Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0471

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättande av det första programmet för radiospektrumpolitik

/* COM/2010/0471 final - COD 2010/0252 */

52010PC0471

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättande av det första programmet för radiospektrumpolitik /* COM/2010/0471 final - COD 2010/0252 */


[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 20.9.2010

KOM(2010) 471 slutlig

2010/0252 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om inrättande av det första programmet för radiospektrumpolitik

{SEC(2010) 1034}{SEC(2010) 1035}

MOTIVERING

BAKGRUND

- Motiv och syfte

I artikel 8a.3 i ramdirektivet 2002/21/EG, ändrat genom direktiv 2009/140/EG, uppmanas kommissionen att lägga fram ett lagstiftningsförslag för Europaparlamentet och rådet om att inrätta ett flerårigt program för radiospektrumpolitik (RSPP) som anger politisk inriktning och mål för den strategiska planeringen och harmoniseringen av spektrumanvändningen, med största hänsyn tagen till yttrandet från Gruppen för radiospektrumpolitik (RSPG).

Programmet för radiospektrumpolitik baseras på artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionsrätt (EUF-fördraget) mot bakgrund av att tillgänglighet och effektiv användning av spektrum är viktiga för att etablera en inre marknad för elektronisk kommunikation och för andra politiska områden inom EU. Programmet för radiospektrumpolitik fastställer för perioden fram till 2015 hur spektrumanvändningen kan bidra till mål inom EU och optimera sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar. Programmet bygger på regleringsprinciper inom EU för elektronisk kommunikation och på radiospektrumbeslutet nr 676/2002/EG, bekräftar principer som ska användas för alla typer av spektrumanvändning, upprättar mål för EU-initiativ och anger åtgärder som ska vidtas.

- Allmän bakgrund

Spektrum är viktigt för det digitala samhället, snabba trådlösa tjänster, ekonomisk återhämtning, tillväxt, högkvalitativa jobb och ett EU som förblir konkurrenskraftigt på lång sikt. Initiativ för spektrumpolitik spelar även en nyckelroll för den digitala agendan för Europa och Europa 2020-strategin för en smart och hållbar tillväxt för alla. Bidrag till programmet för radiospektrumpolitik har kommit från spektrumtoppmötet som anordnades av parlamentet och kommissionen, ett offentligt samråd genomfört av kommissionen och yttrandet från Gruppen för radiospektrumpolitik.

- Befintliga bestämmelser inom förslagets område

När det gäller elektronisk kommunikation omfattas spektrumpolitiken av ramdirektivet 2002/21/EG och av auktorisationsdirektivet 2002/20/EG, ändrade genom direktiv 2009/140/EG, som introducerade betydelsefulla förbättringar för att säkerställa en effektivare spektrumanvändning, förändrade en stel administration av spektrum och gav enklare tillgång till spektrum. I radiospektrumbeslutet finns redan utrymme för en harmonisering av tekniska villkor för spektrumanvändning inom ramen för gällande politik inom EU som förutsätter användning av spektrum.

- Förenlighet med Europeiska unionens politik och mål på andra områden

Spektrumanvändningen påverkar i allt högre grad hållbar tillväxt, konkurrens och produktivitet på den inre marknaden i förhållande till viktig europeisk sektorspolitik. Eftersom tillgången på spektrum är begränsad krävs prioriteringar för att säkerställa att spektrum fördelas och används effektivt, med hänsyn tagen till politiska mål inom EU för elektronisk kommunikation och bredband till alla samt för transport, forskning, jordobservation, Galileo, miljöskydd och kampen mot den globala uppvärmningen.

SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSANALYS

- Samråd med berörda parter

Metoder, målsektorer och deltagarnas allmänna profil

Berörda parter fick flera möjligheter att uttrycka sina åsikter:

- Spektrumtoppmötet i mars 2010 visade tydligt att det bland EU:s institutioner, medlemsstaterna och deltagarna fanns ett behov av mer spektrum för ansökningar med stora sociala och ekonomiska effekter. Resultaten från toppmötet är sammanfattade i bilaga 1 av konsekvensanalysen och relevanta dokument är tillgängliga på http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/rspp/index_en.htm .

- Som ett led i förberedelserna för programmet för radiospektrumpolitik genomförde kommissionen mellan den 4 mars och den 9 april 2010 ett offentligt samråd och uppmanade berörda parter att lämna synpunkter. De 101 mottagna svaren är sammanfattade i bilaga 2 av konsekvensanalysen och finns tillgängliga på http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/rspp/rspp_pc_rep/index_en.htm.

- Gruppen för radiospektrumpolitik, en högnivågrupp som ger råd till kommissionen om spektrumpolitik, antog sitt formella yttrande den 9 juni 2010 (bilaga 3 i konsekvensanalysen). Se http://rspg.groups.eu.int/_documents/documents/opinions/rspg10_330_rspp_opinion.pdf. Kommissionen har i högsta grad beaktat detta yttrande vid färdigställandet av sitt utkast till förslag.

- Före slutförandet underkastades yttrandet från Gruppen för radiospektrumpolitik ett separat offentligt samråd. Mottagna svar är tillgängliga på http://rspg.ec.europa.eu/consultations/responses_rspp2010/index_en.htm.

- Extern experthjälp

Berörda fackområden/berörd sakkunskap

Förutom yttrandet från Gruppen för radiospektrumpolitik och det stora antal svar som mottogs i samband med de offentliga samråden och toppmötet är följande studier relevanta:

- "Exploiting the digital dividend – a European approach" (Analysys Mason, DotEcon och Hogan & Hartson), 2009.

- "Optimising the Public Sector's Use of Radio Spectrum in the EU" (WIK-Consult), 2008.

- Radio interference in the European Community (Eurostrategies och LS telcom), 2008.

- "Preparing the next steps in regulation of electronic communications — a contribution to the review of the electronic communications regulatory framework" (Hogan & Hartson, Analysys), 2006.

