EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015IR5896

Yttrande från Europeiska regionkommittén – EU:s utvidgningsstrategi 2015–2016

OJ C 17, 18.1.2017, p. 60–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.1.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 17/60


Yttrande från Europeiska regionkommittén – EU:s utvidgningsstrategi 2015–2016

(2017/C 017/10)

Föredragande:

Anna MAGYAR (HU–EPP), vice ordförande, distriktsfullmäktige, Csongrád

Referensdokument:

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU:s utvidgningsstrategi, COM(2015) 611 final

POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmänna kommentarer

1.

Europeiska regionkommittén bekräftar sitt engagemang för utvidgningsprocessen, som är en investering i stabilitet och välstånd, och konstaterar att de tidigare utvidgningarna bidragit till att komma till rätta med historiska motsättningar i Europa samt till ett ökat välstånd. De har även visat att utvidgning är EU:s viktigaste utrikespolitiska verktyg.

2.

Kommittén konstaterar att kommissionen inte räknar med någon ytterligare utvidgning under innevarande mandatperiod. Detta får dock inte leda till att arbetet stannar av. Det krävs visserligen tid för förberedelser, men det är viktigt att använda tiden väl för att föra utvidgningsprocessen framåt genom strikta och rättvisa villkor och stadiga framsteg i de kommande relaterade uppgifterna samt genom ett trovärdigt, realistiskt europeiskt perspektiv, så att kandidatländerna och de potentiella kandidatländerna inte förlorar sitt engagemang och sin motivation, eftersom reformer och framsteg i utvidgningsländerna ligger i alla EU-medlemsstaters och alla kandidatländers och potentiella kandidatländers intresse.

3.

Kommittén betonar att det är absolut nödvändigt att bibehålla EU i dess nuvarande form genom öppna, lämpliga åtgärder som garanterar och upprätthåller en stark politisk, ekonomisk och territoriell sammanhållning. Att garantera välbefinnande och utveckling för medlemsstaterna och trygga den europeiska säkerheten gentemot olika hot är det första steget mot ett kvantifierbart berikat EU.

4.

Regionkommittén anser att utvidgningspaketet, så som det presenteras av kommissionen i meddelandet och i landsrapporterna för 2015, på det hela taget innehåller en korrekt och generellt sett positiv bedömning, med tanke på att det i vissa frågor gjorts påtagliga framsteg i alla kandidatländer och potentiella kandidatländer, även om betydande tillkortakommanden (eller i vissa fall bakslag) finns kvar och ytterligare ansträngningar krävs för att uppnå hållbara resultat.

5.

Kommittén vill uppmana medlemsstaterna, kandidatländerna och de potentiella kandidatländerna samt EU:s institutioner att se till att utvidgningsprocessen blir en framgång. Vi vill också erinra kandidatländerna och de potentiella kandidatländerna om det egensansvar och det engagemang som krävs i detta sammanhang.

6.

Utvidgningsprocessen bör vara en inkluderande process som omfattar hela samhället. Den roll som den lokala och regionala nivån spelar är av avgörande betydelse, eftersom denna nivå befinner sig närmast medborgarna när det gäller subsidiaritet, kommunikation, deltagardemokrati, mångfald och identitet. Den är också av central betydelse för den ekonomiska utvecklingen, det gränsöverskridande samarbetet, förmågan att utnyttja EU-medel och tillämpningen av EU:s lagstiftning.

7.

Regionkommittén ser positivt på att kommissionen nämner den viktiga roll som de lokala och regionala myndigheterna spelar. Vi vill emellertid precis som vid många tidigare tillfällen framhålla att det i framtida meddelanden och rapporter krävs ett större och mer koncentrerat fokus på lokal och regional förvaltning, även om det inte finns något separat kapitel i regelverket om detta eller någon etablerad EU-modell för decentralisering eller flernivåstyre. Att säkerställa en stark, demokratisk och effektiv lokal och regional förvaltning är ett viktigt led i förberedelserna inför en anslutning, eftersom genomförandet av reformer och enhetliga och trovärdiga resultat på detta område ofta uppnås på lokal nivå. Vi vill också framhålla vikten av subsidiaritetsprincipen som en central EU-princip som fastställts i fördragen.

8.

