Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0800

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Kommissionens arbetsprogram 2019 Uppfylla löften och forma framtiden

    COM/2018/800 final

    Strasbourg den 23.10.2018

    COM(2018) 800 final

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EMPTY














    Kommissionens arbetsprogram 2019
























    Uppfylla löften och forma framtiden






























    I.Uppfylla löften och forma framtiden

    De kommande månaderna kommer att vara avgörande för vår europeiska union. I maj nästa år kommer EU:s medborgare att rösta i valet till Europaparlamentet. Kommissionens ordförande framhöll i sitt tal om tillståndet i unionen den 12 september 2018 att de beslut som medborgarna fattar kommer att återspegla deras förtroende för EU:s förmåga att hitta lösningar på de utmaningar som ingen medlemsstat själv kan hantera.

    Utmaningar som att säkerställa att EU återfår en ekonomisk tillväxt som verkligen gynnar alla, vilket innebär att man investerar i framtidens jobb och skapar möjligheter av den digitala omvandlingen och övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Utmaningar i samband med migration som, även om den har minskat kraftigt från krisåren 2015–2016, vi kommer att behöva hantera under lång tid framöver och som kräver hållbara europeiska lösningar. Utmaningar för våra demokratiska samhällen, våra värderingar och vår säkerhet som uppstår till följd av terrorism och it-angrepp, och i allt högre grad också från desinformationskampanjer. Utmaningar som härrör från en allt mer instabil global situation där den demografiska utvecklingen, konkurrensen om resurser och klimatförändringar kräver gemensamma åtgärder för att uppnå hållbarhet, samtidigt som vissa ifrågasätter de institutioner och regler som på ett positivt sätt har präglat världen under de senaste 50 åren.

    Mer än någonsin behöver EU visa att vår union är enad, stark och demokratisk och att det endast är tillsammans som vi kan hitta lösningar på dessa utmaningar och på så sätt skydda, stärka och försvara våra medborgare.

    I årliga arbetsprogram har den här kommissionen sedan början av mandatperioden inriktat sitt arbete på de största utmaningarna där vi anser att EU-åtgärder kan göra skillnad. I och med de initiativ som presenterades i samband med talet om tillståndet i unionen har vi nu lagt fram alla de lagstiftningsförslag som behövs för att åstadkomma positiva förändringar när det gäller Europeiska kommissionens samtliga tio prioriteringar för 2014–2019. Tillsammans med Europaparlamentet och rådet har vi nått en överenskommelse om nästan hälften av dessa förslag och med ytterligare 20 % har vi kommit långt i lagstiftningsprocessen. Det är nu dags att omvandla resten av förslagen till lagstiftning, inklusive de förslag som anges som prioriterade i de gemensamma förklaringarna, för att sedan genomföra dem i praktiken. Den dialog som kommissionen har haft med Europaparlamentet och rådet under förberedelserna av detta arbetsprogram har bekräftat att det finns ett gemensamt åtagande att upprätthålla och ytterligare öka takten. Nu är rätt tillfälle att visa att vi tillsammans kan åstadkomma resultat.

    För att behålla fokus på de förslag som redan är framlagda lägger kommissionen i årets arbetsprogram endast fram ett begränsat antal nya initiativ, som tillsammans med de initiativ som presenterades i samband med talet om tillståndet i unionen är av avgörande betydelse för att fullständigt genomföra de tio prioriteringarna. Dessa initiativ gäller de utmaningar som kvarstår och som kräver gemensamma och kraftfulla åtgärder: slutföra arbetet på migrationsområdet, förstärka den ekonomiska och monetära unionen, hantera de ökade spänningarna i det globala handelssystemet, motarbeta de fortsatta utmaningarna mot rättsstatsprincipen i vissa medlemsstater och komma överens med Förenade kungariket om dess utträde ur unionen. Kommissionen kommer också att ägna uppmärksamhet åt att genomföra den lagstiftning som har antagits och utvärdera det befintliga regelverket för att förbereda inför framtiden. Vi föreslår dessutom att ett antal föråldrade förslag och lagar ska dras tillbaka eller upphävas.

    Detta arbetsprogram fortsätter slutligen arbetet med färdplanen för Sibiu som fått ett starkt stöd i Europaparlamentet och togs upp i ledaragendan. Toppmötet i Sibiu kommer att äga rum på Europadagen, den 9 maj 2019, det vill säga sex veckor efter brexit och två veckor före valet till Europaparlamentet. För EU-27 kommer det mötet att få avgörande betydelse för åren fram till 2025. Med detta i åtanke är det viktigt att en politisk överenskommelse om kommissionens förslag om en enklare och flexiblare framtida budgetram uppnås före toppmötet i Sibiu. Utöver detta kommer kommissionen att under de kommande månaderna bidra med en rad långsiktiga initiativ som förberedelse inför toppmötet, så att EU:s ledare kan skapa nytt förtroende för framtiden för vår union med 27 medlemsstater.

    II.Fullständigt genomförande av Juncker-kommissionens tio prioriteringar före valen till Europaparlamentet    

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    EU:s ekonomi går bra. Tillväxten var 2017 den högsta på 10 år. Sysselsättningen och investeringarna har återgått till nivåerna före krisen, och de offentliga finanserna har förbättrats avsevärt. Den ekonomiska, sociala och finansiella situationen ser dock fortfarande olika ut i de olika medlemsstaterna. I takt med att det globala ekonomiska klimatet förändras måste vi utnyttja den nuvarande dynamiken för att fortsätta att främja politik som gör att vi kan utnyttja nya ekonomiska möjligheter och förbereda ekonomin att klara de utmaningar vi står inför i framtiden.

    Detta innebär fortsatta investeringar i de reformer som behövs för fortsatt stabil och hållbar tillväxt i unionen. Kommissionens moderna, rättvisa och balanserade förslag för den kommande fleråriga budgetramen för unionen med 27 medlemsstater kommer att ligga till grund för förverkligandet av gemensamma mål för unionen under nästa decennium. Förslagen fokuserar på de områden där unionen har bäst förutsättningar att ge resultat enligt vad EU:s ledare enades om i Bratislava och Rom. De kommer att ge oss möjlighet att hantera stora utmaningar såsom ungdomsarbetslösheten, migrationen, säkerheten, den tekniska och digitala omvandlingen samt övergången till en mer hållbar och koldioxidsnål ekonomi. Sibiu-toppmötet bör bekräfta den politiska överenskommelsen om den framtida budgeten. Detta skulle visa att unionen med 27 medlemsstater är enad, har en tydlig riktning och är redo och kapabel att forma sin egen framtid och åstadkomma resultat för sina medborgare.

    Offentliga medel spelar en roll för att stimulera rätt slags investeringar, men i slutändan är det företag som skapar arbetstillfällen och tillväxt. Vi måste därför fortsätta att mobilisera tillgängliga resurser. Investeringsplanen för Europa (Junckerplanen) har redan genererat 344 miljarder euro i ytterligare investeringar, och därmed överskridit sitt ursprungliga mål på 315 miljarder euro. Den förväntas också skapa 1,4 miljoner arbetstillfällen och öka EU:s BNP med 1,3 % fram till 2020. Junckerplanen har förstärkts och utökats för att mobilisera uppskattningsvis 500 miljarder euro i ytterligare investeringar fram till slutet av 2020. Kommissionen kommer att bedöma framstegen och identifiera ytterligare sätt att främja investeringar, bland annat inom ramen för det framtida InvestEU-programmet.

    Vi måste också komma överens om de återstående förslagen för övergången till en cirkulär ekonomi som stöder innovation, sysselsättning och tillväxt och främjar en hållbar användning av våra knappa resurser. En snabb överenskommelse om förslaget om plast för engångsbruk är nödvändig för att minska mängden skadlig plast i våra oceaner och hav och för att ge företag ett starkt incitament att söka hållbara och innovativa alternativ. Detta kommer att stimulera europeisk innovation och ge europeiska företag ett tekniskt försprång över sina globala konkurrenter, vilket främjar hållbar tillväxt och sysselsättning i framtiden.

    En sammankopplad digital inre marknad

    Den digitala inre marknaden ger redan fördelar för EU-medborgare: roamingavgifterna har avskaffats, människor har tillgång till sina abonnemang på filmer, sport, musik, videospel och e-böcker oavsett var de är i EU och från och med december i år kommer de att kunna handla på nätet utan omotiverad diskriminering beroende på var de bor.

    Av de 30 förslag som kommissionen har lagt fram för den digitala inre marknaden har 18 antagits som lagstiftning. Nu är det viktigt att slutföra arbetet med de återstående förslagen, bland annat om upphovsrätt, e-integritet och avtalsrätt. Det är viktigt att snabbt inrätta Europeiska kompetenscentrumet för cybersäkerhet inom näringsliv, teknik och forskning tillsammans med nätverket av nationella samordningscentrum för att hjälpa EU att behålla och utveckla den tekniska och industriella kapacitet för it-säkerhet som krävs för att säkra vår digitala inre marknad.

    Vi kommer att fortsätta arbetet med den framväxande utmaningen med artificiell intelligens genom att möjliggöra samordnade åtgärder i hela Europeiska unionen och genom att följa upp de olika steg som fastställdes tidigare i år. Kommissionen och EU:s utrikesrepresentant kommer också att lägga fram en ny gemensam handlingsplan för att ta itu med den omfattande spridning av desinformation på nätet i Europa som undergräver medborgarnas förtroende för demokratiska processer och institutioner samt våra oberoende och fria medier. Detta är en fråga som det är särskilt viktigt att ta itu med före nästa års val till Europaparlamentet.

    Vi kommer även att utarbeta en rekommendation om fastställande av ett format för utbyte av elektroniska patientjournaler i EU. Detta kommer att underlätta utbyte av patientuppgifter över gränserna. Det kommer att gynna patienter och vårdgivare och bidra till att främja medicinska framsteg genom digitalisering av hälso- och sjukvårdstjänster. På folkhälsoområdet kommer vi också att lägga fram en övergripande ram om hormonstörande ämnen.

    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    De senaste fyra åren har EU investerat i den egna energiunionen i syfte att främja en hållbar, oberoende och trygg energiförsörjning för medborgarna. Vi har varit pådrivande i den globala kampen mot klimatförändringar och är den enda stora ekonomin som har stiftat lagar för att minska utsläppen av växthusgaser med minst 40 % senast 2030 i linje med Parisavtalet.

    Vi måste fortsätta arbeta för att säkra en överenskommelse mellan medlagstiftarna om de återstående förslagen i paketet Ren energi för alla i EU. För att förbättra EU:s inre energimarknad och öka solidariteten mellan medlemsstaterna är det också viktigt att medlagstiftarna enas om gemensamma regler för gasledningar som kommer in på den europeiska gasmarknaden och slutligen enas om den nya lagstiftningen om elmarknaderna. Det behövs också en överenskommelse om kommissionens förslag inom ramen för Europa på väg-paketen för rörlighet för att säkerställa ett snabbt genomförande av agendan för säker, ren och uppkopplad rörlighet och om kommissionens förslag om hållbar finansiering för att mobilisera det privata kapital som behövs för att stödja EU:s agenda för klimat och hållbar utveckling.

    Ett snabbt antagande av dessa åtgärder kommer att säkerställa att verktygen och den rättsliga ramen för EU:s klimatpolitik fram till 2030 är på plats. Dessa klimat- och energipolitiska åtgärder kommer att leda till sammanlagda minskningar av växthusgasutsläpp med omkring 45 % till 2030, vilket överskrider EU:s åtagande enligt Parisavtalet att minska utsläppen med minst 40 % fram till 2030 jämfört med 1990. De kommer också att leda oss på vägen mot att uppnå de planerade minskningarna av utsläppen på cirka 60 % fram till 2050. Detta är dock inte tillräckligt för EU att bidra till Parisavtalets temperaturmål. Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel bekräftar otvetydigt de negativa effekterna av klimatförändringar, och mot bakgrund av detta kommer kommissionen att föreslå en EU-strategi för långsiktiga minskade växthusgasutsläpp inför klimatkonferensen i Katowice i december 2018. Vi kommer också att rapportera om tillståndet i energiunionen, samt om de framsteg som gjorts för att främja europeisk kapacitet i batterisektorn.

