EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE5382

Yttrande av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden [COM(2016) 593 final – 2016/0280 (COD)], om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av bestämmelser för utövandet av upphovsrätt och närstående rättigheter tillämpliga på vissa av programföretagens onlinesändningar och vidaresändningar av tv- och radioprogram [COM(2016) 594 final – 2016/0284 (COD)] och om Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om viss tillåten användning av verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp och om ändring av direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället [COM(2016) 596 final – 2016/0278 (COD)]

OJ C 125, 21.4.2017, p. 27–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.4.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 125/27


Yttrande av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden

[COM(2016) 593 final – 2016/0280 (COD)],

om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av bestämmelser för utövandet av upphovsrätt och närstående rättigheter tillämpliga på vissa av programföretagens onlinesändningar och vidaresändningar av tv- och radioprogram

[COM(2016) 594 final – 2016/0284 (COD)]

och om Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om viss tillåten användning av verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp och om ändring av direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

[COM(2016) 596 final – 2016/0278 (COD)]

(2017/C 125/03)

Föredragande:

Juan MENDOZA CASTRO

Remiss

Europaparlamentet, 6.10.2016

 

Rådet, 26.10.2016 och 24.10.2016

Rättslig grund

Artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Ansvarig facksektion

Facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion

Antagande av facksektionen

13.1.2017

Antagande vid plenarsessionen

25.1.2017

Plenarsession nr

522

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

144/0/2

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) välkomnar åtgärdspaketet för att anpassa upphovsrätten till de krav som den digitala ekonomin ställer.

1.2

EU saknar ett integrerat system för upphovsrätt. För att få till stånd ett sådant måste man först och främst råda bot på fragmenteringen och samtidigt öka skyddet för upphovsrättsinnehavarna, även mot de teknikgiganter som dominerar marknaderna.

1.3

Upphovsrättsområdet är mycket komplext på grund av att det finns flera intressenter som sinsemellan har olika intressen, men som även behöver varandra. Lagstiftningen bör vara utformad så att den skapar en jämvikt mellan samtliga parters rättigheter och samtidigt undviker byråkrati och onödiga krav.

1.4

Mot bakgrund av kommissionens ”stegvisa” ansats föreslår EESK att den gällande lagstiftningen ses över och konsolideras och även att det görs ändringar av andra direktiv, att man överväger om det vore lämpligt att föreslå åtgärder i fråga om sökmotorer på internet och gratis överföring av innehåll via trådlösa nät och att reglera vissa specifika aspekter genom lagstiftning.

1.5

Kommittén påminner om att EU snabbt måste ratificera Marrakechfördraget om upphovsrätt när det gäller blinda.

1.6

Programföretagens onlinesändningar och digitala vidaresändningar av tv- och radioprogram: EESK anser att kommissionens förslag är lämpligt och främjar spridningen av europeiskproducerad film. Principen om ”ursprungsland” strider inte mot territorialitetsprincipen eller avtalsfriheten.

1.7

Anpassning av undantagen till en digital och gränsöverskridande miljö: Även om kommissionen i sina förslag korrekt identifierar problemen föreslår EESK en rad ändringar av förslagen för att bättre kunna anpassa upphovsrätten till de nuvarande kraven. Det gäller bland annat följande:

Man bör inkludera principen om ogiltighet i alla avtal som strider mot undantag och begränsningar för upphovsrätten (1).

Text- och datautvinning:

För att främja innovativa företag bör tillämpningsområdet (artikel 2 i förslaget) omfatta forskare och företag som bedriver verksamhet i vinstsyfte.

Principen om att enkla fakta eller data inte bör omfattas av upphovsrätt (anges i skäl 8) bör nämnas i texten.

Kopior av verk för bevarande av kulturarvet  (2): förtydliga och utöka undantagen så att verk som man inte kan komma åt via kommersiella kanaler eller som inte tillhandahålls aktivt av upphovsrättsinnehavarna kan göras tillgängliga på nätet i icke-kommersiellt syfte.

Ersätta kravet på att använda ”därför avsedda terminaler i lokalerna hos sådana inrättningar” (3) och göra verk och andra alster teknikneutralt tillgängliga.

