EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE1402

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna" (KOM(2003) 364 slutlig – 2003/0126 (COD))

OJ C 32, 5.2.2004, p. 92–93 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AE1402

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna" (KOM(2003) 364 slutlig – 2003/0126 (COD))

Europeiska unionens officiella tidning nr C 032 , 05/02/2004 s. 0092 - 0093


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna"

(KOM(2003) 364 slutlig - 2003/0126 (COD))

(2004/C 32/19)

Den 3 juli 2003 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

Med hänvisning till ärendets brådskande karaktär utsåg Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Susanna Florio till huvudföredragande vid sin 403:e plenarsession den 29 och 30 oktober 2003 (sammanträdet den 29 oktober) och antog följande yttrande enhälligt.

1. Bakgrund

1.1. Den nu gällande förordningen om statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna (Intrastat) är resultatet av en överenskommelse som innebär en ändring av systemet för insamling av sådan statistik, såväl mellan EU:s medlemsstater som med tredje land. Denna överenskommelse, som undertecknades 1991(1) och har tillämpats sedan 1993, nåddes i samband med att inre marknaden skapades och de fysiska gränserna inom unionen försvann.

1.2. När systemet för insamling av statistik baserat på tulldeklarationer försvann blev det nödvändigt att skapa ett nytt instrument för att få fram tillförlitlig information om varuhandeln. Det nya systemet kan få en nyckelfunktion som stödinstrument på inre marknaden.

1.3. Att ha tillgång till statistiska uppgifter i denna sektor är oumbärligt, såväl i samband med betalningsbalansen och de nationella räkenskaperna som för att kunna övervaka inre marknaden och se till att den fungerar effektivt.

1.4. Det blev således nödvändigt att skapa ett smidigt, förenklat och harmoniserat system som tar hänsyn till de olika nationella systemen för insamling och redovisning av statistik.

1.5. Samtidigt är det tänkt att den nya förordningen skall leda till förenklingar på två olika plan: dels beträffande sättet som varunomenklaturen tillhandahålls på, dels genom att antalet statistiska variabler begränsas.

2. Det nya förslagets innehåll

2.1. Den nya förordningen skall träda i kraft 2005 och innebär i korthet följande:

- Tydligare och enklare regler.

- Det väl avgränsade tillämpningsområdet ger större utrymme åt medlemsstaterna att tillgodose sina nationella behov.

- Hänsyn tas till de enskilda ländernas egen administrativa organisation på detta område.

- Förordningen bygger på tre olika undersökningar (en opinionsundersökning bland uppgiftsskyldiga i sex medlemsstater, en undersökning bland ett urval användare av gemenskapsstatistik, och en undersökning i Sverige om problemen med varunomenklaturen).

- Systemet med tröskelvärden har bevarats men förenklats, så att det inte skall bli en börda för uppgiftslämnarna (särskilt de små och medelstora företagen).

- Nya bestämmelser om tidsfrister för uppgiftsinlämning införs, så att de framför allt ligger i linje med Europeiska centralbankens politik (på makroekonomisk nivå samt konjunkturpolitiken).

- Kopplingen mellan statistiska uppgifter och skattebestämmelser för varuhandeln bibehålls.

- Bestämmelser om de statistiska uppgifternas kvalitet införs.

- Sekretessprincipen stärks, i enlighet med gällande bestämmelser inom ramen för Extrastat.

- En föreskrivande kommitté införs, medan den nuvarande kommittén är en förvaltningskommitté.

3. Kommentarer och rekommendationer

3.1. EESK har redan i tidigare yttranden ställt sig positiv till utvecklingen på statistikområdet och beträffande sammanställningen av uppgifter insamlade av kommissionen och medlemsstaterna som ett sätt att främja och övervaka utvecklingen inom den ekonomiska och monetära unionen.

3.2. Det finns sålunda behov av ett instrument som är lätt att förstå och använda för de uppgiftsskyldiga företagen, speciellt de små och medelstora, samt en ny typ av koppling till nationella institut med uppgift att samla in statistiska uppgifter.

3.3. Ett sådant instrument är viktigt, men det kommer dessutom att behövas informationskampanjer - speciellt som stöd till de små och medelstora företagen - om den nya förordningen och om hur uppgifterna skall samlas in och användas.

3.4. Det kan också bli nödvändigt med ett särskilt utbildnings-/informationsprogram som skall vara lättillgängligt så att företagen utan alltför stora problem kan följa förordningen.

3.5. Kommissionen bör se till att det finns flexibla mekanismer för spridning av sådan information via olika kanaler (branschorganisationer, handelskamrar etc.) och olika media (Internet, CD etc.).

3.6. Genom bra information förhindrar man bland annat att aktörer med skyldighet att lämna statistiska uppgifter blir föremål för sanktioner från medlemsstatens sida.

3.7. Statistiska uppgifter beträffande tröskelvärdena för varuhandeln (som ligger till grund för undantag, lättnader etc.) lämnas för närvarande till kommissionen, som dock inte har någon som helst befogenhet att närmare kontrollera de inlämnade uppgifterna.

3.8. En bättre koppling mellan EU:s system för insamling av statistiska uppgifter och de nationella statistiska instituten skulle leda till ökad tillförlitlighet och ökad harmonisering av kriterierna för statistikinsamling.

Bryssel den 29 oktober 2003.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Roger Briesch

(1) 3330/91/EEG.

Top