EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AG0026

Gemensam ståndpunkt (EG) nr 26/2003 av den 17 mars 2003, antagen av rådet i enlighet med det i artikel 251 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen angivna förfarandet, inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut om produktion och utveckling av gemenskapsstatistik om vetenskap och teknik (Text av betydelse för EES)

OJ C 125E, 27.5.2003, p. 58–62 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AG0026

Gemensam ståndpunkt (EG) nr 26/2003 av den 17 mars 2003, antagen av rådet i enlighet med det i artikel 251 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen angivna förfarandet, inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut om produktion och utveckling av gemenskapsstatistik om vetenskap och teknik (Text av betydelse för EES)

Europeiska unionens officiella tidning nr C 125 E , 27/05/2003 s. 0058 - 0062


Gemensam ståndpunkt (EG) nr 26/2003

antagen av rådet den 17 mars 2003

inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nrŽ…/2003/EG av den...om produktion och utveckling av gemenskapsstatistik om vetenskap och teknik

(2003/C 125 E/03)

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag(1),

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget(2), och

av följande skäl:

(1) Till stöd för gemenskapens politik behövs jämförbar statistik över forskning och utveckling, teknisk innovation samt vetenskap och teknik i allmänhet.

(2) I rådets beslut 94/78/EG, Euratom av den 24 januari 1994 om ett flerårigt program för utveckling av gemenskapens statistik över forskning, utveckling och innovation(3) anges som mål att utforma en referensram på gemenskapsnivå för statistik och att utarbeta ett harmoniserat statistiskt informationssystem på gemenskapsnivå för detta område.

(3) I slutrapporten om programmets löptid 1994-1997 betonas att arbetet bör fortsätta och att uppgifterna bör tillhandahållas snabbare, att den regionala täckningen bör utvidgas och att uppgifterna måste göras mer jämförbara.

(4) I enlighet med rådets beslut 1999/126/EG av den 22 december 1998 om gemenskapens statistiska program 1998-2002(4) skall det statistiska informationssystemet tjäna som underlag för förvaltningen av politiken för vetenskap och teknik i gemenskapen och bedömningen av regionernas FoU- och innovationsförmåga för förvaltningen av strukturfonderna.

(5) I enlighet med rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik(5) skall sådan statistik styras av principerna om opartiskhet, tillförlighet, relevans, kostnadseffektivitet, insynsskydd för statistiska uppgifter och öppenhet.

(6) För att uppgifterna skall vara användbara och jämförbara och för att undvika dubbelarbete skall undvikas bör gemenskapen ta hänsyn till arbete som utförs i samarbete med eller av OECD och andra internationella organisationer vad gäller statistik om vetenskap och teknik, särskilt avseende de uppgifter som skall lämnas av medlemsstaterna.

(7) Inom gemenskapens politik för vetenskap, teknik och innovation läggs särskild vikt vid att stärka det europeiska näringslivets vetenskapliga och tekniska grund, så att det kan bli mer innovativt och konkurrenskraftigt, både internationellt och regionalt, förverkliga informationssamhällets fördelar och främja tekniköverföring, förbättra verksamheten på det immaterialrättsliga området och främja de mänskliga resursernas rörlighet samt främja jämställdheten mellan kvinnor och män inom vetenskapen.

(8) Metoderna för insamling av uppgifter från näringsliv och förvaltningar bör vara kostnadseffektiva och relevanta, samtidigt som den nödvändiga kvaliteten på uppgifterna och belastningen på uppgiftslämnarna måste beaktas.

(9) Det är mycket viktigt att utvecklingen inom den officiella statistiken över vetenskap och teknik samordnas, så att den också tillfredsställer de viktigaste behoven hos nationell, regional och lokal förvaltning, internationella organisationer, ekonomiska aktörer, branschorganisationer och allmänhet.

(10) Rådets beslut 1999/173/EG av den 25 januari 1999 om att antaga ett särskilt program för forskning, teknisk utveckling och demonstration om förbättring av den mänskliga forskningspotentialen samt den socioekonomiska kunskapsbasen (1998-2002)(6) och Europaparlamentets och rådets beslut nr 1513/2002/EG av den 27 juni 2002 om sjätte ramprogrammet för Europeiska gemenskapens verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration med syfte att främja inrättandet av det europeiska området för forskningsverksamhet samt innovation (2002-2006)(7) bör beaktas, så att dubbelarbete undviks.

(11) Rådets resolution av den 26 juni 2001 om vetenskap och samhälle samt om kvinnor inom vetenskapen(8), där Helsingforsgruppens arbete välkomnas och medlemsstaterna och kommissionen uppmanas att fullfölja ansträngningarna för att främja kvinnor inom vetenskap på nationell nivå, bör beaktas, särskilt när det gäller insamlingen av könsuppdelad statistik om mänskliga resurser inom vetenskap och teknik och utvecklingen av indikatorer för att övervaka framsteg mot jämställdhet mellan kvinnor och män inom europeisk forskning.

