EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AR0006

Yttrande från Regionkommittén om ”Förslag till förordning om Europeiska socialfonden”

OJ C 225, 27.7.2012, p. 127–142 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 225/127


Yttrande från Regionkommittén om ”Förslag till förordning om Europeiska socialfonden”

2012/C 225/09

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Regionkommittén uttrycker sin glädje över det faktum att ESF bevarar sin karaktär som strukturfond och förblir ett fast rotat inslag i EU:s sammanhållningspolitik, i stället för att omvandlas till sektorspolitik.

Kommittén tvivlar dock fortfarande på om den blygsamma ökningen av fondens budget kommer att vara tillräcklig för att stödja de ambitiösa mål som satts upp för fonden

Vi begär att man redan nu ska försöka finna en annan rättslig grund (än ESF) som lämpar sig bättre för att ta itu med frågan om livsmedelsbistånd till de fattigaste.

Kommittén är orolig över att en fullständig tillnärmning av ESF till målen i Europa 2020-strategin kan leda till begränsningar av fondens uppdrag inom sammanhållningspolitiken, såsom den fastställs i fördraget (t.ex. jordbruksområden, områden som går igenom industriell omvandling, öar, gränsområden och bergsområden).

ReK beklagar att flexibilitet på arbetsmarknaden (flexicurity) inte omnämns alls, även om detta är en integrerad riktlinje (nummer 7) i Europa 2020-strategin.

Kommittén uppskattar förslaget om att varje medlemsstat ska anslå åtminstone 20 % av det totala stödet från ESF till det tematiska målet att ”främja social inkludering och bekämpa fattigdom”.

Även om kommittén välkomnar strävan efter inriktning på tematiska mål, motsätter den sig det sätt och det förfarande som kommissionen har valt för att uppfylla detta mål och förespråkar större flexibilitet.

Kommittén är besviken över att bestämmelsen i artikel 6 i förslaget till förordning som handlar om ”medverkan av partner”, precis som skäl 9 fullständigt saknar en referens till de lokala myndigheterna, och endast nämner arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer.

Kommittén frågar sig varför kommissionens förslag inte innehåller bestämmelser om ett gränsöverskridande och mellanregionalt samarbete parallellt med det mellanstatliga samarbetet.

ReK välkomnar hänvisningen till att det ”krävs aktiv medverkan av regionala och lokala aktörer” för att genomföra Europa 2020-strategin och till möjligheten att använda territoriella pakter för att uppnå detta mål men skulle föredra att utsträcka användningen till andra fonder.

Föredragande

Konstantinos SIMITSIS (EL–PSE), borgmästare i Kavalla

Referensdokument

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska socialfonden och om upphävande av förordning (EG) nr 1081/2006

COM(2011) 607 final – 2011/0268 (COD)

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

A.   Allmänna kommentarer

1.

Regionkommittén uttrycker sin glädje över det faktum att Europeiska socialfonden (ESF), som är ett oersättligt verktyg för att främja sysselsättningen och den sociala integrationen samt bekämpa fattigdomen, bevarar sin karaktär som strukturfond och förblir ett fast rotat inslag i EU:s sammanhållningspolitik, i stället för att omvandlas till sektorspolitik efter 2013.

2.

ReK uppskattar att man bevarar, omorganiserar och berikar de grundläggande tematiska målen för ESF:s insatser, som uppgår till fyra kategorier som var och en innehåller ett betydande antal prioriterade investeringar.

3.

Kommittén välkomnar särskilt att insatserna för ”social integration och för att bekämpa fattigdom” har fördjupats genom att det blivit ett grundläggande tematiskt mål i ESF, I synnerhet nu då social trygghet är absolut nödvändig under den allvarliga ekonomiska kris som drabbar ett stort antal EU-medborgare.

4.

ReK välkomnar förslaget att i någon mån öka ESF:s tillgängliga medel, som kommer att uppgå till 84 miljarder euro och stå för 25 % av den totala budgeten för sammanhållningspolitiken under perioden 2014–2020 (i jämförelse med ungefär 75 miljarder euro och 23 % under innevarande programperiod).

5.

Kommittén tvivlar dock fortfarande på om denna blygsamma ökning kommer att vara tillräcklig för att stödja de ambitiösa mål som satts upp för fonden, inte minst eftersom den i verkligheten är lägre, i och med att det i minimibeloppet för ESF även ingår 2,5 miljarder euro i livsmedelsbistånd till de fattigaste som överförts från den gemensamma jordbrukspolitiken till ESF.

6.

Regionkommittén vill framföra vissa betänkligheter när det gäller att livsmedelsbistånd till de fattigaste, en angelägenhet som ReK i princip stöder helhjärtat, ska omfattas av målen i artikel 162 i EUF-fördraget. Vi konstaterar också att livsmedelsbistånd till de fattigaste inte nämns i förslaget till förordning om ESF och dess insatsområden (dvs. i artikel 3 om stödets omfattning). Följaktligen begär vi att man redan nu ska försöka finna en annan rättslig grund (än ESF) som lämpar sig bättre för att ta itu med frågan om livsmedelsbistånd till de fattigaste.

7.

Frågan är om man inte under den här perioden av allvarlig ekonomisk kris med dramatiska sociala konsekvenser för Europa borde sätta upp mer ambitiösa mål för finansieringen av sammanhållningspolitiken i allmänhet och ESF i synnerhet.

8.

Kommittén beklagar att kommissionen ännu en gång inte har tagit till sig ReK:s synpunkter på hur man ska beräkna framsteg, dvs. med kriterier som går längre än BNP och som omfattar ekonomiska, sociala och miljörelaterade parametrar.

9.

ReK uppmanar kommissionen och övriga ansvariga EU-organ att påskynda insatserna för att ta fram den mer aktuella statistiken för medlemsstaterna för 2009–2011 och för de lokala och regionala myndigheterna för 2008–2010 (och inte 2007–2009 respektive 2006–2008), så att den ytterst dåliga ekonomiska konjunkturen avspeglas mer exakt och ESF kan svara mot de ökade kraven. Enligt principen om likhet inför lagen anser kommittén att de metoder som används för att fördela medlen bör säkerställa att regioner som fortfarande omfattas av konvergensmålet alltid och utan tvivel ska vara berättigade till mer stöd än de som befinner sig i övergångskategorin.

10.

Kommittén är emot alla tankar på att anta makroekonomiska villkorsklausuler, särskilt för ESF, eftersom en tillämpning av sådana skulle innebära en bestraffning av de lokala och regionala myndigheterna och i slutändan även av de människor som ska gynnas av fonden – vilka enligt artikel 2.3 i förslaget till förordning är utsatta grupper som långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning, invandrare, etniska minoriteter, marginaliserade grupper och människor som står inför social utestängning samt företag – genom eventuella förseningar från centralförvaltningens sida när det gäller att främja reformer som man har bundit upp sig för inom ramen för de nationella reformprogrammen.

11.

Kommittén är orolig över åtskilliga punkter i kommissionens förslag, till exempel dem med koppling till tematisk koncentration eftersom de kommer att minska möjligheterna att skräddarsy ESF-stödet i förhållande till enskilda regioners särskilda behov och förutsättningar. Dessa kan komma i konflikt med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.

12.