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    Under 2018 firas 25-årsdagen av den inre marknaden. Med en femtedel av världens ekonomi är den inre marknaden unik och EU:s bästa tillgång för att generera ekonomisk tillväxt och hjälpa de europeiska företagen att växa och skapa innovation och sysselsättning. Vår kollektiva tyngd gör att vi i praktiken kan sätta standarden och vara global referenspunkt för frågor som rör dataskydd, stordata, artificiell intelligens och automatisering, och därigenom exportera våra värderingar och forma den globala ekonomin.

    Nu måste vi uppfylla vårt löfte att utnyttja den inre marknadens potential i alla dess dimensioner. En överenskommelse är nödvändig om de liggande förslagen i paketen om varor och tjänster för att säkerställa säkra produkter och stärka förtroendet för den inre marknaden. Vi måste intensifiera ansträngningarna för att enas om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas och om förslagen till en rättvis och effektiv beskattning av den digitala ekonomin, så att alla företag, stora som små, betalar sin skäliga andel av skatterna där deras vinster intjänas. Det är också dags att enas om förslagen till en rättvis och effektiv mervärdesskatt, för att förenkla systemet, särskilt för små företag, göra det mer motståndskraftigt mot bedrägerier och modernisera systemet för fastställande av reducerade mervärdesskattesatser. En överenskommelse bör också nås om förslagen till bolagsrätt för att se till att företagens rätt att flytta och växa över nationella gränser inte missbrukas av några för att undgå skatt eller för att undergräva arbetstagarnas rättigheter. En överenskommelse bör också snarast nås om lagstiftningsförslagen för en ny giv för konsumenterna. Denna nya giv kommer att modernisera och förenkla konsumentlagstiftningen och införa förstärkt individuell prövning genom grupptalan.

    En fullt fungerande kapitalmarknadsunion med djupa och likvida marknader är avgörande för finansiell stabilitet, för att stödja den inre marknaden och diversifiera finansieringskällorna för europeiska företag, inklusive mindre företag. Det är hög tid att finna en överenskommelse om förslagen om den europeiska privata pensionsprodukten (PEPP), reformen av den europeiska marknadsinfrastrukturen, förbättringen av EU:s system för finansiell tillsyn och förslaget om företagsinsolvens, omstrukturering och en andra chans. En överenskommelse bör också nås om andra förslag inom kapitalmarknadsunionen om gräsrotsfinansiering, säkerställda obligationer, underlättande av gränsöverskridande distribution av investeringsfonder, främjande av små och medelstora företags notering på offentliga marknader och mer proportionella och effektiva regler för investeringsföretag. Mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden om penningtvätt i den finansiella sektorn, är det också avgörande att nå en snabb överenskommelse om förslagen om att införa kraftfullare åtgärder mot penningtvätt för att säkerställa att reglerna övervakas och genomdrivs bättre i hela EU.

    Utöver att åstadkomma resultat för företagen är den inre marknaden även garant för höga sociala standarder och arbetstagarnas skydd. För ett år sedan tillkännagavs den europeiska pelaren för sociala rättigheter av Europaparlamentet, rådet och kommissionen vid det sociala toppmötet i Göteborg. Inom sin behörighet har kommissionen vidtagit åtgärder för att följa upp detta med konkreta initiativ. Nu krävs en överenskommelse om inrättandet av en europeisk arbetsmyndighet, och om förslagen för en bättre balans mellan arbete och privatliv och tydligare och mer förutsägbara arbetsvillkor för alla, inklusive personer som arbetar i atypiska anställningsformer. Vi måste komma överens om översynen av bestämmelserna om samordning av medlemsstaternas sociala trygghetssystem, om arbetstagarnas skydd mot kemikalier som orsakar cancer och om tillgång till socialt skydd. Det är också hög tid att slutföra den europeiska tillgänglighetslagen, så att människor med funktionsnedsättning kan utöva sin lika rätt att delta fullt ut i samhället och på arbetsmarknaden.

    Att upprätthålla, genomdriva och fördjupa den inre marknaden är ett fortlöpande arbete. Vi måste ta itu med återstående brister och förbättra dess funktionssätt. Överenskommelse om pågående lagstiftningsförslag och ett korrekt genomförande av bestämmelserna i medlemsstaterna är därför av yttersta vikt. Med anledning av stats- och regeringschefernas diskussion vid Europeiska rådets möte i december, kommer kommissionen att lägga fram ett meddelande om undanröjande av kvarstående hinder och möjliga åtgärder för att säkerställa att EU utnyttjar de nya möjligheterna i en föränderlig global miljö.

    En fördjupad och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    Den 1 januari 2019 kommer vi att fira 20-årsdagen av den gemensamma valutan. 340 miljoner människor i EU använder euron varje dag i 19 medlemsländer. Euroområdet utgör nästan 85 % av BNP för EU-27. Det har klarat sig genom och gått stärkt ur den värsta finansiella krisen under vår livstid. Det är nu dags att fokusera på den strategiska roll som euron bör spela på den globala arenan och att stärka dess grunder. Fullbordandet av kapitalmarknadsunionen är särskilt viktigt i detta sammanhang.

    Det är också viktigt att genomföra förslagen i färdplanen för att fördjupa EU:s ekonomiska och monetära union, bl.a. de finanspolitiska instrument som föreslås i nästa fleråriga budgetram. Detta kommer att ge den ekonomiska och monetära unionen – särskilt den europeiska stabiliseringsfunktionen och reformstödsprogrammet – möjlighet att säkerställa en större makroekonomisk motståndskraft och att genomföra strukturreformer och stärka konvergensen. Vid eurotoppmötet i juni 2018 där alla medlemsstater deltog enades ledarna om att fullborda bankunionen, bland annat genom att inrätta en gemensam säkerhetsmekanism för den gemensamma resolutionsfonden och utveckla det europeiska insättningsgarantisystemet. De enades också om att ytterligare utveckla Europeiska stabilitetsmekanismen och stärka dess roll som krishanteringsverktyg. Detta arbete måste fortsätta prioriteras, samtidigt som en snabb överenskommelse särskilt krävs om förslagen om riskminskning i banksektorn samt om paketet om minskning av nödlidande lån. Ett motståndskraftigt euroområde kräver motståndskraftiga medlemsländer och stärkt ekonomisk och social konvergens. Med detta mål i åtanke kommer kommissionen att fortsätta att stärka och fokusera den europeiska planeringsterminen för att stödja och vägleda medlemsstaterna i syfte att uppnå en hållbar, inkluderande och långsiktig tillväxt.

    Handel: En balanserad och framåtsträvande handelspolitik som styr globaliseringen

    Europeiska unionens storlek, gemensamma värderingar och syfte innebär att Europeiska unionen är unik genom att ha handelsavtal med 69 länder runtom i världen som står för 40 % av den globala bruttonationalprodukten. Men de ökande spänningarna och den allt större bristen på förutsägbarhet i den globala handeln innebär att vi hela tiden måste bekräfta vårt åtagande att bevara och förstärka det regelbaserade internationella systemet. Ett snabbt ingående av det ekonomiska partnerskapsavtalet mellan EU och Japan, det största handelsavtal som någonsin förhandlats fram av Europeiska unionen, kommer att bli en kraftfull signal om detta åtagande. Vi kommer också att arbeta för att säkerställa ett snabbt ikraftträdande av avtalen med Singapore och Vietnam och att slutföra förhandlingar för vilka en principöverenskommelse har nåtts (Mexiko) eller som redan är långt framskridna, såsom de med Chile och Mercosur. Vi måste också göra så stora framsteg som möjligt i andra pågående handelsförhandlingar, bland annat med Australien och Nya Zeeland.

    EU har all anledning att visa självförtroende och beslutsamhet i sina handelsförbindelser, men vi får inte vara naiva. Det är viktigt att medlagstiftarna snabbt enas om förslaget om granskning av utländska direktinvesteringar, i syfte att övervaka och förhindra utländska företagsförvärv som skulle vara till nackdel för EU:s intressen. Det är också dags för medlemsstaterna att bryta dödläget om det föreslagna instrumentet för internationell upphandling så att vi kan förhindra diskriminering av EU-företag på upphandlingsmarknaderna i tredjeländer, och enas om reformen av reglerna för produkter med dubbla användningsområden, så att handeln aldrig kan användas som täckmantel för varor som kan användas för att kränka grundläggande mänskliga rättigheter.

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som bygger på ömsesidigt förtroende

    Skydd av de grundläggande rättigheterna och säkerhet har haft högsta prioritet under de senaste fyra åren. För att slutföra arbetet med att utveckla en effektiv säkerhetsunion är det nu viktigt att enas om förslag om gränsöverskridande tillgång till elektroniska bevis för brottsbekämpande myndigheter, om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer, om förbättring av säkerhetsdetaljerna i identitetshandlingar och om underlättande av gränsöverskridande tillgång till och användning av finansiella uppgifter för brottsbekämpande myndigheter. Vi måste också gå vidare för att hindra terrorister genom att komma överens om åtgärder för att förebygga spridningen av terroristmaterial på nätet och om utvidgning av Europeiska åklagarmyndighetens uppdrag till att omfatta kampen mot gränsöverskridande terrorism.

    För att säkerställa att EU:s informationssystem för säkerhet, migration och gränsförvaltning fungerar tillsammans på ett smartare och effektivare sätt bör förslaget till direktiv om driftskompatibiliteten hos dessa system snarast godkännas tillsammans med moderniseringar av till exempel det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister, Eurodac och informationssystemet för viseringar.

    Avslöjanden som Dieselgate, Luxleaks, Panamadokumenten och Cambridge Analytica har visat att visselblåsare spelar en viktig roll för att avslöja olaglig verksamhet som skadar allmänintresset och medborgarnas välfärd. Vi måste därför komma överens om förbättrat skydd för visselblåsare som rapporterar om överträdelser av EU-lagstiftningen.

    Vi måste också säkerställa att EU på ett mer effektivt sätt kan hjälpa dem som drabbats av naturkatastrofer genom att enas om förslaget om Europeiska unionens civilskyddsmekanism (rescEU).

    Respekten för rättsstatsprincipen, ett av unionens värden, är avgörande för demokratin och för respekten för de grundläggande rättigheterna. Det är också en viktig garanti för Europeiska unionens sätt att fungera som en inre marknad och ett område där lagar tillämpas enhetligt och budgetmedel används korrekt, och där medlemsstaterna och deras medborgare kan arbeta tillsammans i en anda av ömsesidigt förtroende för att uppnå gemensamma mål. Det förfarande som anges i fördragen för att fastställa om det föreligger en klar risk för ett allvarligt åsidosättande av värden, särskilt rättsstatsprincipen, har inletts när det gäller två medlemsstater. Det finns också en ökande oro angående vissa andra medlemsstater. Som en följd av detta växer insikten att Europeiska unionen och dess medlemsstater måste göra mer för att upprätthålla och genomdriva rättsstatsprincipen. I detta sammanhang avser kommissionen att lägga fram ett initiativ för att ytterligare stärka ramen för rättsstatsprincipen från 2014.

    Mot en ny migrationspolitik

    Migrationstrycket är fortfarande en angelägen fråga för EU-medborgarna, trots att krisen har övervunnits. En ordentlig migrationshantering kommer under många år framöver att förbli en utmaning som kräver omfattande åtgärder.

    De irreguljära inresorna i EU har sjunkit med 95 % från toppnoteringen i oktober 2015. Detta år har emellertid också visat vikten av vaksamhet längs alla rutter, med en kraftig nedgång på den centrala Medelhavsrutten men ökningar längs den östra och framför allt den västra Medelhavsrutten. Migrationsvägarna och deras bakomliggande faktorer förändras kontinuerligt och vi måste förbereda oss för framtiden. Den högsta prioriteringen är att enas om ett väl fungerande gemensamt europeiskt asylsystem som bygger på principerna om ansvar och solidaritet. Fem av de sju första förslagen om att reformera systemet har vi provisoriskt eller delvis enats om och de avslutande stegen inför antagandet bör nu tas, med integrering av de ändringar för att stärka den operativa kapaciteten hos den nya europeiska asylbyrån som föreslogs i samband med talet om tillståndet i unionen. Parallellt därmed måste vi koncentrera våra ansträngningar på att enas om de återstående två förslagen: reformen av Dublinsystemet och förordningen om asylförfaranden.

