Escolha as funcionalidades experimentais que pretende experimentar

Este documento é um excerto do sítio EUR-Lex

Documento 52023XC0210(02)

    Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 2023/C 51/06

    PUB/2022/1539

    EUT C 51, 10.2.2023, p. 12—18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.2.2023   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 51/12


    Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33

    (2023/C 51/06)

    Detta meddelande offentliggörs i enlighet med artikel 17.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 (1).

    MEDDELANDE OM GODKÄNNANDE AV STANDARDÄNDRING

    ”Savennières”

    PDO-FR-A0158-AM02

    Datum för meddelandet: 14.11.2022

    BESKRIVNING AV OCH MOTIVERING TILL DEN ÄNDRING SOM GODKÄNTS

    1.   Den officiella geografiska kodexen

    Kommunerna i det geografiska området och det omedelbara närområdet har uppdaterats enligt den officiella geografiska kodexen.

    Områdets avgränsning ändras inte.

    Punkterna 6 och 9 i det sammanfattande dokumentet har ändrats.

    2.   Avstånd mellan stockarna

    Det minsta avståndet mellan stockarna har reducerats från 1 m till 0,9 m.

    Detta gör det möjligt att öka planteringstätheten utan att ändra avståndet mellan raderna.

    En särskild bestämmelse har också lagts till för vinstockar på sluttningar där lutningen är större än 10 %, där det tillåtna minsta avståndet mellan stockarna är 0,8 m.

    Detta görs för att ta hänsyn till de fall då vinstockar odlas på branta sluttningar, där planteringen måste ske på ett annat sätt (plantering parallellt med sluttningen i stället för vinkelrätt mot den).

    Punkt 5 i det sammanfattande dokumentet har ändrats.

    3.   Beskärning

    Beskärningsreglerna för beteckningarna i området Anjou Saumur i Loiredalen har harmoniserats.

    Detta görs för att öka aktörernas kunskap och förenkla kontrollerna. Ändringen gör att vinodlare kan anpassa sig efter den allt senare frosten.

    Punkt 5 i det sammanfattande dokumentet har ändrats.

    4.   Skörd

    Det föreskrivs att druvorna ska skördas för hand.

    Punkt 5 i det sammanfattande dokumentet har ändrats.

    5.   Märkning

    Regelverket som styr frivilliga uppgifter har förtydligats.

    Punkt 9 i det sammanfattande dokumentet har ändrats.

    6.   Övergångsbestämmelser

    De övergångsbestämmelser som har löpt ut har tagits bort.

    Dessa ändringar medför inga ändringar i det sammanfattande dokumentet.

    7.   Redaktionella ändringar

    Ett visst antal redaktionella ändringar har gjorts i produktspecifikationen.

    Dessa ändringar medför ingen ändring av det sammanfattande dokumentet.

    8.   Hänvisning till kontrollorganet

    Ordalydelsen i hänvisningen till kontrollorganet har setts över och anpassats till ordalydelsen i produktspecifikationerna för andra ursprungsbeteckningar. Ändringen är endast redaktionell.

    Denna ändring medför ingen ändring av det sammanfattande dokumentet.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    1.   Namn

    Savennières

    2.   Typ av geografisk beteckning

    SUB – Skyddad ursprungsbeteckning

    3.   Kategorier av vinprodukter

    1.

    Vin

    4.   Beskrivning av vinet eller vinerna

    1.   Produktens egenskaper

    KORT BESKRIVNING

    Vinerna är torra, halvtorra, halvsöta eller söta stilla vita viner med följande viktigaste analytiska egenskaper: – De torra vinernas naturliga alkoholhalt är minst 11,5 volymprocent. – De övriga vinernas naturliga alkoholhalt är minst 12,5 volymprocent. – Torra viner har efter jäsning en halt av jäsbart socker (glukos + fruktos) på högst 4 gram per liter, eller 8 gram per liter när den totala syrahalten uttryckt i gram vinsyra per liter inte understiger halten jäsbart socker med mer än 2 gram per liter. – Efter berikning har de torra vinerna en total alkoholhalt på högst 13 volymprocent. Halten flyktiga syror, den totala syrahalten och den totala svaveldioxidhalten ska följa de regler som fastställs i EU-lagstiftningen.

