EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D1297

Europaparlamentets och rådets beslut nr 1297/2008/EG av den 16 december 2008 om ett program för modernisering av den europeiska företags- och handelsstatistiken (Meets-programmet) (Text av betydelse för EES)

OJ L 340, 19.12.2008, p. 76–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 060 P. 124 - 130

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/1297/oj

19.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 340/76


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT nr 1297/2008/EG

av den 16 december 2008

om ett program för modernisering av den europeiska företags- och handelsstatistiken (Meets-programmet)

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285,

med beaktande av kommissionens förslag,

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (1), och

av följande skäl:

(1)

Kommissionen åtog sig i sina meddelanden av den 16 mars 2005”Lagstifta bättre för tillväxt och arbetstillfällen i Europeiska unionen” och av den 24 januari 2007”Åtgärdsprogram för minskning av administrativa bördor i Europeiska unionen” att förbättra lagstiftningen och undvika onödig byråkrati och alltför omfattande reglering.

(2)

Den 14 november 2006 offentliggjorde kommissionen ett meddelande om minskning av svarsbördan, förenkling och prioriteringar i fråga om gemenskapsstatistik där det läggs fram en strategi för hur statistikbördan för företagen ska kunna minskas ytterligare.

(3)

För att tillgodose gemenskapens behov av statistisk information har det under de senaste 15 åren antagits ett stort antal statistikbestämmelser som syftar till att beskriva företagens verksamhet och som innehåller krav på företagen att lämna uppgifter. Det behövs en översyn eftersom dessa statistikbestämmelser bör vara konsekventa i fråga om bl.a. tillämpningsområde, koncept och definitioner. Förenkling och prioritetsbestämning bör känneteckna samtliga dessa bestämmelser i så stor utsträckning som möjligt.

(4)

Företags- och handelsstatistiken står inför en stor utmaning under de närmaste åren. För att tjäna som underlag för gemenskapens politiska initiativ måste statistiken kunna återspegla olika fenomen i en gemenskapsekonomi i förändring, t.ex. globaliseringen, nya utvecklingstendenser inom näringslivet, informationssamhället, handel med tjänster, innovation, nya handelsmönster och konkurrenskraft inom ramen för den nya Lissabonstrategin.

(5)

Ett inslag som är avgörande för behovet av företags- och handelsstatistik är den förnyade Lissabonstrategin, som har som mål att främja den europeiska ekonomins konkurrenskraft och uppnå stark och hållbar tillväxt.

(6)

Den ökade europeiska integrationen inom en rad olika ekonomiska områden, t.ex. den europeiska monetära unionen och det europeiska tullsystemet, skapar nya statistikbehov med anledning av eurons betydelse vid internationella transaktioner, vilket gör att statistiksystemet måste anpassas. Företags- och handelsstatistiken bör uppfylla de behoven på lämpligt sätt och i rätt tid tillhandahålla högkvalitativ statistik över strukturförändringarna i den europeiska ekonomin och dess näringsliv.

(7)

Företags- och handelsstatistiken omfattar flera områden som behöver förbättras, t.ex. statistiken över företagsstrukturer, konjunkturstatistik, Prodcom-statistik, statistik om informations- och kommunikationsteknik samt statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna (Intrastat).

(8)

De myndigheter som ansvarar för företags- och handelsstatistiken bör se över metoderna för statistikframställningen så att den blir mindre betungande för företagen och så att alla tillgängliga källor och ny teknik kan användas på effektivast möjliga sätt.

(9)

Behovet av nya indikatorer kan uppstå som ett resultat av satsningar på att modernisera statistikframställningen. Nya typer av indikatorer som ger de upplysningar som behövs kan fås genom att man kopplar samman redan befintlig företagsstatistik, utan att företagens rapporteringsbörda för den skull behöver öka. Nya källor och möjligheten att använda elektroniska hjälpmedel kommer troligen att underlätta datainsamlingen samtidigt som det ger mer information. Företagsstatistikens potential bör utnyttjas mer effektivt och kvaliteten på statistiken höjas.

(10)

De nationella statistikkontoren bör på ett nära sätt engageras i moderniseringen av statistikframställningen för att undvika dubblering av kostnader och onödig byråkrati.

