EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/245/05

Inbjudan till intresseanmälan för uppdrag som ledamot i de vetenskapliga kommittéerna i den rådgivande strukturen för vetenskaplig riskbedömning och upptagning i en databas över experter

OJ C 245, 26.9.2008, p. 23–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.9.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 245/23


Inbjudan till intresseanmälan för uppdrag som ledamot i de vetenskapliga kommittéerna i den rådgivande strukturen för vetenskaplig riskbedömning och upptagning i en databas över experter

(2008/C 245/05)

Härmed inbjuds vetenskapsmän att anmäla sitt intresse för uppdrag som ledamöter i Europeiska kommissionens rådgivande struktur på områdena konsumentsäkerhet, folkhälsa och miljö. Den rådgivande strukturen med vetenskapliga kommittéer och experter inrättades genom kommissionens beslut 2008/721/EG, som finns på följande webbplats:

http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/call_expression_en.htm

Den rådgivande strukturen för vetenskaplig riskbedömning på områdena konsumentsäkerhet, folkhälsa och miljö omfattar följande:

a)

Vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet.

b)

Vetenskapliga kommittén för hälso- och miljörisker.

c)

Vetenskapliga kommittén för nya och nyligen identifierade hälsorisker.

d)

En pool av vetenskapliga rådgivare i fråga om riskbedömning (nedan kallad poolen), som ska stödja de vetenskapliga kommittéernas verksamhet.

De vetenskapliga kommittéernas och poolens roll är att på begäran ge kommissionen högkvalitativ och oberoende vetenskapliga rådgivning om icke livsmedelsrelaterade frågor som rör konsumentsäkerheten eller risker för folkhälsan eller miljön. Kommittéerna ska också göra kommissionen uppmärksam på specifika eller nya problem inom sina behörighetsområden. Den rådgivande strukturens arbete bygger på principerna om kompetens, oberoende och insyn.

Parallellt med detta avser kommissionen att bygga upp en databas över experter i syfte att underlätta tillgången till en mycket bred sakkunskap som ska stödja den rådgivande strukturens arbete.

Den rådgivande strukturens sammansättning och behörighetsområden

De vetenskapliga kommittéerna ska var och en bestå av högst 17 ledamöter och kan på eget initiativ knyta till sig högst fem vetenskapliga rådgivare från poolen, som ska bidra till kommitténs arbete i särskilda frågor. Dessa associerade ledamöter ska delta i verksamhet och i överläggningar som berör ämnet i fråga, och ha samma uppgifter, ansvar och rättigheter som övriga ledamöter i kommittén. Kommissionen kan också anmoda ledamöter i poolen att permanent ersätta ledamöter i de vetenskapliga kommittéerna som avgår eller vars mandat upphör. Ledamöterna i poolen kan engageras i verksamheten i olika arbetsgrupper. De ska också snabbt kunna ge kommissionen råd när den begär detta och delta i tematiska seminarier eller vetenskapliga möten. Kommissionen beslutar hur många vetenskapliga rådgivare som ska ingå i poolen vid varje tidpunkt, utifrån sitt behov av vetenskaplig rådgivning.

Kommissionen utser ledamöterna i den rådgivande strukturen på grundval av deras sakkunskap inom ett eller fler av behörighetsområdena, och de ska tillsammans täcka in så många vetenskapsgrenar som möjligt. Behörighetsområdena anges i bilaga I till beslut 2008/721/EG.

Ledamöterna i de vetenskapliga kommittéerna har en mandatperiod på tre år och får tjänstgöra under högst tre på varandra följande mandatperioder. Ledamöterna sitter kvar tills en ersättare har utsetts eller tills deras mandatperiod förnyats. Vetenskapliga rådgivare utses till poolen för en femårsperiod, som kan förnyas.

Kandidaterna kan ansöka om att tas upp i databasen över externa experter i fråga om riskbedömning inom områdena hälsa, säkerhet och miljö. Denna möjlighet anges på ansökningsblanketten. Sökande som endast vill tas upp i databasen antas fortlöpande. Dessa externa experter kan inbjudas att tillfälligt delta i de vetenskapliga kommittéernas arbete i särskilda frågor, som ledamöter i arbetsgrupper eller vid utfrågningar och seminarier. Den erfarenhet på tio år som anges nedan för ledamöter i de vetenskapliga kommittéerna och poolen är i detta fall inte obligatorisk.

Intresserade vetenskapsmän kan alltså ansöka om att bli ledamöter i i) de vetenskapliga kommittéerna och/eller ii) poolen och/eller iii) databasen över externa experter.

Behörighet

Sökandena ska ha

en universitetsexamen inom ett relevant vetenskapligt område, helst på doktorandnivå,

minst tio års yrkeserfarenhet (krävs inte för sökande som endast vill tas upp i databasen),

goda kunskaper i engelska.

Denna inbjudan till intresseanmälan är öppen för vetenskapsmän från såväl EU-länder som andra länder.

Urvalskriterier

Företräde kommer att ges de kandidater som har

yrkeserfarenhet som är relevant för kommittéernas behörighetsområden enligt bilaga I till beslut 2008/721/EG,

erfarenhet av att genomföra riskbedömningar och/eller ge vetenskapliga råd, särskilt inom områden som rör konsumentsäkerhet, folkhälsa och miljö,

analytisk förmåga: analys av komplexa uppgifter och ärenden samt fackgranskning av vetenskapliga arbeten och publikationer,

dokumenterad vetenskaplig kompetens inom ett eller helst flera områden med anknytning till området för den eller de vetenskapliga kommittéer som sökanden är intresserad av,

yrkeserfarenhet i en tvärvetenskaplig och internationell miljö,

lednings-/organisationsförmåga, särskilt när det gäller att leda och organisera arbetsgrupper.

