EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013IR0589

Yttrande från Regionkommittén – ”Smarta städer och samhällen – ett europeiskt innovationspartnerskap”

OJ C 280, 27.9.2013, p. 27–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.9.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 280/27


Yttrande från Regionkommittén – ”Smarta städer och samhällen – ett europeiskt innovationspartnerskap”

2013/C 280/06

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Lokala myndigheter är inte bara möjliggörare för eller kunder till industrin, utan de måste också erkännas i egenskap av sin fundamentala roll som ledare och innovatörer.

Vidare vill vi understryka att den industriledda ansats som kommissionen föreslår måste ta sin utgångspunkt i ett väl definierat och konkret påvisat medborgarbehov. De lokala myndigheterna spelar en avgörande roll för att identifiera och föra fram behoven och efterfrågan från lokala offentliga och privata aktörer, t.ex. näringslivet, den akademiska världen, civilsamhället och stadens invånare. Denna avgörande länk omfattar bl.a. konsultationer och effektiva mekanismer för delaktighet på lokal nivå och bör ha en framskjuten plats i arbetet.

Kommissionen behöver tydliggöra förutsättningarna för hur de banbrytande innovativa lösningarna kommer att identifieras och väljas ut samt garantera att en sådan process är transparent och öppen och företrädesvis länkad till ett konkret utlysningsförfarande samt att tillräckliga finansiella medel ställs till förfogande.

ReK rekommenderar kommissionen att sammanställa en översiktlig guide som identifierar alla de europeiska program och initiativ som möjliggör finansiering av innovativa projekt som skulle kunna utvecklas inom ramen för smarta städer och samhällen. Guiden skulle kunna innehålla initiativ som t.ex. den gröna digitala stadgan, borgmästaravtalet, Civitas, Concerto m.fl. som en informativ bild över alla program med koppling till smarta städer och samhällen.

Regionkommittén vill särskilt understryka att utvecklingen av smarta nät kommer att vara en central del i arbetet med smarta städer och samhällen.

Föredragande

Ilmar REEPALU (SE–PSE), ledamot av Malmö kommunfullmäktige

Referensdokument

Kommissionens meddelande "Smarta städer och samhällen – ett europeiskt innovationspartnerskap"

C(2012) 4701 final

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmänna ståndpunkter

1.

Kommissionen tar i sitt meddelande "Smarta städer och samhällen – ett europeiskt innovationspartnerskap" initiativ till ett europeiskt innovationspartnerskap för att samordna resurser i syfte att utveckla och sprida innovativa tekniska lösningar i stadsmiljöer, vilket bygger på en integrering av energi och transporter samt informations- och kommunikationsteknologier.

2.

Regionkommittén delar kommissionens uppfattning att en av EU:s största utmaningar är att utveckla unionens städer till smarta och hållbara miljöer i socialt, ekonomiskt och miljömässigt hänseende. Kommittén har vid flera tillfällen betonat vikten av kraftfulla åtgärder och förändringar för att stödja och vidareutveckla arbetet för ett långsiktigt hållbart samhälle, vilket skulle innebära en förbättring av den urbana miljön, folkhälsan och inte minst den sociala välfärden. Samtidigt vill kommittén framhålla att städer, både ekonomiskt, socialt och miljömässigt, är nära sammankopplade med sina omland och med landsbygden, och att denna länk spelar en viktig roll för en balanserad och hållbar utveckling av både stads- och landsbygdsområden, eftersom stadens föroreningar i luft och vatten sprider sig ut på landsbygden.

3.

Vi välkomnar kommissionens initiativ till ett innovationspartnerskap. Det är glädjande att kommissionen genom detta initiativ framhåller och erkänner städernas och de lokala myndigheternas avgörande roll i unionens samlade arbete med en smart, hållbar och socialt inkluderande tillväxt. Det är viktigt att understryka att städer i många fall går i spetsen för arbetet för ett långsiktigt hållbart samhälle. Denna positiva utveckling och höga ambitionsnivå från städernas sida bör stödjas och uppmuntras i EU:s arbete.

4.

