EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014AE0759

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen: En färdplan för fullbordandet av den inre marknaden för paketleveranser – Bygga upp förtroendet för leveranstjänster och uppmuntra nätförsäljning” — COM(2013) 886 final

OJ C 451, 16.12.2014, p. 51–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 451/51


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen: En färdplan för fullbordandet av den inre marknaden för paketleveranser – Bygga upp förtroendet för leveranstjänster och uppmuntra nätförsäljning”

COM(2013) 886 final

(2014/C 451/08)

Föredragande:

Daniela RONDINELLI

Den 16 december 2013 beslutade kommissionen att i enlighet med artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

”Meddelande från kommissionen: En färdplan för fullbordandet av den inre marknaden för paketleveranser – Bygga upp förtroendet för leveranstjänster och uppmuntra nätförsäljning”

COM(2013) 886 final.

Facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 23 juni 2014.

Vid sin 500:e plenarsession den 9–10 juli 2014 (sammanträdet den 10 juli) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 107 röster för, 2 röster emot och 6 nedlagda röster:

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) välkomnar färdplanen för fullbordandet av den inre marknaden för leveranser av produkter som säljs på nätet, en sektor som har stor potential när det gäller tillväxt och sysselsättning. Effektiva och tillförlitliga leveranstjänster är en viktig faktor för att främja e-handeln och bygga upp förtroendet mellan säljare och köpare.

1.2

För att fullborda den inre marknaden för leveranser och överbrygga den djupa klyftan mellan förväntningar, skyddsåtgärder och den faktiska tillgängligheten, krävs följande: Solidariskt ansvar, spårbarhet, interoperabilitet och tillgång till ett större urval i hela EU, inklusive öar, säkerhet vad avser de rättigheter och skyldigheter som gäller för berörda aktörer, särskilt små och medelstora företag och konsumenter – i synnerhet i fråga om klagomål och returer, enkel insamling av jämförbara data och en stabil social dimension och utbildning.

1.3

EESK vill åter framhålla (1) att detta mål inte enbart bör baseras på lämpliga avtal och frivilliga uppförandekoder, som visserligen är önskvärda, utan även på en europeisk rättslig minimiram som effektivt och flexibelt kan hantera olösta marknadsmisslyckanden som avskräcker konsumenter och små och medelstora företag att handla på nätet och lösa problem när det gäller

gemensamt ansvar mellan operatörerna i hela internetförsäljningskedjan,

full spårbarhet av försändelser,

uttrycklig respekt för EU:s normer för skydd av personuppgifter,

ett transparent utbud av flera olika leveransalternativ,

gemensamma definitioner av begrepp och fullständig driftskompatibilitet,

tillgänglighet till samhällsomfattande tjänster till rimliga kostnader,

insamling av jämförbara och samordnade statistiska uppgifter, med förenklat förfarande för mindre operatörer,

krav på enhetlig tillämpning av mervärdesskatt,

gränsöverskridande ömsesidigt godkännande av nätverk av nationella problemlösningscentra och system för tvistlösning online/alternativ tvistlösning (2),

skyldighet att säkra rättvisa arbetsvillkor,

insyn i villkor och pris vad avser tjänsterna,

fortbildning av personalen,

påföljder vid underlåtenhet att uppfylla krav förbundna med varningssystemet Rapex – IMI (3),

inrättande av en europeisk märkning för tillförlitlighet som bygger på tekniska och lagstiftningsmässiga standarder, där märkningen ska utarbetas av CEN (4), som ska fastställa kvalitetsindikatorer,

åtgärder för att hjälpa små och medelstora företag i form av förenkling och marknadstillträde och tillträde till webbplattformar på lika villkor.

1.4

EESK anser att färdplanen bör innehålla bestämda tidsramar och innehålla en tidsplan för genomförandet vad avser både lagstiftning och självreglering i syfte att skapa största möjliga förtroende mellan alla inblandade parter, särskilt EU-medborgarna, med full respekt för och skydd av deras rättigheter.

1.5

EESK anser att färdplanen ska innehålla ytterligare två åtgärder, en om tillgång till tjänster till rimliga kostnader, och en om marknadens sociala dimension.