Kommittén betonar den roll som de lokala och regionala myndigheterna har när det gäller att visa på de fördelar som EU-medlemskapet innebär och uppmuntra medborgarna att använda de instrument som EU tillhandahåller. Rätten att dra nytta av EU-medborgarskapet öppnar många olika möjligheter för individens personliga utveckling. Därför är det nödvändigt att främja unionen inte enbart ur ett samhällsperspektiv utan även ur ett medborgarperspektiv.

9.

Kommittén betonar att de lokala och regionala myndigheternas deltagande också är avgörande i kommunikationen om utvidgningen om man vill trygga allmänhetens stöd för processen genom att visa på dess fördelar för den breda allmänheten. Vi understryker vikten av samarbete med det civila samhället i detta avseende.

10.

Vi anser att det nya tillvägagångssättet med en fyraårig utvidgningsstrategi erbjuder ett mer trovärdigt perspektiv med konsekventa villkor. Vi välkomnar en tydligare metod, harmoniserade villkor och en bättre kartläggning av uppgifter som en möjlighet till jämförelse, och vi stöder ett skärpt fokus på det aktuella läget samt på framstegen på de olika områdena och de åtgärder som fastställts som nödvändiga för ytterligare framsteg.

11.

Grundförutsättningarna och prioriteringsområdena fastställs i allmänhet på ett korrekt sätt i kommissionens meddelande och rapporter. Vi uppmanar kommissionen att överväga att även fokusera på andra relevanta och övergripande frågor som är viktiga i alla kandidatländer och potentiella kandidatländer bland de prioriterade områdena (t.ex. socialpolitik, fokus på utsatta/missgynnade grupper och minoriteter).

12.

Det krävs insatser för att se till att de lokala och regionala myndigheternas ansvar åtföljs av lämpliga resurser och kapacitet i alla utvidgningsländer, och vi anser att de lokala och regionala myndigheterna måste involveras i den politiska processen för att säkerställa ett effektivt genomförande.

Rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna

13.

Kommittén håller med om att ytterligare framsteg med avseende på rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna, inklusive skyddet av minoriteter, är av mycket stor betydelse och att de utgör en utmaning för samtliga kandidatländer och potentiella kandidatländer. Denna bedömning bekräftar också att det nya tillvägagångssättet är giltigt när det gäller utvidgningen. Det bygger på ett ökat fokus på rättsväsen och grundläggande rättigheter och på rättvisa, frihet och säkerhet. Vi vill understryka vikten av samarbete inom och med Europarådet och dess kommunalkongress om grundläggande rättigheter, rättsstaten och lokal demokrati.

14.

Vi välkomnar fokus på yttrandefriheten men vill betona att det krävs ett lika stort fokus på frågan om utsatta och missgynnade grupper och minoriteter (inklusive nationella, etniska och religiösa minoriteter samt romerna som en grupp som ofta är missgynnad i flera avseenden, och förebyggande av diskriminering på grund av sexuell läggning eller kön och mot personer med funktionsnedsättning, minderåriga och äldre personer samt internflyktingar och flyktingar), eftersom detta är en relevant fråga i alla kandidatländer och potentiella kandidatländer. Vi vill framhålla att medvetandegörande insatser, egenansvar och framför allt ett korrekt och trovärdigt genomförande samt resultat också behövs på lokal och regional nivå. I detta avseende måste situationen i dessa länder, särskilt för utsatta grupper, övervakas noga.

15.

Regionkommittén efterlyser ytterligare insatser för att avpolitisera den offentliga förvaltningen och öka öppenheten i samtliga kandidatländer och potentiella kandidatländer, eftersom stark politisk inblandning förblir en utmaning och hindrar samarbetet mellan olika myndighetsnivåer.

16.

Kommittén betonar vikten av kampen mot offentlig och privat korruption på alla styresnivåer och samhällsnivåer och understryker att trovärdiga resultat på detta område vanligtvis kräver framsteg även på lokal nivå.

17.

Det är viktigt att bemöta radikalisering, extremism, terrorism och problemet med utländska stridande, särskilt att förebygga radikaliseringen av unga människor så att deras potential inte går förlorad utan kan utnyttjas genom att de ges trovärdiga framtidsutsikter när det gäller sysselsättning och utbildning, liksom att stärka olika grupper i samhället, inbegripet skydd av och respekt för deras identitet samt kulturella och religiösa arv. I det sammanhanget kan man främja grundläggande europeiska värderingar som har sin grund i den kristna kulturen. Vi vill därför uppmana lokalsamhällena att stödja utbildning för att främja tolerans och försoning, och anser att detta är något som de statliga myndigheterna bör främja.