    Allmänna analytiska egenskaper

    Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

     

    Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

    11

    Lägsta totala syrahalt

     

    Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

     

    Total halt av svaveldioxid (i milligram per liter)

     

    2.   Beskrivning

    KORT BESKRIVNING

    Vinerna är vita och oftast torra. De kan dock ibland innehålla jäsbart socker. De har en blekgul till guldgul färg. Vinet har i allmänhet aromatiska, blommiga dofter eller toner (akacia, lindblommor osv.) blandade med fruktiga toner som kan påminna om päron, persika, kvitten, rostad mandel, russin eller honung, kompletterade av en antydan till mineralitet. Smaken är fyllig, rund och återger alla de sammansatta aromerna. Eftersmaken är en blandning av friskhet, mineralitet och en antydan till bitterhet som skapar harmoni och balans. Vinerna når sin fulla potential efter flera års lagring på flaska. De viner som innehåller jäsbart socker har en utmärkt lagringsförmåga.

    5.   Vinframställningsmetoder

    5.1.   Särskilda oenologiska metoder

    1.   

     

    Särskild oenologisk metod

    All användning av träspån är förbjuden. Efter berikning har de torra vinerna en total alkoholhalt på högst 13 volymprocent. Alla berikningsmetoder är förbjudna för övriga viner. Därutöver måste vinerna uppfylla alla oenologiska krav i EU:s regelverk och i den franska lagen om jordbruk och fiske (Code rural et de la pêche maritime).

    Vinerna ska åtminstone lagras fram till den 15 mars året efter skörden.

    2.   Planteringstäthet – avstånd

    Odlingsmetod

    Planteringstätheten ska vara minst 4 000 stockar per hektar. Avståndet mellan raderna får inte överstiga 2,5 meter. Avståndet mellan vinstockarna i samma rad måste vara minst 0,9 meter. Vinodlingar där avståndet mellan vinstockarna i samma rad är mindre än 0,9 m men minst 0,8 m och där lutningen är större än 10 %, har rätt att använda den kontrollerade ursprungsbeteckningen för skörden. Skörden från vinodlingar med en planteringstäthet på mindre än 4 000 stockar per hektar men minst 3 300 stockar per hektar har rätt att använda den kontrollerade ursprungsbeteckningen, förutsatt att produktspecifikationens bestämmelser om uppbindning och bladverkets höjd följs. I dessa vinodlingar får avståndet mellan raderna inte överstiga 3 meter och avståndet mellan vinstockarna i samma rad måste vara minst 1 meter.

    3.   Beskärnings- och uppbindningsbestämmelser

    Odlingsmetod

    Vinstockarna beskärs (Cordon-beskärning, Guyot-beskärning eller kombinerad beskärning) till högst 12 skott per vinstock.

    De får ha ytterligare två skott per vinstock, förutsatt att antalet fruktbärande grenar per vinstock vid det tillväxtstadium som motsvarar 11 eller 12 blad (separata blomknoppar) inte överstiger 12.

    Det uppbundna bladverkets höjd ska minst vara lika med 0,6 gånger radavståndet. Bladverkets höjd mäts mellan bladverkets nedre gräns (som ska ligga minst 0,4 meter över marken) och den övre gränsen för beskärningen (som ska vara minst 0,2 meter högre än den högsta uppbindningstråden).

    Vinodlingar med en planteringstäthet på mindre än 4 000 stockar per hektar men minst 3 300 stockar per hektar ska dessutom uppfylla följande uppbindningsbestämmelser: uppbindningsstolparna ska vara minst 1,9 meter över marken, uppbindningen ska ha 4 trådnivåer, den översta tråden ska minst ligga 1,85 meter över marken.

    4.   Bevattning

    Odlingsmetod

    Konstbevattning är inte tillåten.

    5.   Skörd

    Odlingsmetod

    Druvorna skördas för hand genom urval av klasar på vinstockarna. Användning av skördemaskin är förbjuden.

    5.2.   Högsta avkastning

    1.

    Torra och halvtorra viner

    50 hektoliter per hektar

    2.