Regionkommittén erinrar om att kommissionen enligt fördragen måste respektera subsidiaritetsprincipen (som är ett område av särskilt intresse för ReK), eftersom det enligt artikel 2 i Protokoll om tillämpning av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna föreskrivs att vid rådfrågningarna av kommittén inom ramen för antagandet av en rättsakt ”ska i förekommande fall den lokala och regionala dimensionen av de planerade åtgärderna beaktas”. Vidare anges i artikel 5 i samma protokoll att kommissionens förslag måste åtföljas av en motivering. Eftersom det nuvarande förslaget inskränker sig till en ofta generell och vag maning om att det krävs effektivitet i ESF:s insatser kan detta krav knappas anses vara uppfyllt.

13.

Vi vill understryka att man med de föreskrivna mycket små obligatoriska procentsatserna, små fördelningsbelopp och begränsningar av inriktningen på tematiska mål och det mellanstatliga samarbetet löper risk att kommissionen – från att ha varit en strategisk partner och rådgivare – omvandlas till att bli en kontrollinstans, som bara ska verifiera och bekräfta att medlemsstaternas och regionernas programplanering rättar sig efter EU-kriterierna, vilka kan skilja sig mycket från deras behov.

14.

ReK stöder förslaget om att skapa en ny mellankategori för regionerna, där BNP ligger på mellan 75 % och 90 % av unionens BNP, och att säkerställa alla EU-regioners rätt att dra nytta av ESF:s insatser, också de som ofta möter problem med social sammanhållning på grund av att det inom regionen finns områden med fattigdom och eftersatthet, även om de egentligen inte har någon utvecklingsmässig eftersläpning i förhållande till det statistiska genomsnittet.

15.

ReK anser dock att det nya sättet att kategorisera regionerna inte får leda till en dramatisk minskning av det stöd som regionerna har fått under innevarande programperiod, och begär att man ska införa en säkerhetsventil som innebär att regionerna under perioden 2014–2020 inte ska få ett stöd som är mindre än två tredjedelar av det stöd som de fick under perioden 2007–2013.

16.

Kommittén välkomnar initiativet att prioritera ESF:s deltagandeandel, men anser att den bör minskas för att göra den mer proportionerlig och ge medlemsstaterna och regionerna den flexibilitet de behöver för att kunna planera – en planering som måste göras så nära de lokala möjligheterna och problemen som möjligt.

17.

ReK hävdar att de föreskrivna lägsta andelarna för ESF:s deltagande per regionkategori måste uppfattas som vägledande, så att det blir möjligt att betrakta varje region för sig vid förhandlingar om partnerskapsavtal.

18.

Kommittén anser att det är positivt att sträva efter samordning och konsekvens i insatserna från EU:s olika strukturfonder och särskilt efter komplementaritet mellan Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och ESF inom ramen för sammanhållningspolitiken och Europa 2020-strategin, vilket kan leda till viktiga synergier.

19.

Kommittén välkomnar strävan efter att arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer ska inbegripas i förfarandena för att planera och genomföra ESF:s insatser.

20.

Kommittén vill dock framhålla att kommissionen hyser en omfattande misstro gentemot de lokala och regionala myndigheterna, något som ReK ogillar. De lokala och regionala myndigheterna är och måste vara huvudaktörer vid planeringen och genomförandet av de operativa programmen.

B.   ESF-stödets uppdrag och tillämpningsområde

21.

Kommittén värdesätter den grundläggande vägledande principen om att binda samman ESF:s åtaganden och insatser med Europa 2020-strategin om smart och hållbar tillväxt för alla.

22.

Kommittén är dock orolig över att en fullständig tillnärmning av ESF till målen i Europa 2020-strategin kan leda till begränsningar av fondens uppdrag inom sammanhållningspolitiken, såsom den fastställs i fördraget, och i synnerhet av den del som hör samman med stödet till program som är så globala och integrerade som möjligt. Kommittén vill också att man ska ta vederbörlig hänsyn till den territoriella dimensionen.

23.

Vad gäller ESF:s anpassning till målen i Europa 2020-stragegin anser kommittén att ESF:s centrala uppgifter är att minska eftersläpningen i de mest eftersatta områdena enligt artikel 174 i EUF-fördraget (jordbruksområden, områden som går igenom industriell omvandling, glesbefolkade områden i norr samt öar, gränsområden och bergsområden). ReK upprepar sin oro över att det finns risk för att ESF omvandlas från att vara en grundsten för sammanhållningspolitiken till att bli ett verktyg som endast tjänar Europa 2020-strategin.

24.

Kommittén beklagar också att man i samband med anpassningen av ESF till Europa 2020-strategins mål inte tar tillräcklig hänsyn till de yttersta randområdenas särskilda och unika situation, som erkänns i artikel 349 EUF-fördraget.

25.

Kommittén är nöjd med och uppskattar det integrerade och sammanhållna sätt på vilket kommissionen har valt att bygga upp tillämpningsområdet för ESF:s stöd. Fonden uppmanas att direkt stödja fyra tematiska mål och indirekt ytterligare fyra av de totalt elva som fastställs i artikel 9 i den allmänna förordningen om GSR-fonderna för smart och hållbar tillväxt för alla. Dessa tematiska mål delas i sin tur upp och specificeras i arton prioriterade investeringar.

26.

ReK understryker att ESF på detta sätt kommer att kunna fortsätta dels att utföra sitt ursprungliga uppdrag enligt fördraget, dvs. att ”förbättra sysselsättningsmöjligheterna för arbetstagarna”, dels att uppfylla de samhällsbehov som uppstått på grund av det mycket ogynnsamma ekonomiska klimatet, genom att ”främja social integrering och bekämpa fattigdom”, som uppgraderas från prioriterad investering till ett konkret tematiskt mål.

27.

ReK beklagar att flexibilitet på arbetsmarknaden (flexicurity) inte omnämns alls, även om detta är en integrerad riktlinje (nummer 7) i Europa 2020-strategin.

28.

Kommittén välkomnar att ESF kommer att lämna särskilt stöd till utbildning, forskning och teknisk utveckling under en tid då de offentliga investeringarna på detta område tenderar att krympa. Vi anser också att ESF bör öppnas upp för investeringar i kapital med anknytning till ESF:s målsättningar, t.ex. utbildningsinfrastruktur.

29.

Kommittén begär att det införs en hänvisning i ESF-förordningen till områden med naturbetingade och demografiska nackdelar lik den som finns i artikel 10 i förslaget till förordning om Europeiska regionala utvecklingsfonden.

30.

Inom ramen för investeringsprioriteringarna måste man ta hänsyn till de massiva demografiska förändringar som pågår i många medlemsstater och som kräver en heltäckande anpassning av utbildningsstrukturerna. Mot bakgrund av de demografiska förändringarna borde man genom artikel 3.1 b iii också kunna främja investeringar i hållbara utbildningsstrukturer, också för att täcka behoven av kvalificerad personal.

31.

Kommittén är särskilt glad att kunna konstatera att många av de insatsområden som utgör prioriterade investeringar knyts direkt till de lokala och regionala myndigheternas behörighet och därigenom blir ett stöd för dem när det gäller att uppfylla deras uppdrag. Samtidigt skapar detta dock ett akut behov av att dessa myndigheter får delta vid planeringen och förverkligandet av berörda operativa program.

32.

ReK uppmanar kommissionen att förklara innehållet i vissa oklara prioriterade investeringar bättre, och att framhäva vissa, eller till och med skapa nya prioriterade investeringar där så krävs, t.ex. vad gäller att främja den territoriella dimensionen i ESF:s insatser.

C.   Samstämmighet och inriktning på tematiska mål

33.