18.

Regionkommittén fördömer terroristattacker och alla former av våld, inklusive hot om våld. Vi framhåller också att våld är oacceptabelt i alla politiska debatter.

Ekonomisk utveckling och konnektivitet

19.

Kommittén vill understryka att ekonomisk utveckling är en nyckelfaktor för att säkerställa stabiliteten (genom sysselsättningsmöjligheter och social inkludering). Vi välkomnar de ekonomiska reformprogrammen och det ökade samarbetet och den ökade samordningen inom ramen för den ekonomiska och finansiella dialogen mellan EU och västra Balkan och Turkiet.

20.

Regionkommittén efterlyser en effektivare och mer transparent förvaltning och tilldelning av EU:s föranslutningsmedel i kandidatländerna och de potentiella kandidatländerna, även på lokal nivå, för att undvika att man går miste om medel på grund av bristande politisk planering, utbildning, samordning och effektiv förmåga att utnyttja medlen på lokal nivå. Vi framhåller också vikten av att större och mindre städer involveras i utbildningsprogram och stödsystem.

21.

Vi ser positivt på fokuseringen på den agenda för konnektivitet som EU antagit och på regionala initiativ som borde vara mer inkluderande (Berlinprocessen osv.) och betonar behovet av att involvera fler lokala, regionala och nationella myndigheter både i kandidatländerna och de potentiella kandidatländerna och i medlemsstaterna. Vidare uppmuntrar vi ytterligare investeringar (transport, energi, digital telekommunikation, utbildning, ungdom osv.).

22.

Vi framhåller vikten av att avfallshanteringen anpassas till EU:s standard, och att man begränsar avfallsdeponering i markplan.

23.

Regionkommittén uppmuntrar och välkomnar arbetet inom de nationella investeringskommittéerna för stödmottagare på västra Balkan i syfte att skapa en enda planeringsprocess, och efterlyser en samordning av strukturinstrumenten.

24.

Vi framhåller den grundläggande roll som den regionala och lokala demokratin spelar för att stärka de demokratiska institutionerna och deras administrativa kapacitet. Vi betonar den roll som valda lokala och regionala församlingar spelar som forum för dialog och tillväxt i det civila samhället och för diskussionen mellan beslutsfattare och berörda aktörer. De lokala och regionala myndigheterna spelar en viktig roll i diskussionerna med allmänheten om europeisk politik och integration. Vi betonar också att ett stärkt lokalt och regionalt styre främjar administrativa reformer och förbättrar tillhandahållandet av offentliga tjänster.

Regionalt samarbete mellan utvidgningsländerna

25.

Vi upprepar att goda förbindelser med grannländerna och regionalt samarbete är viktiga inslag i utvidgningsprocessen, liksom i stabiliserings- och associeringsprocessen. Kommittén välkomnar och uppmuntrar den övergripande positiva utvecklingen i kandidatländer och potentiella kandidatländer och lovordar de insatser som gjorts. Vi efterlyser dock konkreta framsteg i de frågor som ännu inte har lösts, liksom hållbara resultat. Vi uppmanar de lokala och regionala myndigheterna att bidra till denna process.

26.

Regionkommittén uppmanar samtliga aktörer att föra denna positiva utveckling framåt och att främja försoning på lokal nivå och inom olika gemenskaper liksom stöd för en interetnisk, interreligiös och interkulturell dialog.

27.

Vi vill uppmuntra kandidatländerna och de potentiella kandidatländerna att utnyttja befintliga program för vänortssamarbete och Taiex-programmen.

28.

Kommittén fäster uppmärksamheten på att Europeiska regionkommittén och dess arbetsgrupper och gemensamma rådgivande kommittéer utgör ett lämpligt forum för kontakter och utbyte av bästa praxis mellan lokala och regionala myndigheter, och vi välkomnar det positiva resultatet av de senaste sammanträdena inom de gemensamma rådgivande kommittéerna och arbetsgrupperna, inklusive det första sammanträdet i den gemensamma rådgivande kommittén med Serbien. Vidare ser vi fram emot resultaten av utvidgningsdagen, som kommer att föra samman alla dessa organ i syfte att granska övergripande och tematiska frågor som är relevanta för dem alla.

