EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0322

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2021–2023

COM/2020/322 final

Bryssel den 14.7.2020

COM(2020) 322 final

2020/0144(NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2021–2023


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

EU är beroende av import för försörjningen med vissa fiskeriprodukter. Under de senaste årtiondena har importberoendet för att tillgodose efterfrågan på dessa produkter ökat ytterligare. EU:s fiskeri- och vattenbruksproduktion täcker för närvarande endast 43 % av unionens behov. De autonoma handelsåtgärderna för fiskeri- och vattenbruksprodukter är främst utformade så att EU:s fiskberedningsindustri kan importera råvaror från tredjeländer till nedsatta tullsatser eller tullfritt för vidare beredning. För att säkerställa rättvis konkurrens på EU-marknaden mellan importerade fiskeriprodukter och EU:s egna fiskeriprodukter, bör åtgärdernas påverkan på EU-producenternas konkurrenskraft också beaktas.

Förenade kungariket lämnade EU den 31 januari 2020, med en övergångsperiod som löper fram till slutet av 2020. Detta förslag grundar sig på antagandet att ett frihandelsavtal mellan EU och Förenade kungariket kommer att ingås vid övergångsperiodens slut, så att handelsflödena mellan EU:s medlemsstater och Förenade kungariket kan fortsätta utan importtullar. Om det vid övergångsperiodens utgång inte finns något sådant avtal, kan rådet besluta att ändra förordningen om autonoma tullkvoter.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Initiativet är i linje med och följer EU:s politik för att säkra tillräcklig tillgång på fiskeriprodukter för EU:s beredningsindustri.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Ej tillämpligt.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 31 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Proportionalitetsprincipen

Det alternativ som har valts är proportionellt eftersom endast en begränsad mängd av varje produkt tillåts, och det beaktar aspekter som utnyttjandegraden, behovet av lika konkurrensvillkor mellan EU-producenter och producenter utanför EU, mervärde och andra handelsförmåner.

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen eftersom tullunionen är en gemensam politik och därför bör genomföras genom en förordning som antas av rådet.

Val av instrument

Ej tillämpligt.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt.

Samråd med berörda parter

Samråd med EU-producenter, EU:s beredningsindustri och nationella behöriga myndigheter från medlemsstaterna genomfördes från januari till mars 2020 i form av en enkät. Den 29 februari 2020 presenterade kommissionen samrådsprocessen för den rådgivande nämnden för marknader, där alla berörda parter (näringen och icke-statliga organisationer) är företrädda. Ingen av de berörda parterna motsatte sig att bibehålla autonoma tullkvoter för fiskeriprodukter.

Som vanligt föreslog EU-producenterna ett minimalistiskt tillvägagångssätt (lägre kvantiteter och färre produkter), medan EU:s beredningsindustri föreslog ett maximalistiskt tillvägagångssätt (högre kvantiteter och fler produkter). De tio medlemsstater som yttrade sig följde i stort sett råden från sina respektive industrier. Ett land argumenterade tydligt för att maximera självförsörjning och intern upphandling på grundval av potentialen hos EU:s egen produktion, och använda totala tillåtna fångstmängder (TAC:er) och kvotsystem som referens vid analysen av denna potential.

Det förslag från kommissionen som blev resultatet är väl avvägt och baserat på en saklig och objektiv analys av insamlade uppgifter och information. Det garanterar tillräcklig konkurrensgivande tillgång för EU:s beredningsindustri, samtidigt som man tar hänsyn till EU:s fiskproducenter.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

En extern konsult (Eumofa) fick i uppdrag att utvärdera mervärdet av varje produkt som omfattas av autonoma tullkvoter. Utvärderingen bygger på en ingående studie från 2015 och en uppdatering från 2018, som bekräftade de autonoma tullkvoternas relevans, enhetlighet och effektivitet. Uppgifter från Eurostat och om kvotutnyttjande användes för att beräkna varje föreslagen kvot.

Konsekvensbedömning

Ingen konsekvensbedömning har gjorts. Förslaget återupptar den nu gällande rättsakt som löper ut vid utgången av 2020, och därför behövs ingen konsekvensbedömning. Ett omfattande samråd med berörda parter i EU ägde dock rum innan förslaget gick vidare till rådets arbetsgrupp för diskussion.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt.

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget har inga budgetkonsekvenser för kommissionen.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Ej tillämpligt.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt.

   Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Ej tillämpligt.