Urvalsförfarande

Urvalet sker i tre etapper:

i)

Kontroll av om ansökan uppfyller kraven.

ii)

Jämförande bedömning och upprättande av en förteckning over de lämpligaste sökandena.

iii)

Utnämnande av ledamöter i de vetenskapliga kommittéerna och poolen från denna förteckning.

Urvalskommittéerna består av företrädare för de kommissionsavdelningar som ansvarar för politik och lagstiftning på områdena konsument- och produktsäkerhet, folkhälsa, miljö och vetenskaplig forskning. Kommittéerna kommer att ledas av en oberoende, externt tillsatt erfaren vetenskapsman. Varje intresseanmälan kommer att bedömas individuellt utifrån urvalskriterierna av minst två ledamöter i urvalskommittén. Vid urvalsförfarandet kommer kommissionen att beakta följande: erfarenhet och vetenskaplig bakgrund, oberoende (möjliga intressekonflikter), spridning mellan olika geografiska regioner och könsfördelning.

Utnämnande av ledamöter

Kommissionen kommer att utse ledamöterna i de vetenskapliga kommittéerna och poolen från den kandidatförteckning som urvalskommittéerna upprättat. Ingen ledamot kan utses till mer än en kommitté. Kommissionen kan utse en kandidat till en annan kommitté än den som han eller hon ansökte till, om denna kommitté behöver kandidatens sakkunskap och förutsatt att kandidaten samtycker. Vetenskapsmän som inte utses vare sig till en av de vetenskapliga kommittéerna eller till poolen av rådgivare ska tas upp i databasen över externa experter.

Namnen på de utsedda ledamöterna i den rådgivande strukturen ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och på Europeiska kommissionens webbplats.

Oberoende

Ledamöterna i den rådgivande strukturen är personligt utnämnda. Sökandena ska avge en försäkran där de förbinder sig att agera oberoende och utan påverkan utifrån samt en försäkran angående eventuella intressekonflikter som kan göra dem jäviga. Om de utses kommer de att uppmanas att bekräfta att de samtycker till att avge årliga försäkringar angående intressekonflikter och att dessa offentliggörs.

Arbetsbelastning och ekonomisk ersättning

Sökandena bör vara beredda att regelbundet delta i möten, aktivt bidra till vetenskapliga diskussioner, granska dokument och ge synpunkter under mötena i kommittéerna och deras arbetsgrupper. De bör också vara beredda att på inbjudan delta i seminarier och utfrågningar samt vid behov fungera som ordförande och/eller föredragande i arbetsgrupper. De flesta arbetsdokumenten är på engelska och mötena hålls också på engelska. Sökandena bör beakta att mötena i allmänhet kräver förberedelser. Varje vetenskaplig kommitté kommer att hålla plenarmöten uppskattningsvis mellan fem och tio gånger per år. Ledamöter som ingår i arbetsgrupper måste delta i fler möten. Kandidaterna bör vara villiga att arbeta med elektroniska metoder för hantering och utbyte av dokument.

Ledamöterna i den rådgivande strukturen och de externa experterna är berättigade till ekonomisk ersättning för deltagande i kommittéernas möten och för tjänstgöring som föredragande i en särskild fråga. Den ekonomiska ersättningen fastställs i bilaga III till beslut 2008/721/EG. Ledamöterna är även berättigade till ersättning för resekostnader och till traktamente, i enlighet med kommissionens bestämmelser.

Ansökningsförfarande

Från och med den 20 september 2008 eller strax därefter kommer intresserade vetenskapsmän att kunna fylla i och lämna in den elektroniska ansökningsblanketten, med en meritförteckning och en förteckning över publikationer som bilagor. För ansökningsblanketten krävs Adobe Acrobat Reader 9.0, som kan hämtas från följande webbplats:

http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

Meddelandet om ansökningsförfarandet och ansökningsblanketten finns tillgängliga på nedanstående webbplats:

http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/call_expression_en.htm

Sista dag för inlämning av ansökningar för att bli ledamot i den rådgivande strukturen är den 31 oktober 2008. Endast elektroniska ansökningar som lämnats in via ovannämnda webbplats kommer att beaktas.

Observera att registreringen i databasen över experter kommer att pågå fortlöpande, dvs. att ingen tidsfrist har fastställts. Sökande som registreras i databasen förväntas uppdatera de begärda uppgifterna vartannat år.

En ansökan anses endast uppfylla kraven om den omfattar

en ifylld obligatorisk ansökningsblankett,

en meritförteckning, som helst inte ska vara längre än tre sidor (bifogas ansökningsblanketten),

en förteckning över sökandens vetenskapliga publikationer (bifogas ansökningsblanketten),

en sanningsenligt ifylld försäkran angående intressekonflikter (ingår i ansökningsblanketten).

Nödvändiga dokument kan komma att begäras senare. Alla intresseanmälningar kommer att behandlas konfidentiellt. Kommissionen kommer så snart som möjligt att underrätta kandidaterna om resultatet av urvalsförfarandena.


Top