1.6

EESK rekommenderar kommissionen, parlamentet och rådet att göra följande:

Se till att lagstiftningsramen möjliggör tillgång till den inre marknaden för paketleveranser för alla aktörer inom sektorn och att den särskilt är inriktad på sådana problem som tillgänglighet till samhällsomfattande tjänster till rimliga kostnader, i synnerhet när det gäller perifera områden, bergsområden, öar och missgynnade områden.

Lösa problemet med avsaknaden av en detaljerad och jämförbar statistisk ram för hela kedjan, från online-beställningar till gränsöverskridande leveranser av produkter, genom enkla standardförfaranden.

Skapa en gemensam och öppen struktur på grundval av gemensamma definitioner med stöd från alla intressenter, särskilt små och medelstora företag, för att hantera driftskompatibla, användarvänliga interaktiva webbplattformar under kommissionens överinseende.

Tillhandahålla tydliga riktlinjer för relevanta finansiella EU-instrument i fråga om: teknisk forskning och innovation, miljö och klimat, energi och transporter, nya yrkeskvalifikationer och utbildning, sammanhållning, territoriella frågor och småföretag.

Ge adekvat stöd till de små och medelstora företagen att genomföra färdplanen genom att tillhandahålla konkreta åtgärder och lämpliga resurser för att främja deras deltagande på lika villkor när det gäller e-handel.

Säkerställa bestämmelser som – i linje med småföretagsakten – beaktar de små och medelstora företagens problem inom hela transport- och logistiksektorn, med bidrag från dessa företags organisationer.

Ge CEN i uppdrag att snarast möjligt utarbeta standarder för kvalitetsindikatorer för en europeisk säkerhets- och kvalitetsmärkning för leveranser. Därmed skulle kvalitet, tillförlitlighet, hållbarhet och sociala och säkerhetsmässiga garantier säkerställas.

Säkerställa en stark och sammanhängande social dimension som garanterar en utvidgad europeisk sektorsspecifik social dialog, tillgång till lämpliga utbildningsmöjligheter och fortbildning, rättvisa och värdiga arbets- och lönevillkor, undanröjande av otrygga anställningsförhållanden och svartarbete, särskilt vad gäller de utlokaliserade tjänsterna för den sista sträckan.

1.7

EESK begär att kommissionen – med stöd av Eurofound – lägger fram en tvåårsrapport om anställnings- och arbetsvillkoren inom sektorn, om villkoren för konsumenterna och aktörerna i hela kedjan, och deras utvecklingsmöjligheter. Rapporten ska läggas fram för EESK, Europaparlamentet, rådet och arbetsmarknadens parter.

2.   Från grönboken till färdplanen

2.1

I Europa utgör e-handel en faktor med en potential vad avser ekonomisk tillväxt och sysselsättning som uppskattas till mer än 10 % per år mellan 2013 och 2016 (5). Av EU-medborgarna uppger 45 % att de har handlat på nätet under de senaste 12 månaderna, och det har konstaterats att de flesta problem har att göra med leveranser eller leveransförseningar (6).

2.2

Kommissionen har identifierat (7) de ”viktigaste hindren för fullbordandet av en inre e-marknad, liksom en handlingsplan för att undanröja dem”, men noterar samtidigt att ”mer än 10 % väljer (...) att inte handla online (8) därför att de oroar sig för leveranskostnaderna, särskilt över landsgränserna, och för kvaliteten på tjänsten”.

2.3

I sitt yttrande om grönboken (9) efterlyste EESK ett direktiv för att fastställa regler om ett gemensamt ansvarssystem för operatörerna, full spårbarhet av försändelser, skyldighet att erbjuda flera olika leveransalternativ, ett europeiskt nätverk av nationella problemlösningscenter, skyldighet att säkra rättvisa arbetsvillkor samt skyldighet att garantera öppenhet i fråga om villkor och priser.

2.4

Debatten om grönboken följdes av ett meddelande i december 2013 om en färdplan för fullbordandet av den inre marknaden för paketleveranser för näthandeln (10).

2.5

Enligt aktuella globala undersökningar (11) utgör följande faktorer de största problemen för utvecklingen av e-handeln mellan företag och konsumenter (B2C):

Avsaknad av möjligheter att direkt få information om olika leveransalternativ och om den totala kostnaden för inköp på nätet.