    En trovärdig migrationspolitik innebär att medborgarna måste försäkras om att vi effektivt förvaltar våra yttre gränser och om att vi dels kan skydda dem som behöver, dels kan se till att personer utan skyddsbehov återvänder. Att stärka enhetligheten och effektiviteten i vår återvändandepolitik och att minska incitamenten för irreguljär migration är av avgörande betydelse, och kommissionen har lagt fram de förslag som krävs för att göra detta. På samma sätt måste vi snabbt enas om reformen av återvändandedirektivet och om att stärka kapaciteten i Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån genom att fram till 2020 inrätta en stående styrka av 10 000 EU-gränsbevakningstjänstemän, stärka dess befogenheter vad gäller återvändande, och göra det möjligt för den att verka mer allmänt i partnerländer utanför EU.

    Samtidigt måste Europa göra mer när det gäller laglig migration. Vi måste på ett adekvat sätt kunna ta itu med framtidens behov på arbetsmarknaden och kompetensunderskott, samtidigt som vi handlar i EU:s intresse. Det är därför viktigt att enas om det reviderade systemet med EU-blåkort som kommer att göra det lättare och mer attraktivt för högkvalificerade tredjelandsmedborgare att komma till EU för att arbeta och bidra till våra ekonomier.

    Senast i december 2018 kommer kommissionen att offentliggöra ett meddelande om ömsesidighet på viseringsområdet för att bedöma det aktuella läget och tänkbara lösningar i fråga om icke-ömsesidigheten gentemot Förenta staterna på området viseringspolitik.

    En starkare global aktör

    Tillsammans har EU den tyngd som behövs för att vara en stark global aktör, arbeta för fred, hållbar utveckling, säkerhet och stabilitet, och samtidigt stödja demokrati, försvara mänskliga rättigheter och främja rättsstatsprincipen.

    För att säkerställa att så är fallet, och vid sidan om arbetet för att nå en överenskommelse om förslagen till finansieringsprogram för att stärka EU:s ställning som global aktör, kommer kommissionen att fortsätta att uppmana till en snabb uppföljning av initiativet för ett effektivare beslutsfattande i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Den kommer också att fortsätta arbetet med att genomföra EU:s globala strategi för utrikes- och säkerhetspolitik, särskilt när det gäller Indien, Latinamerika och Centralasien.

    Genomförandet av den föreslagna alliansen mellan Afrika och Europa för hållbara investeringar och arbetstillfällen kommer att fortskrida. I detta syfte kommer EU:s yttre investeringsplan att ytterligare tas i bruk och genomföras för att uppnå det ambitiösa målet att mobilisera upp till 44 miljarder euro i hållbara investeringar fram till 2020.

    Genomförandet av grannskapspolitiken i både öst och syd förblir en central prioritering. När det gäller utvidgningen av EU kommer kommissionen att offentliggöra årliga rapporter om de framsteg som har gjorts i förbindelserna med alla berörda parter. Dessutom kommer kommissionen att bedöma och anta ett yttrande om Bosnien och Hercegovinas ansökan om att bli kandidatland.

    En union i demokratisk förändring

    Under de senaste fyra åren har kommissionen arbetat för att göra Europeiska unionen mer demokratisk, till exempel genom att låta medborgarnas synpunkter påverka beslutsfattandet, öka insynen i möten mellan kommissionens beslutsfattare och företrädare för olika intressen, offentliggöra förhandlingsmandaten för handelsavtal och integrera principerna om bättre lagstiftning i utformningen av politiken. Viktiga ändringar har gjorts av bestämmelserna om finansiering av europeiska politiska partier, vilket kommer att öka insynen i kopplingarna mellan de europeiska politiska partierna och deras medlemspartier, förbättra den demokratiska legitimiteten genom att finansieringen bättre återspeglar väljarnas val och förhindra missbruk av offentliga medel.

    För att skydda våra demokratiska värderingar måste vi garantera att de kommande valen genomförs på ett fritt och rättvist sätt, och därför är det angeläget att förslagen för att bättre skydda våra demokratiska processer från manipulation av tredjeländer eller privata intressen antas snabbt. Det är också viktigt att komma överens om förslaget om att europeiska politiska partier ska kunna bli föremål för påföljder för brott mot skyddet av personuppgifter i syfte att påverka resultatet av valet till Europaparlamentet.

    De europeiska medborgarinitiativen ger människor en unik och innovativ möjlighet att delta i fastställandet av agendan på EU-nivå genom att de direkt kan uppmana kommissionen att vidta åtgärder i en fråga som de bryr sig om. För att denna möjlighet ska bli mer användarvänlig och kunna nå sin fulla potential är det viktigt att nå en snabb överenskommelse om reformen av förordningen för att göra det lättare för enskilda att inleda och stödja nya initiativ. Vi reagerar också på medborgarnas önskemål som kommer till uttryck i offentliga samråd, till exempel genom förslaget att avskaffa de två årliga tidsomställningarna.

    Från början av mandatperioden har den här kommissionen understrukit behovet av ett EU med större fokus på de stora frågorna och behovet av att förbättra den demokratiska legitimiteten i vad EU gör. En viktig aspekt av detta är att säkerställa respekten för subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna. Parallellt med detta arbetsprogram lägger kommissionen fram ett meddelande om hur vi avser att stärka subsidiaritets- och proportionalitetsprincipernas roll i EU:s beslutsfattande, på grundval av de omfattande uppgifter som inkommit från arbetsgruppen för subsidiaritet, proportionalitet och ”att göra mindre men göra det effektivare”. I linje med arbetsgruppens synpunkter kommer detta att ingå i en bredare agenda för bättre lagstiftning, inbegripet i den planerade inventeringen. Meddelandet åtföljs av årsrapporterna om förbindelserna mellan Europeiska kommissionen och de nationella parlamenten och om tillämpningen av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.



    III.Ge alla européer ett stabilt framtidsperspektiv

    Toppmötet i Sibiu den 9 maj 2019 kommer hållas i ett avgörande ögonblick, sex veckor efter brexit och två veckor före valet till Europaparlamentet. Det kommer att vara tidpunkten för EU:s stats- och regeringschefer att ge nytt förtroende för framtiden i en ny union med 27 medlemsstater. Kommissionen kommer att bidra till den process som leder fram till Sibiu och vidare därefter med ett antal rapporter och meddelanden med sikte på perioden fram till 2025. Kommissionen har lagt fram eller kommer att lägga fram initiativ som syftar till följande:

    ·Stärka eurons internationella roll som en del av de globala ansträngningarna för att stärka EU:s suveränitet.

    ·Öka användningen av omröstning med kvalificerad majoritet och möjliggöra ett effektivare beslutsfattande på nyckelområden som beskattning och socialpolitik, så att EU:s lagstiftning om den inre marknaden kan hålla jämna steg med den ekonomiska och samhälleliga utvecklingen, samt på flera områden inom våra yttre förbindelser för att erbjuda rätt verktyg vid beslutsfattandet för vår gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

    ·Reflektera över vägen till en hållbar utveckling i EU år 2030 som uppföljning av FN:s mål för hållbar utveckling, bland annat Parisavtalet om klimatförändringar.

    ·Bereda väg för en ny institutionell ram för vår energi- och klimatpolitik genom att lägga fram alternativ med förstärkt kvalificerad majoritet och eventuella reformer av Euratomfördraget.

    ·Ytterligare stärka 2014 års ram för rättsstatsprincipen.

    ·Beskriva hur unionen kan göras mer enad, starkare och mer demokratisk i fråga om kommunikation.

    IV.Brexit och beredskap

    Även om betydande ansträngningar görs för att säkerställa ett avtal om ett ordnat utträde för Förenade kungariket ur Europeiska unionen och en ram för de framtida förbindelserna mellan EU och Förenade kungariket, kommer vissa åtgärder att vara nödvändiga för att anpassa EU:s regelverk i samband med Förenade kungarikets utträde, oavsett resultatet av förhandlingarna. Utöver de sex rättsakter som redan har lagts fram för medlagstiftarna kommer kommissionen att anta ytterligare två lagstiftningsförslag om beredskap inför brexit som kommer att behandla viseringsstatus för brittiska medborgare efter Förenade kungarikets utträde respektive anpassning av siffrorna för primär och slutlig energianvändning i lagstiftningen om energieffektivitet. Förslagen kommer att läggas fram i november 2018 så att medlagstiftarna har tillräckligt med tid för att anta dem före utträdesdagen.

    Kommissionen kommer också före utgången av 2018 att lägga fram ett antal delegerade akter och genomförandeakter som behövs i samband med beredskapen inför brexit. Den kommer att fortsätta att nära följa situationen allteftersom förhandlingarna fortskrider och vid behov föreslå ytterligare åtgärder, med vederbörlig hänsyn till den tid som behövs för medlagstiftarna att slutföra sitt arbete.

    V.Bättre lagstiftning samt genomförandet och tillämpningen av EU:s lagstiftning

    Från början av mandatperioden har den här kommissionen satsat mycket på bättre lagstiftning som nu är en integrerad del av vårt arbetssätt. OECD rangordnade nyligen kommissionen i topp när det gäller god lagstiftningspraxis. För att ytterligare befästa dessa framsteg gör vi en inventering av vår politik för bättre lagstiftning och kommer under våren att rapportera om resultaten och erfarenheterna. Under tiden kommer vi att ägna särskild uppmärksamhet åt att använda våra verktyg för bättre lagstiftning för att se över våra befintliga åtgärder och se till att de är ändamålsenliga och inte medför onödiga kostnader. I bilaga II till detta arbetsprogram anges de viktigaste utvärderingarna och kontrollerna av ändamålsenligheten som vi kommer att genomföra, inklusive de som följer upp Refit-plattformens yttranden. Plattformen fortsätter sitt arbete och förväntas anta ytterligare yttranden inom kort, varefter kommissionen kommer att lämna en detaljerad redogörelse för uppföljningen av alla tidigare och nya yttranden i resultattavlan för Refit på nätet samt i den andra årliga undersökningen av de administrativa bördorna.

    Oavsett hur noggrant de har utarbetats och förberetts är alla regler endast effektiva om de genomförs korrekt i praktiken. Detta är skälet till att kommissionen kommer att fortsätta att ägna lika mycket uppmärksamhet åt att säkerställa att lagarna tillämpas korrekt som att utforma dem. Nyckeln till ett effektivt genomförande av EU-lagstiftningen är det nära samarbetet och kommunikationen mellan kommissionen och medlemsstaterna. Vi kommer att fortsätta att föra en dialog med medlemsstaterna för att stödja dem i genomförandet av EU:s lagstiftning. Betydande ansträngningar kommer att krävas under de kommande månaderna när det gäller att införliva och genomföra lagstiftning som nyligen antagits eller snart kommer att antas. Samtidigt kommer kommissionen att fortsätta prioritera allvarliga överträdelser av EU:s lagstiftning som undergräver mervärdet av EU:s regler och kommer att vidta kraftfulla åtgärder om så behövs, som den nyligen har gjort i fråga om luftkvalitet.

    VI.Slutsats

    De återstående månaderna av innevarande mandatperiod kommer att vara avgörande för att visa medborgarna att vår agenda för sysselsättning, tillväxt, rättvisa och demokratisk förändring har gett resultat. Kommissionens arbetsprogram för 2019 innehåller en tydlig och fokuserad agenda för att slutföra det arbete som vi åtog oss att göra i början av mandatperioden. Kommissionen kommer att fortsätta att arbeta intensivt med Europaparlamentet och rådet för att fullborda denna agenda genom att anta och genomföra alla de förslag som kommissionen har lagt fram. Denna gemensamma europeiska ansträngning är avgörande om vi ska kunna visa medborgarna att EU kan göra skillnad genom riktade och effektiva åtgärder och konkreta resultat. Den 9 maj i Sibiu kommer vi också att kunna visa att Europeiska unionen med 27 medlemsstater har en tydlig vision för framtiden och har stärkt grunden för ett starkt, enat och suveränt Europa.

    Top

    Strasbourg den 23.10.2018

    COM(2018) 800 final

    BILAGOR

    till

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


    Kommissionens arbetsprogram 2019

    Uppfylla löften och forma framtiden


    Bilaga I: Nya initiativ

    Nr

    Politiskt mål

    Initiativ 1  

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    1.