(11)

Förenklingen av Intrastat-systemet är en del av ansträngningarna för att minska statistikkraven och minimera bördorna för företagen. Beslutet nyligen att begränsa täckningsgraden kommer att bidra till detta mål på kort sikt. På längre sikt bör andra metoder att förenkla undersökas, inklusive ett enda flödessystem. Möjligheten att införa dessa förenklingsmetoder på lång sikt är beroende av genomförbarhetsstudier och andra åtgärder som ska genomföras enligt detta beslut. Dock bör man ta hänsyn till statistikens kvalitet och de stora kostnader som en övergång medför.

(12)

Det har gjorts en förhandsutvärdering i enlighet med principerna för sund ekonomisk förvaltning, så att det program som inrättas genom detta beslut kan fokuseras på behovet av effektivitet när det gäller att uppfylla målen och så att det redan i utarbetandet av programmet tas hänsyn till budgetrestriktioner.

(13)

I detta beslut fastställs, för hela den tid programmet pågår, en finansieringsram som under det årliga budgetförfarandet utgör den särskilda referensen för budgetmyndigheten enligt punkt 37 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning (2).

(14)

Eftersom målet för detta beslut, nämligen inrättandet av ett program för att modernisera den europeiska företags- och handelsstatistiken, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och det därför, på grund av statistikens omfattning, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går detta beslut inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(15)

Kommittén för det statistiska programmet, inrättad genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom (3), har hörts i enlighet med artikel 3 i det beslutet.

(16)

Rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik (4) utgör referensramen för bestämmelserna i detta beslut.

(17)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta beslut bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som ska tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (5).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande av programmet

1.   Genom detta beslut inrättas ett program för att modernisera den europeiska företags- och handelsstatistiken (nedan kallat Meets-programmet).

2.   Meets-programmet ska inledas den 1 januari 2009 och avslutas den 31 december 2013.

Artikel 2

Tillämpningsområde och allmänna mål

1.   De åtgärder som ska vidtas genom Meets-programmet avser framställning och spridning av företags- och handelsstatistik inom gemenskapen.

2.   Meets-programmets allmänna mål är att

a)

se över prioriteringar och ta fram uppsättningar av målindikatorer för nya områden (mål 1),

b)

skapa en harmoniserad ram för företagsrelaterad statistik (mål 2),

c)

genomföra effektivare rutiner för framställning av företags- och handelsstatistik (mål 3), och

d)

modernisera datainsamlingssystemet för varuhandeln mellan medlemsstaterna (nedan kallat Intrastat) (mål 4).

Artikel 3

Åtgärder

För att uppnå de mål som anges i artikel 2.2 ska en rad åtgärder vidtas enligt följande:

a)

Se över prioriteringar och ta fram uppsättningar av målindikatorer för nya områden (mål 1):

Åtgärd 1.1: Kartläggning av områden som förlorat i betydelse.

Åtgärd 1.2: Utveckling av nya områden.

b)

Skapa en harmoniserad ram för företagsrelaterad statistik (mål 2):

Åtgärd 2.1: Integrering av begrepp och metoder i lagstiftningen.

Åtgärd 2.2: Utveckling av statistik om företagsgrupper.

Åtgärd 2.3: Gemenskapsundersökningar för att minska bördan för företagen.

c)

Stödja genomförandet av effektivare rutiner för framställning av företags- och handelsstatistik (mål 3):

Åtgärd 3.1: Bättre utnyttjande av data som redan finns i statistiksystemet och möjligheten att använda skattningar.

Åtgärd 3.2: Bättre utnyttjande av redan befintliga ekonomiska data.

Åtgärd 3.3: Utveckling av verktyg för mer effektiv extrahering, överföring och behandling av data.

d)

Modernisera Intrastat (mål 4):

Åtgärd 4.1: Harmonisering av metoder för att förbättra kvaliteten inom ett förenklat Intrastat-system.

Åtgärd 4.2: Bättre utnyttjande av administrativa data.

Åtgärd 4.3: Förbättrat och förenklat datautbyte inom Intrastat.

De åtgärder som avses i denna artikel finns närmare angivna i bilagan och ska närmare beskrivas i de årliga arbetsprogram som avses i artikel 4.