Offentliggörande av expertsynpunkter

Studierna ovan är tillgängliga på kommissionens webbplats på: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/documents/studies/index_en.htm och http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/info_centre/documentation/studies_ext_consult/index_en.htm#2006

- Konsekvensanalys

Med tanke på programmets höga strategiska nivå tar konsekvensanalysen upp alternativ och utvärderar om EU-insatser kan skapa mervärde i jämförelse med nationella och regionala åtgärder. Analysen identifierar en nödvändig strategisk inriktning för spektrumpolitik på EU-nivå. Den pekar på behovet av en spektrumpolitik inom EU eftersom spektrum är viktigt inom en rad sektorer med varierande behörigheter inom EU. Yttrandet från konsekvensbedömningsnämnden i konsekvensanalysen utfärdades den 2 juli 2010.

RÄTTSLIGA ASPEKTER PÅ FÖRSLAGET

- Sammanfattning av den föreslagna åtgärden

Det föreslagna programmet anger politisk inriktning och mål för en strategisk planering och harmonisering av spektrumanvändningen med målet att förverkliga den inre marknaden. Det stöder Europa 2020-strategin och den digitala agendan för Europa och främjar annan EU-politik som berör spektrum. Det kommer att säkerställa tillämpning av principer och ange politisk inriktning för spektrumpolitikens alla områden med europeisk dimension. Det fastställer konkreta prioriteringsinitiativ för bättre samarbete, flexibilitet och tillgänglighet gällande spektrum för trådlös bredbandskommunikation och annan specifik EU-politik; det kräver en förteckning av befintlig användning av spektrum och kommande spektrum; det identifierar förbättringsåtgärder för att skydda EU:s intressen vid internationella förhandlingar och för att hjälpa medlemsstater i bilaterala förhandlingar; det uppmanar till ett ökat samarbete mellan tekniska organ och begär en rapport av kommissionen senast 2015.

- Rättslig grund

Artikel 114 i EUF-fördraget.320

- Subsidiaritetsprincipen

De föreslagna åtgärderna omfattar ändringar i det befintliga EU-regelverket och berör således ett område där unionen redan har utövat sin befogenhet. Förslaget är därmed förenligt med subsidiaritetsprincipen enligt artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen.

- Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen eftersom det anger en miniminivå för harmoniseringen och överlåter genomföringsåtgärderna åt nationella tillsynsmyndigheter eller medlemsstater. Föreslagna åtgärder går inte utöver vad som behövs för att uppnå en bättre lagstiftning inom sektorn. Därmed är de förenliga med proportionalitetsprincipen enligt artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen.

- Val av instrument

Detta är en lagstiftningsåtgärd eftersom artikel 8a.3 i ramdirektivet uppmanar till ett lagstiftningsförslag till parlamentet och rådet. En icke bindande åtgärd som en rekommendation från parlamentet eller rådet skulle inte resultera i en obligatorisk EU-samordning eller kräva åtgärder från medlemsstaterna. Europaparlamentets och rådets beslut nr 128/1999/EG, nr 626/2008/EG och nr 676/2002/EG har tidigare antagits för att ålägga liknande skyldigheter och åtgärder.

BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget har inga ytterligare konsekvenser för EU-budgeten.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR

- Förenkling och minskning av administrativa kostnader

Förslaget syftar till att minska den administrativa bördan genom att öka flexibiliteten för spektrum och genom att förenkla den administrativa hanteringen för spektrumanvändning. Det är en del av kommissionens löpande program för att uppdatera och förenkla gemenskapens regelverk och arbetsprogrammet under referens 2010/INFSO/002.

- Översyn/ändring/tidsbegränsning

Genom beslutet inrättas ett program som ska genomföras fram till 2015 och uppmanas kommissionen att se över genomförandet innan nästa program förbereds.

- Information från medlemsstaterna

Medlemsstaterna ska informera kommissionen om hur de fullgör sina skyldigheter.

- Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

Den föreslagna rättsakten är av betydelse för EES.

- Närmare redogörelse för förslaget

Artikel 1 Syfte och tillämpningsområde

Här anges det allmänna syftet med programmet och tillämpningsområdet.

Artikel 2 Tillämpning av allmänna regleringsprinciper

Detta syftar till att garantera att medlemsstaterna tillämpar de allmänna regleringsprinciperna konsekvent, vilket även omfattar effektiv användning och hantering av spektrum, uppmuntra till teknik- och tjänsteneutralitet, tillämpa enklast möjliga system för tillstånd och garantera den inre marknaden och konkurrens.

Artikel 3 Politiska mål

De politiska mål som ska uppnås av medlemsstaterna och kommissionen omfattar: säkerställa spektrumtillgängligheten; maximera spektrumflexibiliteten; främja en effektiv användning av spektrum genom allmänna tillstånd och spektrumflexibilitet; undvika konkurrensstörningar; undvika skadliga störningar och påverkan; harmonisera tekniska villkor och säkerställa hälsoskydd.

Artikel 4 Ökad effektivitet och flexibilitet

Här anges de politiska mål som ska genomföras av medlemsstaterna och kommissionen, inklusive en större flexibilitet vid beviljandet av tillstånd för spektrum för att minska den digitala klyftan, skapa tekniska villkor för bredbandstjänster, främja en gemensam spektrumanvändning, utveckla standarder och upprätthålla och främja en effektiv konkurrens och den inre marknaden.

Artikel 5 Konkurrens

Detta syftar till att främja konkurrens genom att räkna upp en rad åtgärder som medlemsstaterna kan vidta mot möjliga skadliga störningar som är resultatet av flexibilitet, handel och uppköp eller andra förvärv av spektrumrätter.

Artikel 6 Spektrum för trådlös bredbandskommunikation

Nödvändiga steg: uppnå specifika mål för trådlöst bredband och säkerställa att spektrum finns tillgängligt för detta syfte; frigöra det digitala bandet 800 MHz till 2013; garantera geografisk täckning i glesbefolkade områden och åtkomst för alla medborgare; göra vissa band tillgängliga för handel och säkerställa en utbredd satellitåtkomst.

Artikel 7 Spektrumbehov för specifik politik inom unionen

Kommissionen och medlemsstaterna ska samarbeta för att täcka spektrumbehoven på den inre marknaden för EU-politik inom flera områden, inklusive rymdpolitik, miljöskydd, allmän säkerhet och skydd av allmänheten, civilskydd och katastrofhjälp samt forskning och vetenskapliga ändamål.