Införa ett nytt undantag i fråga om leverans över gränserna av dokument i icke-kommersiellt syfte för europeiska biblioteks och arkivs räkning.

Ändra undantaget om vetenskaplig forskning i icke-kommersiellt syfte i direktivet om informationssamhället, med tanke på att det i vissa fall är mycket svårt att tillämpa (4).

1.8

Den dom som EU-domstolen avkunnade om att utlåning av e-böcker under vissa omständigheter kan likställas med utlåning av traditionella böcker (5) tillmötesgår en begäran från bibliotekskunder och personal vid utbildningsanstalter.

1.9

Man bör välkomna förslaget om digitalisering, spridning och gränsöverskridande användning av utgångna verk (avdelning III, kapitel 1).

1.10

Det vore lämpligt att med hjälp av EU-standarder harmonisera ”panoramaundantaget”.

1.11

EESK stöder förlagens exklusiva rätt att under 20 år förbjuda digital användning av sina publikationer i pressen.

1.12

EESK håller med om kravet på att de leverantörer av informationssamhällets tjänster som lagrar och tillgängliggör för allmänheten stora mängder upphovsrättsligt skyddade verk eller andra alster som laddats upp av användarna ska vidta lämpliga och proportionella åtgärder för att säkerställa att avtalen med upphovsrättsinnehavarna fungerar som de ska och hindra tillgången via sina tjänster till sådana verk eller andra alster ( value gap ).

1.13

EESK anser att kommissionens förslag innebär ett steg framåt vad gäller skyddet av upphovsrätten, eftersom upphovsrättsinnehavarna bör ha rätt till en skälig ersättning för sitt kreativa arbete, till att ta del av den kommersiella framgången av verken samt till bibehållandet av en hög skyddsnivå och finansiering av verken.

1.14

Man bör signalera att det civila samhällets institutioner måste bidra till att öka medvetenheten bland användarna om kraven på att respektera upphovsrättslagstiftningen. EESK ställer sig bakom kommissionens ansträngningar för att bekämpa piratkopiering och all form av otillåten användning av upphovsrättsligt skyddat innehåll.

2.   Kommissionens förslag

2.1

Utvecklingen av digital teknik har förändrat det sätt på vilket verk och andra skyddade alster skapas, produceras, distribueras och används. Nya användningsområden har tillkommit liksom nya aktörer och nya företagsmodeller. I den digitala miljön har den gränsöverskridande användningen också intensifierats och det har uppstått nya möjligheter för konsumenterna att få tillgång till upphovsrättsligt skyddat innehåll.

2.2

Även om målen och principerna vad gäller upphovsrätt i EU-lagstiftningen fortfarande i grunden är bra är det nödvändigt att anpassa dem till den nya verkligheten. Åtgärder på EU-nivå behövs också för att undvika en fragmentering av den inre marknaden.

2.3

Mot bakgrund av detta konstaterades i strategin för den digitala inre marknaden (6), som antogs i maj 2015, behovet av att minska ”skillnaderna mellan nationella upphovsrättssystem och göra det möjligt för användare att i större utsträckning få tillgång till verk i hela EU”. Med detta ville man lyfta fram behovet av att förbättra den gränsöverskridande tillgången till tjänster med upphovsrättsligt skyddat innehåll och även förtydliga onlinetjänsternas funktion för spridning av verk och andra skyddade alster.

2.4

I december 2015 offentliggjorde kommissionen ett meddelande (7) som kombinerade vissa specifika åtgärder med en långsiktig vision och tog upp behovet av att driva på den inre marknaden på detta område, uppdatera bestämmelserna i enlighet med den digitala verkligheten, säkerställa att de kreativa sektorerna i Europa förblir konkurrenskraftiga och bibehålla en god balans mellan upphovsrätten och andra mål för den offentliga politiken.

2.5

Med utgångspunkt i det nyligen framlagda förslaget om gränsöverskridande portabilitet (8) föreslår kommissionen en samling åtgärder med tre mål:

i)

Inom EU säkerställa en bättre tillgång till innehåll och nå ut till en bredare publik.

ii)

Anpassa vissa undantag till den digitala och gränsöverskridande miljön.

iii)

Främja en rättvis och välfungerande marknad för upphovsrätt.