Artikel 4

Årliga arbetsprogram

Årliga arbetsprogram, med prioriteringarna för åtgärderna inom varje mål som avses i artikel 2.2, liksom budgetanslagen enligt detta beslut, ska antas i enlighet med förfarandet i artikel 5.2.

Artikel 5

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för det statistiska programmet.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG ska vara tre månader.

Artikel 6

Utvärdering

1.   Kommissionen ska i samarbete med medlemsstaterna regelbundet utvärdera den verksamhet som bedrivs inom Meets-programmet för att se om de mål som avses i artikel 2.2 har uppnåtts och för att ge riktlinjer så att framtida åtgärder får så stort genomslag som möjligt.

2.   Senast den 31 december 2010, och därefter årligen fram till 2013, ska kommissionen till Europaparlamentet och rådet överlämna en delrapport om genomförandet av Meets-programmet.

Senast den 31 juli 2014 ska kommissionen till Europaparlamentet och rådet överlämna en slutrapport om genomförandet av Meets-programmet. Denna rapport ska innehålla en bedömning av den nytta som gemenskapen, medlemsstaterna, uppgiftslämnare och användare av statistiken kan dra av åtgärderna i förhållande till kostnaderna, så att eventuella områden i behov av förbättringar kan identifieras.

Artikel 7

Finansiering

1.   Finansieringsramen för genomförandet av Meets-programmet för perioden 2009–2013 ska vara 42 500 000 EUR.

2.   De årliga anslagen ska godkännas av budgetmyndigheten inom budgetramens gränser.

Artikel 8

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Strasbourg 16 december 2008.

På Europaparlamentets vägnar

H.-G. PÖTTERING

Ordförande

På rådets vägnar

B. LE MAIRE

Ordförande


(1)  Europaparlamentets yttrande av den 9 juli 2008 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 18 november 2008.

(2)  EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.

(3)  EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

(4)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1.

(5)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.


BILAGA

BESKRIVNING AV ÅTGÄRDERNA I ARTIKEL 3

Mål 1

:

Se över prioriteringar och ta fram uppsättningar av målindikatorer för nya områden

Åtgärd 1.1: Kartläggning av områden som förlorat i betydelse

I en värld i förändring ska statistikbehoven ses över regelbundet, eftersom det inte bara uppstår nya statistikbehov, utan behov också blir mindre viktiga eller inaktuella. Därför ska prioriteringarna med jämna mellanrum ses över i nära samarbete med medlemsstaterna så att områden och variabler som förlorat sin betydelse kan avlägsnas från de lagstadgade kraven. Dessa översyner ska syfta till att förenkla statistikkraven och minska svarsbördan. Kommissionen kan därför låta tillsätta externa utredningar.

Åtgärd 1.2: Utveckling av nya områden

I en ekonomi i förändring är det viktigt att fastställa prioriterade områden för statistik, t.ex. handel med tjänster, globalisering och företagande, samt att på gemenskapsnivå enas om en uppsättning målindikatorer för vart och ett av dessa prioriterade områden. Dessa indikatorer behöver harmoniseras med internationell statistik så långt det är möjligt.

Det är nödvändigt att de statistiska uppgifterna samlas in på ett effektivt sätt och att de är jämförbara. Vid moderniseringen av den europeiska statistiken ska man därför noggrant följa sammanhållningsprincipen och se till att uppgifterna för samma tidsperiod blir jämförbara. Därför ska det inom det europeiska statistiksystemet göras satsningar på att få till stånd harmoniserade definitioner av nya variabler och indikatorer.

Efter att man kommit överens om uppsättningar av målindikatorer och harmoniserade definitioner av dessa behövs det ytterligare arbete för att utveckla och testa metoder för att framställa statistik inom de prioriterade områdena.

För att bidra till utvecklingen av nya områden och uppsättningarna av målindikatorer kommer kommissionen att tillsätta utredningar, organisera seminarier och ge ekonomiskt stöd till utveckling av metoder och rutiner för insamling av ny statistik.