Artikel 8 Förteckning – övervaka befintlig användning och framtida behov av spektrum

I samarbete med medlemsstaterna ska kommissionen sammanställa en förteckning över befintlig användning av spektrum och framtida spektrumbehov.

Artikel 9 Internationella förhandlingar

Här anges åtgärder för att stärka EU:s profil vid internationella förhandlingar samt skydda EU:s intressen. EU ska erbjuda medlemsstaterna stöd vid förhandlingar med tredjeländer för att fullgöra EU-skyldigheter. Vid Världsradiokonferensen 2012 ska unionen sträva efter resultat som, bland annat, möjliggör full användning av banden 800 MHz och 3,4–3,8 GHz för bredband inom unionen, säkerställa tillräckliga mängder skyddat spektrum för sektorspolitik inom unionen, som till exempel den europeiska rymdpolitiken och det gemensamma europeiska luftrummet, och säkerställa att ändringar i ITU:s radiobestämmelser stödjer och kompletterar motsvarande principer i unionens regelverk

Artikel 10 Samarbete mellan olika organ

Kommissionen och medlemsstaterna ska samarbeta för att förbättra den nuvarande institutionella situationen och uppmuntra till samarbete för spektrumhantering samt för att förbättra samarbetet mellan standardiseringsorgan, CEPT och Gemensamma forskningscentrumet för att bättre sammankoppla spektrumhantering och standardisering.

Artikel 11 Offentligt samråd

Kommissionen och medlemsstaterna ska samråda med allmänheten vid behov.

Artikel 12 Rapportering

Kommissionen ska senast 2015 rapportera till Europaparlamentet och rådet.

Artiklarna 13, 14 och 15: Genomförande, meddelande, ikraftträdande, adresser

Här anges skyldigheter för medlemsstaterna att genomföra bestämmelserna i beslutet fram till 2015 om inte annat anges i de föregående artiklarna och att informera kommissionen, samt standardbestämmelser.

2010/0252 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om inrättande av det första programmet för radiospektrumpolitik

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[1],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[2],

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet,

och av följande skäl:

1. Enligt artikel 8a.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv)[3] kan kommissionen för Europaparlamentet och rådet lägga fram ett lagförslag om att inrätta fleråriga program för radiospektrumpolitiken som anger politisk inriktning och mål för en strategisk planering och harmonisering av spektrumanvändning i enlighet med de direktiv som gäller elektroniska kommunikationsnät och -tjänster. Inriktningen och målen för politiken ska hänvisa till nödvändig tillgänglighet och effektiv användning av spektrum för att etablera och upprätthålla en fungerande inre marknad. Detta beslut påverkar inte befintlig EU-lagstiftning, i synnerhet direktiv 1999/5/EG och direktiv 2002/20/EG och 2002/21/EG, eller beslut nr 676/2002/EG. Det påverkar inte heller åtgärder som vidtagits på nationell nivå, i enlighet med EU-lagstiftning, som ett led i arbetet med att uppnå mål av allmänt intresse, framför allt i fråga om innehållsreglering och audiovisuell politik och medlemsstaternas rätt att organisera och använda spektrum för ändamål som rör allmän ordning och säkerhet samt försvar.

2. Spektrum är en nyckelresurs inom viktiga sektorer och tjänster, inklusive mobil kommunikation, trådlös bredbandskommunikation och satellitkommunikation, TV- och radiosändningar, transport, radiolokalisering och tillämpningar som larm, fjärrkontroller, hörselhjälpmedel, mikrofoner och medicinsk utrustning. Det ingår i allmänna tjänster för säkerhet, inklusive civilskydd och vetenskapliga aktiviteter som meteorologi, jordobservation, radioastronomi och rymdforskning. Reglerande åtgärder för spektrum påverkar därmed ekonomi, säkerhet, hälsa, det allmänna intresset, kultur, vetenskap, samhället, miljö och teknik.

3. Strategisk planering och harmonisering av spektrumanvändning på unionsnivå bör främja den gemensamma marknaden för tjänster och utrustning för trådlös elektronisk kommunikation samt annan politik inom unionen som kräver spektrumanvändning, och därmed skapa nya möjligheter för innovation, ekonomisk återhämtning och social integration inom unionen; samtidigt bör denna planering ta hänsyn till de viktiga sociala, kulturella och ekonomiska värdena hos spektrum. Slutsatsen är att unionen därför behöver ett politiskt program som omfattar den inre marknaden för unionens alla politiska områden där spektrum används, till exempel elektronisk kommunikation, forskning och utveckling, transport och energi.

4. Detta första program bör i synnerhet stödja Europa 2020-strategin för en smart och hållbar tillväxt för alla med tanke på möjligheterna att främja en informationsbaserad ekonomi med trådlösa tjänster, utveckla och hjälpa sektorer som är beroende av informations- och kommunikationstekniker och minska den digitala klyftan. Det är även en nyckelåtgärd i den digitala agendan för Europa[4] vars mål är att erbjuda snabbt Internet i en framtida nätverksbaserad kunskapsekonomi, med ett ambitiöst mål att alla européer ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 30 Mbps senast 2020, och därmed uppnå de hållbara ekonomiska och sociala fördelarna med en gemensam digital marknad. Det ska även stödja och främja annan sektorspolitik inom unionen som hållbar miljö och ekonomisk och social integration för unionens alla medborgare. Med tanke på hur viktigt trådlös kommunikation är för innovation är programmet även ett nyckelinitiativ för att stödja unionens politik inom innovation.

5. Det första programmet ska ange riktlinjer och mål fram till 2015 för medlemsstaterna och unionens institutioner, och även ange specifika genomförandeinitiativ. Även om spektrumhantering till stora delar fortfarande är en nationell befogenhet bör den vara förenlig med befintlig lagstiftning inom unionen och tillåta åtgärder för att genomföra unionens politik.

6. Programmet ska även beakta Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut)[5] och det tekniska kunnandet hos Europeiska post- och telesammanslutningen (CEPT) så att unionspolitik som berör spektrum och som parlamentet och rådet har enats om kan genomföras med tekniska genomförandeåtgärder och sådana åtgärder kan påbörjas när som helst för att genomföra befintlig unionspolitik.