2.6

Först och främst finns det ett förslag till en förordning (9) med syfte att skapa gynnsamma villkor för nya former av digital distribution och onlinedistribution av tv- och radioprogram som liknar de som gäller för traditionella sändningar med satellit och kabel. De nya bestämmelserna, som bygger på bestämmelserna i direktivet om satellit och kabel (10), kommer att underlätta och påskynda förfarandena i samband med förvärv av rättigheter som är nödvändiga för vissa onlinetjänster som tillhandahålls av programföretag samt för vissa vidaresändningstjänster. Bestämmelserna syftar till att underlätta utvecklingen av marknaden och till en utökad spridning av europeiskproducerade radio- och tv-program. Detta kommer i sin tur att innebära att konsumenterna får tillgång till en större kulturell mångfald.

2.7

Samtidigt skapar förslaget till direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden (11) en ny förhandlingsmekanism som underlättar ingåendet av licensavtal för att sprida audiovisuella verk på plattformar för beställvideo. Detta är en del av de utökade politiska åtgärderna för att hantera de många faktorer som ligger bakom den begränsade tillgången till europeiska audiovisuella verk, i synnerhet film, inom EU.

2.7.1

Problemen med licensiering och de juridiska och avtalsmässiga svårigheter som hindrar utnyttjandet av europeiska audiovisuella verk via beställvideotjänster kommer även att avhandlas i en strukturerad dialog med berörda parter i syfte att rationalisera licensieringsförfarandet och underlätta sektorsavtal som ger ett mer konstant utnyttjande av och en bättre tillgång till europeiska verk. Kommissionen kommer att offentliggöra resultaten av denna dialog i slutet av 2018.

2.7.2

Slutligen presenteras i detta förslag till direktiv även lösningar för att underlätta licensiering av rättigheter som kulturarvsinstitutioner behöver för att digitalisera och sprida utgångna verk som fortfarande har stort kulturellt värde. Tillgången till verk via icke-kommersiella kanaler, såsom utbildningsinstitut, allmänna bibliotek eller lokaler där det inte bedrivs teaterverksamhet, är också mycket viktigt för att gynna den kulturella mångfalden i utbildningssyfte och för att främja deltagande i samhällslivet. Dessutom håller kommissionen, tillsammans med EFAD och den audiovisuella sektorn, på att undersöka möjligheterna att under 2017 sammanställa och finansiera en katalog över europeiska filmer i utbildningssyfte.

2.8

Samtidigt har man antagit två lagstiftningsförslag (12) för tillämpningen av Marrakechfördraget i EU:s lagstiftning som ålägger parterna att inrätta undantag för att stödja personer med läshandikapp för att de ska kunna få tillgång till böcker och annat tryckt material i format som de kan ta till sig. Genom förslaget till direktiv införs ett obligatoriskt undantag som ska säkerställa att exemplar i tillgängliga format ska kunna framställas och utbytas på inre marknaden. Förslaget till förordning möjliggör ett gränsöverskridande utbyte av dessa exemplar mellan EU och tredjeländer som är parter i fördraget.

3.   Allmänna anmärkningar

3.1

EESK välkomnar åtgärdspaketet för att anpassa upphovsrätten till de krav som den digitala ekonomin ställer.

3.2

Den europeiska konsten har en världsledande position, men filmindustrin, förlagsbranschen och musik- och artistbranschen brottas med fragmenteringen av marknaden, stor kulturell och språklig mångfald, övergången till digital teknik och svårigheter med finansieringen.

3.3

Förenklingen av licensieringssystemet bör bidra till att minska denna fragmentering, underlätta den gränsöverskridande tillgången till innehåll online och skapa en bättre balans vad gäller upphovsrättsskyddet, främst gentemot storföretagen som kontrollerar de digitala marknaderna.

3.4

Upphovsrättsområdet är mycket komplext på grund av att det finns flera intressenter som sinsemellan har olika intressen men som även behöver varandra. Lagstiftningen bör vara utformad så att den skapar en jämvikt mellan samtliga parters rättigheter.

