Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR1010(01)

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett flerårigt program (2004–2006) för en effektiv integrering av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska systemen för allmän och yrkesinriktad utbildning (eLearning-programmet)"

    EUT C 244, 10.10.2003, p. 42–46 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AR1010(01)

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett flerårigt program (2004–2006) för en effektiv integrering av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska systemen för allmän och yrkesinriktad utbildning (eLearning-programmet)"

    Europeiska unionens officiella tidning nr C 244 , 10/10/2003 s. 0042 - 0046


    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett flerårigt program (2004-2006) för en effektiv integrering av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska systemen för allmän och yrkesinriktad utbildning (eLearning-programmet)"

    (2003/C 244/09)

    BAKGRUND

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett flerårigt program (2004-2006) för en effektiv integrering av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska systemen för allmän och yrkesinriktad utbildning (eLearning-programmet) (KOM(2002) 751 - 2002/0303 (COD)).

    Rådets beslut av den 22 januari 2003 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén om detta ärende.

    Ordförandens beslut av den 26 juni 2002 att ge utskottet för kultur och utbildning i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet.

    Ordförandens beslut av den 28 februari 2003 att utnämna Risto Ervelä, kommunfullmäktigeordförande i Sagu och ordförande i Egentliga Finlands landskapsförbund (FIN-ELDR), till huvudföredragande i enlighet med artikel 40.2 i Regionkommitténs arbetsordning.

    Mot bakgrund av ovanstående antog Regionkommittén enhälligt vid sin 49:e plenarsession den 9 och 10 april 2003 (sammanträdet den 10 april) följande yttrande.

    1. Regionkommitténs kommentarer

    1.1. Regionkommittén anser att kvaliteten på de europeiska utbildningssystemen förbättras genom att informations- och kommunikationstekniken används på ett kreativt och innovativt sätt samt att kommissionens förslag till ett flerårigt eLearning-program är av stor betydelse för denna utveckling.

    1.2. ReK fäster uppmärksamhet vid de lokala och regionala myndigheternas viktiga roll i undervisningen och utbildningen och anser att dessa myndigheter måste delta aktivt i genomförandet av programmet om de uppställda målen skall kunna uppnås.

    1.3. Kommittén betonar att alla studerande och utbildningsinstanser bör kunna utnyttja de möjligheter som informationssamhället erbjuder, och framhåller att detta mål är extra svårt att uppnå i regioner där förhållandena på grund av läget eller samhällsstrukturen medför särskilda utmaningar, såsom i EU:s avlägset belägna regioner och unionens randområden. Situationen försvåras också av en bristfällig infrastruktur och en otillräcklig budget för utrustning och underhåll. Alla har inte heller tillgång till information på lika villkor.

    1.4. Kommittén konstaterar att utbudet av telekommunikationstjänster varierar stort mellan olika regioner och lokalsamhällen i Europa, vilket bidrar till att skapa skillnader när det gäller att uppnå programmets mål och också ytterligare förvärrar redan existerande skillnader.

    1.5. ReK anser att det faktum att de nya medlemsstaterna kan delta i programmet redan innan de har blivit medlemmar understöder de allmänna målen i samband till utvidgningen.

    1.6. Kommittén konstaterar att det är viktigt att aktörerna på gräsrotsnivå (t.ex. lokala och regionala myndigheter, icke-statliga organisationer, företag) samarbetar, om målen för programmet skall kunna uppnås.

    1.7. Regionkommittén framhåller att ett av de centrala utbildningsmålen är att tillhandahålla de kunskaper som behövs i arbetslivet och att detta kräver ett nära samarbete mellan utbildningsinstanserna och företagen, eftersom kunskapskraven snabbt förändras i ett informationssamhälle som bygger på kunnande.

    1.8. ReK konstaterar att man vid skapandet av nya inlärningsmiljöer bör fästa särskild uppmärksamhet vid innehållsproduktionen och kvaliteten på undervisningen, men framhåller att man inte får glömma bort de humanitära målen med utbildningen och vikten av mänskliga kontakter.

