Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Befogenhet för nationella konkurrensmyndigheter att kontrollera efterlevnad effektivt

Befogenhet för nationella konkurrensmyndigheter att kontrollera efterlevnad effektivt

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv (EU) 2019/1 som ger EU-ländernas konkurrensmyndigheter befogenhet att mer effektivt kontrollera efterlevnaden av konkurrensreglerna och om att säkerställa en väl fungerande inre marknad

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

Direktivet

  • garanterar EU-ländernas konkurrensmyndigheter det oberoende, de resurser och de befogenheter att kontrollera efterlevnad och påföra sanktionsavgifter som krävs för att på ett effektivt sätt kunna ta itu med avtal mellan och förfaranden bland företag som begränsar konkurrensen inom deras jurisdiktion,
  • är tillämpligt särskilt när konkurrensbegränsande avtal som är förbjudna enligt artiklarna 101 (karteller*) och 102 (missbruk av en dominerande ställning*) i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) tillämpas antingen på fristående grund eller parallellt med nationell konkurrensrätt på samma ärende,
  • föreskriver ömsesidigt bistånd mellan konkurrensmyndigheter för att säkerställa att företag inte kan undandra sig kontroll av efterlevnad för att EU:s inre marknad ska fungera smidigt.

VIKTIGA BEGREPP

Nationella konkurrensmyndigheter har befogenhet att

  • genomföra oanmälda inspektioner hos företag, inbegripet rätten att bereda sig tillträde till lokaler, granska affärshandlingar, försegla byggnader och förhöra anställda,
  • genomsöka bostäder tillhörande ett företags ledare, direktörer och anställda om de misstänker att de kommer att hitta relevanta räkenskaper eller andra affärshandlingar där,
  • kräva att företag ska tillhandahålla alla nödvändiga upplysningar inom en angiven, rimlig tid,
  • kalla en företrädare för ett företag att obligatoriskt inställa sig till förhör,
  • beordra att eventuella olagliga förfaranden ska upphöra och att vidta lämpliga åtgärder, inbegripet åläggande av beteendemässiga eller strukturella åtgärder, att beordra interimistiska åtgärder eller att göra åtaganden som företag erbjuder bindande, för att uppnå detta,
  • påföra effektiva, proportionella och avskräckande sanktionsavgifter i sina egna förfaranden, eller begära att sanktionsavgifter ska påföras i icke-straffrättsliga rättsliga förfaranden, inte bara för överträdelser av artiklarna 101 och 102 i EUF-fördraget utan också när företag uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att samarbeta med deras utredningsbefogenheter,
  • även påföra effektiva, proportionella och avskräckande viten föra att tvinga fram efterlevnad av sina befogenheter att utreda och fatta beslut,
  • ha eftergiftsprogram i gång, som uppmuntrar företag till att rapportera om karteller inom hela EU,
  • tillhandahålla varandra ömsesidigt bistånd så att, exempelvis, företag som har tillgångar i andra EU-länder inte kan undandra sig från att betala sanktionsavgifter.

Alla medverkande anställda ska

  • handla oberoende av eventuell politisk eller annan yttre påverkan,
  • varken begära eller ta emot instruktioner från regering eller någon annan offentlig eller privat enhet,
  • avstå från handlingar som är oförenliga med deras uppdrag,
  • avstå från att handha förfaranden som skulle kunna ge upphov till intressekonflikt under en skälig tidsperiod efter det att de lämnat den nationella konkurrensmyndigheten.

De personer som fattar de huvudsakliga besluten om efterlevnadskontroll ska vara skyddade från godtyckliga avskedanden och får bara avskedas om det kan konstateras att de har gjort sig skyldiga till en allvarlig försummelse eller inte längre uppfyller kraven för arbetet.

Medlemmarna av en konkurrensmyndighets beslutsorgan ska väljas ut, rekryteras eller utses på ett tydligt och öppet sätt.

