Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002213

    SKRIFTLIG FRÅGA E-2213/02 från Karin Junker (PSE) till kommissionen. Stöd till Oxfams kampanj Make Trade Fair.

    EUT C 242E, 9.10.2003, p. 12–13 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E2213

    SKRIFTLIG FRÅGA E-2213/02 från Karin Junker (PSE) till kommissionen. Stöd till Oxfams kampanj Make Trade Fair.

    Europeiska unionens officiella tidning nr 242 E , 09/10/2003 s. 0012 - 0013


    SKRIFTLIG FRÅGA E-2213/02

    från Karin Junker (PSE) till kommissionen

    (22 juli 2002)

    Ämne: Stöd till Oxfams kampanj Make Trade Fair

    Den 11 april 2002 inledde Oxfam kampanjen Make Trade Fair, gör handeln rättvis. Avsikten med Oxfams kampanj är att göra det lättare för fattigare länder att få tillträde till den europeiska marknaden.

    En av förutsättningarna är att en ny inrättning grundas som främjar distributionen och förhindrar överutbud, för att höja priserna till en rättvis nivå och se till att allt detta inte undermineras av olika överenskommelser.

    På så sätt skall garanterad tillgång ges till ny teknik och framför allt till basläkemedel, också på grundval av en demokratisering av WTO.

    Hittills har kommissionen inte stött rättvis handel särskilt ofta.

    Jag skulle därför vilja fråga kommissionen om, och i vilken form, den stöder eller tänker stödja Oxfams kampanj Make Trade Fair, framför allt i samarbetet med AVS-länderna?

    Svar från Pascal Lamy på kommissionens vägnar

    (8 oktober 2002)

    EU gick i främsta ledet för att främja en ny runda av handelsförhandlingar som med framgång inleddes i november 2001 i Doha. Det uttalade syftet med denna runda är att främja utvecklingsländernas integrering i världsekonomin. Sedan rundan inleddes har det i Genève pågått förhandlingar i syfte att uppnå det resultatet, och resultatet av dessa förhandlingar kommer med visshet att göra det lättare för utvecklingsländernas produkter att få tillträde till den europeiska marknaden. I detta sammanhang bör det dock noteras att EU började underlätta tillträdet redan före den nya rundan: initiativet allt utom vapen, som inleddes redan innan, öppnade dörrarna till EU:s marknad för i stort sett alla produkter med ursprung i de minst utvecklade länderna.

    Medan ytterligare tillträde till EU:s och möjligen andra marknader kommer att vara till nytta för ekonomierna i de flesta utvecklingsländer kanske detta inte är tillräckligt för de länder som, vilket Oxfram mycket riktigt påpekade, i huvudsak exporterar råvaror. Kommissionen håller för närvarande på att studera möjliga lösningar på detta problem.

    Kommissionen avser också i samband med förhandlingarna inom Världshandelsorganisationen (WTO) att ta upp problemen med tillträdet till nya teknologier, bl.a. mediciner, och den har i Genève redan lämnat förslag för detta ändamål.

    När det gäller förbättrat tillträde till mediciner kom WTO-medlemmarna i Doha i november 2001 överens om en förklaring om förhållandet mellan hälsofrågor och avtalet om handelsrelaterade aspekter på immaterialrätter (Tripsavtalet). När det gäller punkt 6 i deklarationen har gemenskapen föreslagit en ändring av artikel 31 i Tripsavtalet.

    Kommissionen kommer samtidigt att fortsätta att verka för att främja WTO:s öppenhet, vilket framgår av WTO:s beslut nyligen att underlätta insyn i organisationens handlingar.

    Kommissionen avser dessutom att ytterligare integrera utvecklingsländerna i världsekonomin även på bilateral och regional nivå, särskilt länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS) där gemenskapen och AVS, i enlighet med Cotonouavtalet, står i begrepp att inleda förhandlingarna om ekonomiska partnerskapsavtal.

    Kommissionen stöder och kommer även i fortsättningen att stödja rättvis handel som utförs av privata bolag och samtidigt se till att de internationella förpliktelserna i samband med denna respekteras. Gemenskapen deltar dessutom redan aktivt i internationella ansträngningar för att se till att internationella varumarknader fungerar mer öppet och effektivt.

    Sedan kampanjen inleddes har kommissionen haft regelbunden kontakt med Oxfam genom möten och seminarier och har studerat deras förslag. Denna dialog har varit konstruktiv och nyttig och kommer med visshet att fortsätta under loppet av förhandlingarna inom ramen för utvecklingsagendan från Doha, förhandlingarna om ekonomiska partnerskapsavtal och därefter.

    Top