    Få fart på investeringarna i EU igen

    Meddelande om investeringsplan för Europa: lägesbedömning och vägen framåt (ej lagstiftning, 4 kv. 2018)

    2.

    En hållbar framtid för EU

    Diskussionsunderlag om ett hållbart EU 2030, uppföljning av FN:s mål för hållbar utveckling och Parisavtalet om klimatförändringar (ej lagstiftning, 4 kv. 2018)

    En sammankopplad digital inre marknad

    3.

    Fullbordande av den digitala inre marknaden

    Samordnad plan för utveckling av artificiell intelligens i Europa (ej lagstiftning, 4 kv. 2018), handlingsplan om desinformation (ej lagstiftning, 4 kv. 2018) , kommissionens rekommendation om ett format för elektroniska patientjournaler  (ej lagstiftning, 1 kv. 2019)

    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    4.

    Genomförande av Parisavtalet

    Strategi för långsiktiga minskningar av växthusgasutsläppen i EU i enlighet med Parisavtalet (inför klimatkonferensen i Katowice 3–14 december) (ej lagstiftning, Q4 2018)

    5.

    Färdigställande av energiunionen

    Fjärde rapporten om tillståndet i energiunionen (ej lagstiftning, 1 kv. 2019), rapport om den strategiska handlingsplanen för batterier (ej lagstiftning, 1 kv. 2019)

    6.

    EU:s framtida energi- och klimatpolitik

    Mot en ny institutionell ram för vår energi- och klimatpolitik senast 2025: alternativ för utökad omröstning med kvalificerad majoritet och en möjlig reform av Euratomfördraget (ej lagstiftning, 1 kv. 2019)

    7.

    Energieffektivitetsmål – förberedelser för Brexit

    Förslag om att anpassa hänvisningarna till EU:s energieffektivitetsmål (i absoluta tal) för 2030 till ett EU med 27 medlemsstater (lagstiftning, artikel 194 i EUF-fördraget, 4 kv. 2018) (brexitförberedelser)

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    8.

    En rättvis och framtidsanpassad inre marknad

    Meddelande om utvecklingen mot en fullt fungerande inre marknad i en snabbt förändrad global miljö: undanröjande av hinder och tillvaratagande av nya möjligheter till förmån för medborgare och företag(ej lagstiftning, 4 kv. 2018)

    9.

    Hälsoskydd

    Meddelande om en omfattande EU-ram om hormonstörande ämnen (ej lagstiftning, 4 kv. 2018)

    10.

    Effektivare lagstiftningsprocess på den inre marknaden

    Effektivare skattelagstiftningsprocess: områden för mer omröstning med kvalificerad majoritet (ej lagstiftning, 1 kv. 2019)Effektivare sociallagstiftningsprocess: områden för mer omröstning med kvalificerad majoritet (ej lagstiftning, 1 kv. 2019)



    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    11.

    Främja eurons internationella roll

    Meddelande om att stärka eurons internationella roll (ej lagstiftning, 4 kv. 2018)

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

    12.

    Rättsstatsprincipen

    Ytterligare förstärkning av 2014 års ram för rättsstatsprincipen (ej lagstiftning, 1 kv. 2019)

    Mot en ny migrationspolitik

    13.

    Genomförandet av den gemensamma viseringspolitiken

    Meddelande om ömsesidighet i fråga om viseringar (ej lagstiftning, 4 kv. 2018) 

    14.

    Viseringspolitik – förberedelser för Brexit

    Förslag om att föra in Förenade kungariket antingen på förteckningen över tredjeländer som omfattas av viseringskrav eller på förteckningen över viseringsbefriade (lagstiftning, artikel 77.2 i EUF-fördraget, 4 kv. 2018) (brexitförberedelser)

    En union i demokratisk förändring

    15.

    Kommunicera om EU

    Meddelande om ett mer enat, starkare och mer demokratiskt EU när det gäller kommunikation (ej lagstiftning, 2 kv. 2019)

    Bilaga II: Refitinitiativ 2

    Nr

    Rubrik

    Beskrivning

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar 

    1.

    Kontroll av ändamålsenligheten av vattendirektivet och översvämningsdirektivet samt utvärderingen av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse

    Vattendirektivet 2000/60 är det mest omfattande instrumentet för EU:s vattenpolitik och dess huvudsakliga mål är att skydda och förbättra EU:s vattenresurser för att uppnå god status. Kontrollen av ändamålsenligheten kommer att omfatta detta direktiv samt två andra direktiv direkt kopplade till det (direktiv 2006/118 om grundvatten och 2008/105 om miljökvalitetsnormer) och översvämningsdirektivet (2007/60), som har fungerat som en katalysator för att införa ett riskhanteringssystem avseende översvämningar i hela EU. Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (91/271) är nära kopplat till vattendirektivet, eftersom det är av avgörande betydelse för uppnåendet av dess mål.

    2.

    Kontroll av ändamålsenligheten av luftkvalitetsdirektiven

    Denna kontroll av ändamålsenligheten, som förväntas vara färdig 2019, kommer att omfatta EU:s luftkvalitetsdirektiv (2008/50 och 2004/107). I dessa direktiv fastställs normer för luftkvalitet som ska uppfyllas i hela EU och krav för att säkerställa att medlemsstaterna på lämpligt sätt övervakar och utvärderar luftkvaliteten på deras territorium på ett enhetligt och jämförbart sätt.

    3.

    Utvärdering av förordningen om transport av avfall

    Utvärderingen av förordning 1013/2006 kommer att bedöma alla aspekter av dess genomförande, inbegripet frågan om olaglig handel med avfall, och ger också en uppföljning av  Refit-plattformens yttrande IX.3.a-c  av den 19 mars 2018 där plattformen anser att flera typer av avfall bör läggas till på den gröna förteckningen och understryker den utmaning för företagen som härrör från den obligatoriska registrering av avfallstransportörer i alla medlemsstater.

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    4.

    Utvärdering av direktivet om mönsterskydd och förordningen om gemenskapsformgivning

    Utvärderingen av direktiv 98/71 och förordning 6/2002 kommer att tillhandahålla en ingående utvärdering av den övergripande funktionen av systemet för mönsterskydd inom Europeiska unionen som omfattar både unionnivån och den nationella nivån, särskilt mot bakgrund av den nyligen genomförda översynen av EU-varumärken, utveckling av ny teknik såsom 3D-skrivare och marknaden för reservdelar.

    5.

    Utvärdering av förordningen om byggprodukter

    Utvärderingen av förordning 305/2011 är kopplad till  Refit-plattformens yttrande XII.8.b  av den 7 juni 2017 som uppmanar kommissionen att granska frågan om skyldigheten att bevara prestandadeklarationen i 10 år med tanke på skillnaden mellan återförsäljare till företag och/eller till konsumenter samt Refit-plattformens yttranden  XII.8.c  av den 23 november 2017 och  XII.8.a av den 27–28 juni 2016.

    6.

    Utvärdering om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester och godkännande av växtskyddsmedel

    Denna utvärdering kommer att bedöma godkännandeförfarandet och i synnerhet det dubbla systemet för godkännande av verksamma ämnen på EU-nivå och växtskyddsmedel på nationell nivå och fördröjningen av utsläppandet på marknaden; det ömsesidiga erkännandet på nationell nivå, det jämförande systemet för att möjliggöra ersättning med mindre farliga ämnen, systemet för att fastställa gränsvärden för rester, dess genomförande och kostnader. Utvärderingen omfattar förordning 1107/2009 och förordning 396/2005. Denna utvärdering kommer att undersöka de frågor som tas upp i  Refit-plattformens ytrande XI.10.a  om ämnen för flera användningar/flera källor: klorat av den 7 juni 2017.

    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    7.

    Kontroll av ändamålsenligheten för tillsynsrapportering

    Denna kontroll av ändamålsenligheten kommer att analysera sektorsövergripande rapporteringskrav till tillsynsmyndigheterna som härrör från EU:s lagstiftning om finansiella tjänster (t.ex. kapitalkravsdirektiven, direktivet om marknader för finansiella instrument, förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer ). Den följer upp  Refit-plattformens yttrande X.13.a  av den 27 juni 2016.

    8.

    Kontroll av ändamålsenligheten av företagens rapportering

    Denna kontroll av ändamålsenligheten kommer att utvärdera företagens rapporteringskrav i redovisningsdirektivet 2013/34, direktivet om icke-finansiell information 2014/95/EG, insynsdirektivet 2013/50 och förordningen om internationella redovisningsstandarder 1606/2002.

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende 

    9.

    Utvärdering av direktivet om lika lön för lika arbete och likvärdigt arbete

    Utvärderingen av direktiv 2006/54/EG kommer att inriktas på hur de befintliga rättsliga bestämmelserna om lika lön har fungerat i praktiken, de åtgärder som har genomförts i medlemsstaterna, hur effektivt de genomdrivs och i vilken utsträckning de ursprungliga målen har uppnåtts.

    10.

    Konsumentkrediter (direktiv 2008/48/EG) och distansförsäljning av finansiella tjänster (direktiv 2002/65/EG)

    Utvärderingen av direktiv 2008/48/EG och direktiv 2002/65/EG kommer att undersöka hur marknaden för konsumentkrediter och distansförsäljning av finansiella tjänster till privatpersoner fungerar. Utvärderingen av konsumentkreditmarknaden kommer särskilt att studera de frågor som tagits upp i  Refit-plattformens yttrande VI.4.a-f  av den 21 september 2017.

    Bilaga III: Prioriterade pågående förslag

    Nr

    Område

    Rubrik 3

    Referens

    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

    1.

    Paketet för den cirkulära ekonomin

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om kvaliteten på dricksvatten (omarbetning)**

    COM(2017)753 final
    2017/0332 (COD) 
    1.2.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om minimikrav för återanvändning av vatten**

    COM(2018)337 final
    2018/0169 (COD) 
    28.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön**

    COM(2018)340 final
    2018/0172 (COD) 
    30.5.2018

    2.

    Fiskerikontroll

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 1224/2009, och om ändring av rådets förordningar (EG) nr 768/2005, (EG) nr 1967/2006 och (EG) nr 1005/2008 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1139 vad gäller fiskerikontroll**

    COM(2018)368 final
    2018/0193 (COD) 
    30.5.2018

    3.

    Samordning av rapporteringsskyldigheter på miljöpolitikens område

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om samordning av rapporteringsskyldigheter på miljöpolitikens område och om ändring av direktiv 86/278/EEG, 2002/49/EG, 2004/35/EG, 2007/2/EG, 2009/147/EG och 2010/63/EU, förordning (EG) nr 166/2006 och (EU) nr 995/2010 samt rådets förordningar (EG) nr 338/97 och (EG) nr 2173/2005**

    COM(2018)381 final
    2018/0205 (COD) 
    31.5.2018

    4.

    Tillgänglighetskrav för produkter och tjänster

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar vad gäller tillgänglighetskrav för produkter och tjänster*

    COM(2015)615 final
    2015/0278 (COD) 
    2.12.2015

    5.