3.5

Kommissionen använder en stegvis ansats (13) och föreslår inte en heltäckande omarbetning utan i stället betydande tillägg till de befintliga bestämmelserna. EESK föreslår att man beaktar följande:

Översyn och konsolidering av den befintliga lagstiftningen, bland annat ändringar av andra direktiv, såsom de som handlar om villkoren för upphovsrättsskyddet (14) och tillåten användning av anonyma verk (15).

Användning av en förordning som lämpligt instrument för inrättande av den digitala inre marknaden (16).

Nödvändigheten av och lämpligheten i att beakta sökmotorer på internet och gratis överföring av innehåll via trådlösa nät (17).

4.   Åtgärder för att säkerställa en mer omfattande tillgång till innehåll i hela EU

4.1    Radioföretagens digitala överföring och vidaresändningar online av radio- och tv-program  (18)

4.1.1

I EU omfattar branschen för radio- och tv-utsändningar nästan 12 000 företag, sysselsätter 255 000 personer och omsätter 66 500 miljoner euro (19). Reformen är motiverad eftersom de befintliga mekanismer som reglerar godkännande i fråga om upphovsrätt och närstående rättigheter varken omfattar onlinesändningar eller vissa digitala vidaresändningar.

4.1.2

EESK stöder införandet av principen om ”ursprungsland”, som redan existerar när det gäller satellit (20) och som varken strider mot territorialitetsprincipen eller avtalsfriheten.

4.1.3

EESK anser en teknikneutral ändring av bestämmelsen om digital vidaresändning bör förenkla licensieringsprocessen för nya leverantörer och därmed också öka tillgången till innehåll som är viktigt för konsumenterna.

4.1.4

Reformen innebär att om det finns problem knutna till beviljande av licenser ska medlemsstaterna se till att ett ”opartiskt organ” ska hjälpa till med förhandlingarna om tillgång och tillgänglighet i fråga om audiovisuella verk via plattformar för beställvideo.

5.   Anpassning av undantagen till digitala och gränsöverskridande miljöer  (21)

5.1

Europas bibliotek, museer och arkiv utgör ett kulturellt utrymme för Europas medborgare och de är grundläggande för kunskapsöverföring, utbildning och forskning. Samtidigt ger de ett viktigt ekonomiskt bidrag via upphovsrätten (22).

5.2

På grund av den bristande harmoniseringen, komplexa bestämmelser, geografiska hinder och språkliga skillnader missgynnas europeiska forskare i jämförelse med världsledande nationer såsom USA. Reformen bör därför uppfylla tre mål: utvidgning av tillämpningsområdet och anpassning till den nya tekniska verkligheten, inrättande av ett harmoniserat och obligatoriskt system samt säkerställande av rättssäkerhet genom reglering av undantag och begränsningar (23).

5.3

I Haagdeklarationen (2014) framhävs den stora innovations- och forskningspotentialen hos text- och datautvinning. För forskare, små och medelstora företag samt stora teknikföretag är text- och datautvinning ett grundläggande redskap som inom EU är underutnyttjat på grund av rättsliga, tekniska och avtalsmässiga restriktioner.

5.4

Kommissionen föreslår att man ska inrätta obligatoriska undantag för olika scenarier:

Text- och datautvinning för forskningsändamål när det gäller mångfaldigande och utvinning som forskningsorganisationer genomför i icke-kommersiellt syfte.

Digital användning av verk och andra alster uteslutande i illustrativt syfte inom undervisning, i den utsträckning detta är motiverat med hänsyn till det icke-kommersiella syfte som ska uppnås.

Kopior av verk för bevarande av kulturarvet.

5.5

Trots att EESK anser att kommissionens förslag visar på en korrekt identifiering av problemen, föreslår kommittén ändringar för att bättre anpassa bestämmelserna till de befintliga behoven (se slutsatserna). Det är bland annat viktigt att de fastställda undantagen i fråga om upphovsrätten inte upphävs genom avtal eller tekniska verktyg. Vidare vore det lämpligt att se över undantaget som gäller upphovsrätten för vetenskaplig forskning i icke-kommersiellt syfte (artikel 5.3 a) med tanke på att det anses vara mycket svårt att tillämpa (24).