ReK anser att en förutsättning för att kunna skapa smarta städer är att tillämpa principerna om systemintegrering och interoperabilitet. Kommittén stöder därför kommissionens ansats med integrerade systemlösningar och är övertygad om att sådana integrerade lösningar, till skillnad från sektorsspecifika ansatser, kommer att ge ett signifikant mervärde. Sektorsspecifika projekt och lösningar kan i andra sammanhang utgöra effektiva kompletterande åtgärder och lösningar.

5.

Vi vill poängtera att de tre teknologiområden som ingår i smarta städer och samhällen kan ha olika tyngd och betydelse beroende på projektens syfte när det gäller att ta fram innovativa systemlösningar för identifierade behov. Regionkommittén anser också att ytterligare områden som bidrar till en hållbar urban utveckling, t.ex. vatten, avfall och luft, strategisk planering och tjänsteinnovationer som uppmuntrar medborgarna att använda och utveckla nya lösningar, måste kunna omfattas vid framtagande och genomförande av projekt och lösningar när de bidrar till att uppnå mervärde ur ett tillväxtperspektiv.

6.

Kommissionen föreslår att partnerskapet leds av industrin i samarbete med städer. Initiativet förväntas därför främja marknadsinträdet av banbrytande innovativa lösningar som bygger på integrering av energi- och transportteknologier med stöd av informations- och kommunikationsteknologier.

7.

Vi vill i det sammanhanget understryka de lokala myndigheternas centrala, och i många fall avgörande, roll i det fortsatta arbetet. Enskilda lokala myndigheter, oavsett befolkningsmängd, och deras sammanslutningar, måste ges en central roll i de strategier, t.ex. den strategiska implementeringsplanen, och projekt som kommer att utformas och beslutas inom ramen för smarta städer och samhällen, och de bör har den ledande rollen i alla beslut som avser lokala offentliga medel.

8.

Lokala myndigheter är inte bara möjliggörare för eller kunder till industrin, utan de måste också erkännas i egenskap av sin fundamentala roll som ledare och innovatörer.

9.

Vidare vill vi understryka att den industriledda ansats som kommissionen föreslår måste ta sin utgångspunkt i ett väl definierat och konkret påvisat medborgarbehov. De lokala myndigheterna befinner sig närmast invånarna och spelar en avgörande roll för att identifiera och föra fram behoven och efterfrågan från lokala offentliga och privata aktörer, t.ex. näringslivet, den akademiska världen, civilsamhället och stadens invånare. Denna avgörande länk omfattar bl.a. konsultationer och effektiva mekanismer för delaktighet på lokal nivå och bör ha en framskjuten plats i arbetet. Ett sådant förfarande kommer att främja lösningar som bygger på en unik och konkret efterfrågan från lokala myndigheter, lokala aktörer och invånarna, och lösningarna ger mervärde i förhållande till om varje sektor tar fram egna lösningar som riskerar att vara suboptimerande.

10.

ReK välkomnar kommissionens långsiktiga målsättning för smarta städer och samhällen att till år 2020 ha utvecklat och spridit åtminstone 20 banbrytande innovativa lösningar som integrerar energi-, transport- samt informations- och kommunikationsteknologier. Kommittén vill i det sammanhanget betona att det är av stor vikt att de innovativa lösningarna ges goda möjligheter att reproduceras, anpassas och användas i flera städer i unionen, och kommittén uppskattar att kommissionen understryker nödvändigheten av åtgärder på efterfrågesidan, t.ex. utvecklandet av nya affärsmodeller. För att uppnå detta betonar kommittén att kommissionen som ett kriterium för val av projekt bör kräva att man i förslaget visar på en stark koppling mellan den banbrytande innovativa lösningen och genomförandet och spridningen av resultat så att de kan användas i regioner och kommuner på olika håll i Europa. Projekten bör betona resultatrika synergier som bygger på kopplingar mellan aktörer samt utvecklings- och finansieringsinstrument. Samtidigt måste man göra det lättare för städerna att minska sitt ekologiska fotavtryck genom att ta fram lösningar som med hjälp av ett intensivt bruk av informations- och kommunikationsteknologier leder till en högre energieffektivitet i städerna, främjar användningen av förnybar energi och underlättar rörligheten samtidigt som utsläppen av koldioxid och andra förorenande gaser minskar avsevärt inom ramen för en modell för hållbara städer.