2020/0144 (NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2021–2023

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 31,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Unionens försörjning med vissa fiskeriprodukter är för närvarande beroende av import från tredjeländer. Under de senaste årtiondena har importberoendet för att tillgodose efterfrågan på dessa produkter ökat ytterligare. För att säkerställa att unionens produktion av fiskeriprodukter inte äventyras och att det finns tillräcklig försörjning med fiskeriprodukter för unionens beredningsindustri, bör importtullarna minskas eller avskaffas för ett antal fiskeriprodukter inom ramen för tullkvoter av lämplig storlek. För att säkerställa rättvis konkurrens på EU-marknaden mellan importerade fiskeriprodukter och unionens egna fiskeriprodukter, bör åtgärdernas påverkan på unionsproducenternas konkurrenskraft också beaktas.

(2)Rådets förordning (EU) 2018/1977 1 föreskriver öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2019–2020. Eftersom tillämpningsperioden för den förordningen löper ut den 31 december 2020, bör en ny förordning om tullkvoter antas för perioden 2021–2023.

(3)Alla importörer i unionen bör åtnjuta lika och oavbruten tillgång till de tullkvoter som fastställs i denna förordning, och de tullsatser som anges för tullkvoterna bör tillämpas utan avbrott på all import av de berörda fiskeriprodukterna till alla medlemsstater till dess att tullkvoterna har uttömts.

(4)I kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/2447 2 föreskrivs ett system för förvaltning av tullkvoter som bygger på att man följer den kronologiska ordning i vilken deklarationerna för övergång till fri omsättning godtagits. De tullkvoter som öppnas genom den här förordningen bör förvaltas av kommissionen och medlemsstaterna i enlighet med det systemet.

(5)Det är viktigt att säkerställa öppenhet, förutsebarhet och rättssäkerhet för alla berörda parter. Eftersom tullkvoterna är avsedda att säkerställa tillräcklig försörjning med fiskeriprodukter för unionens beredningsindustri, bör tillträdet till tullkvoten vara kopplat till en miniminivå av beredning eller hantering av fiskeriprodukter.

(6)För att säkerställa att tullkvoterna förvaltas effektivt bör medlemsstaterna ges möjlighet att från kvotvolymen ta ut nödvändiga kvantiteter, motsvarande deras faktiska import. Eftersom denna förvaltningsmetod kräver ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen, bör kommissionen ha möjlighet att övervaka den takt i vilken tullkvoterna förbrukas och bör informera medlemsstaterna om detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Importtullarna på de produkter som anges i bilagan ska tillfälligt avskaffas eller minskas, inom ramen för tullkvoterna, enligt de tullsatser som anges i bilagan och för de perioder och upp till de kvantiteter som där anges.

Artikel 2

De tullkvoter som avses i artikel 1 i denna förordning ska förvaltas i enlighet med artiklarna 49–54 i genomförandeförordning (EU) 2015/2447.

Artikel 3

Tullkvoterna ska omfattas av tullövervakning i samband med slutanvändning i enlighet med artikel 254 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 3 .

Artikel 4

1.Tillfälligt avskaffande eller sänkning av importtullar ska endast tillämpas för produkter som är avsedda som livsmedel.

2.Tullkvoterna ska inte vara tillgängliga för produkter vars beredning sker på detaljhandels- eller restaurangnivå.

3.Tullkvoterna ska inte vara tillgängliga för produkter som är avsedda enbart för en eller flera av följande typer av hantering:

a)Rensning, urtagning, borttagning av stjärt, avlägsnande av huvud.

b)Skärning.

c)Ompackning av frysta, individuellt snabbfrysta, filéer.

d)Stickprovstagning, sortering.

e)Märkning.

f)Förpackning.

g)Kylning.

h)Frysning.

i)Djupfrysning.

j)Upptining.

k)Glasering.

l)Upptining.

m)Urbening.

4.Trots vad som sägs i punkt 3 ska tullkvoterna vara tillgängliga för produkter som är avsedda för en eller flera typer av följande hantering:

a)Tärning.

b)Skärning i ringar, skärning i remsor av material enligt KN-numren 0307 43 91, 0307 43 92, 0307 43 99.

c)Fileing.

d)Framställning av lappar.

e)Skärning av frysta block.

f)Delning av frysta block av filéer med mellanskikt.

g)Skivning av material enligt KN-numren ex 0303 66 11, ex 0303 66 12, ex 0303 66 13, ex 0303 66 19, ex 0303 89 70 och ex 0303 89 90.

h)Behandling av produkter enligt KN-numren 0306 16 99 (Taric-undernummer 20 och 30), 0306 17 92 (Taric-undernummer 20), 0306 17 99 (Taric-undernummer 10), 0306 35 90 (Taric-undernummer 12, 14, 92 och 93), 0306 36 90 (Taric-undernummer 20 och 30), 1605 21 90 (Taric-undernummer 45, 55 och 62) och 1605 29 00 (Taric-undernummer 50, 55 och 60) med förpackningsgaser enligt definitionen i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 4 .

Artikel 5

Kommissionen och medlemsstaternas tullmyndigheter ska i nära samarbete säkerställa en korrekt förvaltning och kontroll av tillämpningen av denna förordning.