Migration

29.

Regionkommittén ser positivt på att kommissionen tar upp migrationsfrågan, eftersom den aldrig tidigare skådade situation som råder när det gäller flyktingar och ekonomiska migranter påverkar hela regionen (i synnerhet Turkiet och även f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Serbien) och medlemsstaterna utmed migrationsrutten och eftersom det inte går att finna någon lösning utan gemensamma insatser, solidaritet och ömsesidigt fullgörande av åtaganden. Vi anser att rekommendationerna från konferensen om östra Medelhavs- och västra Balkanrutten bör genomföras, liksom uttalandena av EU och Turkiet av den 29 november 2015 och den 18 mars 2016 och den gemensamma handlingsplanen.

30.

Vi välkomnar de insatser som medlemsstaterna och i synnerhet kandidatländerna gjort för att hantera krisen och de resurser som de har tillhandahållit, inbegripet utmaningarna utmed migrationsrutten i Serbien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien samt det stora antal migranter och flyktingar (antalet är det högsta i världen) som tagits emot av Turkiet. Vi vill understryka behovet av fortsatt bistånd från EU, som bör komma de lokala och regionala myndigheterna till gagn. Vi framhåller behovet av att främja investeringar i regionen för att skapa arbetstillfällen, så att den ekonomiska och sociala potential som finns hos migranter och flyktingar inte går förlorad.

31.

Regionkommittén understryker den nyckelroll som spelas av lokalsamhällena – särskilt utmed migrationsrutten – eftersom de är de första som påverkas av inflödet av migranter och flyktingar. Vi vill dock betona att den lokala kapaciteten är begränsad och ojämnt fördelad, vilket innebär att det finns ett fortsatt behov av stöd till den lokala nivån och engagemang för de lokala och regionala myndigheterna. Kommittén påpekar att särskild uppmärksamhet måste ägnas åt behoven, problemen och säkerheten i samt utmaningarna för de lokalsamhällen som berörs av det blandade migrationsflödet. Vi uppmuntrar partnerskap mellan lokalsamhällen utmed migrationsrutten i syfte att utbyta information, bästa praxis och sakkunskap, bland annat om integration, utbildning, sysselsättning, återvändande, asyl och kampen mot smuggling och människohandel.

32.

Med hänvisning till de prioriteringar och åtgärder som fastställdes i Europeiska rådets slutsatser nyligen betonar Regionkommittén behovet av förebyggande åtgärder i krisdrabbade regioner, inbegripet en effektiv utvecklingspolitik, och av att fokusera insatserna på flyktingar som har ett legitimt behov av internationellt skydd. Därför vill vi framhålla behovet av att säkerställa både en grundlig och snabb handläggning av asylansökningar och underlätta en effektiv politik för återvändande i enlighet med gemensamma EU-normer för dem som får avslag på sina ansökningar, och vi stöder förslaget om en EU-förteckning över säkra ursprungsländer.

33.

Vi understryker behovet av att se över och vid behov reformera traditionella stödstrategier i syfte att bidra till att utplåna orsakerna till ekonomisk migration, samt behovet av att involvera den lokala och regionala nivån i EU:s medlemsstater och kandidatländerna i strategiska beslut som rör utvecklingspolitiken, som också syftar till att utrota hunger och fattigdom och orsakerna till den ekonomiska migrationen.

34.

Kommittén betonar också att det behövs ett större engagemang från EU:s sida i initiativ och strategier som fokuserar på migranternas ursprungsländer och ursprungsregioner, i syfte att drastiskt minska inflödet av flyktingar som tvingas lämna sina länder och ekonomiska migranter som ger sig iväg på den farliga resan till Europa. Man bör också öka de diplomatiska insatserna för att främja fred i de konfliktdrabbade länderna.

Turkiet

35.

Kommittén vill understryka det viktiga partnerskapet och det ömsesidiga beroendet mellan EU och Turkiet, och vi stöder ett stärkt samarbete kring delade intressen. Vi välkomnar Turkiets engagemang när det gäller reformer och EU-anslutning och vi ser gärna att denna nya dynamik upprätthålls inom ramen för de relevanta slutsatserna från Europeiska rådet och rådet samt EU:s och Turkiets gemensamma uttalanden. Vi efterlyser ett fullständigt genomförande av färdplanen för viseringsliberalisering gentemot alla medlemsstater.

36.