11.

Utöver medborgarnas delaktighet och samråd är en nyckelfaktor för att smarta städer och samhällen ska bli en framgång verkligt samhällsbaserad planering, så att den lokala myndigheten när beslut fattas involverar alla berörda nationella eller regionala organ, frivilligorganisationer och företag som har verksamhet i lokalområdet och berörs direkt av syftena med smarta städer och samhällen. Man bör särskilt betona den centrala roll som energitjänstföretagen kommer att få.

12.

Kommissionen behöver tydliggöra förutsättningarna för hur de banbrytande innovativa lösningarna kommer att identifieras och väljas ut. Kommissionen måste garantera att en sådan process är transparent och öppen och företrädesvis länkad till ett konkret utlysningsförfarande samt att tillräckliga finansiella medel ställs till förfogande.

13.

ReK betonar den diversifierade stadsstrukturen i EU. I många regioner finns en polycentrisk stadsstruktur, i andra regioner dominerar en stor stad i relation till flera mindre intilliggande städer. Oberoende av deras respektive storlek är städerna centrum för t.ex. utförandet av offentliga och privata tjänster, likväl som för lokal och regional kunskapsproduktion, innovation och entreprenörskap. Det finns några undantagsfall i regioner där det råder djupa demografiska och territoriella obalanser och där man inte kan tala om något verkligt nätverk av städer. I sådana fall kan det finnas lokala strukturer som innefattar olika samhällen och som skulle kunna integreras i initiativet om smarta städer och samhällen.

14.

ReK konstaterar att städer, oberoende av deras respektive storlek, många gånger står inför likartade utmaningar och behov av tekniska lösningar för att skapa hållbara miljöer. Regionkommittén anser att partnerskapen inom ramen för smarta städer och samhällen bör reflektera dessa förutsättningar samtidigt som det är viktigt att utveckla innovativa lösningar som ger ekonomiska skalfördelar och stort genomslag för städerna och deras invånare.

15.

Kommittén vill påminna om att medtagandet av "och samhällen" i namnet på smarta städer och samhällen syftar just till att framhålla att begreppen "stad" och "stadsområde" är mycket flytande i Europa. Det finns många exempel i ett betydande antal medlemsstater på lokala myndigheter som inte betecknas som städer men som är betydligt större och har betydligt större resurser och kapacitet än andra kommuner som vanligen betraktas som städer i juridisk eller geografisk mening. Likaså kan grupper av lokala myndigheter ofta slå samman resurser – och gör det också – i en omfattning som är mer betydande än städer. I sådana fall, som också kan gälla t.ex. storstadsregioner eller urbana områden, kan de regionala myndigheternas roll vara avgörande för den integrerade politikens samordning och drivkraft.

Genomförandet av smarta städer och samhällen

16.

Regionkommittén välkomnar att det sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling för 2013 orienteras på så sätt att ytterligare resurser avsätts för projekt som ligger i linje med smarta städer och samhällen.

17.

Det är väsentligt att tillräckliga resurser avsätts på EU-nivå inom ramen för det kommande Horisont 2020 för att smarta städer och samhällen ska kunna bidra till de målsättningar som kommissionen redovisar.

18.

ReK understryker att genomförandet av smarta städer och samhällen inte får innebära en reducerad finansiering från andra existerande program som stöder de lokala myndigheternas ansträngningar inom området smarta städer och samhällen, särskilt då dessa program visat sig mycket framgångsrika på lokal nivå. Det är också önskvärt att kommissionen specificerar tematiska områden och tilldelade medel under Horisont 2020.

19.

Regionalpolitiken och strukturfonderna har haft ett positivt genomslag för genomförandet av strategier avseende smarta städer och skulle kunna spela en viktig roll i utvecklandet av smarta städer och samhällen. Förslagen till ny inriktning för sammanhållningspolitiken från 2014 innehåller en tydlig urban dimension, bl.a. med öronmärkning av medel specifikt för hållbar stadsutveckling inom regionalfonden. Hur dessa medel kan bidra till genomförandet av smarta städer bör tydliggöras för att på så sätt skapa synergier och bidra till ett helhetsgrepp avseende stadsutvecklingsfrågorna som också tar hänsyn till den omkringliggande landsbygden.

