Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Särskilt program för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation

Särskilt program för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut (EU) 2021/764 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation

VILKET SYFTE HAR BESLUTET?

Beslutet har följande syfte:

  • Det särskilda program som inrättas genom beslutet är till för att genomföra förordning (EU) 2021/695 om Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation (FoI) (se sammanfattning). Beslutet innehåller närmare bestämmelser om hur det särskilda programmet ska genomföras, hur länge det ska pågå och vilka medel som bedöms nödvändiga och ska finnas att tillgå.

Genom beslutet upphävs beslut 2013/743/EU.

VIKTIGA PUNKTER

Mer information om Horisont Europas mål, struktur och budget finns i sammanfattningen av förordning (EU) 2021/695.

Det särskilda programmet bidrar till de allmänna och specifika mål som anges i förordningen om Horisont Europa (förordning (EU) 2021/695).

Det särskilda programmet har följande operativa mål:

  • Att stärka framstående grundforskning och spetsforskning.
  • Att stärka och sprida spetskompetens, bland annat genom att främja ett bredare deltagande inom hela Europeiska unionen (EU).
  • Att stärka kopplingarna mellan forskning och innovation och, när så är lämpligt, utbildning och andra politikområden, även genom att komplettera politik och verksamhet för forskning och innovation på nationell och regional nivå och på EU-nivå.
  • Att stödja genomförandet av EU:s politiska prioriteringar, särskilt FN:s mål för hållbar utveckling och Parisavtalet.
  • Att främja ansvarsfull forskning och innovation där hänsyn tas till försiktighetsprincipen.
  • Att stärka jämställdhetsaspekten inom hela det särskilda programmet.
  • Att öka samarbetet inom forskning och innovation i Europa och mellan sektorer och discipliner, inklusive samhällsvetenskap och humaniora.
  • Att stärka det internationella samarbetet.
  • Att ansluta till och utveckla forskningsinfrastruktur inom hela det europeiska forskningsområdet (ERA) och ge gränsöverskridande tillgång till sådan infrastruktur.
  • Att dra till sig talang och att utbilda och behålla forskare och innovatörer inom det europeiska forskningsområdet, även genom rörlighet.
  • Att främja öppen vetenskap, göra forskning synlig för allmänheten och ge öppen tillgång till vetenskapliga publikationer och forskningsdata, med lämpliga undantag.
  • Att uppmuntra utnyttjande av forsknings- och innovationsresultat och aktivt sprida och använda resultat, särskilt för att mobilisera privata investeringar och utveckla politiken.
  • Att genom forsknings- och innovationsuppdrag uppnå ambitiösa mål inom en fastställd tidsram.
  • Att förbättra förhållandet och samspelet mellan vetenskap och samhälle, bland annat genom att öka vetenskapens synlighet i samhället och förbättra förmedlingen av vetenskaplig information (vetenskapskommunikation), och att främja involvering av medborgare och slutanvändare i samverkan kring utformning och samskapande.
  • Att påskynda den industriella omvandlingen, bland annat genom att förbättra färdigheter för innovation.
  • Att stimulera forsknings- och innovationsverksamhet i små och medelstora företag och bildande och expansion av innovativa företag, särskilt nystartade företag, små och medelstora företag och, i undantagsfall, små midcap-bolag.
  • Att förbättra tillgången till riskkapital, bland annat genom synergieffekter med InvestEU-programmet som inrättades genom förordning (EU) 2021/523 (se sammanfattning), särskilt när realistiska finansieringsalternativ inte finns att tillgå på marknaden.

I arbetet med att uppnå dessa mål får hänsyn tas till nya och oförutsedda behov som uppstår under genomförandet av det särskilda programmet. Detta kan i motiverade fall omfatta reaktioner på nya möjligheter, kriser och hot samt behov som uppstår i samband med utvecklingen av ny EU-politik.

Det särskilda programmets struktur återspeglar strukturen i förordningen om Horisont Europa, med undantag för Europeiska institutet för innovation och teknik. Programmet består av följande delar:

  • Första pelaren – Vetenskaplig spetskompetens.
  • Andra pelaren – Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft.
  • Tredje pelaren – Innovativa Europa.
  • Delen Breddning av deltagandet och förstärkning av det europeiska forskningsområdet.

Den strategiska planen och arbetsprogrammen

Det särskilda programmet understöds av en flerårig strategisk plan för forsknings- och innovationsverksamhet, som också främjar samstämmighet mellan arbetsprogrammen, EU:s prioriteringar och nationella prioriteringar.

I den fleråriga strategiska planen fastställs resultatet av den strategiska planeringen. Därefter utarbetas innehållet i de arbetsprogram genom vilka det särskilda programmet genomförs. Arbetsprogrammen ska innehålla bland annat följande:

  • Förväntad effekt.
  • Uppgift om det belopp som anslagits för varje åtgärd och uppdrag samt en vägledande tidsplan för genomförandet.
  • Följande information om bidrag:
    • Prioriteringar.
    • Urvals- och tilldelningskriterier och de olika tilldelningskriteriernas relativa tyngd.
    • Den maximala finansieringssatsen för de totala stödberättigande kostnaderna.

Den strategiska planen omfattar högst fyra år. Det finns också utrymme för viss flexibilitet, så att EU snabbt kan reagera på nya och framväxande utmaningar, oväntade möjligheter och kriser. Den strategiska planen är särskilt inriktad på pelaren ”Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft” men omfattar även relevant verksamhet inom övriga pelare och inom delen ”Breddning av deltagandet och förstärkning av det europeiska forskningsområdet”.

Budget

Det särskilda programmet har en budget på 83,397 miljarder euro i löpande priser, med en ytterligare budget på 2,790 miljarder euro i fasta priser för 2018 i enlighet med artikel 5 i förordning (EU, Euratom) 2020/2093 (den fleråriga budgetramen för 2021–2027, se sammanfattning) samt en ytterligare budget på 5,000 miljarder euro i fasta priser för 2018 från EU:s återhämtningsinstrument för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (förordning (EU) 2020/2094, se sammanfattning).

VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET FÖR?

Beslutet har gällt sedan den 1 januari 2021.

BAKGRUND

Se även

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2021/764 av den 10 maj 2021 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation samt om upphävande av beslut 2013/743/EU (EUT L 167I, 12.5.2021, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, om fastställande av dess regler för deltagande och spridning och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 1).

Rådets förordning (EU) 2020/2094 av den 14 december 2020 om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 23).

Senast ändrat 02.07.2021

Top