EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AR0097

Yttrande från Regionkommittén om ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om främjande av kooperativa föreningar i Europa”

OJ C 318, 22.12.2004, p. 17–19 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

22.12.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 318/17


Yttrande från Regionkommittén om ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om främjande av kooperativa föreningar i Europa”

(2004/C 318/05)

BAKGRUND

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om främjande av kooperativa föreningar i Europa (KOM(2004) 18 slutlig).

Kommissionens beslut av den 23 februari 2004 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén i denna fråga.

Regionkommitténs ordförandes beslut av den 19 juni 2003 att ge utskottet för ekonomisk politik och socialpolitik i uppdrag att utarbeta ett yttrande i frågan.

Regionkommitténs utkast till yttrande (CdR 97/2004 rév. 1) som antogs av utskottet för ekonomisk politik och socialpolitik den 30 april 2004. Föredragande var Irma Pellinen, kommunfullmäktigeordförande i Haukipudas, ledamot av landskapsfullmäktige i Norra Österbottens förbund (FI–PSE).

Yttrandet antogs vid Regionkommitténs 55:e plenarsession den 16–17 juni 2004 (sammanträdet den 16 juni)

1   Regionkommitténs ståndpunkt

1.1

Regionkommittén ställer sig positiv till kommissionens meddelande om främjande av kooperativ i EU med syfte att stödja denna verksamhetsform över hela Europa. Målet är att göra kooperativ verksamhet mer känd och att öka förståelsen för särdragen i denna verksamhetsform. Att sprida kunskap om den kooperativa verksamhetsformen, att vidareutveckla lagstiftningen om kooperativ samt att förbättra och bevara kooperativens ställning och resultat tjänar gemenskapens intressen.

1.2

ReK delar kommissionens uppfattning om kooperativens möjligheter att bidra till ökat samarbete mellan små och medelstora företag och till stärkt marknadsställning för dessa samt till produktion av tjänster av hög kvalitet för medlemmarna, särskilt när det gäller närservice som hälsovård, social trygghet och välfärd. Vid uppbyggnaden av ett kunskapsbaserat samhälle kan även arbetskooperativ som ägs av arbetstagarna vara värdefulla.

1.3

ReK ser vikten av kommissionens strävanden efter att finna lösningar på hur små och medelstora företag skall uppmuntras och ges möjligheter till att använda kooperativa verksamhetsformer som ett instrument för att inleda gemensam affärsverksamhet eller bilda gemensamma grupperingar.

1.4

Det är viktigt att ett strukturerat informationsutbyte organiseras och att man tar fram goda metoder och sprider dessa när det gäller små och medelstora företags erfarenheter av kooperativ verksamhet.

1.5

ReK stöder att metoder tas fram för att erhålla noggrannare statistiska uppgifter om kooperativ verksamhet.

1.6

Det vore värdefullt att kooperativ deltar i program som berör fostran, utbildning, livslångt lärande och e-lärande samt stöder universitet och sekundärskolor att starta utbildningsprogram för ledning av kooperativ.

1.7

Det är av största vikt att goda erfarenheter av offentliga företagsstöd som erbjuds kooperativ uppmärksammas och spridas.

1.8

Finansieringen av kooperativ är viktig. Man bör överväga möjligheten att införa en hänvisning till kooperativ när det gäller medel från Europeiska investeringsfonden, särskilt sådana medel från fonden som ingår i det fleråriga programmet för företagsverksamhet och entreprenörskap med särskild hänsyn till små och medelstora företag (”Multi-Annual Programme for Enterprise and Entrepreneurship and in particular for small and medium-sized enterprises”). Samtidigt skall målet vara att göra kooperativen fullt delaktiga i gemenskapsprogram och i tillgången till information om dessa program.

1.9

ReK stöder kommissionens avsikt att studera initiativ och goda metoder samt bestämmelser för sociala kooperativ.

1.10

ReK uppmuntrar kommissionen att ta upp samtal med medlemsstaterna om tillämpningen av förordningen och direktivet på stadgan för europeiska kooperativa föreningar (SCE).

1.11

ReK stöder kommissionens insatser för att utveckla lagstiftningen om kooperativ i samarbete med medlemsstaterna.

1.12

ReK stöder strävandena efter att utarbeta ”lagmallar” för lagstiftningen om kooperativ.

1.13

Det är viktigt att utvärderingen av SCE-förordningen ger stort utrymme åt förenkling av reglerna genom att alltid föreslå gemensamma europeiska regler då detta är möjligt.

1.14

ReK understryker att kooperativen har en viktig uppgift i utvecklingen av jordbruket i de nya medlemsstaterna genom samarbete vid anskaffning av materiel till gårdarna, marknadsföring av produkterna och utveckling av produktionen.

