EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014L0027

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/27/EU av den 26 februari 2014 om ändring av rådets direktiv 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG, 98/24/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG, för att anpassa dem till förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar

OJ L 65, 5.3.2014, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2014/27/oj

5.3.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 65/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2014/27/EU

av den 26 februari 2014

om ändring av rådets direktiv 92/58/EEG, 92/85/EEG, 94/33/EG, 98/24/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG, för att anpassa dem till förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 153.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 153 i fördraget kan Europaparlamentet och rådet genom direktiv anta minimikrav för att främja förbättringar, särskilt av arbetsmiljön, för att säkerställa en bättre skyddsnivå för arbetstagarnas hälsa och säkerhet. I dessa direktiv bör man undvika att motverka tillkomsten och utvecklingen av små och medelstora företag och deras sysselsättningsskapande potential. Goda normer för hälsa och säkerhet bör inte ses som hinder eftersom de är grundläggande rättigheter som bör tillämpas utan undantag inom alla områden av arbetsmarknaden och i alla typer av företag oavsett deras storlek.

(2)

I artikel 31.1 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna föreskrivs att varje arbetstagare har rätt till hälsosamma, säkra och värdiga arbetsförhållanden.

(3)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (3) fastställdes ett nytt system för klassificering och märkning av ämnen och blandningar inom unionen, på grundval av det globalt harmoniserade systemet för klassificering och märkning av kemikalier (GHS) på internationell nivå inom ramen för FN:s ekonomiska kommission för Europa.

(4)

Rådets direktiv 92/58/EEG (4), 92/85/EEG (5), 94/33/EG (6) och 98/24/EG (7) samt Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG (8) innehåller hänvisningar till det tidigare systemet för klassificering och märkning. De direktiven bör därför ändras för att anpassas till det nya system som fastställts i förordning (EG) nr 1272/2008.

(5)

Ändringarna är nödvändiga för att säkerställa att de direktiven får fortsatt verkan. Syftet med det här direktivet är inte att ändra tillämpningsområdet för de direktiven. Det här direktivet avser att behålla och inte sänka den skyddsnivå för arbetstagarna som föreskrivs i de direktiven. Mot bakgrund av den fortgående tekniska utvecklingen bör emellertid de direktiven regelbundet ses över i enlighet med artikel 17a i rådets direktiv 89/391/EEG (9) i syfte att säkerställa lagstiftningens samstämmighet och en lämplig skyddsnivå för hälsa och säkerhet när farliga kemiska ämnen och blandningar förekommer i arbetsmiljön. Arbetstagare inom yrken som ofta är i kontakt med farliga ämnen och blandningar bör ägnas särskild uppmärksamhet.

(6)

Ändringarna av direktiv 92/85/EEG tar inte upp frågan om farliga ämnen och blandningar som kan inverka negativt på fertiliteten hos arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar, eftersom syftet med detta direktiv endast är uppdatera de hänvisningar och den terminologi som anges i det direktivet. Kommissionen bör dock överväga hur man lämpligast kan komma till rätta med dessa effekter, med beaktande av de senaste vetenskapliga beläggen i denna fråga liksom den alltmer förfinade klassificeringen av sådana effekter.

(7)

Genom ändringarna av direktiven 92/85/EEG och 94/33/EG bör det synsätt som kommer till uttryck i de direktiven anpassas till den terminologi som antagits enligt direktiv 98/24/EG med avseende på orden ”ämnen som är märkta med”, i avsnitt A punkt 3 a i bilaga 1 till direktiv 92/85/EEG, och ”ämnen och preparat som klassificeras”, i avsnitt I punkt 3 a i bilagan till direktiv 94/33/EG, vilka ersätts med ordalydelsen ”ämnen och blandningar som uppfyller kriterierna för att klassificeras”. Detta direktiv medför inga skyldigheter för arbetsgivarna när det gäller klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar som omfattas av förordning (EG) nr 1272/2008. Oberoende av huruvida ämnena eller blandningarna släpps ut på marknaden eller inte måste arbetsgivaren genomföra en bedömning av risker i fråga om samtliga farliga kemiska agens i enlighet med direktiv 98/24/EG.

(8)

Avsnitt I punkt 2 och avsnitt II punkt 1 i bilagan till direktiv 94/33/EG innehåller hänvisningar till de upphävda rådsdirektiven 90/679/EEG (10) och 90/394/EEG (11). Dessa hänvisningar bör därför ersättas med hänvisningar till de relevanta bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG (12) och direktiv 2004/37/EG.

(9)

I enlighet med artikel 154 i fördraget har kommissionen samrått med arbetsmarknadens parter om den möjliga inriktningen av en unionsåtgärd på detta område, och arbetsmarknadens parter har angett att en förklarande vägledning, särskilt för små och medelstora företag, är lämplig.

