Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62009CN0220

    Mål C-220/09: Talan väckt den 16 juni 2009 — Europeiska gemenskapernas kommission mot Republiken Malta

    EUT C 193, 15.8.2009, p. 15–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.8.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 193/15


    Talan väckt den 16 juni 2009 — Europeiska gemenskapernas kommission mot Republiken Malta

    (Mål C-220/09)

    2009/C 193/20

    Rättegångsspråk: maltesiska

    Parter

    Sökande: Europeiska gemenskapernas kommission (ombud: J. Aquilina och W. Wils)

    Svarande: Republiken Malta

    Sökandens yrkanden

    Sökanden yrkar att domstolen ska

    fastställa att Republiken Malta har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt rådets direktiv 93/13/EEG (1) av den 5 april 1993 om oskäliga villkor i konsumentavtal, genom att inte på ett korrekt sätt ha införlivat bilagan, som nämns i artikel 3.3, samt den tredje meningen i artikel 5 i nämnda direktiv med nationella bestämmelser, och

    förplikta Republiken Malta att ersätta rättegångskostnaderna.

    Grunder och huvudargument

    Europeiska gemenskapernas kommission gör gällande att Republiken Malta inte på ett korrekt sätt har införlivat bilagan, som nämns i artikel 3.3, samt den tredje meningen i artikel 5 i rådets direktiv 93/13/EEG (nedan kallat direktivet) med nationella bestämmelser samt att Republiken Malta därmed har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt direktivet.

    Kommissionen hävdar att, även om varje medlemsstat inte nödvändigtvis behöver vidta lagstiftningsåtgärder för att genomföra ett direktiv, är det väsentligt att nationell rätt garanterar att de nationella myndigheterna faktiskt tillämpar direktivet i sin helhet, att den rättsliga ställningen i den nationella rätten bör vara tillräckligt precis och klar och att individer görs fullt medvetna om sina rättigheter och, där det är lämpligt, kan göra dem gällande inför de nationella domstolarna.

    Vad särskilt beträffar bilagan, som nämns i artikel 3.3. i direktivet, gör kommissionen gällande att införlivandet av denna bilaga med maltesisk rätt både är nödvändig och viktig. Kommissionen hävdar att listan, som finns i bilagan till direktivet, har ett indikativt och illustrativt värde och att den därför utgör en informationskälla både för de nationella myndigheter, som är ansvariga för att tillämpa genomförandeåtgärderna, och för individer som berörs av nämnda åtgärder. För att åstadkomma det resultat som eftersträvas med direktivet måste medlemsstaterna därför välja en form och metod för genomförandet som erbjuder en tillräcklig garanti för att allmänheten ska få kunskap om den.

    Kommissionen anför att Republiken Malta har underlåtit att vidta åtgärder som ger en tillräcklig garanti för att allmänheten skulle bli informerad om hela listan i bilagan till direktivet, i synnerhet om punkt 1 a, f, g, h och q i sin helhet. Dessutom har Republiken Malta inte angett att bilagan till direktivet hade gjorts om i sin helhet vid det förberedande arbetet med genomförandelagen. Detta förberedande arbete utgör enligt maltesisk rättstradition ett viktigt hjälpmedel vid tolkning. För övrigt gavs ingen annan indikation på att allmänheten skulle tillhandahålla denna information på något annat sätt.

    Vad avser införlivandet med maltesisk rätt av den tredje meningen i artikel 5 i direktivet, gör kommissionen gällande att införlivandet av denna mening med maltesisk rätt både är nödvändig och viktig i den mån förbehållet i meningen ifråga är en bindande lagbestämmelse som skänker mer vidsträckta rättigheter och större skydd för konsumenter och medverkar till att säkerställa direktivets syfte.


    (1)  EGT L 95, s. 29; svensk specialutgåva, område 15, volym 12, s. 169.


    Top