2   Regionkommitténs rekommendationer

2.1

ReK uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att snarast utreda möjligheterna att genomföra och stödja en rad intressegruppers projekt då dessa har som syfte att öka kunskapen hos offentliga myndigheter och privata affärsidkare om möjligheten att bilda ett kooperativt företag eller en kooperativ grupp av småföretag.

2.2

Det vore värdefullt att kommissionen utreder möjligheterna att anordna ett strukturerat utbyte av kunskap och erfarenheter samt att uppmärksamma för goda metoder i anslutning till affärsverksamhet i kooperativ form. Kommissionen bör i samarbete med medlemsstaterna och olika intressegrupper utreda behovet av att jämföra nationell politik och praxis i olika länder.

2.3

ReK uppmuntrar till försök med satellitmetoden och andra undersökningsmetoder i syfte att ta fram statistik om kooperativ i Europa.

2.4

Det är viktigt att kooperativen får delta i och påverka program som gäller livslångt lärande, utbildning, fostran, e-lärande osv., särskilt inom sådana internationella projekt och sakkunnignätverk som kan leda till att nya goda metoder uppstår inom nydanande sektorer.

2.5

Det vore värdefullt att uppmärksamma och sprida goda metoder när det gäller tillhandahållande av offentligt verksamhetsstöd.

2.6

Det är viktigt att snarast utreda om det är möjligt att lägga till en särskild hänvisning till kooperativen i Europeiska investeringsfondens budget som omfattar det fleråriga programmet för företagsverksamhet och entreprenörskap, särskilt till den del som gäller små och medelstora företag. Dessutom bör man se till att kooperativ kan omfattas av gemenskapsprogram och att de har fullständig tillgång till information om programmen.

2.7

ReK uppmanar kommissionen att studera strategier, goda metoder och bestämmelser gällande sociala kooperativ samt i förlängningen kooperativens sociala och sysselsättningsfrämjande betydelse i Europa och att avge rapporter om detta till gemenskapsinstitutionerna.

2.8

Kommittén rekommenderar att kommissionen inom en nära framtid inleder diskussioner med medlemsstaterna och de myndigheter som ansvarar för genomförandet av de alleuropeiska bestämmelserna om kooperativ. Diskussioner bör föras framför allt om sådana frågor där nationella åtgärder behövs eller nationell lagstiftning gäller.

2.9

ReK vill se ett aktivt samarbete med de offentliga myndigheterna, särskilt i de nya medlemsstaterna. Syftet med detta är att förbättra lagstiftningen om kooperativ. Kommissionen bör även kräva att medlemsstaterna på förhand, i beredningsskedet, anmäler till kommissionen och andra medlemsstater om det finns planer på att ändra bestämmelserna om kooperativ. Rapportering skall även ske innan ny lagstiftning antas.

2.10

Regionkommittén anser det vara värdefullt att kommissionen uppmanar nationella och europeiska intresseorganisationer att ta initiativ och ge förslag på ”lagmallar” samt att kommissionen önskar bistå vid utformningen av dessa.

2.11

ReK ser gärna att kommissionen aktivt följer upp genomförandet av den alleuropeiska kooperativlagstiftningen samt noterar behov av ändringar. Därmed kan man om det är möjligt förenkla och förstärka bestämmelserna fem år efter att de börjat tillämpas.

2.12

Det är viktigt att kommissionen försäkrar sig om att insatser som görs av kooperativ och andra företag inom den sociala ekonomin tas till vara vid utvecklingen av jordbruket genom gemenskapsinitiativ.

2.13

Kommissionen och medlemsstaterna bör undersöka möjligheterna att ge kooperativen skattelättnader med hänvisning till deras regionala och sociala betydelse och på villkor att det handlar om kooperativ som i grund och botten respekterar kooperationens ursprungliga grundprinciper, det vill säga principerna om demokrati, solidaritet och att medlemmarna, oavsett om det rör sig om medarbetare eller konsumenter, direkt tar på sig rollen som företagare.

2.14

Regionkommittén vill betona de möjligheter som kooperativa företag öppnar för lokal ekonomi och för av utvecklingen av nya innovativa sysselsättningsmetoder på regional och lokal nivå.

2.15

Regionkommittén uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att aktivt främja inrättandet av kooperativ (i synnerhet marknadsföringskooperativ) inom de nya typerna av jordbruks- och landsbygdsverksamhet, exempelvis ekologiskt jordbruk, vattenbruk osv. Det skulle bland annat kunna röra sig om utbildningsverksamhet, befrämjande åtgärder, juridisk rådgivning och kartläggning av medverkande.

2.16

ReK uppmuntrar kommuner och regioner att i högre grad än i dag beakta företagsverksamhet i kooperativ form i sin näringspolitik.

2.17

Kooperativa företag erbjuder nya möjligheter till sysselsättning, tjänster och ekonomiskt uppsving i avlägsna och kapitalfattiga områden.

Bryssel den 16 juni 2004

Regionkommitténs

ordförande

Peter STRAUB


Top