EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XC1229(02)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

OJ C 321, 29.12.2006, p. 9–12 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

29.12.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 321/9


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2006/C 321/05)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artikel 7 i rådets förordning 510/2006. Invändningar mot ansökan måste komma in till kommissionen inom sex månader räknat från dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

Ansökan om registrering i enlighet med artikel 5 och artikel 17.2

”CASTAGNA CUNEO”

EG-nr: IT/PGI/005/0342/24.04.2004

SUB ( ) SGB ( X )

Denna sammanfattning har tagits fram i informationssyfte. För fullständig information hänvisas berörda parter till den fullständiga versionen av produktspecifikationen som kan erhållas antingen från de nationella myndigheter som anges i avsnitt 1 eller från Europeiska kommissionen (1).

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

Ministero delle politiche agricole e forestali

Adress:

Via XX Settembre, n. 20

I-00187 Roma

Tfn:

(39-06) 481 99 68

Fax:

(39-06) 42 01 31 26

E-post:

qtc3@politicheagricole.it

2.   Ansökande grupp:

Namn:

Società Asprofrut Società Consortile Cooperativa a r.l.

Adress:

Via Caraglio, 16

I-12100 Cuneo

Tfn:

(39-0175) 28 23 11

Fax:

E-post:

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag (X) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Klass 1.6 – Obearbetade eller bearbetade frukter, grönsaker och spannmål

4.   Produktspecifikation (sammanfattning av kraven i artikel 4.2)

4.1   Namn: ”Castagna Cuneo”

4.2   Beskrivning: Den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” omfattar följande sorter av arten Castanea sativa, men inga korsningar dem emellan: Ciapastra, Tempuriva, Bracalla, Contessa, Pugnante, Sarvai d'Oca, Sarvai di Gurg, Sarvaschina, Siria, Rubiera, Marrubia, Gentile, Verdesa, Castagna della Madonna, Frattona, Gabiana, Rossastra, Crou, Garrone Rosso, Garrone Nero, Marrone di Chiusa Pesio och Spina Lunga.

Kastanjer från rotskott, stubbskott och liknande får inte användas, även om det är fråga om skott av den aktuella arten.

Kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” kännetecknas av att de har en söt och delikat smak och av att fröskalet är krispigt, vilket gör att de lämpar sig både för konsumtion i färskt tillstånd och i bearbetad form.

De färska kastanjerna skall vid saluföringen ha följande egenskaper: Fruktkärnans yttre skal är ljusbrunt till mörkbrunt. Fröärret är hasselnötsfärgat och kan vara både stort och litet, men det sträcker sig aldrig ut på sidorna. Randningen är stjärnformig. Skalet är gult till ljusbrunt och krispigt. Frökärnan är vit till gräddfärgad. Smaken är söt och delikat. Storlek: Högst 110 kastanjer per kg.

Andelen kastanjer med inre eller yttre defekter (splittrade, skadade, mögliga eller maskangripna kastanjer) får endast uppgå till 10 %.

Skalade och torkade kastanjer skall vara hela, felfria och ljust halmfärgade. Defekter (spår av skalet, deformerade kastanjer, splittrade kastanjer och spår av frökärnans skal) får endast förekomma på 10 % av de skalade kastanjerna.

Vattenhalten i de hela torkade kastanjerna får inte överskrida 15 %.

4.3   Geografiskt område: Produktionsområdet för kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” omfattar de cirka 110 kommuner i provinsen Cuneo som anges i produktspecifikationen.

4.4   Bevis på ursprung: Varje led i produktionsprocessen övervakas, och alla inkommande och utgående produkter registreras. Kontrollorganet för ett register över de gårdar som godkänts för produktion av kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” och över producenter och förpackningsföretag och producenterna skall föra register över de kvantiteter som produceras och förpackas. Dessutom skall producenterna anmäla till kontrollorganet vilka kvantiteter som produceras och förpackas, samt märks före saluföringen. Härigenom säkras spårbarheten i alla produktionsled. Alla fysiska eller juridiska personer som är inskrivna i registren kontrolleras av kontrollorganet i enlighet med de bestämmelser som finns i produktspecifikationen och den gällande kontrollplanen.

4.5   Framställningsmetod: I produktspecifikationen anges att kastanjeodlingarna skall vara belägna i ett soligt läge och i lä för vinden. Inga andra gödningsmedel eller växtskyddsmedel än de som är godkända för ekologiskt jordbruk får användas (rådets förordning (EEG) nr 2092/91 och efterföljande förordningar).