Vi noterar att anslutningsförhandlingarna har fått ny fart efter den senaste tidens slutsatser från rådet, Europeiska rådet och toppmötena mellan EU och Turkiet, och vi uppmuntrar ytterligare framsteg i enlighet med förhandlingsramen och relevanta rådsslutsatser. Den goda förberedelsenivån på vissa områden måste backas upp av att man kommer till rätta med tillkortakommanden, eller – i vissa fall – allvarliga problem, på andra områden.

37.

Framsteg i de frågor som rör rättsstaten och de grundläggande rättigheterna är en viktig utveckling, och därför uppmanar vi Turkiet att samarbeta med kommissionen i arbetet med att förbereda kapitlen 23 och 24, utan att detta föregriper medlemsstaternas ståndpunkter. Vi vill understryka att mer behöver göras på dessa områden, särskilt när det gäller åsikts- och yttrandefrihet, mediefrihet, samvets- och religionsfrihet samt mötes- och föreningsfrihet, i kombination med respekt för mänskliga rättigheter, inklusive minoriteters rättigheter, jämställdhet och korruptionsbekämpning. Det är viktigt att uppnå konkreta och trovärdiga resultat i detta avseende, och vi efterlyser ökade ansträngningar, engagemang och egenansvar när det gäller anpassningen till EU:s regelverk i dessa frågor, även på lokal nivå. Mot denna bakgrund framhåller vi den stora betydelsen av interreligiös och interkulturell dialog på alla nivåer för att stärka det civila samhället och de internationella partnerskapen.

38.

Regionkommittén välkomnar den nationella strategin för regional utveckling som inbegriper regionala utvecklingsbyråer, en samordningsmekanism och handlingsplaner. Vi anser att den bör genomföras och uppmuntrar framsteg för att komma till rätta med regionala skillnader. Vi efterlyser dessutom insatser från alla parter för att underlätta freds- och försoningsprocessen för en lösning av den kurdiska frågan.

39.

Kommittén betonar behovet av att bekämpa terrorismen. Vi fördömer den senaste tidens terrorattacker och vill uttrycka vår solidaritet med offren. Vi uppmanar till insatser för att komma tillrätta med radikaliseringen, vilket inbegriper insatser för att främja integration på lokal nivå.

40.

Decentraliseringen av skattesystemet och resurserna på den lokala och regionala nivån är fortfarande begränsade, och vi vill peka på behovet av att gå steget längre än ändringarna av 2012 års kommunallag.

41.

Vi uppmuntrar, stöder och efterlyser en rättvis, heltäckande och genomförbar lösning av Cypernfrågan, baserad på relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, internationell rätt och de värden som EU bygger på. Vi välkomnar positiva impulser och engagemang för att uppnå en ömsesidigt godtagbar lösning, och uppmanar Turkiet att aktivt stödja insatserna för detta.

42.

Kommittén efterlyser ett fullständigt och icke-diskriminerande genomförande av tilläggsprotokollet till associeringsavtalet EU–Turkiet gentemot alla EU:s medlemsstater, inklusive Republiken Cypern. Vi uppmanar Turkiet att upprätthålla goda grannförbindelser med alla sina grannar, en viktig förutsättning för anslutningsprocessen, och understryker behovet av respekt för alla medlemsstaters suveränitet och suveräna rättigheter, i enlighet med EU:s principer, FN:s resolutioner och internationell rätt. Vi uppmanar Turkiet att börja dra tillbaka sina styrkor från Cypern och överlåta den stadsdel i Famagusta som är avspärrad till FN i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 550 (1984). Vi betonar att sådana förtroendeskapande åtgärder skulle utgöra en chans till ekonomisk, social och regional tillväxt för båda samhällena. Vi noterar att interkommunala samtal och en dialog mellan de civila samhällena i lokalsamhällena kan främja en överenskommelse.

43.

Vi efterlyser ytterligare satsningar för att uppgradera arbetsgruppen EU–Turkiet till en gemensam rådgivande kommitté.

44.

Kommittén anser att det är viktigt med ökat deltagande från det civila samhällets sida i medlemsstaterna under hela processen.

Montenegro

45.

Regionkommittén välkomnar det åtagande och de framsteg som Montenegro har gjort på vägen till EU-anslutning, och även den möjlighet att stärka stabiliteten som inbjudan till medlemskap i Nato innebär.

46.

