EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42008X0723(01)

Föreskrifter nr 34 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (FN/ECE) – Enhetliga bestämmelser om typgodkännande av fordon avseende förebyggande av brandrisk

OJ L 194, 23.7.2008, p. 14–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 047 P. 279 - 298

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/34(2)/oj

23.7.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 194/14


 

Endast FN/ECE-texterna i original har bindande folkrättslig verkan. Dessa föreskrifters status och dagen för deras ikraftträdande bör kontrolleras i den senaste versionen av FN/ECE:s statusdokument TRANS/WP.29/343 som finns på: http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Föreskrifter nr 34 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (FN/ECE) – Enhetliga bestämmelser om typgodkännande av fordon avseende förebyggande av brandrisk

Tillägg 33: Föreskrifter nr 34

Revision 1

All giltig text införlivas till och med

Tillägg 2 till ändringsserie 02 – datum för ikraftträdande: 11 juni 2007

INNEHÅLL

FÖRESKRIFTER

1.

Tillämpningsområde

2.

Ansökan om typgodkännande

3.

Typgodkännande

4.

Definitioner

5.

Specifikationer för tankar för flytande bränsle

6.

Provning av tankar för flytande bränsle

7.

Definitioner

8.

Specifikationer för installation av godkänd tank för flytande bränsle

9.

Provning av fordonet

10.

Ändringar av fordonstypen

11.

Produktionens överensstämmelse med godkänd typ

12.

Påföljder för produktionens bristande överensstämmelse med godkänd typ

13.

Övergångsbestämmelser

14.

Namn- och adressuppgifter gällande de tekniska tjänster som ansvarar för typgodkännandeprovningen samt till administrativa myndigheter

BILAGOR

Bilaga I –

Meddelande om beviljande, utvidgning, avslag eller återkallande av typgodkännande eller om att produktion av en fordonstyp slutligen upphört, med avseende på tankar för flytande bränsle och förebyggande av brandrisk i händelse av kollision framifrån/från sidan/bakifrån i enlighet med föreskrift 34

Bilaga II –

Typgodkännandemärkenas utformning

Bilaga III –

Frontkollisionstest mot barriär

Bilaga IV –

Kollisionstest bakifrån

Bilaga V –

Provning av bränsletankar av plast

Tillägg 1 –

Provning av beständighet mot brand

Tillägg 2 –

Mått och tekniska data för eldfasta tegelstenar

1.   TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Denna föreskrift gäller

1.1

DEL I: Typgodkännande av fordon i kategori M, N och O (1) avseende tankar för flytande bränsle.

1.2

DEL II: På tillverkarens begäran, typgodkännande av fordon i kategori M, N och O med tank för flytande bränsle vilka godkänts enligt del I i dessa föreskrifter avseende förebyggande av brandrisk i händelse av frontal- eller sidokollision eller kollision bakifrån.

1.3

På tillverkarens begäran kan andra fordon än de som avses i punkt 1.2 ovan godkännas enligt denna föreskrift.

2.   ANSÖKAN OM TYPGODKÄNNANDE

2.1   Ansökan om typgodkännande för en fordonstyp enligt del av denna föreskrift ska tillhandahållas av fordonstillverkaren eller dennes befullmäktigade ombud.

2.2   Den ska åtföljas av följande handlingar i tre exemplar och innehålla de uppgifter som här anges:

2.2.1

En detaljerad beskrivning av fordonstypen med avseende på de punkter som specificeras i punkt 4.2 eller 7.2. De specifika siffrorna eller symbolerna för motortypen och fordonstypen ska anges.

2.2.2

Ritning(ar) som visar bränsletankens beskaffenhet och där det anges vilket material den tillverkats av.

2.2.3

Ett diagram över hela bränsletillförselsystemet där placeringen av fordonets samtliga komponenter framgår. och

2.2.4

För ansökningar i enlighet med del II i denna föreskrift ska också bifogas ett diagram över elsystemet som visar dess läge och hur det är anslutet till fordonet.

2.3   Följande ska lämnas till den tekniska tjänst som ansvarar för typgodkännandeprovningarna:

2.3.1

Ett fordon som är representativt för den fordonstyp som ska godkännas eller de delar av fordonet som den tekniska tjänsten anser nödvändiga för typgodkännandeprovningarna.

2.3.2

För fordon med tankar av plast: sju extra tankar med tillbehör.

2.3.3

För fordon med tankar av annat material: två extra tankar med tillbehör.

3.   TYPGODKÄNNANDE

3.1   Om det fordon som har tillhandahållits för typgodkännande i enlighet med denna föreskrift uppfyller kraven i del I eller del II nedan ska typgodkännande beviljas för den fordonstypen.

3.2   Ett typgodkännandenummer ska tilldelas varje godkänd typ. Numrets första två siffror utgörs av löpnumret på den senaste tekniska ändringsserie som gjorts av föreskriften vid tiden för beviljandet av typgodkännandet. En avtalsslutande part får dock tilldela samma typgodkännandenummer till flera fordonstyper enligt definitionen i punkt 4.2 eller 7.2 om typerna är varianter av samma grundmodell, och förutsatt att varje typ provas separat och befinns uppfylla kraven i denna föreskrift.

3.3   Meddelanden om typgodkännande eller avslag av typgodkännande för en fordonstyp enligt denna föreskrift ska sändas till de avtalsslutande parter som tillämpar denna föreskrift, i form av ett formulär som överensstämmer med mallen i bilaga I till denna föreskrift och i form av ritningar, där de uppgifter som anges i punkt 2.2.2, 2.2.3 och 2.2.4 ovan framgår. Ritningarna, som tillhandahålls av den som ansöker om typgodkännande, ska vara i lämplig skala och inte vara större än A4-format (210 × 297 mm) eller ett vikblad i A4-format.