7. Att säkerställa en optimal spektrumanvändning kan kräva nyskapande lösningar för tillstånd som gemensam spektrumanvändning, allmänna tillstånd eller gemensamt nyttjande av infrastrukturer. Tillämpningen av sådana principer inom unionen kan förenklas genom en definition av vissa gemensamma och sammanfallande villkor för spektrumanvändning. Allmänna tillstånd, som är det minst krävande tillståndssystemet, är mycket intressanta där störningar inte riskerar att hindra utvecklingen av andra tjänster.

8. Handel med spektrumrätter kombinerat med flexibla villkor för användning bör påverka den ekonomiska tillväxten positivt. Därför bör handel med band där flexibel användning redan är tillåten enligt lagstiftning i unionen omedelbart tillåtas i enlighet med ramdirektivet. Gemensamma principer för format och innehåll för sådana försäljningsbara rätter och gemensamma åtgärder för att förhindra ackumulering av spektrum som kan skapa dominerande marknadsaktörer eller otillbörliga förhållanden med spektrumrätter som inte används skulle underlätta en samordnad introduktion av dessa åtgärder i medlemsstaterna och underlätta förvärv av sådana rätter i hela unionen.

9. I den digitala agendan för Europa understryks att trådlöst bredband är en viktig resurs för att öka konkurrensen, konsumenternas valmöjligheter och åtkomsten i landsbygds- och andra områden där det är svårt eller ekonomiskt olönsamt att bygga ut trådbaserat bredband. Spektrumhanteringen kan även påverka konkurrensen genom att roller och marknadspositioner ändras för aktörer om befintliga användare får otillbörliga konkurrensfördelar. Begränsad tillgång på spektrum, i synnerhet när tillgången på lämpligt spektrum minskar, kan skapa hinder för nya tjänster eller tillämpningar och inverka negativt på innovation och konkurrens. Förvärv av nya nyttjanderätter, inklusive handel eller andra transaktioner mellan användare, samt införandet av nya flexibla kriterier för spektrumanvändning kan påverka den nuvarande konkurrenssituationen. Medlemsstaterna bör därför, på förhand eller i efterhand, vidta lämpliga reglerande åtgärder (t.ex. åtgärder för att ändra befintliga rätter, förhindra vissa former av förvärv av spektrumrätter, införa villkor för hamstring av spektrum och effektiv användning, som t.ex. de villkor som det hänvisas till i artikel 9.7 i ramdirektivet, för att begränsa tillgänglig mängd spektrum för varje operatör eller för att undvika en överdriven ackumulering av spektrum) för att förhindra en snedvridning av konkurrensen i enlighet med de principer som ligger till grund för artikel 5.6 i direktiv 2002/20/EG (auktorisationsdirektivet) och artikel 1.2 i direktiv 87/372/EEG (GSM-direktivet).

10. En optimerad och effektiv spektrumanvändning kräver att utvecklingen kontinuerligt övervakas och att det finns uppdaterad och transparent information om spektrumanvändningen i unionen. Trots att kommissionens beslut 2007/344/EG om harmoniserad tillgång till information om spektrumanvändningen inom gemenskapen[6] kräver att medlemsstaterna ska publicera information om nyttjanderätter, krävs en detaljerad förteckning om befintlig spektrumanvändning tillsammans med effektiva metoder för granskning och utvärdering i unionen för att öka effektiviteten av användningen av spektrum och radioutrustning, i synnerhet mellan 300 MHz och 3 GHz. Detta skulle även bidra till att identifiera ineffektiva tekniker och ineffektiv användning inom både de kommersiella och offentliga sektorerna, liksom tilldelningar som inte används och möjligheter till delad användning, och till att utvärdera framtida behov för konsumenter och företag.

11. Harmoniserade standarder enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/5/EG av den 9 mars 1999 om radioutrustning och teleterminalutrustning och om ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse[7] är viktiga för att uppnå en effektiv spektrumanvändning och bör beakta rättsligt definierade delningsvillkor. Europeiska standarder för elektrisk och elektronisk utrustning och nätverk som inte använder radiofrekvenser får inte störa spektrumanvändningen. Den sammanlagda effekten av en ökad mängd och täthet av trådlösa enheter och tillämpningar kombinerat med de breda användningsområdena för spektrum är en utmaning för den nuvarande störningshanteringen. Denna bör undersökas och utvärderas tillsammans med statistik för mottagare och mer avancerade tekniker för att undvika störningar.

12. I enlighet med målen i kommissionens flaggskeppsinitiativ om en digital agenda för Europa kan trådlöst bredband avsevärt bidra till en ekonomisk återhämtning och tillväxt om spektrum blir tillgängligt, tilldelning av nyttjanderätter sker effektivt och handel tillåts för en marknadsanpassad utveckling. Den digitala agendan vill ge alla unionens medborgare åtkomst till bredband (minst 30 Mbps) senast 2020. Därför bör redan tilldelat spektrum auktoriseras före 2012 för markbunden kommunikation som ett sätt att säkerställa enkel åtkomst till trådlöst bredband för alla, och speciellt inom de spektrumband som angivits i kommissionens beslut 2008/477/EG, 2008/411/EG och 2009/766/EG. Bredband via satellit till ett rimligt pris kan vara en snabb och genomförbar lösning som ett komplement till markbundna bredbandstjänster och för att garantera geografisk täckning för glest befolkade områden inom unionen.

13. Bandet 800 MHz är optimalt för att täcka stora områden med trådlösa bredbandstjänster. Utifrån harmoniseringen av tekniska villkor enligt beslut 2010/267/EU och kommissionens rekommendation av den 28 oktober 2009 med uppmaning att analoga sändningar ska stängas av före den 1 januari 2012 och med tanke på den snabba utvecklingen av nationell lagstiftning bör detta band kunna vara tillgängligt för elektronisk kommunikation inom unionen senast 2013. I ett längre perspektiv och beroende på erfarenheter och bristen på spektrum inom andra lämpliga band kan spektrum under 790 MHz vara ytterligare en möjlighet. Med tanke på möjligheten att sända över stora områden på bandet 800 MHz bör skyldigheter om geografisk täckning vara knutna till rätterna.

