EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1597

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1098/2007 av den 18 september 2007 om upprättande av en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön och det fiske som utnyttjar de bestånden” — COM(2012) 155 final – 2012/0077 (COD)

OJ C 299, 4.10.2012, p. 145–147 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.10.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 299/145


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1098/2007 av den 18 september 2007 om upprättande av en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön och det fiske som utnyttjar de bestånden”

COM(2012) 155 final – 2012/0077 (COD)

2012/C 299/26

Föredragande utan studiegrupp: Seppo KALLIO

Europaparlamentet och rådet beslutade den 18 april 2012 respektive den 24 april 2012 att i enlighet med artikel 43.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

"Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1098/2007 av den 18 september 2007 om upprättande av en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön och det fiske som utnyttjar de bestånden"

COM(2012) 155 final – 2012/0077 (COD).

Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 26 juni 2012.

Vid sin 482:a plenarsession den 11–12 juli 2012 (sammanträdet den 11 juli) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 141 röster för och 10 nedlagda röster:

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén gläder sig över att planen för torskbestånden i Östersjön har varit framgångsrik, och anser att det är viktigt att fortsätta tillämpa planen.

1.2

EESK anser att de ändringar som föreslås i artiklarna 4, 5, 8 och 29.2–4 bör antas och att de utgör tekniska ändringar som krävs för efterlevnad av EUF-fördraget.

1.3

Kommittén stöder inte förslaget rörande artiklarna 27 och 29a om att befogenheten att fastställa gränsen för fiskedödligheten ska delegeras till kommissionen. EESK anser att det är rådet som har rätt att fatta beslut på detta område i enlighet med artikel 43.3 i EUF-fördraget.

2.   Inledning

2.1

Enligt Internationella rådet för havsforskning (International Council for the Exploration of the Sea, Ices) överfiskades torskbestånden i Östersjön i början av 2000-talet. I Ices delområden 25–32 medförde fiskedödlighetstalen för Östersjöns östra torskbestånd att beståndet minskade så kraftigt att det riskerade att kollapsa. I Ices delområden 22–24 var situationen något bättre för Östersjön västra torskbestånd, men avkastningen från beståndet låg klart under den långsiktiga potentialen. Av denna orsak antogs rådets förordning (EG) nr 1098/2007 om upprättande av en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön och det fiske som utnyttjar de bestånden den 18 september 2007. Målet var att säkerställa att torskbestånden i Östersjön kan utnyttjas på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt.

2.2

För att uppnå detta mål innehåller planen bestämmelser om fastställandet av årliga fiskemöjligheter för beståndet vad gäller total tillåten fångstmängd och högsta tillåtna fiskeansträngning. Dessa bestämmelser inbegriper en parameter för fiskedödligheten som bygger på årliga vetenskapliga rekommendationer och används för att bedöma ett bestånds bärkraftighet. I artikel 27 i förordningen anges dessutom att rådet ska besluta om fiskedödlighetsnivån med kvalificerad majoritet på grundval av ett förslag från kommissionen för att säkerställa att planens förvaltningsmål kan uppnås. Vidare anges i artikel 26 att rådet ska besluta om ändringar av planen för att säkerställa att planens mål uppnås.

2.3

Genomförandet av planen har varit framgångsrikt. Fiskedödligheten i Östersjöns båda torskbestånd underskrider i dag den nivå som fastställts som mål i planen. Fiskedödligheten i Östersjöns östra torskbestånd ligger också under nivån för maximal hållbar avkastning, och dess lekbestånd har nästan fyrdubblats sedan planen infördes. Det västra beståndet har utvecklats långsammare, men även där är utvecklingen klart positiv.

3.   Kommissionens förslag

3.1

Syftet med kommissionens förslag är att ändra rådets förordning (EG) nr 1098/2007 av den 18 september 2007 om upprättande av en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön och det fiske som utnyttjar de bestånden. Rättsakten antogs innan EUF-fördraget trädde i kraft, och därför behöver den anpassas till det nya fördraget.

3.2

Enligt artikel 290 i EUF-fördraget kan en rättsakt delegera befogenheten till kommissionen att anta icke-lagstiftningsakter med allmän tillämpning för att komplettera eller ändra vissa bestämmelser i rättsakten som inte är av väsentlig karaktär. Kommissionen föreslår att beslutsförfarandet i artiklarna 26 och 27 i förordningen omvandlas till ett system med delegerade befogenheter som utövas av kommissionen för att övervaka planen och målet för fiskedödlighetstalen.

3.3

Enligt planen ska man vart tredje år utvärdera vilka effekter förvaltningsåtgärderna har fått för de berörda bestånden och det fiske som utnyttjar dessa bestånd. Detta krav är mycket svårt att efterleva på grund av den begränsade tillgången till relevanta uppgifter för att göra en korrekt utvärdering. Enligt en vetenskaplig bedömning kan en fullständig utvärdering av planens resultat efter tre år först utföras fem år efter att planen infördes. Tidsschemat för utvärderingen av planen bör därför ändras.

3.4

Kommissionen föreslår också att den ska tilldelas genomförandebefogenheter för att säkerställa att villkoren i förordningens artikel 29 om att undanta vissa områden i Östersjön från åtgärderna är uppfyllda.