3.4   På varje fordon som överensstämmer med en fordonstyp som godkänts enligt denna föreskrift ska det finnas ett internationellt typgodkännandemärke placerat på ett väl synligt och lättåtkomligt ställe, som anges på typgodkännandeintyget. Det internationella typgodkännandemärket ska bestå av följande:

3.4.1

En cirkel som omger bokstaven ”E” följt av det särskilda landsnumret för det land som beviljat typgodkännandet (2).

3.4.2

Föreskriftens nummer följt av ”RI” om fordonet godkänts enligt föreskriftens del I och av ”RII” om fordonet godkänts enligt del I och del II, ett bindestreck och typgodkännandenumret till höger om den cirkel som föreskrivs i punkt 3.4.1.

3.5   Om fordonet överensstämmer med en fordonstyp som godkänts enligt en eller flera av de föreskrifter som bifogas avtalet i det land som beviljat typgodkännande enligt denna föreskrift, behöver den symbol som avses i punkt 3.4.1 inte upprepas. I sådana fall ska tilläggsnumren, typgodkännandenumren och symbolerna för samtliga föreskrifter enligt vilka typgodkännande har getts i det land som gett typgodkännande enligt denna föreskrift placeras i lodräta kolumner till höger om den symbol som avses i punkt 3.4.1.

3.6   Typgodkännandemärket ska vara tydligt läsbart och outplånligt.

3.7   Typgodkännandemärket ska placeras nära eller på tillverkarens typskylt.

3.8   I bilaga II till denna föreskrift finns exempel på hur typgodkännandemärket kan placeras.

DEL I –   TYPGODKÄNNANDE AV FORDON MED AVSEENDE PÅ BRÄNSLETANKAR

4.   DEFINITIONER

I denna del av föreskriften används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

4.1   typgodkännande av fordon: Godkännande av en fordonstyp med avseende på dess tankar för flytande bränsle.

4.2   fordonstyp: En kategori av fordon som inte skiljer sig åt avseende följande:

4.3   passagerarutrymme: Det utrymme som är avsett för förare och passagerare och som avgränsas av tak, golv, sidoväggar, dörrar, yttre glasrutor, torpedvägg och bakre skott.

4.4   tank: Tank eller tankar avsedda att innehålla det flytande bränsle, enligt definitionen i punkt 4.6, som främst används för att driva fram fordonet. Omfattar inte tillbehör (påfyllningsrör (om det är en separat enhet), fyllningshål, tanklock, mätinstrument, förbindelser till motorn eller för att kompensera inre övertryck etc.).

4.5   tankkapacitet: Tankens kapacitet enligt tillverkarens uppgifter.

4.6   flytande bränsle: Bränsle som är flytande vid normal temperatur och normalt tryck.

5.   SPECIFIKATIONER FÖR TANKAR FÖR FLYTANDE BRÄNSLE

5.1   Tankarna måste vara korrisionsbeständiga.

5.2   Tankarna måste, när de är utrustade med alla de tillbehör som normalt är anslutna till dem, uppfylla kraven i de läckagetester som utförs enligt punkt 6.1 vid ett relativt inre tryck som motsvarar det dubbla faktiska övertrycket på 0,3 bar.

Tankar av plast anses uppfylla detta krav om de genomgått de test som anges i punkt 2 i bilaga V.

5.3   Ett eventuellt övertryck eller ett tryck som överstiger arbetstrycket ska utjämnas automatiskt med lämpliga anordningar (öppningar, säkerhetsventiler etc.).

5.4   Ventilationsöppningarna ska genom sin utformning förhindra brandfara. Bränsle som kan läcka ut när tanken/tankarna fylls får inte läcka på avgassystemet utan ska ledas till marken. Det ska ledas till marken.

5.5   Tanken/tankarna får inte monteras i, eller i sig utgöra, en yta (golv, vägg, torpedvägg) i passagerarutrymmet eller något annat utrymme som är sammanbyggt med det.

5.6   En skiljevägg som separerar passagerarutrymmet från tanken/tankarna måste finnas. Skiljeväggen får innehålla öppningar (t.ex. för kablar) under förutsättning att de är placerade så att bränsle inte kan flyta fritt från tanken/tankarna in i passagerarutrymmet eller andra utrymmen som är sammanbyggda med det.

5.7   Tanken måste vara säkert monterad och placerad så att det inte finns någon risk att läckande bränsle från tanken eller dess tillbehör vid normal användning läcker in i passagerarutrymmet utan i stället leds ned till marken.

5.8   Påfyllningshålet för inte sitta i passagerarutrymmet, i bagageutrymmet eller i motorrummet.

5.9   Bränsle får, vid sådan användning av fordonet som kan förutses, inte läcka ut genom tanklocket eller de anordningar som används för att utjämna övertryck. Om fordonet vänds på sidan är droppläckage tillåtet, förutsatt att det inte överskrider 30 g/min. Detta krav måste verifieras under den provning som föreskrivs i punkt 6.2.

5.9.1   Tanklocket måste vara fästat vid påfyllningsröret.

5.9.1.1   Kraven i punkt 5.9.1 anses uppfyllda om åtgärder vidtas för att förhindra alltför stora utsläpp genom avdunstning och bränslespill vilka orsakas av att tanklock saknas.

Detta kan uppnås på något av följande sätt:

5.9.1.1.1

Tanklocket öppnas och stängs automatiskt och kan inte avlägsnas.

5.9.1.1.2

En konstruktion som förhindrar alltför stora utsläpp genom avdunstning och bränslespill om tanklock saknas.