    Annat vin

    35 hektoliter per hektar

    6.   Avgränsat geografiskt område

    Samtliga steg i produktionsprocessen äger rum i det geografiska område som omfattar följande kommuner i departementet Maine-et-Loire, på grundval av den officiella geografiska kodexen från 2021: Bouchemaine, La Possonnière och Savennières.

    7.   Huvudsakliga druvsorter

    Chenin B

    8.   Beskrivning av samband

    8.1.   

     

    a)   Beskrivning av naturliga faktorer som bidrar till sambandet

    Det geografiska området ligger på Loireflodens högra strand, ungefär 15 km från staden Angers. Området utmärks av en rad kullar som sträcker sig i sydlig/sydöstlig riktning i ungefär 6 km längs Loirefloden, med en bredd som varierar från 500 till 1 500 meter. I det geografiska områdets norra del finns en utbredd högplatå med kyligare och blåsigare klimat som nästan uteslutande används för djurhållning och spannmålsodling.

    Berggrunden består av formationer av skiffer och sandstenskiffer från perioden från yngre ordovicium till äldre devon. Lokalt finns även ådror av vulkaniska formationer (ryoliter och spiliter). I utkanten av platån finns flera mer eller mindre tjocka vindburna sandavlagringar från kvartärperioden. På sluttningarna ligger berggrunden ofta mycket nära ytan.

    Det geografiska området omfattar tre kommunområden: Bouchemaine, La Possonnière och Savennières.

    Klimatet är ett kustklimat. I Mauge-området, som ligger väster om vingårdarna, mildras kustklimatet av föhnvindar. Den genomsnittliga årsnederbörden är 650 millimeter och området är skyddat mot fuktiga vindar, samtidigt som nederbörden är mer än 800 millimeter bland kullarna i Mauges. Denna skillnad i nederbörd blir ännu större under vinets tillväxtperiod, särskilt från och med juni och fram till skördeperioden. Den årliga medeltemperaturen är förhållandevis hög (omkring 12 °C). Loirefloden har en viktig temperaturreglerande inverkan på de närbelägna kullarna, som ligger i den dominerande vindriktningen och därmed bibehåller höga temperaturer på nätterna. Floden har också stor betydelse genom att den bidrar till morgondimma under skördeperioden, vilket är avgörande för utvecklingen av ädelröta.

    b)   Beskrivning av de mänskliga faktorerna bakom sambandet

    Vinodlingen var till en början begränsad till områdena i närheten av de stora klostren i Angers, men spred sig sedan i hela närområdet och därefter till kullarna i Pruniers och Bouchemaine under 300-talet. Kring år 1130 planterade munkarna från Abbaye Saint-Nicolas d’Angers vinrankor på en kulle ovanför Loirefloden, vilket gav den namnet La Roche aux Moines. År 1140 uppförde benediktinernunnor klostret Le Prieuré i staden La Possonnière. Klostret omgavs vid den här tiden av enorma vingårdar. Från och med då blev vinet ”Savennières” ett populärt dryckesval hos adeln och under 1400-talet serverades det till och med vid den gode kung Renés hov (René I av Anjou). Efter att han vid ett besök i kommunen fått prova ett glas vin framställt av druvor från en vingård öster om staden beskrev han det som goutte d’or, ”gyllene droppe”. Sedan dess kallas vingården i fråga för Clos de la Goutte d’Or.

    Vinodlingen utvecklades framför allt under 1600- och 1700-talet. I Traité sur la nature et la culture de la vigne från 1749 skriver Nicolas Bidet och Henri-Louis Duhamel du Monceau följande: ”Kullarna som dominerar hela Loiredalen på ömse sidor om floden bildar de olika vinodlingsområdena i Anjou. De ligger på 1–2 km avstånd från varandra och sträcker sig från Angers i cirka 28–32 km i riktning mot Bretagne. De består endast av klippor och var tidigare helt ofruktbara, täckta av buskar, snår och gamla träd, vilket gjorde landskapet svåråtkomligt och ogenomträngligt och gav skydd för alla möjliga vilda och giftiga djur. Området, som var mycket svårodlat, är numera perfekt skött och helt täckt med vinodlingar, ända fram till den del där höjden börjar plana ut och vrida mot norr, med en utbredning på 1–2 km. Kullarna på Loires högra strand som leder ned mot Nantes vetter åt söder, vilket innebär att det vin som framställs där är bättre och kraftfullare än vinet från kullarna till vänster [...]” Kullarna och markområdena i närheten av samhället Savennières var täckta av vinodlingar och varje by hade flera markremsor med vinstockar. Situationen för vinodlingarna på kullarna en kort tid före franska revolutionen framgår av det klagomålsregister som upprättades av generalständerna. ”Savennières: 2 460 invånare, 1/3 av området planterat med vinrankor av utmärkt cru […] Jag har aldrig sett en hårdare beskattad socken än Savennières”, skrev ombudet Monsieur Dertrou.

