Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0063

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av en andra fas (2004–2008) av gemenskapens insatsprogram för att förebygga våld mot barn, ungdomar och kvinnor och för att skydda våldsoffer och riskgrupper (Daphne II-programmet)"

    EUT C 256, 24.10.2003, p. 85–89 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AR0063

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av en andra fas (2004–2008) av gemenskapens insatsprogram för att förebygga våld mot barn, ungdomar och kvinnor och för att skydda våldsoffer och riskgrupper (Daphne II-programmet)"

    Europeiska unionens officiella tidning nr C 256 , 24/10/2003 s. 0085 - 0089


    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av en andra fas (2004-2008) av gemenskapens insatsprogram för att förebygga våld mot barn, ungdomar och kvinnor och för att skydda våldsoffer och riskgrupper (Daphne II-programmet)"

    (2003/C 256/15)

    BAKGRUND

    Förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av en andra fas (2004-2008) av gemenskapens insatsprogram för att förebygga våld mot barn, ungdomar och kvinnor och för att skydda våldsoffer och riskgrupper (Daphne II-programmet) (KOM(2003) 54 slutlig - 2003/0025 (COD)).

    Rådets beslut av den 4 mars 2003 att i enlighet med artikel 265 första strecksatsen och artikel 152 i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén i detta ärende.

    Ordförandens beslut av den 23 januari 2003 att ge utskottet för konstitutionella frågor och EU:s styresformer i uppdrag att utarbeta yttrandet i ärendet.

    Det utkast till yttrande (CdR 63/2003 rév.) som antogs av utskottet för konstitutionella frågor och EU:s styresformer den 16 maj 2003 (föredragande: Riccardo Ventre, provinsordförande i Caserta, IT-PPE).

    Utgångspunkter

    Enligt artikel 3 p i fördraget skall gemenskapens verksamhet innefatta bidrag till att uppnå en hög hälsoskyddsnivå.

    Hälsoskyddet omfattar alla åtgärder i kampen mot våld som drabbar offren på det fysiska, mentala och psykiska planet.

    Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna förbjuder omänsklig eller förnedrande behandling och säkerställer minderårigas och kvinnors rättigheter.

    Det tidigare Daphneprogrammet fick ett större genomslag än väntat och ett stort antal projektförslag lades fram. Av dessa har hittills bara 13 % kunnat finansieras på grund av den knappa budgeten, i förhållande till problemets allvar - ett problem som kanske ännu inte är känt i tillräcklig utsträckning.

    De lokala och regionala myndigheterna är de organ som i första hand bör ta ansvar för hjälpen till våldsoffren och för kampen mot våldet.

    Yttrandet antogs enhälligt vid Regionkommitténs 50:e plenarsession den 2 och 3 juli 2003 (sammanträdet den 3 juli).

    1. Regionkommitténs synpunkter

    1.1. Regionkommittén välkomnar den andra fasen av Daphneprogrammet då våld mot barn, ungdomar och kvinnor fortfarande tycks utgöra ett mycket allvarligt problem, vilket bl. a. bevisas av antalet projektförslag som lades fram under programmets första fas.

    1.2. Kommittén uppskattar att man i förslaget till program har tagit hänsyn till ett brett spektrum av våld mot underåriga (barn och ungdomar) och kvinnor, även om det måste påpekas att sådant våld som är förknippat med utnyttjande av underåriga (särskilt invandrare) i kommersiellt syfte eller anstiftan till stöld eller kriminalitet saknas nästan helt och hållet.

    1.3. Kommittén instämmer i målsättningen när det gäller vilka organ som skall få lägga fram projektförslag. Bland dessa finns lokala myndigheter, mot bakgrund av dessa myndigheters ansvarsområden i samband med hjälp till våldsoffer.

    1.4. ReK anser dock att även regionerna bör ha tillgång till programmet eftersom dessa normalt sett har befogenheter i fråga om budgeten för sociala åtgärder, liksom polismyndigheterna (åtminstone som partner). De senare är av central betydelse för kunskapen om våldsbrott, i synnerhet när det gäller att ta reda på om den som har begått ett våldsbrott eventuellt har någon organisation bakom sig.

    1.5. Kommittén instämmer i kommissionens åsikt att kampen mot våldet är en förutsättning för att kunna skapa ett område med frihet, säkerhet och rättvisa inom unionen.

