EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996D0646

Europaparlamentets och rådets beslut nr 646/96/EG av den 29 mars 1996 om antagande av en handlingsplan för kampen mot cancer inom ramen för verksamheten på folkhälsoområdet (1996-2000)

OJ L 95, 16.4.1996, p. 9–15 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2002; upphävd genom 32002D1786

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1996/646(1)/oj

31996D0646

Europaparlamentets och rådets beslut nr 646/96/EG av den 29 mars 1996 om antagande av en handlingsplan för kampen mot cancer inom ramen för verksamheten på folkhälsoområdet (1996-2000)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 095 , 16/04/1996 s. 0009 - 0015


EUROPAPARLAMENTETS och RÅDETS BESLUT nr 646/96/EG av den 29 mars 1996 om antagande av en handlingsplan för kampen mot cancer inom ramen för verksamheten på folkhälsoområdet (1996 2000)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 129 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag (1),

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (2),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande (3),

i enlighet med det i artikel 189b i fördraget angivna förfarandet (4),

med beaktande av det av förlikningskommittén den 31 januari 1996 godkända gemensamma utkastet, och

med beaktande av följande:

1. Vid sina möten i Milano i juni 1985 och i Luxemburg i december 1985 underströk Europeiska rådet att det var angeläget att inleda ett program för kampen mot cancer.

2. Rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, antog den 7 juli 1986 en resolution om Europeiska gemenskapen handlingsprogram mot cancer (5) och den 17 maj 1990 beslut 90/238/Euratom, EKSG, EEG om antagande av en handlingsplan för 1990 1994 inom ramen för programmet "Europa mot cancer" (6).

3. I sin resolution av den 19 november 1993 om folkhälsopolitiken efter Maastricht (7) begärde Europaparlamentet att verksamheten för att bekämpa cancer skulle intensifieras.

4. I sin resolution av den 13 december 1993 (8) uppmanade rådet kommissionen att i god tid framlägga ett förslag till en tredje handlingsplan, med beaktande av de målsättningar och förbättringar som anges i bilagan till den resolutionen samt i rådets resolution av den 27 maj 1993 om framtida verksamhet på folkhälsoområdet (9).

5. I sin resolution av den 2 juni 1994 (10) som utgjorde ett svar på kommissionens meddelande av den 24 november 1993 om ramprogrammet för åtgärder på folkhälsoområdet nämner rådet cancer som ett av de för gemenskapen prioriterade områden, för vilka kommissionen uppmanas framlägga förslag till insatser.

6. En insats på gemenskapsnivå i syfte att stödja förebyggande av cancer skulle på grund av sin omfattning och sina verkningar göra det möjligt att bättre uppnå de avsedda målen.

7. Det är viktigt att de program och de riktlinjer som utarbetas och genomförs på gemenskapsnivå stämmer överens med målen för gemenskapens cancerförebyggande verksamhet. I synnerhet bör en nära samordning ske mellan genomförandet av insatser inom gemenskapens forskningsprogram på området för biomedicin och hälsovård och gemenskapens cancerförebyggande verksamhet.

8. Samarbetet med behöriga internationella organisationer och tredje länder bör stärkas.

9. Cancer är en allvarlig sjukdom som särskilt har samband med levnadsvanorna. Det finns anledning att bekämpa riskfaktorer som hör samman med dessa levnadsvanor, i synnerhet tobaksrökning, vilket också kommer att få betydelse för kampen mot andra sjukdomar, särskilt hjärt- och kärlsjukdomar.

10. Handlingsplanen kommer att bidra till att de gemenskapsmål uppnås som anges i artikel 129 i fördraget genom att säkerställa en bredare spridning av kunskaperna om orsakerna till och förebyggandet av cancer, genom att göra det lättare att jämföra och sprida information om dessa ämnen och genom att se till att det utvecklas kompletterande åtgärder, särskilt såvitt avser hälsovårdsundervisning.

