Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Strategisk ram för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning

Strategisk ram för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Resolution om en strategisk ram för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021–2030)

Resolution om en styrningsstruktur för den strategiska ramen för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021–2030)

VILKET SYFTE HAR RESOLUTIONERNA?

  • I den första resolutionen (som antogs i februari 2021) fastställs det viktigaste verktyget på Europeiska unionens (EU) nivå för samarbete på utbildningsområdet under innevarande decennium. Syftet med den strategiska ramen för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021–2030) är att stödja EU:s medlemsstater i deras arbete för att förbättra de nationella utbildningssystemen med hjälp av kompletterande verktyg på EU-nivå, ömsesidigt lärande och utbyte av god praxis via den öppna samordningsmetoden. Det övergripande politiska målet för den strategiska ramen är att fram till 2030 få till stånd och ytterligare utveckla ett europeiskt område för utbildning.
  • Den andra resolutionen (som antogs i november 2021) ger inriktningen och de vägledande principerna för en styrningsstruktur för den strategiska ramen så att det arbete som utförs i detta sammanhang styrs upp och samordnas på lämpligt sätt.

VIKTIGA PUNKTER

Fem strategiska prioriteringar

  • 1.

    Att förbättra kvalitet, rättvisa, inkludering samt framgång för alla inom utbildningen.

  • 2.

    Att se till att livslångt lärande och rörlighet blir verklighet för alla.

  • 3.

    Att öka kompetensen och motivationen inom läraryrket.

  • 4.

    Att stärka den högre utbildningen i Europa.

  • 5.

    Att stödja den gröna och den digitala omställningen i och genom utbildning.

Målsättningar på EU-nivå

I den resolution som antogs i februari 2021 har medlemsstaterna även enats om sju målsättningar som ska nås på EU-nivå.

  • 1.
    Femtonåringar med svaga grundläggande färdigheter

    Andelen femtonåringar med svaga färdigheter i läsning, matematik och naturvetenskap ska understiga 15 % senast 2030.

  • 2.
    Åttondeklassare med svaga digitala färdigheter

    Andelen åttondeklassare med svaga färdigheter i datorkunskap och informationskompetens ska understiga 15 % senast 2030.

  • 3.
    Deltagande i förskoleverksamhet och barnomsorg

    Senast 2030 ska minst 96 % av barnen mellan tre års ålder och åldern för obligatorisk skolstart delta i förskoleverksamhet eller barnomsorg.

  • 4.
    Unga med endast grundskoleutbildning

    Senast 2030 ska andelen unga med endast grundskoleutbildning understiga 9 %.

  • 5.
    Personer med eftergymnasial utbildning

    Andelen personer i åldern 25–34 år med eftergymnasial utbildning ska vara minst 45 % senast 2030.

  • 6.
    Yrkesutbildade som fått delta i arbetsplatsförlagt lärande

    Andelen nyutexaminerade från en yrkesutbildning som fått delta i arbetsplatsförlagt lärande under sin yrkesutbildning ska vara minst 60 % senast 2025.

  • 7.
    Vuxnas deltagande i lärande

    Senast 2025 ska minst 47 % av de vuxna i åldersgruppen 25–64 år ha deltagit i lärande under de senaste 12 månaderna.

Övervakning och rapportering

För att övervaka processen ska medlemsstaterna och kommissionen ha ett nära samarbete för att inventera det arbete som gjorts på teknisk nivå och utvärdera processen och resultaten av den. Årlig övervakning ska också ske genom kommissionens utbildningsöversikt, som dels beskriver framstegen mot alla de överenskomna målen och indikatorerna på EU-nivå på utbildningsområdet, inbegripet delindikatorer, dels bidrar till processen med den europeiska planeringsterminen.

Flera olika faser för lägesrapportering har fastställts. En rapport om framstegen mot det europeiska området för utbildning offentliggjordes av kommissionen i november 2022. En halvtidsöversyn kommer att göras 2023 och en fullständig rapport om det europeiska området för utbildning ska läggas fram 2025.

Styrningsstruktur

De vägledande principer för den strategiska ramens styrningsstruktur som fastställdes i resolutionen från november 2021, är

  • egenansvar och inkludering,
  • ansvar,
  • transparens, kontinuitet och ändamålsenlighet,
  • samverkan och samarbete.

Genom resolutionen inrättas ett nytt organ under högnivågruppen för utbildningsfrågor: högnivågruppens samordningsnämnd. Detta nya organ ska ha en samordnande och stödjande funktion. Ordförandeskapet, i samarbete med partnerna i ordförandeskapstrion och kommissionen, intar en ledande roll när det gäller att samordna högnivågruppens arbete inom den strategiska ramen.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Rådets resolution om en strategisk ram för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021–2030) (EUT C 66, 26.2.2021, s. 1).

Rådets resolution om en styrningsstruktur för den strategiska ramen för det europeiska utbildningssamarbetet inför och bortom ett europeiskt område för utbildning (2021–2030) (EUT C 497, 10.12.2021, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Framsteg mot förverkligandet av det europeiska området för utbildning (COM(2022) 700 final, 18.11.2022).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/817 av den 20 maj 2021 om inrättande av Erasmus+: Unionens program för utbildning, ungdom och idrott samt om upphävande av förordning (EU) nr 1288/2013 (EUT L 189, 28.5.2021, s. 1).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om att förverkliga det europeiska området för utbildning senast 2025 (COM(2020) 625 final, 30.9.2020).

Senast ändrat 31.01.2023

Top