14. Eftersom en gemensam strategi och stordriftsfördelar är en nyckel för att utveckla bredbandskommunikation inom hela unionen och förhindra snedvriden konkurrens och fragmenterade marknader mellan medlemsstaterna, kan vissa villkor för tillstånd och förfaranden anges i samordnade åtgärder mellan medlemsstaterna och kommissionen. Villkoren kan innehålla skyldigheter om geografisk täckning, blockstorlekar för spektrum, tider för att bevilja rätter, åtkomst till virtuella mobilnätsoperatörer (mobile virtual network operators – MVNO) och tidslängder för nyttjanderätterna. Utifrån vikten av handel med spektrum för en effektivare spektrumanvändning och för att utveckla den inre marknaden för trådlös utrustning och trådlösa tjänster, bör dessa villkor även gälla för spektrumband som är avsedda för trådlös kommunikation och för vilka nyttjanderätterna kan överlåtas eller leasas.

15. Ytterligare spektrum kan behövas inom andra sektorer som t.ex. transport (för säkerhets-, informations- och förvaltningssystem), forskning och utveckling, skydd av allmänheten och katastrofhjälp, e-hälsa och e-integration. Starkare synergier mellan spektrumpolitik och forskning och utveckling och studier av radiokompatibilitet mellan olika spektrum bör vara positivt för nyskapandet. Kommissionens gemensamma forskningscentrum bör bidra till den tekniska utvecklingen av spektrumregleringen, särskilt genom att erbjuda testanläggningar för att verifiera störningsmodeller som är relevanta för lagstiftningen inom unionen . Resultat från forskning inom ramen för det sjunde ramprogrammet kräver vidare att spektrumbehov för projekt med stor ekonomisk potential eller investeringspotential ska undersökas, och då speciellt för små och medelstora företag, till exempel kognitiv radio eller e-hälsa. Lämpliga skydd mot skadlig strålning ska vidare säkerställas för hållbar forskning och utveckling och vetenskapliga aktiviteter.

16. Europa 2020-strategin anger miljömål för en hållbar, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi, exempelvis genom en ökad resurseffektivitet med 20 %. Sektorn för informations- och kommunikationsteknik har en nyckelroll och detta understryks i den digitala agendan för Europa. Några av de föreslagna åtgärderna är en snabbare utbyggnad av de intelligenta energihanteringssystemen i hela unionen (smarta nät och elmätare) som minskar energiförbrukningen med hjälp av kommunikationsmöjligheter och utvecklingen av intelligenta transportsystem och intelligent trafikhantering för att minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn. En effektiv användning av spektrumteknikerna kan även bidra till en minskad energiförbrukning från radioutrustning och begränsa de miljömässiga effekterna på landsbygd och glesbefolkade områden.

17. Det är nödvändigt att allmänhetens hälsa skyddas mot elektromagnetiska fält och att det sker på ett konsekvent sätt vid spektrumtillstånd inom unionen. Trots rådets rekommendation 1999/519/EG om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält är det viktigt att hälsoeffekterna av joniserande och icke-joniserande spektrumanvändning löpande övervakas, inklusive verkliga kumulativa effekter av spektrumanvändning inom olika frekvenser för ett ökat antal typer av utrustning.

18. Viktiga mål av allmänt intresse som säkerheten för människoliv kräver samordnade tekniska lösningar för att säkerhets- och nödtjänster ska fungera mellan medlemsstaterna. En tillräcklig mängd spektrum bör på ett sammanhängande sätt göras tillgänglig för utveckling och fritt spridande av säkerhetstjänster och -utrustning och innovativa alleuropeiska eller samverkande säkerhets- och nödlösningar. Det finns redan studier som har visat på behovet av ytterligare harmonisering av spektrum under 1 GHz för att leverera mobila bredbandstjänster för skydd av allmänheten och katastrofhjälp inom hela unionen inom de närmaste 5–10 åren.

19. Regleringen av spektrum har en i hög grad gränsöverskridande eller internationell dimension på grund av spridningsegenskaperna, att marknader som är beroende av radiobaserade tjänster ofta är internationella och på grund av behovet att undvika skadliga störningar mellan länder. Hänvisningarna till internationella avtal i direktiven 2002/21/EG och 2002/20/EG, i deras ändrade lydelse[8], innebär att medlemsstaterna inte ska påta sig internationella skyldigheter som förhindrar eller begränsar deras möjligheter att uppfylla sina unionsskyldigheter. Medlemsstaterna bör, i enlighet med rättspraxis, vidta alla åtgärder som krävs för att se till att unionen, i frågor som faller under dess kompetens, representeras på ett lämpligt sätt i internationella organ med ansvar för spektrumsamordning. I de situationer där unionens politik eller kompetens berörs bör unionen ansvara politiskt för förberedelserna till förhandlingarna och delta i multilaterala förhandlingar, inklusive i den Internationella teleunionen som motsvarar dess ansvarsnivå i spektrumfrågor inom unionens lagstiftning.

20. För att vidareutveckla nuvarande metoder och bygga vidare på de principer som definierats i rådets slutsatser av den 3 februari 1992 gällande procedurer som ska följas inom 1992 års Världsadministrativa radiokonferens, och där Världsradiokonferensen (WRC) och andra multilaterala förhandlingar berör principer och politiska frågor med en unionsdimension, bör unionen kunna upprätta nya procedurer för att försvara sina intressen i multilaterala förhandlingar, förutom det långsiktiga målet att bli medlem i Internationella teleunionen jämte medlemsstaterna. Utifrån detta kan kommissionen, med hänsyn till yttrandet från Gruppen för radiospektrumpolitik (RSPG), föreslå gemensamma politiska mål till Europaparlamentet och rådet som det angivits i direktiv 2002/21/EG.

21. Världsradiokonferensen 2012 tar upp frågor av relevans för unionen, som digital dividend, vetenskapliga och meteorologiska tjänster, hållbar utveckling och klimatförändringar, satellitkommunikation och spektrumanvändning för Galileo (inrättat genom rådets förordning (EG) nr 876/2002[9] om bildande av det gemensamma företaget Galileo och rådets förordning (EG) nr 1321/2004[10] om inrättandet av strukturer för förvaltningen av de europeiska programmen för satellitbaserad radionavigering) samt programmet global övervakning för miljö och säkerhet[11] om en förbättrad användning av data från jordobservationer.