5.6

EESK efterlyser även en harmonisering av ”panoramaundantaget” enligt vilket enskilda personer kan ta och via internet dela bilder av verk såsom byggnader och statyer på offentliga platser. Trots att kommissionen bekräftar undantagets betydelse har man beslutat att bibehålla möjligheten för medlemsstaterna att tillämpa det på frivillig basis.

5.7    Upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp

5.7.1

Kommittén påminner om att det är viktigt och nödvändigt att EU snabbt ratificerar Marrakechfördraget, som trädde i kraft den 30 september 2016, för att underlätta tillgången till publicerade verk för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp. Fördraget innebär att många blinda eller synsvaga medborgare kan få tillgång till ett större antal viktiga verk, och därmed till kultur, utbildning, arbete och följaktligen ett reellt deltagande i samhällslivet.

5.7.2

Förslagen till förordning (25) och direktiv (26) ger EU möjlighet att uppfylla en internationell skyldighet som man åtagit sig genom Marrakechavtalet. Dessutom ligger de i linje med EU:s skyldigheter enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

5.8

Licensiering och bättre tillgång till innehåll: Det kommer att bli möjligt att digitalisera och sprida utgångna verk som först publicerades i EU (artikel 7). En licens som beviljats i en medlemsstat kommer att vara tillämplig i hela EU (artikel 8).

5.9    Ny närstående rättighet för pressutgivare

5.9.1

I enlighet med artikel 11.1 och 11.4 i förslaget till direktiv (27) ska medlemsstaterna ge pressutgivare ensamrätt att under 20 år tillåta eller förbjuda digital användning av sina presspublikationer.

5.9.2

EESK stöder denna åtgärd som syftar till att säkerställa en rättvis spridning av värdet mellan de pressutgivare som producerar verken och de plattformar som använder sig av dem.

5.9.3

Kommittén påminner om att medan pressutgivarna – som är nödvändiga för demokratin – bland annat går igenom en finansiell kris som leder till nedläggningar av publikationer och enorma förluster av arbetstillfällen så ökar intäkterna för dem som använder sig av deras information (28).

5.10    Användning av skyddat innehåll online

5.10.1

Leverantörer av informationssamhällets tjänster som lagrar och ger allmänheten tillgång till stora mängder verk eller andra upphovsrättsskyddade alster som laddats upp av deras användare ska, i samarbete med rättsinnehavare, vidta åtgärder för att säkerställa en korrekt tillämpning av avtal som ingåtts med rättsinnehavare för användning av deras verk eller andra alster som identifierats av rättsinnehavare genom samarbete med tjänsteleverantörerna. Å ena sidan kommer det att finnas åtgärder som ”effektiv innehållsigenkänningsteknik” och å andra sidan kommer sådana leverantörer att ge upphovsrättsinnehavare ”tillräcklig information” och inrätta mekanismer för klagomål och prövning. Medlemsstaterna ska främja samarbete mellan parterna (29).

5.10.2

Åtgärden – som EESK anser vara lämplig – syftar till att överbrygga de skillnader i värde ( value gap ) som för närvarande existerar mellan rättsinnehavare och leverantörer av informationssamhällets tjänster och ger nämnda rättsinnehavare möjlighet att fatta bättre beslut om användningen av sina verk. Det finns exempel på reklambaserade tjänster som inte ger tillräcklig kompensation för användningen av upphovsrättsskyddat innehåll, vilket avgiftsbelagda onlinetjänster däremot gör (30).

6.   En bättre fungerande marknad för upphovsrätt

6.1

EESK delar kommissionens åsikt att upphovsrättsliga intrång i kommersiell skala, som innebär att vissa åker snålskjuts på andras arbete och investeringar, i dag är ett allvarligt hot mot Europas kreativa talanger. Utan ett effektivt och välavvägt system som säkerställer efterlevnaden står upphovsrätten och andra immateriella rättigheter oskyddade och kreativa investeringar och innovationer upphör (31).

