Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0033

    Motverka konsekvenserna av att unionsmedborgare som utövar sin rätt till fri rörlighet förlorar sin rösträtt i nationella val

    Motverka konsekvenserna av att unionsmedborgare som utövar sin rätt till fri rörlighet förlorar sin rösträtt i nationella val

    I detta meddelande tar kommissionen upp situationen för europeiska medborgare som förlorar sin rätt att rösta i nationella val i sitt hemland för att de uppehållit sig i en annan medlemsstat under en viss tidsperiod.

    RÄTTSAKT

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Motverka konsekvenserna av att unionsmedborgare som utövar sin rätt till fri rörlighet förlorar sin rösträtt i nationella val (COM(2014) 33 final, 29.1.2014).

    SAMMANFATTNING

    EU-medborgare från vissa medlemsstater förlorar sin rösträtt (de blir ” utestängda ” från att rösta) i nationella val i sitt hemland när de har uppehållit sig utomlands under en viss tidsperiod. Det gäller även när de vistas i ett annat EU-land. Till följd av detta kan de inte delta i några nationella val, vare sig i sitt eget land eller i bosättningslandet.

    Fem medlemsstater berörs av detta (Cypern, Danmark, Förenade kungariket (1), Irland och Malta). Deras medborgare kan förlora sin rösträtt enbart på grund av att de har vistats utomlands under en viss tid. Två andra länder (Tyskland och Österrike) ställer vissa andra krav för bibehållande av rätten att rösta i nationella val.

    Att medborgare förlorar sin rösträtt kan ses som en begränsning av möjligheterna att utöva grundläggande rättigheter knutna till unionsmedborgarskapet, såsom rätten att fritt röra sig och uppehålla sig inom Europeiska unionen (EU). Det leder dessutom till en brist i de berörda EU-medborgarnas politiska rättigheter, som stämmer dåligt överens med arbetet för att främja medborgarnas delaktighet i det demokratiska livet i unionen.

    Kommissionen föreslår dels kortsiktiga lösningar för den här situationen. EU-länderna bör åtminstone göra det möjligt för sina medborgare som uppehåller sig i ett annat EU-land att behålla sin rösträtt om de uppvisar ett fortsatt intresse för det politiska livet i sitt hemland. Det kan t.ex. röra sig om en ansökan att kvarstå i röstlängden. Sådana ansökningar skulle kunna förnyas med lämpliga mellanrum, och det bör vara möjligt att lämna in dem på elektronisk väg.

    Samtidigt rekommenderar kommissionen mer långsiktiga överväganden av hur man kan avhjälpa bristen på deltagande hos EU-medborgare som bor i en annan medlemsstat. Här kan hänsyn också tas till aktuella diskussioner om politiska rättigheter i värdlandet.

    Senast ändrat 18.06.2014



    (1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).

    Upp