(10)

Efter detta samråd fann kommissionen att en unionsåtgärd var önskvärd och samrådde i enlighet med artikel 154 i fördraget med arbetsmarknadens parter om det planerade förslagets innehåll.

(11)

Efter denna andra samrådsfas önskade arbetsmarknadens parter inte inleda det förfarande som kan leda till ingående av ett avtal som anges i artikel 155 i fördraget.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av direktiv 92/58/EEG

Direktiv 92/58/EEG ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 1.2 ska ersättas med följande:

”2.   Detta direktiv ska inte tillämpas på varselmärkning och signaler för utsläppande på marknaden av farliga ämnen och blandningar, produkter och/eller utrustning, såvida det inte uttryckligen hänvisas till detta direktiv i andra unionsbestämmelser.”

2.

Punkt 12 i bilaga 1 ska ersättas med följande:

12.   Områden, lokaler eller inhägnader som används för lagring av betydande mängder farliga ämnen eller blandningar ska markeras med en lämplig varningsskylt som valts ur punkt 3.2 i bilaga 2 eller markeras enligt föreskrifterna i punkt 1 i bilaga 3, såvida inte märkningen av de individuella förpackningarna eller behållarna är tillräcklig för detta ändamål.

Om det inte finns någon motsvarande varningsskylt i punkt 3.2 i bilaga 2 för att varna för farliga kemiska ämnen eller blandningar ska det relevanta faropiktogrammet i enlighet med bilaga V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (13) användas.

3.

Punkt 3.2 i bilaga 2 ska ändras på följande sätt:

a)

varningsskylten ”Skadliga eller irriterande ämnen” ska utgå.

b)

Följande fotnot till varningsskylten ”Fara” ska läggas till:

”***

Denna varningsskylt ska inte användas för att varna för farliga kemiska ämnen eller blandningar, utom i fall då varningsskylten används i enlighet med punkt 5 andra stycket i bilaga 3 för att markera lager av farliga ämnen och blandningar.”

4.

Bilaga 3 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.

De behållare som på arbetsplatsen används för kemiska ämnen eller blandningar som klassificeras som farliga enligt kriterierna för någon av faroklasserna för fysikaliska faror eller hälsofaror enligt förordning (EG) nr 1272/2008, samt behållare som används för lagring av sådana farliga ämnen eller blandningar och synliga rörledningar som innehåller eller används för transport av sådana farliga ämnen och blandningar ska märkas med relevanta faropiktogram enligt den förordningen.

Första stycket ska inte tillämpas på behållare som endast används kortvarigt på arbetsplatsen eller vilkas innehåll ofta byts ut, förutsatt att andra lämpliga åtgärder vidtas – särskilt i fråga om information och/eller fortbildning – som säkerställer samma skyddsnivå.

Den märkning som avses i första stycket får

ersättas med varningsskyltar som anges i bilaga 2 med samma piktogram eller symboler; om det inte finns någon motsvarande varningsskylt i punkt 3.2 i bilaga 2 ska det relevanta faropiktogrammet som anges i bilaga V till (EG) nr 1272/2008 användas,

kompletteras med ytterligare information, t.ex. namn och/eller kemisk formel på det farliga ämnet eller den farliga blandningen samt närmare upplysningar om risken,

vid transport av behållarna på arbetsplatsen, kompletteras eller ersättas med sådan märkning som är tillämplig inom hela unionen vid transport av farliga ämnen eller blandningar.”

b)

I punkt 5 första och andra styckena ska ordet ”beredningar” ersättas med ”blandningar”.

Artikel 2

Ändringar av direktiv 92/85/EEG

Bilaga 1 till direktiv 92/85/EEG ska ändras på följande sätt:

1.

Avsnitt A ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2.   Biologiska agens

Biologiska agens i riskgrupperna 2, 3 och 4 enligt definitionen i artikel 2 andra stycket leden 2, 3 och 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG (14), i den mån det är känt att sådana agens eller de terapeutiska åtgärder som nödvändiggörs på grund av dem äventyrar gravida kvinnors och fosters hälsa, och såvida nämnda agens ännu inte har medtagits i bilaga 2.

b)

Punkt 3 ska ändras på följande sätt:

i)

Led a ska ersättas med följande:

”a)

Ämnen och blandningar som uppfyller kriterierna för klassificering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (15) i en eller flera av följande faroklasser och farokategorier med en eller flera av följande faroangivelser, och såvida nämnda agens ännu inte har medtagits i bilaga 2.

Mutagenitet i könsceller, kategori 1A, 1B eller 2 (H340, H341).

Cancerogenitet, kategori 1A, 1B eller 2 (H350, H350i, H351).

Reproduktionstoxicitet, kategori 1A, 1B eller 2 eller tilläggskategorin för effekter på eller via amning (H360, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df, H361, H361d, H361fd, H362).

