EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Flexibilitet i stabilitets- och tillväxtpaktens regler: att stärka sambandet mellan investeringar, strukturreformer och finanspolitiskt ansvar

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Meddelande (COM(2015) 12 final) - Att på bästa sätt utnyttja flexibiliteten inom stabilitets- och tillväxtpaktens befintliga regler

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

  • Meddelandet innehåller riktlinjer om hur man bäst utnyttjar den flexibilitet som ges genom de befintliga reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten.
  • Detta skulle stärka sambandet mellan strukturreformer, investeringar och finansansvar, vilket ska skapa jobb och tillväxt i Europeiska unionen (EU).

VIKTIGA PUNKTER

Förtydliganden om strukturreformer

  • Kommissionen förklarar att den kan ta hänsyn till effekterna av strukturreformerna förutsatt att dessa reformer
    • är betydande,
    • har verifierbara direkta positiva budgeteffekter på lång sikt, bland annat genom att öka den potentiella hållbara tillväxten, och
    • genomförs fullt ut.
  • För att reformer ska beaktas i förväg måste EU-länderna lägga fram en reformplan med detaljerad information och realistiska tidsfrister.
  • Kommissionen utvärderar reformer innan den rekommenderar eventuella tillfälliga avvikelser från det medelfristiga budgetmålet eller från anpassningsbanan mot detta mål för rådet.
    • För länder som inte omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott (den förebyggande delen) får en avvikelse på högst 0,5 % av BNP godkännas, så länge förfarandet kan avslutas senast fyra år efter att strukturreformklausulen har tillämpats.
    • Länder som omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott (den korrigerande delen) kan kommissionen ge mer tid för att komma tillbaka och inom gränsen på 3 % av BNP, med villkoret att reformerna genomförs och att de har försökt tillräckligt att korrigera sina alltför stora underskott.

Förtydliganden om investeringar

Kommissionen anger att:

  • EU-länders bidrag till Efsi inte tas hänsyn till när den fastställer den finanspolitiska anpassningen inom den förebyggande eller den korrigerande delen av pakten, eftersom de specifika målen inte inkluderar engångsåtgärder. Om ett lands underskott överstiger 3 % av BNP inleder inte kommissionen ett förfarande vid alltför stora underskott om underskottet beror på bidraget, förutsatt att avvikelsen är begränsad och förväntas vara tillfällig.
  • Länder som inte omfattas av ett förfarande vid alltför stora underskott får avvika tillfälligt från sitt medelfristiga mål eller från anpassningsbanan mot det, särskilt när tillväxten är negativ eller det finns ett stort negativt produktionsgap i landet. De måste dock investera direkt i projekt som samfinansieras av EU inom ramen för struktur- och sammanhållningspolitiken (inklusive projekt som samfinansieras inom ramen för sysselsättningsinitiativet för unga), transeuropeiska nät och Fonden för ett sammanlänkat Europa, samt projekt som medfinansieras av Efsi.

Förtydliganden om konjunkturläge

För att kommissionen bättre ska kunna ta hänsyn till variationerna i den ekonomiska konjunkturen ska den använda en matris i vilken det anges vad som är en lämplig finanspolitisk anpassning som kan förväntas från länder som omfattas av den förebyggande delen av stabilitets- och tillväxtpakten. Detta innebär att dessa länder måste genomföra en större finanspolitisk insats när det är bättre tider.

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska centralbanken, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken: Att på bästa sätt utnyttja flexibiliteten inom stabilitets- och tillväxtpaktens befintliga regler (COM(2015) 12 final, 13.1.2015).

Senast ändrat 30.03.2017

Top