    1.9. Kommittén betonar att man bör skilja mellan å ena sidan användningen av informations- och kommunikationsteknik i utbildningen och å andra sidan undervisningen i hur tekniken skall användas och anser att kommissionens förslag i detta hänseende innehåller begreppsmässiga oklarheter.

    1.10. Enligt kommittén är det nödvändigt att programmet, i enlighet med kommissionens förslag, går över gränserna mellan allmän och yrkesinriktad utbildning, och ReK betonar att detta kräver såväl partnerskap på lokal och regional nivå som ett nytt slags samarbete mellan de olika utbildningsstadierna, vuxenutbildningen och arbetslivet.

    1.11. Regionkommittén anser att de handlingslinjer som kommissionen lägger fram (att motverka IT-klyftan, europeiska virtuella campus och vänskolor via Internet) motsvarar de områden som kommittén tidigare har lyft fram.

    1.12. ReK konstaterar att de resurser som har reserverats för genomförandet av programmet är underdimensionerade i förhållande till målen.

    1.13. Enligt ReK är det viktigt att man ställer upp klara mål för programmet samt övervakar och utvärderar dessa, men kommittén påminner om att utvärderingen inte får bli oskäligt betungande ur ekonomisk eller administrativ synvinkel.

    1.14. Regionkommittén påminner också om att man inte kan garantera en högklassig utbildning enbart genom att främja användningen av informations- och kommunikationsteknik i utbildningen, utan att detta bara är ett av flera att förbättra undervisningen.

    1.15. Kommittén stöder programmets mål att erbjuda virtuell rörlighet som ett alternativ för alla personer som av olika skäl har en begränsad fysisk rörlighet och anser att programmet till denna del på ett utmärkt sätt kompletterar EU:s övriga utbildnings- och ungdomsprogram.

    2. Särskilda kommentarer

    2.1. Regionkommittén anser att man vid genomförandet av programmet bör beakta de lokala och regionala myndigheternas centrala roll i kampen mot utslagning från informationssamhället och hoppas att de olika beslutsnivåerna stöder detta arbete.

    2.2. Kommittén konstaterar att undervisningsmaterialet ofta är kulturbundet, varför man i programmet bör stödja innehållsproduktionen också i små språkområden eftersom det sällan är lönsamt att producera detta material i digital form.

    2.3. Kommittén anser att en viktig förutsättning för att kunna förhindra utslagning är att man vid genomförandet av programmet beaktar behovet av att utveckla användarvänlig utrustning och användarvänliga program för alla olika användargrupper.

    2.4. ReK hoppas att programmet på ett avgörande sätt främjar användningen av produkter med öppen källkod i utbildningen.

    2.5. ReK anser att eLearning-programmet samt dokumentet om framtidsmålen för de europeiska utbildningssystemen och uppföljningen av detta klart bör stödja varandra.

    2.6. Regionkommittén önskar att man i programmet beaktar inte enbart Bolognaprocessen rörande högre utbildning utan också Köpenhamnsprocessen rörande yrkesinriktad utbildning.

    2.7. Regionkommittén föreslår att programmet genomförs flexibelt så att utvecklingsarbete i medlemsstaterna kan stödjas och uppmuntras oberoende av vilket skede arbetet nått och på vilket sätt det framskrider.

    2.8. Kommittén anser att programmet så fort som möjligt bör utvidgas till att omfatta även den grundläggande utbildningen om man skall kunna uppnå de uppställda målen.

    2.9. ReK betonar att målen för livslångt lärande kräver att de möjligheter som e-lärandet erbjuder skall vara lättillgängliga för människorna över allt även utanför utbildningsinstanserna.

    2.10. Kommittén förutsätter att man även i Internets tidevarv värnar om barnens och ungdomarnas sociala, personliga och etiska uppfostran och effektivt bekämpar ett skadligt innehåll.