Kommittén välkomnar förslaget om att medlemsstaterna ska vara tvungna att se till att deras strategier och åtgärder är i överensstämmelse med de operativa programmen, när de tar itu med de utmaningar som slagits fast i de nationella reformprogrammen, så att de medverkar till att uppnå Europa 2020-strategins huvudmål om sysselsättning, utbildning och minskad fattigdom, eftersom sammanhållningspolitiken kräver en sund makroekonomisk miljö för att resultaten ska kunna optimeras.

34.

Kommittén understryker ännu en gång att den föreslagna formuleringen (”Medlemsstaterna ska se till att den strategi och de åtgärder som föreskrivs i de operativa programmen stämmer överens med och är inriktade på” i stället för ”bidrar till” som det står i den gällande förordningen) ökar risken för att ESF ska omvandlas från att vara en grundsten för sammanhållningspolitiken till ett verktyg som uteslutande tjänar Europa 2020-strategin (se punkterna 21–24 ovan).

35.

Kommittén uppskattar att man inom ramen för försöken att koncentrera finansieringen föreslår att varje medlemsstat ska anslå åtminstone 20 % av det totala stödet från ESF till det tematiska målet att ”främja social inkludering och bekämpa fattigdom”.

36.

Kommittén tvivlar på att den föreskrivna minimigränsen på 20 % (16,8 miljarder euro för hela perioden) kommer att få någon effekt, när kommissionen själv i sitt förslag medger att ungefär en fjärdedel av européerna (mer än 113 miljoner människor) hotas av fattigdom och socialt utanförskap.

37.

Även om kommittén välkomnar strävan efter inriktning på tematiska mål, motsätter den sig det sätt och det förfarande som kommissionen har valt för att uppfylla detta mål, dvs. bestämmelserna i artikel 4.3 i förslaget till ESF-förordning. Den obligatoriska karaktären och de särskilt höga procentsatserna för tillgängliga anslag i varje operativt program, som rör sig mellan 80 % och 60 % per regionkategori i upp till fyra av de totalt arton prioriterade investeringarna, är som tidigare påpekats inte förenliga med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna, eftersom det kan visa sig att de inte räcker till för att täcka alla regioners särskilda behov och prioriteringar.

38.

Kommittén föredrar i stället ett förfarande för att koncentrera stödet som karaktäriseras dels av minskade procentandelar för de tillgängliga medlen för varje operativt program i förhållande till dem som kommissionen föreslår, dels av fastställande av ett indikativt belopp för de fyra prioriterade investeringarna, som fungerar som en EU-tröskel och kan ökas till sex prioriterade investeringar under förhandlingarna om de operativa programmen så att koncentrationsmålet på ett liknande sätt uppfyller och omfattar de enskilda regionernas särskilda behov och prioriteringar.

D.   Övervaknings- och utvärderingssystem

39.

Kommittén instämmer i princip med antagandet av ett system med gemensamma output- och resultatindikatorer för programmen. Detta – försenade – första steg mot att på EU-nivå försöka harmonisera bestämmelserna om utvärdering av ESF-insatsernas resultat kommer i betydande grad att bidra till att höja tillförlitligheten, kvaliteten och insynen i uppföljningsförfarandena.

40.

I det nuvarande tidiga stadiet av harmonisering av resultatindikatorerna för programmen, där bland annat de gemensamma indikatorer som kommissionen föreslår inte har prövats, menar dock kommittén att indikatorerna – även om de åtgärder som finansieras via ESF utan tvivel är svårare att mäta än andra insatser – bör vara vägledande och inte bindande, och att de inte kan förbindas med villkoren för stödet.

41.

Kommittén hävdar däremot att behovet av att förbättra tillförlitligheten, kvaliteten och insynen i uppföljningsförfarandena kan tillfredsställas genom förhandlingar och genom att de nationella och subnationella myndigheterna fastställer särskilda interna output- och resultatindikatorer på programnivå, som helt eller delvis bör låta sig inspireras av de gemensamma output- och resultatindikatorer som kommissionen föreslår och med hänsyn tagen till den flexibilitet som krävs vid antagandet av dem.

E.   Medverkan av partner

42.

Kommittén är besviken över att bestämmelsen i artikel 6 i förslaget till förordning som handlar om ”medverkan av partner”, liksom skäl 9 fullständigt saknar en referens till de lokala och regionala myndigheterna, och endast nämner arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer. Detta är ännu ett exempel på den tidigare nämnda misstron mot lokala och regionala myndigheter.

43.

Regionkommittén anser att det inte är korrekt att de regionala och lokala myndigheterna behandlas på samma sätt som aktörerna inom näringsliv och samhälle när det gäller partnerskap, eftersom de som företrädare för sina lokalsamhällens intressen, med beaktande av medlemsstatens institutionella ram, deltar i förvaltningen och finansieringen av projekt inom sammanhållningspolitiken.

44.

ReK beklagar att denna bestämmelse inte uttryckligen hänvisar till alla partner som omnämns i artikel 5 i förslaget till förordning om gemensamma bestämmelser. I denna artikel erkänns de lokala och regionala myndigheterna som främsta partner för de nationella myndigheterna i genomförandet av programmen inom EU:s strukturfonder, inbegripet ESF, tillsammans med arbetsmarknadens parter och de icke-statliga organisationerna. Därför måste denna hänvisning införas.

45.

Kommittén välkomnar att man uppmuntrar deltagande av arbetsmarknadens parter och de icke-statliga organisationerna genom att säkerställa ett adekvat stöd från ESF till åtgärder som syftar till att öka deras kapacitet att planera och genomföra program.

46.

Kommittén stöder dock även att mindre, lokala myndigheter (t.ex. små landsbygdskommuner) uppmuntras att delta i och att de får tillgång till åtgärder som finansieras av ESF, genom lämplig utveckling av deras kapacitet samt att ESF ger stöd till inrättande av nätverk för de lokala och regionala myndigheterna, så att de på EU-nivå kan utbyta erfarenheter i frågor av allmänt intresse (t.ex. ungdomsarbetslöshet, den åldrande befolkningen, integration av romer etc.).

F.   Jämställdhet och icke-diskriminering

47.

ReK välkomnar bestämmelserna i förslaget till ESF-förordning när det gäller att främja jämställdhet mellan kvinnor och män samt lika möjligheter för alla, inbegripet tillgänglighet för personer med funktionshinder, eftersom införlivandet av principen om icke-diskriminering innebär en intensifiering av försöken att bekämpa all diskriminering i enlighet med artikel 19 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Det är särskilt positivt och framstegsvänligt att medlemsstaterna inte bara åläggs att se till att de operativa programmen innefattar ”en beskrivning av hur jämställdhet mellan könen och lika möjligheter främjas” (den gällande förordningen), utan att de ”också ska främja jämställdhet och lika möjligheter genom integrering av jämställdhetsprincipen på alla” (1).

G.   Social innovation och samarbete över gränserna

48.

Kommittén ser positivt på stödet till ”social innovation”, som ReK redan har utvecklat betydande initiativ för att främja (t.ex. forumet om social innovation i maj 2011), men anser ändå att de lokala och regionala myndigheterna bör omnämnas särskilt och att de bör ges möjlighet att gemensamt med medlemsstaterna delta i fastställandet av ämnen för social innovation.

49.

Kommittén stöder ett fortsatt och stärkt samarbete över gränserna i syfte att främja ömsesidigt lärande och därigenom öka effektiviteten i den politik som stöds av ESF-insatserna.

50.

