EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Copernicusprogrammet (2014-2020): Observation och övervakning av jorden

Genom denna EU-lagstiftning inrättas Copernicusprogrammet, ett civilt, användarstyrt program som bygger på unionens tidigare jordobservations- och jordövervakningsprogram samt befintlig relaterad nationell och europeisk kapacitet.

RÄTTSAKT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 377/2014 om inrättande av Copernicusprogrammet och om upphävande av förordning (EU) nr 911/2010.

SAMMANFATTNING

Copernicusprogrammet är ett EU-program som syftar till att utveckla europeiska informationstjänster som bygger på jordobservation via satellit och (markbaserade) fältdataanalyser. Initiativet leds av Europeiska kommissionen i samarbete med Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Europeiska miljöbyrån (EEA).

Genom att utveckla en konkurrenskraftig europeisk rymd- och tjänsteindustri syftar Copernicusprogrammet till att främja innovativa system och tjänster för jordobservation och trygga Europas oberoende tillgång till kunskap om miljön och viktig teknik som sammanför jordobservation och geoinformation. Informationstjänsterna kommer att vara fritt och öppet tillgängliga för användarna.

Copernicus består av tre komponenter:

1.

En tjänstekomponent : Genom ett antal tjänster som tillhandahålls av företag eller offentliga organ och som finansieras av kommissionen, ger Copernicussystemet sina användare långsiktigt och på varaktig basis tillgång till standardiserade data and standardiserad information. Informationen kan användas av slutanvändarna för flera olika tillämpningar och olika områden, exempelvis hållbar utveckling, naturskydd, regional och lokal planering, jordbruk, skogsbruk, fiskeri, hälsovård, civil säkerhet, infrastruktur, transport och turism.

2.

En rymdkomponent : Denna komponent säkerställer hållbara rymdbaserade observationer för tjänstekomponenterna. Europeiska rymdorganisationen (ESA) samordnar denna komponent och driver särskilda satellituppdrag. Även Europeiska organisationen för utnyttjande av meteorologiska satelliter (Eumetsat) har anlitats för att driva särskilda satellituppdrag.

3.

En fältdatakomponent : Copernicus samlar information från markbaserade system såsom markstationer, som ger tillgång till data från en mängd sensorer på marken, till sjöss eller i luften. Dessa data kommer från europeiska och icke-europeiska organisationer och från EU-länder.

Användare

Huvudsakliga användare är beslutsfattare och offentliga myndigheter som använder informationen som underlag för att utveckla politik och lagstiftning, exempelvis på områdena miljö eller civilskydd, i händelse av en naturkatastrof eller humanitär kris. Andra användare är kommersiella och privata användare, utbildnings- och forskningssektorer samt ideella organisationer.

Användning av Copernicusdata

Det råder fullständig, öppen och kostnadsfri tillgång till data och information från Copernicus, i enlighet med vissa villkor och begränsningar. Detta för att främja användning och spridning av informationen samt för att stärka de europeiska marknaderna för jordobservation, framför allt utvecklingen av mervärdestjänster och -produkter. Sådana tjänster i senare led är antingen kostnadsfria eller avgiftsbelagda, beroende på leverantörens affärsmodell.

Budget och arbetsprogram

En budget på 4,3 miljarder euro (i löpande priser) finns tillgänglig för att utveckla de tre komponenterna under perioden 2014-2020.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Förordning (EU) nr 377/2014

1.1.2014

31.12.2017

EUT L 122, 24.4.2014

Senast ändrat 28.07.2014

Top