    8.2.   

     

    Under 1800-talet skedde en omvälvande förändring av vinindustrin till följd av de stora framstegen inom vinframställning och växtskydd, tack vare insatser från ägare som Pierre Guillory, som var angelägna om att skapa kvalitetsviner och bevara anseendet för vin med beteckningen ”Savennières”. Det gjordes en mängd experiment, bland annat genom användning av andra druvsorter (framför allt verdelho de Madère – enligt professor Maisonneuve planterades ett 60-tal stockar av den sorten på vingården Coulée de Serrant) och genom försök med terrassering och uppbindning. Druvsorten chenin B är dock fortfarande vinodlingarnas främsta. Vid ett av sina besök gav Jules Guyot år 1865 en perfekt beskrivning av odlingsmetoderna, bland annat sporrbeskärning, avlägsnande av överloppsskott och skörd när ”en stor andel av druvorna redan är övermogna”.

    Den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Savennières” erkändes genom ett dekret av den 8 december 1952, som i huvudsak gällde viner med jäsbart socker. Tack vare insatserna från de olika ordförandena för intresseorganisationen för ”Savennières”, syndicat de défense, däribland Michèle Bazin de Jessey, utvecklades detta dekret till att omfatta torra viner, med möjlighet att framställa viner med jäsbart socker, vilket bättre speglar vinodlarnas metoder och områdets unika egenskaper.

    År 2009 var 34 odlare verksamma på vingårdarna.

    2.   Uppgifter om produktens kvalitet och egenskaper

    Vinerna är vita och oftast torra. De kan dock ibland innehålla jäsbart socker. De har en blekgul till guldgul färg.

    Vinet har i allmänhet aromatiska, blommiga dofter eller toner (akacia, lindblommor osv.) blandade med fruktiga toner som kan påminna om päron, persika, kvitten, rostad mandel, russin eller honung, kompletterade av en antydan till mineralitet.

    Smaken är fyllig, rund och återger alla de sammansatta aromerna. Eftersmaken är en blandning av friskhet, mineralitet och en antydan till bitterhet som skapar harmoni och balans.

    Vinerna når sin fulla potential efter flera års lagring på flaska. De viner som innehåller jäsbart socker har en utmärkt lagringsförmåga.

    3.   Samspel mellan de olika sambanden

    Det avgränsade odlingsområde som avsatts för skörd av druvor omfattar skiften på skyddade kullar som vetter mot söder, med mycket grunda jordar som vilar på formationerna av skiffer och sandskiffer i den underliggande berggrunden, eller grunda jordar som vilar på eoliska avlagringar. Dessa magra, steniga marker har hög dräneringsförmåga och dåliga vattenreserver.

    Vinframställningen under dessa förhållanden kräver en optimal skötsel av vinstockarna och deras produktionspotential. Detta uppnås genom noggrann uppbindning av stockarna, strikta beskärningsregler och selektiv skörd av druvorna klase för klase, även för torra viner.

    Odlarnas kunnande framgår tydligt genom deras vilja att hålla fast vid den härdiga druvsorten chenin B, vars potential och unika egenskaper och kommer helt till sin rätt i den här miljön. Odlarna har anpassat sig till druvsortens särdrag och komplexitet genom att använda flera olika framställningsmetoder. Beroende på odlingsplats, odlingsmetod och klimatförhållanden under skördeåret har de framställda vinerna traditionellt en mer eller mindre hög halt av jäsbart socker. När klimatförhållandena är gynnsamma i slutet av skörden, tack vare Loireflodens värmereglerande inverkan, de vindar som leds via floden och som främjar druvornas torkning, eller genom förekomsten av morgondimma, kan halvsöta eller söta viner framställas av de druvor som skördas efter att ha torkat på stocken, eller efter att ha utvecklat ädelröta (Botrytis cinerea).