3.5

Dessutom har kommissionen och medlemsstaterna förbundit sig att uppnå ett maximalt hållbart uttag för utfiskade bestånd senast 2015, men detta anges inte som ett mål i planen. För att undvika tvetydigheter i planen bör målet att uppnå maximalt hållbart uttag därför omnämnas.

3.6

Artiklarna 5 och 8, om total tillåten fångstmängd för torskbestånden och om högsta antalet dagar ute ur hamn, bör ändras för att klargöra att det förfarande som ska tillämpas är det som anges i fördraget.

4.   Särskilda kommentarer

4.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén gläder sig över att planen för torskbestånden i Östersjön har varit framgångsrik och anser att det är viktigt att fortsätta tillämpa planen.

4.2

Kommissionens förslag till förordning innehåller en ändring av målen för planen i artikel 4. EESK anser att det föreslagna omnämnande av maximal hållbar avkastning är i linje med EU:s allmänna mål för fiskbestånden.

4.3

Kommissionen föreslår ändringar i artiklarna 5 och 8 i planen, som innebär att rådets beslut med kvalificerad majoritet ersätts med beslut som ligger i linje med det nya fördraget. Ändringarna är tekniska till sin karaktär och avspeglar de ändringar i beslutsförfarandet som infördes i och med EUF-fördraget.

4.4

Kommissionen föreslår att artikel 26 ändras så att utvärderingen av planen sker vart femte år. EESK godtar skälen till detta, men påpekar att torskbeståndens tillstånd i förhållande till planen bör följas upp årligen i samband med Ices utvärdering av fiskbestånden.

4.5

I fråga om artikel 29.2–4 föreslår kommissionen att det nuvarande beslutsförfarandet ändras så att den kan bevilja undantag från fiskebegränsningarna. Enligt förslaget till ändring skulle kommissionen årligen bekräfta undantagen i genomförandeakter, och en kommitté bestående av företrädare för medlemsstaterna skulle vid ett granskningsförfarande ge ett positivt eller negativt utlåtande i frågan. Kommittén stöder en utvidgning av kommissionens befogenheter i detta sammanhang, men betonar att förslagen till beslut måste läggas fram tillräckligt tidigt så att man i god tid före nästa fångstperiod hinner genomföra granskningsförfarandet.

4.6

I fråga om artiklarna 27 och 29 föreslås att kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter. EESK har redan tagit ställning i denna fråga i tidigare yttranden (1). Kommittén framhåller där att delegeringen av befogenheterna måste vara tidsbegränsad. De delegerade akterna bör dessutom reserveras för områden där det är nödvändigt att fatta snabba beslut.

4.7

Förslaget i artikel 29 om att kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter med stöd av artiklarna 26 och 27 skulle på ett avgörande sätt ändra grunderna för beslutsfattandet i EU:s fiskeripolitik. Behovet av att delegera befogenheterna grundar sig på att medbeslutandeförfarandet mellan rådet och parlamentet i dag är så långsamt. EESK anser att man i första hand bör lösa problemet genom att förtydliga fördelningen av befogenheter mellan rådet och parlamentet enligt artikel 43.2 och 43.3 i EUF-fördraget. Enligt EESK:s uppfattning är den nivå för fiskedödligheten som anges i artikel 27 i planen för torskbestånden direkt kopplad till fastställande och fördelning av fiskemöjligheter, och omfattas med andra ord uteslutande av rådets behörighet enligt artikel 43.3 i EUF-fördraget.

4.8

Till de grundläggande målen i planen för torskbestånden hör också stabila fiskemöjligheter så att fiskeföretagen tryggt kan utveckla sin fiskeverksamhet. Om kommissionen ges befogenheter att ändra målnivån för fiskedödligheten, som ligger till grund för fastställandet av fiskekvoterna, kan det enligt EESK:s uppfattning på kort sikt leda till en snabb förändring av fångstkvoterna, vilket skulle vara till skada för fiskenäringen.

4.9

Ett annat skäl till att rådet även i fortsättningen bör besluta om den målnivå för fiskedödligheten som anges i planen är att man har konstaterat att motiveringarna till den vetenskapliga rådgivningen varierar från år till år. I de vetenskapliga råden beaktas inte kravet på socioekonomisk stabilitet. Ändringar i beräkningsgrunderna och beräkningsmetoderna kan leda till mycket stora förändringar i den målnivå för fiskedödligheten som forskarna föreslår, utan att det har skett några större förändringar i fiskbeståndet.

4.10

EESK noterar också det pågående arbetet med att utarbeta en gemensam modell för reglering av torskbeståndet och de pelagiska arterna i Östersjön. En plan som grundar sig på denna modell kommer i framtiden att ersätta den fleråriga planen för torskbestånden. Det finns därför ingen anledning att göra andra ändringar än nödvändiga ändringar i den nuvarande planen, som har gett positiva resultat.

Bryssel den 11 juli 2012

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Staffan NILSSON


(1)  CESE, EUT C 107, 6.4.2011, s. 33–36 och CESE, EUT C 43, 15.2.2012, s. 56–59.


Top