Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0210

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt om rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för Europeiska solidaritetskåren och om upphävande av [förordningen om Europeiska solidaritetskåren] och förordning (EU) nr 375/2014

    COM/2021/210 final

    Bryssel den 21.4.2021

    COM(2021) 210 final

    2018/0230(COD)

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

    enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    om

    rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för Europeiska solidaritetskåren och om upphävande av [förordningen om Europeiska solidaritetskåren] och förordning (EU) nr 375/2014

    (Text av betydelse för EES)


    2018/0230 (COD)

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

    enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


    om

    rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för Europeiska solidaritetskåren och om upphävande av [förordningen om Europeiska solidaritetskåren] och förordning (EU) nr 375/2014

    (Text av betydelse för EES)

    1.Bakgrund

    Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet (dokument COM(2018) 0440):

    den 11 juni 2018

    Regionkommitténs yttrande:

    den 5 december 2018

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande:

    den 17 oktober 2018

    Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen:

    den 12 mars 2019

    Rådets överenskommelse om en allmän riktlinje:

    den 26 november 2018

    Trepartssamtal genomfördes:

    den 2 oktober 2019

    den 12 november 2019

    den 11 december 2019

    den 11 december 2020

    Ständiga representanternas kommitté bekräftade kompromissöverenskommelsen:

    den 18 december 2020

    Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning röstade om att stödja kompromissöverenskommelsen:

    den 11 januari 2021

    Ständiga representanternas kommitté antog rådets ståndpunkt (I/A-punktsnot):

    den 14 april 2021

    Rådets ståndpunkt vid första behandlingen:

    den 20 april 2021

    2.Syftet med kommissionens förslag

    Europeiska solidaritetskåren är ett av finansieringsinstrumenten i den fleråriga budgetramen för 2021–2027. Kommissionen har föreslagit en total budget på 1,26 miljarder euro.

    Syftet med förslaget till Europeiska solidaritetskåren var att skapa möjligheter för unga människor i åldern 18–30 år att delta i solidaritetsverksamhet som volontärer, anställda eller praktikanter samt att genomföra egna solidaritetsprojekt som gynnar samhällen och människor runt om i Europa. Det viktigaste nya inslaget var att integrera ett nytt programområde för humanitärt bistånd i Europeiska solidaritetskåren och göra den nya kåren till en enda kontaktpunkt för alla möjligheter till frivilligarbete som EU erbjuder unga människor i och utanför Europa. Programområdet för humanitärt bistånd föreslogs för att säkerställa kontinuiteten i skyldigheterna enligt fördraget att inrätta en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd för unga européer, som för närvarande genomförs inom ramen för initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete 1 .

    3.Kommentarer till Europaparlamentets ståndpunkt

    Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen, som antogs den 12 mars 2019, omfattade följande förslag till ändringar av kommissionens förslag:

    Budget: Procentuell fördelning mellan olika programområden (volontärarbete, jobb/praktik, humanitärt bistånd) i både fasta och löpande priser.

    Delegerade akter för antagande av årliga arbetsprogram.

    Programområdet för humanitärt bistånd: Europaparlamentet öppnade programområdet för människor i alla åldrar, ville behålla EU-portalen för frivilligkåren för humanitärt bistånd och urvalsförfarandena, och kompletterade programområdet med solidaritetsprojekten och möjligheten att involvera lokala volontärer i tredjeländer.

    Verksamhet inom landet: skyldighet att lägga till partner från andra länder och endast för personer med sämre förutsättningar.

    Solidaritetsprojekt: möjlighet att lägga till gränsöverskridande inslag.

    Ändringar av övervaknings- och utvärderingsramen.

    Tillägg av nya kvalitets- och stödåtgärder.

    Under förhandlingarnas gång begärde Europaparlamentet också en strykning av programområdet för jobb och praktik med en budgetfördelning mellan de två återstående områdena på 94 % för volontärarbete och 6 % för humanitärt bistånd, en separat artikel om inkludering, en hänvisning till försäkrings- och godkännandekrav samt reviderade indikatorer. När det gäller programområdet för humanitärt bistånd begärde Europaparlamentet dessutom hänvisningar till olika principer för humanitärt bistånd, samarbetsmekanismer och policydokument samt lokalsamhällenas medverkan och ytterligare indikatorer.