    Flerårig budgetram

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av reformstödsprogrammet

    COM(2018)391 final
    2018/0213 (COD)

    31.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av InvestEU-programmet

    COM(2018)439 final
    2018/0229 (COD)

    6.6.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om genomförandebestämmelser till systemet för Europeiska unionens egna medel

    COM(2018)327 final
    2018/0132 (APP)

    2.5.2018

    Förslag till RÅDETS BESLUT om systemet för Europeiska unionens egna medel

    COM(2018)325 final
    2018/0135 (CNS)

    2.5.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89 om den slutliga enhetliga ordningen för uppbörd av egna medel som härrör från mervärdeskatt

    COM(2018)328 final
    2018/0133 (NLE)

    2.5.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel baserade på en gemensam konsoliderad bolagsskattebas, Europeiska unionens system för handel med utsläppsrätter och plastförpackningsavfall som inte materialutnyttjas, och om åtgärder för att möta likviditetsbehov

    COM(2018)326 final
    2018/0131 (NLE)

    2.5.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om den fleråriga budgetramen 2021–2027

    COM(2018)322 final
    2018/0132 (APP)

    2.5.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av stödprogrammet för avveckling av kärnkraftverket Ignalina i Litauen (Ignalinaprogrammet) och om upphävande av rådets förordning (EU) nr 1369/2013

    COM(2018)466 final
    2018/0251 (NLE)

    13.6.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett särskilt finansieringsprogram för avveckling av kärntekniska anläggningar och hantering av radioaktivt avfall och om upphävande av rådets förordning (Euratom) nr 1368/2013

    COM(2018)467 final
    2018/0252 (NLE)

    13.6.2018

    Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av beslut 2007/198/Euratom om inrättande av ett europeiskt gemensamt företag för Iter och utveckling av fusionsenergi samt om beviljande av förmåner till detta företag

    COM(2018)445 final
    2018/0235 (NLE)

    7.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska havs- och fiskerifonden och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014

    COM(2018)390 final
    2018/0210 (COD)

    12.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett program för miljö och klimatpolitik (Life) samt om upphävande av förordning (EU) nr 1293/2013

    COM(2018)385 final
    2018/0209 (COD)

    1.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

    COM(2018)380 final
    2018/0202 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska socialfonden+ (ESF+)

    COM(2018)382 final
    2018/0206 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett tullprogram för samarbete i tullfrågor

    COM(2018)442 final
    2018/0232 (COD)

    8.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Fiscalisprogrammet för samarbete på beskattningsområdet

    COM(2018)443 final
    2018/0233 (COD)

    8.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett program för utbyte, stöd och utbildning för att skydda euron mot förfalskning under perioden 2021–2027 (Perikles IV-programmet)

    COM(2018)/369 final
    2018/0194 (COD)

    31.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska investeringsstabiliseringsfunktionen

    COM(2018)387 final
    2018/0212 (COD)

    31.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av förordning (EU) nr 1306/2013

    COM(2018)393 final
    2018/0217 (COD)

    1.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter, (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel, (EU) nr 251/2014 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, aromatiserade vinprodukter, (EU) nr 228/2013 om särskilda åtgärder inom jordbruket till förmån för unionens yttersta randområden och (EU) nr 229/2013 om särskilda åtgärder inom jordbruket till förmån för de mindre Egeiska öarna

    COM(2018)394 final
    2018/0218 (COD)

    1.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1307/2013

    COM(2018)392 final
    2018/0216 (COD)

    1.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1316/2013 och (EU) nr 283/2014

    COM(2018)438 final
    2018/0228 (COD)

    6.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av programmet för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive små och medelstora företag, och europeisk statistik samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 99/2013, (EU) nr 1287/2013, (EU) nr 254/2014, (EU) nr 258/2014, (EU) nr 652/2014 och (EU) 2017/826

    COM(2018)441 final
    2018/0231 (COD)

    7.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013, (EU) nr 377/2014 och beslut 541/2014/EU

    COM(2018)447 final
    2018/0236 (COD)

    6.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska försvarsfonden

    COM(2018)476 final
    2018/0254 (COD)

    13.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av programmet för Europeiska solidaritetskåren och om upphävande av [förordningen om den europeiska solidaritetskåren] och förordning (EU) nr 375/2014

    COM(2018)440 final
    2018/0230 (COD)

    11.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av programmet Kreativa Europa (2021–2027) och om upphävande av förordning (EU) nr 1295/2013

    COM(2018)366 final
    2018/0190 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ”Erasmus”: Unionens program för utbildning, ungdom och idrott och om upphävande av förordning (EU) nr 1288/2013

    COM(2018)367 final
    2018/0191 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden samt Europeiska havs- och fiskerifonden, och om finansiella regler för dessa fonder och för Asyl- och migrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för gränsförvaltning och visering

    COM(2018)375 final
    2018/0196 (COD)

    29.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

    COM(2018)372 final
    2018/0197 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en mekanism för lösning av rättsliga och administrativa problem i ett gränsöverskridande sammanhang

    COM(2018)373 final
    2018/0198 (COD)

    29.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för externa åtgärder

    COM(2018)374 final
    2018/0199 (COD)

    29.5.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på vissa slag av övergripande statligt stöd

    COM(2018)398 final
    2018/0222 (NLE) 
    6.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning

    COM(2018)435 final
    2018/0224 (COD)

    7.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation

    COM(2018)436 final
    2018/0225 (COD)

    7.6.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska atomenergigemenskapens forsknings- och utbildningsprogram för perioden 2021-2025 som kompletterar Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation

    COM(2018)437 final
    2018/0226 (NLE)

    7.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av programmet för ett digitalt Europa för perioden 2021–2027

    COM(2018)434 final
    2018/0227 (COD)

    6.6.2018

    6.

    Fonden för ett sammanlänkat Europa 2014–2020: Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen (ändring av förordning (EU) nr 1316/2013) (brexitförberedelser)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1316/2013 med anledning av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen

    COM(2018)568 final
    2018/0299 (COD)

    1.8.2018

    7.

    Gemensamma regler och standarder för organisationer som utför inspektioner och utövar tillsyn av fartyg: Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen (ändring av förordning (EG) nr 391/2009)(brexitförberedelser)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 391/2009 med anledning av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen

    COM(2018)567 final
    2018/0298 (COD)
    1.8.2018

    En sammankopplad digital inre marknad

    8.

    Digitala avtal

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om vissa aspekter på avtal om tillhandahållande av digitalt innehåll*

    COM(2015)634 final
    2015/0287 (COD) 
    9.12.2015

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om vissa aspekter på avtal om försäljning av varor på nätet och annan distansförsäljning av varor*

    COM(2015)635 final
    2015/0288 (COD) 
    9.12.2015

    9.

    Genomförandet och driften av toppdomännamnet .eu

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om genomförandet och driften av toppdomännamnet .eu och om upphävande av förordning (EG) nr 733/2002 och kommissionens förordning (EG) nr 874/2004**

    COM(2018)231 final
    2018/0110 (COD) 
    27.4.2018

    10.

    Vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (omarbetning)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (omarbetning)**

    COM(2018)234 final
    2018/0111 (COD) 
    25.4.2018

    11.

    Främjande av rättvisa villkor och transparens för företagsanvändare av onlinebaserade förmedlingstjänster

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om främjande av rättvisa villkor och transparens för företagsanvändare av onlinebaserade förmedlingstjänster*

    COM(2018)238 final
    2018/0112 (COD) 
    26.4.2018

    12.

    Respekt för privatlivet och skydd av personuppgifter i samband med elektronisk kommunikation (e-integritet)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om respekt för privatlivet och skydd av personuppgifter i samband med elektronisk kommunikation och om upphävande av direktiv 2002/58/EG (förordning om integritet och elektronisk kommunikation)*

    COM(2017)10 final
    2017/0003 (COD) 
    10.1.2017

    13.

    Cybersäkerhet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Enisa, ”EU:s cybersäkerhetsbyrå”, och om upphävande av förordning (EU) nr 526/2013, och om cybersäkerhetscertifiering av informations- och kommunikationsteknik (”cybersäkerhetsakten”)*

    COM(2017)477 final
    2017/0225 (COD) 
    13.9.2017

     

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska kompetenscentrumet för cybersäkerhet inom näringsliv, teknik och forskning och av nätverket av nationella samordningscentrum Bidrag från Europeiska kommissionen som presenterades för ledarna vid toppmötet i Salzburg den 19-20 september 2018**

    COM(2018)630 final
    2018/0328 (COD) 
    12.9.2018

    14.

    Paketet om upphovsrätt

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphovsrätt på den digitala inre marknaden*

    COM(2016)593 final
    2016/0280 (COD) 
    14.9.2016

     

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av bestämmelser för utövandet av upphovsrätt och närstående rättigheter tillämpliga på vissa av programföretagens onlinesändningar och vidaresändningar av tv- och radioprogram*

    COM(2016)594 final
    2016/0284 (COD) 
    14.9.2016

    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

    15.

    Paketet om rörlighet och klimatförändringar

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av utsläppsnormer för koldioxid från nya tunga fordon**

    COM(2018)284 final
    2018/0143 (COD)
    17.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av utsläppsnormer för nya personbilar och för nya lätta nyttofordon som ett led i unionens samordnade strategi för att minska koldioxidutsläppen från lätta fordon och om ändring av förordning (EG) nr 715/2007 (omarbetning)*

    COM(2017)676 final
    2017/0293 (COD) 
    8.11.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1073/2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss*

    COM(2017)647 final
    2017/0288 (COD) 
    8.11.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 92/106/EEG om gemensamma regler för vissa former av kombinerad transport av gods mellan medlemsstaterna*

    COM(2017)648 final
    2017/0290 (COD) 
    8.11.2017

    16.

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2009/33/EG om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon*

    COM(2017)653 final
    2017/0291 (COD) 
    8.11.2017

    17.

    Gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas: gasledningar till och från tredjeländer

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2009/73/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas**

    COM(2017)660 final
    2017/0294 (COD) 
    8.11.2017

    18.

    Paketet för ren energi

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om riskberedskap inom elsektorn och om upphävande av direktiv 2005/89/EG*

    COM(2016)862 final
    2016/0377 (COD) 
    30.11.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska unionens byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (omarbetning)*

    COM(2016)863 final
    2016/0378 (COD) 
    30.11.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om den inre marknaden för el (omarbetning)*

    COM(2016)861 final
    2016/0379 (COD) 
    30.11.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om gemensamma regler för den inre marknaden för el (omarbetning)*

    COM(2016)864 final
    2016/0380 (COD) 
    30.11.2016

    19.

    Paketet om EU på väg

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om rationaliseringsåtgärder för att påskynda förverkligandet av det transeuropeiska transportnätet**

    COM(2018)277 final
    2018/0138 (COD)

    17.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en europeisk miljö med en enda kontaktpunkt för sjötransport och om upphävande av direktiv 2010/65/EU**

    COM(2018)278 final
    2018/0139 (COD)

    17.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om elektronisk godstransportinformation**

    COM(2018)279 final
    2018/0140 (COD)

    17.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/1/EG om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg*

    COM(2017)282 final
    2017/0113 (COD)

    31.5.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 1999/62/EG om avgifter på tunga godsfordon för användningen av vissa infrastrukturer*

    COM(2017)275 final
    2017/0114 (COD)

    31.5.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/22/EG vad gäller tillsynskrav och om fastställande av särskilda bestämmelser med avseende på direktiv 96/71/EG och direktiv 2014/67/EU för utstationering av förare inom vägtransportsektorn**

    COM(2017)278 final
    2017/0121 (COD)

    31.5.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 561/2006 vad gäller minimikrav om maximal daglig körtid och körtid per vecka, minimigränser för raster och minsta dygns- och veckovila och av förordning (EU) nr 165/2014 vad gäller positionsbestämning med hjälp av färdskrivare**

    COM(2017)277 final
    2017/0122 (COD)

    31.5.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1071/2009 och förordning (EG) nr 1072/2009 i syfte att anpassa dem till utvecklingar inom sektorn*

    COM(2017)281 final
    2017/0123 (COD)
    31.5.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om driftskompatibilitet mellan elektroniska vägtullsystem och underlättande av gränsöverskridande informationsutbyte om underlåtenhet att betala vägavgifter i unionen (omarbetning) (Text av betydelse för EES)*

    COM(2017)280 final
    2017/0128 (COD)

    31.5.2017

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 1999/62/EG om avgifter på tunga godsfordon för användningen av vissa infrastrukturer vad gäller vissa bestämmelser om fordonsbeskattning**

    COM(2017)276 final
    2017/0115 (CNS)

    31.5.2017

    20.

    Avskaffande av säsongsbaserade tidsomställningar

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om avskaffande av säsongsbaserade tidsomställningar och om upphävande av direktiv 2000/84/EG**

    COM(2018)639 final
    2018/0332 (COD)

    12.9.2018

    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

    21.

    Paketet för hållbara finanser

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar**

    COM(2018)353 final
    2018/0178 (COD)
    24.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om information som ska lämnas avseende hållbara investeringar och hållbarhetsrisker, och om ändring av direktiv (EU) 2016/2341**

    COM(2018)354 final
    2018/0179 (COD)
    24.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/1011 avseende referensvärden för koldioxidsnåla investeringar och för klimatpositiva investeringar**

    COM(2018)355 final
    2018/0180 (COD)
    24.5.2018

    22.