5.9.1.1.3

Någon annan åtgärd som ger samma resultat. Det kan bland annat innebära ett fastbundet tanklock, ett fastkedjat tanklock eller ett tanklock till vilket samma nyckel ska användas som till fordonets tändning. I det senare fallet ska nyckeln endast kunna tas ut ur tanklocket när detta är låst. Att använda ett fastbundet eller fastkedjat tanklock är dock i sig inte tillräckligt för andra fordon än dem i kategorierna M1 och N1.

5.9.2   Tätningen mellanlock och påfyllningshals måste vara säkert fästad. Locket måste fästa säkert mot tätning och påfyllningshals när det är stängt.

5.10   Tanken ska monteras så att den skyddas mot stötar fram- och bakifrån. I närheten av tanken får det inte finnas utskjutande delar, skarpa kanter etc.

5.11   Bränsletanken och tillhörande delar ska utformas och installeras i fordonet på ett sådant sätt att antändning på grund av statisk elektricitet förhindras. Om nödvändigt ska även åtgärder för avledning vidtas. Tillverkaren ska för den tekniska tjänsten visa vilka åtgärder som vidtagits för att uppfylla dessa krav.

5.12   Bränsletanken ska vara tillverkad av eldbeständigt metalliskt material. Den får vara tillverkad av plastmaterial förutsatt att kraven i bilaga V är uppfyllda.

6.   PROVNING AV TANKAR FÖR FLYTANDE BRÄNSLE

6.1   Hydrostatiskt prov

Tanken måste genomgå ett hydraultest av det inre trycket som ska utföras på en separat enhet som är komplett med alla tillbehör. Tanken ska fyllas helt med en brandsäker vätska, t.ex. vatten. Alla anslutningar till utsidan kopplas bort, därefter ökas trycket stegvis genom ledningsanslutningen genom vilken bränslematningen sker till ett inre tryck som motsvarar det dubbla arbetstrycket, dock inte i något fall lägre än ett övertryck på 0,3 bar. Trycket ska hållas i en minut. Under den perioden får tanken varken spricka eller läcka. Det godtas dock att den får permanenta deformationer.

6.2   Rullningstest

6.2.1   Tanken med alla tillbehör ska monteras på en testställning på ett sätt som motsvarar det sätt på vilket tanken är monterad i det fordon den är avsedd för. Detta gäller även utjämningssystem för övertryck.

6.2.2   Testställningen ska rotera runt en axel som är parallell med den längsgående fordonsaxeln.

6.2.3   Testet ska utföras med tanken fylld till 90 % av sin kapacitet och även till 30 % av sin kapacitet med en brandsäker vätska som har en densitet och viskositet som ligger närmast det bränsle som normalt används (vatten accepteras).

6.2.4   Tanken ska vridas 90 grader höger från sitt ursprungliga läge. Tanken ska därefter hållas i det läget i minst fem minuter. Tanken ska därefter vridas ytterligare 90 grader i samma riktning. Tanken ska därefter hållas i detta läge, upp och ned, i minst ytterligare fem minuter. Tanken ska därefter vridas tillbaka till sitt ursprungliga läge. Testvätska som inte runnit tillbaka från ventilationssystemet till tanken måste tappas ut och eventuellt fyllas på igen. Tanken ska vridas 90 grader i motsatt riktning och lämnas i det läget i minst fem minuter.

Tanken ska därefter vridas ytterligare 90 grader i samma riktning. Tanken ska därefter hållas i det läget, upp och ned, i minst ytterligare fem minuter. Därefter vrids tanken tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Rotationshastigheten för varje efterföljande ökning med 90° ska ske inom 1–3 minuter.

DEL II –   TYPGODKÄNNANDE AV FORDON MED AVSEENDE PÅ FÖREBYGGANDE AV BRANDRISK VID KOLLISION

7.   DEFINITIONER

I denna del av föreskriften används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

7.1   typgodkännande av fordon: Godkännande av en fordonstyp med avseende på förebyggande av brandrisk.

7.2   fordonstyp: En kategori av fordon som inte skiljer sig åt avseende följande:

7.3   tvärplan: Ett vertikalplan vinkelrätt mot fordonets symmetrilängdplan.

7.4   massa i olastat tillstånd: Massa för fordon i körklart skick, utan förare, passagerare eller last men med bränsle, kylvätska, smörjolja, verktyg och ett reservhjul (om dessa levereras som standardutrustning av tillverkaren).

8.   SPECIFIKATIONER FÖR INSTALLATION AV GODKÄND TANK FÖR FLYTANDE BRÄNSLE

8.1   Bränsletanksinstallation

8.1.1   Tankar för flytande bränsle ska typgodkännas i enlighet med del I av denna föreskrift.

8.1.2   Bränsletanksinstallationens komponenter skall, av delar av ramen eller karossen, skyddas mot kontakt med eventuella markhinder. Sådant skydd krävs inte om komponenterna under fordonet är längre från marken än den del av ramen eller karossen som är placerade framför dem.

8.1.3   Rör och andra delar av bränsletanksinstallationen ska vara placerade så att de är så väl skyddade som möjligt. Vridande och böjande rörelser samt vibrationer från fordonets struktur eller manöveranordning får inte utsätta tankens komponenter för friktion, kompression eller annan onormal påfrestning.

8.1.4   Anslutningarna mellan böjliga rör med fasta delar och komponenter i bränsletanksinstallationen ska vara utformade och konstruerade på så vis att de inte läcker under de olika förhållanden som fordonet används under, även om de utsätts för vridande eller böjande rörelser eller vibrationer från fordonets struktur eller manöveranordning.

8.1.5   Om påfyllningshålet är placerat på fordonets sida får tanklocket, när det är stängt, inte sticka ut utanför intilliggande karossytor.

8.2   Elsystem

8.2.1   Elektriska ledningar andra än dem som är placerade i ihåliga utrymmen ska fästas vid fordonets struktur eller vid de väggar eller skiljeväggar de löper vid. De punkter där de är dragna genom väggar eller skiljeväggar ska ha tillräckligt skydd för att förhindra att isoleringen skadas.

