Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006H0565

    Kommissionens rekommendation av den 11 augusti 2006 om spridningsmotverkande program för att begränsa ytterligare spridning av Diabrotica virgifera Le Conte i gemenskapen med bekräftad förekomst

    EUT L 225, 17.8.2006, p. 30–31 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 118M, 8.5.2007, p. 1098–1099 (MT)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2006/565/oj

    17.8.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 225/30


    KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

    av den 11 augusti 2006

    om spridningsmotverkande program för att begränsa ytterligare spridning av Diabrotica virgifera Le Conte i gemenskapen med bekräftad förekomst

    (2006/565/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 211 andra strecksatsen, och

    av följande skäl:

    (1)

    I kommissionens beslut 2003/766/EG av den 24 oktober 2003 om nödåtgärder för att förhindra spridning inom gemenskapen av Diabrotica virgifera Le Conte (1) (”organismen”) fastställs restriktioner för majsodling i områden som tidigare var känt fria från organismen men där organismen nu har påträffats samt i områden där organismen redan är etablerad.

    (2)

    Enligt artikel 4a.2 i beslut 2003/766/EG kan medlemsstaterna varje år genomföra spridningsmotverkande program i de angripna zonerna och angränsande områden för att begränsa spridningen av organismen från de angripna zonerna till områden som är fria från organismen.

    (3)

    För att dessa motverkande program skall genomföras på ett samordnat sätt bör sakkunnig vägledning tillhandahållas.

    (4)

    De spridningsmotverkande programmen bör vila på sunda vetenskapliga principer, organismens biologiska förutsättningar, graden av angrepp och det särskilda produktionssystem för majs som finns i den berörda medlemsstaten.

    (5)

    Den sakkunniga vägledningen har utformats på grundval av det arbete och den erfarenhet som finns hos de officiella instanser i medlemsstaterna som ansvarar för kontroll av organismen.

    (6)

    Den sakkunniga vägledning som ges genom denna rekommendation är förenlig med yttrandet från ständiga kommittén för växtskydd.

    HÄRIGENOM REKOMMENDERAS

    1.

    Exakt avgränsning av de angripna zoner som avses i artikel 4a.1 i beslut 2003/766/EG bör göras på grundval av sunda vetenskapliga principer, organismens biologiska förutsättningar, graden av angrepp och det särskilda produktionssystem för majs som finns i den berörda medlemsstaten.

    En översyn av avgränsningen bör göras när de undersökningar som avses i artikel 2 i beslut 2003/766/EG har gett liknande resultat vad beträffar organismens eventuella förekomst i minst två år i rad.

    2.

    När det gäller genomförandet av de spridningsmotverkande program som avses i artikel 4a.2 i beslut 2003/766/EG skall medlemsstaterna ta hänsyn till följande principer:

    a)

    Åtgärder för att begränsa spridning av organismen från de angripna zonerna till områden som är fria från organismen (”spridningsmotverkande åtgärder”). De bör gälla i en zon (”spridningsmotverkande zon”) som sträcker sig minst 10 km in i den angripna zonen och minst 30 km in i den angreppsfria zonen.

    I den spridningsmotverkande zonen bör medlemsstaterna se till att majsfälten underkastas följande:

    Växtföljd som innebär att majs odlas högst vartannat år, eller

    växtföljd som innebär att majs odlas högst två år under en treårsperiod, varvid en lokalt baserad metod att förutsäga organismens utveckling skall kunna säkerställa att majsen minst ett av odlingsåren sås först efter det att larven uppträder, eller

    växtföljd som innebär att majs odlas högst två år under en treårsperiod, varvid vuxna individer av organismen skall bekämpas effektivt med insektsmedel eller på något annat sätt som innebär samma grad av bekämpning av organismen.

    b)

    Åtgärder inriktade på skadedjursbekämpning i hela återstoden av den angripna zonen för att hindra ytterligare spridning av organismen och trygga hållbar majsproduktion (”nedkämpningsåtgärder”).

    c)

    Noggrann övervakning av den angreppsfria delen av den spridningsmotverkande zonen bör ske i avsikt att upptäcka organismen med hjälp av lämpliga sexualferomonfällor, varvid hänsyn skall tas till lokala förhållanden och särdrag hos den spridningsmotverkande zonen.

    Utfärdad i Bryssel den 11 augusti 2006.

    På kommissionens vägnar

    Markos KYPRIANOU

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EUT L 275, 25.10.2003, s. 49. Beslutet ändrat genom beslut 2006/564/EG (se sidan 28 i detta nummer av EUT).


    Top