Specifik organtoxicitet vid enstaka exponering, kategori 1 eller 2 (H370, H371).

ii)

Led b ska ersättas med följande:

”b)

Kemiska agens i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG (16).

2.

Avsnitt B ska ersättas med följande:

”B.   Processer

Arbetsprocesser som upptas i bilaga I till direktiv 2004/37/EG.”

Artikel 3

Ändringar av direktiv 94/33/EG

Bilagan till direktiv 94/33/EG ska ändras på följande sätt:

1.

Avsnitt I ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 ska led a ersättas med följande:

”a)

Biologiska agens i riskgrupperna 3 och 4 i enlighet med artikel 2 andra stycket leden 3 och 4, i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG (17).

b)

Punkt 3 ska ändras på följande sätt:

i)

Led a ska ersättas med följande:

”a)

Ämnen och blandningar som uppfyller kriterierna för klassificering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (18) i en eller flera av följande faroklasser och farokategorier med en eller flera av följande faroangivelser:

Akut toxicitet, kategori 1, 2 eller 3 (H300, H310, H330, H301, H311, H331).

Frätande på huden, kategori 1A, 1B eller 1C (H314).

Brandfarlig gas, kategori 1 eller 2 (H220, H221).

Brandfarliga aerosoler, kategori 1 (H222).

Brandfarlig vätska, kategori 1 eller 2 (H224, H225).

Explosiva ämnen och blandningar, kategorierna ’Instabila explosiva ämnen och blandningar’ eller explosiva ämnen och blandningar i riskgrupperna 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 och 1.5 (H200, H201, H202, H203, H204, H205).

Självreaktiva ämnen och blandningar, typ A, B, C eller D (H240, H241, H242).

Organiska peroxider, typ A eller B (H240, H241).

Specifik organtoxicitet vid enstaka exponering, kategori 1 eller 2 (H370, H371).

Specifik organtoxicitet vid upprepad exponering, kategori 1 eller 2 (H372, H373).

Luftvägssensibiliserande, kategori 1, underkategori 1A eller 1B (H334).

Hudsensibiliserande, kategori 1, underkategori 1A eller 1B (H317).

Cancerogenitet kategori 1A, 1B eller 2 (H350, H350i, H351).

Mutagenitet i könsceller kategori 1A, 1B eller 2 (H340, H341).

Reproduktionstoxicitet, kategori 1A eller 1B (H360, H360F, H360FD, H360Fd, H360D, H360Df).

ii)

Led b ska utgå.

iii)

Led c ska utgå.

iv)

Led d ska ersättas med följande:

”d)

Ämnen och blandningar som avses i artikel 2 a ii i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG (19).

2.

I avsnitt II ska punkt 1 ersättas med följande:

”1.

Arbetsmetoder och arbeten enligt bilaga I till direktiv 2004/37/EG.”

Artikel 4

Ändringar av direktiv 98/24/EG

Direktiv 98/24/EG ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 2 ska led b ändras på följande sätt:

a)

Led i ska ersättas med följande:

”i)

Varje kemiskt agens som uppfyller kriterierna för klassificering som farligt inom någon av faroklasserna för fysikaliska faror och/eller hälsofaror enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (20), oavsett om detta kemiska agens klassificeras enligt den förordningen.

b)

Led ii ska utgå.

c)

Led iii ska ersättas med följande:

”iii)

varje kemiskt agens som, även om det inte uppfyller kriterierna för att klassificeras som farligt enligt led b i i den här artikeln, kan innebära en risk för arbetstagares säkerhet och hälsa på grund av sina fysikalisk-kemiska, kemiska eller toxikologiska egenskaper samt på grund av det sätt på vilket det används eller förekommer på arbetsplatsen, inbegripet varje kemiskt agens för vilket det fastställts ett yrkeshygieniskt gränsvärde enligt artikel 3,”

2.

I artikel 4.1 ska andra strecksatsen ersättas med följande:

”—

den information om säkerhet och hälsa som ska tillhandahållas av leverantören (t.ex. tillämpliga säkerhetsdatablad enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006) (21),

3.

Artikel 8 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 1 ska fjärde strecksatsen ersättas med följande:

”—

tillgång till de säkerhetsdatablad som leverantören ska tillhandahålla i enlighet med artikel 31 i förordning (EG) nr 1907/2006,”

b)

Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3.   Medlemsstaterna får vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att arbetsgivarna, företrädesvis från producenten eller leverantören, på begäran kan få all information om farliga kemiska agens som är nödvändig för att tillämpa artikel 4.1 i detta direktiv, såvida varken förordning (EG) nr 1907/2006 eller förordning (EG) nr 1272/2008 innehåller någon skyldighet att tillhandahålla information.”

