EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0913

Rådets beslut 2014/913/Gusp av den 15 december 2014 till stöd för Haag-uppförandekoden och icke-spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

OJ L 360, 17.12.2014, p. 44–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/913/oj

17.12.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 360/44


RÅDETS BESLUT 2014/913/GUSP

av den 15 december 2014

till stöd för Haag-uppförandekoden och icke-spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 26.2, och

av följande skäl:

(1)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen (nedan kallad strategin), där kapitel III innehåller en förteckning över åtgärder som måste vidtas både inom unionen och i tredjeländer för att bekämpa sådan spridning.

(2)

EU genomför aktivt strategin och verkställer de åtgärder som anges i kapitlen II och III i strategin, till exempel att frigöra ekonomiska resurser för att ge stöd till särskilda projekt som leder till förbättring av ett multilateralt system för förhindrande av spridning och multilaterala förtroendeskapande åtgärder. Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler (nedan kallad koden eller Haag-uppförandekoden) och kontrollsystemet för missilteknik (MTCR) är integrerade delar i detta multilaterala system för förhindrande av spridning. Koden och MTCR syftar till att förebygga och förhindra spridning av ballistiska missilsystem som kan bära massförstörelsevapen och tillhörande teknik.

(3)

Den 17 november 2003 antog rådet gemensam ståndpunkt 2003/805/Gusp (1). Enligt den gemensamma ståndpunkten bör bland annat så många länder som möjligt övertygas att ansluta sig till koden, särskilt de länder som kan tillverka ballistiska missiler; dessutom bör koden vidareutvecklas och genomföras, särskilt dess förtroendeskapande åtgärder, och ett närmare samband mellan koden och FN:s multilaterala system om förhindrande av spridning främjas.

(4)

Den 8 december 2008 antog rådet sina slutsatser och dokumentet med titeln Nya handlingslinjer för Europeiska unionen i kampen mot spridning av massförstörelsevapen och bärarsystem för sådana vapen. I dokumentet fastställs bland annat att spridning av massförstörelsevapen och bärarsystem för dessa fortsätter att utgöra ett av de största hoten mot säkerheten och att politiken för icke-spridning utgör en viktig del av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Mot bakgrund av framstegen hittills och det pågående arbetet med att genomföra de ”nya handlingslinjerna” enades rådet i december 2010 om att förlänga genomförandeperioden till och med slutet av 2012.

(5)

Den 18 december 2008 antog rådet beslut 2008/974/Gusp (2) till stöd för koden inom ramen för genomförandet av strategin.

(6)

Den 23 juli 2012 antog rådet beslut 2012/423/Gusp (3). Genom det beslutet kunde man framgångsrikt främja universalisering av koden och efterlevnad av dess principer. Det är en prioritering för unionen att fortsätta med dialog mellan stater som anslutit sig och dem som inte gjort det i syfte att ytterligare främja kodens universalitet samt en bättre tillämpning och utveckling av koden. Detta beslut bör bidra till denna process.

(7)

Mer allmänt ger den fortsatta spridningen av ballistiska missiler med förmåga att bära massförstörelsevapen allt större anledning till oro hos världssamfundet, särskilt när det gäller de missilprogram som genomförs i Mellanöstern, Nordostasien och Sydostasien, inbegripet Iran, Syrien och Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea).

(8)

FN:s säkerhetsråd framhöll i sin resolution 1540 (2004) och erinrade i sin resolution 1977 (2011) om att spridningen av kärnvapen och kemiska och biologiska vapen och bärarsystem för sådana vapen utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet och ålade staterna att bland annat avhålla sig från att på något sätt stödja icke-statliga aktörer i deras utveckling, förvärv, tillverkning, innehav, transport, överföring eller användning av kärnvapen eller kemiska eller biologiska vapen och bärarsystem för sådana vapen. Att kärnvapen och kemiska och biologiska vapen och bärarsystem för sådana vapen utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet bekräftades i FN:s säkerhetsråds resolution 1887 (2009) om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen. Dessutom beslutade FN:s säkerhetsråd i sina resolutioner 1929 (2010) och 1718 (2006), som bygger på bland annat säkerhetsrådsresolutionerna 1540 (2004), 1977 (2011) och 1887 (2009), att Iran och Nordkorea inte bör bedriva någon verksamhet med anknytning till ballistiska missiler med förmåga att bära kärnvapen, inbegripet uppskjutning med användning av ballistisk missilteknik, och att staterna bör vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra tekniköverföring eller tekniskt bistånd till Iran och Nordkorea med anknytning till sådan verksamhet.