22. Medlemsstaterna kan även behöva hjälp i bilaterala förhandlingar gällande frekvenskoordinering med grannländer som inte ingår i unionen, inklusive anslutnings- och kandidatländer, för att uppfylla sina skyldigheter inom unionen gällande koordinering av frekvenser. Detta bör även bidra till att undvika skadliga störningar och förbättra spektrumeffektiviteten och konvergensen av spektrumanvändningen utanför unionens gränser. Det finns ett starkt behov av åtgärder för banden 800 MHz och 3,4–3,8 GHz för övergången till mobila bredbandstekniker och för den harmonisering av spektrum som krävs vid en moderniserad flygtrafikledning.

23. För att lyckas uppnå målen i programmet måste lämpliga institutioner tas fram som kan koordinera spektrumhanteringen och -regleringen på unionsnivå och som samtidigt tar full hänsyn till kompetens och sakkunnande inom nationella administrationer. Detta kan även bidra till att samordning av spektrum mellan medlemsstater lyfts upp till den inre marknaden. Samarbete och koordinering är även nödvändiga för standardiseringsorgan, forskningsinstitut och CEPT.

24. Kommissionen bör rapportera till Europaparlamentet och rådet om de resultat som uppnåtts genom detta beslut och om planerade framtida åtgärder.

25. Vid utarbetandet av förslaget har kommissionen i högsta grad beaktat yttrandet från Gruppen för radiospektrumpolitik.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Genom detta beslut inrättas ett program för radiospektrumpolitik för strategisk planering och harmonisering av spektrumanvändningen för att säkerställa en fungerande inre marknad.

Artikel 2

Tillämpning av allmänna regleringsprinciper

Medlemsstaterna ska öppet samarbeta med varandra och med kommissionen för att säkerställa en konsekvent tillämpning av följande allmänna regleringsprinciper i unionen:

(a) Uppmuntra till en effektiv spektrumanvändning för att på bästa sätt möta det ökade behovet av användbara frekvenser.

(b) I enlighet med artikel 9 i direktiv 2002/21/EG (ramdirektivet) tillämpa teknik- och tjänsteneutralitet vid användning av spektrum för elektroniska kommunikationsnät och –tjänster, och, så långt möjligt, för andra sektorer och områden, för att främja en effektiv användning av spektrum, i synnerhet genom att uppmuntra till flexibilitet, och för att främja innovation.

(c) Tillämpa det minst krävande tillståndssystemet för att maximera flexibiliteten och effektiviteten vid spektrumanvändningen.

(d) Säkerställa en fungerande inre marknad och slå vakt om en effektiv konkurrens.

Artikel 3

Politiska mål

För att fokusera på prioriteringarna i detta första program ska medlemsstaterna och kommissionen samarbeta för att stödja och genomföra följande politiska mål:

(a) Tillhandahålla tillräckliga mängder spektrum inom skälig tid för att främja unionens politiska mål.

(b) Maximera flexibiliteten vid användningen av spektrum, främja innovation och investeringar, genom att tillämpa principerna om teknik- och tjänsteneutralitet, öppna upp spektrum för nya tjänster och skapa möjligheter att handla med spektrumrätter.

(c) Öka effektiviteten vid spektrumanvändning genom att utnyttja fördelarna med allmänna tillstånd och öka användningen av sådana tillstånd.

(d) Underhålla och vidareutveckla en effektiv konkurrens, i synnerhet inom elektroniska kommunikationstjänster, genom att på förhand förhindra, eller i efterhand korrigera, en överdriven ackumulering av radiofrekvenser hos vissa ekonomiska aktörer som medför en avsevärd snedvridning av konkurrensen.

(e) Minska fragmenteringen på den inre marknaden genom, där så är lämpligt, ökad samordning och harmonisering av tekniska villkor för spektrumanvändning och -tillgänglighet, inklusive utveckling av gränsöverskridande tjänster, och genom stordrifts- och diversifieringsfördelar på unionsnivå.

(f) Undvika skadliga störningar från andra radioenheter eller enheter utan radiosändare genom att uppmuntra utvecklingen av standarder för flexibel och effektiv spektrumanvändning, förbättra störningståligheten hos mottagare, med speciell hänsyn till den sammanlagda effekten av en ökad volym och täthet av radioenheter och –tillämpningar.

(g) Definiera de tekniska villkoren för spektrumtilldelningen, med full hänsyn till forskningsresultat från relevanta internationella organisationer om hur elektromagnetiska fält påverkar människors hälsa.

Artikel 4

Ökad effektivitet och flexibilitet

1. Medlemsstaterna ska senast den 1 januari 2013 anta lämpliga åtgärder för tillstånd och tilldelning för utvecklingen av bredbandstjänster, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (auktorisationsdirektiv)[12], som att ge operatörer tillgång, där det är möjligt och med samråd enligt artikel 11, direkt eller indirekt till angränsande spektrumblock på minst 10 MHz.

2. Medlemsstaterna ska, i samarbete med kommissionen, uppmuntra till ett gemensamt användande av spektrum samt delad spektrumanvändning.

3. Medlemsstaterna och kommissionen ska samarbeta för att utveckla och harmonisera standarder för radioutrustning och telekommunikationsterminaler samt för elektrisk och elektronisk utrustning och nät, om nödvändigt på grundval av standardiseringsmandat som kommissionen har givit till relevanta standardiserande organ.

4. Medlemsstaterna ska säkerställa att villkor och procedurer för urval främjar investeringar och en effektiv spektrumanvändning.

5. För att undvika en eventuell fragmentering av den inre marknaden på grund av olika procedurer och villkor för urval av harmoniserade spektrumband som tilldelats för elektroniska kommunikationstjänster och som kan överlåtas i alla medlemsstater i enlighet med artikel 9b i direktiv 2002/21/EG, ska kommissionen, i samarbete med medlemsstaterna ta fram riktlinjer om tillståndsvillkor och tillståndsförfaranden för dessa band, i synnerhet gällande infrastrukturdelning och täckningsvillkor.