8.2.2   Elsystemet ska vara så utformat, konstruerat och monterat att dess komponenter kan motstå den korrosion de utsätts för.

9.   PROVNING AV FORDONET

I den slagprovning framåt mot barriär som beskrivs i bilaga III till denna föreskrift, det sidokollisionstest som beskrivs i bilaga IV till föreskrift nr 95, ändringsserie 01, och i det kollisionstest bakifrån som beskrivs i bilaga IV till denna föreskrift, gäller följande:

9.1

Vid kollision får endast minimalt bränsleläckage förekomma i tankinstallationen.

9.2

Om vätska kontinuerligt läcker ut i bränsleinstallationen efter kollisionen, får läckaget inte överstiga 30 g/minut. Om bränsle från tanken blandas med vätskor från andra system och om det inte går att på ett enkelt sätt identifiera och skilja de olika vätskorna åt, ska all uppsamlad vätska tas med vid beräkningen av det fortsatta läckaget.

9.3

Bränslet får inte orsaka brand.

9.4

Under och efter sådana kollisioner som beskrivs i punkt 9 ovan måste batteriet hållas på plats med hjälp av en fästanordning.

9.5

På tillverkarens begäran kan det frontalkollisionstest som beskrivs i bilaga III till denna föreskrift ersättas med det test som beskrivs i bilaga III till föreskrift nr 94, ändringsserie 01.

10.   MODIFIKATIONER AV FORDONSTYPEN

10.1   Varje ändring av fordonstypen ska rapporteras till den myndighet som godkänt fordonstypen. Myndigheten kan därefter antingen

10.1.1

fastställa att ändringarna troligen inte har någon märkbar negativ inverkan och att fordonet i alla fall uppfyller ställda krav, eller

10.1.2

kräva ytterligare en provningsrapport från den tekniska tjänst som ansvarar för utförandet av provningarna.

10.2   Utan att det påverkar bestämmelserna i punkt 10.1 ovan ska en variant av fordonet vars massa i olastat tillstånd inte avviker med mer än ± 20 % från det typgodkända fordonet inte betraktas som en modifikation av fordonstypen.

10.3   Meddelande om bekräftelse eller avslag på ansökan om typgodkännande, med angivande av ändringarna, ska rapporteras till de avtalsslutande parter som tillämpar denna föreskrift på det sätt som anges i punkt 3.3 ovan.

11.   PRODUKTIONENS ÖVERENSSTÄMMELSE MED GODKÄND TYP

Förfarandet för tillverkningens överensstämmelse ska vara förenligt med det som fastställs i avtalet, tillägg 2 (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2), med följande krav:

11.1

Alla fordon med typgodkännandemärkning i enlighet med denna föreskrift ska överensstämma med den fordonstyp som godkänts och uppfylla kraven i del I eller del II ovan.

11.2

För att verifiera överensstämmelse i enlighet med punkt 11.1 ovan ska ett tillräckligt antal serieproducerade fordon med den typgodkännandemärkning som krävs enligt denna föreskrift genomgå slumpmässiga kontroller.

11.3

I regel ska överensstämmelsen hos fordon av godkänd typ kontrolleras utifrån den beskrivning som ges i typgodkännandeformuläret och dess bilagor. Om nödvändigt ska fordonet dock genomgå de kontroller som föreskrivs i punkt 6 ovan.

12.   PÅFÖLJDER VID PRODUKTIONENS BRISTANDE ÖVERENSSTÄMMELSE MED GODKÄND TYP

12.1   Typgodkännande som, enligt denna föreskrift, beviljats med avseende på fordonstyp kan återkallas om kraven som beskrivs i punkt 11.1 ovan inte uppfylls, eller om fordonet inte klarar de kontroller som föreskrivs i punkt 9 ovan.

12.2   Om en avtalsslutande part som tillämpar denna föreskrift återkallar ett typgodkännande som tidigare beviljats, ska avtalsparten genast rapportera detta till övriga avtalsparter som tillämpar denna föreskrift, med hjälp av ett rapportformulär som överensstämmer med mallen i bilaga I eller II till denna föreskrift.

13.   ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

13.1   Från och med det datum då ändringsserie 02 officiellt träder i kraft ska ingen avtalsslutande part som tillämpar dessa föreskrifter vägra att bevilja ECE-typgodkännande enligt dessa föreskrifter, ändrade genom ändringsserie 02.

13.2   Fr.o.m. 12 månader efter det att ändringsserie 02 trätt i kraft ska de avtalsslutande parter som tillämpar dessa föreskrifter utfärda ECE-typgodkännande bara om den fordonstyp som ska godkännas stämmer överens med kraven i dessa föreskrifter, ändrad genom ändringsserie 02.

13.3   Till och med 12 månader efter den dag då ändringsserie 02 av denna föreskrift officiellt träder i kraft får ingen avtalspart som tillämpar denna föreskrift vägra att bevilja nationellt typgodkännande av ett fordon som typgodkänts enligt föregående ändringsserie till denna föreskrift.

13.4   Med start 24 månader från den dag då ändringsserie 02 av denna föreskrift officiellt träder i kraft får avtalspart, som tillämpar denna föreskrift, vägra att bevilja nationell registrering (första idrifttagande) av ett fordon som inte uppfyller kraven i ändringsserie 02 till denna föreskrift.