Artikel 5

Ändringar av direktiv 2004/37/EG

Direktiv 2004/37/EG ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 1.4 ska ersättas med följande:

”4.   När det gäller asbest, som omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/148/EG (22), ska bestämmelserna i det här direktivet tillämpas om de bättre gagnar säkerhet och hälsa på arbetsplatsen.

2.

Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

a)

Led a ska ersättas med följande:

”a)

carcinogen:

i)

ett ämne eller en blandning som uppfyller kriterierna för klassificering som ett cancerframkallande ämne i kategori 1A eller 1B som anges i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 (23),

ii)

ett ämne, en blandning eller en process som avses i bilaga I till det här direktivet samt ett ämne eller en blandning som bildas under en process som avses i den bilagan,

b)

Led b ska ersättas med följande:

”b)

mutagent ämne:

ett ämne eller en blandning som uppfyller kriterierna för klassificering som ett könscellsmutagent ämne i kategori 1A eller 1B som anges i bilaga I till förordning (EG) nr 1272/2008.”

3.

I artikel 4.1 ska ordet ”preparat” ersättas med ”en blandning”.

4.

I artikel 5.2 ska ordet ”preparat” ersättas med ”en blandning”.

5.

I artikel 6 b ska ordet ”preparat” ersättas med ”blandningar”.

6.

I rubriken på bilaga I ska ordet ”preparat” ersättas med ”blandningar”.

Artikel 6

Införlivande

1.   Medlemsstaterna ska senast den 1 juni 2015 sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast underrätta kommissionen om detta.

När en medlemsstat antar dessa åtgärder ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.   Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala åtgärder i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 7

Ikraftträdande och tillämpning

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 8

Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Strasbourg den 26 februari 2014.

På Europaparlamentets vägnar

M. SCHULZ

Ordförande

På rådets vägnar

D. KOURKOULAS

Ordförande


(1)  EUT C 204, 9.8.2008, s. 47.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 4 februari 2014 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 20 februari 2014.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).

(4)  Rådets direktiv 92/58/EEG av den 24 juni 1992 om minimikrav beträffande varselmärkning och signaler för hälsa och säkerhet i arbetet (nionde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 245, 26.8.1992, s. 23).

(5)  Rådets direktiv 92/85/EEG av den 19 oktober 1992 om åtgärder för att förbättra säkerhet och hälsa på arbetsplatsen för arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar (tionde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 348, 28.11.1992, s. 1).

(6)  Rådets direktiv 94/33/EG av den 22 juni 1994 om skydd av minderåriga i arbetslivet (EGT L 216, 20.8.1994, s. 12).

(7)  Rådets direktiv 98/24/EG av den 7 april 1998 om skydd av arbetstagares hälsa och säkerhet mot risker som har samband med kemiska agenser i arbetet (fjortonde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 131, 5.5.1998, s. 11).

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG av den 29 april 2004 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet (sjätte särdirektivet enligt artikel 16.1 i rådets direktiv 89/391/EEG) (EUT L 158, 30.4.2004, s. 50).

(9)  Rådets direktiv 89/391/EEG av den 12 juni 1989 om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet (EGT L 183, 29.6.1989, s. 1).

(10)  Rådets direktiv 90/679/EEG av den 26 november 1990 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för biologiska agenser i arbetet (sjunde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 374, 31.12.1990, s. 1).

(11)  Rådets direktiv 90/394/EEG av den 28 juni 1990 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener i arbetet (sjätte särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 196, 26.7.1990, s. 1).

(12)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG av den 18 september 2000 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för biologiska agens i arbetet (sjunde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 262, 17.10.2000, s. 21).

(13)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).”

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG av den 18 september 2000 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för biologiska agens i arbetet (sjunde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 262, 17.10.2000, s. 21).”

(15)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).”

(16)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG av den 29 april 2004 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet (sjätte särdirektivet enligt artikel 16.1 i rådets direktiv 89/391/EEG) (EUT L 158, 30.4.2004, s. 50).”

(17)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG av den 18 september 2000 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för biologiska agens i arbetet (sjunde särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (EGT L 262, 17.10.2000, s. 21).”

(18)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).”

(19)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/37/EG av den 29 april 2004 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet (sjätte särdirektivet enligt artikel 16.1 i rådets direktiv 89/391/EEG) (EUT L 158, 30.4.2004, s. 50).”

(20)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).”

(21)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach), inrättande av en europeisk kemikaliemyndighet, ändring av direktiv 1999/45/EG och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 793/93 och kommissionens förordning (EG) nr 1488/94 samt rådets direktiv 76/769/EEG och kommissionens direktiv 91/155/EEG, 93/67/EEG, 93/105/EG och 2000/21/EG (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).”

(22)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/148/EG av den 30 november 2009 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet (EUT L 330, 16.12.2009, s. 28).”

(23)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 av den 16 december 2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006 (EUT L 353, 31.12.2008, s. 1).”


Top