6. Om det anses finnas ett behov av att säkerställa en effektiv användning av spektrumrätter och undvika hamstring av spektrum ska medlemsstaterna vidta lämpliga åtgärder inklusive ekonomiska sanktioner och återkallande av nyttjanderätter.

Artikel 5

Konkurrens

1. Medlemsstaterna ska upprätthålla och främja en effektiv konkurrens och undvika otillbörliga snedvridningar av konkurrensen på den inre marknaden eller en väsentlig del av den.

2. I syfte att uppfylla skyldigheterna i punkt 1, och speciellt för att säkerställa att konkurrensen inte snedvrids på grund av ackumulering, överlåtelse eller ändringar av nyttjanderätterna för radiofrekvenser, får medlemsstaterna bland annat anta följande åtgärder, utan att detta påverkar tillämpningen av konkurrensreglerna:

(a) Medlemsstaterna kan begränsa den mängd spektrum för vilken nyttjanderätter tilldelas en enskild ekonomisk aktör och rätter kan tilldelas med användningsvillkor, som att tillhandahålla tillgång för grossister, för vissa band eller vissa bandgrupper med liknande egenskaper, till exempel att göra banden under 1 GHz tillgängliga för elektroniska kommunikationstjänster.

(b) Medlemsstaterna kan neka att bevilja nyttjanderätter eller tillåta ny spektrumanvändning i vissa band, eller ställa villkor för att bevilja nya nyttjanderätter eller tillstånd för ny spektrumanvändning, om detta kan leda till en ackumulering av spektrumfrekvenser hos vissa ekonomiska aktörer som riskerar att medföra en avsevärd snedvridning av konkurrensen.

(c) Medlemsstaterna kan förbjuda eller ställa villkor för överlåtande av nyttjanderätter för spektrum som inte är underkastade kontroll av företagskoncentrationer på nationell nivå eller unionsnivå, om detta riskerar att medföra en avsevärd snedvridning av konkurrensen.

(d) Medlemsstaterna kan ändra befintliga rätter i enlighet med artikel 14 i direktiv 2002/20/EG, om det anses nödvändigt för att i efterhand korrigera en överdriven ackumulering av spektrumfrekvenser hos vissa ekonomiska aktörer som avsevärt snedvrider konkurrensen.

3. Medlemsstaterna ska säkerställa att procedurerna för tillstånd och urval inte orsakar förseningar och främjar en effektiv konkurrens.

Artikel 6

Spektrum för trådlös bredbandskommunikation

1. Utan att det påverkar principerna om teknik- och tjänsteneutralitet ska medlemsstaterna i samarbete med kommissionen vidta nödvändiga steg för att säkerställa att tillräckliga mängder spektrum, för täckning och kapacitet, görs tillgängliga i unionen, så att trådlös kommunikation effektivt kan bidra till att uppnå målet att alla medborgare ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 30 Mbps senast 2020.

2. Medlemsstaterna ska senast den 1 januari 2012 auktorisera användningen av spektrum som angivits i kommissionens beslut 2008/477/EG (2,5–2,69 GHz), 2008/411/EG (3,4–3,8 GHz) och 2009/766/EG (900/1800 MHz) på villkor som ger konsumenterna enkel tillgång till trådlösa bredbandstjänster.

3. Medlemsstaterna ska senast den 1 januari 2013 göra bandet 800 MHz tillgängligt för elektroniska kommunikationstjänster i enlighet med de harmoniserade tekniska villkoren i beslut nummer 676/2002/EG. I medlemsstater där särskilda nationella eller lokala förhållanden förhindrar att bandet görs tillgängligt kan kommissionen bevilja särskilda undantag fram till 2015. I enlighet med artikel 9 i direktiv 2002/21/EG ska kommissionen, i samarbete med medlemsstaterna, övervaka användningen av spektrum under 1 GHz och utvärdera om ytterligare spektrum kan frigöras för nya användningsområden.

4. Medlemsstaterna ska, i samarbete med kommissionen, säkerställa att möjligheten att få tillgång till bredbandsinnehåll och -tjänster på bandet 790–862 MHz (800MHz) ska uppmuntras i glesbefolkade områden, speciellt genom täckningsskyldigheter; de ska även undersöka möjligheterna och, om möjligt, vidta åtgärder så att frigörandet av bandet 800 MHz inte negativt påverkar PMSE-användare (Programme Making and Special Events).

5. Kommissionen uppmanas att anta, som en prioritering, lämpliga åtgärder i enlighet med artikel 9b.3 i direktiv 2002/21/EG för att säkerställa att medlemsstaterna tillåter handel med spektrumrätter inom unionen på de harmoniserade banden 790–862 MHz (”800 MHz-bandet”), 880–915 MHz, 925–960 MHz, 1710–1785 MHz, 1805–1880 MHz, 1900–1980 MHz, 2010–2025 MHz, 2110–2170 MHz, 2,5–2,69 GHz och 3,4–3,8 GHz.

6. Vid behov ska kommissionen säkerställa att ytterligare spektrum är tillgängligt för harmoniserade satellittjänster för bredband som kan täcka hela unionens yta, inklusive de mest avlägsna områdena, med bredband för att kunna erbjuda Internetåtkomst till en kostnad som är jämförbar med markbundna erbjudanden.

Artikel 7

Spektrumbehov för specifik politik inom unionen

1. Medlemsstaterna och kommissionen ska säkerställa att spektrum finns tillgängligt och skydda de radiofrekvenser som behövs för att övervaka jordens atmosfär och yta, tillåta utveckling och exploatering för rymdtillämpningar och förbättrade transportsystem, i synnerhet för det globala civila satellitnavigationssystemet Galileo, för programmet Global övervakning för miljö och säkerhet (GMES) och för intelligenta transportsäkerhets- och transportförvaltningssystem.

2. I samarbete med medlemsstaterna ska kommissionen genomföra studier och undersöka möjligheterna att ta fram tillståndsscheman som kan bidra till sänkta koldioxidutsläpp genom energibesparingar vid användningen av spektrum och genom att tillgängliggöra spektrum för trådlösa tekniker som är energieffektivare, inklusive smarta nät och elmätare.