Kommittén frågar sig varför kommissionens förslag inte som den gällande förordningen innehåller bestämmelser om ett mellanregionalt samarbete parallellt med det mellanstatliga samarbetet, med tanke på att det mellanstatliga samarbetet försvagats och i några medlemsstater försvunnit totalt, efter avskaffandet av gemenskapsinitiativet Equal (2000–2006).

51.

ReK anser att den begränsning som ålägger medlemsstaterna att välja ämnen för mellanstatligt samarbete från en lista, som föreslås av kommissionen och godkänns av ESF-kommittén, är överflödig och begär därför att den ska strykas.

H.   Särskilda bestämmelser om behandling av särskilda regionala särdrag

52.

Kommittén uppskattar särskilt att det föreskrivs stöd till lokala utvecklingsstrategier som styrs av kommunerna, territoriella pakter, lokala initiativ för sysselsättning, utbildning och social inkludering samt integrerade regionala investeringar som utgör ett viktigt sätt att hantera särskilda territoriella särdrag, och begär att de ska utvidgas till att omfatta även andra strukturfonder och politikområden.

53.

ReK välkomnar hänvisningen till att det ”krävs aktiv medverkan av regionala och lokala aktörer” för att genomföra Europa 2020-strategin och till möjligheten att använda territoriella pakter för att uppnå detta mål.

54.

Kommittén tar tillfället i akt att erinra om sina tidigare ståndpunkter vad gäller ökad användning av territoriella pakter för att genomföra Europa 2020-strategin och/eller inom ramen för sammanhållningspolitiken, som en alternativ möjlighet för att formalisera former av partnerskap på en ”lägre” nivå än partnerskapsavtalen.

55.

ReK välkomnar varmt hänvisningen till den absolut nödvändiga komplementariteten mellan ESF:s och Erufs insatser i syfte att stödja en strategisk hållbar stadsutveckling via ESF. För många kommuner har det ofta varit svårt att få finansiering av integrerad verksamhet för hållbar stadsutveckling från ESF och Eruf, även om det inte varit omöjligt, eftersom de två fonderna tillämpat mycket olika administrativa bestämmelser, haft olika förvaltningsorgan och tidsplaner som inte varit samordnade.

56.

Kommittén begär därför att åtgärden ska utvidgas till att även omfatta den strategiska integrerade utvecklingen av landsbygdsområdena. En sammankoppling av finansiering via ESF och Eruf skulle verkligen vara till stor nytta för att hantera problemen med extrem fattigdom i landsbygdsområden (t.ex. romernas läger i Central- och Östeuropa).

I.   Förenklingsåtgärder och innovativa finansieringsinstrument

57.

Kommittén ser positivt på de förenklingsåtgärder som kommissionen föreslår, i synnerhet det begränsade antalet regler för valet av stödberättigade (i syfte att underlätta tillgång till ESF-finansiering för mindre stödmottagare och projekt), rätten till stöd för naturabidrag, den bredare användningen av globalt stöd, de förenklade kostnadsalternativen och schablonbeloppen, inbegripet fastställandet av en obligatorisk användning för mindre insatser (upp till 50 000 euro). I kombination med de åtgärder som föreslås inom ramen för översynen av EU:s budgetförordning kommer dessa åtgärder verkligen att minska de administrativa bördorna för de stödberättigade och förvaltningsmyndigheterna, och de är särskilt välkomna med tanke på den mängd mindre insatser som görs på sysselsättningsområdet och i sociala frågor (mer immateriella än materiella investeringar). I dag kan de administrativa bördorna vara så oproportionerliga att de undanröjer de potentiella fördelarna för de lokala och regionala myndigheterna och avskräcker dem från att lämna in ansökningar om ESF-stöd.

58.

Kommittén tror dock att det fortfarande finns utrymme för ytterligare förenklingar genom antagande av andra åtgärder, t.ex. de som diskuterats i ESF-kommitténs adhoc-grupp om framtiden för Europeiska socialfonden. Ett sådant exempel är anpassningen av bestämmelserna om medfinansiering för vissa prioriterade insatsområden, särskilt mindre projekt, eller införande av ett mer funktionellt system för fördelning av medlen, med mer systematisk användning av förfinansiering.

59.

Kommittén ställer sig positiv till de innovativa finansiella instrument för att stödja ESF-projekt som föreslås (riskdelningssystem, eget kapital och skuld, garantifonder, holdingfonder och lånefonder) och även till den särskilda hänvisningen till ”policybaserade garantier” för att förbättra offentliga och privata aktörers tillgång till kapitalmarknaderna på nationell och regional nivå.

60.

Kommittén begär att kommissionen till dessa åtgärder ska lägga roterande fonder för beviljande av mikrokrediter, ”sociala obligationer” – ett innovativt instrument som diskuterades vid ReK:s forum för social innovation – och ”medborgarobligationer”, ett förslag som kom upp vid utarbetandet av ReK:s utkast till yttrande om översynen av EU:s budget och den nya budgetramen efter 2013.

II.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Ändringsförslag 1

Skäl 9

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

(9)

Ett effektivt genomförande av ESF-stödda insatser bygger på god förvaltning och ett partnerskap mellan alla relevanta regionala och socioekonomiska aktörer, särskilt arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer. Medlemsstaterna bör därför uppmuntra arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer att delta i genomförandet av ESF:s verksamhet.

(9)

Ett effektivt genomförande av ESF-stödda insatser bygger på god förvaltning och ett partnerskap mellan alla relevanta regionala och socioekonomiska aktörer, särskilt arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer. Medlemsstaterna bör därför uppmuntra arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer att delta i genomförandet av ESF:s verksamhet.

Motivering

Se punkterna 42 och 43 i de politiska rekommendationerna ovan.

Ändringsförslag 2

Artikel 1

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs Europeiska socialfondens uppgifter, ESF-stödets omfattning, särskilda bestämmelser och vilka typer av utgifter som berättigar till stöd.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs Europeiska socialfondens uppgifter, ESF-stödets omfattning, särskilda bestämmelser och vilka typer av utgifter som berättigar till stöd.

Motivering

På detta sätt kommer formuleringen i förslaget till förordning att vara fullständigt i linje med den i fördraget, där det i artikel 177 i EUF-fördraget står att ”Europaparlamentet och rådet genom förordningar i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet och efter att ha hört Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, [ska] fastställa strukturfondernas uppgifter, huvudmål och organisation”.

[Ändringsförslaget påverkar inte den svenska versionen där termen redan är ”uppgifter”, precis som i fördraget. Ö.a.]

Ändringsförslag 3

Artikel 2

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 2

Uppgifter

1.   ESF ska främja hög sysselsättning och kvalitet i arbetet, stödja arbetstagarnas geografiska och yrkesmässiga rörlighet, underlätta anpassning till förändringar, främja en hög utbildningsnivå och verka för jämställdhet, lika möjligheter och ickediskriminering, öka den sociala inkluderingen och bekämpa fattigdom och därigenom bidra till unionens prioriteringar när det gäller att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen.

2.   ESF ska göra detta genom att stödja medlemsstaterna i deras arbete för prioriteringar och de centrala målen i Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla. ESF ska stödja utarbetandet och genomförandet av politiska riktlinjer och åtgärder med beaktande av de integrerade riktlinjerna för medlemsstaternas ekonomiska politik och sysselsättningspolitik19 och rådets rekommendationer om de nationella reformprogrammen.

3.   ESF ska gynna människor, även utsatta grupper som långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning, invandrare, etniska minoriteter, marginaliserade grupper och människor som står inför social utestängning. ESF ska också stödja företag, system och strukturer för att underlätta deras anpassning till nya utmaningar, främja god förvaltning och reformer, särskilt när det gäller arbetsmarknad, utbildning och socialpolitik.