Avsaknad av möjligheter att få aktuell information om försändelser och att spåra dem.

Lång leveranstid eller avsaknad av angivelse/flexibilitet i fråga om tidpunkterna för leverans.

Hantering av klagomål och utbyte av varor – komplicerat och dyrt.

Bristande kundtjänst, bristande möjlighet att tala med kontaktperson i realtid.

2.6

Kommissionen noterar också att det fortfarande saknas relevanta ”marknadsuppgifter om inhemska och internationella paketflöden från alla tillhandahållare av posttjänster som är verksamma på B2C- och B2B-paketmarknaderna, inklusive mellanhänder, förmedlare och alternativa operatörer” (12).

2.7

Flera undersökningar bekräftar att risken för konkurrensbegränsande beteende tycks vara högre i vissa postservicesegment än i andra. Därför tycks regelövervakning mer relevant för t.ex. B2C-marknaden än för B2B-tjänster, eller för gränsöverskridande tjänster i förhållande till inrikes posttjänster (13).

2.8

EESK välkomnar det faktum att en stor del av slutsatserna i dess yttrande om grönboken tas upp. Rådet (14) och Europaparlamentet (15) har bett kommissionen att kartlägga befintliga hinder för gränsöverskridande leveranstjänster och vidta lämpliga åtgärder för att undanröja dem, och Europaparlamentet har också efterlyst (16) tillgängliga, överkomliga, effektiva och högkvalitativa leveranstjänster, plattformar för samarbete och utbyte av information mellan leveranstjänster och snabb hantering av klagomål och tvister till en minimal kostnad

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK anser att det är viktigt att återvinna de små och medelstora företagens och online-konsumenternas förtroende med driftskompatibla nätverk och system för snabb och billig förvaltning i ett lämpligt regelverk och system för självreglering som godtas av alla operatörer i leveranskedjan, i syfte att skapa en fri och öppen inre marknad och undvika onödig överreglering. Vi vill därför att färdplanen genomförs inom bestämda tidsramar och innehåller en tidsplan på 18 månader för genomförandet.

3.2

EESK anser att EU bör fullborda den inre marknaden för paketleveranser och se till att säkerställa snabbhet, kvalitet, tillförlitlighet och rimliga kostnader för att skydda konsumenter, arbetstagare och alla aktörer, inbegripet små och medelstora företag inom e-handelssektorn, transport- och logistiksektorerna, och därmed åtgärda den inre marknadens nuvarande brister och fel.

3.3

EESK hade emellertid förväntat sig att det i meddelandet också skulle finnas särskilda hänvisningar till situationen i regioner med geografiska utmaningar, t.ex. öar, yttre randområden och bergsområden. Kommittén konstaterar att dessa områden står inför särskilda problem som är svåra att lösa, inte minst på grund av ekonomiska skäl: En helt fullbordad inre marknad för paketleveranser kan bara uppnås om dessa regioner beaktas i tillräcklig utsträckning och åtgärder vidtas.

3.4

Ramen för de åtgärder som föreslås bygger i allt väsentligt på frivillig självreglering, bestämmelser för nationella posttjänster, åtgärder från Europeiska gruppen av tillsynsmyndigheter för posttjänster och principerna om korrekt genomförande av befintlig EU-lagstiftning, men saknar en enhetlig ram för alla operatörer och specifika tidsfrister inom den angivna perioden på 18 månader.

3.5

EESK konstaterar att färdplanen ännu inte innehåller några planer (utöver självregleringen) på ett direktiv, något som redan begärts av EESK (17), som på ett fullständigt, sammanhängande och konsoliderat sätt skulle kunna motsvara kraven i samband med ett fullbordande av den inre marknaden för gränsöverskridande paketleveranser för alla aktörer inom branschen.

3.6

Kommittén anser att EU måste tillhandahålla en lösning på EU-nivå där man främjar självreglering och lagstiftning för att kunna ta itu med de hittills olösta problemen på marknaden och skydda konsumenter och små och medelstora företag (B2B) avseende:

Gemensamt ansvar för alla aktörer i online-försäljningskedjan i förhållande till köparen.

Krav på full spårbarhet av försändelser.

Överensstämmelse med bestämmelserna om säkerhet och skydd av personuppgifter i enlighet med direktiv 95/46/EG.