Mål 2

:

Skapa en harmoniserad ram för företagsrelaterad statistik

Åtgärd 2.1: Integrering av begrepp och metoder i lagstiftningen

Europeisk statistik samlas in i enlighet med gemenskapslagstiftningen, som har utvecklats under många år. Det är nödvändigt med en genomgång för att se till att rättsakterna är konsekventa och att alla olika delar stämmer överens. Därför kan kommissionen låta tillsätta externa utredningar med syftet att se över befintliga rättsakter för att skapa ett regelverk för de olika områdena inom företags- och handelsstatistiken.

Det finns vissa övergripande ämnen inom statistiken, t.ex. rapporteras det om sysselsättningen inom en rad olika statistikområden, och i vissa fall beskrivs ett och samma fenomen ur olika synvinklar. Kommissionen ska därför låta tillsätta externa utredningar i syfte att harmonisera de metoder som används på de olika statistikområdena. Ekonomiskt stöd ska ges till medlemsstaternas olika projekt på området.

Det är viktigt att se till att de olika områdena inom företags- och handelsstatistiken stämmer överens. Konsekvens kan t.ex. handla om förhållandet mellan varuhandelsstatistiken och betalningsbalansstatistiken, men också mellan statistiken över företagsstrukturer och handelsstatistiken. För detta ändamål ska kommissionen låta tillsätta externa utredningar och ekonomiskt stöd ska ges till medlemsstaternas olika projekt på området.

Åtgärd 2.2: Utveckling av statistik om företagsgrupper

Kommissionen har inlett ett initiativ för att upprätta ett gemenskapsregister över multinationella företagsgrupper. Ett sådant register är ett viktigt inslag i framställningen av harmoniserad statistik över globaliseringen av ekonomin. Verksamheten inom denna åtgärd ska fokuseras på att färdigställa registret. Kommissionen ska låta tillsätta externa utredningar på området.

Att enbart upprätta ett register är inte tillräckligt, varför ekonomiskt stöd ska ges till olika insatser i medlemsstaterna för att ta fram effektivare metoder för datainsamling för företagsgrupper och påvisa deras betydelse för den internationella handeln.

När gemenskapsregistret över multinationella företagsgrupper väl börjar användas måste den europeiska statistiken få en ny inriktning, varför det blir viktigt att göra särskilda gemenskapsstudier om företagsgrupper. Kommissionen ska låta tillsätta externa utredningar och ekonomiskt stöd ska ges till medlemsstaternas olika projekt på området.

Åtgärd 2.3: Gemenskapsundersökningar för att minska bördan för företagen

Särskilda gemenskapsundersökningar kan vid behov genomföras för att belysa nya behov av gemenskapsstatistik. Sådana undersökningar ska göras med hjälp av externa utredningar som kommissionen låtit tillsätta och genom ekonomiskt stöd till medlemsstaterna.

För att utnyttja de besparingar som det skulle kunna innebära att använda gemenskapsurval i statistiken ska kommissionen låta tillsätta externa utredningar för att kartlägga områden där det skulle räcka med gemenskapsaggregat och för att ta fram nya metoder för datainsamlingen på dessa områden. Dessutom ska medlemsstaterna få ekonomiskt stöd för att anpassa sina system för datainsamling. Det finns dock ingen standardurvalsmetod för gemenskapsstatistik, och metoden måste därför bestämmas från fall till fall.

Mål 3

:

Stödja genomförandet av effektivare rutiner för framställning av företags- och handelsstatistik

Åtgärd 3.1: Bättre utnyttjande av data som redan finns i statistiksystemet och möjligheten att använda skattningar

Det slutgiltiga målet med den här åtgärden är att uppnå fullt integrerade uppsättningar data för företags- och handelsstatistik på mikronivå – ett slags ”datalager” för statistik. För att kunna uppnå det ska medlemsstaterna få ekonomiskt stöd så att de kan länka data eller mikrodata från olika områden inom företags- och handelsstatistik, t.ex. handels- och företagsregister samt länka statistik över företagsstrukturer med FoU-statistik och statistik över informationssamhället.

Metodstudier ska genomföras för nya arbetsrutiner för att förbättra användningen av pågående datainsamlingar, t.ex. i syfte att bedöma informations- och kommunikationsteknikens (IKT) inverkan på företagens resultat genom att sammanlänka data från olika källor.