Vi uppmanar samtliga parter att stärka den politiska dialogen över partigränserna och samtliga styresnivåer att se till att nästa val genomförs i enlighet med högsta demokratiska standarder baserade på den nya vallagstiftningen.

47.

Kommittén betonar behovet av att säkerställa trovärdiga resultat när det gäller rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna, även på lokal nivå. I detta sammanhang välkomnar vi de lokala åtgärdsplaner för korruptionsbekämpning som utarbetats av det stora flertalet kommuner samt olika lokala sociala integrationsplaner. De bör genomföras korrekt och övervakas på lämpligt sätt.

48.

Vi välkomnar de ansträngningar som gjorts när det gäller fortbildning för lokala tjänstemän, men betonar att ytterligare framsteg måste göras (t.ex. utbildning och öppnare rekryteringsförfaranden som grundar sig på meriter). Vi välkomnar de ändringar som antagits i lagen om det lokala självstyrets finansiering och uppmuntrar ytterligare ansträngningar för att se till att det lokala självstyret blir ekonomiskt oberoende.

49.

Vi välkomnar ekonomiministeriets program för att stödja mindre utvecklade kommuner och främja lokala och regionala företags export.

Serbien

50.

Regionkommittén välkomnar Serbiens åtaganden för anslutning till EU. Det har redan gett resultat när det gäller screeningförfarandet, som avslutades i tid, och öppnandet av de första förhandlingskapitlen, och vi uppmuntrar Serbien att fullfölja dessa positiva steg (exempelvis att fullborda de olika strategiska dokumenten) genom att fullgöra sina åtaganden. Regionkommittén uppmanar särskilt myndigheterna att göra sina åtgärder mot korruption mer långsiktiga och hållbara.

51.

Vi välkomnar presentationen av handlingsplanerna för kapitlen 23 och 24, och vi ställer oss positiva till att lagstiftningsmiljön säkerställer de grundläggande rättigheterna men vill betona behovet av en effektiv och konsekvent tillämpning i hela landet.

52.

Kommittén välkomnar regeringens antagande av den särskilda handlingsplanen om nationella minoriteter och efterlyser ett korrekt genomförande av den, och hänvisar till yttrandena från Europarådets rådgivande kommitté i frågan. Vi lovordar den höga nivån på skyddet av nationella och etniska minoriteter i Vojvodina och anser att dessa rättigheter även måste säkerställas på lokal och regional nivå (utbildning, tillgång till media och religionsutövning, användningen av minoritetsspråk även när det gäller administrativa förfaranden och folkbokföring, samt en proportionell representation i den offentliga sektorn). Vi välkomnar de generellt sett goda etniska relationerna och uppmuntrar ytterligare framsteg. Kommittén välkomnar den vänliga retoriken vad gäller etnicitet och andra minoriteter som dominerar diskursen bland de högsta företrädarna för regeringen.

53.

De nationella minoritetsråden är ett gott exempel, och vi vill betona behovet av att säkerställa att lagstiftningen om nationella minoritetsråd är förenlig med sektorslagstiftningen samtidigt som man värnar om att bevara nivån när det gäller redan förvärvade rättigheter och kompetenser.

54.

Den lokala kapaciteten är ofta svag och ojämn, och vi efterlyser egna resurser på den decentraliserade nivån, anpassade till de tilldelade uppgifterna och med kopplingar mellan effektiviteten i de offentliga utgifterna och efterföljande intäkter. Vi vill påpeka att lagstiftningen avseende Vojvodinas finansiering fortfarande måste antas.

55.

Regionkommittén välkomnar strategin för en reform av den offentliga förvaltningen och strategin för utbildning på området lokalt självstyre. Vi efterlyser en korrekt tillämpning och ser gärna att man antar lagstiftning om offentlig anställning för anställda inom lokala myndigheter. Det arbete som utförs av det nationella konventet för europeisk integration och lokala samråd utgör positiva exempel.

56.

Vi efterlyser ett genomförande av OSSE:s/ODIHR:s rekommendationer avseende kommunala val.

57.

Regionkommittén välkomnar och stöder en positiv utveckling inom ramen för normaliseringsprocessen och dialogen mellan Belgrad och Pristina, som kan uppnå resultat för medborgarna, och uppmuntrar ytterligare framsteg med avseende på att fullgöra olika åtaganden och genomförandeavtal, vilket kan stärka samarbetet och förtroendet. ReK uppmanar myndigheterna att aktivt främja normalisering.