(9)

Detta beslut bör mer generellt fungera så att en rad aktiviteter för bekämpning av spridning av ballistiska missiler stöds.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   I syfte att säkerställa ett fortlöpande och praktiskt genomförande av vissa inslag i strategin som avses i bilagan ska unionen

a)

stödja verksamhet som stöder koden och MTCR, särskilt i syfte att

i)

främja universalisering, särskilt att alla stater som kan tillverka ballistiska missiler ansluter sig till koden,

ii)

stödja genomförandet av och förbättra synligheten för koden,

iii)

främja anslutning till MTCR-riktlinjerna och bilagan till dessa,

b)

mer generellt stödja en rad aktiviteter för bekämpning av spridning av ballistiska missiler, särskilt i syfte att öka medvetenheten om detta hot, intensifiera insatserna för att de multilaterala instrumenten ska bli effektivare, skapa stöd för initiativ för hantering av dessa specifika problem och hjälpa intresserade länder att stärka sina relevanta exportkontrollordningar.

2.   De projekt som ska stödjas av unionen ska härvid omfatta följande särskilda verksamheter:

a)

Verksamhet till stöd för koden:

i)

Utarbeta och offentliggöra ett ”välkomstpaket” för uppsökande verksamhet riktat till stater som inte anslutit sig, som även erinrar om de anslutna staternas förpliktelser.

ii)

Anordna uppsökande sidoevenemang i Wien i samband med de deltagande staternas årsmöte om Haag-uppförandekoden.

iii)

Anordna uppsökande sidoevenemang för att stödja Haag-uppförandekoden i samband med mötet i FN:s generalförsamlings första utskott.

iv)

Anordna upp till tre regionala uppsökande seminarier som bygger på EU:s prioriteringar (eventuellt Asien, Gulfländerna och Latinamerika).

v)

Uppmuntra företrädare från såväl utvecklingsländer som anslutit sig och sådana som inte anslutit sig att närvara vid årsmöten och uppsökande seminarier om Haag-uppförandekoden.

vi)

Anordna informationsmöten med stater som nyligen anslutit sig till Haag-uppförandekoden för att hjälpa dem att fullgöra sina förpliktelser, även i samband med årsmötet om Haag-uppförandekoden i Wien.

vii)

Stödja samordningen av de främjande insatserna för Haag-uppförandekoden med verksamheten i FN:s 1540-kommitté, även genom finansiering av deltagande av experter på Haag-uppförandekoden vid 1540-kommitténs landsbesök.

viii)

Stödja Haag-uppförandekodens säkra internetbaserade informations- och kommunikationsmekanism (e-ICC), även genom teknisk förbättring av webbplatsen.

b)

Verksamhet till stöd för icke-spridning av ballistiska missiler i allmänhet:

i)

Anordna upp till fyra seminarier för att i samband med multilaterala forum öka medvetenheten om spridning av ballistiska missiler, eventuellt i anslutning till de uppsökande arrangemangen om Haag-uppförandekoden som avses i led a, t.ex. ett seminarium i samband med FN:s generalförsamling eller de förberedande kommittéerna för icke-spridningsfördraget.

ii)

Anordna upp till tre regionala seminarier för att öka medvetenheten om spridning av ballistiska missiler och stimulera till diskussion om perspektiven för bättre hantering av det hot som spridningen av ballistiska missiler innebär på regional nivå, eventuellt i anslutning till EU:s övriga uppsökande arrangemang om Haag-uppförandekoden; seminarier skulle kunna anordnas i Asien, Gulfregionen och Latinamerika tillsammans med de stater som berörs.

iii)

