oförenliga med artikel 101.3 i EUF-fördraget.

Riktlinjer

Kommissionen har även publicerat riktlinjer för vertikala begränsningar (se sammanfattning). Riktlinjerna hjälper företag att tolka förordningen och bedöma efterlevnaden av artikel 101 i EUF-fördraget när det gäller vertikala avtal som inte omfattas av gruppundantaget.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

  • Den har tillämpats sedan den 1 juni 2022 och kommer att upphöra att gälla den 31 maj 2034.
  • Vertikala avtal som inte uppfyller villkoren i förordningen men som redan var i kraft den 31 maj 2022 och som uppfyllde villkoren i den tidigare gruppundantagsförordningen för vertikala avtal (förordning (EU) nr 330/2010 – se sammanfattning) omfattas av en övergångsperiod som löper ut den 31 maj 2023.

BAKGRUND

VIKTIGA BEGREPP

Vertikalt avtal. Ett avtal eller en överenskommelse mellan två eller flera företag som är verksamma i olika led i produktions- eller distributionskedjan som avser villkoren för deras inköp eller försäljning av varor eller tjänster.
Konkurrensklausul. En skyldighet för en köpare att inte tillverka, köpa eller sälja varor eller tjänster som konkurrerar med varor eller tjänster som omfattas av det vertikala avtalet, eller en skyldighet för köparen att hos leverantören eller från ett företag som leverantören utsett göra mer än 80 % av sina totala inköp av sådana varor eller tjänster eller varor eller tjänster som är utbytbara med dessa.

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens förordning (EU) 2022/720 av den 10 maj 2022 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på grupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden (EUT L 134, 11.5.2022, s. 4).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning VII – Gemensamma regler om konkurrens, beskattning och tillnärmning av lagstiftning – Kapitel 1 – Konkurrensregler – Avsnitt 1 – Regler tillämpliga på företag – Artikel 101 (f.d. artikel 81 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 88).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Riktlinjer om vertikala begränsningar som fastställer principerna för bedömningen av vertikala avtal enligt artikel 101 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUT C 248, 30.6.2022, s. 1).

Meddelande från kommissionen: Godkännande av innehållet i ett utkast till kommissionens förordning om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på grupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden 2021/C 359/01 (EUT C 359, 7.9.2021, s. 1).

Senast ändrat 05.07.2022

Top