(12) De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta beslut bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter(9).

(13) Kommittén för det statistiska programmet, som inrättats genom beslut 89/382/EEG, Euratom(10), har hörts i enlighet med artikel 3 i det beslutet.

(14) Kommittén för vetenskaplig och teknisk forskning (Crest) har avgett ett yttrande.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syftet med detta beslut är att inrätta gemenskapens system för statistisk information om vetenskap, teknik och innovation för att stödja och övervaka gemenskapens politik.

Artikel 2

Det syfte som anges i artikel 1 skall genomföras genom särskilda statistiska åtgärder enligt följande:

- Regelbundna leveranser av statistik från medlemsstaterna enligt en fastställd tidsplan, särskilt statistik om FoU-verksamhet inom alla sektorer och om finansiering av FoU-verksamhet, inklusive offentliga FoU-anslag, med beaktande av den regionala dimensionen genom att statistik om vetenskap och teknik som baserar sig på NUTS-klassificering produceras när så är möjligt.

- Utveckling av nya statistiska variabler som skall produceras på permanent basis och som kan ge mer fullständig information om vetenskap och teknik, särskilt när det gäller mätning av vetenskaplig och teknisk verksamhet, kunskapsspridning och mer allmänt, innovationsprestanda. Sådan information krävs för att utforma och bedöma politiken för vetenskap och teknik i en allt mer kunskapsbaserad ekonomi. Gemenskapen skall särskilt prioritera följande områden:

- Innovation (teknisk och icke-teknisk).

- Mänskliga resurser för vetenskap och teknik.

- Patent (patentstatistik skall härledas från databaserna vid nationella patentmyndigheter och Europeiska patentverket).

- Statistik över spetsteknologi (identifiering och klassificering av varor och tjänster, mätning av ekonomisk utveckling och bidrag till den ekonomiska tillväxten).

- Könsuppdelad statistik med avseende på vetenskap och teknik.

- Förbättring och uppdatering av befintliga standarder och manualer om begrepp och metoder, särskilt begrepp inom tjänstesektorn och samordnade metoder för mätning av FoU-verksamhet. Inom gemenskapen kommer dessutom samarbetet med OECD och andra internationella organisationer att intensifieras, så att uppgifternas jämförbarhet garanteras och dubbelarbete undviks.

- Ökad kvalitet på uppgifterna, särskilt jämförbarhet, noggrannhet och punktlighet.

- Förbättrad spridning av, tillgång till och dokumentation av statistisk information.

Tillgänglig kapacitet i medlemsstaterna för insamling och behandling av uppgifter och utveckling av metoder och variabler kommer att beaktas.

Artikel 3

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta beslut skall antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet i artikel 4.2.

Artikel 4

1. Kommissionen skall biträdas av Kommittén för det statistiska programmet, som inrättats genom artikel 1 i beslut 89/382/EEG, Euratom.

2. När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

3. Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

Artikel 5

Kommissionen skall inom fyra år efter det att detta beslut har offentliggjorts och därefter vart tredje år lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet i vilken genomförandet av de åtgärder som anges i artikel 2 bedöms.

I denna rapport skall bl.a. övervägas kostnaderna för åtgärderna och belastningen på uppgiftslämnarna i förhållande till fördelarna med tillgången till uppgifterna och användarnas tillfredsställelse.

I samband med rapporten får kommissionen föreslå åtgärder för att förbättra tillämpningen av detta beslut.

Artikel 6

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 7

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i...

På Europaparlamentets vägnar

Ordförande

På rådets vägnar

Ordförande

(1) EGT C 332 E, 27.2.2001, s. 238.

(2) Europaparlamentets yttrande av den 2 juli 2002 (ännu ej offentliggjort i EUT), rådets gemensamma ståndpunkt av den 17 mars 2003 och Europaparlamentets beslut av den...(ännu ej offentliggjort i EUT).

(3) EGT L 38, 9.2.1994, s. 30.

(4) EGT L 42, 16.6.1999, s. 1.

(5) EGT L 52, 22.2.1997, s. 1.

(6) EGT L 64, 12.3.1999, s. 105.

(7) EGT L 232, 29.8.2002, s. 1.

(8) EGT C 199, 14.7.2001, s. 1.

(9) EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(10) EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

RÅDETS MOTIVERING

I. INLEDNING

Den 27 augusti 2001 lade kommissionen fram ett förslag(1) till Europaparlamentets och rådets beslut om produktion och utveckling av gemenskapsstatistik om vetenskap och teknik. Den föreslagna förordningen grundar sig på artiklarna 238 och 251 i EG-fördraget.

Europaparlamentet avslutade sin första behandling och avgav sitt yttrande den 2 juli 2002(2).

Den 7 oktober 2002 lade kommissionen fram ett ändrat förslag(3) i vilket den hade införlivat Europaparlamentets förslag 1, 2 och 4.