    Som en del av den överenskommelse som nåddes vid trepartsmötena godkände kommissionen en budget på 1,009 miljarder euro, strykningen av programområdet för jobb och praktik och en preliminär fördelning av budgeten mellan de två återstående delarna, verksamhet inom landet, särskilt för unga med sämre förutsättningar, en högre åldersgräns på 35 år för programområdet för humanitärt bistånd och möjlighet för experter i alla åldrar att stödja humanitära biståndsprojekt i samband med kapacitetsuppbyggnad, ytterligare indikatorer för programområdet för humanitärt bistånd, olika hänvisningar till principer för humanitärt bistånd och till samarbetsmekanismer, en särskild hänvisning till godkännandekrav i enlighet med tillämplig nationell lagstiftning och en förstärkt inkludering.

    Kommissionen samtyckte också till att utfärda följande uttalande om ytterligare en indikator för programområdet för humanitärt bistånd:

    ”Europeiska kommissionen noterar Europaparlamentets förslag att beakta ’antalet lokala aktörer som tillämpar den kunskap, de principer och de metoder som förvärvats genom den humanitära verksamhet som volontären och experterna har deltagit i’ när den kompletterar förordningen med bestämmelser om inrättande av en ram för övervakning och utvärdering.”

    Efter rådets antagande av sin ståndpunkt vid första behandlingen förväntas Europaparlamentet formellt godkänna den överenskommelse som uppnåddes i trepartsmötena.

    4.Kommentarer till rådets ståndpunkt

    Rådets ståndpunkt återspeglar den överenskommelse som nåddes i trepartsmötena. De viktigaste ändringar som infördes jämfört med kommissionens förslag är följande:

    Finansieringsramen för genomförandet av programmet för perioden 2021‒2027 ska vara 1 009 000 000 euro i löpande priser. Med högst 20 % för verksamhet inom landet ska det ekonomiska stödet till de åtgärder som avses i artikel 4.1 a och b preliminärt vara 94 % för sådant volontärarbete som avses i artikel 7 och solidaritetsprojekt, 6 % för volontärarbete enligt artikel 11.

    Strykning av programområdet för jobb och praktik.

    En övre åldersgräns på 35 år för programområdet för humanitärt bistånd och möjlighet för experter i alla åldrar i att delta i samband med kapacitetsuppbyggnad.

    En förstärkt inkludering.

    En hänvisning till deltagarnas försäkringsskydd och till godkännandekrav i enlighet med tillämplig nationell lagstiftning.

    Frivilligarbete inom landet bör särskilt inriktas på unga med sämre förutsättningar.

    Inom programområdet för humanitärt bistånd, en hänvisning till principen om att inte vålla skada, lokalsamhällenas humanitära behov, riskbedömning, deltagande av lokal personal och frivilligarbetare samt kvinnors särskilda behov.

    En hänvisning i skälen till det europeiska samförståndet om humanitärt bistånd, internationell humanitär rätt, principerna om gott humanitärt givarskap och att FN:s kontor för samordning av humanitära frågor ska ha samordnande roll.

    Reviderade indikatorer och ytterligare indikatorer som särskilt avser det nya programområdet för humanitärt bistånd.

    En fast programperiod som är anpassad till den fleråriga budgetramens löptid.

    Hänvisning till retroaktivitetsbestämmelser.

    Reviderade bestämmelser för tredjeländer som förtydligar reglerna för deltagande för tredjeländer som är associerade till programmet och för rättsliga enheter från tredjeländer som inte är associerade till programmet.

    Överlag bevarar den uppnådda överenskommelsen målen i kommissionens ursprungliga förslag, med undantag för strykningen av programområdet för praktik och jobb, samtidigt som ambitionsnivån bibehålls medan den flexibilitet som krävs för genomförandet av programmet möjliggörs.

    5.Slutsats

    Kommissionen godtar rådets ståndpunkt.

    6.Uttalande från kommissionen

    Kommissionen har gjort ett uttalande som återfinns i bilagan.



    BILAGA

    Uttalande från Europeiska kommissionen om antalet lokala aktörer som tillämpar den kunskap, de principer och de metoder som förvärvats genom den humanitära verksamhet som volontären och experterna har deltagit i

    Europeiska kommissionen noterar Europaparlamentets förslag att överväga ”antalet lokala aktörer som tillämpar den kunskap, de principer och de metoder som förvärvats genom den humanitära verksamhet som volontären och experterna har deltagit i” när den kompletterar förordningen med bestämmelser om inrättande av en ram för övervakning och utvärdering.

    (1)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 375/2014 av den 3 april 2014 om inrättande av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd (initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete).
    Top