Artikel 2

Uppgifter

1.   ESF ska främja hög sysselsättning och kvalitet i arbetet, stödja arbetstagarnas geografiska och yrkesmässiga rörlighet, underlätta anpassning till förändringar, främja en hög utbildningsnivå och verka för jämställdhet, lika möjligheter och ickediskriminering, öka den sociala inkluderingen och bekämpa fattigdom och därigenom bidra till unionens prioriteringar när det gäller att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen.

2.   ESF ska göra detta genom att stödja medlemsstaterna i deras arbete för prioriteringar och de centrala målen i Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla. ESF ska stödja utarbetandet och genomförandet av politiska riktlinjer och åtgärder med beaktande av de integrerade riktlinjerna för medlemsstaternas ekonomiska politik och sysselsättningspolitik19 och rådets rekommendationer om de nationella reformprogrammen.

3.   ESF ska gynna människor, även utsatta grupper som långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning, invandrare, minoriteter, marginaliserade grupper och människor som står inför social utestängning. ESF ska också stödja företag, system och strukturer för att underlätta deras anpassning till nya utmaningar, främja god förvaltning och reformer, särskilt när det gäller arbetsmarknad, utbildning och socialpolitik.

Motivering

1.

Se ovanstående motivering till artikel 1 med avseende på artikelns titel.

2.

För att framhäva sammanhållningspolitikens territoriella dimension och ställa regionernas problem och skillnader i rätt förhållande till Europa 2020-strategin kan man infoga ett ”bland annat”, som mildrar riktlinjernas och rekommendationernas inverkan på ESF:s operativa program.

3.

Man undrar över hänvisningen till ”etniska minoriteter” bland de grupper som ska gynnas. Denna hänvisning och diskriminering kan förväntas skapa allvarliga problem i nationell rätt och EU-rätt i många av medlemsstaterna.

[Del 1 av ändringsförslaget påverkar inte den svenska versionen där termen redan är ”uppgifter”, precis som i fördraget. Ö.a.]

Ändringsförslag 4

Artikel 3

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 3

Stödets omfattning

1.   Inom de tematiska mål som anges nedan ska ESF enligt artikel 9 i förordning (EU) nr […] stödja följande prioriterade investeringar:

(a)

Främja sysselsättning och stödja arbetstagarnas rörlighet genom

i)

tillgång till sysselsättning för arbetssökande och ickeförvärvsarbetande,

inklusive lokala sysselsättningsinitiativ, samt stöd till arbetstagarnas rörlighet,

ii)

varaktig integration på arbetsmarknaden för ungdomar som inte arbetar eller studerar,

iii)

egenföretagande, entreprenörskap och företagsgrundande,

iv)

jämställdhet och åtgärder för att göra det lättare att kombinera arbete och privatliv,

v)

anpassning till förändringar för arbetstagare, företag och entreprenörer,

vi)

aktivt och sunt åldrande, och

vii)

åtgärder för att modernisera och stärka arbetsmarknadsinstitutionerna, även för att öka arbetstagarnas rörlighet över gränserna,

(b)

Investera i utbildning, kompetens och livslångt lärande genom att

i)

minska andelen elever med enbart grundskoleutbildning och främja lika tillgång till bra förskole-, grundskole- och gymnasieutbildning,

ii)

höja kvaliteten och öka effektiviteten och öppenheten inom universitets- och högskoleutbildningen för att öka deltagandet och

förbättra resultaten, och

iii)

stärka lika tillgång till livslångt lärande, höja arbetskraftens kompetens och förbättra utbildningens relevans för arbetsmarknaden.

(c)

Främja social inkludering och bekämpa fattigdom genom

i)

aktiv inkludering,

ii)

integration av marginaliserade grupper som t.ex. romer,

iii)

åtgärder mot diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning,

iv)

ökad tillgång till kvalitativa och hållbara tjänster till rimlig kostnad, inbegripet hälso- och sjukvård och sociala tjänster av allmänt intresse,

v)

främjande av den sociala ekonomin och socialt entreprenörskap, och

vi)

lokalt ledda strategier för lokal utveckling.

(d)

Förbättra institutionernas kapacitet och effektivisera den offentliga förvaltningen genom följande:

i)

Investeringar i institutionernas kapacitet och de offentliga förvaltningarnas och tjänsternas effektivitet med sikte på reformer, bättre lagstiftning och god förvaltning.

Denna prioriterade investering ska gälla hela territoriet i de medlemsstater som har minst en NUTS 2-region enligt artikel 82.2 a i förordning (EU) nr […] och i medlemsstater som uppfyller villkoren för stöd från Sammanhållningsfonden.

ii)

Kapacitetsuppbyggnad för aktörer som ansvarar för genomförandet av åtgärder som rör arbetsmarknad, utbildning och socialpolitik samt sektoriella och territoriella pakter för att skapa stöd för reformer på nationell, regional och lokal nivå.

2.   Genom de prioriterade investeringar som anges i punkt 1 ska ESF också bidra till de övriga tematiska målen i artikel 9 i förordning (EU) nr […], främst genom att

(a)

stödja övergången till en koldioxidsnål, klimatsmart, resurseffektiv och miljömässigt hållbar ekonomi genom att reformera utbildningssystemen, se till att kompetens och kvalifikationer motsvarar behoven, höja arbetskraftens kompetens och skapa nya jobb i sektorer som rör miljö och energi,

(b)

förbättra informations- och kommunikationsteknikens tillgänglighet och kvalitet och öka användningen genom att utveckla den digitala kompetensen och investera i e-kompetens, e-inkludering och tillhörande kunskaper i företagande,

(c)

stärka forskning, teknisk utveckling och innovation genom utveckling av högre universitetsutbildning, forskarutbildning och partnerskap mellan högskolor, forsknings- och teknikcentrum och företag, och

(d)

stärka de små och medelstora företagens konkurrenskraft genom att förbättra företagens och arbetstagarnas anpassningsförmåga och öka investeringarna i humankapitalet.

Artikel 3

Stödets omfattning

1.   Inom de tematiska mål som anges nedan ska ESF enligt artikel 9 i förordning (EU) nr […] stödja följande prioriterade investeringar:

(a)

Främja sysselsättning och stödja arbetstagarnas rörlighet genom

i)

tillgång till sysselsättning för arbetssökande och ickeförvärvsarbetande,

inklusive lokala sysselsättningsinitiativ, samt stöd till arbetstagarnas rörlighet,

ii)

varaktig integration på arbetsmarknaden för ungdomar som inte arbetar eller studerar,

iii)

egenföretagande, entreprenörskap och företagsgrundande,

iv)

jämställdhet och åtgärder för att göra det lättare att kombinera arbete och privatliv,

v)

anpassning till förändringar för arbetstagare, företag och entreprenörer,

vi)

aktivt och sunt åldrande, och

vii)

åtgärder för att modernisera och stärka arbetsmarknadsinstitutionerna, även för att öka arbetstagarnas rörlighet över gränserna,

(b)

Investera i utbildning, kompetens och livslångt lärande genom att

i)

minska andelen elever med enbart grundskoleutbildning och främja lika tillgång till bra förskole-, grundskole- och gymnasieutbildning,

ii)

höja kvaliteten och öka effektiviteten och öppenheten inom universitets- och högskoleutbildningen för att öka deltagandet och

förbättra resultaten, och

iii)

stärka lika tillgång till livslångt lärande, höja arbetskraftens kompetens och förbättra utbildningens relevans för arbetsmarknaden.