Tillhandahålla fyra dokument med punkter för reflektioner om eventuella ytterligare multilaterala åtgärder för att förebygga hotet från missilspridning och främja nedrustningsinsatser på området ballistiska missiler med särskild inriktning på möjliga förtroendeskapande åtgärder och med undersökning av möjligheten att välja ett regionalt fokus som första steg, till exempel i regioner av särskilt unionsintresse och/eller där framsteg kan väntas inom en nära framtid.

iv)

Anordna upp till tre medvetenhetsskapande möten för experter, särskilt från forsknings- och/eller rymdområdet och industrin, för att redan i ett tidigt skede förhindra överföring av varor med dubbla användningsområden och kunskapsöverföring.

v)

Främja tillträde för akademiker från utvecklingsländer som arbetar med icke-spridning av missiler till projekt vid EU:s centrum med särskild kompetens.

vi)

I samordning med EU:s centrum med särskild kompetens organisera riktade expertuppdrag i tredjeländer för att utbyta information och tillvaratagna erfarenheter om exportkontroll i samband med missilteknik och varor med dubbla användningsområden och hjälpa dem att bygga upp sin nationella kapacitet.

vii)

Stödja expertutbildning om icke-spridning av ballistiska missiler genom deltagande i EU-program, till exempel ESFP-akademins program, eller i EU-medlemsstaternas program.

En utförlig beskrivning av projekten återfinns i bilagan.

Artikel 2

1.   Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) ska ansvara för genomförandet av detta beslut.

2.   Det tekniska genomförandet av de projekt som avses i artikel 1.2 ska ombesörjas av Fondation pour la recherche stratégique (FRS), som ska utföra denna uppgift på den höga representantens ansvar. Den höga representanten ska i detta syfte ingå nödvändiga överenskommelser med FRS.

Artikel 3

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av de projekt som anges i artikel 1.2 ska vara 990 000 EUR.

2.   De utgifter som finansieras med det belopp som anges i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som är tillämpliga på unionens allmänna budget.

3.   Kommissionen ska övervaka att det bidrag som avses i punkt 1 förvaltas korrekt. Den ska därför ingå en finansieringsöverenskommelse med FRS. I överenskommelsen ska det fastställas att FRS ska se till att EU:s bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

4.   Kommissionen ska sträva efter att ingå finansieringsöverenskommelsen i punkt 3 snarast möjligt efter det att detta beslut har trätt i kraft. Den ska informera rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om datumet för finansieringsöverenskommelsens ingående.

Artikel 4

1.   Den höga representanten ska rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut på grundval av regelbundna rapporter från FRS. Dessa rapporter ska ligga till grund för rådets utvärdering.

2.   Kommissionen ska informera om de finansiella aspekterna av de projekt som avses i artikel 1.2.

Artikel 5

1.   Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

2.   Detta beslut upphör att gälla 30 månader efter det att den finansieringsöverenskommelse som avses i artikel 3.3 har ingåtts. Det ska dock upphöra att gälla sex månader efter ikraftträdandet, om inte någon finansieringsöverenskommelse har ingåtts vid denna tidpunkt.

Utfärdat i Bryssel den 15 december 2014.

På rådets vägnar

F. MOGHERINI

Ordförande


(1)  Rådets gemensamma ståndpunkt 2003/805/Gusp av den 17 november 2003 om universalisering och förstärkning av multilaterala avtal om icke-spridning av massförstörelsevapen och bärare (EUT L 302, 20.11.2003, s. 34).

(2)  Rådets beslut 2008/974/Gusp av den 18 december 2008 till stöd för Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen (EUT L 345, 23.12.2008, s. 91).

(3)  Rådets beslut 2012/423/Gusp av den 23 juli 2012 till stöd för icke-spridning av ballistiska missiler inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen och för rådets gemensamma ståndpunkt 2003/805/Gusp (EUT L 196, 24.7.2012, s. 74).


BILAGA

1.   SYFTEN

Unionen är en bestämd förespråkare av icke-spridning av missiler. Dess ansträngningar i detta avseende inbegriper strategin samt gemensam ståndpunkt 2003/805/Gusp. Rådet har dessutom godkänt Nya handlingslinjer för Europeiska unionen i kampen mot spridning av massförstörelsevapen och bärarsystem för sådana vapen och EU stödde FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), som det senare erinras om i FN:s säkerhetsråds resolution 1977 (2010).