    1.6. Regionkommittén är övertygad om att kommissionen har rätt i att det, mot bakgrund av erfarenheterna från programmets första fas, är nödvändigt att ta fram bättre och mer diversifierade instrument. Kommittén anser dock att förslaget kan förbättras i vissa delar, t.ex. när det gäller invandrare.

    1.7. ReK delar åsikten att man mer noggrant behöver fastställa särskilda åtgärder med precisa mål varje år under programperioden för att uppnå större effektivitet och inte riskera att orsaka besvikelse bland deltagarna, som ibland får se sig uteslutna av oklara och svårförklarliga skäl.

    1.8. ReK välkomnar kommissionens vilja att inrätta ett nätverk på EU-nivå för goda metoder samt åtgärder för att förebygga och ingripa mot alla typer av våld. En spridning av kunskaper om vilka åtgärder som används kan bidra till en bättre hantering av problemet. Man får inte glömma hur stort och mångskiftande åtgärdsområdet är: våld i hemmet, gatuvåld, våld på arbetsplatsen samt utnyttjande av socialt utsatta, invandrare och olagliga invandrare, bara för att nämna några fall som visar på behovet av ett brett samarbete inom Europa.

    1.9. Kommittén välkomnar beslutet att öka budgeten, som för den första fasen omfattade 20 miljoner euro, eftersom utvidgningen av EU innebär att programmet kan tillämpas i flera länder och eftersom programmets första del har visat på det stora behovet av åtgärder.

    1.10. ReK anser dock att den föreslagna höjningen är för liten och otillräcklig med tanke på de stora behoven inte bara i de nya medlemsstaterna utan också i de övriga kandidatländerna, varifrån många minderåriga och kvinnor som utsätts för våld kan komma. Budgetökningen tycks för liten också med tanke på det stora antal projektförslag som lades fram under första fasen av Daphneprogrammet, förslag som bedömdes som stödberättigade men som inte kunde finansieras på grund av bristen på resurser. Endast 13 % av de projektförslag som presenterades kunde finansieras.

    1.11. Kommittén ser positivt på att en del av budgeten skall reserveras för kompletterande åtgärder, t.ex. studier och forskning, som bl.a. bör motsvara de krav som kommissionen ställer.

    2. ReK:s rekommendationer

    2.1. Regionkommittén rekommenderar att även regioner och polismyndigheter får möjlighet att lägga fram eller delta som partner i projektförslag. De skulle kunna hjälpa till att utveckla metoder och arbetssätt i allmänhet samt bidra med specifika kunskaper.

    2.2. Kommittén rekommenderar att man (åtminstone i de särskilda mål som bör fastställas årligen) riktar särskild uppmärksamhet mot underåriga och kvinnor bland invandrarna, eftersom dessa kategorier löper särskild risk att utsättas för våld på grund av den svåra situation de befinner sig i, inte minst ekonomiskt. Detta gäller särskilt olagliga invandrare och underåriga utan medföljande vuxen.

    2.3. Kommittén rekommenderar att man vidgar begreppet våld så att det inte bara omfattar kommersiell sexuell exploatering, utan också anstiftan till tiggeri, stöld och kriminalitet.

    2.4. ReK rekommenderar att den budgetmässiga tilldelningen så småningom höjs till åtminstone 65 miljoner euro, i enlighet med kommissionens första förslag, eftersom en budget på 41 miljoner euro är för knapp med tanke på målen, särskilt som en del av anslagen helt riktigt reserverats för studier och forskning.

    2.5. Kommittén rekommenderar att kommissionen inbjuder aktörerna att ge förslag till en bättre definition av målen för studier och forskning eftersom samarbete med och förslag från dem som arbetar med problemen kan bidra till bättre formulerade mål.

    Rekommendation 1

    Artikel 3.1

    >Ursprunglig ordalydelse>

    >ändrad ordalydelse>

    Motivering

    Regionkommittén anser att programmet bör vara öppet även för regioner, eftersom dessa normalt sett har befogenheter och resurser i fråga om åtgärder som syftar till ökat hälsoskydd och livskvalitet. Regionerna kan därför bidra till projekt som ligger i linje med andra fasen av Daphneprogrammet. Även polismyndigheter på lokal och nationell nivå bör få tillgång till programmet eftersom de är de första som får kontakt med och kunskap om olika våldsbrott. Dessutom finns polismyndigheterna omnämnda i bilagans punkt 7 a som potentiella stödmottagare.