Krav på ett transparent utbud av flera olika leveransalternativ.

Krav på gemensamma definitioner av begrepp och fullständig driftskompatibilitet.

Skyldighet att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster till överkomliga priser till alla operatörer på den fria marknaden, med beaktande av gällande lagstiftning, bl.a. postdirektiven och annan relevant EU-lagstiftning.

Insamling av jämförbara och samordnade statistiska uppgifter.

Krav på enhetlig tillämpning av mervärdesskatt.

Gränsöverskridande ömsesidigt godkännande av nätverk av nationella problemlösningscentra och system för tvistlösning online/alternativ tvistlösning.

Skyldighet att säkra rättvisa arbetsvillkor.

Krav på insyn i villkor och pris vad avser tjänsterna.

Krav på fortbildning av personal för att säkerställa professionalism i samband med införandet av ny teknik inom sektorn.

Påföljder för underlåtenhet att iaktta skyldigheter som identifierats av varningssystemet Rapex-IMI, och straffutmätning på grundval av kvalitetsindikatorer.

Åtgärder till förmån för små och medelstora företag när det gäller administrativa och byråkratiska förenklingar, marknadstillträde och deltagande i gemensam utveckling av nya tillämpningar, ny teknik samt webbportaler och webbplattformar.

3.7

Även om förslagen uppges vara förenliga med budgetplanen för 2014–2020 anser EESK att det i färdplanen måste anges uttryckligen vilka av EU:s finansieringsinstrument som är relevanta för

teknisk FoU (Horisont 2020, Galileo, ISA och den digitala agendan) vad avser driftskompatibilitet, säkerhet och spårbarhet,

miljö och klimat, energi och transporter (sjunde ramprogrammet för miljö, den klimat- och energipolitiska ramen för perioden 2020–2030, programmet ”EU Transport GHG: Routes to 2050 II”), med avseende på den sista sträckan,

små och medelstora företag: med EIB-stöd till innovativa företag, Cosme-programmet och alla tillgängliga EU-resurser för konkurrenskraft på lika villkor med andra aktörer,

territoriell sammanhållning (strukturfondernas nya programplaneringsperiod 2014–2030 och åtgärder för öar, landsbygdsområden och avlägsna områden),

sysselsättning och utbildning (”Agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen”, ”En strategi för konsumentpolitiken i EU – Att öka förtroendet och tillväxten”, Erasmus Plus 2014–2020, utbildning).

3.8

EESK rekommenderar kommissionen att ge CEN i uppdrag att utarbeta europeiska tekniska standarder för tillsyn med full medverkan av alla aktörer, särskilt små och medelstora företag och konsumenter, och kommittén anser att det är nödvändigt att utarbeta indikatorer för en europeisk säkerhets- och kvalitetsmärkning för leveranser. Därmed skulle kvalitet, tillförlitlighet, hållbarhet och sociala och säkerhetsmässiga garantier säkerställas.

4.   Särskilda kommentarer

4.1

Enligt EESK behövs ytterligare två åtgärder för att garantera tillgänglighet och marknadens sociala dimension.

4.1.1   Åtgärd – marknadstillträde och tillgänglighet till rimlig kostnad

4.1.1.1

EESK anser att kvalitetsmärkning förutsätter en skyldighet att garantera marknadstillträde och tillgång till tjänster till rimlig kostnad i hela EU. Kommittén är besviken över att avlägset belägna områden och öar inte har fått särskild uppmärksamhet och förväntar sig därför att den nya förordningen behandlar målet om geografisk sårbarhet för e-handelsmarknaden, eftersom en betydande andel av EU:s befolkning bor i dessa områden.

4.1.1.2

EESK anser att man bör ge alla operatörer full tillgång till de informationsorgan och resurser som används i samband med leveranstjänster för att skydda användarnas intressen och/eller för att främja effektiv konkurrens.

4.1.1.3

EESK uppmanar kommissionen att se över 1998 års meddelande om tillämpningen av konkurrensreglerna inom sektorn, med beaktande av lagstiftning och marknadsutveckling som inverkar på gränsöverskridande tjänster och på schablonkostnader, i syfte att fastställa en mer liberal och kostnadsorienterad politik (18) i enlighet med bestämmelserna i protokoll nr 26 till Lissabonfördraget, bl.a. vad avser allmän och överkomlig tillgång till tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.