Unionen betraktar MTCR som ett viktigt multilateralt instrument, som syftar till att hindra spridning av ballistiska missilsystem och tillhörande teknik och sakkunskap genom fastställande och genomförande av exportkontrollbestämmelser för känsligt material. Nitton medlemsstater är medlemmar av MTCR och samtliga medlemsstater tillämpar MTCR:s exportkontrollförteckning genom rådets förordning (EG) nr 428/2009 (1).

Unionen har också redan från början kraftfullt stött Haag-uppförandekoden och har regelbundet uttryckt oro över spridningen av ballistiska missiler. Unionen betraktar koden som en central öppenhets- och förtroendeskapande åtgärd. Alla medlemsstater har anslutit sig till koden och genomför den, trogna kodens anda.

I det förflutna har unionen sökt råda bot på återstående luckor i kodens genomförande och universalitet genom att organisera workshoppar, expertmöten och regionala informationsseminarier. Denna verksamhet, som organiserats inom ramen för rådets beslut 2008/974/Gusp och genomförts av FRS, har visat sig vara både effektiv och relevant.

Styrkt av resultaten av dessa evenemang har unionen gått vidare med sitt initiativ och stött koden när det gäller följande tre aspekter:

a)

Kodens universalitet.

b)

Kodens genomförande.

c)

Utveckling av koden och förbättring av dess funktionssätt.

Insatsen gjordes inom ramen för beslut 2012/423/Gusp, som erbjöd möjlighet att utarbeta flera initiativ för stöd till Haag-uppförandekoden, bland annat

a)

utveckling av en särskild och säker webbplats,

b)

anordnande av flera sidoevenemang i Wien, Genève och New York i syfte att ge koden uppmärksamhet bland stater som inte anslutit sig till den,

c)

en workshop för ökad medvetenhet i Paris för länder i Afrika och Mellanöstern,

d)

regionala seminarier i Singapore, Abu Dhabi och Lima,

e)

utarbetande av dokument med punkter för reflektioner.

Beslut 2012/423/Gusp bidrog till att öka medvetenheten om koden och till dess främjande gentemot tredjeländer. Genom det beslutet har unionen stött Costa Rica, Frankrike, Japan, Peru, Rumänien och Ungern i deras verksamhet som ordförande inom ramen för Haag-uppförandekoden. Genom att Haag-uppförandekoden blev mer känd underlättades anslutningen av nya medlemmar till koden.

Med hänsyn till de resultat som uppnåtts och den fortsatta spridningen av ballistiska missiler med förmåga att bära massförstörelsevapen, som ger allt större anledning till oro hos världssamfundet, särskilt när det gäller de missilprogram som genomförs i Mellanöstern, Nordostasien och Sydostasien, bland annat i Iran och Nordkorea, kommer följande insatser att göras:

a)

Projekt 1: information och kommunikation.

b)

Projekt 2: stöd till icke-spridning av ballistiska missiler.

c)

Projekt 3: universalisering av Haag-uppförandekoden – uppsökande verksamhet.

Detta beslut, som är mer långtgående än att bara främja anslutning till koden och MTCR, gör det möjligt att fördjupa den internationella debatten om missilspridning och att involvera nya regionala områden och nya grupper.

2.   BESKRIVNING AV PROJEKTET

2.1   Projekt 1: Information och kommunikation

2.1.1   Projektets syfte

Koden utgör ett viktigt instrument för att förhindra spridning av ballistiska missiler och tillhörande teknik genom öppenhet och förtroendeskapande åtgärder. Ytterligare åtgärder är dock nödvändiga för att framförallt

a)

främja universalisering av koden, särskilt att alla stater som kan tillverka ballistiska missiler och som har rymdkapacitet ansluter sig till koden,

b)

stödja genomförande av koden i alla dess aspekter,

c)

förbättra kodens synlighet.