    Gränsöverskridande investeringsfonder

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG och av Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU avseende gränsöverskridande distribution av kollektiva investeringsfonder**

    COM(2018)92 final
    2018/0041 (COD)
    12.3.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller exponeringar i form av säkerställda obligationer**

    COM(2018)93 final
    2018/0042 (COD)

    12.3.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om emission av säkerställda obligationer och offentlig tillsyn över säkerställda obligationer och om ändring av direktiv 2009/65/EG och direktiv 2014/59/EU**

    COM(2018)94 final
    2018/0043 (COD)

    12.3.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om underlättande av gränsöverskridande distribution av kollektiva investeringsfonder och om ändring av förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013**

    COM(2018)110 final
    2018/0045 (COD)

    12.3.2018

    23.

    Gräsrotsfinansieringstjänster

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument**

    COM(2018)99 final
    2018/0047 (COD)

    8.3.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om europeiska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster för företag**

    COM(2018)113 final
    2018/0048 (COD)

    8.3.2018

    24.

    Minsta förlusttäckning för nödlidande exponeringar

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller minsta förlusttäckning för nödlidande exponeringar*

    COM(2018)134 final
    2018/0060 (COD)

    14.3.2018

    25.

    Ändringar av marknadsinfrastrukturförordningen

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 vad gäller clearingkravet, ett tillfälligt upphävande av clearingkravet, rapporteringskraven, riskbegränsningsteknikerna för OTC-derivatkontrakt som inte clearas av en central motpart, registreringen och tillsynen av transaktionsregister samt kraven för transaktionsregister**

    COM(2017)208 final
    2017/0090 (COD)

    4.5.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1095/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 vad gäller förfarandena för och de myndigheter som ska delta i auktorisationen av centrala motparter samt om kraven för godkännande av centrala motparter från tredjeland**

    COM(2017)331 final
    2017/0136 (COD)

    20.9.2017

    26.

    Europeisk privat pensionsprodukt (PEPP)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en europeisk privat pensionsprodukt (PEPP)**

    COM(2017)343 final
    2017/0143 (COD)

    29.6.2017

    27.

    Uppgifter, styrning och finansiering av de europeiska tillsynsmyndigheterna

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten), förordning (EU) nr 1095/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder, förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande, förordning (EU) nr 600/2014 om marknader för finansiella instrument, förordning (EU) nr 2015/760 om europeiska långsiktiga investeringsfonder, förordning (EU) 2016/1011 om index som används som referensvärden för finansiella instrument och finansiella avtal eller för att mäta investeringsfonders resultat, och förordning (EU) 2017/1129 om prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad**

    COM(2017)536 final
    2017/0230 (COD )

    20.9.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument och direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II)**

    COM(2017)537
    2017/0231 (COD)

    20.9.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1092/2010 om makrotillsyn av det finansiella systemet på EU-nivå och om inrättande av en europeisk systemrisknämnd**

    COM(2017)538 final
    2017/0232 (COD)

    20.9.2017

    28.

    Krav och tillsyn för värdepappersföretag

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tillsynskrav för värdepappersföretag och om ändring av förordningarna (EU) nr 575/2013, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 1093/2010**

    COM(2017)790 final
    2017/0359 (COD)

    20.12.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillsyn av värdepappersföretag och om ändring av direktiven 2013/36/EU och 2014/65/EU**

    COM(2017)791 final
    2017/0358 (COD)

    20.12.2017

    29.

    Offentliggörande av inkomstskatteuppgifter

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer**

    COM(2016)198 final
    2016/0107 (COD)

    12.4.2016

    30.

    Insyn och hållbarhet i EU:s system för riskbedömning i livsmedelskedjan

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om insyn och hållbarhet i EU:s system för riskbedömning i livsmedelskedjan och ändring av förordning (EG) nr 178/2002 [om allmän livsmedelslagstiftning], direktiv 2001/18/EG [om avsiktlig utsättning av genmodifierade organismer i miljön] samt förordningarna (EG) nr 1829/2003 [om genmodifierade foder och livsmedel], (EG) nr 1831/2003 [om fodertillsatser], (EG) nr 2065/2003 [om rökaromer], (EG) nr 1935/2004 [om material i kontakt med livsmedel], (EG) nr 1331/2008 [om ett enhetligt förfarande för godkännande av livsmedelstillsatser, livsmedelsenzymer och livsmedelsaromer], (EG) nr 1107/2009 [om växtskyddsmedel] och (EU) 2015/2283 [om nya livsmedel]**

    COM(2018)179 final
    2018/0088 (COD)

    11.4.2018

    31.

    Den inre marknadens sociala dimension

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten**

    COM(2018)131 final
    2018/0064 (COD)

    13.3.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2004/37/EG om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet**

    COM(2018)171 final
    2018/0081 (COD)

    5.4.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen**

    COM(2017)797
    2017/0355 (COD)

    21.12.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare och om upphävande av rådets direktiv 2010/18/EU**

    COM(2017)253 final
    2017/0085 (COD)

    26.4.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Eurofound) och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1365/75**

    COM(2016)531 final
    2016/0256 (COD)

    23.8.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och av förordning (EG) nr 987/2009 om tillämpningsbestämmelser till förordning (EG) nr 883/2004 (Text av betydelse för EEA och Schweiz)*

    COM(2016)815final
    2016/0397 (COD)

    13.12.2016

    32.

    Gemensamt system för mervärdesskatt: den särskilda ordningen för småföretag

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller den särskilda ordningen för småföretag**

    COM(2018)21 final
    2018/0006 (CNS)

    18.1.2018

    33.

    Rättvis beskattning

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ett gemensamt system för skatt på inkomster från tillhandahållande av vissa digitala tjänster**

    COM(2018)148 final
    2018/0073 (CNS)

    21.3.2018

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om fastställande av regler med avseende på bolagsbeskattning av en betydande digital närvaro**

    COM(2018)147 final
    2018/0072 (CNS)

    21.3.2018

    34.

    Momsreformpaketet

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG för harmonisering och förenkling av vissa regler i mervärdesskattesystemet och om införande av ett slutgiltigt system för beskattning av handel mellan medlemsstaterna**

    COM(2017)569 final
    2017/0251(CNS)

    4.10.2017

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 904/2010 avseende den certifierade beskattningsbara personen**

    COM(2017)567 final
    2017/0248 (CNS)

    4.10.2017

    35.

    Gemensam konsoliderad bolagsskattebas

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas**

    COM(2016)683 final
    2016/0336 (CNS)

    25.10.2016

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om en gemensam bolagsskattebas**

    COM(2016)685 final
    2016/0337 (CNS)

    25.10.2016

    36.

    Allmänna punktskatteregler

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om allmänna regler för punktskatt (omarbetning)**

    COM(2018)346 final
    2018/0176 (CNS)

    25.5.2018

    37.

    Otillbörliga handelsmetoder mellan företag i livsmedelskedjan

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om otillbörliga handelsmetoder mellan företag i livsmedelskedjan**

    COM(2018)173 final
    2018/0082 (COD)

    12.4.2018

    38.

    Tilläggsskydd för läkemedel

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 469/2009 om tilläggsskydd för läkemedel**

    COM(2018)317 final
    2018/0161 (COD)

    28.5.2018

    39.

    Tjänstepaketet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillämpningen av direktiv 2006/123/EG om tjänster på den inre marknaden, om fastställande av ett anmälningsförfarande för tillståndsförfaranden och krav avseende tjänster, och om ändring av direktiv 2006/123/EG och förordning (EU) nr 1024/2012 om administrativt samarbete genom informationssystemet för den inre marknaden**

    COM(2016)821 final
    2016/0398 (COD)

    10.1.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om den rättsliga och operativa ramen för det europeiska elektroniska tjänstekort som införs genom förordning … [tjänstekortsförordningen]**

    COM(2016)823 final
    2016/0402 (COD)

    10.1.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om införande av ett europeiskt elektroniskt tjänstekort och därmed sammanhängande administrativa verktyg**

    COM(2016)824 final
    2016/0403 (COD)

    10.1.2017

    40.

    Villkor och förfarande genom vilka kommissionen får begära att företag tillhandahåller information

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av villkor och förfarande genom vilka kommissionen får begära att företag och företagssammanslutningar tillhandahåller information när det gäller den inre marknaden och närliggande områden**

    COM(2017)257 final
    2017/0087 (COD)

    2.5.2017

    41.

    Varupaketet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av regler och förfaranden för överensstämmelse med och genomdrivande av unionens harmoniseringslagstiftning för produkter och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 305/2011, (EU) nr 528/2012, (EU) 2016/424, (EU) 2016/425, (EU) 2016/426 och (EU) 2017/1369 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/42/EG, 2009/48/EG, 2010/35/EU, 2013/29/EU, 2013/53/EU, 2014/28/EU, 2014/29/EU, 2014/30/EU, 2014/31/EU, 2014/32/EU, 2014/33/EU, 2014/34/EU, 2014/35/EU, 2014/53/EU, 2014/68/EU och 2014/90/EU**

    COM(2017)795 final
    2017/0353 (COD)

    19.12.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ömsesidigt erkännande av varor som lagligen saluförs i en annan medlemsstat**

    COM(2017)796 final
    2017/0354 (COD)

    19.12.2017

    42.

    Bolagsrättspaketet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv (EU) 2017/1132 vad gäller användningen av digitala verktyg och förfaranden inom bolagsrätt**

    COM(2018)239 final
    2018/0113 (COD)

    25.4.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv (EU) 2017/1132 vad gäller gränsöverskridande ombildningar, fusioner och delningar av företag**

    COM(2018)241 final
    2018/0114 (COD)

    25.4.2018

    43.

    Förfaranden för insolvens och skuldavskrivning

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ramar för förebyggande omstrukturering, en andra chans och åtgärder för att göra förfaranden för omstrukturering, insolvens och skuldavskrivning effektivare och om ändring av direktiv 2012/30/EU**

    COM(2016)723 final
    2016/0359 (COD)

    22.11.2016

    44.

    EU:s typgodkännandelagstiftning med beaktande av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen (brexitförberedelser)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om komplettering av Europeiska unionens typgodkännandelagstiftning med anledning av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen

    COM(2018)397 final
    2018/0220 (COD)

    4.6.2018

    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

    45.

    Värdepapper med statsobligationer som underliggande tillgångar

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om värdepapper med statsobligationer som underliggande tillgångar*

    COM(2018)339 final
    2018/0171 (COD)

    24.5.2018

    46.

    Kreditförvaltare, kreditförvärvare och återvinning av säkerhet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om kreditförvaltare, kreditförvärvare och återvinning av säkerhet**

    COM(2018)135 final
    2018/0063 (COD)

    14.3.2018

    47.

    Stöd till strukturreformer i medlemsstaterna

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 vad gäller stöd till strukturreformer i medlemsstaterna*

    COM(2017)826 final
    2017/0336 (COD)

    6.12.2017

    48.

    Stärka det finanspolitiska ansvarstagandet och den medelfristiga budgetpolitiska inriktningen i medlemsstaterna

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om fastställande av bestämmelser för att stärka det finanspolitiska ansvarstagandet och den medelfristiga budgetpolitiska inriktningen i medlemsstaterna*

    COM(2017)824 final
    2017/0335 (CNS)

    6.12.2017

    49.

     Bankpaketet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 575/2013 vad gäller bruttosoliditetsgrad, stabil nettofinansieringskvot, krav för kapitalbas och kvalificerade skulder, motpartsrisk, marknadsrisk, exponeringar mot centrala motparter, exponeringar mot företag för kollektiva investeringar, stora exponeringar, rapporteringskrav och krav på offentliggörande av information samt om ändring av förordning (EU) nr 648/2012*

    COM(2016)850 final
    2016/0360 (COD)

    23.11.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 806/2014 vad gäller kreditinstituts och värdepappersföretags förlustabsorberings- och rekapitaliseringskapacitet*

    COM(2016)851 final
    2016/0361 (COD)

    23.11.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2014/59/EU vad gäller kreditinstituts och värdepappersföretags förlustabsorberings- och rekapitaliseringskapacitet och om ändring av direktiv 98/26/EG, direktiv 2002/47/EG, direktiv 2012/30/EU, direktiv 2011/35/EU, direktiv 2005/56/EG, direktiv 2004/25/EG och direktiv 2007/36/EG*

    COM(2016)852 final
    2016/0362 (COD)

    23.11.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2013/36/EU vad gäller undantagna enheter, finansiella holdingföretag, blandade finansiella holdingföretag, ersättning, tillsynsåtgärder och tillsynsbefogenheter och kapitalbevarande åtgärder*

    COM(2016)852 final
    2016/0364 (COD)

    23.11.2016

    50.