    Odlarna har också varit snabba med att anpassa sina vinframställningsmetoder för att få ut det bästa av druvorna. Efter jäsningen lagras vinet på fat en tid för att det ska kunna utveckla komplexa aromer. För detta syfte fastställs en minsta lagringsperiod fram till den 15 mars året efter skörd i produktspecifikationen.

    Kombinationen av denna särpräglade naturmiljö, en druvsort som är perfekt anpassad till sin omgivning, och odlare som kan ta vara på all denna potential innebär att man kan framställa originella och unika viner med ett historiskt anseende. André Jullien tvekade inte i sin Topographie de tous les vignobles connus från 1816 att placera dessa viner i den främsta kategorin och därmed erkänna deras originalitet, kvalitet och anseende.

    Vinodlingsområdet för ”Savennières”, som utgör symbol för la douceur angevine, utsågs 2001 till ett av Unescos världsarv.

    9.   Väsentliga ytterligare villkor (förpackning, märkning, andra krav)

    Omedelbart närområde

    Rättslig ram

    EU-lagstiftning

    Typ av ytterligare villkor

    Undantag med avseende på produktionen i det avgränsade geografiska området

    Beskrivning av villkoret

    Området intill det berörda området, som definieras av undantag för vinodling samt framställning och lagring av viner, omfattar följande kommuner i departementet Maine-et-Loire, på grundval av 2021 års officiella geografiska kodex: Angers, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon, Blaison-Saint-Sulpice, Brissac Loire Aubance (endast de delegerade kommunerna Les Alleuds, Brissac-Quincé, Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire, Saulgé-l’Hôpital och Vauchrétien), Chalonnes-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (endast de delegerade kommunerna Chanzeaux och Valanjou), Denée, Doué-en-Anjou (endast den delegerade kommunen Brigné), Les Garennes sur Loire, Mauges-sur-Loire (endast den delegerade kommunen Saint-Laurent-de-la-Plaine), Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Rochefort-sur-Loire, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Melaine-sur-Aubance, Soulaines-sur-Aubance, Terranjou och Val-du-Layon.

    Märkning

    Rättslig ram

    Nationell lagstiftning

    Typ av ytterligare villkor

    Kompletterande bestämmelser om märkning

    Beskrivning av villkoret

    Valfria uppgifter, vilkas användning enligt EU:s regelverk får regleras av medlemsstaterna, ska anges på etiketterna med tecken som varken på höjden eller på bredden får vara mer än dubbelt så stora som de tecken som används i den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn.

    Namnet på den kontrollerade ursprungsbeteckningen får kompletteras med den geografiska beteckningen ”Val de Loire” enligt de regler som fastställs i produktspecifikationen. De teckensnitt som används för den geografiska beteckningen ”Val de Loire” får varken på höjden eller på bredden vara större än två tredjedelar av de tecken som används i den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn.

    Vinerna måste i handelsdokument och transportdokument samt på etiketter presenteras tillsammans med uppgiften ”demi-sec”, ”moelleux” eller ”doux” beroende på halten jäsbart socker (glukos och fruktos) i vinet, i enlighet med de regler som fastställs i EU-lagstiftningen. På etiketterna ska dessa uppgifter anges i samma synfält som namnet på den kontrollerade ursprungsbeteckningen.

    Märkningen av viner med den kontrollerade ursprungsbeteckningen kan ange en mindre geografisk enhet, förutsatt att det rör sig om en registrerad plats, och att denna plats nämns i skördedeklarationen. De tecken som används för denna registrerade plats får varken på höjden eller på bredden vara mer än hälften så stora som de tecken som anger den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn.

    Länk till produktspecifikationen

    https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-7cc8c3cc-9ee0-4faf-aca5-058e37d4206d


    (1)  EUT L 9, 11.1.2019, s. 2.


    Início