11. Åtgärder bör vidtas för att bekämpa att medierna främjar vanor som kan orsaka cancer såsom dåliga kostvanor och rökning.

12. Det är viktigt att kommissionen säkerställer planens genomförande i nära samarbete med medlemsstaterna. För detta är det lämpligt att fastlägga ett förfarande som gör det möjligt att säkerställa att medlemsstaterna till fullo deltar i genomförandet.

13. Den 20 december 1994 slöt Europaparlamentet, rådet och kommissionen ett modus vivendi avseende genomförandeåtgärder för de rättsakter som antas enligt förfarandet i artikel 189b i fördraget.

14. För att förfoga över all nödvändig information på det vetenskapliga planet skall kommissionen vidare samarbeta med en kommitté av vetenskapliga experter som skall utses av medlemsstaterna.

15. Från operationell synpunkt bör man bevara och utveckla de investeringar som gjorts under tidigare handlingsplaner, vad gäller både de europeiska försöksnäten och mobiliseringen av alla som berörs av kampen mot cancer.

16. I denna plan bör hänsyn tas till tidigare eller pågående verksamhet i medlemsstaterna som bedrivs av antingen behöriga myndigheter eller andra aktörer på folkhälsoområdet.

17. Eventuellt dubbelarbete bör undvikas genom främjande av erfarenhetsutbyte och ett gemensamt utarbetande av grundläggande informationspaket för allmänheten, hälsovårdsundervisning och utbildning av hälsovårdspersonal, som kan riktas till särskilda målgrupper, inbegripet barn.

18. En gemenskapsstrategi för att främja kampen mot cancer innehåller alla aspekter på primärt, sekundärt och tertiärt förebyggande åtgärder, inbegripet utbyte av erfarenheter av kvalitetskontroll när det gäller tidig upptäckt av sjukdomen samt förhindrande av dess utveckling, och tar i beaktande psykosociala aspekter genom att i synnerhet betona livskvaliteten.

19. För att öka handlingsplanens betydelse och verkan bör de vidtagna åtgärderna fortlöpande utvärderas, särskilt vad gäller deras effektivitet och förverkligandet av målen, både på nationell nivå och på gemenskapsnivå, och vid behov bör nödvändiga anpassningar göras.

20. Målen för denna plan och för de insatser som genomförs för att förverkliga denna är en del av de hälsoskyddskrav som nämns i artikel 129.1 tredje stycket i fördraget och utgör därigenom ett led i gemenskapens politik på andra områden, särskilt miljö, skydd av arbetstagare, konsumentskydd, livsmedel, jordbruk och den inre marknaden.

21. I detta beslut fastställs för planens hela varaktighet en finansieringsram som utgör den särskilda referensen för budgetmyndigheten inom ramen för det årliga budgetförfarandet enligt punkt 1 i Europaparlamentets, rådets och kommissionens förklaring av den 6 mars 1995.

22. Denna plan bör ha en varaktighet på fem år så att det finns tillräcklig tid att genomföra de insatser som behövs för att uppnå de uppsatta målen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Upprättande av handlingsplanen

1. En handlingsplan på gemenskapsnivå för kamp mot cancer, med namnet "Europa mot cancer", nedan kallad "handlingsplanen", skall antas för tiden 1 januari 1996 31 december 2000 inom ramen för verksamheten på folkhälsoområdet.

2. Handlingsplanens målsättning är att bidra till att säkerställa ett hälsoskydd på hög nivå, och den skall omfatta insatser för att

- förhindra dödsfall i förtid på grund av cancer,

- minska dödligheten i cancer och cancersjukdomarnas omfattning,

- främja livskvaliteten genom att förbättra det allmänna hälsotillståndet,

- främja befolkningens allmänna välbefinnande, särskilt genom att minimera de ekonomiska och sociala följderna av cancer.