    Återhämtning och resolution av centrala motparter

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en ram för återhämtning och resolution av centrala motparter och om ändring av förordningarna (EU) nr 1095/2010, (EU) nr 648/2012 och (EU) 2015/2365*

    COM(2016)856 final
    2016/0365 (COD)

    28.11.2016

    51.

    Europeiskt insättningsgarantisystem

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 806/2014 för att inrätta ett europeiskt insättningsgarantisystem*

    COM(2015)586 final
    2015/0270 (COD)

    24.11.2015

    52.

    Enad representation för euroområdet i Internationella valutafonden

    Förslag till RÅDETS BESLUT om åtgärder för att gradvis införa en enad representation för euroområdet i Internationella valutafonden**

    COM(2015)603 final
    2015/250 (NLE)

    21.10.2015

    53.

    Bekämpning av penningtvätt

    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten), förordning (EU) nr 1095/2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder, förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande, förordning (EU) nr 600/2014 om marknader för finansiella instrument, förordning (EU) nr 2015/760 om europeiska långsiktiga investeringsfonder, förordning (EU) 2016/1011 om index som används som referensvärden för finansiella instrument och finansiella avtal eller för att mäta investeringsfonders resultat, förordning (EU) 2017/1129 om prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och (EU) direktiv 2015/849 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism**

    COM(2018)646 final

    2017/0230 (COD)

    12.9.2018

    54.

    Europeiska valutafonden

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska valutafonden*

    COM(2017)827 final
    2017/0333 (APP)

    6.12.2017

    55.

    Flerårig budgetram

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om utvidgning av tillämpningsområdet för förordning (EU) nr …/2018 om inrättande av ett handlingsprogram för utbyte, stöd och utbildning med avseende på skydd av euron mot förfalskning för perioden 2021-2027 (”Perikles IV-programmet”) till att även omfatta icke deltagande medlemsstater

    COM(2018)371 final
    2018/0219 (APP)

    31.5.2018

    Handel: En balanserad och progressiv handelspolitik för att möta globaliseringen

    56.

    Granskning av utländska direktinvesteringar i Europeiska unionen

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av en ram för granskning av utländska direktinvesteringar i Europeiska unionen*

    COM(2017)487 final
    2017/0224 (COD)

    13.9.2017

    57.

    Ändrat förslag, Tillträdet för varor och tjänster från tredjeländer till unionens inre marknad (Offentlig upphandling med tredjeländer)

    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tillträdet för varor och tjänster från tredjeländer till unionens inre marknad för offentlig upphandling och förfaranden till stöd för förhandlingar om tillträde för varor och tjänster från unionen till tredjeländers marknader för offentlig upphandling**

    COM(2016)34 final
    2012/0060 (COD) 29.1.2016

    58.

    Tullkvoterna inom WTO efter Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen (brexitförberedelser)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fördelningen av tullkvoterna på unionens WTO-lista efter Förenade kungarikets utträde ur unionen och om ändring av rådets förordning (EG) nr 32/2000

    COM(2018)312
    2018/0158 (COD)

    22.5.2018

    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

    59.

    Saluföring och användning av sprängämnesprekursorer

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer, om ändring av bilaga XVII till förordning (EG) nr 1907/2006 och om upphävande av förordning (EU) nr 98/2013 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer**

    COM(2018)209 final
    2018/0103 (COD)

    17.4.2018

    60.

    Användning av finansiell information och andra uppgifter för att förebygga, upptäcka, utreda eller lagföra vissa brott

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om fastställande av bestämmelser för att underlätta användning av finansiell information och andra uppgifter för att förebygga, upptäcka, utreda eller lagföra vissa brott och om upphävande av rådets beslut 2000/642/RIF*

    COM(2018)213 final
    2018/0105 (COD)

    17.4.2018

    61.

    Bekämpande av bedrägeri och förfalskning som rör andra betalningsmedel än kontanter

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om bekämpande av bedrägeri och förfalskning som rör andra betalningsmedel än kontanter och om ersättande av rådets rambeslut 2001/413/RIF**

    COM(2017)489 final
    2017/0226 (COD)

    13.9.2017

    62.

    Interoperabilitet mellan EU-informationssystem

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem (gränser och viseringar) och om ändring av rådets beslut 2004/512/EG, förordning (EG) nr 767/2008, rådets beslut 2008/633/RIF, förordning (EU) 2016/399 och förordning (EU) 2017/2226*

    COM(2017)793 final
    2017/0351 (COD)

    12.12.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem (polissamarbete och rättsligt samarbete, asyl och migration)*

    COM(2017)794 final
    2017/0352 (COD)

    12.12.2017

    63.

    Förhindrande av spridning av terrorisminnehåll online

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om förhindrande av spridning av terrorisminnehåll online Ett bidrag från Europeiska kommissionen till toppmötet i Salzburg den 19–20 september 2018**

    COM(2018)640 final
    2018/0331 (COD)

    12.9.2018

    64.

    Unionens civilskyddsmekanism

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av beslut nr 1313/2013/EU om en civilskyddsmekanism för unionen**

    COM(2017)772 final
    2017/0309 (COD)

    23.11.2017

    65.

    Konsumentskydd

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen, och om upphävande av direktiv 2009/22/EG**

    COM(2018)184 final
    2018/0089 (COD)

    11.4.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 93/13/EEG av den 5 april 1993, Europaparlamentets och rådets direktiv 98/6/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/29/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/83/EU vad gäller bättre tillsyn och modernisering av EU:s konsumentskyddsregler**

    COM(2018)185 final
    2018/0090 (COD)

    11.4.2018

    66.

    Säkrare identitetskort

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om säkrare identitetskort för unionsmedborgare och uppehållshandlingar som utfärdas till unionsmedborgare och deras familjemedlemmar när de utövar rätten till fri rörlighet**

    COM(2018)212 final
    2018/0104 (COD)

    17.4.2018

    67.

    Skydd för visselblåsare

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten**

    COM(2018)218 final
    2018/0106 (COD)

    23.4.2018

    68.

    Europeiska utlämnandeorder och bevarandeorder för elektroniska bevis i straffrättsliga förfaranden

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om europeiska utlämnandeorder och bevarandeorder för elektroniska bevis i straffrättsliga förfaranden*

    COM (2018)225 final
    2018/0108 (COD)

    17.4.2018

    69.

    Det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett centraliserat system för identifiering av medlemsstater som innehar uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare och statslösa personer för att komplettera och stödja det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris-TCN-systemet) och om ändring av förordning (EU) nr 1077/2011*

    COM(2017)344 final
    2017/0144 (COD)

    29.6.2017

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets rambeslut 2009/315/RIF vad gäller utbyte av information om tredjelandsmedborgare och vad gäller det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris), samt om upphävande av rådets beslut 2009/316/RIF*

    COM(2016)7 final
    2016/0002 (COD)

    19.1.2016

    70.

    Provisorisk EU-resehandling

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om införande av en provisorisk EU-resehandling och om upphävande av beslut 96/409/Gusp**

    COM(2018)358
    2018/0186 (CNS)

    31.5.2018

    71.

    Mål och ärenden av civil eller kommersiell natur

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1393/2007 om delgivning i medlemsstaterna av rättegångshandlingar och andra handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur (”delgivning av handlingar”)**

    COM(2018)379 final
    2018/0204 (COD)

    31.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 om samarbete mellan medlemsstaternas domstolar i fråga om bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur**

    COM(2018)378 final
    2018/0203 (COD)

    31.5.2018

    72.

    Flerårig budgetram

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om skydd av unionens budget vid generella brister när det gäller rättsstatens principer i medlemsstaterna

    COM(2018)324 final
    2018/0136 (COD)

    2.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av EU-programmet för bedrägeribekämpning

    COM(2018)386 final
    2018/0211 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av programmet för rättigheter och värden

    COM(2018)383 final
    2018/0207 (COD)

    30.5.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av programmet för rättsliga frågor

    COM(2018)384 final
    2018/0208 (COD)

    30.5.2018

    Mot en ny migrationspolitik

    73.

    Viseringskodex

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 810/2009 om införande av en gemenskapskodex om viseringar (viseringskodex)**

    COM(2018)252 final
    2018/0061 (COD)

    14.3.2018

    74.

    Informationssystemet för viseringar

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 767/2008, förordning (EG) nr 810/2009, förordning (EU) 2017/2226, förordning (EU) 2016/399, förordning XX/2018 [förordning om interoperabilitet] och beslut 2004/512/EG och om upphävande av rådets beslut 2008/633/RIF**

    COM(2018)302 final
    2018/0152 (COD)

    16.5.2018

    75.

    Europeiskt nätverk av sambandsmän för invandring

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett europeiskt nätverk av sambandsmän för invandring (omarbetning)**

    COM(2018)303 final
    2018/0153 (COD)

    16.5.2018

    76.

    Tillfälligt återinförande av gränskontroll vid de inre gränserna

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/399 vad gäller bestämmelserna om tillfälligt återinförande av gränskontroll vid de inre gränserna**

    COM(2017)571 final
    2017/0245 (COD)

    27.9.2017

    77.

    Europeiska gräns- och kustbevakningen

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om den europeisk gräns- och kustbevakningen och om upphävande av rådets gemensamma åtgärd nr 98/700/RIF, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1052/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1624 Ett bidrag från Europeiska kommissionen till stats- och regeringschefernas möte i Salzburg den 19–20 september 2018**

    COM(2018)631 final
    2018/0330 (COD)

    12.9.2018

    78.

    Återvändande

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om gemensamma normer och förfaranden för återvändande av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i medlemsstaterna (omarbetning) Ett bidrag från Europeiska kommissionen till toppmötet i Salzburg den 19–20 september 2018**

    COM(2018)634 final
    2018/0329 (COD)

    12.9.2018

    79.

    Villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkompetent anställning (förslaget om blåkort)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkompetent anställning*

    COM(2016)378 final
    2016/0176 (COD)

    7.6.2016

    80.

    Det gemensamma europeiska asylsystemet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska unionens asylbyrå och om upphävande av förordning (EU) nr 439/2010

    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska unionens asylbyrå och om upphävande av förordning (EU) nr 439/2010 Europeiska kommissionens bidrag till stats- och regeringschefernas informella möte i Salzburg den 19-20 september 2018**

    COM(2016)0271 final

    COM(2018)633 final
    2016/0131 (COD)
    12.9.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av [förordning (EU) nr 604/2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat] , för identifiering av tredjelandsmedborgare eller statslösa personer som vistas olagligt, och för när medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter och Europol begär jämförelser med Eurodacuppgifter för brottsbekämpande ändamål (omarbetning)*

    COM(2016)272 final
    2016/0132 (COD)

    4.5.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat (omarbetning)* (Reform of the Dublin system)

    COM(2016)270 final
    2016/0133 (COD)

    4.5.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om normer för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd (omarbetning)*

    COM(2016)465 final
    2016/0222 (COD)

    13.7.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om normer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer ska anses berättigade till internationellt skydd, för en enhetlig status för flyktingar eller personer som uppfyller kraven för att betecknas som subsidiärt skyddsbehövande, och för innehållet i det beviljade skyddet och om ändring av rådets direktiv 2003/109/EG av den 25 november 2003 om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning*

    COM(2016)466 final
    2016/0223 (COD)

    13.7.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av ett gemensamt förfarande för internationellt skydd i unionen och om upphävande av direktiv 2013/32/EU*

    COM(2016)467 final
    2016/0224 (COD)

    13.7.2016

    81.

    Flerårig budgetram

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande, som en del av Fonden för integrerad gränsförvaltning, av instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och visering

    COM(2018)473 final
    2018/0249 (COD)

    12.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Asyl- och migrationsfonden

    COM(2018)471 final
    2018/0248 (COD)

    12.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Fonden för inre säkerhet

    COM(2018)472 final
    2018/0250 (COD)

    13.6.2018

    En starkare global aktör

    82.