14.   NAMN- OCH ADRESSUPPGIFTER GÄLLANDE DE TEKNISKA TJÄNSTER SOM GENOMFÖR TYPGODKÄNNANDEPROVNINGEN SAMT TILL ADMINISTRATIVA MYNDIGHETER

De parter till avtalet som tillämpar denna föreskrift ska underrätta Förenta nationernas sekretariat om namnen och adresserna till de tekniska organ som genomför typgodkännandeprov samt till de myndigheter som utfärdar typgodkännande och till vilka sådana intyg om typgodkännande, intyg om avslag på ansökan om typgodkännande, eller intyg om återkallande av typgodkännande som utfärdats i andra länder ska skickas.


(1)  Enligt definition i bilaga VII till den konsoliderade resolutionen om fordonskonstruktion (R.E.3), (dokument TRANS/WP.29/78/Rev.1/ändring 2, senast ändrad genom ändring 4).

(2)  1 för Tyskland, 2 för Frankrike, 3 för Italien, 4 för Nederländerna, 5 för Sverige, 6 för Belgien, 7 för Ungern, 8 för Tjeckien, 9 för Spanien, 10 för Serbien och Montenegro, 11 för Storbritannien, 12 för Österrike, 13 för Luxemburg, 14 för Schweiz, 15 (vakant), 16 för Norge, 17 för Finland, 18 för Danmark, 19 för Rumänien, 20 för Polen, 21 för Portugal, 22 för Ryssland, 23 för Grekland, 24 för Irland, 25 för Kroatien, 26 för Slovenien, 27 för Slovakien, 28 för Vitryssland, 29 för Estland, 30 (vakant), 31 för Bosnien och Hercegovina, 32 för Lettland, 33 (vakant), 34 för Bulgarien, 35 (vakant), 36 för Litauen, 37 för Turkiet, 38(vakant), 39 för Azerbajdzjan, 40 för f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, 41 (vakant), 42 för Europeiska gemenskapen (typgodkännanden beviljas av dess medlemsstater med användning av respektive ECE-symbol), 43 för Japan, 44 (vakant), 45 för Australien, 46 för Ukraina, 47 för Sydafrika och 48 för Nya Zeeland. Följande nummer ska tilldelas andra länder i den kronologiska ordning i vilken de ratificerar eller ansluter sig till överenskommelsen om antagande av enhetliga tekniska bestämmelser för hjulförsedda fordon och för den utrustning och de delar som monteras och/eller användas på hjulförsedda fordon samt om villkoren för ömsesidigt erkännande av de typgodkännanden som beviljats på grundval av dessa bestämmelser, varefter de nummer som sålunda tilldelats ska av Förenta nationernas generalsekreterare meddelas de avtalsslutande parterna i överenskommelsen.


BILAGA I

MEDDELANDE

(Maximiformat: A4 (210 × 297 mm))

Image

Image


BILAGA II

TYPGODKÄNNANDEMÄRKENAS UTFORMNING

FÖRLAGA A

(Se punkt 3.4 i denna föreskrift)

Image

Ovanstående typgodkännandemärke på ett fordon visar att typen ifråga godkändes i Nederländerna (E4) enligt del I av föreskrift nr 34 med typgodkännandenummer 021234. Typgodkännandenumrets första två siffror (02) anger att när typgodkännandet utfärdades enligt kraven i föreskrift nr 34, ändrade genom ändringsserie 02.

FÖRLAGA B

(Se punkt 3.5 i denna föreskrift)

Image

Ovanstående typgodkännandemärke på ett fordon visar att typen ifråga godkändes i Nederländerna (E4) enligt del I och II av föreskrift nr 34 och nr 33 (1). Typgodkännandenumren anger att det datum då respektive typgodkännande beviljades ingick ändringsserie 02 i föreskrift nr 34 och föreskrift nr 33 var i ursprungligt skick.


(1)  Det andra numret ges endast som ett exempel.


BILAGA III

Frontalkollisionstest mot barriär

1.   SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Syftet med detta test är att simulera en frontalkollision mot en fast barriär eller mot ett annat fordon som kör i motsatt riktning.

2.   INSTALLATIONER, FÖRFARANDEN OCH MÄTINSTRUMENT

2.1   Provningsplats

Provningsytan ska vara tillräckligt stor för att ge plats åt den körbana, den barriär och de tekniska installationer som krävs för provningen. Den sista delen av banan, minst 5 m före barriären, ska vara horisontell, plan och jämn.

2.2   Barriär

Barriären ska bestå av ett block armerad betong, som är minst 3 m brett framtill och minst 1,5 m högt. Tjockleken måste vara sådan att massan är minst 70 ton. Framsidan måste vara vertikal, vinkelrät mot framkörningsbanan och täckt med 2 cm tjocka plywoodskivor i gott skick. Barriären ska antingen vara förankrad i marken eller placerad på marken och eventuellt vara försedd med en extra stoppanordning för att begränsa förflyttning av den. En barriär med andra egenskaper, men som ger resultat som är minst lika avgörande, får också användas.

2.3   Fordonets framdrivning

Fordonet ska i sammanstötningsögonblicket inte längre påverkas av någon yttre styrnings- eller framdrivningsanordning. Det ska nå hindret längs en bana som är vinkelrät mot kollisionsbarriären. Den största tillåtna sidoavvikelse som medges mellan den lodräta mittlinjen för fordonets front och kollisionsväggens lodräta mittlinje är ± 30 cm.

2.4   Fordonets tillstånd

2.4.1   Det fordon som provas ska antingen vara utrustat med alla komponenter och all utrustning som ingår i dess massa i olastat tillstånd, eller med de komponenter och den utrustning som påverkar brandrisken.

2.4.2   Om fordonet inte drivs med sin egen motor måste tanken vara fylld till minst 90 % av sin kapacitet antingen med bränsle eller med en brandsäker vätska som har en densitet och viskositet som ligger närmast det bränsle som normalt används. Samtliga andra system (bromsvätskebehållare, kylare osv.) får vara tomma.