EU-länderna måste säkerställa att konkurrensmyndigheterna

  • respekterar svarandes rättigheter, inbegripet rätten att bli hörd och rätten till ett effektivt rättsmedel inför en domstol,
  • genomför förfaranden för efterlevnadskontroll inom skälig tid,
  • har tillräckligt många kvalificerade anställda och tillräckliga ekonomiska, tekniska och teknologiska resurser för att kunna göra sitt arbete,
  • tillhandahåller kolleger från andra EU-länder bistånd i syfte att delge förfarandeakter eller säkerställa gränsöverskridande betalning av sanktionsavgifter.

Sanktionsavgifterna för ett eller flera företag för olagligt beteende ska

  • spegla hur pass allvarlig överträdelsen är och hur länge den pågått,
  • kunna uppgå till ett högsta belopp som inte är mindre än 10 % av företagets globala omsättning under det räkenskapsår som föregick det år då det fattades beslut om att påföra dem.

Genom ett eftergiftsprogram erbjuds ett företag som avslöjar sin medverkan i en hemlig kartell* följande:

  • Befrielse från sanktionsavgifter om företaget är det första som lämnar in bevis som antingen möjliggör för de nationella konkurrensmyndigheterna att utföra målinriktade inspektioner eller är tillräckliga för att de ska kunna finna en överträdelse.
  • Nedsatta sanktionsavgifter om företaget lämnar in bevis som bidrar med betydande mervärde när det gäller att bevisa en överträdelse i förhållande till de bevis som konkurrensmyndigheterna redan har tillgång till.

Senast den 12 december 2024 ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om införlivandet och genomförandet av direktivet.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Det har gällt sedan den 3 februari 2019 och ska träda i kraft i EU-länderna senast den 4 februari 2021.

BAKGRUND

Effektiva åtgärder från nationella konkurrensmyndigheters och kommissionens sida mot olagliga affärsmetoder gör det lättare att säkerställa rättvisare och öppnare konkurrens inom EU. Därigenom skyddas allmänheten och företag mot konstgjort höga priser på varor och tjänster och ökas urvalet av innovativa produkter.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Kartell: ett avtal mellan två eller fler konkurrenter för att samordna sitt beteende eller påverka konkurrensen på marknaden genom förfaranden såsom att fastställa priser och dela upp marknader och kundkretsar, inbegripet uppgjorda anbud (ett olagligt förfarande där konkurrerande parter står i maskopi med varandra för att välja vinnaren av ett anbudsförfarande medan andra lämnar in anbud som inte kan konkurrera).
Missbruk av dominerande ställning: ett uppförande som kan bestå i att ett företag med ett inflytande på marknaden som medger att det handlar oberoende av sina konkurrenter och kunder tar ut oskäliga priser eller begränsar produktionen. Marknadsandelar på över 40 % ger en användbar första indikation på att ett företag potentiellt har en dominerade ställning.
Hemlig kartell: en kartell vars existens helt eller delvis hålls dold.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1 av den 11 december 2018 om att ge medlemsstaternas konkurrensmyndigheter befogenhet att mer effektivt kontrollera efterlevnaden av konkurrensreglerna och om att säkerställa en väl fungerande inre marknad (EUT L 11, 14.1.2019, s. 3)

ANKNYTANDE DOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, tredje delen, Unionens politik och inre åtgärder, avdelning VII, Gemensamma regler om konkurrens, beskattning och tillnärmning av lagstiftning, kapitel 1, Konkurrensregler, avsnitt 1, Regler tillämpliga på företag, artikel 101 (f.d. artikel 81 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 88)

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, tredje delen, Unionens politik och inre åtgärder, avdelning VII, Gemensamma regler om konkurrens, beskattning och tillnärmning av lagstiftning, kapitel 1, Konkurrensregler, avsnitt 1, Regler tillämpliga på företag, artikel 102 (f.d. artikel 82 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 89)

Rådets förordning (EG) nr 1/2003 av den 16 december 2002 om tillämpning av konkurrensreglerna i artiklarna 81 och 82 i fördraget (EGT L1, 4.1.2003, s. 1)

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1/2003 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 28.03.2019

Top