Artikel 6

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2021 till och med den 31 december 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande



Finansieringsöversikt för rättsakt – Inkomster

1.FÖRSLAGETS TITEL

Förslag till rådets förordning om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2021–2023.

2.BERÖRDA BUDGETRUBRIKER

Kapitel och artikel: Kapitel 1 2 och artikel 1 2 0

3.BUDGETKONSEKVENSER

◻ Förslaget påverkar inte budgeten

Förslaget påverkar inte utgifterna, men däremot inkomsterna

Miljoner euro (avrundat till en decimal 5 )

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel 6

År n

År n+1

År n+2

Artikel 1.2.0

219.2

219.2

219.2

4.ÅTGÄRDER FÖR BEDRÄGERIBEKÄMPNING

Slutanvändningen av vissa produkter som omfattas av denna rådsförordning kommer att kontrolleras i enlighet med artikel 254 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex för unionen.

5.ÖVRIGA ANMÄRKNINGAR

Förordningens främsta konsekvens är inkomstbortfall för Europeiska unionen. Enligt den senaste fullständiga statistiken (2018) uppskattas inkomstbortfallet till följd av denna förordning till 219,2 miljoner euro första året av den treårsperiod som inleds 2021.

Det angivna beloppet har beräknats på grundval av tullsatser för mest gynnad nation, fullt kvotutnyttjande, genomsnittspris (euro) per ton och det faktum att 80 % av avgifterna ingår i EU:s budget (219,2 miljoner euro = 80 % av 274,0 miljoner euro). Det visar därför det maximala inkomstbortfallet eftersom gemenskapen beviljar mer gynnsamma handelsförmåner till olika grupper av tredjeländer (Allmänna preferenssystemet, Allmänna preferenssystemet+, frihandelsavtal).

Det faktiska inkomstbortfallet brukar därför bli lägre, eftersom tullsatserna för mest gynnad nation inte tillämpas hela tiden.

(1)

   Rådets förordning (EU) 2018/1977 av den 11 december 2018 om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2019–2020 (EUT L 317, 11.12.2018, s. 2).

(2)

   Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/2447 av den 24 november 2015 om närmare regler för genomförande av vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 343, 29.12.2015, s. 558).

(3)

   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).

(4)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 av den 16 december 2008 om livsmedelstillsatser (EUT L 354, 31.12.2008, s. 16).
(5)    Uppskattningarna av årliga belopp ska bygga på formeln i avsnitt 5, vilket också ska anges i en fotnot, t.ex. med texten ”vägledande belopp baserat på den överenskomna formeln”. För det första året betalas vanligen det årliga beloppet utan reducering eller proportionell avräkning.
(6)    Vad gäller traditionella egna medel (tullar, sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 20 % avdrag för uppbördskostnader.
Top

Bryssel den 14.7.2020

COM(2020) 322 final

BILAGA

till

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

om öppnande och förvaltning av autonoma unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter för perioden 2021–2023


Löpnummer

KN-nummer

Taric-nummer

Varubeskrivning

Årlig kvot (i ton) 1

Kvottull

Kvotperiod

09.2746

ex 0302 89 90

30

Sydlig rödsnapper (Lutjanus purpureus), färsk, kyld, för beredning

1 500

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2748

ex 0302 91 00

ex 0303 91 90

ex 0305 20 00

96

96

31

Fiskrom, färsk, kyld eller fryst, saltad eller i saltlake, för beredning

5 700

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2750

ex 0305 20 00 35

35

Fiskrom, tvättad och rensad från tillhörande organ och endast saltad eller i saltlake, för framställning av kaviarersättning

1 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2759

ex 0302 51 10

ex 0302 51 90

ex 0302 59 10

ex 0303 63 10

ex 0303 63 30

ex 0303 63 90

ex 0303 69 10

20

10

10

10

10

10

10

Torsk (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) och fisk av arten Boreaogadus saida, med undantag av lever och rom, färsk, kyld eller fryst, för beredning

95 000

0%

1.1.2021-31.12.2023 

09.2760

ex 0303 66 11

ex 0303 66 12

ex 0303 66 13

ex 0303 66 19

 
ex 0303 89 70

ex 0303 89 90

10

10

10

 
11

91

 
10

30

Kummel (Merluccius spp. med undantag av Merluccius merluccius, Urophycis spp.) samt guldkingklip (Genypterus blacodes) och kapkinglip (Genypterus capensis), fryst, för beredning

10 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2761

ex 0304 79 50

ex 0304 79 90

ex 0304 95 90

10

11

17

11 
17

Hoki (Macruronus spp.), frysta filéer och annat fryst fiskkött, för beredning

17 500

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2762

ex 0306 11 10

ex 0306 11 90

ex 0306 31 00

10

20

10

Languster (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), levande, kylda, frysta, för beredning