2.4.3   Om fordonet drivs av sin egen motor måste bränsletanken vara fylld till minst 90 %. Alla andra vätsketankar får vara helt fyllda.

2.4.4   Om tillverkaren så begär kan den tekniska tjänst som ansvarar för provningen medge att samma fordon som används vid provning enligt andra reglementen (däribland prov som kan påverka uppbyggnaden) även får användas vid de provningar som föreskrivs i denna föreskrift.

2.5   Kollisionshastighet

Om provningen har utförts med en högre islagshastighet och om fordonet har uppfyllt kraven, ska provningen emellertid anses tillfredsställande.

2.6   Mätinstrument

Noggrannheten hos det instrument som används för att registrera hastigheten enligt punkt 2.5 ovan ska ligga inom 1 %.

3.   LIKVÄRDIGA PROVNINGSMETODER

3.1   Likvärdiga provningsmetoder är tillåtna förutsatt att de villkor som föreskrivs i denna föreskrift kan uppfyllas helt, antingen genom ersättningsproven eller genom beräkning av resultaten från dessa.

3.2   Om någon annan metod än den som beskrivs i punkt 2 ovan används ska dess likvärdighet visas.


BILAGA IV

Kollisionstest bakifrån

1.   SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

1.1.

Syftet med detta test är att simulera omständigheterna vid påkörning bakifrån av ett annat fordon i rörelse.

2.   INSTALLATIONER, FÖRFARANDEN OCH MÄTINSTRUMENT

2.1.   Provningsplats

Provningsområdet ska vara tillräckligt stort för att man ska kunna installera framdrivningssystemet för pendeln, flytta det kolliderade fordonet efter kollisionen samt ställa upp provningsutrustningen. Det område där kollisionen inträffar ska vara horisontellt, plant och jämnt och ha en friktionskoefficient på minst 0,5.

2.2.   Pendel

2.2.1.

Pendeln ska vara fast installerad och av stål.

2.2.2.

Islagsytan ska vara plan, minst 2 500 mm bred och 800 mm hög, och dess kanter ska vara avrundade till en radie av 40–50 mm.

2.2.3.

I sammanstötningsögonblicket ska följande krav vara uppfyllda:

2.2.3.1.

Islagsytan ska vara vertikal och vinkelrätt mot det kolliderade fordonets symmetrilängdplan.

2.2.3.2.

Pendelns riktning ska vara helt horisontell eller parallell mot det kolliderade fordonets symmetrilängdplan.

2.2.3.3.

Den största sidoavvikelse som medges mellan slagkroppsytans lodräta symmetriplan och det träffade fordonets längsgående symmetriplan ska vara 300 mm. Dessutom ska den träffande ytan sträcka sig över det träffade fordonets hela bredd,

2.2.3.4.

Islagsytans undre kant ska vara 175 ± 25 mm ovanför marken.

2.3.   Framdrivning av pendeln

Pendeln ska antingen vara säkert fästad i en vagn (rörlig barriär) eller vara fast.

2.4.   Särskilda bestämmelser när rörlig barriär används

2.4.1.

Om pendeln är fästad i en vagn (rörlig barriär) med hjälp av ett hindrande element måste det senare vara stelt och inte kunna deformeras vid kollisionen. Vagnen ska i sammanstötningsögonblicket kunna röra sig fritt och inte längre drivas framåt.

2.4.2.

Hastigheten vid kollisionen måste vara mellan 35 och 38 km/h.

2.4.3.

Vagnens och pendelns totala vikt (massa) ska vara 1 100 ± 20 kg.

2.5.   Särskilda bestämmelser när pendel används

2.5.1.

Avståndet mellan islagsytans mitt och pendelns rotationsaxel ska vara minst 5 meter.

2.5.2.

Pendeln ska vara fritt upphängd i stela armar som är säkert fästade vid den. Pendeln ska inte kunna deformeras vid kollisionen.

2.5.3.

Pendeln ska ha en stoppanordning som förhindrar att den kolliderar med testfordonet en andra gång.

2.5.4.

I sammanstötningsögonblicket ska pendelns slagcentrum ha en hastighet på mellan 35 och 38 km/h.

2.5.5.

Den reducerade massan ”mr” vid pendelns slagcentrum definieras som en funktion av den totala massan ”m”, avståndet ”a” (1) mellan slagcentrum och rotationsaxeln samt avståndet ”l” mellan tyngdpunkten och rotationsaxeln med hjälp av följande ekvation:

mr = m (1/a)

2.5.6.

Den reducerade massan mr ska vara 1 100 ± 20 kg.

2.6.   Allmänna bestämmelser om pendelns vikt och hastighet

Om testet utförts med en kollisionshastighet som överstiger den som föreskrivs i punkterna 2.4.2 och 2.5.4 eller med en massa som överstiger den som föreskrivs i punkterna 2.4.3 och 2.5.6, och fordonet uppfyller de krav som föreskrivs, ska provningsresultaten anses tillfredsställande.

2.7.   Det provade fordonets skick

2.7.1.

Det fordon som provas ska antingen vara utrustat med alla komponenter och all utrustning som ingår i dess massa i olastat tillstånd, eller med de komponenter och den utrustning som påverkar brandrisken.

2.7.2.

Bränsletanken måste vara fylld till minst 90 % av sin kapacitet antingen med bränsle eller med en brandsäker vätska som har en densitet och viskositet som ligger närmast det bränsle som normalt används. Samtliga andra system (bromsvätskebehållare, kylare osv.) får vara tomma.

2.7.3.

Växel får vara ilagd och bromsarna får användas.

2.7.4.

Om tillverkaren så begär ska följande avvikelse tillåtas:

2.7.4.1.

Den tekniska tjänst som ansvarar för provningen kan medge att samma fordon som används vid provning enligt andra reglementen (däribland prov som kan påverka uppbyggnaden) även får användas vid de provningar som föreskrivs i denna föreskrift. och

2.7.4.2.