20.

ReK rekommenderar kommissionen att sammanställa en översiktlig guide som identifierar alla de europeiska program och initiativ som möjliggör finansiering av innovativa projekt som skulle kunna utvecklas inom ramen för smarta städer och samhällen. Guiden skulle kunna innehålla initiativ som t.ex. den gröna digitala stadgan, borgmästaravtalet, Civitas, Concerto m.fl. En sådan guide skulle vara av stort värde för t.ex. lokala myndigheter och industrin, eftersom den skulle ge en informativ bild över alla program med koppling till smarta städer och samhällen. Guiden skulle t.ex. kunna finnas tillgänglig på hemsidan för plattformen för berörda aktörer.

21.

Kommittén betonar betydelsen av ett helhetsperspektiv beträffande EU:s finansiella stöd till smarta städer och samhällen och andra EU-finansieringskällor, t.ex. den europeiska strukturfonden för investeringar, Fonden för ett sammanlänkat Europa och Life 2014–2020, i synnerhet så att det finns en tydlig kontinuitet i stödet till smarta städer och samhällen och man därigenom undviker onödig inkonsekvens, överlappning och dubbelarbete.

22.

ReK välkomnar att kommissionen rekommenderar medlemsstaterna att avsätta finansiella medel för att främja arbetet med att ta fram och sprida innovativa lösningar inom ramen för smarta städer och samhällen.

23.

Vi konstaterar att ledfyrprojekten är en central del i smarta städer och samhällen och utgörs av strategiska partnerskap mellan innovationsdrivande företag från de tre sektorerna och starka lokala ledare och myndigheter.

24.

ReK påpekar i det här sammanhanget att industrin och städerna har olika roller och perspektiv. Industrin har en viktig uppgift att ta fram tekniska specifikationer och lösningar som kan reproduceras och spridas till flera städer. De lokala myndigheterna, tillsammans med sina invånare, är de som kan bära huvudansvaret för att identifiera och kommunicera de konkreta behov som finns lokalt och där tekniska lösningar behöver tas fram för att svara mot behoven. Det är således av stor vikt att projekten utformas och styrs utifrån behov och efterfrågan, och att man samtidigt beaktar det tekniska och innovativa mervärdet.

25.

Ledfyrprojekten är en nyckelingrediens i smarta städer och samhällen, och eftersom de lokala myndigheterna är bäst lämpade att bedöma städernas behov av hållbara lösningar bör de lokala myndigheterna ges en central och ledande roll i konsortierna och fyrprojekten. Denna förutsättning framgår inte i kommissionens meddelande men bör klargöras i det kommande arbetet.

26.

Övriga aktörers roller i konsortierna och projekten bör också definieras för att skapa goda förutsättningar och balans i partnerskapen. Kommittén anser att formerna för ledfyrprojekten och konsortierna bör fastställas i samband med de offentliga utlysningarna i syfte att klargöra konsortiernas utformning och de olika aktörernas roller i projektutvecklingen samt för att öka transparensen i ramverket för smarta städer och samhällen.

27.

Kommissionen anger i sitt meddelande att den öppnar för kommande regleringar på området för att stödja kommersialiseringen av framtida lösningar. Samtidigt som Regionkommittén inte vill utesluta sådana åtgärder är det viktigt att en eventuell reglering noga beaktar proportionalitets- och subsidiaritetsprinciperna och behoven av lokalt anpassade lösningar som bygger på lokala förutsättningar.

28.

Regionkommittén anser därför att kommissionen måste tydliggöra vad den avser med eventuella framtida regleringar och ge exempel på sådana regleringar eller områden, vilket skulle vara värdefull information för involverade aktörer i konsortierna och projekten.

29.