F.d. jugoslaviska republiken Makedonien

58.

Regionkommittén vill understryka att f.d. jugoslaviska republiken Makedonien var det första landet som undertecknade ett stabiliserings- och associeringsavtal, och mot bakgrund av detta vill vi uttrycka vår oro över dödläget när det gäller integrationsprocessen och i främjandet av åtaganden och reformer. Vi efterlyser både en ny politisk vilja i landet och att EU bekräftar att det finns ett trovärdigt EU-perspektiv för landet, för att uppmuntra resultat som en följd av landets åtaganden.

59.

Vi uppmanar samtliga parter att leva upp till sitt ansvar och att genomföra den politiska överenskommelsen från juni–juli 2015 fullt ut och på ett konstruktivt sätt samt att genomföra de brådskande reformprioriteringarna. Vi betonar behovet av att hantera bakslag när det gäller yttrandefriheten, särskilt när det gäller rättssäkerhet inklusive rättsväsendet och förtroendet för det politiska systemet. Vi uppmuntrar ytterligare framsteg (med utgångspunkt i resultat som innebär en relativt god anpassning till regelverket) som grundar sig på trovärdiga resultat, även på lokal nivå.

60.

Mot bakgrund av ovanstående förväntar vi oss att kommissionen ska kunna utvidga sin rekommendation om att inleda anslutningsförhandlingar i linje med rådets slutsatser och fastställda villkor.

61.

Vi vill betona att ett fortsatt genomförande av decentraliseringsagendan är nödvändigt. I detta sammanhang välkomnar vi det strategiska programmet 2015–2020 och efterlyser ett genomförande av den andra fasen av decentraliseringen på skatteområdet.

62.

Kommittén understryker att det fortfarande är mycket viktigt med goda förbindelser med grannländerna – till exempel att under FN:s överinseende förhandla fram en ömsesidigt godtagbar lösning på namnfrågan – och att de lokala och regionala myndigheterna spelar en konstruktiv roll i detta avseende i enlighet med det relevanta åtagandet från ledarna för de största politiska partierna enligt den politiska överenskommelsen från juni–juli 2015. I denna anda bör man undvika handlingar och uttalanden som undergräver goda förbindelser med grannländerna.

Albanien

63.

Regionkommittén välkomnar Albaniens fokus och kontinuerliga framsteg vad avser viktiga prioriterade reformer, särskilt när det gäller rättsväsendet, och uppmuntrar Albanien att öka reformtakten, framför allt på de områden som rör de viktigaste prioriteringarna, med särskild inriktning på rättsstatsprincipen, avpolitiseringen av den offentliga förvaltningen, ett effektivt skydd av de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheterna för personer som tillhör minoriteter över hela Albanien. Landet uppmuntras också att genomföra äganderätt och att ytterligare förbättra företags- och investeringsklimatet samt att ta itu med den utbredda svarta ekonomin, så att anslutningsförhandlingarna kan inledas. Vi påminner om att ett varaktigt, omfattande och inkluderande genomförande av huvudprioriteringarna måste säkerställas. Kommittén välkomnar i synnerhet den nya lagstiftningen om uteslutande av dömda personer från parlamentet men betonar samtidigt behovet av verkliga resultat. Regionkommittén välkomnar också strategin och handlingsplanen mot korruption. Vi efterlyser ytterligare framsteg på området politik- och lagstiftningsåtgärder samt ett korrekt genomförande.

64.

Vi ser positivt på att lokalvalen 2015 hölls utan några större incidenter men efterlyser större opartiskhet och professionalism. Vi välkomnar dessutom den tillfälliga kommitté för valreformer som inrättats av parlamentet och framhåller OSSE:s/ODIHR:s rekommendationer i detta avseende samt de rekommendationer som utfärdades av Europarådets kommunalkongress/Regionkommitténs valobservatörer, där man efterlyste en avpolitisering av de offentliga myndigheterna och garanterad opartiskhet.

65.

Regionkommittén anser att reformprocessen måste bli brett inkluderande och omfatta alla berörda politiska och civila aktörer, inklusive oppositionen och berörda parter, och lovordar det arbete som bedrivs av det nationella rådet för europeisk integration som ett positivt exempel.

66.