(c)

Främja social inkludering och bekämpa fattigdom genom

i)

aktiv inkludering ,

ii)

integration av marginaliserade grupper som t.ex. romer,

iii)

åtgärder mot diskriminering på grund av kön, ras, etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning,

iv)

ökad tillgång till kvalitativa och hållbara tjänster till rimlig kostnad, inbegripet hälso- och sjukvård och sociala tjänster av allmänt intresse,

v)

främjande av den sociala ekonomin och socialt entreprenörskap, och

vi)

lokalt ledda strategier för lokal utveckling.

(d)

Förbättra institutionernas kapacitet och effektivisera den offentliga förvaltningen genom följande:

i)

Investeringar i institutionernas kapacitet och de offentliga förvaltningarnas och tjänsternas effektivitet med sikte på reformer, bättre lagstiftning och god förvaltning.

Denna prioriterade investering ska gälla hela territoriet i de medlemsstater som har minst en NUTS 2-region enligt artikel 82.2 a i förordning (EU) nr […] och i medlemsstater som uppfyller villkoren för stöd från Sammanhållningsfonden.

ii)

Kapacitetsuppbyggnad för aktörer som ansvarar för genomförandet av åtgärder som rör arbetsmarknad, utbildning och socialpolitik

2.   Genom de prioriterade investeringar som anges i punkt 1 ska ESF också bidra till de övriga tematiska målen i artikel 9 i förordning (EU) nr […], främst genom att

(a)

stödja övergången till en koldioxidsnål, klimatsmart, resurseffektiv och miljömässigt hållbar ekonomi genom att reformera utbildningssystemen, se till att kompetens och kvalifikationer motsvarar behoven, höja arbetskraftens kompetens och skapa nya jobb i sektorer som rör miljö och energi,

(b)

förbättra informations- och kommunikationsteknikens tillgänglighet och kvalitet och öka användningen genom att utveckla den digitala kompetensen och investera i e-kompetens, e-inkludering och tillhörande kunskaper i företagande,

(c)

stärka forskning, teknisk utveckling och innovation genom utveckling av högre universitetsutbildning, forskarutbildning och partnerskap mellan högskolor, forsknings- och teknikcentrum och företag, och

(d)

stärka de små och medelstora företagens konkurrenskraft genom att förbättra företagens och arbetstagarnas anpassningsförmåga och öka investeringarna i humankapitalet.

Motivering

Denna uppräkning hänvisar till de regioner som omnämns i artiklarna 174 och 349 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Syftet med dem är dessutom dels att klargöra och förbättra en bestämmelse som i övrigt varit lyckad, dels att bättre sprida kunskap om och stärka instrumentet territoriella pakter.

Ändringsförslag 5

Artikel 4

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 4

Samstämmighet och inriktning på tematiska mål

1.   Medlemsstaterna ska se till att den strategi och de åtgärder som föreskrivs i de operativa programmen stämmer överens med och är inriktade på de utmaningar som anges i de nationella reformprogrammen och relevanta rådsrekommendationer enligt artikel 148.4 i fördraget, i syfte att bidra till uppnåendet av Europa 2020-strategins centrala mål i fråga om sysselsättning, utbildning och minskad fattigdom.

2.   Minst 20 % av de totala ESF-medlen i varje medlemsstat ska anslås för det tematiska målet att främja social inkludering och bekämpa fattigdom i artikel 9.9 i förordning (EU) nr […].

3.   Medlemsstaterna ska inrikta stödet på de tematiska målen enligt följande:

(a)

I mer utvecklade regioner ska medlemsstaterna styra 80 % av anslaget till varje operativt program till högst fyra av de prioriterade investeringarna enligt artikel 3.1.

(b)

I övergångsregioner ska medlemsstaterna styra 70 % av anslaget till varje operativt program till högst fyra av de prioriterade investeringarna enligt artikel 3.1.

(c)

I mindre utvecklade regioner ska medlemsstaterna styra 60 % av anslaget till varje operativt program till högst fyra av de prioriterade investeringarna enligt artikel 3.1.

Artikel 4

Samstämmighet och inriktning på tematiska mål

1.   Medlemsstaterna ska se till att den strategi och de åtgärder som föreskrivs i de operativa programmen stämmer överens och de utmaningar som anges i de nationella reformprogrammen och relevanta rådsrekommendationer enligt artikel 148.4 i fördraget, i syfte att bidra till uppnåendet av Europa 2020-strategins centrala mål i fråga om sysselsättning, utbildning och minskad fattigdom.

2.   Minst 20 % av de totala ESF-medlen i varje medlemsstat ska anslås för det tematiska målet att främja social inkludering och bekämpa fattigdom i artikel 9.9 i förordning (EU) nr […].

3.   Medlemsstaterna ska inrikta stödet på de tematiska målen enligt följande:

(a)

I mer utvecklade regioner ska medlemsstaterna styra av anslaget till varje operativt program till högst fyra av de prioriterade investeringarna enligt artikel 3.1.

(b)

I övergångsregioner ska medlemsstaterna styra av anslaget till varje operativt program till högst fyra av de prioriterade investeringarna enligt artikel 3.1.

(c)

I mindre utvecklade regioner ska medlemsstaterna styra av anslaget till varje operativt program till högst fyra av de prioriterade investeringarna enligt artikel 3.1.

Motivering

Se punkterna 37 och 38 i de politiska rekommendationerna ovan.

Ändringsförslag 6

Artikel 5

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 5

Indikatorer

1.   Gemensamma indikatorer enligt bilagan till denna förordning och programspecifika indikatorer ska användas enligt artiklarna 24.3 och 87.2 b ii i förordning (EU) nr […]. Alla gemensamma indikatorer ska uttryckas i absoluta tal.

De gemensamma och programspecifika outputindikatorerna avser helt eller delvis avslutade insatser. Om det är relevant för den typ av insatser som ges stöd ska kumulativa kvantifierade målvärden fastställas för 2022. Referensindikatorerna ska vara noll.

De gemensamma och programspecifika resultatindikatorerna avser prioriterade områden eller deras underordnade delområden. För referensindikatorerna ska de senaste tillgängliga uppgifterna användas. Kumulativa kvantifierade målvärden ska fastställas för 2022.

2.   Förvaltningsmyndigheten ska tillsammans med de årliga genomföranderapporterna överlämna elektroniskt strukturerade uppgifter för varje prioriterad investering. Uppgifterna ska omfatta kategoriseringen samt de gemensamma output- och resultatindikatorerna.

Artikel 5

Indikatorer

   

   

   

   

   

Motivering

En grundlig ändring av artikel 5 föreslås i enlighet med kommentarerna i punkterna 39–41 i de politiska rekommendationerna ovan.

Ändringsförslag 7

Artikel 6

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 6

Medverkan av partner

1.   Arbetsmarknadens parter och andra berörda aktörer, särskilt icke-statliga organisationer, kan medverka i genomförandet av de operativa programmen enligt artikel 5 i förordning (EU) nr […] genom globalt stöd enligt artikel 112.7 i förordning (EU) nr […]. I detta fall ska det inom det operativa programmet fastställas vilken del av programmet som det globala stödet gäller och anges ett vägledande belopp som ska anslås från varje prioriterat område till detta.