Antalet träd i en odling får inte överskrida 150 träd per hektar.

Odlingsjorden skall hållas fri från allt för mycket gräs och sly genom att gräset slås årligen och buskar, törnen och döda växter röjs bort för att underlätta skörden. Träden får beskäras regelbundet för att motverka parasitangrepp.

Kastanjerna skördas antingen för hand eller med skördemaskiner. Maskinerna får inte skada kastanjerna.

Skördeperioden löper från början av september till slutet av november.

För att konservera de färska kastanjerna är det tillåtet att behandla dem med hett vatten i enlighet med den traditionella metoden.

Det är också tillåtet att behandla kastanjerna genom att låta dem ligga i rumstempererat vatten i 7–9 dagar. Denna metod innebär att det bildas mjölksyra som syrar kastanjerna, vilket motverkar uppkomst av skadliga svampar och skapar en praktiskt taget steril miljö utan tillsatser. Det är också tillåtet att konservera kastanjerna genom att de skalas och fryses i enlighet med vad som gäller för andra djupfrysta produkter.

Torkade kastanjer med beteckningen ”Castagna Cuneo” måste framställas med den traditionella metod som innebär att kastanjerna torkas över en långsam eld och under en längre tid, företrädelsevis i lokaler som har murade väggar. Kastanjerna läggs på ett galler som placeras över en eldstad eller en annan värmekälla. Virkesrester och virkesspill som behandlats kemiskt får inte användas som ved. Torkningsprocessen pågår i genomsnitt under 30 dagar.

Sortering, kalibrering, bearbetning och konservering av kastanjerna skall göras i det produktionsområde som definieras i artikel 3 i produktionsspecifikationen.

4.6   Samband med området: Ansökan om registrering av den aktuella skyddade geografiska beteckningen bygger på det faktum att kastanjerna ifråga har ett mycket gott rykte och att de ända sedan antiken har producerats i det aktuella produktionsområdet. De första beläggen för kastanjeodling i Cuneo är från 1100-talet och återfinns i akter om jordförvärv från klostret Certosa di Pesio. Av akterna framgår att det mellan åren 1173 och 1277 odlades kastanjer på en femtedel av jordbruksmarken. I början av 1800-talet kännetecknades jordbrukslandskapet i Cuneo av att man vid sidan av de odlade jordarna hade vidsträckta områden med kastanjeträd, huvudsakligen högväxta träd. Även under 1800-talet var kastanjeodlingen, som under föregående sekler, av central betydelse för jordbruket. För bönderna i bergsområdena var kastanjerna en av de få produkter som man kunde sälja. På hösten var det en vanlig syn att bönder från bergsområdena i Alperna och Apenninerna vandrade ned i dalgångarna med sina säckar med kastanjer. Marknaden i Cuneo var den största marknaden för kastanjer, särskilt i samband med San Martino-mässan den 11 november, då kastanjerna såldes till lika höga priser som de dyrbaraste druvorna. Redan under 1500-talet var Cuneo en viktig marknad och den har sedan dess utvecklats till en marknad av europeisk omfattning. Både den inhemska handeln med kastanjer och handeln med utlandet har ständigt ökat, särskilt på grund av den ökande efterfrågan på kastanjer från Cuneo. Kastanjerna exporteras till andra EU-länder, som Frankrike, Tyskland, Österrike, Schweiz och Förenade kungariket, men också till länder utanför EU som USA och Argentina.

Som bevis på att det är fråga om en välkänd produkt kan också nämnas de många mässor och konferenser som organiseras kring ”Castagna Cuneo”, till exempel Kastanjens vecka, som äger rum i Cuneo och där de främsta experterna och aktörerna på området träffas och diskuterar olika frågor kring odlingen. Förr hölls även en årlig kastanjemässa i Chiusa di Pesio och denna följdes med intresse av de lokala tidningarna, som rapporterade i detalj om mässan. Mässan i Chiusa di Pesio blev en sådan framgång att den snart flyttades till Cuneo, där man kunde fira mer storstilat och med uppträdanden av olika slag, även om det viktigaste inslaget i mässan förblev stånden med kastanjer. Den äldsta och viktigaste höstmarknaden är och förblir trots detta marknaden ”Fiera fredda di san Dalmazzo”, som är den sista marknaden före vintern. Marknaden har funnits i 430 år och utgör ett otvetydigt bevis på kopplingen mellan det geografiska området, dess befolkning och kastanjeodlingen.