Vi menar att det är viktigt att relevanta indikatorer tas fram för aktiviteterna i varje projekt och att indikatorerna länkas till prioriteringarna på EU-nivå och nyckelutmaningarna inom energi, transport samt informations- och kommunikationsområdena, t.ex. vad gäller miljöprestanda, energiprestanda i städer, andel av förnybar energi i energianvändningen, gemensamt användande av infrastruktur, m.m.

30.

Vi upprepar att varje stad har unika förutsättningar. Kommittén vill därför understryka betydelsen av att de lokala myndigheterna måste kunna anpassa indikatorerna efter de lokala förutsättningarna. Det är viktigt att den detaljerade ambitionsnivån för indikatorerna definieras av de lokala myndigheterna i samarbete med industrikonsortiet. Det är samtidigt väsentligt att indikatorerna kan vägleda industrin, inklusive små och medelstora företag, i syfte att säkerställa att de övergripande målsättningarna och nyckelutmaningarna på EU-nivå uppnås. Under alla omständigheter kommer målsättningarna att fastställas inom ramen för den 20-20-20-strategi som EU har fastställt fram till år 2020.

31.

ReK rekommenderar att kommissionen finansierar den forskning och utveckling av regionala innovationsekosystem som behövs i hela Europa. Det behövs experiment med smarta städer där de materiella och funktionella egenskaperna hos byggnader och all infrastruktur kopplas till olika former av utveckling och tjänster som produceras och upprätthålls av staden och andra aktörer. Denna regionala IKT-stödda modellutformning behövs för att tillhandahålla en tillförlitlig grund för livscykelanalyser av olika investeringar samt för utvecklingen av användarorienterad affärsverksamhet, medborgarinitiativ och beslutsfattande.

32.

ReK välkomnar kommissionens intentioner att uppföljningssystemen bör bygga på befintliga metoder, t.ex. de som används inom ramen för borgmästaravtalet och den gröna digitala stadgan. Det är också på sin plats att framhäva att målsättningarna på EU-nivå utgör golvnivån, och att det måste uppmuntras att städer sätter högre ambitionsnivåer och kan utgöra föredömen på dessa områden.

33.

ReK tillstyrker kommissionens uppmaning om erfarenhetsutbyte och spridning av goda exempel på global nivå. Genom att visa på konkreta och lyckade europeiska exempel på den globala arenan gynnas den europeiska industrin, vilket i sin tur ytterligare förstärker vårt arbete i linje med Europa 2020-strategin. Målsättningar om internationellt samarbete inom ramen för smarta städer och samhällen bör främjas genom särskild finansiering.

34.

Kommissionen ger exempel på ett antal "cross-cutting"-teman som kan vara föremål för projekt, t.ex. smarta byggnader, smarta tillgångs- och efterfrågesystem, hållbar rörlighet i stadsmiljöer samt grön IT. Dessa teman är relevanta, men kommittén vill understryka att listan inte på något sätt är uttömmande utan andra relevanta teman ska också kunna ingå. Informations- och kommunikationsteknologierna förtjänar t.ex. att betonas som en grundförutsättning för utvecklingen av kostnadseffektiva och användarvänliga e-tjänster inom alla de områden som omfattas av initiativet. För att komplettera listan över projektteman är det också viktigt att nämna samordning av energiförvaltning och avfallshantering.

35.

Regionkommittén vill särskilt understryka att utvecklingen av smarta nät kommer att vara en central del i arbetet med smarta städer och samhällen. I det sammanhanget hänvisar kommittén till sitt nyligen antagna yttrande om "Förnybar energi: En viktig faktor på den europeiska energimarknaden" och vill återigen betona den stora betydelse utvecklingen av smarta nät väntas få.

36.

ReK upprepar att det finns stora utmaningar i det faktum att de förnybara energikällorna är anslutna till energinät som inte är byggda för den typen av energikällor. En omfattande användning av förnybar energi kräver satsningar för att förbättra näten, vilka i nuvarande tillstånd begränsar tillväxten av förnybar energi. I det sammanhanget spelar utvecklingen av smarta nät en viktig roll.

37.