2.   För att främja att arbetsmarknadens parter på lämpligt sätt medverkar i ESF-stödda insatser ska förvaltningsmyndigheterna för ett operativt program i en region enligt artikel 82.2 a i förordning (EU) nr […] eller i en medlemsstat som är berättigad till stöd från Sammanhållningsfonden se till att lämpliga ESF-medel anslås till kapacitetsbyggande i form av utbildning, nätverksarbete och åtgärder för att stärka den sociala dialogen samt till gemensamma åtgärder av arbetsmarknadens parter.

3.   För att främja att icke-statliga organisationer får tillgång till och på lämpligt sätt medverkar i ESF-stödda insatser, särskilt på områdena social inkludering, jämställdhet och lika möjligheter, ska förvaltningsmyndigheterna för ett operativt program i en region enligt artikel 82.2 a i förordning (EU) nr […] eller i en medlemsstat som är berättigad till stöd från Sammanhållningsfonden se till att lämpliga ESF-medel anslås till kapacitetsbyggande för icke-statliga organisationer.

Artikel 6

Medverkan av partner

1.   rbetsmarknadens parter och andra berörda aktörer, särskilt icke-statliga organisationer, kan medverka i genomförandet av de operativa programmen enligt artikel 5 i förordning (EU) nr […] genom globalt stöd enligt artikel 112.7 i förordning (EU) nr […]. I detta fall ska det inom det operativa programmet fastställas vilken del av programmet som det globala stödet gäller och anges ett vägledande belopp som ska anslås från varje prioriterat område till detta.

2.   För att främja att arbetsmarknadens parter på lämpligt sätt medverkar i ESF-stödda insatser ska förvaltningsmyndigheterna för ett operativt program i en region enligt artikel 82.2 a i förordning (EU) nr […] eller i en medlemsstat som är berättigad till stöd från Sammanhållningsfonden se till att lämpliga ESF-medel anslås till kapacitetsbyggande i form av utbildning, nätverksarbete och åtgärder för att stärka den sociala dialogen samt till gemensamma åtgärder av arbetsmarknadens parter.

3.   För att främja att icke-statliga organisationer får tillgång till och på lämpligt sätt medverkar i ESF-stödda insatser, särskilt på områdena social inkludering, jämställdhet och lika möjligheter, ska förvaltningsmyndigheterna för ett operativt program i en region enligt artikel 82.2 a i förordning (EU) nr […] eller i en medlemsstat som är berättigad till stöd från Sammanhållningsfonden se till att lämpliga ESF-medel anslås till kapacitetsbyggande för icke-statliga organisationer.

   

Motivering

Se punkterna 42– 46 i de politiska rekommendationerna ovan.

Ändringsförslag 8

Artikel 9

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 9

Social innovation

1.   ESF ska främja social innovation på alla områden inom ramen för sitt tillämpningsområde enligt artikel 3 i denna förordning, särskilt i syfte att testa innovativa lösningar för att tillgodose sociala behov och använda dem i större skala.

2.   Medlemsstaterna ska identifiera teman för social innovation som motsvarar deras särskilda behov enligt de operativa programmen.

3.   Kommissionen ska underlätta kapacitetsuppbyggnad för social innovation, särskilt genom att stödja ömsesidigt lärande, inrätta nätverk och sprida god praxis och goda metoder.

Artikel 9

Social innovation

1.   ESF ska främja social innovation på alla områden inom ramen för sitt tillämpningsområde enligt artikel 3 i denna förordning, särskilt i syfte att testa innovativa lösningar för att tillgodose sociala behov och använda dem i större skala.

2.   Medlemsstaterna ska identifiera teman för social innovation de operativa programmen.

3.   Kommissionen ska underlätta kapacitetsuppbyggnad för social innovation, särskilt genom att stödja ömsesidigt lärande, inrätta nätverk och sprida god praxis och goda metoder.

Motivering

1.

Se punkt 48 i de politiska rekommendationerna ovan.

2.

Detta är en korshänvisning till artikel 8 i förslaget till förordning om Europeiska unionens program för social förändring och social innovation, som är föremål för ett annat ReK-yttrande (CdR 335/2011, föredragande: Enrico Rossi (IT–PSE), som antogs den 3 maj 2012.

Ändringsförslag 9

Artikel 10

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 10

Samarbete över gränserna

1.   Medlemsstaterna ska stödja samarbete över gränserna i syfte att främja ömsesidigt lärande och därigenom öka de ESF-stödda insatsernas verkan. I samarbetet over gränserna ska partner från minst två medlemsstater ingå.

2.   Medlemsstaterna kan välja teman för samarbete över gränserna från en förteckning som föreslagits av kommissionen och godkänts av ESF-kommittén.

3.   Kommissionen ska underlätta samarbetet över gränserna kring de teman som avses i punkt 2 genom ömsesidigt lärande och samordnade eller gemensamma insatser. Kommissionen ska i synnerhet inrätta en plattform på EU-nivå för att underlätta erfarenhetsutbyte, kapacitetsuppbyggnad och nätverksarbete samt sprida relevanta resultat. Kommissionen ska också utarbeta en samordnad ram för genomförandet med gemensamma urvalskriterier, typer av åtgärder och tidsplanering samt gemensamma metoder för övervakning och utvärdering, för att underlätta samarbetet över gränserna.

Artikel 10

1.   Medlemsstaterna ska stödja samarbete i syfte att främja ömsesidigt lärande och därigenom öka de ESF-stödda insatsernas verkan.

2.   Medlemsstaterna kan välja teman för samarbete från en förteckning som föreslagits av kommissionen och godkänts av ESF-kommittén.

3.   Kommissionen ska underlätta samarbete genom ömsesidigt lärande och samordnade eller gemensamma insatser. Kommissionen ska i synnerhet inrätta en plattform på EU-nivå för att underlätta erfarenhetsutbyte, kapacitetsuppbyggnad och nätverksarbete samt sprida relevanta resultat. Kommissionen ska också utarbeta en samordnad ram för genomförandet med gemensamma urvalskriterier, samt gemensamma metoder för övervakning och utvärdering, för att underlätta samarbete.

Motivering

1.

Se punkterna 49–51 i de politiska rekommendationerna ovan.

2.

Utan denna ändring råder det inte någon överensstämmelse mellan det gränsöverskridande samarbetet inom ramen för ESF och det gränsöverskridande samarbetet inom ramen för det europeiska territoriella samarbetet.

3.

Det territoriella samarbetet har tre olika dimensioner: gränsöverskridande, transnationellt och interregionalt.

Ändringsförslag 10

Artikel 12

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 12

Särskilda bestämmelser om behandling av särskilda regionala särdrag

1.   ESF kan stödja lokalt ledda strategier för lokal utveckling enligt artikel 28 i förordning (EU) nr […], territoriella pakter och lokala initiativ för sysselsättning, utbildning och social inkludering samt integrerade regionala investeringar enligt artikel 99 i förordning (EU) nr […].

2.   Som komplement till Erufs insatser enligt artikel 7 i förordning (EU) nr [Eruf] kan ESF stödja en hållbar stadsutveckling genom strategier med integrerade insatser för att lösa ekonomiska och sociala problem samt miljöproblem i de stadsområden som anges i partnerskapsavtalet.

Artikel 12

Särskilda bestämmelser om behandling av särskilda regionala särdrag

1.   ESF kan stödja lokalt ledda strategier för lokal utveckling enligt artikel 28 i förordning (EU) nr […], territoriella pakter och lokala initiativ för sysselsättning, utbildning och social inkludering samt integrerade regionala investeringar enligt artikel 99 i förordning (EU) nr […].