2.1.2   Projektbeskrivning

Projektet omfattar tre typer av åtgärder:

a)

Utarbetande, utformning, tryck och spridning av upp till 1 500 broschyrer, som beskriver unionens stöd till Haag-uppförandekoden. Broschyren kommer även att innehålla följande:

i)

En beskrivning av Haag-uppförandekoden.

ii)

En redogörelse för Haag-uppförandekodens mål.

iii)

En beskrivning av de årliga förklaringarna, föranmälningarna av uppskjutning och de frivilliga observationsbesöken.

iv)

Den europeiska strategin när det gäller Haag-uppförandekoden och spridning av bärarsystem för massförstörelsevapen.

v)

Démarcher som ska fullgöras för anslutning till koden.

vi)

Kontaktuppgifter för stater som inte har anslutit sig.

b)

Utarbetande, utformning, tryck och spridning av upp till 1 000”välkomstpaket” i form av tryckta häften och ett USB-minne för uppsökande verksamhet riktad till stater som inte anslutit sig, som även erinrar om de anslutna staternas förpliktelser. Det kommer även att finnas på nätet och omfatta all nödvändig information om koden och relevanta kontaktuppgifter. Den broschyr som beskrivs i punkt a kommer att ingå i ”välkomstpaketet”.

c)

Stöd till och uppdatering av Haag-uppförandekodens säkra internetbaserade informations- och kommunikationsmekanism (den elektroniska omedelbara centrala kontakten – e-ICC), även genom teknisk förbättring av webbplatsen i nära samarbete med Österrikes utrikesministerium.

2.1.3   Projektets förväntade resultat/indikatorer

a)

Genom att ”välkomstpaketet” ges bred spridning vid olika evenemang uppnås ökad medvetenhet bland partner om Haag-uppförandekodens mervärde och om unionens roll.

b)

En säkrare webbplats för Haag-uppförandekoden leder till förbättrat utbyte av relevant information mellan partner.

c)

”Välkomstpaketet” används av ordföranden för Haag-uppförandekoden, det österrikiska sekretariatet (den omedelbara centrala kontakten – ICC), unionen och andra partner i den utsträckning som krävs för deras uppsökande verksamhet.

2.1.4   Projektmottagare

Projektmottagare är både de stater som anslutit sig till Haag-uppförandekoden och de som inte gjort det.

2.2   Projekt 2: Stöd till icke-spridning av ballistiska missiler

2.2.1   Projektets syfte

Den fortsatta spridningen och operativa användningen av ballistiska missiler med förmåga att bära massförstörelsevapen ger allt större anledning till oro hos världssamfundet, särskilt när det gäller de missilprogram som genomförs i Mellanöstern, Nordostasien och Sydostasien, inbegripet Iran och Nordkorea.

Mer generellt ska projektet stödja en rad aktiviteter för bekämpning av spridningen av ballistiska missiler, särskilt i syfte att öka medvetenheten om detta hot, intensifiera insatserna för att de multilaterala instrumenten ska bli effektivare, skapa stöd för initiativ för hantering av dessa specifika problem och hjälpa intresserade länder att stärka sina relevanta exportkontrollordningar.

2.2.2   Projektbeskrivning

Offentliggörande av två reflektionsdokument per år (fyra under projektets hela löptid). Dessa kan behandla

a)

användning av befintliga zoner fria från massförstörelsevapen som ett exempel och en potentiell ram för ytterligare initiativ som förbjuder ballistiska missiler,

b)

ytterligare multilaterala åtgärder för att förebygga hotet från missilspridning och främja nedrustningsinsatser på området ballistiska missiler, med särskild inriktning på möjliga förtroendeskapande åtgärder,

c)

mekanismer för export- och transitkontroll,

d)

den roll som spelas av immateriell tekniköverföring inom området ballistiska missiler.