3. De insatser som skall genomföras inom ramen för handlingsplanen och de specifika målen för dessa anges i bilagan under följande rubriker:

A. Insamling av uppgifter och forskning

B. Hälsoupplysning och hälsoundervisning

C. Tidig upptäckt och förebyggande undersökning

D. Utbildning, kontroll samt kvalitetssäkring

4. De insatser som skall göras omfattar i synnerhet

- fastställande av gemensamma mål,

- standardisering och insamling av jämförbara och kompatibla uppgifter om hälsa, däribland utbyggnad och stärkande av det europeiska nätet för registrering av cancer,

- program för erfarenhetsutbyte och utväxling av hälsovårdspersonal samt program för spridning av de mest effektiva metoderna,

- upprättande av informationsnätverk,

- genomförande av studier på europeisk nivå och spridning av resultaten, däribland stöd till epidemiologiska studier som är inriktade på förebyggande,

- genomförande av pilotprogram och pilotprojekt,

- utarbetande av rapporter, särskilt för övervakning av vidtagna åtgärder,

- tidig upptäckt och förebyggande undersökning,

- utbyte av erfarenheter av kvalitetskontroll när det gäller tidig upptäckt av sjukdomen samt förhindrande av dess utveckling, inklusive palliativa metoder, och bidrag för att fastställa vilka områden som skall prioriteras i cancerforskningen och överföring av resultaten från grundforskningen till kliniska försök.

Artikel 2

Genomförande

1. Kommissionen skall i enlighet med det i artikel 5 angivna förfarandet, i nära samarbete med medlemsstaterna, säkerställa genomförandet av de insatser som anges i bilagan.

2. Kommissionen skall samarbeta med institutioner och organisationer som är verksamma på området för bekämpning av cancer.

Artikel 3

Budget

1. Finanseringsramen för genomförandet av handlingsplanen för den tid som avses i artikel 1 fastställs till 64 miljoner ecu.

2. De årliga anslagen beviljas av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

Artikel 4

Överensstämmelse och komplementaritet

Kommissionen skall övervaka överensstämmelsen och komplementariteten mellan de insatser som skall genomföras inom ramen för handlingsplanen och andra relevanta program och initiativ på gemenskapsnivå, däribland forskningsprogrammet på området för biomedicin och hälsovård inom gemenskapens ramprogram för forskning, samt program för upprättande av ett integrerat informationsnät (informationsteknologi inom områden av allmänt intresse).

Artikel 5

Kommitté

1. Kommissionen skall biträdas av en kommitté, som skall bestå av två företrädare för varje medlemsstat och ha en företrädare för kommissionen som ordförande.

2. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén förslag till åtgärder beträffande följande:

a) Kommitténs arbetsordning.

b) Ett årligt arbetsprogram i vilket prioriteringsområden anges.

c) En förenkling och förbättring av de grundläggande administrativa förfarandena för denna plan och dessa förfaranden skall offentliggöras i vederbörlig ordning.

d) Regler, kriterier och förfaranden för urval och finansiering av projekt inom ramen för handlingsplanen, däribland projekt som innebär samarbete med behöriga internationella organisationer på folkhälsoområdet och deltagande av de länder som avses i artikel 6.2.

e) Utvärderingsförfarandet.

f) Former för spridning och överföring av resultat.

g) Former för samarbete med de institutioner och organisationer som avses i artikel 2.2.

Kommittén skall yttra sig över de förslag till åtgärder som avses ovan inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är. Yttrandet skall avges med den majoritet som enligt artikel 148.2 i fördraget skall tillämpas vid beslut som rådet skall fatta på förslag av kommissionen. Vid röstning inom kommittén skall medlemsstaternas röster vägas enligt den artikeln. Ordföranden får inte rösta.

