Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0017

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvaliteten på badvatten"

    EUT C 244, 10.10.2003, p. 31–33 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AR0017

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvaliteten på badvatten"

    Europeiska unionens officiella tidning nr C 244 , 10/10/2003 s. 0031 - 0033


    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvaliteten på badvatten"

    (2003/C 244/07)

    BAKGRUND

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvaliteten på badvatten (KOM(2002) 581 slutlig - 2002/0254 (COD)).

    Rådets beslut av den 13 november 2002 att i enlighet med artikel 175.1 i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén om detta ärende.

    Ordförandens beslut av den 23 januari 2003 att ge utskottet för hållbar utveckling i uppdrag att förbereda yttrandet.

    Regionkommitténs yttrande om kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet om "Utarbetande av en ny badvattenpolitik", CDR 97/2001 fin(1).

    Det utkast till yttrande som antogs av utskottet för hållbar utveckling den 20 februari 2003 (CdR 17/2003 rév.). Föredragande: Francesc Antich i Olivier, regionpresident i regionen Balearerna (E-PSE).

    I enlighet med EU-fördraget skall miljöhänsyn integreras i gemenskapens politik, särskilt i syfte att säkerställa en hållbar utveckling.

    Med beaktande av ovanstående antog Regionkommittén enhälligt följande yttrande vid sin 49:e plenarsession den 9-10 april 2003 (sammanträdet den 9 april).

    1. Allmänna kommentarer

    1.1. Regionkommittén välkomnar förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvaliteten på badvatten. Tillämpningen av de nya bestämmelserna kommer att leda till ett bättre hälsoskydd för EU-medborgarna och andra besökare på badplatser, samt få mycket positiva följder för miljön.

    1.2. Kommittén anser att denna politik kan bidra till en samstämmig och hållbar ekonomisk utveckling som framför allt kommer att gynna berörda medborgare samt förbättra miljön. Turist- och fritidssektorn, som är mycket viktig för många medlemsstater i EU, kommer utan tvekan att dra fördel av strikta kvalitetsregler för våra vatten som ger konsumenterna och användarna säkerhet och förtroende.

    1.3. Direktivet kommer att bidra till att förbättra informationen till konsumenterna och användarna, samt garantera en viss säkerhet och ett utbud där hälso- och miljöskydd i samspel med ekonomisk och social utveckling utgör slutmålet.

    1.4. I direktivet överväger man om områden som drabbats av naturkatastrofer skall strykas från förteckningen. Mot bakgrund av beklagliga händelser som fartygsförlisningarna Erika och Prestige bör även denna typ av olyckor omfattas av de skyddsåtgärder som fastställs i förslaget till direktiv.

    1.5. I enlighet med de principer som ligger till grund för vitboken om styrelseformer i EU, anser Regionkommittén att det är viktigt att den lokala och regionala nivån deltar i större utsträckning i tillämpningen av direktivet om kvaliteten på badvatten. Direktivet skulle därmed kunna tillämpas mer effektivt och även anpassas bättre till befogenhetsfördelningen i varje medlemsstat, och då särskilt de lokala och regionala myndigheternas befogenheter.

    1.6. Kommittén understryker vikten av rena badvatten för hälsan. Av denna anledning är det ett betydelsefullt åliggande för medlemsstaterna att hålla allmänheten informerad om vattnets aktuella tillstånd i varje område. Denna information måste vara tydlig, lättförståelig och inte för teknisk. Den måste också spridas i tid. Det är därför viktigt att typgodkänna informationen och dra nytta av de möjligheter som informationssamhället erbjuder för att uppnå detta mål. I detta hänseende är de lokala och regionala myndigheternas arbete av avgörande betydelse. Kraven på myndigheter vad gäller distribution av information om badvatten måste stämma överens med kraven i det nya direktivet om allmänhetens tillgång till miljöinformation. Av dessa skäl bör man överlåta till de lokala och regionala myndigheterna att utforma informationen i linje med subsidiaritetsprincipen. Direktivet bör följaktligen begränsa informationsplikten till följande minimikrav:

    - Allmän beskrivning av badplatsen utan hänvisning till profilerna.

    - Presentation och utvärdering av aktuella undersökningsresultat samt listplacering de senaste tre åren.

    - Strykningar från badplatsförteckningen och eventuella skäl till detta.