200

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2765

ex 0305 62 00

ex 0305 69 10

20

25

29

10

Torsk (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) och fisk av arten Boreogadus saida, saltad eller i saltlake, men inte torkad eller rökt, för beredning 

2 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2770

ex 0303 59 10 


ex 0305 63 00

10 


10

Ansjovis (Engraulis anchoita och Engraulis capensis) fryst, för beredning och ansjovis (Engraulis anchoita), saltad eller i saltlake, men inte torkad eller rökt, för beredning

1 500

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2772

ex 0304 93 10

ex 0304 94 10

ex 0304 95 10

ex 0304 99 10

10

10

10

10

Surimi, fryst, för beredning

60 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2774

ex 0304 74 19

ex 0304 74 19

ex 0304 95 50

10

10

10

20

Stillahavskummel (Merluccius productus) och argentinsk kummel (Merluccius hubbsi), frysta filéer och annat fiskkött, för beredning

25 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2776

ex 0304 71 10

ex 0304 71 90

ex 0304 95 21

ex 0304 95 25

10

10

10

10

Torsk (Gadus morhua, Gadus macrocephalus), frysta filéer och fryst fiskkött, för beredning

50 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2777

ex 0303 67 00

ex 0304 75 00

ex 0304 94 90

10

10

10

Alaska pollock (Theragra chalcogramma), fryst, frysta filéer och annat fryst kött för beredning

320 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2778

ex 0304 83 90 
ex 0304 99 99

21 
65

Plattfisk, frysta filéer och annat fiskkött (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra), för beredning

10 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2785

ex 0307 43 91

ex 0307 43 92 
ex 0307 43 99

10

10

21

Kropp av tioarmad bläckfisk 2 (Ommastrephes spp. – med undantag av Todarodes sagittatus (synonym till Ommastrephes sagittatus) –, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) och Illex spp., fryst, med skinn och fenor, för beredning

20 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2786

ex 0307 43 91

ex 0307 43 92 
ex 0307 43 99

20

20 
29

Tioarmad bläckfisk (Ommastrephes spp. – med undantag av Todarodes sagittatus (synonym till Ommastrephes sagittatus) – Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) och Illex spp., fryst, hel eller tentakler och fenor, för beredning

5 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2788

ex 0302 41 00

ex 0303 51 00

ex 0304 59 50

ex 0304 99 23

10

10

10

10

Sill och strömming (Clupea harengus, Clupea pallasii) med en vikt av minst 100 g per styck eller lappar med en vikt av minst 80 g per styck, med undantag av lever och rom, för beredning

8 000 3

0%

1.10.2021-31.12.2021

1.10.2021-31.12.2021

1.10.2022-31.12.2022

09.2790

ex 1604 14 26 
ex 1604 14 36

ex 1604 14 46 

10

10

11 
21

92

94

Filéer, så kallade ”loins”, av tonfisk och bonit, för beredning

30 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2794

ex 1605 21 90

ex 1605 29 00

45

62

50

55

Kallvattenräkor av arterna Pandalus borealis och Pandalus montagui, kokta och skalade, för beredning

3500

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2798

ex 0306 16 99

ex 0306 35 90

20

30

12

14

92

93

Kallvattenräkor av arterna Pandalus borealis och Pandalus montagui, med skal, färska, kylda eller frysta, för beredning

2 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2800

ex 1605 21 90

ex 1605 29 00

55

60

Kallvattenräkor av arten Pandalus jordani, kokta och skalade, för beredning

2000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2802

ex 0306 17 92 

ex 0306 36 90

20 

30

Räkor av arterna Penaeus vannamei och Penaeus monodon, även utan skal, färska, kylda eller frysta, okokta, för beredning

40 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2822

ex 0303 11 00

ex 0303 12 00

20

20

Stillahavslax, rensad utan huvud, fryst, av arterna Oncorhynchus nerka (sockeyelax (rödlax)) och Oncorhynchus kisutch, för beredning

10 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2824

ex 0302 52 00 
ex 0303 64 00

10

10

Kolja (Melanogrammus aeglefinus), färsk, kyld eller fryst utan huvud, utan gälar och rensad, för beredning

3 500

0%

1.1.2021-31.12.2023

09.2826

ex 0306 17 99

ex 0306 36 90    

10

20

Räkor av arten Pleoticus muelleri, även utan skal, färska, kylda eller frysta, för beredning

6 000

0%

1.1.2021-31.12.2023

(1)    Uttryckt i nettovikt, om inte annat anges.
(2)    Kropp av bläckfisk utan huvud och utan tentakler, med skinn och fenor.
(3)    Uttryckt i avrunnen nettovikt.
Top