Kommissionen skall besluta om åtgärder som är direkt tillämpliga. Dock, om dessa inte är förenliga med kommitténs yttrande skall kommissionen genast underrätta rådet om åtgärderna. I sådana fall

- skall kommissionen uppskjuta tillämpningen av de beslutade åtgärderna under en tid av två månader räknat från dagen för underrättelsen till rådet,

- får rådet med kvalificerad majoritet fatta ett annat beslut inom den tid som anges i första strecksatsen.

3. Kommissionen får dessutom rådfråga kommittén i alla andra frågor som gäller genomförandet av handlingsplanen.

Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall, eventuellt genom omröstning, yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är.

Yttrandet skall föras till protokollet och dessutom får alla medlemsstater begära att deras ställningstagande anges i protokollet.

Kommissionen skall fästa största möjliga vikt vid kommitténs yttrande. Den skall underrätta kommittén om på vilket sätt den har tagit hänsyn till detta.

4. Kommissionens företrädare skall regelbundet underrätta kommittén

- om de ekonomiska bidrag som beviljats inom ramen för handlingsplanen (belopp, varaktighet, fördelning och mottagare),

- om alla kommissionsförslag eller gemenskapsinitiativ och om genomförandet av program på andra områden som har ett direkt samband med förverkligandet av handlingsplanens mål, för att säkerställa den överensstämmelse och den komplementaritet som avses i artikel 4.

Artikel 6

Internationellt samarbete

1. Vid genomförandet av handlingsplanen skall samarbete med tredje länder och behöriga internationella organisationer på folkhälsoområdet, särskilt Världshälsoorganisationen och Internationella centret för cancerforskning, främjas och genomföras i enlighet med förfarandet i artikel 5.

2. De associerade länderna i Central- och Östeuropa får delta i handlingsplanen på de villkor som fastställs i tilläggsprotokollen till de associeringsavtal som skall ingås med dessa länder om deltagande i gemenskapsprogram. Cypern och Malta får delta i handlingsplanen på grundval av tilläggsanslag enligt samma regler som gäller för EFTA-länderna, i enlighet med de förfaranden om vilka överenskommelse skall träffas med dessa länder.

Artikel 7

Uppföljning och utvärdering

1. Kommissionen skall se till att gjorda insatser utvärderas med beaktande av medlemsstaternas redogörelser och, vid behov, av utomstående sakkunniga.

2. Kommissionen skall förelägga Europaparlamentet och rådet en delrapport efter halva tiden och en slutlig rapport när handlingsplanen avslutas. Dessa rapporter skall särskilt behandla insatsens komplementaritet med andra insatser som anges i artikel 4. Kommissionen skall i rapporterna inarbeta resultaten av utvärderingarna. Kommissionen skall också sända dessa rapporter till Ekonomiska och sociala kommittén och till Regionkommittén.

Utfärdat i Bryssel den 29 mars 1996.

På Europaparlamentets vägnar

K. HÄNSCH

Ordförande

På rådets vägnar

T. TREU

Ordförande

(1) EGT nr C 139, 21.5.1994, s. 12 och EGT nr C 143, 9.6.1995, s. 16.

(2) EGT nr C 393, 31.12.1994, s. 8.

(3) EGT nr C 210, 14.8.1995, s. 55.

(4) Europaparlamentets yttrande av den 1 mars 1995 (EGT nr C 68, 20.3.1995, s. 17), rådets gemensamma ståndpunkt av den 2 juni 1995 (EGT nr C 216, 21.8.1995, s. 1) och Europaparlamentets beslut av den 25 oktober 1995 (EGT nr C 308, 20.11.1995). Europaparlamentets beslut av den 15 februari 1996 (EGT nr C 65, 4.3.1996) och rådets beslut av den 16 februari 1996.

(5) EGT nr C 184, 23.7.1986, s. 19.

(6) EGT nr L 137, 30.5.1990, s. 31.

(7) EGT nr C 329, 6.12.1993, s. 375.

(8) EGT nr C 15, 18.1.1994, s. 1.

(9) EGT nr C 174, 25.6.1993, s. 1.

