Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0253

    Försämringen av situationen i Georgien Europaparlamentets resolution av den 5 juni 2008 om situationen i Georgien

    EUT C 285E, 26.11.2009, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.11.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 285/7


    Torsdag 5 juni 2008
    Försämringen av situationen iGeorgien

    P6_TA(2008)0253

    Europaparlamentets resolution av den 5 juni 2008 om situationen i Georgien

    2009/C 285 E/02

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av sina tidigare resolutioner om Georgien, framför allt resolutionerna av den 26 oktober 2006 (1) och av den 29 november 2007 (2),

    med beaktande av sin resolution av den 15 november 2007 om stärkande av den europeiska grannskapspolitiken (3), och sina resolutioner av den 17 januari 2008 om en effektivare EU-politik för Sydkaukasien: från löften till handling (4), och om regionalpolitiken i Svartahavsområdet (5),

    med beaktande av avtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Georgien, å andra sidan (6), som trädde i kraft den 1 juli 1999,

    med beaktande av den europeiska grannskapspolitikens handlingsplan som godkändes av samarbetsrådet EU-Georgien den 14 november 2006,

    med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolution 1808 (2008) av den 15 april 2008 som stöder Georgiens territoriella integritet och förlänger mandatet för FN:s observatörsgrupp i Georgien (UNOMIG) till den 15 oktober 2008,

    med beaktande av de rekommendationer som antogs av den parlamentariska samarbetskommittén EU-Georgien den 28-30 april 2008,

    med beaktande av det slovenska rådsordförandeskapets förklaringar på EU:s vägnar den 18 april och 2 maj 2008 om de ökade spänningarna mellan Georgien och Ryssland,

    med beaktande av uttalandet av den 22 maj 2008 från den internationella valövervakningsgruppen för parlamentsvalet i Georgien om de preliminära resultaten och slutsatserna,

    med beaktande av slutsatserna av den 26 maj 2008 från UNOMIGS:s utredning av nedskjutningen av ett georgiskt obemannat flygplan,

    med beaktande av rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) slutsatser om Georgien av den 26 maj 2008,

    med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

    A.

    Europeiska unionen vidhåller sitt åtagande att fortsätta utveckla och fördjupa sina relationer med Georgien och stödja landet när det gäller nödvändiga politiska och ekonomiska reformer, åtgärder för att inrätta stabila och effektiva demokratiska institutioner och ett effektivt och oberoende rättsväsende samt arbetet för att bekämpa korruption, och därigenom skapa fred och välstånd i ett Georgien som kan bidra till stabilitet i regionen och övriga Europa.

    B.

    Ryska ministerier och övriga statliga organ fick i ett presidentdekret instruktioner att upprätta officiella förbindelser med motsvarande organ i de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.

    C.

    Ryska federationen har dragit sig ur det beslut som fattades den 19 januari 1996 av regeringschefernas råd inom Oberoende staters samvälde (OSS), vilket förbjuder de undertecknande staterna att samarbeta militärt med separatistmyndigheten i Abchazien.

    D.

    I maj 2008 skickade Ryssland unilateralt ytterligare trupper och flyttade tungt artilleri till Abchazien under beskydd av ett OSS-sanktionerat fredsbevarande uppdrag och tillkännagav sin avsikt att upprätta 15 ytterligare kontrollstationer längs den administrativa gränslinjen. Företrädare för Ryssland tillkännagav att truppstyrkan för den ryska bataljonen som är stationerad i Sydossetien kan komma att ökas.

    E.

    Den 20 april 2008 sköts ett georgiskt spaningsplan ned över Abchazien. I UNOMIG:s rapport nyligen om denna incident uppges att spaningsplanet hade skjutits ned av ett ryskt flygplan. I rapporten uppmanas även Georgien att upphöra att sända dessa spaningsplan över abchaziskt territorium.

    F.

    Inga officiella högnivåmöten har ägt rum mellan företrädare för Georgien och Abchazien under FN:s beskydd sedan oktober 2007. Den georgiska presidenten Micheil Saakasjvili har lagt fram nya förslag till hur konflikten i Abchazien ska lösas. I förslagen garanteras en bred politisk representation på högsta nivå i Georgiens regering, vetorätt i alla större lagstiftningsfrågor som rör Abchazien och internationella garantier för att garantera en bred federalism, obegränsat självstyre och säkerhet.

    G.