Syftet med att göra datainsamlingen effektivare är att göra företagens arbete mindre betungande. Man måste se till att statistikbyråerna använder de insamlade uppgifterna så effektivt som möjligt. Därför ska ekonomiskt stöd ges till metodstudier för optimal fördelning av urvalsstorlekar och användningen av dem i kombination med andra källor och skattningsmetoder. Sådant ekonomiskt stöd kan också gälla kvalitetsstudier i de fall där vissa företag (t.ex. små och medelstora företag) inte omfattas av statistiska undersökningar, eller avse utveckling av lämpliga, harmoniserade skattningsmetoder.

Åtgärd 3.2: Bättre utnyttjande av redan befintliga ekonomiska data

Statistiken samlas ibland in två gånger, nämligen dels för administrativa ändamål, t.ex. skatter, dels för statistikändamål genom olika undersökningar. Detta dubbelarbete ska undvikas så långt det är möjligt. Därför ska Meets-programmet ge ekonomiskt stöd till projekt om användningen av förvaltningsuppgifter för statistiska ändamål, t.ex. företagsredovisning, genom att hjälpa medlemsstaterna att gå över från statistiska undersökningar till användningen av förvaltningsuppgifter, samtidigt som man ser till att uppgifterna håller hög kvalitet.

Inom företagen finns det anledning att verka för att integrera redovisningssystemen och statistikrapporteringen eftersom det underlättar inrapporteringen av data för statistiska ändamål. Kommissionen ska låta tillsätta externa utredningar och ekonomiskt stöd ska ges till medlemsstaternas olika projekt på området.

Åtgärd 3.3: Utveckling av verktyg för mer effektiv extrahering, överföring och behandling av data

Ny IKT skapar möjligheter till förenklad rapportering. Detta kan göras med hjälp av företagsredovisningen och andra finansiella rapporter som upprättats enligt internationella redovisningsstandarder och lämpliga tekniska standarder för sådana rapporter, t.ex. eXtensible Business Reporting Language (XBRL). Åtgärder ska vidtas för att ge ekonomiskt stöd till insatser som underlättar dataöverföring från företagen till de nationella statistikansvariga myndigheterna.

En effektivare användning av IKT-verktyg ska stödjas i syfte att förenkla informationsutbytet mellan kommissionen och medlemsstaterna. Dessutom behöver ytterligare verktyg tas fram för validering, felsökning, korrigering, analys och redigering. Ekonomiskt stöd ska ges till medlemsstaternas olika projekt på området.

Parallellt med det pågående arbetet med att förenkla tullformaliteterna vid export och import ska ekonomiskt stöd ges till satsningar på att underlätta utbyte, bearbetning och spridning av detaljerad handelsstatistik av hög kvalitet.

Mål 4

:

Modernisera Intrastat

Åtgärd 4.1: Harmonisering av metoder för att förbättra kvaliteten inom ett förenklat Intrastat-system

Ekonomiskt stöd ska ges till insatser i medlemsstaterna som syftar till att utveckla verktyg och metoder för att förbättra datakvaliteten och datainsamlingssystemet.

Ekonomiskt stöd ska ges till insatser i medlemsstaterna som syftar till att minska bristande samanvändbarhet genom att undvika felklassificeringar, harmonisera metoderna för skattning, insamling och bearbetning, bestämmelserna för hantering av konfidentiella uppgifter samt justeringströsklarna och justeringsmetoderna.

Åtgärd 4.2: Bättre utnyttjande av administrativa data

Återanvändning av förvaltningsuppgifter som företag rapporterar in för andra ändamål (t.ex. momsuppgifter och redovisningsdata) ska uppmuntras. Ekonomiskt stöd ska ges till insatser på detta område och till utveckling av IKT-verktyg och IKT-förfaranden.

Åtgärd 4.3: Förbättrat och förenklat datautbyte inom Intrastat

Att verktyg och metoder för datautbyte inom ett centraliserat system vidareutvecklas är av avgörande betydelse. Det behöver tas fram verktyg för validering, felsökning, korrigering, analys och redigering av statistiken över handeln inom gemenskapen. Ekonomiskt stöd ska ges till åtgärder som inriktas på de juridiska och tekniska aspekterna av datautbytet mellan medlemsstaterna.


Top