    2.11. Kommittén anser att eLearning-programmet bör trygga den kulturella och språkliga mångfalden i Europa.

    2.12. ReK understryker att samarbete och samordning med EU:s övriga utbildningsprogram är nödvändigt för att undvika överlappningar och för att programmen skall komplettera varandra på ett ändamålsenligt sätt.

    2.13. Kommittén anser det vara viktigt att man med hjälp av informations- och kommunikationstekniken utvecklar metoder för distansstudier av hög kvalitet med hjälp av vilka man kan öka och utvidga utbildningsutbudet också i regioner och kommuner där detta annars skulle vara orimligt dyrt eller svårt, såsom i EU:s avlägset belägna regioner och yttersta randområden.

    2.14. ReK hoppas att eLearning-programmet skall utvidgas till att omfatta gränsöverskridande vänskolekontakter även i områden som såväl i dag som i framtiden befinner sig utanför unionen.

    2.15. Regionkommittén anser det vara viktigt att man i utvecklingen av innehållsproduktionen och e-lärandet ser lärarna och övriga utbildare inte endast som användare av resurserna utan också som utvecklare av dessa. ReK vill också att man fäster särskild uppmärksamhet vid utbildning i informationsteknik för såväl lärarstuderande som redan yrkesverksamma lärare samt vid att det digitala undervisningsmaterialet används på ett pedagogiskt sätt i utbildningen.

    2.16. Kommittén anser att det digitala undervisningsmaterialet bör innehålla lämpliga pedagogiska anvisningar för lärarna för att underlätta användningen av materialet.

    2.17. ReK framhåller att programmets resurser bör riktas till de effektivaste och strategiskt sett viktigaste åtgärderna, med särskild tonvikt på de mest innovativa verksamhetsmetoderna.

    2.18. Kommittén konstaterar att man i utvärderingen bör fästa uppmärksamhet vid det mervärde som utbildning i informations- och kommunikationsteknik ger och hoppas att resultatet av halvtidsutvärderingen av programmet utnyttjas i utformningen av strukturen hos och innehållet i EU:s utbildnings- och ungdomsprogram (t.ex. Leonardo da Vinci och Sokrates) efter år 2006.

    2.19. Regionkommittén betonar att det till stöd för e-vänskolekontakter förutom informations- och kommunikationsteknik och virtuell rörlighet också behövs konkreta utbytesprogram för såväl lärare som elever.

    3. Regionkommitténs rekommendationer

    Rekommendation 1

    Artikel 2

    >Plats för tabell>

    Motivering

    Det behövs ytterligare nydaning inom e-lärande. E-lärande kan lyckas endast om man fäster tillräckligt stor vikt vid mottagarens behov och kunskapsstoffets natur. Det är viktigt att i större utsträckning lägga tyngdpunkten vid kvalitet i produkter och tjänster inom e-lärande och på de pedagogiska aspekterna på användningen.

    Rekommendation 2

    Artikel 3

    >Plats för tabell>

    Motivering

    Begreppet universitet täcker inte all utbildning på högskolenivå. I många europeiska länder ges utbildning på högskolenivå såväl vid universitet som vid yrkeshögskolor.

    Rekommendation 3

    Artikel 3

    >Plats för tabell>

    Motivering

    Det behövs ytterligare nydaning inom e-lärande. E-lärande kan lyckas endast om man fäster tillräckligt stor vikt vid mottagarens behov och kunskapsstoffets natur. Det är viktigt att i större utsträckning lägga tyngdpunkten vid kvalitet i produkter och tjänster inom e-lärande och på de pedagogiska aspekterna på användningen.

    Rekommendation 4

    Artikel 10

    >Plats för tabell>

    Motivering

    Det är ett särskilt viktigt mål att motverka den digitala tudelningen med tanke på förändringarna inom åldersstrukturen i Europa, på utmaningarna i fråga om livslångt lärande och på förändringarna i arbetslivet och näringslivet.

    Bryssel den 10 april 2003.

    Regionkommitténs

    ordförande

    Albert Bore

    Top