(10) EGT nr C 165, 17.6.1994, s. 1.

BILAGA

SPECIFIKA MÅL OCH INSATSER

A. INSAMLING AV UPPGIFTER OCH FORSKNING

Mål

Att vidga och förbättra kunskaperna om orsakerna till, samt förebyggandet och behandlingen av cancer och underlätta insamlingen av pålitliga och jämförbara uppgifter om förekomsten av cancer, däribland på området för pediatrisk onkologi, framför allt för att fastställa tendenserna och utarbeta epidemiologiska studier på europeisk nivå.

Insatser

1. Stöd till utbyte av information och erfarenheter rörande insamling och spridning av pålitliga och jämförbara uppgifter om cancerregister (utbredning, frekvens, dödlighet, överlevnadstal och åldersgrupper). Utveckling och förstärkning av ett europeiskt nätverk i samarbete med Internationella centret för cancerforskning (IARC).

2. Stöd till genomförande av epidemiologiska studier på europeisk nivå och till spridning av slutsatserna rörande identifieringen av cancerframkallande faktorer (fysiska, kemiska och biologiska), med särskild uppmärksamhet på miljöfaktorer och därmed förknippade arbetsvillkor, risker förknippade med exponering för dessa faktorer (typer av exponering och berörda befolkningsgrupper), metoder för förebyggande och införande av program för objektiv utvärdering av överlevnadstalet med ledning av bestämda kriterier (ålder, kön, tumörens placering, utvecklingsstadium, vävnadstyp osv.), samt bedömning av orsakerna till skillnader i överlevnadstalen. Med ledning av dessa slutsatser, stöd till utarbetande och spridning av rekommendationer. Kohortstudier om cancer, kost och hälsa (EPIC-nätverket), stöd till epidemiologiska studier baserade på forskning om kostens eventuella förebyggande roll (identifiering av skyddsfaktorer, ändring av specifika kostfaktorer) och eventuellt förebyggande med hjälp av kemiska faktorer.

3. Bidrag till fastställande av prioriteringar med avseende på den cancerforskning som skall genomföras inom ramprogrammen för gemenskapens forskning på området för biomedicin och hälsovård och som omfattar grundläggande och klinisk forskning om cancer, samt främjande av forskningsmetoder som är inriktade på en exakt och pålitlig tidig diagnostisering tack vare laboratorietekniker för diagnostisering, särskilt på en immunologisk och genetisk bas. Stöd till upprättande av en översikt över den grundforskning och kliniska forskning som utförs i Europa, hjälp till överföring av resultat från grundforskningen till kliniska försök, upprättande och/eller utveckling av nätverk för informationsutbyte om pågående kliniska försök och bistånd till igångsättande av kliniska försök på flera platser och i flera länder för att påskynda utvärderingen av nya behandlingsmetoder.

B. HÄLSOUPPLYSNING OCH HÄLSOUNDERVISNING

Mål

Att bidra till att förbättra den europeiska medborgarens kunskaper om cancerrisker och förebyggande av cancer och uppmuntra till hälsosamma levnadsvanor.

Att främja och utvärdera den politik och de åtgärder som är förknippade med orsaker till och risker för cancer.

Insatser

4. Organisation av en årlig europeisk vecka för kampen mot cancer.

5. Bättre spridning av och effektivitet hos budskapen om förebyggande av cancer, särskilt rekommendationerna i Europeiska kodexen mot cancer, genom stöd till målinriktade insatser (lärare, allmänpraktiserande läkare, osv.) och till pilotprojekt, studier och analyser av metoder för att främja hälsan samt utvärdering av insatser inom detta område.

6. Stöd till och utvidgning av nätverk för pilotaktioner för informationen och utbyte avseende förebyggande av cancer, med hänsyn till rekommendationerna i Europeiska kodexen mot cancer, för att bidra till att belysa och sprida bättre metoder.

