Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden

Upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv (EU) 2019/790 om upphovsrätt på den digitala inre marknaden

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

Direktivet har följande tre huvudsyften:

  • Att anpassa vissa viktiga undantag från upphovsrätten till den digitala och den gränsöverskridande miljön.
  • Att förbättra licensieringspraxis och säkerställa bredare tillgång till innehåll.
  • Att göra marknaden för upphovsrätt välfungerande.

VIKTIGA PUNKTER

Direktivet uppdaterar de elva direktiv som tillsammans utgör EU:s upphovsrättslagstiftning, men det ersätter dem inte. Bland annat gäller det

Undantag från upphovsrätten för att ge större tillgång

Direktivet gör det lättare att använda upphovsrättsskyddat material i olika syften, oftast för att få tillgång till kunskap, genom att det inför obligatoriska undantag från upphovsrätten för att främja

  • text- och datautvinning*,
  • digital användning av verk i illustrativt syfte inom undervisning, samt
  • bevarande av kulturarvet.

Det gör det lättare att få licensiering för att på så vis ge bredare tillgång till innehåll, i synnerhet genom att föreskriva

  • ett nytt system som gör det lättare för kulturarvsinstitutioner, såsom bibliotek, museum och arkiv, att digitalisera och sprida – på såväl internet som utanför EU:s gränser – utgångna verk som de har i sina samlingar,
  • en särskild bestämmelse om avtalslicenser och liknande mekanismer, och
  • en förhandlingsmekanism som ska hjälpa berörda parter att komma överens om hur audiovisuella verk ska göras tillgängliga på plattformar för beställvideo.

Direktivet förtydligar också att vem som helst får dela kopior av konstverk som är fria för var och en att använda (till exempel en bild av en skulptur som inte längre omfattas av upphovsrätten), på vissa villkor.

Skydd av presspublikationer för användning på internet

  • EU-baserade pressutgivare får nya rättigheter i fråga om den digitala användningen av deras presspublikationer, men dessa rättigheter gäller endast när det är leverantörer av onlinetjänster som använder dem – privat eller icke-kommersiell användning av enskilda användare omfattas inte. Hyperlänkningsåtgärder och väldigt korta utdrag ur presspublikationer omfattas inte heller av dessa nya rättigheter.
  • Upphovsmän vars verk ingår i en presspublikation bör få en lämplig andel av intäkterna från användningen.

Skyddat innehåll som används av onlineleverantörer av delningstjänster för innehåll

  • Onlineleverantörer av delningstjänster för innehåll bör ha fått tillstånd från rättsinnehavarna när de ska göra sådana verk som deras användare laddar upp tillgängliga för allmänheten, exempelvis genom ett licensieringsavtal. Om den berörda leverantören inte har någon licens kan den utnyttja en ansvarsbegränsningsmekanism, men den måste ”ha gjort vad den har kunnat” för att se till att det via dennes tjänster inte ges tillgång till otillåtet innehåll. Den ska ha gjort vad den har kunnat med hjälp av relevant och nödvändig information som rättsinnehavarna ska ha tillhandahållit.
  • Användare får ladda upp sådant innehåll som specifikt ska utgöra citat, kritik, recensioner, karikatyrer, parodier eller pastischer, och de kan utnyttja mekanismer för klagomål och prövning om det uppstår tvister över innehåll som felaktigt blockerats eller tagits bort från plattformarna.

Skälig ersättning för upphovsmän och utövande konstnärer

EU-länderna bör se till att principen om lämplig och proportionell ersättning gäller då en upphovsman eller utövande konstnär överlåter eller licensierar sina rättigheter till en annan part som ska använda dem (t.ex. en utgivare eller producent).

Insyn och återkallande

Upphovsmän och utövande konstnärer bör regelbundet – minst en gång om året – få aktuell, relevant och uttömmande information om hur deras verk och framföranden används. De har rätt att återkalla rättigheterna efter en rimlig tidsperiod om verket eller framförandet inte används.

Avtalsändringar

Upphovsmän och utövande konstnärer får starkare förhandlingsrättigheter. De har rätt att göra anspråk på ytterligare, lämplig och skälig ersättning från den part som de har ingått ett avtal med om utnyttjande av deras rättigheter, om den ursprungligen överenskomna ersättningen visar sig vara oproportionellt låg i förhållande till alla senare intäkter som härrör från utnyttjandet av verken.

NÄR BÖRJAR DIREKTIVET GÄLLA?

Direktivet gäller sedan den 6 juni 2019 och ska senast den 7 juni 2021 vara lag i alla EU-länder.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Text- och datautvinning: automatiserad analysteknik som används för att analysera text och data i digital form för att generera information såsom mönster, trender och samband.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/790 av den 17 april 2019 om upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden och om ändring av direktiven 96/9/EG och 2001/29/EG (EUT L 130, 17.5.2019, s. 92).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/29/EG av den 22 maj 2001 om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (EUT L 167, 22.6.2001, s. 10).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2001/29/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 12.07.2019

Top