    Flerårig budgetram

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande, som en del av Fonden för integrerad gränsförvaltning, av instrumentet för ekonomiskt stöd för tullkontrollutrustning

    COM(2018)474 final
    2018/0258 (COD)

    12.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete

    COM(2018)460 final
    2018/0243 (COD)

    14.6.2018

    Förslag till RÅDETS BESLUT om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska unionen, inbegripet förbindelserna mellan Europeiska unionen, å ena sidan, och Grönland och Konungariket Danmark, å andra sidan (ULT-beslutet)

    COM(2018)461 final
    2018/0244 (CNS)

    14.6.2018

    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett europeiskt instrument för kärnsäkerhet som kompletterar instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete, och som grundar sig på Euratomfördraget

    COM(2018)462 final
    2018/0245 (NLE)

    14.6.2018

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA III)

    COM(2018)465 final
    2018/0247 (COD)

    16.6.2018

    Förslag framlagt för rådet av unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, med stöd av Europeiska kommissionen, till rådets beslut om inrättande av en europeisk fredsfacilitet (fond utanför budgeten under nästa fleråriga budgetram)

    HR(2018)94



    En union i demokratisk förändring

    83.

    Kommittéförfarande

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om anpassning till artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll**

    COM(2016)799 final
    2016/0400 (COD)

    14.12.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om anpassning till artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt av ett antal rättsakter på området rättsliga frågor som föreskriver tillämpning av det föreskrivande förfarandet med kontroll

    COM(2016)798 final

    2016/0399 (COD)

    14.12.2016

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 182/2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter

    COM(2017)85 final
    2017/035 (COD)

    14.2.2017

    84.

    Skydd av personuppgifter i samband med val till Europaparlamentet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 1141/2014 vad gäller ett kontrollförfarande avseende överträdelser av reglerna om skydd av personuppgifter i samband med val till Europaparlamentet Bidrag från Europeiska kommissionen till stats- och regeringschefernas möte i Salzburg den 19–20 september 2018**

    COM(2018)636 final
    2018/0336 (COD)

    12.9.2018

    85.

    Det europeiska medborgarinitiativet

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om det europeiska medborgarinitiativet*

    COM(2017)482 final
    2017/0220 (COD)

    13.9.2017

    Bilaga IV: Tillbakadraganden 4

    Nr

    COM-referens/ interinstitutionell referens

    Rubrik

    Skäl till tillbakadragande

    Ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar

    1.

    SEC(2008)2302 final

    Rekommendation till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att förhandla om ett avtal med Konungariket Norge om tillämpningen av åtgärder som är likvärdiga med de som föreskrivs i rådets direktiv 2003/48/EG av den 3 juni 2003 om beskattning av inkomster från sparande i form av räntebetalningar

    Inte längre aktuellt: Denna fråga behandlas inom ramen för den gemensamma rapporteringsstandarden om skattefrågor (CRS), som utvecklats som svar på G20:s begäran och godkändes av OECD-rådet den 15 juli 2014. Det multilaterala avtalet om genomförande av den gemensamma rapporteringsstandarden omfattar EU och Norge.

    2.

    KOM(2009)644 final

    2008/0234(CNS)

    Ändrat förslag till rådets beslut om ingående på Europeiska unionens vägnar av avtalet om samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Furstendömet Liechtenstein, å andra sidan, i syfte att bekämpa bedrägeri och all annan olaglig verksamhet som skadar deras ekonomiska intressen och att säkerställa utbyte av information om skattefrågor

    Inte längre aktuellt: Denna fråga behandlas i avtalet mellan EU och Liechtenstein om beskattning av sparande i 2015 års ändrade lydelse (avtal om automatiskt utbyte av skatteinformation) som ligger i linje med OECD:s gemensamma rapporteringsstandard i skattefrågor (CRS).

    3.

    COM(2009)648 final

    2008/0234(CNS)

    Ändrat förslag till rådets beslut om ingående på Europeiska unionens vägnar av avtalet om samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Furstendömet Liechtenstein, å andra sidan, i syfte att bekämpa bedrägeri och all annan olaglig verksamhet som skadar deras ekonomiska intressen och att säkerställa utbyte av information om skattefrågor

    Inte längre aktuellt: Denna fråga behandlas i avtalet mellan EU och Liechtenstein om beskattning av sparande i 2015 års ändrade lydelse (avtal om automatiskt utbyte av skatteinformation) som ligger i linje med OECD:s gemensamma rapporteringsstandard i skattefrågor (CRS).

    Havsfrågor och fiske

    4.

    KOM(2012)021 slutlig 2012/0013 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 1342/2008 av den 18 december 2008 om upprättande av en långsiktig plan för torskbestånden och det fiske som utnyttjar de bestånden

    Inte längre aktuellt: Denna fråga behandlas i den nya fleråriga planen för Nordsjön (förordning (EU) 2018/973, EUT L 179 av den 16 juli 2018).

    Säkerhet och migration

    5.

    COM(2016)491 final

    2016/0236 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av unionens certifieringssystem för säkerhetskontrollutrustning inom luftfarten

    Efter interinstitutionella diskussioner nåddes ett samförstånd om att skapandet av en EU-certifiering bättre kan uppnås genom ändring av genomförandelagstiftningen baserad på artiklarna 4.3 och 18 a i förordning (EG) nr 300/2008 om gemensamma skyddsregler för den civila luftfarten. Kommissionen kommer att förbereda en eventuell ändring av genomförandelagstiftningen av förordning (EG) nr 300/2008.

    6.

    COM(2015)452 final

    2015/0211 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU och om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd och om ändring av direktiv 2013/32/EU

    En uppdaterad strategi för frågan återfinns i förslaget om förordningen om asylförfaranden (COM(2016) 467 final), som befinner sig i den interinstitutionella processen som en del av paketet om reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet.

    7.

    COM(2014)382 final

    2014/0202 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 604/2013 när det gäller att avgöra vilken medlemsstat som har ansvaret för att pröva en ansökan om internationellt skydd av ensamkommande barn utan någon familjemedlem, något syskon eller någon släkting som lagligen vistas i en medlemsstat

    En uppdaterad strategi för frågan återfinns i förslaget om reformen av Dublinsystemet (COM(2016) 270 final), som befinner sig i den interinstitutionella processen som en del av paketet om reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet.

    8.

    COM (2015)450 final

    2015/0208 (COD)

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en omplaceringsmekanism vid kriser och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 604/2013 av den 26 juni 2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat

    En uppdaterad strategi för frågan återfinns i förslaget om reformen av Dublinsystemet (COM(2016) 270 final), som befinner sig i den interinstitutionella processen som en del av paketet om reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet.

    9.

    KOM(2018)167 final

    Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att på unionens vägnar godkänna den globala pakten för säker, ordnad och reguljär migration på området utvecklingssamarbete

    Förslaget behövs inte längre, eftersom antagandet av den globala pakten kommer att gå genom en process i två steg, ett antagande av ett förhandlingsresultat från regeringskonferensen och därefter ett formellt godkännande genom en resolution från FN:s generalförsamling. Förslaget är kopplat till COM(2018) 168.

    10.

    COM(2018)168 final

    Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att på unionens vägnar godkänna den globala pakten för säker, ordnad och reguljär migration på invandringspolitikens område

    Förslaget behövs inte längre, eftersom antagandet av pakten kommer att gå genom en process i två steg, ett antagande av ett förhandlingsresultat från regeringskonferensen och därefter ett formellt godkännande genom en resolution från FN:s generalförsamling.

    Bilaga V: Planerade upphävanden

    Nr

    Politikområde

    Rubrik

    Skäl till upphävande

    1.

    Kapitalmarknadsunionen

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/34/EG av den 28 maj 2001 om upptagande av värdepapper till officiell notering och om uppgifter som skall offentliggöras beträffande sådana värdepapper

    De flesta av kraven i detta direktiv omfattas nu av direktiv 2013/50/EU (ändrat insynsdirektiv) och prospektförordningen. Övriga tillämpliga bestämmelser i direktiv 2001/34/EG kan upphävas.

    2.

    Skatter och tullar

    Kommissionens förordning (EG) nr 964/2007 av den 14 augusti 2007 om närmare bestämmelser för öppnande och förvaltning av tullkvoter för ris med ursprung i de minst utvecklade länderna för regleringsåren 2007/08 och 2008/09

    Inte längre aktuellt: De tullkvoter som omfattas av denna rättsakt ingick i genomförandet av Allt utom vapen-initiativet från 2001. De existerar inte längre eftersom tullkvoterna sedan 2009 inte längre används och handeln med ris från dessa länder är nu tull- och kvotbefriade.

    3.

    Skatter och tullar

    Commission Regulation (EEC) No 3512/80 of 23 December 1980 derogating in respect of the countries of the Central American Common Market from Articles 1, 6 and 12 of Commission Regulation (EEC) No 3510/80 of 23 December 1980 on the definition of the concept of originating products for purposes of the application of tariff preferences granted by the European Economic Community in respect of certain products from developing countries [ej översatt till svenska]

    Inte längre aktuellt: Denna rättsakt avser ursprungsregler inom unionens allmänna preferenssystem som inte längre är aktuella (rådets förordning nr 3322/80 av den 16 december 1980). Den gör undantag från vissa artiklar i en annan rättsakt (förordning 3510/80) som redan har upphävts.

    4.

    Skatter och tullar

    Commission Regulation (EEC) No 3513/80 of 23 December 1980 derogating in respect of the countries which have signed the Cartagena Agreement (Andean Group) from Articles 1, 6 and 12 of Commission Regulation (EEC) No 3510/80 of 23 December 1980 on the definition of the concept of originating products for purposes of the application of tariff preferences granted by the European Economic Community in respect of certain products from developing countries [ej översatt till svenska]

    Inte längre aktuellt: Denna rättsakt avser ursprungsregler inom unionens allmänna preferenssystem som inte längre är aktuella (rådets förordning nr 3322/80 av den 16 december 1980). Den gör undantag från vissa artiklar i en annan rättsakt (förordning 3510/80) som redan har upphävts.

    5.

    Livsmedelssäkerhet

    Rådets direktiv 78/142/EEG av den 30 januari 1978 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om material och produkter som innehåller vinylkloridmonomer och är avsedda att komma i kontakt med livsmedel

    De frågor som regleras av detta rådsdirektiv omfattas av tillämpningsområdet och bestämmelserna i kommissionens förordning (EU) nr 10/2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Rådets direktiv är därför inte längre aktuellt.

    6.

    Livsmedelssäkerhet

    Rådets direktiv 85/572/EEG av den 19 december 1985 om förteckning över simulatorer som skall användas för undersökning av migration av beståndsdelar i material och produkter av plast avsedda att komma i kontakt med livsmedel

    De frågor som regleras av detta rådsdirektiv omfattas av tillämpningsområdet och bestämmelserna i kommissionens förordning (EU) nr 10/2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Rådets direktiv är därför inte längre aktuellt.

    7.

    Livsmedelssäkerhet

    Rådets direktiv 82/711/EEG av den 18 oktober 1982 om fastställelse av de grundregler som behövs för undersökning av migration av beståndsdelar i material och produkter av plast avsedda att komma i kontakt med livsmedel

    De frågor som regleras av detta rådsdirektiv omfattas av tillämpningsområdet och bestämmelserna i kommissionens förordning (EU) nr 10/2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Rådets direktiv är därför inte längre aktuellt.

    (1)    I denna bilaga lämnar kommissionen i möjligaste mån mer information om initiativen i arbetsprogrammet i enlighet med det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning. Denna information, som finns inom parentes under beskrivningen av varje initiativ, är preliminär och kan komma att ändras under beredningen, t.ex. beroende på hur konsekvensbedömningar utfaller. Poster markerade med grått avser initiativ som ger perspektiv för unionens framtid..
    (2)

     I denna bilaga anges de viktigaste utvärderingar och kontroller av ändamålsenligheten vi kommer att utföra, inklusive utvärderingar för att följa upp yttranden från Refit-plattformen.

    (3) * = Förslaget nämns i den gemensamma förklaringen om EU: s lagstiftningsprioriteringar för 2018 och 2019, undertecknad av Europaparlamentets talman, rådets ordförande och kommisisonens ordförande.** = prioriterade ärenden i kommissionens arbetsprogram för 2018 och avsiktsförklaringen för 2018
    (4) Den här förteckningen innehåller lagförslag som kommissionen planerar att dra tillbaka inom sex månader (senast i april 2019).
    Top