7. Främjande av kampanjer som har till syfte att informera och öka medvetenheten hos särskilda befolkningsgrupper om hälsofrågor och förebyggande av cancer, bland annat på offentliga platser och arbetsplatser.

8. Främjande av projekt med europeisk dimension rörande kampen mot tobaksrökning, utvärdering av genomförandet av rekommendationer om tobaksrökning på offentliga platser, i synnerhet på allmänna transportmedel och i skolor. Främjande av strategier som har till syfte att skydda de mest utsatta grupperna från passiv rökning, i synnerhet gravida kvinnor och barn. Utvärdering av effekten av åtgärder som vidtagits i medlemsstaterna för att minska tobakskonsumtionen, t.ex. förbud mot eller övervakning av direkt eller indirekt reklam, beskattningsåtgärder och undantagande av tobak från prisindexering och spridning av de kunskaper som förvärvats under denna utvärderingsprocess. Stöd till och utvärdering av pilotinsatser för förebyggande av rökning inom ramen för utbytesnätverken mellan medlemsstaterna, som t.ex. nätverk för rökfria städer, rökfria sjukhus och rökfria ungdomsklubbar i samarbete med hälsovårdspersonal och lärare.

9. Urval på en europeisk nivå, och spridning av de bästa metoderna för rökavvänjning och utvärdering av deras verkan inom ramen för pilotinsatser i vilka dessa metoder tillämpas i samarbete med opinionsbildare och sjukvårdspersonal i medlemsstaterna. Lansering av ett projekt för att bekämpa den passiva rökningen bland pilotprojekt i medierna. Fortsatt klassificering av farliga ämnen och preparat i syfte att förbättra förpackning och märkning.

10. Bidrag till utarbetande och genomförande av integrerade program för hälsoundervisning i olika livssituationer, med särskild vikt på förebyggande av cancer. Definition och genomförande av kompletterande projekt för förebyggande av cancer för särskilda grupper i olika sammanhang (stadsplanerare, miljöexperter, arkitekter, radiologer).

Utvärdering, inom ramen för gemenskapens pilotnätverk, av initiativ på hälsovårdsundervisningens område, varvid prioritet ges åt individernas ansvarstagande för sin hälsa, förebyggande av rökning och överdriven alkoholförbrukning, främjandet av en hälsosam kost, särskilt en ökad konsumtion av frukt och grönsaker, och anpassade mediakampanjer, om hälsosam kost samt medvetandegörande om risker i samband med alltför stor exponering av huden för ultravioletta strålar, riktade till ungdomar.

11. Stöd till erfarenhetsutbyte inom ramen för integrerade program för hälsoundervisning med syfte att förbättra grund- och vidareutbildning av lärare och ansvariga för projekt på området för förebyggande av cancer, med hänsyn till den erfarenhet som förvärvats dels i samband med program som t.ex. Erasmus, dels kommissionens stödaktioner på utbildningsområdet.

12. Stöd till utarbetande och spridning av pedagogiska material på gemenskapsnivå om förebyggande av cancer, särskilt sådant material som har prövats inom ramen för pilotexperiment samt utvärdering av effekten av dessa material.

13. Genomförande av studier och spridning av slutsatserna av dessa som möjliggör förbättring av kunskapen om hur ungdomar uppfattar cancer, tobak, kostvanor och risker förknippade med alltför stor exponering av huden för ultravioletta strålar. Analyser som har till syfte att göra förebyggande program för barn och ungdomar mer effektiva.

C. TIDIG UPPTÄCKT OCH FÖREBYGGANDE UNDERSÖKNING

Mål

Att bidra till att förbättra och öka möjligheterna till tidig diagnostisering särskilt genom utveckling och spridning av effektiva program för förebyggande undersökning och lämpliga metoder.