Den 17 mars 2003 antog rådet en gemensam ståndpunkt enligt dok. 14089/02.

II. SYFTE

Det allmänna syftet med detta förslag till Europaparlamentets och rådets beslut är att upprätthålla och förbättra gemenskapens system för statistiska uppgifter om vetenskap, teknik och innovation, för att kunna stödja och följa upp gemenskapens politik.

III. ANALYS AV DEN GEMENSAMMA STÅNDPUNKTEN ENLIGT DOK. 14089/02

1. Allmänt

Rådet har i den gemensamma ståndpunkten

- införlivat Europaparlamentets alla ändringar, utom ändring 3 om samarbete och samråd med Helsingforsgruppen,

- ändrat några skäl i ingressen, bl.a. ett för att beakta Europaparlamentets ändring 3 som kommissionen inte kunde godta i beslutets artikeldel på rättsliga grunder,

- ändrat kommittéförfarandet till ett föreskrivande förfarande.

2. Europaparlamentets ändringar

Rådet godtog alla Europaparlamentets ändringar, utom ändring 3. Ändring 2 om samarbete med OECD och andra internationella organisationer godtogs i sak, men inte med den exakta formuleringen.

2.1 Följande av Europaparlamentets ändringar godtogs av rådet och har införlivats med rådets text (dok. 14089/02):

Ändring 1 - Artikel 2, första strecksatsen

Denna ändring innebär att de uppgifter som skall samlas in och tillhandahållas bör fördela sig på regioner och grunda sig på NUTS-klassificering.

Ändring 4 - Artikel 5.1

Genom denna ändring har tidsintervallet mellan kommissionens rapporter till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av detta beslut förkortats, både för den inledande rapporten (nu fyra år efter ikraftträdandet) och för de periodiska rapporterna (nu vart tredje år).

2.2 Följande av Europaparlaments ändringar infördes med ändringar i den föreslagna formuleringen:

Ändring 2 - Artikel 2 andra strecksatsen

Denna ändring har formulerats om något för att bättre koncentrera sig på syftet med det intensifierade samarbetet med OECD och andra internationella organisationer, varför den numera lyder "så att uppgifternas jämförbarhet garanteras och dubbelarbete undviks". Dessutom har tillämpningsområdet utvidgats till att omfatta statistik över patent och högteknologi enligt Europaparlamentets begäran i sin ändring.

3. Nya detaljer i den gemensamma ståndpunkten jämfört med kommissionens förslag

Skäl 5 - Allmänna principer

Det nya skälet anger vilka allmänna principer som skall styra gemenskapens statistik.

Skäl 6 (f.d. skäl 5) - Räckvidden för samarbetet med internationella organisationer

Det ändrade skälet kompletterar artikel 2 andra strecksatsen om samarbetet med OECD och andra internationella organisationer.

Skäl 10 (f.d. skäl 9)

Behovet av att också ta hänsyn till sjätte ramprogrammet för forskning för att undvika överlappning har lagts till i detta skäl.

Skäl 11 (f.d. skäl 10)

I detta skäl välkomnas uttryckligen Helsingforsgruppens arbete genom att man lagt till att könsuppdelad statistik skall samlas in för att övervaka framsteg i genomförandet av jämställdhetspolitiken. Detta är fullt i linje med syftet med Europaparlamentets ändring 3 som kommissionen inte kunde godta, framför allt på rättsliga grunder. I skälet har man behållit Helsingforsgruppens betydelse och understrukit avsikterna med det fortsatta samarbetet med gruppen, något som kommissionen också ansåg viktigt.

Skäl 12 (f.d. skäl 11)

Detta skäl har formulerats om efter ändringen i artikel 4 (kommittéförfarandet ändrat från förvaltningskommitté till föreskrivande kommitté).

Artikel 2

Artikeln formulerades om för att klargöra arten av och avsikten med de statistikuppgifter som skall samlas in och för att ange att man kommer att utnyttja medlemsstaternas resurser, om sådana finns tillgängliga, för att samla in, bearbeta och utveckla uppgifterna.

Artikel 4

Artikeln formulerades om för att ändra kommittéförfarandet från ett förvaltande till ett föreskrivande förfarande.

4. Slutsats

Den gemensamma ståndpunkt som rådet har antagit innebär en ändring i förslaget till beslut enligt Europaparlamentets rekommendationer och klargör ytterligare kommissionens föreslagna text. Den bör sålunda kunna ge en sund bas för insamling av statistiska uppgifter som kommer att vara ytterst användbara för att övervaka gemenskapens politik avseende vetenskap, teknik och innovation.

(1) Dok. 11750/02 RECH 106 ATO 71 FIN 291 CODEC 865, KOM(2001) 490 slutlig.

(2) Dok. A5-0236/2002 av den 18 juni 2002.

(3) KOM(2002) 554 slutlig.

Top