2.   Som komplement till Erufs insatser enligt artikel 7 i förordning (EU) nr [Eruf] kan ESF stödja en hållbar stadsutveckling genom strategier med integrerade insatser för att lösa ekonomiska och sociala problem samt miljöproblem i de stadsområden som anges i partnerskapsavtalet.

   

   

Motivering

Se punkterna 29 och 56 i de politiska rekommendationerna ovan.

Ändringsförslag 11

Artikel 14

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 14

Förenklade kostnadsalternativ

1.   Utöver de metoder som avses i artikel 57 i förordning (EU) nr […] får kommissionen ersätta medlemsstaternas utgifter på grundval av standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp som fastställs av kommissionen. De belopp som beräknas på detta sätt ska betraktas som offentligt stöd utbetalat till stödmottagare och som stödberättigande utgifter vid tillämpningen av förordning (EU) nr […].

I detta syfte ska kommissionen ha befogenhet att anta delegerade akter enligt förfarandet i artikel 16 om berörda typer av insatser och fastställande av standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp och deras högsta belopp, vilka kan komma att justeras enligt tillämpliga gemensamt beslutade metoder.

Redovisningsrevisionen ska enbart syfta till att kontrollera att villkoren för ersättning av kommissionen på grundval av standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp har uppfyllts.

Om dessa finansieringsformer används får medlemsstaterna tillämpa sin egen redovisningspraxis för att stödja insatserna. Vid tillämpningen av denna förordning och förordning (EU) nr […] ska denna redovisningspraxis och därav resulterande belopp inte vara föremål för revision av revisionsmyndigheten eller kommissionen.

2.   I enlighet med artikel 57.1 d och 57.4 d i förordning (EU) nr […] får en schablonmässig andel på upp till 40 % av de stödberättigande direkta personalkostnaderna användas för att täcka de återstående stödberättigande kostnaderna för en insats.

3.   Bidrag som ersätts på grundval av stödberättigande kostnader för insatserna och som fastställts genom schablonmässig finansiering, standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp enligt artikel 57.1 i förordning (EU) nr […] får beräknas i varje enskilt fall med hänvisning till ett budgetförslag som godkänts på förhand av förvaltningsmyndigheten, om det offentliga stödet inte överstiger 100 000 euro.

4.   Bidrag för vilka det offentliga stödet inte överstiger 50 000 euro ska fastställas genom schablonbelopp eller standardiserade skalor för enhetskostnader, utom när det gäller insatser som får stöd inom ramen för en statlig stödordning.

Artikel 14

Förenklade kostnadsalternativ

1.   Utöver de metoder som avses i artikel 57 i förordning (EU) nr […] får kommissionen ersätta medlemsstaternas utgifter på grundval av standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp som fastställs av kommissionen. De belopp som beräknas på detta sätt ska betraktas som offentligt stöd utbetalat till stödmottagare och som stödberättigande utgifter vid tillämpningen av förordning (EU) nr […].

I detta syfte ska kommissionen ha befogenhet att anta delegerade akter enligt förfarandet i artikel 16 om berörda typer av insatser och fastställande av standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp och deras högsta belopp, vilka kan komma att justeras enligt tillämpliga gemensamt beslutade metoder, .

Redovisningsrevisionen ska enbart syfta till att kontrollera att villkoren för ersättning av kommissionen på grundval av standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp har uppfyllts.

Om dessa finansieringsformer används får medlemsstaterna tillämpa sin egen redovisningspraxis för att stödja insatserna. Vid tillämpningen av denna förordning och förordning (EU) nr […] ska denna redovisningspraxis och därav resulterande belopp inte vara föremål för revision av revisionsmyndigheten eller kommissionen.

2.   I enlighet med artikel 57.1 d och 57.4 d i förordning (EU) nr […] får en schablonmässig andel på upp till 40 % av de stödberättigande direkta personalkostnaderna användas för att täcka de återstående stödberättigande kostnaderna för en insats.

3.   Bidrag som ersätts på grundval av stödberättigande kostnader för insatserna och som fastställts genom schablonmässig finansiering, standardiserade skalor för enhetskostnader och schablonbelopp enligt artikel 57.1 i förordning (EU) nr […] får beräknas i varje enskilt fall med hänvisning till ett budgetförslag som godkänts på förhand av förvaltningsmyndigheten, om det offentliga stödet inte överstiger 100 000 euro.

4.   Bidrag för vilka det offentliga stödet inte överstiger 50 000 euro fastställas genom schablonbelopp eller standardiserade skalor för enhetskostnader, utom när det gäller insatser som får stöd inom ramen för en statlig stödordning.

   

Motivering

1.

Se punkt 57 i de politiska rekommendationerna ovan.

2.

Syftet med den nya formuleringen är att Europeiska socialfondens medel ska distribueras på ett flexibelt sätt.

Ändringsförslag 12

Artikel 15

Kommissionens text

ReK:s ändringsförslag

Artikel 15

Finansiella instrument

1.   Enligt artikel 32 i förordning (EU) nr […] får ESF stödja politiska riktlinjer och åtgärder inom sitt tillämpningsområde genom finansiella instrument som riskdelningssystem, eget kapital och skuld, garantifonder, holdingfonder och lånefonder.

2.   ESF får användas för att öka tillgången till kapitalmarknaderna för offentliga och privata organ på nationell och regional nivå om de genomför politiska riktlinjer och åtgärder inom tillämpningsområdet för ESF och det operativa programmet genom policybaserade garantier för ESF som kräver godkännande av kommissionen.

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 16 för att fastställa särskilda regler och villkor för medlemsstaternas ansökningar om policybaserade garantier, inklusive tak, och därvid särskilt se till att användningen av dessa inte leder till alltför höga skuldsättningsnivåer hos offentliga organ.

Varje ansökan ska bedömas av kommissionen och kommissionen ska godkänna varje policybaserad garanti för ESF, förutsatt att den ligger inom området för det operative program som avses i artikel 87 i förordning (EU) nr […] och att den överensstämmer med etablerade regler och villkor.

Artikel 15

Finansiella instrument

1.   Enligt artikel 32 i förordning (EU) nr […] får ESF stödja politiska riktlinjer och åtgärder inom sitt tillämpningsområde genom finansiella instrument som riskdelningssystem, eget kapital och skuld, garantifonder, holdingfonder och lånefonder .

2.   ESF får användas för att öka tillgången till kapitalmarknaderna för offentliga och privata organ på nationell och regional nivå om de genomför politiska riktlinjer och åtgärder inom tillämpningsområdet för ESF och det operativa programmet genom policybaserade garantier för ESF som kräver godkännande av kommissionen.

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 16 för att fastställa särskilda regler och villkor för medlemsstaternas ansökningar om policybaserade garantier, inklusive tak, och därvid särskilt se till att användningen av dessa inte leder till alltför höga skuldsättningsnivåer hos offentliga organ.

Varje ansökan ska bedömas av kommissionen och kommissionen ska godkänna varje policybaserad garanti för ESF, förutsatt att den ligger inom området för det operative program som avses i artikel 87 i förordning (EU) nr […] och att den överensstämmer med etablerade regler och villkor.

Motivering

Se punkt 60 i de politiska rekommendationerna ovan.

Bryssel den 3 maj 2012

Regionkommitténs ordförande

Mercedes BRESSO


(1)  I den grekiska versionen av förslaget till förordning lyder texten i ordagrann översättning ”integrering av jämställdhetsprincipen i lagstiftningen”. [Ö.a.]


Top