2.2.3   Projektets förväntade resultat/indikatorer

a)

Främjandet av multilaterala insatser för att förhindra spridning av missiler, inbegripet Haag-uppförandekoden och MTCR, leder till ökat inflytande för EU på området icke-spridning av missiler.

b)

Åtgärder för att uppmuntra till debatt om nya initiativ leder till att stärka koden och MTCR och öppna dörren för ytterligare initiativ.

c)

Främjande av icke-spridning av missiler.

d)

Offentliggörande av minst fyra reflektionsdokument.

e)

Åtgärder för att öka medvetenheten i frågor som rör teknik med dubbla användningsområden och kunskapsöverföring leder till att oavsiktlig överföring mellan medlemsstaterna förhindras och till att den globala medvetenheten om exportkontrollmekanismen ökar.

2.2.4   Projektmottagare

Unionen och medlemsstaterna kommer att dra nytta av reflektionsdokumenten; den bredare spridningen kommer att avgöras av den höga representanten i nära samråd med medlemsstaterna inom ramen för den behöriga rådsarbetsgruppen. Det slutliga beslutet kommer att grunda sig på förslag från genomförandeorganet i enlighet med artikel 2.2 i detta beslut.

2.3   Projekt 3: Universalisering av Haag-uppförandekoden – uppsökande verksamhet

2.3.1   Projektets syfte

Projektet ska öka medvetenheten om både icke-spridning av missiler och Haag-uppförandekoden genom att flera evenemang anordnas i syfte att värva stater som inte anslutit sig till koden. I denna strävan kommer evenemang att anordnas i Wien och New York för kontakt med FN-delegationerna i anslutning till relevanta evenemang.

2.3.2   Projektbeskrivning

Projektet kommer att ge möjlighet till tre typer av evenemang:

a)

Finansiering av fyra uppsökande evenemang (två i varje stad) till stöd för både koden och icke-spridning av ballistiska missiler, vilka kommer att äga rum i två städer:

i)

I New York i samband med möten i FN:s generalförsamlings första utskott eller möten i de förberedande kommittéerna för icke-spridningsfördraget.

ii)

I Wien i samband med Haag-uppförandekoden eller annan relevant FN-verksamhet i Wien.

Vad gäller seminariernas organisation:

i)

Varje seminarium kommer att vara en halv dag och samla upp till 80 deltagare från FN-beskickningarna i New York och Wien kring en begränsad grupp av talare och EU-tjänstemän.

ii)

Upp till sex talare kommer att bjudas in.

iii)

Haag-uppförandekodens tillförordnade ordförande kommer att bjudas in.

iv)

Luncher eller middagar för en begränsad krets, ledda av en högre EU-företrädare och experter, kommer att anordnas och finansieras inom ramen för detta beslut för kontakt med högre tjänstemän från utvalda länder.

I detta syfte kommer genomförandeorganet att för varje evenemang föreslå en förteckning över länder, av vilka några kommer att vara länder som inte anslutit sig. På så sätt blir det möjligt att sammankalla högre tjänstemän som arbetar med icke-spridning.

b)

Finansiering av tre regionala uppsökande seminarier, som skulle kunna äga rum i Latinamerika (t.ex. Argentina, Brasilien, Chile, Mexiko eller något västindiskt land som inte är medlem), Mellanöstern (t.ex. Gulfländerna, Bahrain, Qatar eller Saudiarabien) och Asien (t.ex. Indonesien eller Vietnam). Valet av ort kommer att göras enligt överenskommelse med den höga representanten, i nära samråd med medlemsstaterna inom ramen för den behöriga rådsarbetsgruppen. Seminariet kommer att ägnas åt trender inom missilspridning och en inriktning på regionala frågor och kommer att ta upp koden och praktisk information om vad det innebär att vara en stat som anslutit sig till Haag-uppförandekoden. Anslutna stater i regionen kommer att bjudas in på regeringsnivå för att dela med sig av sina erfarenheter till stater som inte har anslutit sig. Haag-uppförandekodens tillförordnade ordförande kommer också att inbjudas att hålla ett anförande och leda sessionen. Exempelvis skulle tjänstemän, diplomater, militär personal, företrädare för internationella organisationer, EU-företrädare, akademiker osv. kunna delta.