Kommittén vill också peka på att ett annat område där smarta nät har en stor potential är förmågan till lagring av överskottsenergi, vilket kan ge en bättre matchning av utbud och efterfrågan av energi. Smarta nät med tillhörande tekniska applikationer som möjliggör ett utjämnande av svängningarna i energiproduktionen och energianvändningen och ett jämnare energiflöde skulle innebära stora ekonomiska framsteg, sänkta kostnader för både producenter och konsumenter och viktiga bidrag till utvecklingen av smarta stadsmiljöer.

38.

ReK understryker samtidigt att skapandet av hållbara och smarta stadsmiljöer inte kan åstadkommas enbart med tekniska system och applikationer, utan teknikutvecklingen måste genomföras i kombination med insatser för att påverka människors och företags energianvändningsmönster.

39.

Kommittén noterar att många europeiska städer har en struktur med stora skillnader när det gäller energieffektiviteten. Utveckling av hållbara stadsmiljöer förutsätter specifika ansträngningar för att renovera byggnader, att man använder relevanta finansiella instrument och låter förnybar energi spela en mycket viktig roll.

Styrningen av smarta städer och samhällen

40.

Regionkommittén menar att en effektiv och ändamålsenlig och samtidigt enkel och transparent organisation för styrningen är nödvändig för att smarta städer och samhällen ska lyckas med sitt uppdrag. Regionkommittén beklagar dock att kommissionen inte tillräckligt markerat den avgörande roll som de lokala myndigheterna oavsett befolkningsmängd måste ges i styrningsstrukturen. De lokala myndigheterna måste garanteras relevant inflytande och deltagande på alla nivåer, både i högnivågruppen och i plattformen för berörda aktörer samt i de arbetsgrupper som kommer att tillsättas efter hand.

41.

ReK anser att kommissionen bör tydliggöra på vilka grunder och enligt vilket förfarande utnämningar till högnivågruppen kommer att ske. Ett sådant förfarande måste säkerställa adekvat representation från de lokala myndigheterna i högnivågruppen.

42.

ReK anser också att det är viktigt att de lokala myndigheterna ges möjligheter till en omfattande representation i plattformen för berörda aktörers olika grupperingar, t.ex. i "Roadmap group", för att säkerställa att det lokala perspektivet ges tillräckligt inflytande.

43.

Kommittén kräver ett starkt engagemang från de lokala myndigheterna i styrningen för att säkerställa att projekt och lösningar tas fram som bygger på en stark efterfrågan från städerna och deras invånare. Som tidigare påpekats har de lokala myndigheterna bäst kunskap om invånarnas behov men också om städernas komplexa system, och utan dessa grundläggande kunskaper och kompetenser i styrningen riskerar arbetet leda till suboptimeringar.

44.

Vi förutsätter att styrningsstrukturen innehåller kontroll- och uppföljningsmekanismer för att säkerställa att alla tillgängliga finansiella medel används på ett effektivt sätt och i linje med avsikten med smarta städer och samhällen. Kontrollen och uppföljningen ska vara transparent och känd för de involverade aktörerna.

45.

ReK anser att det är av stor betydelse att all relevant information om initiativet kommuniceras och tillgängliggörs på ett effektivt sätt till alla intresserade aktörer för att underlätta att banbrytande projektidéer samlas in, utvecklas och kan ligga till grund för projekt. Kommissionen har en viktig roll i detta hänseende men även de lokala myndigheternas insatser är betydelsefulla, inte minst för att de har bäst kännedom om det lokala näringslivet och industrin. Olika former av nätverk på europeisk, nationell, regional och lokal nivå kan också ha en viktig roll i detta avseende. I detta sammanhang bör man inte glömma bort att det är viktigt att tillämpa ett system för flernivåstyre där varje offentlig myndighetsnivå bidrar till utvecklingen av projekten med utgångspunkt i sin kompetens och sina resurser,

46.

ReK betonar att arbetsprocesser, möten, dokumenthantering m.m. utformas effektivt för att inte hindra, utan snarare stimulera, arbetet för alla involverade aktörer. Arbetsprocesserna bör vara klart och tydligt definierade i alla arbetsgrupper.

Bryssel den 4 juli 2013

Regionkommitténs ordförande

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


Top