    Georgien har vidtagit officiella åtgärder med begäran om en översyn av hur fredsbevarandet i dag är upplagt eller om utbyte av den ryska fredsbevarande styrkan som nu är insatt i Abchazien.

    H.

    FN:s generalförsamling antog den 15 maj 2008 resolution A/RES/62/249 där man erkänner flyktingars, internflyktingars och deras ättlingars rätt att oavsett etnisk bakgrund återvända till Abchazien och framhåller vikten av att flyktingar och internflyktingar, inbegripet offer för ”etnisk rensning”, behåller sin äganderätt.

    I.

    Myndigheterna i Tbilisi har inställt de bilaterala förhandlingarna med Moskva om Rysslands anslutning till Världshandelsorganisationen (WTO) som en protest mot Rysslands beslut att intensifiera sitt samarbete med de självutnämnda republikerna Abchazien och Sydossetien. Ryssland förbjuder fortfarande import av vin och jordbruksvaror från Georgien.

    J.

    En landsomfattande folkomröstning ägde rum i Georgien den 5 januari 2008. Vid Natos toppmöte i Bukarest den 2-4 april 2008 erbjöds Georgien inte någon handlingsplan för medlemskap, men landet gavs politiska löften om ett medlemskap på längre sikt.

    K.

    Det faktum att Ryssland ger abchazier och sydosseter medborgarskap som gör det möjligt för dem att utnyttja överenskommelsen om enklare viseringsregler mellan EU och Ryssland missgynnar i ökande utsträckning georgiska medborgare eftersom Georgien ännu inte har en liknande överenskommelse med EU.

    L.

    Trots att det eftersträvades att valet i Georgien skulle kunna hållas utgående från internationella normer påtalade det internationella valobservatörsuppdraget vid parlamentsvalet i Georgien den 21 maj 2008 vissa problem som bör åtgärdas i större utsträckning i vederbörlig ordning.

    1.

    Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över att situationen i Abchazien eskalerat och uppmanar alla parter att avhålla sig från åtgärder som kan skapa ytterligare instabilitet. Parlamentet efterlyser förnyade internationella insatser för att få parterna att återgå till dialogen och återuppta fredsprocessen för att nå fram till en varaktig och heltäckande uppgörelse.

    2.

    Europaparlamentet uttrycker sin stora besvikelse över Rysslands tillkännagivande att landet avser upprätta officiella förbindelser med organ i utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien. Parlamentet beklagar i detta sammanhang beslutet frän det ryska försvarsministeriet av den 31 maj 2008 att skicka sina trupper till Abchasien för att äterupprätta järnvägs- och väginfrastrukturen i separatistregionen i enlighet med presidentdekretet.

    3.

    Parlamentet bekräftar sitt fulla stöd för Georgiens suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser och uppmanar Ryssland att dra tillbaka sitt beslut som undergräver de internationella fredsansträngningarna i vilka även Ryssland deltar.

    4.

    Europaparlamentet stöder de ansträngningar som gjorts för att lugna ned situationen genom samtal mellan den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP), president Saakasjvili och Rysslands utrikesminister Sergej Viktorovich Lavrov. Parlamentet uppmanar med kraft det särskilda sändebudet för södra Kaukasus att finna sätt att underlätta en dialog mellan samtliga inblandade parter, och försöka återställa en grad av ömsesidigt förtroende.

    5.

    Europaparlamentet uppmanar Ryska federationen att omedelbart dra tillbaka sina extra trupper i Abchazien. Parlamentet anser att det nuvarande upplägget för fredsbevarandet måste ses över eftersom de ryska trupperna inte längre är några neutrala och opartiska fredsbevarare och efterlyser ett djupare europeiskt engagemang i de låsta konflikterna för att fredsprocesserna ska komma framåt.

    6.

    Europaparlamentet uppmanar rådet att överväga att öka den internationella närvaron i konfliktområdet genom ett gränsuppdrag inom ramen för den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP), mot bakgrund av de positiva erfarenheterna från Europeiska unionens gränsuppdrag (EUBAM) i den transnistriska delen vid gränsen mellan Moldavien och Ukraina. Parlamentet föreslår medlemsstaterna att vara mer aktiva i UNOMIG och uppmanar FN att utöka UNOMIG:s mandat och resurser.

    7.

    Europaparlamentet uppmanar FN:s säkerhetsråd, Organisationen för säkerhet och samarbetet i Europa (OSSE) och andra internationella organisationer att stödja den georgiska regeringens förslag om nya alternativa förhandlingar och fredsbevarande arrangemang, inbegripet ett successivt inrättande av verkligtoberoende internationella fredsbevarande styrkor.