4.1.2   Åtgärd – marknadens sociala dimension

4.1.2.1

EESK efterlyser en verklig och sammanhängande social dimension som – tillsammans med innovativa insatser från företagen i de berörda sektorerna – kan säkerställa kvalificerade arbeten av hög kvalitet, bl.a. genom lämplig utbildning och möjligheter till omskolning.

4.1.2.2

Kommittén efterlyser åter rättvisa och anständiga arbets- och lönevillkor för att bekämpa otrygga anställningsförhållanden och svartarbete, särskilt för den ”sista sträckan”, där arbetet utlokaliseras. Vi betonar villkoren i EU:s förordning 1071/2009 om tillträde till yrket, beslut 2009/992/EU och förordning (EU) nr 1213/2010, som innehåller en definition av ”anställningsförhållande” som möjliggör åtgärder för att bekämpa ”falskt” egenföretagande, något som tagits upp i ett EESK-yttrande nyligen (19).

4.1.2.3

EESK förordar att man lanserar en bredare europeisk social dialog, med deltagande av representativa arbetsmarknadsparter inom sektorer som är involverade i hela kedjan av internetförsäljning och paketutbärning (handel, post, transport och logistik). Dialogen skulle behandla frågor som rör sysselsättning och arbetsvillkor, möjligheterna till utveckling, innovation och utveckling av mänskliga resurser.

4.1.2.4

Kommissionen bör utarbeta – med stöd av Europeiska fonden för förbättring av arbets- och levnadsvillkor – en tvåårsrapport om sysselsättningen och arbetsvillkoren inom sektorn och utvecklingsmöjligheterna. Rapporten skulle läggas fram för EESK, Europaparlamentet, rådet och arbetsmarknadens parter.

4.2   Åtgärd 1: Förbättra informationen till konsumenterna om egenskaperna hos och kostnaderna för de olika leverans- och returlösningar som erbjuds

4.2.1

EESK anser att frivilliga uppförandekoder och utbyte av god praxis är kompletterande metoder som kan genomföras på EU-nivå endast om de har utvecklats och godkänts av samtliga parter på marknaden för näthandel och inom en europeisk ramlagstiftning som reglerar alla aspekter av gränsöverskridande tillhandahållande av produkter som erbjuds online, för att skydda konsumenter, små aktörer och små och medelstora företag på lika villkor och utan att belasta dem med alltför stora bördor.

4.3   Åtgärd 2: Förbättra informationen till e-handlarna om de leveranstjänster som står till deras förfogande

4.3.1

Om leverantörer och e-handlare utarbetar gemensamma definitioner av grundläggande koncept för tjänsten, utan medverkan av företrädare för konsumenter och små och medelstora företag, riskerar man att missa viktiga faktorer i fråga om konsumenternas val och begränsa de alternativ som föreslås.

4.3.2

EESK efterlyser en gemensam struktur som är öppen och interaktiv och som fastställs tillsammans med alla berörda parter, med kommissionens projekt ”e-transport” (20) som förebild.

4.3.3

EESK uppmanar kommissionen att inom ramen för det regelverk som EESK efterlyst säkerställa en korrekt hantering av webbplattformarna på grundval av objektiva, konsumentvänliga kriterier som fastställts på förhand.

4.4   Åtgärd 3: Öka öppenheten på marknaderna för leveranser, integrerade leveranstjänster och kvalitetsstandarder

4.4.1

Avsaknaden av en detaljerad och jämförbar statistisk ram för hela kedjan av transaktioner och berörda aktörer, från online-beställningar till gränsöverskridande leveranser av produkter, bör avhjälpas genom att tull- och postmyndigheter, skatte- och finansmyndigheter samt företagssektorn samlar in relevanta, enhetliga och jämförbara uppgifter om internationella paketflöden från alla tjänsteleverantörer som är verksamma på marknaden, om tillhandahållandet av samhällsomfattande tjänster, tjänster i samband med returer och sammanställning av olika typer av klagomål.

4.4.2

Uppgiftsinsamlingen måste vara standardiserad, så att den inte orsakar byråkratiska bördor och dubbelarbete. Kommissionen bör undersöka möjligheterna till och kostnaderna för en eventuell försäkring till fast, låg kostnad avseende gränsöverskridande leveranser, kopplad till en europeisk kvalitetsmärkning.