Fordonet får förses med ytterligare tyngder motsvarande högst 10 % av dess massa i olastat skick. Tyngderna ska vara säkert fästade vid fordonet på ett sådant sätt att passagerarutrymmet inte påverkas under testet.

2.8.   Mätinstrument

Noggrannheten hos det instrument som används för att registrera hastigheten enligt punkterna 2.4.2 och 2.5.4 ovan ska ligga inom 1 %.

3.   LIKVÄRDIGA PROVNINGSMETODER

3.1.

Likvärdiga provningsmetoder är tillåtna förutsatt att de villkor som föreskrivs i denna föreskrift kan uppfyllas helt, antingen genom ersättningsproven eller genom beräkning av resultaten från dessa.

3.2.

Om någon annan metod än den som beskrivs i punkt 2 ovan används ska dess likvärdighet visas.


(1)  Avståndet ”a” är lika med längden på den synkrona pendel som beaktas.


BILAGA V

PROVNING AV BRÄNSLETANKAR AV PLAST

1.   KOLLISIONSMOTSTÅND

1.1.

Tanken ska fyllas till sin maxkapacitet med en blandning av vatten och glykol eller med en annan vätska med låg fryspunkt som inte påverkar egenskaperna hos materialet i tanken. Tanken ska därefter genomgå ett perforeringstest.

1.2.

Under testet ska tanktemperaturen vara 233 K ± 2 K (– 40 °C ± 2 °C).

1.3.

En testställning med en pendel ska användas för testet. Slagkroppen ska vara av stål och vara pyramidformad med sidorna av en liksidig triangel och en kvadratisk bas. Toppen och spetsarna ska vara avrundade till en radie av 3 mm. Pendelns slagcentrum ska sammanfalla med pyramidens tyngdpunkt. Pyramidens avstånd från pendelns rotationsaxel måste vara 1 meter. Pendelns totala massa ska vara 15 kg. Pendelns energi när den träffar tanken ska vara så nära 30 Nm som det är möjligt, men får inte understiga det värdet.

1.4.

Testerna ska utföras på de ställen på tanken som anses som svagast vid en kollision framifrån eller bakifrån. De ställen som anses som svagast är de som är mest utsatta med tanke på tankens form eller i fråga om hur tanken är installerad i fordonet. De ställen som laboratoriet väljer ska anges i provningsrapporten.

1.5.

Under testet ska tanken hållas i sitt läge av fästanordningar på motsatt sida av stötarna. Inget läckage får förekomma.

1.6.

Tillverkaren kan välja mellan att alla tester utförs på en tank eller att de separata testerna utförs på olika tankar.

2.   PROVNING AV MEKANISK HÅLLFASTHET

Tanken ska under de villkor som anges i punkt 6.1 i denna föreskrift testas i fråga om läckage och formfasthet. Tanken med alla tillbehör ska monteras på en testställning på ett sätt som motsvarar det sätt på vilket tanken är monterad i det fordon den är avsedd för, eller monteras i fordonet eller i en provningsanordning som utgörs av en fordonsdel. På tillverkarens begäran och med den tekniska tjänstens tillstånd får tanken provas utan testanordning. Provningsvätskan ska utgöras av vatten med en temperatur på 326 K (53 °C). Tanken ska fyllas till sin maxkapacitet. Tanken ska ha ett inre tryck som motsvarar det dubbla arbetstrycket, dock inte i något fall lägre än ett övertryck på 30 kPa vid en temperatur på 326 K ± 2 K (53 °C ± 2 °C), under en period på fem timmar. Under den perioden får tanken eller dess tillbehör varken spricka eller läcka. Det godtas dock att den får permanenta deformationer.

3.   BRÄNSLEGENOMTRÄNGLIGHETSTEST

3.1.

Det bränsle som ska användas för genomtränglighetstestet ska antingen vara det referensbränsle som anges i reglemente nr 83, bilaga IX eller ett kommersiellt bränsle av premiumtyp. Om tanken endast är avsedd för montering i dieselfordon ska tanken fyllas med dieselbränsle.

3.2.

Före testet ska tanken fyllas till 50 % av sin maxkapacitet med testbränsle och utan att förslutas lagras vid en omgivande temperatur på 313 K ± 2 K (40o + 2 °C) tills viktförlusten per tidsenhet blir konstant, dock längst fyra veckor (preliminär lagringstid).

3.3.

Tanken ska därefter tömmas och fyllas på nytt till 50 % av sin maxkapacitet med testbränsle, varefter tanken försluts hermetiskt och lagras vid en temperatur på 313 K ± 2 K (40° ± 2 °C). Trycket måste justeras när innehållet i tanken har uppnått provningstemperaturen. Under den följande provningsperioden på åtta veckor ska viktförlusten på grund av diffusion under provningsperioden fastställas. Den maximala tillåtna genomsnittliga bränsleförlusten är 20 gram per provningsdygn.

3.4.

Om diffusionsförlusten överstiger värdet i punkt 3.3, ska testet i punkt 3.3 upprepas, på samma tank, för att fastställa diffusionsförlusten vid 296 K ± 2 K (23 °C ± 2 °C). I övrigt gäller samma testvillkor. Den nya förlusten som uppmäts får inte överstiga 10 gram per dygn.

4.   MOTSTÅNDSKRAFT MOT BRÄNSLEN

Efter testet som beskrivs i punkt 3 ska tanken fortfarande klara kraven i punkt 1 och 2.

5.   BRANDBESTÄNDIGHET

Tanken måste genomgå följande tester:

5.1.

Under två minuters tid måste tanken klara att utsättas för öppen låga. Tanken ska vara monterad som i den fordonstyp den är avsedd för. Inget bränsleläckage från tanken får förekomma.