    8.

    Europaparlamentet uppmanar i detta sammanhang rådet och kommissionen att resolut föra denna frågan om Abchazien och Sydossetien på tal med Ryssland vid det kommande toppmötet mellan EU och Ryssland samt vid förhandlingarna om ett nytt förstärkt partnerskapsavtal och uppmanar med kraft de ryska myndigheterna att inte motsätta sig ett eventuellt ESFP-uppdrag i denna region, också med en närvaro från EU:s sida i civila och militära fredsbevarande insatser.

    9.

    Europaparlamentet uppmanar FN att utreda och undersöka om alla relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd följs till alla delar av samtliga aktörer i konfliktområdet, inbegripet eventuell närvaro av tunga vapen.

    10.

    Europaparlamentet noterar resultatet av parlamentsvalet den 21 maj 2008 och utlåtandet från det internationella valobservatörsuppdraget, i vilket anges att valet på de flesta håll gick lugnt till, att den allmänna bedömningen var positiv och att ansenliga framsteg har gjorts sedan presidentvalet i januari.

    11.

    Europaparlamentet betonar dock att det måste göras mer, i nära samverkan med det internationella samfundet, för att åtgärda och lösa alla problem som framkommit vid valprocessen till följd av att OSSE:s och Europarådets normer genomförts inkonsekvent och ofullständigt, samt för att förbättra och befästa de framsteg Georgien gjort på väg mot demokrati. De georgiska myndigheterna uppmanas att hantera alla klagomål på valprocessen på ett sätt som medger insyn och att verka för ytterligare förbättringar så att förtroendet för valrörelsen kan öka ytterligare.

    12.

    Europaparlamentet uppmanar alla politiska aktörer i Georgien att respektera rättsstatsprincipen, att verka för en konstruktiv dialog och kompromiss och att avstå från ytterligare polarisering av det georgiska samhället. Parlamentet medger att bristen på förtroende mellan regeringen och oppositionspartierna är ett hinder för ytterligare demokratisk utveckling och förväntar sig att alla politiska aktörer strävar efter en demokratisk politisk kultur där politiska debatter äger rum i parlamentet, politiska motståndare respekteras och där en konstruktiv dialog syftar till att stödja och konsolidera Georgiens bräckliga demokratiska institutioner.

    13.

    Europaparlamentet stöder Georgiens ambitioner att snabba på integreringsprocessen med Europeiska unionen inom ramen för en stärkt europeisk grannskapspolitik.

    14.

    Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att påskynda inledandet av förhandlingar om viseringsbestämmelser mellan EU och Georgien för att slutföra avtalen om visumlättnader och återtagandeavtal med Georgien i en nära framtid för att säkerställa att georgiska medborgare inte diskrimineras jämfört med personer i separatistregionerna som har ryskt pass.

    15.

    Europaparlamentet välkomnar rådets slutsatser från den 18 februari 2008 om den europeiska grannskapspolitiken och behovet av att börja förhandla om breda och heltäckande frihandelsavtal där så är möjligt. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att snabbt försöka nå en överenskommelse med Georgien om dess ambitioner och se till att få handlingsmandat från medlemsstaterna. Parlamentet hoppas se framsteg på området under det franska ordförandeskapet.

    16.

    Europaparlamentet hälsar med tillfredsställelse att det inrättats en underkommitté mellan EU och Georgien om rättvisa, frihet och säkerhet med syfte att påskynda den bilaterala dialogen och genomförandet av handlingsplanen inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken.

    17.

    Europaparlamentet hoppas att Georgien kommer att utnyttja alla de möjligheter till extra finansiering som erbjuds genom grannskapsinvesteringsfonden, särskilt till projekt som gäller infrastruktur, energi och miljöskydd, men uppmanar kommissionen att ge utbildning, demokratiutveckling och sociala frågor större utrymme.

    18.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaterna, Georgiens president och parlament, OSSE, Europarådet och Rysslands president och parlament.


    (1)  EUT C 313 E, 20.12.2006, s. 429.

    (2)  Antagna texter, P6_TA(2007)0572.

    (3)  Antagna texter, P6_TA(2007)0538.

    (4)  Antagna texter, P6_TA(2008)0016.

    (5)  Antagna texter, P6_TA(2008)0017.

    (6)  EGT L 205, 4.8.1999, s. 3.


    Top