    1.7. Kommittén välkomnar att man i det nya direktivet inriktar sig på att förbättra hälsonivåerna genom förutseende åtgärder på badplatser, och inte endast begränsar sig till de nödvändiga regelbundna vetenskapliga analyserna. Denna nya strategi kommer i stor utsträckning att förenkla förvaltningsåtgärder från de behöriga myndigheternas sida på varje nivå. Dessa åtgärder kommer även att kunna anpassas bättre till både sötvatten- och kustområdenas särskilda förhållanden.

    1.8. Kommittén stöder klassificeringen i dåliga, goda och utmärkta badplatser. Även om ett område ur ren hälsosynpunkt bör karakteriseras som lämpligt eller olämpligt, skall distinktionen mellan två godkända vattentyper gynna de myndigheter som verkligen anstränger sig att uppnå bästa kvalitet. Denna åtgärd främjar en konstant förbättring av tillståndet hos de badvatten som redan är lämpliga.

    1.9. Kommittén välkomnar minskningen av antalet parametrar i det nya direktivet och de minskade kostnaderna som detta innebär, men noterar att utvärderingen kan ge resultat som saknar trovärdighet. Vi efterlyser därför ett flexiblare förfarande som vid behov kan ändras. Man bör inte utesluta möjligheten att införa nya parametrar till följd av vetenskapliga framsteg som tyder på att det är lämpligt att genomföra vissa prov. Dessa förbättringar bör kunna genomföras utan att direktivet behöver ändras.

    1.10. Kommittén välkomnar också att man i direktivet uttryckligen nämner toxisk algblomning och utbredningen av makroalger i enlighet med kommitténs begäran i ett tidigare yttrande om badvattenpolitiken (CdR 97/2001 fin). Kommittén rekommenderar att man även beaktar föroreningar av algslem. Man bör fortsätta studera dessa fenomen och följderna för badare och ekosystem samt för kvaliteten på badvatten.

    1.11. Kommittén vill fästa uppmärksamheten på de problem som kan uppstå på grund av att badplatserna kan ligga i skyddade livsmiljöer och fågelskyddsområden och utnyttjas av stora mängder sjöfåglar. Här måste problemen lösas på ett adekvat sätt med hänsyn till rättmätiga fritidsintressen.

    2. Kommentarer med avseende på de lokala och regionala myndigheternas prioriteringar

    2.1. Med tanke på att det nya badvattendirektivet föreskriver att ansvaret skall fördelas mellan EU, medlemsstaterna och deras regioner på ett följdriktigt sätt, anser kommittén att det är viktigt att representanter för de lokala och regionala myndigheterna deltar aktivt i den föreskrivande kommittén och i den kommitté som nämns i artikel 20.

    2.2. Enligt direktivet är de lokala och regionala myndigheternas deltagande i utformningen av informationskanaler till konsumenterna av avgörande betydelse för att förbättra tillgången till information och därmed förstärka användarnas förtroende.

    2.3. Vad gäller bedömningen av de ekonomiska effekterna och näringslivseffekterna leder en förbättrad badvattenkvalitet till andra positiva effekter som direkt förbättrar folkhälsan samt det ekonomiska och sociala välståndet hos de människor som bor i dessa områden. En förbättrad badvattenkvalitet bidrar även till en hållbar utveckling av turistsektorn. Kommissionen bör, i samarbete med lokala och regionala myndigheter, ytterligare analysera de eventuella konsekvenserna för den hållbara utvecklingen inom turistsektorn. Analysen bör omfatta en granskning av de kostnader som det innebär för lokalsamhällena att stänga badplatser för att iaktta de nya, striktare normer som kommissionen föreslår.

    2.4. Eftersom medlemsstaternas åligganden i fråga om tillsyn genomförs av de lokala och regionala myndigheterna menar kommittén att direktivets tillämpningsområde skall inskränkas till bad. Andra fritidsaktiviteter bör inte föras in, och de hänvisningar som finns till detta bör strykas. Kvalitetskrav på vatten för andra fritidsaktiviteter bör i förekommande fall regleras i ett dotterdirektiv.

    2.5. Kommissionen har visserligen genomfört undersökningar i samband med utarbetandet av direktivet, men kommittén anmodar ändå kommissionen att göra en mer detaljerad och representativ utvärdering av kostnaderna för att genomföra översynen.