6.2

Upphovsrättsinnehavarna bör ha rätt till en skälig ersättning för sitt kreativa arbete, till att ta del av den kommersiella framgången av verken samt till bibehållandet av en hög skyddsnivå och finansiering av verken (32).

6.3

I förslaget – som EESK anser är tillräckligt – fastställs åtgärder som syftar till att stärka upphovsrättsinnehavarnas avtalsenliga rättigheter. Samtidigt som medlemsstaterna kommer att vara tvungna att garantera kravet på öppenhet samt mekanismer för avtalsanpassning och reglering av tvister utanför domstol, innebär reformen att upphovsrättsinnehavarnas och artisternas förhandlingsmöjligheter stärks (33).

6.4

Det är värt att påpeka att offentliga och privata organisationer i det civila samhället måste bidra på respektive områden till att öka medvetenheten bland användarna om att upphovsrättsinnehavarna bör ersättas för sina verk i enlighet med lagstiftningen.

Bryssel den 25 januari 2017.

Georges DASSIS

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  Såsom anges i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/24/EG (EUT L 111, 5.5.2009, s. 16, artikel 5) och Europaparlamentets och rådets direktiv 96/9/EG (EGT L 77, 27.3.1996, s. 20, artikel 15).

(2)  Se artikel 5 i kommissionens förslag COM(2016) 593 final.

(3)  Se artikel 5, avsnitt 3 n i direktivet om informationssamhället (EUT L 167, 22.6.2001, s. 10).

(4)  http://libereurope.eu/blog/2016/10/14/basic-guide-eu-copyright-limitations-exceptions-libraries-educational-research-establishments/

(5)  Mål C-174/15 Vereniging Openbare Bibliotheken/Stichting Leenrecht (EUT C 14, 16.1.2017, s. 6).

(6)  COM(2015) 192 final.

(7)  COM(2015) 626 final.

(8)  COM(2015) 627 final.

(9)  COM(2016) 594 final.

(10)  Rådets direktiv 93/83/EEG (EGT L 248, 6.10.1993, s. 15).

(11)  COM(2016) 593 final.

(12)  COM(2016) 596 final, COM(2016) 595 final.

(13)  Meddelande COM(2016) 592 final.

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/116/EG (konsoliderad version) (EUT L 372, 27.12.2006, s. 12).

(15)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/28/EU (EUT L 299, 27.10.2012, s. 5).

(16)  Yttranden från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EUT C 264, 20.7.2016, s. 51).

(17)  Se EU-domstolens dom i mål C-484/14 Tobias Mc Fadden mot Sony Music Entertainment Germany GmbH (EUT C 419, 14.11.2016, s. 4).

(18)  Se fotnot 9.

(19)  Eurostat: Program- och sändningsstatistik (Programming and broadcasting statistics, 2015).

(20)  Se fotnot 10.

(21)  Se fotnot 11.

(22)  De omsätter 4 800 miljoner euro varje år (Outsell report, ”Library Market Size, Share, Performance and Trends”).

(23)  Se Towards a modern, more European Copyright Framework. EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), Europeana, Association of European Research Libraries (LIBER), Public Libraries 2020, International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA).

(24)  Se fotnot 4.

(25)  COM(2016) 595 final.

(26)  COM(2016) 596 final.

(27)  Se fotnot 11.

(28)  Internetplattformarna genererade 2015 intäkter på 153 650 miljoner US-dollar, och prognosen är att dessa intäkter kommer att uppgå till 260 360 miljoner US-dollar 2020. Se https://www.statista.com/statistics/237800/global-internet-advertising-revenue/

(29)  Se artikel 13.

(30)  Enligt Jan Hückmann och Dora Grunwald betalade YouTube, som har 1 000 miljoner användare, 630 miljoner US-dollar till rättsinnehavare 2015, och Spotify, som har något fler än 10 miljoner användare, betalade 2 000 miljoner US-dollar till rättsinnehavare. Se Googles argument mot denna åtgärd på https://europe.googleblog.com/2016/09/european-copyright-theres-better-way.html

(31)  Se fotnot 13.

(32)  Se fotnot 16.

(33)  Omfattas för närvarande av direktiv 2014/26/EU (EUT L 84, 20.3.2014, s. 72).


Top