4.5   Åtgärd 4: Främja ökad driftskompatibilitet för paketleveranser

4.5.1

Leverantörer och e-handlare bör utarbeta frivilliga lösningar för att koppla samman informationssystem och öppna gränssnitt med ett effektivt system för leveranser och returer till rimliga kostnader för den ”sista sträckan”.

4.5.2

EESK anser dock att detta bör göras på grundval av fördefinierade kriterier för driftskompatibilitet inom ett gemensamt regelverk.

4.6   Åtgärd 5: Förbättra konsumentskyddet

4.6.1

EESK stöder initiativet att ge CEN i uppdrag att utforma standarder och att ge vägledning till medlemsstaterna för en fullständig och enhetlig tillämpning av direktiv 2011/83/EU i syfte att uppmuntra användningen av alternativa mekanismer för alternativ tvistlösning enligt direktiv 2013/11/EU.

4.6.2

EESK anser att man inte kan lösa problemet med klagomål endast genom att fastställa att ”leverantörerna, e-handlarna och konsumentorganisationerna (gemensamt) [bör] samarbeta bättre kring klagomålshantering och konsumentskyddssystem”. EESK välkomnar sådant samarbete, under förutsättning att det sker inom ett gemensamt regelverk.

Bryssel den 10 juli 2014

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Henri MALOSSE


(1)  EUT C 161, 6.6.2013, s. 60.

(2)  Se bestämmelserna om tvistlösning online och direktivet om alternativ tvistlösning.

(3)  IMI: Informationssystemet för den inre marknaden.

(4)  Europeiska standardiseringskommittén.

(5)  MEMO- 13-1151, Europeiska kommissionen.

(6)  Särskild Eurobarometerundersökning 398 om inre marknaden – oktober 2013.

(7)  COM(2011) 942 final, 11.1.2012.

(8)  Undersökningen Eurostat Household survey 2009.

(9)  EUT C 161, 6.6.2013, s. 60.

(10)  COM(2013) 886 final.

(11)  Global studie, UPS – Pulse of the Online Shopper, 2013.

(12)  COM(2013) 886 final.

(13)  WIK Consult slutrapport 8/2013.

(14)  Rådets (konkurrenskraft) slutsatser om ”Digitala inre marknaden och styrning av den inre marknaden”, 30.5.2012.

(15)  Europaparlamentets resolutioner 4.2.2014 2013/2043(INI), 11.12.2012 och 4.7.2013.

(16)  Europaparlamentets resolution av den 4.2.2014.

(17)  Se fotnot 1.

(18)  EU:s och USA:s gemensamma ståndpunkt i Doha-rundan – WTO, 2006.

(19)  EUT C 161, 6.6.2013, s. 14.

(20)  Kommissionens projekt ”e-transport” 2010–2014, i sjunde ramprogrammet för forskning, med 31 partner från 14 länder, syftar till att skapa ett nätverk för alla aktörer på logistikområdet genom interaktiva användarvänliga webbplattformar. Det rekommenderades bl.a. att kommissionen skulle utfärda ett direktiv eller liknande så snart som möjligt i syfte att säkerställa att det gränssnitt för nationella kontaktpunkter som nu har tagits i bruk använder gemensamma rapportformulär (Common Reporting Schema, CRS), som utvecklats inom e-transportprojektet för inmatning av uppgifter.


BILAGA

från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Följande ändringsförslag avslogs, men fick minst en fjärdedel av rösterna (artikel 39.2 i arbetsordningen):

Punkt 1.6

Ändra enligt följande:

1.6

EESK rekommenderar kommissionen, parlamentet och rådet att göra följande:

Se till att lagstiftningsramen, inklusive postdirektiven, möjliggör tillgång till den inre marknaden för paketleveranser för alla aktörer inom sektorn och att den särskilt är inriktad på sådana problem som tillgänglighet till samhällsomfattande tjänster till rimliga kostnader, i synnerhet när det gäller perifera områden, bergsområden, öar och missgynnade områden. (...)

Resultat av omröstningen:

För

:

35

Emot

:

67

Nedlagda röster

:

10


Top