3. Vid behov ska kommissionen säkerställa att det finns tillgång till tillräckliga mängder spektrum på harmoniserade villkor för att stödja utvecklingen av säkerhetstjänster och fri spridning av relaterade enheter samt utvecklingen av nyskapande samverkande lösningar för allmän säkerhet och skydd av allmänheten, civilskydd och katastrofhjälp.

4. Medlemsstaterna och kommissionen ska granska spektrumbehoven hos forskarvärlden och samarbeta med den, identifiera ett antal forsknings- och utvecklingsinitiativ och innovativa tillämpningar som kan ha omfattande socioekonomisk påverkan och/eller investeringspotential och förbereda tilldelning av spektrum för sådana tillämpningar på harmoniserade tekniska villkor och med så få administrativa krav som möjligt.

Artikel 8

Förteckning och övervakning av befintlig användning och framtida behov av spektrum

1. Kommissionen ska tillsammans med medlemsstaterna, som ska tillhandahålla all information om spektrumanvändningen, skapa en förteckning över befintlig spektrumanvändning och möjliga framtida spektrumbehov inom unionen, i synnerhet i området 300 MHz till 3 GHz.

2. Den förteckning som avses i punkt 1 ska tillgodose behov för utvärderingar av teknisk effektivitet av befintlig spektrumanvändning och identifikation av icke effektiva tekniker och tillämpningar, oanvänt eller dåligt utnyttjat spektrum och möjligheter till spektrumdelning. Den ska även beakta framtida behov utifrån konsumenternas och operatörernas behov, och möjligheterna att tillgodose dessa behov.

3. Den förteckning som avses i punkt 1 ska åskådliggöra användningen av olika former av spektrum, både av privata och offentliga användare, och möjliggöra identifikation av spektrumband som kan tilldelas eller omfördelas för att öka effektiviteten, främja innovation och öka konkurrensen på den inre marknaden till fördel för både privata och offentliga användare och samtidigt ta hänsyn till potentiella positiva och negativa effekter för befintliga användare av dessa band.

Artikel 9

Internationella förhandlingar

1 Unionen ska delta i internationella förhandlingar om spektrumfrågor för att försvara sina intressen, i enlighet med unionslagstiftningen i fråga om, bland annat, principerna om unionens interna och externa kompetens.

2. Medlemsstaterna ska se till att internationella avtal i vilka de är parter inom ramen för Internationella teleunionen är förenliga med gällande unionslagstiftning, särskilt med relevanta regler och principer i unionens lagstiftning om elektroniska kommunikationer.

3. Medlemsstaterna ska säkerställa att internationella föreskrifter möjliggör full användning av frekvensband för de ändamål som de är avsedda för enligt unionslagstiftningen, och att tillräckliga mängder skyddat spektrum finns tillgängligt för sektorspolitik inom unionen.

4. Unionen ska, på begäran, bidra med politiskt och teknisk stöd till medlemsstaterna i deras bilaterala förhandlingar med grannländer utanför unionen, inklusive kandidat- och anslutningsländer, för att lösa frågor om koordinering av spektrum som hindrar medlemsstaterna att uppfylla sina skyldigheter enligt unionens lagstiftning om spektrumpolitik och förvaltning av spektrum. Unionen ska även stödja initiativ från tredjeländer som syftar till att genomföra åtgärder för spektrumförvaltning som är kompatibla med unionens metoder, för att säkerställa unionens politiska spektrummål.

5. Vid förhandlingar med tredjeländer ska medlemsstaterna vara bundna av sina skyldigheter enligt unionslagstiftningen. Vid undertecknanden eller andra former av påtaganden av skyldigheter gällande spektrum ska medlemsstaterna till undertecknandet eller någon annan form av godkännande foga en gemensam förklaring om att de ska uppfylla sådana internationella avtal eller skyldigheter i enlighet med sina skyldigheter enligt fördragen.

Artikel 10

Samarbeten mellan olika organ

1. Kommissionen och medlemsstaterna ska samarbeta för att förbättra den nuvarande institutionella ramen, i syfte att uppmana till samarbete inom spektrumförvaltning på unionsnivå, inklusive frågor som direkt berör två eller flera medlemsstater, för att vidareutveckla den inre marknaden och säkerställa att målen med unionens spektrumpolitik genomförs till fullo. De ska verka för unionens spektrumintressen utanför unionen i enlighet med artikel 9.

2. Kommissionen och medlemsstaterna ska säkerställa ett nära samarbete mellan standardiseringsorgan, CEPT och kommissionens gemensamma forskningscentrum i tekniska frågor om effektiv spektrumförvaltning. I detta syfte ska de upprätthålla en koppling mellan spektrumförvaltning och standardisering som är positiv för den inre marknaden.

Artikel 11

Offentligt samråd

Vid behov ska kommissionen organisera offentliga samråd för att ta del av åsikter från alla berörda parter samt åsikter från allmänheten om spektrumanvändning inom unionen.

Artikel 12

Rapportering

Före den 31 december 2015 ska kommissionen genomföra en utvärdering av tillämpningen av detta program för radiospektrumpolitik och rapportera till Europaparlamentet och rådet om den verksamhet som bedrivits och de åtgärder som vidtagits enligt detta beslut.

Artikel 13

Meddelande

Medlemsstaterna ska tillämpa dessa politiska riktlinjer och mål senast den 1 juli 2015 om inget annat anges i föregående artiklar.

De ska delge kommissionen all nödvändig information för att granska tillämpningen av detta beslut.

Artikel 14

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande [pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[1] EUT C, s.

[2] EUT C, s.

[3] EGT L 108, 24.4.2002, s. 33.

[4] KOM(2010)245, 19.5.2010.

[5] EGT L 108, 24.4.2002, s. 1.

[6] EUT L 129, 17.5.2007, s. 67 .

[7] EGT L 91, 7.4.1999, s. 10.

[8] EUT L 337, 18.12.2009, s. 37.

[9] EGT L 138, 28.5.2002, s. 1.

[10] EUT L 246, 20.7.2004, s. 1

[11] KOM(2009) 589.

[12] EGT L 108, 24.4.2002, s. 21.

Top