    3. Rekommendationer

    Regionkommittén föreslår följande ändringar i förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvaliteten på badvatten:

    3.1. Med tanke på de omfattande åtgärder som det innebär att utarbeta en badvattenprofil enligt artikel 6 bör detta bara vara obligatoriskt i fråga om badvatten som klassats som "dåligt" enligt artikel 9.

    3.2. Avseende artikel 6 och i ljuset av oljefartygsolyckorna Erika och Prestige - vilka endast är några av ett otal olyckor vid Europas kuster som fått allvarliga följder för miljön - föreslår kommittén att man skall granska vilka åtgärder som kan bidra till att undvika allvarliga skador på vattnet och återupprätta konsumenternas förtroende. Direktivet bör bland annat omfatta möjligheten att under dessa och liknande omständigheter tillfälligt stryka badplatser från förteckningen. Målet är att kvalitetssynen på dessa badplatser inte skall påverkas negativt av miljökatastrofer, och att försäkra sig om att en badplats som förs upp på listan igen under alla omständigheter uppfyller samtliga säkerhets- och hälsogarantier.

    3.3. Beträffande artikel 7.4 och 7.5 föreslår vi att inte endast naturkatastrofer, utan även andra katastrofer, skall kunna ligga till grund för att badplatser stryks från övervakningsplanen, till exempel olyckorna med fartygen Prestige och Erika.

    3.4. ReK menar att det är rimligt att extremt högt vattenstånd anges som skäl för att senarelägga tidsplanen för kontrollerna, eftersom detta inverkar menligt på vattenkvaliteten. Kommissionen bör underrättas i samband med årsrapporten om badsäsongen.

    3.5. I fråga om artikel 12.3 i förslaget till direktiv anser kommittén att man bör säkerställa att de behöriga offentliga myndigheterna, som ofta är lokala och regionala myndigheter, disponerar över nödvändiga medel och har den kapacitet som behövs för att hantera krissituationer. Beredskapsplaner enligt artikel 12 bör bara utarbetas i sådana fall där det föreligger en utomordentligt akut situation. Man bör till och med överväga att stryka artikel 12.

    3.6. Kommittén föreslår att direktivförslagets artikel 13 kompletteras med en undantagsregel i linje med de allmänna kommentarerna under punkt 1.9. Enligt denna regel skall badvattnet anses vara förenligt med direktivet

    - om man inte konstaterat fortsatta överskridanden av gränsvärden efter enstaka sådana fall och efter kontroll och analys i efterhand,

    - om ansvariga myndigheter varnat allmänheten eller utfärdat kortvarigt badförbud för den period då gränsvärdena överskreds.

    3.7. Avseende artikel 16.1 är det rimligt att de lokala och regionala myndigheterna görs direkt delaktiga i utformningen och spridningen av information om kvaliteten på badvatten. Informationen kommer därmed att förbättras eftersom de lokala och regionala myndigheterna är de som bäst känner till området och de människor som informationen riktar sig till.

    3.8. Artikel 16 bör utökas med en ny punkt, nummer 5, som fastställer en praktisk modell för information till allmänheten i hela EU. Kommittén uppmanar därför kommissionen att finansiera pilotprojekt i olika regioner i Europa för att utveckla en modell som både gäller sötvatten och kustvatten. Dessa projekt skulle kunna genomföras under de två år som medlemsstaterna har på sig att överföra direktivet till nationell lagstiftning.

    3.9. Beträffande artikel 20 föreslår kommittén att de lokala och regionala myndigheterna skall bidra med information vid fastställandet av de vetenskapliga och tekniska detaljerna i direktivet, eftersom de bäst känner till badvattnens tillstånd. Det skulle därför vara lämpligt om de lokala och regionala myndigheterna var representerade i den kommitté som skall bistå kommissionen i anpassningen av direktivet till den tekniska utvecklingen.

    3.10. Vad gäller kommentarerna till "finansieringsöversikt för rättsakt", och för att pilotprojekten som nämns i punkt 3.5 i rekommendationerna skall kunna genomföras, är det nödvändigt att anslå ytterligare medel för att täcka nödvändiga kostnader.

    Bryssel den 9 april 2003.

    Regionkommitténs

    ordförande

    Albert Bore

    (1) EGT C 357, 14.12.2001, s. 51.

    Top