5.2.

Tre tester ska utföras på olika tankar fyllda med bränsle enligt följande:

5.2.1.

Om tanken är konstruerad för installation på fordon som antingen är försedda med ottomotor eller med dieselmotor måste tre tester utföras med tankarna fyllda med bensin av premiumtyp.

5.2.2.

Om tanken är konstruerad för installation på fordon som är försedda med dieselmotor, måste tre tester utföras med tankarna fyllda med dieselbränsle.

5.2.3.

För varje test gäller att tanken och dess tillbehör ska installeras i en testställning som simulerar de verkliga installationsförhållandena så långt det är möjligt. Den metod som används för att fixera tanken i ställningen måste motsvara de relevanta specifikationerna för fordonet. Fordonsdelar som skyddar tanken och dess tillbehör mot lågor eller som påverkar brandförloppet, samt specificerade komponenter installerade på tanken samt förslutningspluggar, måste tas med i beräkningen. Alla öppningar måste vara stängda under provningen, men ventilationssystemet ska vara i drift. Alldeles innan testet startar ska tanken fyllas till 50 % av sin maxkapacitet med det specificerade bränslet.

5.3.

Flamman som tanken ska utsättas för, ska skapas genom att förbränna kommersiellt bränsle (i det följande kallat ”bränsle”) för ottomotorer i en form. Den mängd bränsle som används ska vara tillräcklig för att hålla lågan, som ska kunna brinna fritt, vid liv under hela testförfarandet.

5.4.

Formen ska ha en storlek som gör att sidorna av tanken exponeras för lågorna. Formen måste därför vara minst 20 cm, men ej mer än 50 cm, större än tanken på alla sidor. Sidoväggarna på formen får inte vara mer än 8 centimeter över bränslenivån när testet startar.

5.5.

Formen fylld med bränsle ska placeras under tanken så att avståndet mellan bränslet i formen och botten på tanken överensstämmer med avståndet mellan vägbanan och tanken i fordonet i obelastat tillstånd (se punkt 7.4). Formen eller provningsställningen eller båda ska vara fritt rörliga.

5.6.

Under fas C i testet ska formen täckas av skärm som placeras 3 cm ±1 cm ovanför bränslet. Skärmen måste vara tillverkad av eldfast material enligt föreskrifterna i bilaga 2. Det får inte finnas något mellanrum mellan tegelstenarna och de måste läggas över formen med bränsle på ett sådant sätt att hålen i stenarna inte täcks. Längden och bredden på ramen ska vara 2–4 centimeter smalare än innermåtten på formen så att det uppstår ett vertikalt mellanrum på 1–2 centimeter mellan ramen och väggen i formen så att ventilationen inte hindras.

5.7.

När testet genomförs utomhus, måste det finnas tillräckligt vindskydd och vindhastigheten vid formen med bränsle får inte överstiga 2,5 km/h. Före testet måste skärmen värmas upp till 308 K ± 5 K (35 °C ± 5 °C). Tegelstenarna får fuktas efter varje test för att säkerställa att testvillkoren är desamma för alla tester.

5.8.

Testet ska omfatta fyra faser (se bilaga 1).

5.8.1.

Fas A: Förvärmning (figur 1)

Bränslet i pannan ska tändas på ett avstånd av minst tre meter från den tank som ska provas. Efter 60 sekunders förvärmning, ska formen placeras under tanken.

5.8.2.

Fas B: Direkt flamexponering (figur 2)

Under 60 sekunder ska tanken exponeras för flamman från bränslet som brinner fritt.

5.8.3.

Fas C: Indirekt flamexponering (figur 3)

Direkt efter det att fas B är avslutad, ska skärmen placeras mellan formen med brinnande bränsle och tanken. Tanken ska exponeras för den reducerade flamman i ytterligare 60 sekunder.

5.8.4.

Fas D: Avslutning av testet (figur 4)

Formen med brinnande bränsle täckt med skärmen ska flyttas tillbaka till sitt ursprungliga läge (fas A). Om tanken brinner efter provningen, måste elden släckas omedelbart.

5.9.

Testresultaten ska anses tillfredsställande om inget bränsle läcker från tanken.

6.   MOTSTÅNDSKRAFT VID HÖG TEMPERATUR

6.1.

Den testställning som används ska motsvara tankinstallationen i fordonet, vilket även gäller hur ventilationen av tanken fungerar.

6.2.

Tanken ska fyllas till 50 % av sin maxkapacitet med vatten med en temperatur på 293 K (20 °C) och därefter utsättas för en omgivande temperatur på 368 K ± 2 K (95 °C ± 2 °C).

6.3.

Testresultaten ska anses tillfredsställande om inget läckage förekommer från tanken eller om den inte blivit allvarligt deformerad.

7.   MARKERINGAR PÅ BRÄNSLETANKEN

Handelsnamnet eller -beteckningen ska finnas på tanken. Namnet får inte gå att utplåna och ska vara tydligt läsbart när tanken är installerad på fordonet.

Tillägg 1

Provning av motståndsförmåga mot eld

Figur 1

Fas A: Förvärmning

Image

Figur 2

Fas B: Direkt flamexponering

Image

Figur 3

Fas C: Indirekt flamexponering

Image

Figur 4

Fas D: Avslutning av testet

Image

Tillägg 2

Mått och tekniska data för eldfasta tegelstenar

Image

MOTSTÅNDSKRAFT MOT ELD (Seger-Kegel)

SK 30

ALUMINIUMOXIDHALT

30–33 procent

ÖPPEN POROSITET (Po)

20–22 volymprocent

DENSITET

1 900–2 000 kg/m3

EFFEKTIVT HÅLAD YTA

44,18 procent


Top