Även i det regionala köket härskar kastanjerna från Cuneo. Detta är ytterligare ett belägg för kopplingen mellan det geografiska området och kastanjeodlingen. Kastanjerna konsumeras färska, men de ingår också i ett stort antal rätter, både enklare lantliga rätter och mer sofistikerade sådana. Utöver kokta och rostade kastanjer, s.k. ”mundaj”, som är så vanliga under jul- och nyårshelgerna, kan nämnas kanderade kastanjer, choklad- och kastanjerulltårta och huvudrätter som fläskstek eller rådjursstek med kastanjer.

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

Istituto Nord-Ovest Qualità Soc. Coop. a r.l.

Adress:

Piazza Carlo Alberto Grosso, n. 82

Moretta (CN)

Tfn:

(39-0172) 91 13 23

Fax:

(39-0172) 91 13 20

E-post:

inoq@isiline.it

4.8   Märkning: För saluföringen av färska kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” får följande förpackningar användas:

Påsar och säckar i olika material med en kapacitet på mellan 100 gram och 30 kg. De vanligaste vikterna är följande: 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg och 30 kg.

Lådor i trä eller plast med måtten 30 x 50 cm och 40 x 60 cm.

Jutesäckar med en kapacitet på mellan 5 kg och 100 kg (5 kg, 10 kg, 25 kg, 30 kg, 50 kg och 100 kg).

För saluföringen av torkade kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo – Secca” får följande förpackningar användas:

Påsar och säckar i olika material med en kapacitet på mellan 100 gram och 30 kg. De vanligaste vikterna är följande: 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg och 30 kg.

Kastanjerna får endast saluföras i förpackad form eller om de förpackas i samband med försäljningen.

På den etikett som skall sättas på förpackningarna skall den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” anges med tydlig och outplånlig text, och omedelbart därefter ”Indicazione Geografica Protetta”, klart urskiljbart från annan text.

På själva förpackningarna skall uppgifterna ”Castagna Cuneo” eller ”Castagna Cuneo – Secca” anges, omedelbart åtföljda av uppgiften ”Indicazione Geografica Protetta”. Uppgifterna skall anges med tryckbokstäver i samma grad.

Tillsammans med dessa uppgifter skall också anges firmanamn, firmabeteckning och adress för förpackningsföretaget, samt den ursprungliga bruttovikten.

Uppgiften ”Indicazione Geografica Protetta” eller förkortningen ”I.G.P” får även anges på andra ställen på förpackningen.

Det är också tillåtet att ange firmanamn eller ett märke, under förutsättning att detta inte sker i berömmande ordalag eller vilseleder konsumenten.

Beskrivning av logotypen

Logotypen föreställer en stiliserad kastanj som lutar svagt åt höger. Kastanjens vänstra kontur utgörs av texten ”castagna” i kalligrafistil och kastanjens högra kontur utgörs av ett kraftfullt och snabbt pennstreck. Nedanför kastanjen återges ett kastanjeblad, på vilket texten ”Cuneo” har skrivits i kalligrafistil i vitt. Nere till vänster återfinns texten ”IGP” i typsnittet ”Frutiger Light”.

Bearbetade produkter som framställts av ”Castagna Cuneo” får, även efter bearbetning, saluföras i förpackningar vars märkning innehåller den aktuella beteckningen, men inte gemenskapslogotypen, på följande villkor: Kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” skall vara den huvudsakliga ingrediensen i produkten och de producenter som önskar använda kastanjer med den skyddade geografiska beteckningen ”Castagna Cuneo” i sina produkter skall begära tillstånd för detta från den organisation som på uppdrag av Ministero delle Politiche Agricole e Forestali (MIPAF) förvaltar rättigheterna till den skyddade beteckningen. Organisationen registrerar godkända användare i särskilda register och ser till att den skyddade beteckningen används korrekt.

Om det inte finns någon organisation som förvaltar rättigheterna skall dessa uppgifter skötas av MIPAF, dvs., den nationella myndighet som ansvarar för genomförandet av förordning (EEG) nr 510/2006.

4.9   Nationella krav: –


(1)  Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling, Kvalitetspolitik för jordbruksprodukter, B-1049 Bryssel.


Top