    Rekommendation 2

    Artikel 5.1

    >Ursprunglig ordalydelse>

    >ändrad ordalydelse>

    Motivering

    Ökningen av budgeten från programförslagets 41 miljoner till 65 miljoner euro är motiverad om man ser till att den budget på 20 miljoner euro som fanns för programmets första fas endast räckte till 13 % av projektförslagen. Dessutom skall den andra fasen omfatta även förslag från de tolv kandidatländerna, som redan kan anses vara en del av unionen. Man kan även tillägga att kommissionen själv i ett tidigare förslag förordade en budget på 65 miljoner euro.

    Rekommendation 3

    Bilagan, punkt 2 a

    >Ursprunglig ordalydelse>

    utforska och bedöma olika orsaker, omständigheter och mekanismer bakom uppkomst och ökning av våldsbrottslighet,

    >ändrad ordalydelse>

    utforska och bedöma olika orsaker, omständigheter och mekanismer bakom uppkomst och ökning av våldsbrottslighet, däribland anstiftan till tiggeri, stöld och kriminalitet.

    Motivering

    Kommittén anser att man bör fastställa att även anstiftan till tiggeri, stöld och kriminalitet skall betraktas som våld, särskilt i samband med underåriga. Uppmärksamheten i programmet tycks annars i första hand (om än inte uteslutande) vara riktad mot sexuellt våld, en mycket allvarlig typ av våld, men inte den enda.

    Rekommendation 4

    Bilagan, Särskilda mål och insatser, punkt 5

    >Ursprunglig ordalydelse>

    Utforma och pröva utbildningspaket som avser förebyggande av våld mot barn, unga och kvinnor och konflikthantering. Utbildningspaketen är avsedda att användas i skolor och institutioner för vuxenutbildning.

    >ändrad ordalydelse>

    Utforma och pröva initiativ och utbildningspaket som avser förebyggande av våld mot barn, unga och kvinnor och konflikthantering. Utbildningspaketen är avsedda att användas i skolor och institutioner för vuxenutbildning, liksom i lokala myndigheter och andra utbildningsinstanser och informationskanaler.

    Rekommendation 5

    Bilagan, punkt 6 andra stycket

    >Ursprunglig ordalydelse>

    Finna möjliga orsaker, omständigheter och mekanismer bakom våldsbrottslighetens uppkomst och ökning, inklusive personliga egenskaper och drivkrafter hos våldsutövare och exploatörer av kommersiellt motiverat våld, som sexuell exploatering.

    >ändrad ordalydelse>

    Finna möjliga orsaker, omständigheter och mekanismer bakom våldsbrottslighetens uppkomst och ökning, inklusive personliga egenskaper och drivkrafter hos våldsutövare och exploatörer av kommersiellt motiverat våld, som >S>sexuell>/S> exploatering i sexuellt eller annat syfte.

    Motivering

    Precis som sades i motiveringen till ändringsförslag 3 finns det andra typer av våld än kommersiell sexuell exploatering, till exempel de fall som räknas upp ovan: Att tvinga underåriga till stöld eller tiggeri innebär förutom fysiskt våld även grovt psykologiskt och moraliskt våld.

    Rekommendation 6

    Bilagan, punkt 7 c

    >Ursprunglig ordalydelse>

    Främjande av åtgärder för att öka rapporteringen till myndigheter av våld mot kvinnor, barn och unga och av olika former av handel med kvinnor och barn som syftar till kommersiell sexuell exploatering.

    >ändrad ordalydelse>

    Främjande av åtgärder och införande av särskilda instanser för att öka rapporteringen till myndigheter av våld eller utnyttjande >S>mot kvinnor, barn och unga>/S> och av olika former av sexuell eller annan exploatering eller handel med kvinnor, >S>och>/S> barn och unga. >S>som syftar till kommersiell sexuell exploatering i sexuellt eller annat syfte.>/S>

    Motivering

    Se motiveringen till ändringsförslag 5, som gäller även detta ändringsförslag.

    Bryssel den 3 juli 2003.

    Regionkommitténs

    ordförande

    Albert Bore

    Top