Vad gäller organisationen av seminarierna:

i)

Varje seminarium kommer att vara en dag.

ii)

Upp till 50 personer kan komma att bjudas in.

iii)

Haag-uppförandekodens tillförordnade ordförande kommer att inbjudas att hålla ett anförande.

c)

Upp till 10 särskilda expertuppdrag för stater som inte har anslutit sig. Dessa kommer främst att inriktas på relevanta industrier, forskarsamhället, exportkontrollexperter och företrädare för det civila samhället. I samordning med Europeiska unionens centrum med särskild kompetens ska två experter på icke-spridning av ballistiska missiler från genomförandeorganet och en EU-expert genomföra uppdrag på plats i de utvalda länderna. Destinationerna skulle kunna omfatta bland annat Algeriet, Bahrain, Bolivia, Brasilien, Kina, Egypten, Indien, Indonesien, Israel, Malaysia, Mexiko, Qatar, Saudiarabien, Sydafrika och Thailand. Den slutliga landsförteckningen kommer att beslutas i nära samarbete med den höga representanten, vilket även gäller lämpligheten av gemensamma démarcher med FN:s 1540-kommittés uppsökande insatser. Exempelvis skulle tjänstemän, diplomater, militär personal, akademiker, industrin, forskare osv. från det besökta landet kunna delta. Prioritet kommer att ges åt tjänstemän och politiska beslutsfattare, diplomater, relevant militär personal osv.

Vad gäller organisationen av seminarierna:

i)

Varje seminarium kommer att vara en dag.

ii)

Upp till 25 personer skulle kunna bjudas in.

iii)

Tre experter kommer att bjudas in.

iv)

Haag-uppförandekodens tillförordnade ordförande kommer att bjudas in.

2.3.3   Projektets förväntade resultat/indikatorer

a)

Anordnande av minst fyra uppsökande evenemang i New York och Wien.

b)

De tre regionala evenemangen samlar viktiga diplomatiska företrädare och företrädare för den akademiska världen och har gjort nya perspektiv på anslutning möjliga.

c)

Tio expertuppdrag genomförs för att främja universalisering av Haag-uppförandekoden. Dessa uppdrag samlar minst 20 beslutsfattare och tjänstemän och ökar engagemanget bland tjänstemän och beslutsfattare i de besökta länderna.

d)

Ökandet av medvetenheten om missilspridningstrender och mer specifikt om koden med avseende på stater som inte anslutit sig främjar diskussioner om ytterligare insatser för att hindra spridning av missiler.

e)

Projektet främjar debatten både inom och utanför unionen om framtida initiativ.

f)

Projektet ger frågan om missilspridning en tydligare profil som en strategisk utmaning.

2.3.4   Projektmottagare

Huvudinriktningen på dessa evenemang kommer att vara stater som inte anslutit sig, men av politiska skäl kan stater som anslutit sig knytas till en del evenemang. I första hand bör myndighetsexperter och högre tjänstemän delta.

Det slutliga valet av mottagarstater kommer att göras i samråd mellan genomförandeorganet och den höga representanten i nära samråd med medlemsstaterna inom ramen för den behöriga rådsarbetsgruppen.

3.   VARAKTIGHET

Genomförandet av projekten beräknas pågå under totalt 30 månader.

4.   GENOMFÖRANDEORGAN

a)

FRS kommer att få i uppdrag att genomföra projekten på ett tekniskt plan.

b)

Medfinansiering kommer att bero på FRS.

c)

Genomförandeorganet ska utarbeta

i)

kvartalsrapporter om genomförandet av projekten,

ii)

en slutrapport senast en månad efter det att projekten har genomförts.

d)

Rapporterna ska ställas till den höga representanten.

e)

FRS ska se till att unionens bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

5.   ÖVRIGA MEDVERKANDE

Projekten kommer i sin helhet att finansieras enligt detta beslut. Experter från stater som anslutit sig till koden eller från stater som inte anslutit sig kan betraktas som övriga medverkande. De kommer att arbeta enligt standardreglerna för FRS.


(1)  Rådets förordning (EG) nr 428/2009 av den 5 maj 2009 om upprättande av en gemenskapsordning för kontroll av export, överföring, förmedling och transitering av produkter med dubbla användningsområden (EUT L 134, 29.5.2009, s. 1).


Top