Vi välkomnar den nationella decentraliseringsstrategin med dess korrekt definierade prioriteringar samt tilldelningen av medel till övergångsfonden. Vi efterlyser ytterligare framsteg i reformen av den territoriella administrationen på ett inkluderande sätt genom fortsatt och nära dialog med alla berörda parter, inklusive minoriteter. Vi välkomnar den nya grundlagen om lokalt självstyre som klargör ansvarsområden och möjliggör bättre interinstitutionellt samarbete mellan olika myndighetsnivåer, men framhåller samtidigt vikten av att den faktiskt genomförs.

Bosnien och Hercegovina

67.

Regionkommittén ser positivt på att landet åter är på rätt spår när det gäller integrationsprocessen eftersom ett europeiskt perspektiv är ett centralt incitament för landet, och vi uppmuntrar ytterligare resultat avseende reformagendan, eftersom ikraftträdandet av stabiliserings- och associeringsavtalet visar att åtaganden kan leda till resultat.

68.

Därför välkomnar kommittén att Bosnien och Hercegovina lämnade in en ansökan om EU-medlemskap den 15 februari 2016 eftersom detta innebär ett incitament för både landet och utvidgningsprocessen. Vi betonar därför behovet av att fortsätta i samma takt för att kunna åstadkomma de meningsfulla framsteg i genomförandet av reformplanen som är nödvändiga för att komma vidare i denna riktning.

69.

Vi efterlyser en fullständig anpassning av stabiliserings- och associeringsavtalet till följd av Kroatiens anslutning samt olika steg för att säkerställa att grundlagen är förenlig med Europadomstolens domslut.

70.

Regionkommittén efterlyser vidare en bättre samordning mellan olika myndighetsnivåer i syfte att undanröja hinder för en fungerande stat, ett effektivt genomförande av reformagendan, rörlighet, investeringar och sammanlänkningar på olika politikområden samt inrättandet av ett enhetligt ekonomiskt område. Decentralisering betyder inte fragmentering, och det behövs även samordnade ramstrategier eftersom reformerna måste kunna genomföras på samtliga nivåer. Vi uppmuntrar till utveckling av gemensamma mål som är förenliga med, men går utöver särintressena.

71.

I detta avseende kommer en smidigt fungerande, effektiv mekanism för samordning av EU-frågor att bli nödvändig för att kunna möta utmaningarna på vägen mot EU. Framsteg kommer även att göra det möjligt för Bosnien och Hercegovina att fullt ut dra nytta av tillgängliga EU-medel.

72.

Lagstiftningen på entitetsnivå ligger till stor del i linje med Europarådets stadga om lokalt självstyre, men vi efterlyser en effektivare ansvarsfördelning mellan entiteterna, kantonerna och kommunerna.

Kosovo  (1)

73.

Regionkommittén välkomnar undertecknandet och ratificeringen av stabiliserings- och associeringsavtalet och ikraftträdandet den 1 april 2016. Det skulle kunna signalera ett nytt kapitel i Kosovos förbindelser med EU. Vi uppmuntrar Kosovo att fortsätta att genomföra EU-relaterade reformer (t.ex. antagandet av paketet om mänskliga rättigheter) och att ta andra positiva steg framåt (t.ex. inrättande av specialiserade avdelningar och normaliseringsprocessen).

74.

Att med våld hindra den politiska debatten är oacceptabelt, och vi uppmanar samtliga parter att återuppta en dialog och normala förfaranden.

75.

Vi välkomnar de resultat som uppnåtts när det gäller viseringsliberaliseringen, pekar på vikten av att uppfylla alla tillämpliga villkor och uppmuntrar ytterligare framsteg.

76.

Det finns behov av att fortsätta ansträngningarna när det gäller skyddet av det kulturella och religiösa arvet, särskilt på lokal nivå.

77.

Regionkommittén välkomnar och stöder en positiv utveckling inom ramen för normaliseringsprocessen och dialogen mellan Belgrad och Pristina, som kan uppnå resultat för medborgarna, och uppmuntrar ytterligare framsteg med avseende på att fullgöra olika åtaganden och genomförandeavtal, vilket kan stärka samarbetet och förtroendet. Regionkommittén uppmanar myndigheterna att aktivt främja normalisering.

Bryssel den 16 juni 2016.

Markku MARKKULA

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  Denna beteckning påverkar inte ståndpunkten avseende Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/99 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.


Top