Insatser

14. Stöd till upprättande och utvärdering av europeiska nätverk för pilotprojekt på området för storskalig förebyggande undersökning för diagnostisering av bröst- och livmoderhalscancer på grundval av rekommendationer på europeisk nivå för att säkerställa undersökningarnas kvalitet, samt stöd till organisation av möten i syfte att undersöka om pilotprojekten kan utsträckas till nationell och regional nivå.

15. Stöd till utarbetande och spridning på europeisk nivå av gemensam terminologi och klassifikation för att förbättra kvaliteten på den anatomiska och cytopatologiska tolkningen, särskilt av misstänkta bröst- och livmodertumörer, i synnerhet för de läkare inom gemenskapen som är specialister på dessa områden.

16. Stöd till genomförbarhetsstudier på europeisk nivå av tidig storskalig förebyggande undersökning av andra typer av cancer (äggstockar, prostata, hud, tjock- och ändtarm, munhåla), med hänsyn tagen bl.a. till de medicinska, psykologiska, sociala och ekonomiska aspekterna.

D. UTBILDNING, KONTROLL SAMT KVALITETSSÄKRING

Mål

Att bidra till en bättre utbildning av hälsovårdpersonal på cancerområdet, inbegripet utbildning inom pediatrisk onkologi samt förbättring av metoder för kvalitetskontroll.

Insatser

17. Fortsatt genomförande av kommissionens rekommendation av den 8 november 1989 om utbildning av hälsovårdspersonal på cancerområdet: stöd till upprättande av periodisk utvärdering av europeiska pilotnätverks effekt på grund- och vidareutbildning på cancerområdet för läkare, vårdpersonal och tandläkare, särskilt för hälsovårdspersonal som arbetar inom den pediatriska onkologins område.

18. Stöd till hälsovårdspersonalens mobilitet (särskilt utbildare), för att förbättra de teoretiska och praktiska kunskaperna på cancerområdet (särskilt om primärt förebyggande åtgärder, tidig upptäckt, förebyggande undersökning i stor skala, särskilt av bröst- och livmoderhalscancer, samt kvalitetssäkring) mellan de specialiserade centra i medlemsstaterna som erbjuder utbildning på hög nivå, i de fall när denna mobilitet inte säkerställs av befintliga gemenskapsprogram som t.ex. Comett II eller Force.

19. Stöd till erfarenhetsutbyte samt till utarbetande och spridning av rekommendationer från konferenser vilkas syfte är att uppnå en samstämmighet om goda metoder på området för kampen mot cancern och rekommendationer från expertgrupper, detta för att påskynda spridning och genomförande av resultaten av kontrollerade undersökningar.

20. Utarbetande av undervisningsmaterial av europeiskt intresse som syftar till att förbättra utbildningen av hälsovårdspersonal om cancer, särskilt genom användning av interaktiva dataprogram, utvärdering av detta materials effekter inom ramen för pilotnätverk. I synnerhet stöd till utveckling, genomförande och utvärdering av förebyggande moduler avsedda för hälsovårdspersonal och av modeller till stöd för diagnostisering och beslut om åtgärder som är avsedda för att förhindra sjukdomens utveckling och återfallsrisker.

21. Främjande av initiativ till och stöd för genomförande av europeiska studier och spridning av slutsatserna av dessa, särskilt inom ramen för möten och utbyte av erfarenheter på europeisk nivå, för att bättre lära känna metoder för kvalitetskontroll av åtgärder som syftar till riktig och tidig upptäckt av sjukdomen, av förebyggande av dess utveckling, av risker för återfall och relaterade syndrom samt förbättra dessa metoders effektivitet, med hänsyn tagen till psykologiska och sociala aspekter, särskilt de sjukas livskvalitet, inräknat smärtstillande behandling.

22. Stöd till pilotprojekt inom kvalitetssäkringsområdet, inbegripet spridning och utvärdering av resultaten, särskilt vad gäller metoder i samband med kontroll av anläggningar för strålbehandling och utbildning av hälsovårdspersonal.

Top